29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj holky, termín se mi blíží a v poslední době mi pár kamarádek řeklo, že je "naprosto nezbytný" zaplatit si k porodu doktora. Prý to stojí cca 7 000 (platí se až po porodu) a v "servisu" je obsaženo to, že Vás bude před porodem ten doktor prohlížet a pak bude stopro přítomen u porodu.
Jiné (většinou ty zkušenější) ženy mi ale řekly, že je to jen byznys doktorů, že žádná nadstandardní péče za ty peníze není - stejně vás musí každý doktor odrodit tak nejlíp, jak umí, jinak by si zadělal na vlastní průšvih. Já se navíc nechci podílet na nějakém "úplatkářském molochu" - nemám to ráda, je to proti mým zásadám, přijde mi to takové elitářské (a o peníze mi nejde, spíš o princip).
Jaké máte zkušenosti vy? Dík.
Není tady
O ničem takovém jsem nikdy od nikoho neslyšela.... Ale je možné, že když doktor ví, že za to dostane zaplaceno, tak kolem tebe skáče mnohem víc, než jindy. Já bych to stoprocentně nepodporovala.... je mi to proti srsti... A myslím, že je to zbytečné a škoda peněz.... To mi připomíná ten díl z Ordinace v růžové zahradě, jak tam strkali peníze doktorovi za dobře provedený potrat...
Není tady
ahoj na ordinaci nekoukám moc, u nás vedou erpéčka ale tohle bych neudělala už z principu...jestli někdo cpe uplatky doktorúm za tohle co je jejichpráce se pak nedívím týmíře korupce v čechách
já bych to neudělala, když tak maximálně sponzorký dar nemocnci nebo oddělení ale ne do kapsy nějakýmu doktorovi...to fakt ne...
Není tady
Tak to slyším poprvé. Já už rodila 5krát a nikdy jsem s lékařem problém neměla. Dokonce jsem u prvního mimča měla při porodu lékaře dva, protože to byl konec pánevní a nechali mě rodit spontálně.
Pokud se něco takového děje, tak je to věc každé z nás, ale já bych ve státní nemocnici nic neplatila!
Není tady
Díky holky, sdílím plně váš názor. Ptala jsem se jen proto, že ty holky, co byly PRO ZAPLACENÍ působily docela přesvědčivě a kroutily hlavou nad tím, že vůbec váhám. Dokonce i zdravotní sestra u mého gynekologa mi to doporučila. Prý mi můžou dát kontakt na konkrétního doktora. Já mám ale pocit, že jsou zainteresovaní a že jim ten doktor z toho dá provizi...
Není tady
Ahoj Avalonko
To je moc těžká otázka, protože všichni jsme schopni dát cokoli za to, aby naše dítě bylo OK a my vlastně taky.
Moje švagrová měla protekci u porodu a přesto nebyl porod dobře vedený
Přestože chtěla rodit přirozeně, tak jí porod nechal urychlovat, takže trpěla většíma bolestma, prodělala klystýr i nastřihnutí a do finále rehabilitační pracovnice zjsitila ve dvou letech nějaké velmi mírné anomálie na synovci (sklon hlavy, držení těla, chůze) a řekla že to souvisí s porodem. (Ne jako že by byl postižený, dneska je už úplně ok), ale zezačátku to vypadalo všelijak.
Bylo to v době, kdy byla snad nejnižší porodnost za posledních x let a nikdo s ní paralelně nerodil, na pokoji byla sama, porodnice poloprázdná, takže čas na ní rozhodně doktor měl.
Mirka Čejková tvrdí, že první dítě, dceru, rodila před lety u kamarádky a výsledkem je mentální postižení. Tvrdí, že z kamarádky byl cítit alkohol a malá byla potom nějak přidušená...
Já osobně bych šla rodit do porodnice s renomé, a na to se spoléhala. Doktoři nejsou žádní chudáci jak se říká a nevím proč by měli dostat 7 nezdaněných tisíc za porod bokem...
Není tady
už z principu bych si tohle v životě nedovolila, v ničem takovým doktory podporovat nehodlám... Mají dělat svou práci tak jak nejlépe umí...i bez úplatků
Není tady
U nás je tohle taky možné, stojí to 6000 a jde to teda jen u některých doktorů. A nebere se to jako úplatek ale něco jako melouch, prostě práce přez čas. Ale nemyslím si, že by ti ten doktor věnoval nějakou speciální péči, prostě tě odrodí, jako kdyby měl zrovna službu. Teda aspon u kamarádky, která chtěla mít za každkou cenu svého gyn. i u porodu to takhle fungovalo.
Já o ničem takovém nepřemýšlím.
Není tady
avalonka napsal(a):
Díky holky, sdílím plně váš názor. Ptala jsem se jen proto, že ty holky, co byly PRO ZAPLACENÍ působily docela přesvědčivě a kroutily hlavou nad tím, že vůbec váhám. Dokonce i zdravotní sestra u mého gynekologa mi to doporučila. Prý mi můžou dát kontakt na konkrétního doktora. Já mám ale pocit, že jsou zainteresovaní a že jim ten doktor z toho dá provizi...
...no tak to je hustý
Není tady
Rozhodně bych nikomu nic nedávala! Je to nesmysl a rozhodně nevěřím tomu, že by doktor za peníze "rodil líp". Maximálně jde o přístup, ale podle mě pokud je doktor nepříjemnej a nerudnej člověk povahou tak ani půl milionu to nezmění a naopak.
Není tady
Tak já jsem zdravotní sestra a s tímto jsem se nikdy nesetkala!!!!!!!!! Možná to je zvyk "některých doktorů"! Rozhodně bych to nebrala jako nadstandart.
Pokud přijedeš do porodnice mimo pracovní dobu (př. po 16.00), tak má vždy nějaký Dr. pohotovost(službu). Je povinnen tě ošetřovat jako přes den a má to navíc zaplacené jako práci ve službě.
To uplácení se mi NELÍBÍ!!!!!!!!!!!!!!
Není tady
Hofmanka - naprosto s tebou souhlasím! Je to po*ný ale bohužel to pořád funguje a to především vinou těch co uplácejí. Je to v lidech zakořeněný ještě z dob komunismu kdy bez úplatku nešlo skoro nic :-( Štvou mě ti co berou, ale ti co dávají snad ještě víc.
Není tady
Berda napsal(a):
už z principu bych si tohle v životě nedovolila, v ničem takovým doktory podporovat nehodlám... Mají dělat svou práci tak jak nejlépe umí...i bez úplatků
No to je krásná teorie, ono v podstatě doktor není povolání ale poslání, složili Hipokratovu přísahu a čistě teoreticky by za to taky neměli brát nic
V některých situacích prostě člověk potřebuje mít jistotu že je v nejlepších rukách, takže já na druhou stranu chápu Avalončino dilema.
Kdybys měla nedejbože rakovinu, taky bys spoléhala na doktora že dělá svou práci jak nejlíp umí? No já teda taky ale snažila bych se dostat k tomu nejlepšímu a ještě si jeho péči pojistit, protože jde o život.
Něco jiného je, když plánuji operaci žlučníku nebo kloubní náhradu. ... a zrovna tady prý kvete korupce nejvíc..
Upravil(a) Tigger (21. 3. 2007 11:03)
Není tady
Tigger - lecos chápu ale tohle moc ne, tím že doktora uplatíš si zajistíš že tě bude léčit kvalitněji?Dá ti lepší léky nebo bezbolestnou injekci nebo ti zaručí 100% úspěch operace? Vždyť tohle ani nejde. Je to jenom mýtus který šíří jak doktoři tak pacienti.
Připomíná mi to Básníky...jak Štěpánkova maminka měla schovaných 5000,- protože jí sousedka povidala, že tolik "stojí žlučník"
Není tady
BLUE napsal(a):
Tigger - lecos chápu ale tohle moc ne, tím že doktora uplatíš si zajistíš že tě bude léčit kvalitněji?Dá ti lepší léky nebo bezbolestnou injekci nebo ti zaručí 100% úspěch operace? Vždyť tohle ani nejde. Je to jenom mýtus který šíří jak doktoři tak pacienti.
Připomíná mi to Básníky...jak Štěpánkova maminka měla schovaných 5000,- protože jí sousedka povidala, že tolik "stojí žlučník"
Blue, přeju ti, abys to nikdy nemusela pochopit a nemusela jsi vylézt ze svého světa fantazie a Básníků.
Upravil(a) Tigger (21. 3. 2007 11:09)
Není tady
Holky, já až tak velké "dilema" nemám - v podstatě jsem byla vnitřně rozhodnutá toto NEpodporovat ještě předtím, než jsem tu vyhodila téma.
Jen mě zajímaly vaše zkušenosti a názory - šlo mi čistě o informace, zda je to opravdu tak "normální" jak mi podávaly ty kámošky (a dlužno říct, že jsou to docela normální holky, žádný kozy).
Taky se mohlo stát, že byste mi tu napsaly "no to je jasný, jestli chceš mít zdravý dítě, tak zaplať". Šlo mi tedy opravdu o názory vás, které jste už rodily. Já nerodila, fakt zatím o porodu nemám ánung.
Ale díky za vaše názory - souhlasím s nimi
Není tady
Avalonko, já s tím taky nesouhlasím a už vůbec ne v oboru jako je porodnictví. Jsem ráda za možnost si připlatit za lecos, ale oficiálně, aby se ani jeden z nás necítil jako podvodník.
Přesto mi je proti srsti kategorické tvrdit že bych to nikdy nemohla udělat. Houby s octem. Když se člověk podívá vážné nemoci do očí a ví z novin, že lékaři mají limity na předpis drahých léků a já vím, že ho budu taky potřebovat, tak chci mít jistotu, že mě doktor dá do toho limitu a nebude mě léčit alternativním levnějším přípravkem, který mu ministerstvo laskavě dovolí a proplatí. O vyšetření platí totéž.
Není tady
holky já měla nemocnýho taťku, ležel v nemocnici, naši tý nemocnici dali 15tis sponzorskej dar, ne doktorovi ale nemocnici, a stejně taťka umřel, a i kdyby to dali dr do kapsy, tak by to taťkunezachránlo, a takhel to třeba pomohlo špitálu, vím že to dali špitálu jelikož pak nějak viselina nástěnce ajko sponzor....ale dr do kapsy ne ne a ne
Není tady
teda holky to je sílá, tak už chápu, že já doktora u porodu neměla, prostě jsem si ho asi nezplatila, chjjooo.
No to vědět dřív. Stejně bych mu nic nedala. Se mnou rodila jen sestřička a manžel, dr. přišel jako vítěz až na šití.
Není tady
Hmmm
můžeme mít štěstí, že budeme mít nekomplikovaný porod, budeme rodit zcela přirozeně a vše skončí radostně a šťastně. Takový je průběh určitě 80% porodů.
Taky se však mohou na konci objevit komplikace, třeba že dítě se dusí a musí hned ven. Nebo má kolem krku pupeční šňůru.
Mám tři kamarádky co měly klešťový porod.
V okamžiku kdy ten doktor musí to dítě správně vzít kleštěma za hlavičku a vytáhnout, se můžete jen modlit, že už to dělal mnohokrát a že je zkušenný.
Každý závodník na obřím slalomu ví jak má jet optimálně. Doktoři taky znají optimální postup.
Ale každý lyžař nakonec jede jinak, trochu štěstí a hlavně hodně zkušeností.
A každý doktor jedná podle svých zkušeností a podle své schopnosti se rozhodovat.
Nakonec vás doktor odrodí nejlepe jak umí, ale jen do hranice svých zkušeností.
(V rodině mého muže mám doktory a vím jak fungují. Přestože nemáme optimální vztahy, v tomhle jsem jim musela dát za pravdu.)
Zaplatit si porodníka je určitě velký nadstandart, najít porodníka, který vám tu nadstandartní péči nakonec opravdu poskytne, je taky velký kumšt. Určitě bych nevolila bez doporučení jiné rodičky.
Pokud ale takového znáte, máte k němu důvěru, můžete s ním o všem mluvit a váš porod doprovází jistota a konejšivý hlas... Sama jsem si takového doktora na druhý porod zaplatila, je to moje volba, nemyslím si, že jde o úplatek, platila jsem jeho čas, kdy mohl být jinde. Výsledek - obrovský rozdíl od porodu prvního dítěte a opravdu nadstandartní péče.
A proč jsem platila? Kvůli tomu zatracenýmu lidskýmu faktoru!
Av. hodně štěstí, a´t už se rozhodneš jakkoliv.
Není tady
Hm, tak to mě děsí.
Navíc po přečtení některých porodních slohovek holek odsud vím jediné - že to je pěknej průser Protože ani sebelepší porodnice vám nezaručí, že když přijedete, že vás přijmou (máme plno, stop stav / žloutenka / cokoli), a když čtu, jak si některé porodní asistentky a lékaři dovolují, dělá se mi nevolno.
Je pravda že se jedná o menší města a pořád vítězí většinové procento šťastných porodů, ale strach z toho teda mám.
Není tady
Ahoj všichni, musím říct, že ještě v neděli bych s Vámi ve všem naprosto souhlasila.
O trápení naší rodiny, kdy měl synovec těžký úraz si asi někdo vzpomíná. Švagrová v době úzaru byla těhotná a termín byl 1.4.v polovině února musela nastoupit do porodnice, protože hrozil předčasný porod. Šla protekčně ke známému primáři, vyhlášenému odborníkovi. Ten jí navhnul, že udělají plánovaný porod, ale že to bude stát 15tis, na které bude smlouva o sponzorském daru. Snažili jsme se jim to vymluvit, ale nechtěli, do porodnice to mají 90km, tak kdyby náhodou. Takže měli zaplacený předčasný porod a primáře při něm. 13.3. jim narodil nádherný kluk - Daniel. Porod byl v poho, vše vypadalo normálně a o víkendu měli jít domů. Jenže v pátek se jim něco nezdálo na ultrazvuku, tak jí tam nechali přes víkend, že si nedovolí pustit pacientku primáře - který byl v zahraničí - domů. V pondělí jí vyčistili a dvě hodiny po zákroku začala tak silně krvácet, že šlo o minuty. Měla vrostlou část placenty do dělohy. Stát se to doma, umřela by. Buď na otravu krve nebo na vykrvácení. byla 2 hodiny na sále a naštěstí se podařilo zachránit i dělohu, a to tak, že ještě bude moct mít děti. A nebýt toho, že si to zaplatili a že byla pacientkou primáře, měli bychom oči pro pláč. Bylo to nejlépe investovaných 15tis.
Není tady
smankote, tak to uz je sila, tohle jsem v zivote neslysela a ani by me nenapadlo ze se plati i doktori u porodu. vim, ze pokud chces dulu ci svou asistentku, tak neco jo, ale doktori?
honey, podle me je to docela ojedinely pripad, i kdyz nemuzu soudit, nepohybuju se ve zdravotnictvi, kazdopadne je asi fajn, ze tohle zaplatili a maji maminku zivou.
uplne mi prebehl mraz po zadech:-(
snad odrodim v pohode jako poprve a nad timto nebudu muset uvazovat
Není tady
Nechci Tě strašit, ale dneska, když jsem byla na rehabilitaci, tak tam reh. sestra říkala, že přesně tímto způsobem přišla minulý týden o dělohu její kamarádka. A prý je to 1 případ z tisíce. Tak nevím.
Není tady