Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 19. 3. 2007 16:48

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 5487
Web

Přepsání části domu na manželku

Když jsme s mužem na zkušenou bydleli v domě jeho rodičů, navrhl mi, že pokud se vezmeme, můžeme dostat výhodně nenávratnou půjčku.
Abychom ale mohli vybudovat nový byt, musela být část domu přepsaná na mého muže.V tom momentě měl 1/4, jeho bratr 1/4 a jeho rodiče 1/2.
Pak jsme dostali půjčku, vybudovali a zrekonstruovali byt včetně kompletní nové střechy celého domu, nové elektroinstalace a podlah všude v celém domu. Přesto ta zkolaudovaná 1/4 patřila mému muži.
Pak jsme z vlastních prostředků vyplatili manželova bratra, takže manžel měl najednou 3/8, a já jen 1/8, přestože vše jsme platili ze společného.
Další část patřila jeho rodičům.
Pak tchán zemřel a v rámci dědického řízení se tchyně a bratr vzdali svých podílů ve prospěch mého muže. Ten má nyní 7/8 domu, a já, která rovným dílem přispívám na nájem, opravy, teplo, voda, energie, a ze stavebních spoření neustále zhodnocujeme cenu domu, jsem naprosto bezmocná.

Nastala situace, kdy si našel milenku a chtěl mi sebrat děti (on by jim zajistil vše včetně řádného bydlení, cha cha) a mě chtěl odstranit do nějaké garsonky s tím, že bych svůj podíl přepsala na děti a část garsonky bych si pochopitelně platila já! V té chvíli mi chytly saze a dodnes,  i když se situace uklidnila, manžel nechce přepsat alespoň 3/8 na mne, abych měla ideální polovinu. Pomalu mě přestává dům bavit, navíc s námi pochopitelně bydlí tchyně (jinak velmi hodná a milá paní), takže jsme v dědictví platili i za věcné břemeno, zase ze společných peněz.

Užíváme byt 3+1, tchyně také,  přestože žije sama, 2 místnosti jsou navíc mimo patro, ve kterém bydlí , a manželovi dělá problém požádat svoji mámu, aby jeden pokoj uvolnila pro našeho staršího syna, který bude studovat a bude potřebovat mít pokoj pro sebe. Místo toho máme sice pěknou, ale neužívanou jídelnu.
Jsem v pozici člověka, který , pokud manželovi sjede mozek jako minule do kalhot, odejde s prázdnou, maximálně s penězi za 1/8 odhadní ceny. O částkách za bydlení, údržbě a péči o dům a zahradu nemluvím. O morální a psychické újmě nemluvě.
Jsem z toho nešastná i proto, že by se mohlo stát, že si do domu nastěhuje slečnu, ta mu porodí děti a naše děti přijdou zkrátka stejně jako my.
Z tohoto důvodu bych  zcela lidsky chápala, že to není ani mamon, ale pouhý pud sebezáchovy, aby manžel na mě napsal zmíněné 3/8.

Proto dodnes nechápu, proč to neučinil a beru to jako důkaz spekulace a vydírání.
Už se mi nechce spořit a utrhávat si od huby, abych z každé mnou vložené koruny měla zpět jen 12 haléřů.
Nemám  radost z výměny nových oken, ze stavby komína ke krbovým kamnům, z rekonstrukce schodiště a mnou vytoužené kuchyně (mám nyní 40 let starou kuchyňskou linku, kterou jsme před 20 lety rekonstruovali, protože jsme ostatní prostředky vložili do jiného zařízení).
Nebaví mě to, je to pro mě neekonomické a neetické a nic s tím nemůžu udělat. Manžel na přímý dotaz nereaguje, dělá pštrosa a vymlouvá se za vysoké částky za převod a kdesi cosi. Přitom je to od něj vůči mně projev nedůvěry. Z mé strany je nedůvěra oprávněná.

Existuje nějaká jiná cesta k přepsání části nemovitosti na mne, aby se mi nerozpadlo manželství jen kvůli představě, že mě manžel zase podrazí?

Upravil(a) Regina (19. 3. 2007 17:22)


Krása a zdraví Před svítáním je největší tma.

Není tady

 

#2 19. 3. 2007 17:41

anela
♥♥♥♥---
Registrovaný: 20. 1. 2006
Příspěvky: 397

Re: Přepsání části domu na manželku

rozšíření SJM notářským zápisem a vložením do katastru.

Není tady

 

#3 19. 3. 2007 17:58

madabouttraviata
♥♥♥♥---
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 3. 2007
Příspěvky: 258

Re: Přepsání části domu na manželku

100% radu tedy nemám, protože sjm ze srdce nesnáším, většinou na něj každý v problémech, které často přicházejí spíše doplatí...

ale jen tolik: máte nárok na uhrazení svého dílu nákladů, které jste do domu investovala. hlídejte si faktury a jiné doklady o všem, co do baráku vrazíte (resp pokud možno si zajistěte doklady na to, co už jste vrazila)...jediné, co mohu poradit...

to rozšíření sjm by bylo možné, ale manžel nejspíš nebude chtít (to je smlouva= tedy shodná vůle dvou stran...no a tady vůle nebude), tak by to muselo k soudu a nevím, zda by pak nebyl rovnou rozvod, tak to není řešení...a taky buďte potvora na ty jeho slečny, mu pak utečou...


I had a farm in Africa at the foot of the Ngong Hills. The Equator runs across these highlands, a hundred miles to the north, and the farm lay at an altitude of over six thousand feet. In the day-time you felt that you had got high up; near to the sun, but the early mornings and evenings were limpid and restful, and the nights were cold.

Není tady

 

#4 19. 3. 2007 19:10

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9643

Re: Přepsání části domu na manželku

Regi, BUĎ RÁDA, ŽE MÁŠ NAPSANOU ALESPOŇ TU 1/8!!! Ta je Tvoje, nikdo Ti ji nemůže upřít a taky - pokud by došlo k nejhoršímu - Tě z domu nikdo nemůže vyhodit. Mᚠv ruce po*ný trumf. I kdyby zase manžel podlehl nějakému volání srdce, nemovitost, ve které bydlí tchýně, bývalá manželka plus děti z prvního manželství není pro žádnou slečnu ideálním místem k bydlení, natož pro založení nového hnízda lol
Jak to tak vypadá, manžel nemá chu dobrovolně rozšířit Tvůj podíl na domě, i když ses na jeho zvelebování podílela jak finančně, tak i celoživotní prací okolo domu a na zahradě. Tak se dle toho zařiď a do domu investuj finance pouze v rámci svojí 1/8.
Jsou i horší případy, kdy se buď žena či muž přivdají či přižení do domu partnerových rodičů. "Cizímu" parterovi, pokud si včas neošetří bydlení v domě, kam investoval peníze a práci, pak v případě rozvodu zůstanou doslova a do písmene oči pro pláč. Nezřídka je takový chudák, který sázel na slušnost, důvěru a férové jednání vyhozen z baráku pouze s osobními svršky sad A co je takových případů...
Chápu, že po tom, co jsi prožila, chceš patřičně rozšířit svůj podíl na domě. Ovšem k tomu musí být dobrá vůle ze strany manžela, a k tomu ho nemůžeš donutit ani s nabitou pistolí u hlavy. To, že Tě chtěl připravit o děti a Tebe vyšoupnout do garsonky, na které by ses ještě ke všemu finančně podílela, o jeho povaze leccos vypovídá usch
Moje rada zní: opravdu se podílej finančně pouze do svojí 1/8 a ukládej si peníze na stranu pouze pro svoji potřebu. Vzhledem k tomu, co všechno Ti manžel připravil v minulosti za lahůdky to není vypočítavost, ale volání zdravého rozumu v rámci pudu sebezáchovy.

Upravil(a) Kiara (19. 3. 2007 19:23)


"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

 

#5 11. 5. 2007 14:11

peule
♥------
Registrovaný: 10. 5. 2007
Příspěvky: 5

Re: Přepsání části domu na manželku

nooo, ten příběh mě tady skutečně nepotěšil, ale bohužel je to život.sad Taky řešíme, jít bydlet na pozemek rodičů, ale já, jako jejich snacha, jsem si s mužem ujasnila, že nejdřív budou vypořádány majetkové=rodinné vztahy a pak se o tom dá jednat. A si to každý bere, jako kalkul. Já to beru jako jistotu do budoucna. Nechci po nich 1/2, ale část určitě. Vždy se vlastně vzdám dosud našeho bytu ve SJM a neměla bych nic. Aspoň že máte tu 1/8. Na každého jednou dojde i na Vašeho muže.Hodně štěstí

Není tady

 

#6 12. 5. 2007 8:27

svaclavka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 14. 4. 2007
Příspěvky: 273

Re: Přepsání části domu na manželku

Tak to je fakt síla,nevím co poradit jsem absolutní laik.Jen držím palce,aby vše dopadlo jak si představujete.
To o čem psal(a) Kiara vím své,odešla jsem jen s těmi svršky a dcerou na ubytovnu.A to jsem bývalému příteli pomáhala dům rekonstruovat a pak po mě chtěli jeho rodiče zaplatit nájemné zpětně za celou dobu co jsme u nich bydleli,že prý jsem se na jejich úkor obohatila,atĄjim to vrátím.
Je mi až na zvracení když se mi to tedĄvybavuje.Ta bezmoc byla šílená!

Není tady

 

#7 15. 5. 2007 12:09

agata11
♥♥-----
Registrovaný: 24. 2. 2006
Příspěvky: 78

Re: Přepsání části domu na manželku

Mám takový problémtaké.Teda skoro. Já mám byt, který s mužem neobýváme, platíme jej, ale bude to pro děti.
Nastěhovaly jsme se k němu do tzv. darovaného domku. Má k tomu od rodičů darovací smlouvu. Já jsem to toho také strkala peníze jak bylo potřeba, poněvadž domek rekonstruujeme. Jenže můj muž se také nemá k tomu, aby tuhle nemovitost přepsal z části na mě. Jak je to vlastně s darovací smlouvou? Slyšela jsem, že může on o ten domek přijít. Je to pravda?  Schledávám, že jeho matka je neseriózní a hrozně panovačná, urážlivá a pomlouvá a já mám strach, že nás rozbije. Už beztak tady nemáme klid a já se jenom ovládám. Ale co dál? Z mého muže je bručoun, vztah stratil svoje kouzlo a už o jiným věcech ani nemluvíme. Takže chci být také opatrná..Zatím díky.

Není tady

 

#8 15. 5. 2007 21:11

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9643

Re: Přepsání části domu na manželku

agata11: Když se jedná o darovanou nemovitost, mohl by o ni muž přijít, jen pokud by se k dárci či k jeho rodině choval v rozporu s dobrými mravy. To, kdy může dárce požadovat svůj dar nazpět, je zakotveno v zákonech.
svaclavka: je mi to líto, jak jsi dopadla, alespoň vidíš, co všechno je možné. MMCH - jsem ženská smile
Proto radím - investovat pouze do toho, co mi říká "pane". Jsou lidi, kteří mají žaludek na neskutečné věci usch


"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

 

#9 16. 5. 2007 8:36

agata11
♥♥-----
Registrovaný: 24. 2. 2006
Příspěvky: 78

Re: Přepsání části domu na manželku

Kiaro, děkuji a prosím ještě o odpověd "co jsou to dobré mravy" ? Obecně chápu význam těch slov, ale přece..
Dííky. smile)) Pěkný den, i když u nás prší...

Není tady

 

#10 16. 5. 2007 21:56

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9643

Re: Přepsání části domu na manželku

Dobré mravy znamenají to, že se obdarovaný k dárci a k jeho rodině chová slušně smile tzn. chová se tak, aby jeho jednání nebylo v rozporu s pravidly soužití mezi slušnými lidmi; tzn. k dárci a k jeho rodině se nebudu chovat tak, nač by měla pamatovat přestupková komise či dokonce soud. Samozřejmě mezi dobré mravy patří i pomoc dárci v případě nemoci, stáří a zdravotních problémů.
Dám příklad: když někomu daruji dům nebo byt, tak mám buď ošetřeno svoje náhradní bydlení, nebo v dotyčném domě či bytě zůstávám doživotně žít jako tzv. věcné břemeno. V prvním případě - když mám ošetřeno náhradní bydlení - tak celkem není co řešit. Ovšem v druhém případě  - kdy dárce zůstal v domě či bytě jako věcné břemeno - jsem zažila případy, které by se daly kvalifikovat jako "týraný senior" Záměrně opomíjím fakt, kdy dárce daroval byt či dům, důvěřoval příbuzným a právně si nezakotvil možnost dalšího užívání bytu či domu formou věcného břemene, aniž by měl kam jít a spoléhal se jednak na pokrevní pouto, druhak na základní lidskou slušnost. To, co jsem zažila na vlastní oči, je opravdu pro silné žaludky grater a milosrdná smrt byla pro dárce-seniora opravdu vysvobozením.
agata11: je jasné, že se Tě poslední odstavec netýká, ale když už se věnuji nějakému tématu, tak to rozvedu dopodrobna. Jak z hlediska vracení daru - nemovitosti či bytu, což opravdu není jednoduchá věc -tak i důsledky, které a-priori s sebou nese darování jak pro dárce, tak i pro obdarovaného.
Ergo kladívko: k dárci a jeho blízkým jsem povinna chovat se slušně, nevyvolávat konflikty a v případě potřeby by mělo být mojí prvořadou povinností se o dárce v případě zdravotních problémů, nemoci či stáří postarat.

Upravil(a) Kiara (16. 5. 2007 22:06)


"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

 

#11 6. 6. 2007 12:43

666salome
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Moravěnka
Registrovaný: 24. 8. 2006
Příspěvky: 6309
Web

Re: Přepsání části domu na manželku

va neděste mě holkyroll můj manža dostal darem za trvání manželství celý dům. Je jasné že nespadá do SJM protože je to dar vissla ovšem rekonstrukce, většinou vlastními silami byla ze společných peněz a to i patro které obývají rodiče manžela. Takže vlastně také částečně z mých peněz, ale kdyby došlo k rozvodu tak asi budu  grater


************Žena bez muže je jako ryba bez jízdního kola ************
http://smajlici-1.ic.cz/znameni/1/rak.gifhttp://smajlici-1.ic.cz/zvirata/9/073.gif
************ Nevěřím na zázraky  -  spoléhám na ně ************

Není tady

 

#12 6. 6. 2007 17:03

jjjj
♥♥-----
Registrovaný: 14. 4. 2006
Příspěvky: 50

Re: Přepsání části domu na manželku

Téměř ze všech příspěvků, týkajících se majetku ve vztahu rozvedených a znovu sezdaných párů je patrné, že to je velmi komplikované, v mnoha případech neřešitelné, zejména tam, kde jsou na obou stranách děti z předchozích vztahů a pak ještě společné, ale i když už společné děti nejsou, jeden z manželů nebo obá mají obavy, aby druhý neošidil jeho dítě. Proto jsem toho názoru, že je lepší v těchto případech, kdy je jeden rozvedený a nebo oba, ale jejich majetkové poměry jsou výrazně různé - sepsat předmanželskou smlouvu a netvořit SJM.  V případě svobodná a rozvedený se závazky - raději nevdávat - případné společné dítě bude po otci dědit a družce může druh učitý díl majetku odkázat. Pokud by byly všechny děti (je jedno kolik jich bude) zletilé a on by jim odkázal každému 1/2 zákonného podílu, pak může své družce odkázat polovinu svého majetku.

Upravil(a) jjjj (6. 6. 2007 18:41)

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů