29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Já jsem se setkala s tím co Avalonka, moje kámoška v Praze mi řekla, že její gyn. dr. má určitou taxu, za kterou je 24hod denně k dispozici před porodem a dojede ji odrodit do vybrané porodnice, když mu zavolá. Využila toho jako nadstandardní služby, ona ani dr. to nebrali jako úplatek, ale jako dosud tolik diskutovanou sazbu za nadstandardní službu, ketrou samozřejmě oficielně dr. poskytovat nesmí. Kámoška byla spokojená, že 100% ví, kdo ji bdue rodit, že to nemusí nechat náhodě a že nemusí trnout, že bude mít službu zrovna někdo, kdo třeba namá zkušenosti (což se stalo její sestře - rodila ji dr. čerstvo po škole, vyskytly se problémy a než sehnali zkušenějšího dr., tak holka uvízla v porodních cestách, přidusila se, rodili ji klešťama, neurologické následky má ještě v osmi letech její matka pak prodělala dvě operace, aby ji "dali do kupy.."....). Porod té pražské kámošky dopadl OK, spokojenost byla na obou stranách.
Já bych mnohdy u lékařů možnost zaplacení si podobné služby uvítala, mě to bohužel nikdo nenabídl, holt tady není Praha
A nemyslím jen na porod.... Kdo jste byli častěji v nemocnici, např. s dětmi, mi jistě dáte za pravdu, že hodně záleží, na koho zrovna narazíte a já bych si za to, že si mohu "zaplatit" zkušeného doktora mnohdy opravdu ráda zaplatila a to nejsem s platem učitelky moc při penězích
Není tady
Av, taky jsem to tak udělala u druhýho dítěte.
Dala něco málo před porodem, a něco po porodu jako poděkování.
Ale musíš vědět, že je ten dr. dobrej, že nic "nezprasí". Dávat něco někomu, kdo je v oboru nešikovnej, je na nic.
Navíc to byl lékař, v mým případě, kterej zná celou rodinu, já jsem u něj byla tehdy poprvé. Takže máme záruku, že kdyby něco bylo potřeba, tak k němu. Něco jako rodinnej lékař?
Není tady
Ahoj Avalonko, mám výborného gynekologa a hrozně jsem chtěla, abych ho měla i u porodu. Jednou jsem jela z poradny autobusem s jinou maminkou, která mi právě říkala, že už ho u porodu měla a že to byl skvělý porod a že teď ho chce u porodu taky. Ptala jsem se jí, jak to jako zařídí, aby u toho porodu byl a ona furt mlžila, že se to nějak udělá. Nakonec z ní vypadlo, že mu u toho prvního porodu (před deseti lety) dala obálku s 2000 a že teď se určitě taky domluví. Já tedy doufala v náhodu, že třeba zrovna při mém porodu bude sloužit. Měsíc před mým porodem doktor odešel z porodnice a tak jsem měla jasné, že ho u porodu mít nebudu a tak jsem spoléhala na šikovné ruce ostatních porodníků. Porod nakonec nebyl tak hrozný, ale ve stejnou chvíli rodila i jiná maminka, s kterou jsem později byla na pokoji. Ona rodila v nadstandardním boxu, který má naše porodnice bohužel jen jeden a tak já rodila na normálním, ale nijak jsem to neřešila, jen jsem to měla dál do sprchy . Pak jsem se dozvěděla, že jí u porodu asistoval lékař, kterému zaplatila šest tisíc. Porod měla také víceméně v pohodě. Mně osobně přijde normální, že když chci u porodu jistého lékaře, zaplatím mu tímto jeho čas a to, že mi u porodu bude k dispozici. Není to přeci úplatek. První případ je trošičku jiný, moc jsem to nezkoumala, ale dát doktorovi dva tisíce v obálce třeba po porodu mi přijde zvláštní, ale nevím, jak to přesně bylo. Tady byla jasně domluvená pravidla, ona zaplatila za to, že až to na ni přijde, tento lékař na ni bude mít čas a celý porod se jí bude věnovat. Uklidní-li jí to a má-li to potom blahodárný účinek na rodičku a tím pádem i na samotný porod, přijde mi to jako dobrá věc. Také bych takovou cenu zaplatila za to, abych u svého porodu měla svého gynekologa, ale už nejsem taková, abych za ním šla s tím, že mu zaplatím a ať si na mě udělá čas. Kdyby sám tuto službu nabízel, neváhala bych, ale jít ho sama oslovit nedokážu. Je to jako když si někdo platí 3D UTZ nebo nějaké jiné ultrazvuky... některé maminky mají dva UTZ za celé těhotenství, tak je to v sazbách pojišťoven, některé zainvestují i do nadstandardních ultrazvuků. Já jsem měla štěstí, mně doktor dělal UTZ bez poplatku každou návštěvu
, ale jinde měly maminky opravdu jen dva UTZ. Je to přeci to samé, jako když si zaplatíte i vlastní porodní asistentku během těhotenství a následně i k porodu. Také je to jistý nastandard...
Upravil(a) Claire (21. 3. 2007 13:57)
Není tady
Já nemohu než souhlasit s Claire, také jsem ve svém příspěvku neobhajovala "úplatek" (s těmi také nesouhlasím a nedala bych je) , ale možnost zi po domluvě obou stran zaplatit nějakou nadstandardní službu - líbí se mi Claiřino přirovnání třeba k tomu 3D UTZ.
Škoda, že to tu s lékaři oficielně nejde, protože dulu si k porodu můžete zaplatit za cc 4-5 tis. a nikomu to nepříjde divný, ačkoliv každá nemocnice má svoje PA. jak jde ale o doktory, je problém.
Upravil(a) alenak (21. 3. 2007 18:32)
Není tady
Aleno a Claire, taky s vámi souhlasím... sice zatím něco podobného řešit nemusím, ale rozhodně to v plánu mám. Svému dr. 100% důvěřuji a neměnila bych ho ani náhodou... Tudíž pokud bude možnost, aby byl u mého porodu, klidně si to zaplatím...
A beru to jako službu navíc... Dr. v době, kdy by mohl třeba spát, sedne do auta a pojede do porodnice, aby byl u mě...
Myslím, že je třeba rozlišit, zda ty peníze dáte jen tak nějakému dr. z nemocnice a on u vás "milostivě" bude a nebo pokud se takto předem domluvíte s lékařem, kterému důvěřujete...
Není tady
Můj gynekolog to má vyvěšeno přímo v čekárně na nástěnce "přítomnost při porodu 2000,- Kč " Já jsem toho teda nevyužila,ale kdybych měla nějaký problémy během těhotenství,tak bych ho tam asi taky chtěla i za ty 2000 Kč
Není tady
Není tady
Holky,
já jsem rodila v Havl. Brodě a přestože jsem nic neplatila ani doktorovi ani nemocnici, tak péči jsem měla prvotřídní.
Ale to o čem se mluví - zaplatit doktorovi mi nepřijde jako úplatek, ale spíš platba za to, že si vyberu doktora, kterého chci u porodu ( je jedno z jakých důvodů) a on mě tedy potom odrodí ať má službu nebo nemá, ať musí rušit dovolenou nebo jenom přijet z chalupy. V takovém případě mi to přijde vpořádku a má nárok si za takovou službu říct o peníze.
Není tady
Já i kamarádka jsme rodily v Jablonci a každá jsme měly svého doktora dohodnutého a ani jedna jsme nic neplatily, ani by mě nenapadlo, že by se něco mělo platit.
Není tady
Kamarádka rodila v Motole a právě si takovou "službu porodníka" platila. Myslím, že ji to stálo 5000 Kč. V těhotenství měla nějaké problémy a dostala kontak na tohoto konkrétního porodníka. Když jsem se na to ptala svého gynekologa, že se "platí porod", tak mi to vysvětlil podobně jako Claire. Je to služba a peníze jdou oficiálně tomu lékaři do výplaty nebo jdou do nemocnice.
Můj gynekolog tuhle službu nenabízí, ale měla jsem možnost využít služby jiného lékaře, který pracuje ve stejné společnosti jako ten můj. Musela bych ale rodit v porodnici, kde je zaměstnán.
Není tady
Není tady
Ahoj holky,i lékaři jsou jenom lidi.To,že jsou lékaři neznamená,že by byli neomylní nebo nepodplatitelní,je to prostě jako ve všech oborech.Máte šikovnější i méně šikovné právníky,prodavačky,truhláře aj.Jen u těch lékařů ta chyba může být fatální,nehledě na to,že každý jsme jiný a velkou roli tady hrají nejen vědomosti ale i zkušenost.Určitě to není tak,že když si doktora nezaplatíš,tak porod tvého dítěte povede špatně....ale ani tak,že když si ho zaplatíš,tak že se nemohou vyskytnout komplikace.....
Ta platba je míněna tak,že se jí doktor zavazuje,že kolem termínu vašeho porodu si svoje povinnosti a zájmy časově přizůsobí tak,aby tu byl v hodině H pro vás.(volný víkend,dovolená,čas s rodinou - to jde stranou...)
Někomu to je třeba jedno,ale pro jiné je třeba už jen náštěva gynekologa stresující a o to důležitější je důvěra,kterou ke svému lékaři máte.Myslím,že některým ženám může velmi psychicky pomoci,když na sále uvidí známou tvář člověka,kterému jako profesionálovi věří.
A jelikož ženy vzpomínají celý život na svůj porod (a barvitě ho líčí snad v každém věku),tak je žádoucí,aby proběhl co nejvíc v pohodě a k tomu může přispět i tato "maličkost".
Není tady
Tak já tedy musím říct,že i když se mi to moc nelíbí, chápu, proč to někomu přijde normální... kamarádka rodila minulej tejden na Bulovce,ležela tam už o tři dny dřív, protože měla málo plodovky a malé mimi(informace lékaře,který jí také sdělil,že může bejt ráda,že chtějí mimi zachránit,aby neumřelo,po tom,co ho opravila,že není dva dny po termínu,ale 10 před termínem ), nakonec porodila holčičku 50 cm a tři kila sto...možná,kdyby si zaplatila svého doktora, měla by stejný průběh porodu,rozhodně by se ale před ním tolik nenervovala a nebyla vystresovaná několik dní předem...já si třeba zaplatila nadstandartní péči v těhotenství v CAR, protože mě nevzali tři gynďáci,kteří měli plno...možná jsem jim měla zaplatit...
Ale CAR je soukromá klinika a já měla na výběr...rozhodla jsem se tak jen proto,že jsem počítala s většími výdaji na IVF...nijak extra se ta péče od běžné neliší...screeningy a UTZ zdarma,ale stálo to 5 tis. korun
když jdu k porodu,nikdo se mě nezeptá,jestli chci nějakou nadstandartní péči...nemám na výběr...a aby mě odrodili co nejlíp je snad i v JEJICH zájmu...má to snad bejt automatický...a že záleží na renomé porodnice? A který to jsou?Neznám žádnou, na kterou bych zaznamenala jen pozitivní ohlasy...
možná mě to placení pobuřuje, protože mě děsí,že si nadstandartní zdravotní péči ať už pro sebe nebo svoje blízké nebudu moct vždycky dovolit zaplatit a protože jsem přesvědčená o tom, že ve chvíli,kdy budu mít těžší porod to rozhodně nebudu přičítat tomu, že jsem si to,kráva, nezařídila líp Navíc nemám žádnýho svýho super doktora, kterýho bych tam chtěla,resp.byla přesvědčená o tom,že mi pomůže...ale kdybych měla, nedokážu si představit,jak bych ho o to žádala a předávala mu "odměnu"
Není tady
ahojky chci také nadstandartní pokoj, a až půjdu domu mám ještě něco doktoru dát?? Prý to dělá každý??
Není tady
Já jsem si taky zaplatila takovou "službu" už v r.96 a nelituji. Po komplikacích doktor udělal co vůbec NEMUSEL! Já měla zakázané být těhotná a věděla jsem, že v nejhorším půjde o to, kdo z nás přežije a bylo mne řečeno, dítě má přednost. Chtěla jsem mít sebou svého gyn. u porodu. První řekl, to je komplikované, že ho nepustí, žeby musel přenajnout sál atd.atd., tak jsem našla někoho, kdo slíbil, samozřejmě ano a mohla jsem mu volat kdykoliv i na soukromý mobil a jít za ním taky kdykoliv na vyšetření.
Slíbil nejlepšího anesteziologa (já ale zásadně odmítala epidurál i císaře a chtěla rodit normálně!), známou sestřičku a milé zacházení.
Doktor se mnou skutečně byl celou dobu, sestřička taky, vlastní box i s příštím tatínkem. Jak porod nějak nepostupoval a dítě začalo se trochu dusit, přistoupila jsem na epidurál. Pak už jsme si vyprávěli vtipy! a čekali,kdy dítě vykoukne na svět. Když už málem byla venku, tak jsem se nadechla a byla zase uvnitř. Prostě nešla ven a začala se dusit. Dr. řekl, já bych ji vytáhl, ale rodíte poprvé, něco bych tam (zapoměla jsem co) narušil a já hlásala, chci ještě jedno dítě.
Najednou byl šílený fofr, dítě nebylo slyšet na monitoru a šla jsem pod kudlu. Ještě se mne omlouvali, že mne musí uspat, že dítě musí okamžitě ven a není čas dokončit epidurál..jako císaře.
Následně jsem se dozvěděla, že byla krátká pupeční šnůra, proto nemohla ven. Byla trochu přidušená, takže Vojtu jedem její celý život a to nejlepší nakonec. Když už dr. řezal břicho, zjistil, že tam mám veliké srůsty (já po operaci ledviny-opakovně a napodruhé půla ledviny odebrána, močového měchýře a močovodou-taky upraven, měla jsem dvojitý) uvolnil je, nějak podložil nebo co ...a tuto část vážně nemusel, ta s porodem nesouvisela. A já po porodu chodím čůrat už jako normální člověk, ne každých 20-60 minut, jak jsem chodila většinu svého života!!! Víte co to je za radost pro mne????? Být těhotná nebo ne, z hlediska čůrání to bylo jedno.
Mohu-li srovnávat bolesti operací ledvin a císaře, ten ani nebolel...tedy jizva poté. Jizvu mám hezkou, do plavek, vlastně mám dvě..jednu močák a nad ní děloha.
Jsem vděčna a brala jsem to jako nadstandard a takto si to taky představuji. Doktor provede i to, co by nemusel, prostě komplet služba v prospěch pacienta.
Není tady