Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 13. 3. 2007 18:56

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

pravo soudit

jen jsem se zabyvala dalsi filosofickou otazkou a tou je, zda mame pravo soudit ci nemame. Samozrejme ze odpoved je opet "obojetna" ale zajimaji me vase nazory. Mame pravo soudit nekoho za cin, ktery spachal?? provinil se proti pravu, moralce a zakonum, ale je to i nekdo, kdo se potyka s urcitou karmou, kdo je do dane situace naveden, aby se neco naucil a pochopil stav veci. ma clovek tedy pravo soudit ciny, ktere k jeho vyvoji neurcil??

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#2 14. 3. 2007 10:35

larka
♥------

Re: pravo soudit

Dita.L napsal(a):

jen jsem se zabyvala dalsi filosofickou otazkou a tou je, zda mame pravo soudit ci nemame. Samozrejme ze odpoved je opet "obojetna" ale zajimaji me vase nazory. Mame pravo soudit nekoho za cin, ktery spachal?? provinil se proti pravu, moralce a zakonum, ale je to i nekdo, kdo se potyka s urcitou karmou, kdo je do dane situace naveden, aby se neco naucil a pochopil stav veci. ma clovek tedy pravo soudit ciny, ktere k jeho vyvoji neurcil??

myslim si, ze clovek by soudit nemel...neprozil to, co vedlo daneho cloveka k cinu, nezna jeho pohnutky, neni na jeho miste....ale jestli se kona o nejaky tezky zlocin....tak soudim

Není tady

#3 15. 3. 2007 19:33

julo
♥♥♥----

Proti akým zákonom, právu alebo morálke sa previnil? Tým ľudským, alebo tým, ktoré nám dal Stvoriteľ. Málokedy je to v jednote. Tie prvé činy (proti ľudským zákonom...) nesúdim, ale posudzujem to, či s tým súhlasím alebo nie a či sa ten konkrétny človek (podľa môjho názoru) previnil aj proti zákonom Božím. Božie zákony neposudzujem, lebo na to nemám právo, snažím sa ich však pochopiť. A čo sa týka súdenia činov, na to človek nemá právo, ak to nedostane ako úlohu od Stvoriteľa. Povolaný k tomu vie potom správne posúdiť príslušné konanie a aj navrhnúť prípadný vhodný trest, ak je vôbec potrebný.

Ľudská duša si sťa voda, prichádzajúc z neba stúpaš do neba a späť na zem musíš ísť vo večných kolobehoch bytia.
Goethe

Není tady

#4 15. 3. 2007 21:25

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

julo, muzes mi vysvetlit trochu bliz nektera tvrzeni, ktera zda se mi si odporuji??
Jsem zajedno, ze zakony mame dvoji. Lidske a ty, ktere nam dal stvoritel a rozhodne nejsou jednotne. Jestli nekdo nekoho okrade, podle zakonu lidske spolecnosti je trestan ale podle bozich zakonu tak cini proto, ze si ten ukol vybral nebo mu byl ulozen za neco, co spachal a co by mel napravit, kvuli karme. Clovek nema pravo soudit vyvoj duse.... Pises, ze provineni proti lidskym zakonum nesoudis, ale posuzuje. Chapu docela presne, co tim chces rict, ja take posuzuji.... ale otazka zni, jestli mame pravo alespon posuzovat. Na druhou stranu bychom ale soudit meli, protoze jak jinak bychom tu v lidske spolecnosti zili, kdyby si kazdy delal to co chce a jak chce. A vlastne jak ted znovu ctu tvuj prispevek, tak uz si neodporuje.... je to slozity.

Reknu, proc jsem to sem napsala, tu otazku. Stala jsem pred ukolem zda jit nahlasit policii co jsem videla a nebo nejit. Vracela jsem se vecer z baletu, zastavila jsem na cervenou. U prechodu stali zebraci. Loudili. rekla jsem mu rovnou, ze mu nic nedam, on obesel auto a sel loudit vedle. damicka delala ze ho nevidi, on se snazil... naskocila zelena, damicka vypalila a prejela mu nohy. Ani se neobtezovala otocit, natoz zastavit. Byla to hrozna smeska pocitu. Domu jsem se vitezoslavne prihrnula s cislem jejiho auta a zacala resit otazku zda jit ci nejit. Treba mel ten bezdomovoce nejake trable s policii nebo nema doklady a je tu nelegalne. nadelam vic skody nez uzitku. Treba do nemocnice ani nepujde a budu za blbce. Treba jsem blbe videla a ona mu tu nohu neprejela, ukrivdim ji a i kdyz jsem si na 99,99999 procent jista, splest se muzu, tma skresluje. proc by mela zustat damicka nepotrestana, arogance z ni jen cisela, byla to namyslena kaca, tak proc ji trochu neschladit. vseho vsudy nakonec zvitezil pocit, ze prejet nekomu nohy a neposkytnout mu pomoc jen proto, ze je SDF je hnus apujdu to oznamit. Mozna ze kdyby to byl kdokoliv jiny, tak bych nesla.....
nevim, jestli jsem tu dobre vyjadrila opravdovou smesku pocitu, pro a proti, hru svedomi, dobrocinnosti a zasti, kterou jsem citila, ale nakonec z toho vyvstala prave ona otazka - pravo soudit ci nesoudit

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png

Není tady

#5 16. 3. 2007 7:57

adra
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: moje krásné město:-))

tak tohle je "věc" která se mi stává dnes a denně ... tisíce takovýc situací kdy člověk neví CO udělat a co je "správně"... a jediný co mě napadá je to že at už se rozhodneš jakkoliv tak to už pak nerozebírat...prostě ses rozhodla že tam nepůjdeš a šmitec....a můžeš se jen domnívat co by, kdyby...to asi není přesná odpověd na tvoji otázku - ta se a si ani nedá dát....je to jen uvaha...ale takové situace jsou na denním pořádku, člověk přemýšlím komu tím pomůže, komu by tím naopak ublížil a možná se rozhoduje pro to menší zlo...ale zase menší zlo -  pro koho??na to se prostě nedá jednoznačně odpovědět.

soudit někoho? je těžké někoho nesoudit...mě se například po x-letech podařilo nepomlouvat:-)) reta  to je taky jistý druh souzení ... ano -  co bych se nepřiznala k tomu že jsem si s chutí o někom zadrbala....:-)) ale zjistila jsem,  že to je k ničemu a ta úleva -  nezabývat se ostatními...možná to zní přízemně - ale je to tak..zbývá mi víc času na sebe:-))

když bych chtěla někohou soudit...popřemýšlím o tom co udělal...co bych třeba dělala já v té situaci...ale většinou si pro sebe ani nevyvodím závěr...nenejvýš jen to že je "buh ví" co ho k tomu vedlo .... asi tak

Upravil(a) adra (16. 3. 2007 8:03)

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

#6 17. 3. 2007 7:12

julo
♥♥♥----

Dita.L napsal(a):

julo, muzes mi vysvetlit trochu bliz nektera tvrzeni, ktera zda se mi si odporuji??
Jsem zajedno, ze zakony mame dvoji. Lidske a ty, ktere nam dal stvoritel a rozhodne nejsou jednotne. Jestli nekdo nekoho okrade, podle zakonu lidske spolecnosti je trestan ale podle bozich zakonu tak cini proto, ze si ten ukol vybral nebo mu byl ulozen za neco, co spachal a co by mel napravit, kvuli karme.

S tým nesúhlasím, lebo máme Boží zákon "Nepokradneš!". Takže zrovna tento prípad je v rozpore so zákonom Božím. Karma podľa Vášho ponímania by bolo niečo, čo ma ako bábku na vláknach nesie cez život a ja nemôžem robiť nič iné, než to, čo mám predurčené. To je v rozpore s mojim názorom, že máme neustále slobodnú vôľu. Karma (osud) sú iba pomery (a tým aj niektoré životné situácie), do ktorých sa narodíme (t.j. pripravíme si ich minulosťou) a tým, ako ich riešime ukazujeme, či sme sa už naučili to, čo sme sa naučiť mali. Riešenie situácie je zároveň nový skutok, ktorým si pripravujeme budúcnosť - t.j. karmu novú, ktorá nás následne čaká.

Dita.L napsal(a):

Chapu docela presne, co tim chces rict, ja take posuzuji.... ale otazka zni, jestli mame pravo alespon posuzovat. Na druhou stranu bychom ale soudit meli, protoze jak jinak bychom tu v lidske spolecnosti zili, kdyby si kazdy delal to co chce a jak chce. A vlastne jak ted znovu ctu tvuj prispevek, tak uz si neodporuje.... je to slozity.

Myslím si, že každý človek posudzuje - na to máme predsa cit, ktorý nedokážeme zastaviť - cítime, či sa nám niečo páči alebo nepáči. Následne z toho vychádzajú rôzne myšlienky a pod. Posudzovať neznamená odsudzovať. Ja napr. tých, ktorí konajú zlo skôr ľutujem ako odsudzujem - je mi ľúto, že tak konajú, že niekomu ubližujú, ...

A k Vášmu príkladu s autom a prejdením cez nohy - práve preto, že ľudia okolo nás porušujú Božie zákony sme niekedy na rozcestí, kde - nech sa vydáme ktoroukoľvek cestou, urobíme chybu a porušíme niektorý z Božích zákonov. Nie preto, že by sme chceli, ale preto, že okolití ľudia nás k tomu svojím konaním doslovne prinútia. Príklad: uvidím niekoho, ako iného vraždí. Ak nezavolám políciu, podporím vraha, čo je nesprávne, lebo podporujem porušovanie príkazu "Nezabiješ!". Ak ju zavolám, poruším slobodnú vôľu vraha, čím sa previňujem proti zákonu, že každý človek má slobodné chcenie. Čo mám teda robiť? Na toto si musí nájsť odpoveď každý sám. Ale myslím si, že na druhom brehu budeme posudzovaní najmä podľa toho, čo sme pritom cítili a či sme zabránili väčšiemu zlu (aj keď je otázka, či vôbec existuje a ak, tak čo je väčšie a čo je menšie zlo). Ja by som osobne zavolal políciu (aj v prípade toho auta). hjarta

Ľudská duša si sťa voda, prichádzajúc z neba stúpaš do neba a späť na zem musíš ísť vo večných kolobehoch bytia.
Goethe

Není tady

#7 17. 3. 2007 15:39

sunyata
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Mama Earth

Dita.L napsal(a):

proc by mela zustat damicka nepotrestana, arogance z ni jen cisela, byla to namyslena kaca, tak proc ji trochu neschladit.

dito, jestli zavolas policii nebo ne...   tak ci onak...v hloubi sve duse ji stejne odsuzujes.

Není tady

#8 17. 3. 2007 22:36

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Žijeme v lidské společnosti a aby mohla fungovat, potřebuje nějaké mantinely - zákony, morální zásady. Pokud se člověk proti nim proviní, tak by měl být souzen. Teď myslím třestné činy (činy, které jsme my označily trestnými). Pokud by tomu tak nebylo, byla by zde anarchie a vládlo by právo silnějšího, bezohlednějšího a zlého. Kdo by ochraňoval slušné lidi? Samozřejmě se musí brát v potaz důvody, které ke špatnému jednání vedly, ale to jsou pak polehčující okolnosti. Člověk který svým jednáním omezí svobodu druhého nebo mu dokonce vezme život, má sám menší právo na svobodu a ostatní mají právo být před ním chráněni. I mě je některých odsouzených líto, ale to neznamená, že by neměli být potrestáni.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#9 17. 3. 2007 23:39

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Dita.L napsal(a):

....arogance z ni jen cisela, byla to namyslena kaca, tak proc ji trochu neschladit....Mozna ze kdyby to byl kdokoliv jiny, tak bych nesla.....

Takže ty nesoudíš to, co udělala, ale to, jaká je.
Což, obávám se, nemá právo soudit ani bůh, natož člověk....

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#10 18. 3. 2007 1:05

evonox
♥♥-----

Ja bych to konstatoval asi tak. Soudime cin, ne cloveka. Takze, kdyz soudime cin, ma na to lidska spolecnost zakon. Ale soudit nekoho za to jaky je, pravo nemame. Proc? Sami mame prece kazdy nejake chyby, tak kdo nam to pravo dal, ze.

Není tady

#11 18. 3. 2007 1:22

aeva1
♥♥♥♥♥♥-

Dito, když ona odjela a tys to viděla, zastavilas a šla jsi mu pomoct ?  Nebo jsi si jen zapamatovala její číslo ? Moc tomu nerozumím.

Není tady

#12 19. 3. 2007 16:39

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Já se také přiznám, že tomu moc nerozumím. Potřeboval ten člověk pomoc nebo ne? Zůstal ležet na zemi, odešel??

To jsou situace, kde se člověk rozhoduje ve zlomku sekundy. A je fakt, že v tu chvíli je to obrovský "vstup" do toho nalajnovaného programu....a není to jednoduché. A netroufám si lidi, kteří nic neudělali, odsoudit.....

Ale a´t to bylo jakkoliv napíšu, že mívám podobné stavy a pocity. Mám pocit, že jsem jediná, kdo na svých cestách řeší zatoulané psy a spící bezdomovce. A párkrát mi bylo doporučeno doslova: ",ať se na to vy....!" Ale naštěstí jsou i jiné situace.

Nedávno běžel pes po kraji dálnice a já šílená volala na všechny světové strany a můj řidič (kamarád) zůstal bez reakce(!). "co blbneš prosím tě?" "co si myslíš, že asi kdo udělá?". Ale to jsem náhodou zrovna dobře dopadla. Kápla jsem na příjemného a chápavého policistu, který to řešil, dokonce mi pak zavolal zpět. Že to dobře dopadlo... a že  páník zatoulaného psa chtěl na mě kontakt.. A to byla situace a pocit, na který nikdy nezapomenu a kdybych pomohla jen tomuto jedinému psovi, tak se cítím jako šťastný vítěz.

Není tady

#13 19. 3. 2007 16:41

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Jo a hlavně jsem chtěla dát za pravdu evonox - soudíme čin(skutek) ne člověka! Přesně tak, s tím se ztotožnuji.

Není tady

#14 21. 3. 2007 11:26

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Dita.L napsal(a):

Ahoj Dito a všichni,
dlouho jsem zde nebyl, pracoval jsem na několika projektech, které jsem nedávno dokončil. Užívám si pauzy a využívám volna abych nahlédl do B. a hnedle tak zajímavé téma...

Dovolil bych si upozornit na to, že tzv. civilní právo dneška neustále vychází z práva římského, které vznikalo ve věku Berana (oko za oko, zub za zub). Kdo spáchá... bude potrestán...
Tento přístup způsobuje v dnešním právu naprostý chaos a nespravedlnost. Lidé nevědí, že účelem soudů by neměla být pomsta za spáchaný čin, ale náprava provinilce.
Trestní zákoník tím vyvolává dojem, že máme oprávnění soudit. Celá věc se zabalí do oficiální škatulky právního systému a tím se zdá, jakoby to bylo vyřešeno.
Ale není...
Soudy nehledají ani prospěch společnosti, ani prospěch a nápravu obviněného. V konečném důsledku situace vede k obrovskému nárůstu soudní administrativy, molochu, který pracuje na neustálém rozšiřování sama sebe a požírání množství lidských, intelektuálních a finančních prostředků s pramalým úspěchem.
Neřeší se nic. Odsouzený se nechá zavřít, mnohdy aniž by cokoli spáchal, a co je nejhorší, i když spáchal, neřeší se jeho náprava, nýbrž v nejlepším případě dodržení litery pomstychtivého zákona.
Nikdo si nedá tu práci zjistit motivaci, úroveň vývoje a možnosti nápravy obviněného.
Vynesený trest v nejlepším případě zodpovídá zákonu, ale jeho "odsezením" se nic nezmění. Vrah, lupič a násilník vyjde na svobodu, aniž by se zkoumalo, zda je schopen vraždit a loupit opět. Naopak, počká se, až opět někoho zabije a pak se opět spustí soudní mašinerie.
V celém tom procesu není místo pro prevenci zločinnosti, k níž by to mělo především spět: zajistit, aby nebyla narušována osobní svoboda a životní prostor každého člověka agresí jiného.

Abych to shrnul: soudit právo určitě nemáme, ale máme právo chránit slabého proti agresi, intervenci, napadání a  vykořisťování.
Tím se lidská společnost liší od zvířecí, kde platí zákon silnějšího bez výhrad. Člověk nepochází z říše zvířat a měl by se chovat tak, aby bylo vidět, že je dobrým správcem jemu svěřených říší, nikoli že zneužívá svého intelektuálního potenciálu k zotročování svých spolubližních.

Kdo máš uši proto, abys slyšel, slyš...!

Není tady

#15 21. 3. 2007 11:31

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Dita.L napsal(a):

Reknu, proc jsem to sem napsala, tu otazku. Stala jsem pred ukolem zda jit nahlasit policii co jsem videla a nebo nejit. Vracela jsem se vecer z baletu, zastavila jsem na cervenou. U prechodu stali zebraci. Loudili. rekla jsem mu rovnou, ze mu nic nedam, on obesel auto a sel loudit vedle. damicka delala ze ho nevidi, on se snazil... naskocila zelena, damicka vypalila a prejela mu nohy. Ani se neobtezovala otocit, natoz zastavit. Byla to hrozna smeska pocitu. Domu jsem se vitezoslavne prihrnula s cislem jejiho auta a zacala resit otazku zda jit ci nejit. Treba mel ten bezdomovoce nejake trable s policii nebo nema doklady a je tu nelegalne. nadelam vic skody nez uzitku. Treba do nemocnice ani nepujde a budu za blbce. Treba jsem blbe videla a ona mu tu nohu neprejela, ukrivdim ji a i kdyz jsem si na 99,99999 procent jista, splest se muzu, tma skresluje. proc by mela zustat damicka nepotrestana, arogance z ni jen cisela, byla to namyslena kaca, tak proc ji trochu neschladit. vseho vsudy nakonec zvitezil pocit, ze prejet nekomu nohy a neposkytnout mu pomoc jen proto, ze je SDF je hnus apujdu to oznamit. Mozna ze kdyby to byl kdokoliv jiny, tak bych nesla.....
nevim, jestli jsem tu dobre vyjadrila opravdovou smesku pocitu, pro a proti, hru svedomi, dobrocinnosti a zasti, kterou jsem citila, ale nakonec z toho vyvstala prave ona otazka - pravo soudit ci nesoudit

Dito, zde je řešení jednoznačné. Proč se starat o tu paničku - svěřil bych ji zákonu karmy bez jakéhokoli hodnocení a soudu. Ovšem vyšel bych z auta a zjistil, zda ten bezdomovec nepotřebuje nějakou pomoc s tou nohou, případně bych mu dal menší obnos na jídlo. Nic víc nebylo potřeba udělat.

Není tady

#16 21. 3. 2007 13:04

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Ahoj, Salvatore.
Jednak dovol, ať ti složím poklonu - velice přesně řečeno. godlike Tedy co se týče věcí lidských. Jen tě chci upozornit, že ani ve světě zvířecím neplatí zákon silnějšího ZDALEKA bez výhrad. My se od zvířat lišíme mnohem méně, než si asi myslíš a u zvířat - stejně jako u lidí - se často nejedná ani tak o morální imperativ, jako spíš o možnosti. Chci tím říci, že kdo může ( v absolutním smyslu slova) ten pomůže...dokonce nevyjímaje hmyz, představ si. smile A platí-li, že každý tvor je svébytným vyjádřením cesty k bohu, znamená to pro lidi pouze tolik, že jsou první v řadě a  ostatní je víceméně následují (i když u takových bakterií fakt nevím neutral ) A znamená to především zodpovědnost stolt
A na tvůj příspěvek č.2 ti posílám tummenupp

Není tady

#17 21. 3. 2007 13:40

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

lupina montana napsal(a):

Ahoj, Salvatore.
Jednak dovol, ať ti složím poklonu - velice přesně řečeno. godlike Tedy co se týče věcí lidských. Jen tě chci upozornit, že ani ve světě zvířecím neplatí zákon silnějšího ZDALEKA bez výhrad. My se od zvířat lišíme mnohem méně, než si asi myslíš a u zvířat - stejně jako u lidí - se často nejedná ani tak o morální imperativ, jako spíš o možnosti. Chci tím říci, že kdo může ( v absolutním smyslu slova) ten pomůže...dokonce nevyjímaje hmyz, představ si. smile A platí-li, že každý tvor je svébytným vyjádřením cesty k bohu, znamená to pro lidi pouze tolik, že jsou první v řadě a  ostatní je víceméně následují (i když u takových bakterií fakt nevím neutral ) A znamená to především zodpovědnost stolt
A na tvůj příspěvek č.2 ti posílám tummenupp

Nechci polemizovat zda ve světě zvířat platí nebo neplatí zákon silnějšího. Zřejmě je to složitější a v konečném důsledku se opravdu jedná spíše o mezidruhovou spolupráci přičemž konkurence platí spíš v omezené míře uvnitř druhu.
Tato pravidla však není dobré vtahovat do lidské říše, protože to má katastrofální dopady.

Já si nemyslím, nýbrž vím, že se od zvířat lišíme dost podstatně. Člověk je živá energetická jednotka, duch, monáda, jehož jméno je Syn mysli, Manasaputra. Jsme určeni k projevení Božské moudrosti podobně, jako Andělé jsou určeni k projevení Božského Citu.
Zvířata jsou určena k tomu, aby nám lidem postavila hmotná těla, která potřebujeme dočasně pro interakci s hmotným světem. Takže veškeré nepochopení plyne z tvého nesprávného ztotožnění se s fyzicko-emočně-mentálním komplexem, který, coby lidé, obýváme, a který z velké části pochází ze světa zvířat, rostlin a minerálů.

Pokud se chceme vývojově posunout dál, toto ztotožnění musíme prohlédnout jako iluzi. Když tak učiníme, budeme schopni zbavit se zvířecích návyků našich fyzických genetických předků a pochopíme, že nejsme fyzické tělo a že Země je místem, které obýváme pouze dočasně.
Mimochodem, dost všech možných lidských problémů vyplývá z tohoto ztotožnění. Všechny možné esoterní nauky vlastně hovoří o tom, jak prohlédnout tuto iluzi.

Není tady

#18 21. 3. 2007 14:08

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Salvator napsal(a):

... Zvířata jsou určena k tomu, aby nám lidem postavila hmotná těla, která potřebujeme dočasně pro interakci s hmotným světem. Takže veškeré nepochopení plyne z tvého nesprávného ztotožnění se s fyzicko-emočně-mentálním komplexem, který, coby lidé, obýváme, a který z velké části pochází ze světa zvířat, rostlin a minerálů.
...

offtopic
Salvatore, trochu odbočím, jaký je tvůj názor z hlediska duchovna na jedení masa (zvířat), je to špatné..? Nebo je to v pořádku..? Snižují se tak vibrace..? (Doufám, že se ptám srozumitelně smile

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#19 21. 3. 2007 15:16

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Andromeda napsal(a):

Salvator napsal(a):

... Zvířata jsou určena k tomu, aby nám lidem postavila hmotná těla, která potřebujeme dočasně pro interakci s hmotným světem. Takže veškeré nepochopení plyne z tvého nesprávného ztotožnění se s fyzicko-emočně-mentálním komplexem, který, coby lidé, obýváme, a který z velké části pochází ze světa zvířat, rostlin a minerálů.
...

offtopic
Salvatore, trochu odbočím, jaký je tvůj názor z hlediska duchovna na jedení masa (zvířat), je to špatné..? Nebo je to v pořádku..? Snižují se tak vibrace..? (Doufám, že se ptám srozumitelně smile

O jezení nebo nejezení masa převládá opět mnoho různých iluzí. Každý tvrdí něco jiného a argumenty bývají podpořeny ne vždy relevantním tvrzením.
Za ta léta, co se zabývám esoterikou jsem dospěl k názoru, že jezení/nejezení, pití/nepití čehokoliv samo o sobě není špatné/dobré.
Každý má právo vybrat si takovou stravu, která mu vyhovuje po všech stránkách a nikdo by mu do toho neměl mluvit. Pozor, tím ovšem neříkám, že by člověk měl konzumovat obsah těch různých barevných sáčků které dostaneš koupit v každém supermarketu, nebo nehorázně předražených podřadných hamburgerů s chutí pilin ochucených trochou kečupu a kyselého zelí u McD nebo jinde. (Obzvláště od McD jsou po*né a nejedlé...)

Nejezení masa z pouhého sentimentu ke zvířatům není duchovní, samo o sobě nepodporuje duchovní vývoj a není pro každého. Tím, že zaujmeme pózu a ostentativně budeme dávat najevo naše vegetariánství spíš popudíme proti sobě zbytečně své okolí.
Ovšem na druhé straně jsou lidé, kteří maso odmítají a nechtějí ho jíst, zejména děti nebo mládež. Toto může být  velmi významné, protože to může svědčit o přípravě na první planetární zasvěcení.
V době kdy se to děje, by člověk opravdu neměl jíst maso, a duše ho k tomu automaticky vede tím, že mu nechutná. Po udělení zasvěcení se zas může, ale také nemusí pro tento život k jezení masa vrátit. To ovšem nevypovídá nic o tom, jaký vztah k jezení masa bude mít v dalším životě.

Optimální je nechat se v této věci řídit svou intuicí a snažit se vyloučit reklamní vlivy médií a nátlak lidí kolem.
Například já po různých obdobích kdy jsem zkoušel různé typy stravy jsem konstatoval, že maso bych nemusel a nade všechno miluji zeleninu a obiloviny, zejména různé druhy chleba a čapátí. Bohužel, jsem zjistil, že mi to nevyhovuje po zdravotní stránce. Jednak jsem krevní skupina 0+ a kombinace jakékoli bílkoviny s moukou mi škodí. Vzdal jsem se tedy obilovin a jím jen zeleninu s trochou živočišných bílkovin, jako vejce, sýry a maso. Nemohu si to vynachválit, ale nedoporučoval bych to zase všem, jenom typům, které jsou podobné mně. Nepálí mne žáha, mohu se dosyta najíst, aniž by mi bylo špatně, a aniž bych přibíral na váze. Prostě je mi dobře.
Trvalo ovšem 40 let, než jsem pochopil, že se musím v tomto řídit svými pocity a intuicí.
Doporučuji tento postup všem. Neposlouchejte druhé, ale sebe. Máte zodpovědnost za své tělo, protože je to vozítko pro vašeho Ducha. Pečujte o něj, protože když vám onemocní, nikdo vás z toho nedostane, jenom zase pouze vy sami.

V přírodě je to zařízeno velmi moudře: vždy spodní říše proměňují sluneční a kosmickou energii na potravu a poskytují ji především vyšším říším. To do doby, než dosáhneme duševní říše (Mistrovství), kde pak již můžeme být živi z bezprostřední konzumace sluneční prány pomocí Solar plexu.
Takto minerály krmí rostliny, zvířata a lidi, rostliny krmí zvířata a lidi a zvířata krmí sami sebe a lidi, lidi zas energeticky krmí bytosti vyšších sfér a tak dále.
Nazývá se to zákon oběti a v této části vesmíru to funguje takto - zatím. Jelikož máme zvířecí tělo, ono podléhá stejně tomuto zákonu a bylo by divné, kdyby tomu bylo jinak.
Každé zvíře ví, co má jíst, jenom člověk neví a chodí nakupovat nevhodné potraviny do supermarketu. Kdyby člověk poslouchal intuici, nakoupil by třeba jenom minimum toho sortimentu, co se tam nabízí a byl by zdravější a nebyl by tolik závislý na nesmyslných civilizačních vymoženostech.
Tolik k tématu, nevím, zda ti to stačí...

Není tady

#20 21. 3. 2007 15:30

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Salvatore, moc děkuju za vyčerpávající odpověď, ani jsem nečekala takový rozsah smile Nemáš ještě něco o reiki vs. jedení masa, ale opravdu stačí krátce, nechci tě příliš obírat o čas tummenupp

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#21 21. 3. 2007 15:47

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

No, Salvatorito, jsi podstatně zajímavější, než jsem si na začátku myslela.. hjarta Jsi tady jen nakrátko, nebo pobudeš? Já teď budu pomimo, ale moc ráda bych s tebou ještě někdy pohovořila.

Není tady

#22 21. 3. 2007 15:52

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

Salvator napsal(a):

Dito, zde je řešení jednoznačné. Proč se starat o tu paničku - svěřil bych ji zákonu karmy bez jakéhokoli hodnocení a soudu. Ovšem vyšel bych z auta a zjistil, zda ten bezdomovec nepotřebuje nějakou pomoc s tou nohou, případně bych mu dal menší obnos na jídlo. Nic víc nebylo potřeba udělat.

ahoj salvatore
mas urcite pravdu, to cos napsal je nejednodussi reseni, ale ja se nad tim zamyslela a vyplinuly mi tu dalsi pochybnosti

1. rozeberu toho bezdomovce.
nedala jsem mu nic, a zasadne nedavam, protoze to nechapu jako dobrocinnost.je spousta SDF kteri si tento styl zivota zvolili dobrovolne i kdyz penize a nekdy i praci maji, nekdy jsou to studenti, kteri zebraji z recese.... ale hlavne, co kdyz je to nekdo, kdo jde nespravnou cestou?? nekdo, kdo neni zavysli na drogach, alkoholu a nebo s handycapem, nekdo kdo pracovat muze ale proste nechce. neodsoudim ho zamerne, tim ze do jeho ruky vlozim par drobnych k necinosti?? k tomu, aby v takovem stavu zustal a nic nedelal?? kdyz mu nedam nic, treba ho nakonec hlad a bida donuti zmenit styl zivota a on postoupi ve svem vyvoji, tady by pak jednoznacne znamenalo nejlepsi reseni takovemu nepomahat. ne proto, ze by byl clovek lakomy, ale proto, ze by mu tim spis uskodil.

2. panicka.... pises "nechal bych ji zakonu karmy"
jak posoudime, ze ten zakon karmy nezacne pusobit prave prostrednictvim nas?? Kdyz ohlasim policii, co udelala, nevim, jestli ji postihnou prave jen moralni zakony, nebo diky me rovnou i ty karmicke. Za tohle muze prijit na pet let o ridicak a jeste k tomu ji na par mesicu muzou zavrit. ne za to, ze ho prejela (to se muze stat relativne kazdemu) ale za to, ze ujela.... jak mam poznat, ze prave to vezeni si uz davno dobrovolne nevybrala a cekala jen na vhodnou prilezitost?? To ze jsem vse videla taky urcite nebyla nahoda. Pravda, mozna to byla lekce pro me - naucit se zachovat "spravne" zaujmout funkcni postoj.... ale vzdy je pripraveno i nahradni reseni... tak jak tedy veci vnimat, aby z nich jasne vyplyvalo, jakym smerem by meli smerovat??

Není tady

#23 21. 3. 2007 16:44

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Dita.L napsal(a):

Salvator napsal(a):

ahoj salvatore
mas urcite pravdu, to cos napsal je nejednodussi reseni, ale ja se nad tim zamyslela a vyplinuly mi tu dalsi pochybnosti

1. rozeberu toho bezdomovce.
nedala jsem mu nic, a zasadne nedavam, protoze to nechapu jako dobrocinnost.je spousta SDF kteri si tento styl zivota zvolili dobrovolne i kdyz penize a nekdy i praci maji, nekdy jsou to studenti, kteri zebraji z recese.... ale hlavne, co kdyz je to nekdo, kdo jde nespravnou cestou?? nekdo, kdo neni zavysli na drogach, alkoholu a nebo s handycapem, nekdo kdo pracovat muze ale proste nechce. neodsoudim ho zamerne, tim ze do jeho ruky vlozim par drobnych k necinosti?? k tomu, aby v takovem stavu zustal a nic nedelal?? kdyz mu nedam nic, treba ho nakonec hlad a bida donuti zmenit styl zivota a on postoupi ve svem vyvoji, tady by pak jednoznacne znamenalo nejlepsi reseni takovemu nepomahat. ne proto, ze by byl clovek lakomy, ale proto, ze by mu tim spis uskodil.

Proto jsem napsal: "zjistil bych, zda nepotřebuje pomoc". Tj., zda není zraněn a třeba nepotřebuje zavézt ošetřit. Dobře vím, že bezdomovci jsou takoví, jak píšeš, ale to nás nezbavuje možnosti soucítit s těmito lidmi. Soucit není lítost a nejde ho vychovávat proti jeho vůli. Prostě, pomoct tolik, kolik
1. uznáš za vhodné,
2. je přijímáno s povděkem.
Nic víc, protože jinak by to byla intervence. Kdybys bezdomovci dala 10000 dolarů byla by to také intervence. Je lepší pomoct mu, aby si dokázal pomoct sám, ovšem pokud chce. Také mu nemusíš nijak pomoct, je to čistě na tvé dobré vůli a nic se nestane, když ho necháš být.
Nevíš ovšem, zda toto není situace, kterou tě duše vychovává k altruismu... a to se bezprostředně týká tvého duchovního vývoje...

2. panicka.... pises "nechal bych ji zakonu karmy"
jak posoudime, ze ten zakon karmy nezacne pusobit prave prostrednictvim nas?? Kdyz ohlasim policii, co udelala, nevim, jestli ji postihnou prave jen moralni zakony, nebo diky me rovnou i ty karmicke. Za tohle muze prijit na pet let o ridicak a jeste k tomu ji na par mesicu muzou zavrit. ne za to, ze ho prejela (to se muze stat relativne kazdemu) ale za to, ze ujela.... jak mam poznat, ze prave to vezeni si uz davno dobrovolne nevybrala a cekala jen na vhodnou prilezitost?? To ze jsem vse videla taky urcite nebyla nahoda. Pravda, mozna to byla lekce pro me - naucit se zachovat "spravne" zaujmout funkcni postoj.... ale vzdy je pripraveno i nahradni reseni... tak jak tedy veci vnimat, aby z nich jasne vyplyvalo, jakym smerem by meli smerovat??

Jak jsem řekl, je na tobě, co uděláš. Není řešení správné, nebo nesprávné... Já bych v tomto případě do toho nevstupoval, neřešil bych to. Udělal bych pouze to, co jsem už napsal.
Nejsi povinna vychovávat kdekoho na ulici, a zajišťovat nějakou domnělou spravedlnost. Můžeš tak učinit, ale není řečeno, že to bude správné. Mám za to, že pokud dotyčná pochybila, vrátí se jí to. Třebas tak, že se octne v opačné situaci - jako bezdomovec. Bude mít možnost si to vyzkoušet z druhé strany. Jsou to její zkušenosti a není radno do toho procesu získávání vstupovat, pokud se tě to bezprostředně netýká. To měl udělat ten bezdomovec, jemu přejela nohu, ne tobě. A propos, úraz chodidla bezpečně indikuje že dotyčný nejde správnou duchovní cestou... nestará se o své životní podmínky.

Není tady

#24 21. 3. 2007 16:54

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Salvator napsal(a):

A propos, úraz chodidla bezpečně indikuje že dotyčný nejde správnou duchovní cestou... nestará se o své životní podmínky.

A paničku by MOHLO případně napadnout, že se šine životem, jako čuně, co? Škoda, že to nejspíš nedošlo ani jednomu.. sad

Není tady

#25 21. 3. 2007 19:20

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Salve Salve!   par   pussa    hjarta

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí