29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Víš Madab, ono je to spíš o sociálním cítění. A co se týče systému, tak žádný nebude vyhovovat všem. Vždy se najdou lidé, kteří ho dokážou zneužít a kterým třeba zas ublíží.
I já jsem zvyklá se o sebe postarat a NIKDY jsem žádnou sociální dávku nepobírala, kromě přídavků a nemocenské (to asi není soc. dávka). Ani byt nemám státní, ale koupený za tržní cenu. Také jsem ráda nezávislá. Při tom všem ale vím, že jsou lidé, kteří to prostě mají jinak a pomoct potřebují. Ne všichni nezaměstnaní jsou flákači, jsou třeba i lidé s nějakým zdrav. omezením nebo bohužel i věkovým a práci sehnat nemohou a skončí na sociálce. A mělo by se jim pomáhat. Já se o své dítě postarat dokážu i vysoudit si výživné, ale musím přece brát v potaz, že někdo to prostě nedokáže z nějakých důvodů a protože to pak odnese dítě, tak by měl pomoci stát ( a už je docela jedno jestli tím, že sám bude na nějakou dobu to výživné vyplácet a pak vymáhat nebo se zlepší práce soudů. Na to bych ale nespoléhala, protože je přeci toli důležitější kauz...). Nemůžeš všechno brát podle sebe. Mimochodem - ty asi nejsi samoživitelka? Teď nás odsuzuješ za špatný výběr partnerů, ale co když i Tobě se to jednou stane? Nepřála bych to nikomu.
Není tady
A s tím penále se mi to taky líbí. Dobrý nápad.
Není tady
madabouttraviata: CHceš vědět, jak já bych byla radikální? Já bych v prvé řadě odbourala plat poslanců - pokud chce někdo reprezentovat náš stát, nechť to dělá dobrovolně, nebo !! za klasicky průměrnou mzdu, jakou nám předkládá statistika. To by ubylo vysedávačů v parlamentu. Byli/y by tam pouze ti, co s tím vážně něco chtějí udělat a pohnout k lepšímu.
Potom bych odbourala sociální a zdravotní - žádné vysoké dávky a platba, pouze minimum k přežití, nebo na základní ošetření, a hlavně - minimální daň, však stát má v držení plno movitých a nemovitých věcí, s kterými hospodaří, tak ať s nimi nakládá jak nejlepší hopodář - protože když všemi směry do systému tečou peníze a ty se rozfrcají na blbostech a nedůležitých věcech, je jasné, že potom na ty důležité nezbývá a tlačí se na občana, aby platil víc. Kolik už bylo prohraných arbitráží - zbytečně.
Ohledně zdravotního - proč mám přispívat na feťáky, alkoholiky, přežírače - když se třeba potom nedostává na léčbu nemocného dítěte, a rodiče potom jsou nuceni žádat spoluobčany pro sbírku? Proč mám platit za vězně jejich leháro - když mají zdravé ruce a můžou pracovat? Jistě, nějaký sociální systém by tu měl být, ale v rozumné míře, aby se nedal zneužít. Například jedna mamina (bílá - podotýkám, o těch tmavších - to je román sám za sebe)mi při kávě řekla, že si udělají ještě jedno dítě (celkem 7), protože se ji to vyplatí být doma, než za stejný peníz, co dostane na přídavcích, by musela do práce a navíc ještě dojíždět (byla z menšího městečka), že si přes den v klidu všechno udělá a má i plno času na sebe. Kdyby dojížděla do práce, je na tom ještě finančně hůř, než když je doma a peníze ji přijdou domů...ale to jsem hodně odbočila od tématu
Když je v naší zemi víc, jak 50% rozvedených manželství, není to všechno o nezodpovědnosti. Pochopila jsem z tvého psaní, že nejsi vdaná a děti také nemáš, ale nikdy neříkej nikdy, protože nikdy opravdu nemůžeš vědět, jak se po pár letech projeví pravá tvář člověka, někdo je opravdu dobrý herec. Ale že je mezi lidmi i plno nezodpovědných, to máš jistě také pravdu. Když by sis důkladně pročetla a hodně zpětně nějaké příběhy jen tady na Babinetu, možná bys poznala, že tu nejsou žádné nezodpovědné (zejména) matky, jsou tu ženské, které se snaží udělat maximum pro to, aby ty svoje děti uživily, mnohdy už jim docházejí síly, protože nekončící kolotoč kolem soudů je deptá, odráží se to i na tom, že je může zaměstnavatel propustit, když místo, aby pracovala, pořád lítá po úřadech - no a potom ať chce, nebo nechce, spadne na dno a ze všech sil se snaží z toho marastu vyhrabat, neměj jim za zlé, že přivítají pomoc od státu, který by jim tímto zákonem pomohl odrazit ode dna. Jak jsem psala, a ještě doplním, nebyla by to žádná automatická dávka pro všechny děti, na které jejich povinný rodič neplatí výživné. Tak, jako nedosáhnou například na sociální dávky někteří, tak i tady by tomu tak bylo, tohle by byla pouze ta nejnutnější pomoc a dost možná jen v tom případě, že (zase píšu matka - ale prostě rodič) využil všech zákonem daných možností k vymožení svých práv.
Není tady
ja jsem podala navrh na exekuci. pak jsem po case volala jak je to daleko protoze dva roky se mi zdali dlouhe.... a bylo mi receno, ze u jeho rodicu nic nenasel, tak sel POTOM po bankach, kde by zablokoval ucet a taky zadny nenasel. Bodejt by nasel, kdyz rodice hned informovali. Zaroven rodice prokazali ze u nich nic nema a tyden na to se on, jako bezdomovec prihlasil k rodicum, s tim, ze tam stale nic nema. Vim kde bydli a jak si zije, ale to exekutora nezajima. pri poslednim telefonatu (minuly tyden) mi rekli, ze budu vyzvana, abych exekuci ukoncila, protoze je nevymahatelna (prelozeno do laicke cestiny, abych se zavazala zaplatit exekutorovi usly zisk ). To jsem odmitla a udajne to pujde k soudu..... protoze ten chudak exekutor prece z neceho zit musi
Není tady
Dito, exekuce na plat nejde, on nepracuje? I na podporu v nezaměstnanosti jde exekuce.
Může být v zákoně stokrát, že neplacení výživného je trestný čin a stejně se neplatícím "tatínkům" nic nestane. Jedna moje bývalá kolegyně ještě za totality vždycky jásala, když BM zavřeli, musel pracovat a ona dostávala na dceru výživné. Dnes nemusí ani ve vězení pracovat, takže se nic nevyřeší ani vazbou. Hlavně, že děti jdoucí do 1. třídy dostanou od poslanců "pastelkovné".
Není tady
Dito: a ty jsi sama nevěděla, že má ex nějaký účet a u které banky? Já osobně jsem exekutorce dala tip, kde má hledat - do dvou měsíců jsem měla peníze na účtě - od podání návrhu na exekuci.
Není tady
I teď je možno dostat náhradní výživné od OBvodního úřadu! Každý úřad dle své nálady to může matce vyplatit v nějaké výši, když je v nouzi. Nevím, jak dlouho to takto vyplácí, ale hned pak seberou ostatní vyplacené dávky anebo je vykrátí.
Úřad pak žaluje otce neplatiče za toto vyplacené výživné, takže už to funguje. Ale třeba na Praze 5 to vyplácí, na Praze 1 ne. Je to na zvážení úřadu.... Já jsem dostala 1x za celý život toto výživné od úřadu, ale to jsem už nedostávala podporu od úřadu práce od listopadu, už mne nikdo nikde nepůjčil za živobytí, prodala jsem co šlo a peníze poprvé přišli až v druhé půlce ledna. K tomu dva dopisy, že mne dají jednou 7000 (to měl být veškerý příjem za leden jako namísto podpory pro nás 2)a něco, pak hned volali, že se spletli, že ty peníze nejsou moje a nemám je vybírat. Za týden přišlo 2,100 a hned mne sebrali další měsíc jinou podporu, že jsem překročila limit (ale pravda, zaplatili nájem). Tak nechápu, komu co platí v dávkach ajaké úžasné výši , když člověk bez jakéhokoliv příjmu neměl nárok. A nejhorší je bezmoc.
To té doby mne úřad tvrdil, že náhradní výživné nevyplácí, že nic takového neexistuje!
Ale ten nový zákon měl odstranit to, že by úřad musel každé z nás automaticky to náhradní výživné za daných podmínek vyplatit (což ted neplatí) a vyplácet opakovaně, ne jenom jednorázově. A neplatič snad měl mít penále snad 40%. To je dobrá pálka nato, aby si ten otec rozmyslel, zda platit anebo ne.
Copak nám uzná soud 40% penále za měsíc, když nám výživné neplatí???!!! Nám by řekl, že jsme lichvářky....
Upravil(a) Musim (19. 3. 2007 12:27)
Není tady
ita
on podnika. dala jsem vse soukromemu tudiz to melo byt automaticky na vse co mu zjisti. i kdyz vim ze ex podnika, velmi slusne bydli (alespon to tvrdi ) tak nenasel exekutor vubec nic. A to jsem mu nahlasila i financak i jeho adresu + adresu rodicu a tri sourozencu. Ze setreni vyplynulo, ze nema dokonce ani tu podporu.... urcite nepodepisu stazeni exekuce, protoze podle zakona ji pak budu muset zaplatit. At se exekutor snazi, kdyz chce svoje penize, ja mu je ale davat nebudu.
ad.astra
me taky soud vydal rozsudek behem asi tri tydnu, tam problem nebyl, ucet u banky jsem ale neznala, proto jsem to dala do soukromych rukou, statnimu bych to musela zjistovat. kde bydli, ze podnika a plati leasing jsem rekla a on pry, ze si to zjisti sam.
Není tady
Musim napsal(a):
I teď je možno dostat náhradní výživné od OBvodního úřadu! Každý úřad dle své nálady to může matce vyplatit v nějaké výši, když je v nouzi. Nevím, jak dlouho to takto vyplácí, ale hned pak seberou ostatní vyplacené dávky anebo je vykrátí.
Úřad pak žaluje otce neplatiče za toto vyplacené výživné, takže už to funguje. Ale třeba na Praze 5 to vyplácí, na Praze 1 ne. Je to na zvážení úřadu.... Já jsem dostala 1x za celý život toto výživné od úřadu, ale to jsem už nedostávala podporu od úřadu práce od listopadu, už mne nikdo nikde nepůjčil za živobytí, prodala jsem co šlo a peníze poprvé přišli až v druhé půlce ledna. K tomu dva dopisy, že mne dají jednou 7000 (to měl být veškerý příjem za leden jako namísto podpory pro nás 2)a něco, pak hned volali, že se spletli, že ty peníze nejsou moje a nemám je vybírat. Za týden přišlo 2,100 a hned mne sebrali další měsíc jinou podporu, že jsem překročila limit (ale pravda, zaplatili nájem). Tak nechápu, komu co platí v dávkach ajaké úžasné výši , když člověk bez jakéhokoliv příjmu neměl nárok. A nejhorší je bezmoc.
To té doby mne úřad tvrdil, že náhradní výživné nevyplácí, že nic takového neexistuje!
Ale ten nový zákon měl odstranit to, že by úřad musel každé z nás automaticky to náhradní výživné za daných podmínek vyplatit (což ted neplatí) a vyplácet opakovaně, ne jenom jednorázově. A neplatič snad měl mít penále snad 40%. To je dobrá pálka nato, aby si ten otec rozmyslel, zda platit anebo ne.
Copak nám uzná soud 40% penále za měsíc, když nám výživné neplatí???!!! Nám by řekl, že jsme lichvářky....
Příspěvek na výživu skončil k 31. 12. 2006, od ledna 2007 se v příspěvku na živobytí zohledňuje neplacené výživné. Tento příspěvek se vyplácí podle příjmů rodiny a ne podle nálady pracovnice. Zákon o hmotné nouzi platí pro Prahu 5 i pro Prahu 1, dokonce pro celou republiky.
Jestli jsi měla v 10,11,12/2006 příjmy mohlo se stát, že příspěvek na živobytí vyšel malinký nebo vůbec! Nikdo tě nechtěl poškodit ani ti ublížit.
Přečti si zákon o hmotné nouzi č. 111/2006.
Není tady
Aprill, bohužel jsem hmotnou nouzi zažila a je to dle nálady úřednic. Jestli mne za 3 týdny příjdou 3 rozhodnutí z kterých vyplývá, že jedna nečetla, co píše druhá a třetí, tak JE! Nechají tě předložit milion papírů, dokladů, potvrzení, zkouknou co máš doma, pak si tě pozvou na pohovor a ironicky ti sdělí, že nic nedostaneš.
Zbytečně jsem argumentovala s tím, že co jde automaticky na jiných obvodech, třeba zrovna na Ph5, tak na Ph 1 prý to nejde, protože prý je zde hodně soc.případů....a plateb.... Protože mne přesně řekla policajtka z Prahy 5, jaký je tam postup....
A co nevíš, to ti neřeknou, máš si to přečíst a vědět sama. Takže mne třeba radila švagrová z Českých Budějovic....Existují dávky, o kterých většina lidí potuchy nemá.
Není tady
Takže přeci jen se trošku hýblo a návrh nebyl smeten ze stolu - bude se o něm jednat
http://www.novinky.cz/domaci/snemovna-n … utv1i.html
Není tady
Tak doufám, že tento návrh ve finále neprojde. Nechápu, proč má stát suplovat neplatícího rodiče a z penízků daňových poplatníků hradit alimenty, které rozvedení rodičové odmítají platit. Myslím si, že každý je zodpovědný především za svůj život, když si tedy pořídí děti a ještě k tomu se z nějakého důvodu rozvede, tak je to jeho problém a především on by se měl postarat ať už s alimenty nebo bez nich. Proč by jim měl stát přispívat - stát je nenutil, aby měli děti, aby se rozváděli.... Takže jsem rozhodně proti.
Není tady
Janulino: ale v tom navrhovaném zákoně je psáno, že to bude chtít stát po neplatiči zpět, a pokud jsi četla tuto diskuzi od začátku, je to tu několikrát psáno, že to prakticky nebude sociální dávka. Vymahatelnost práva je těžká, pro obyčejného smrtelníka přetěžká, kdežto stát má jiné páky na neplatiče, včetně toho, že může takového chronického neplatiče zařadit do databáze a už si nikde nepůjčí například ani korunu, leda od lichváře. Někdo tady psal otázku, jestli něco stát již vymohl - jistě, že ano, na obyčejných lidech vymůže prakticky všechno (vemte si dluhy na sociálním, zravotních pojišťovnách, finančáku), jiné je to u tunelářů, kde se jedná o těžké prachy - ale to snad není jeden a týž problém...
Máš pravdu, že každý je zodpovědný za svůj život, ale nějaká pomoc by měla být, jinak ty děti trpí nouzí. A většinou ty mámy se snaží, když jim otec ty alimenty neplatí. Rozhodně jim stát nebude přispívat - to je mylná domněnka
Není tady
me by spise zajimalo, jak k tomu prijdou potom ty deti, jejichz otec zemrel, paaac asi ne kazdy ma narok na syrotci duchod. To pak mama toho prcka taky nedostava nic a o nahradnim vyzivnem od statu nemuze byt rec. takze deti, co maji jednoho rodece nestarajiciho se budou zvyhodneni pred temi, co toho druheho proste nemaji
Není tady
Proč by neměly tyto děti dostat sirotčí důchod?
Není tady
Protože pro sirotčí důchod musí být splněna podmínka několika (pěti?) let odvodů na sociální pojištění. Pokud není placeno, není ani důchod.
Není tady
takže když to vezmu kolem a kolem, když je nezodpovědný jeden z rodičů (většinou to tak bývá) tak vlastně tak jako tak na to doplatí otec potažmo rodič, který se stará... tzn. buď neplatič výživného, nebo i pak ..... vlastně to dítě nemá zase nic.....
Není tady
jsem to tam špatně napsala, myslela jsem to tak, když se matka stará i přes všechny problémy s neplatičem výživného a pak třeba zemře ,tak ani pak to dítě nemá nic víc,než je matka schopna dát... uff, sem se do toho nějak zamotala:-)
Není tady
Ano, to je i můj-náš případ. To jsem ale psala. Jelikož zřejmě neplatil soc.poj (nechtěla mne úřenidce říci, zda to platil..), tak teď, když kromě neplatičctví zmizel a už rok ho hledá policie, tak jsem pochopila, že dítě nedostane ani sirotčí důchod. Než ho prohlásí za mrtvého za nějakých 7 let (možná!), bude dítěti 18....
Já myslela, že sirotek (tedy polosirotek) má nárok na sirotčí důchod automaticky. NEMA.
Tak stát myslí na své děti a jejich blaho. Dokonale vymyšleno, jak si nevymoci nic.
Není tady
ale on není mrtvý, jen ho hledá policie, to je snad rozdíl....
to jsem tedy nevěděla, že na sirotčí důchod není automaticky práva, v tom jsem se ještě nějak nepohybovala, takže vlastně ani nevím. Je to někde dáno písemně - nějaký zákon, předpis? Abych si to přečetla?
Není tady
Sirotčí důchod
Na sirotčí důchod má nárok nezaopatřené dítě, pokud zemře jeho rodič nebo jiná osoba, na které bylo dítě v době její smrti finančně odkázáno. Podmínkou je, aby zemřelí byli poživateli starobního nebo invalidního důchodu nebo jim na něj v době smrti vznikl nárok anebo zemřeli následkem pracovního úrazu. Sirotčí důchod lze pobírat po obou rodičích. Nárok na důchod zaniká osvojením.
Jaká je výše důchodu?
Sirotčí důchod je počítán podobně jako starobní důchod. Má dvě složky:
základní výměru ve výši 1 470 Kč měsíčně
procentní výměru ve výši 40 procent výměry starobního nebo invalidního důchodu zemřelého měsíčně
U oboustranně osiřelého dítěte se důchod skládá ze základní výměry 1 470 Kč a procentní výměry ve výši 40 procent procentní výměry z důchodu otce i matky.
Kdo se považuje za nezaopatřené dítě?
Za nezaopatřené dítě se považuje dítě do skončení povinné školní docházky. Dále lze za nezaopatřené dítě považovat toho, kdo se soustavně připravuje na budoucí povolání nebo se nemůže připravovat na budoucí povolání nebo pracovat z důvodu nemoci a úrazu či je pro dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav neschopen výdělečné činnosti, nejdéle však do 26 let věku. Do 18 let se za nezaopatřeného rovněž považuje ten, kdo je veden v evidenci úřadu práce a nemá nárok na hmotné zabezpečení.
Není tady
To bylo nedávno v televizi. Rozvedený otec dítětě zemřel a protože si neplatil sociální pojištění, dítě by sirotčí důchod nedostalo. Po zásahu televize sociálka dovolila matce dlužné pojištění doplatit, aby mohlo dítě dostávat sirotčí důchod.
Není tady
ita napsal(a):
To bylo nedávno v televizi. Rozvedený otec dítětě zemřel a protože si neplatil sociální pojištění, dítě by sirotčí důchod nedostalo. Po zásahu televize sociálka dovolila matce dlužné pojištění doplatit, aby mohlo dítě dostávat sirotčí důchod.
To mi připadá jako prohlášení od Šimka v jedné povídce: "Nechci slevu zadarmo!"
Kolik musela matka doplatit a kolik potom dostávalo dítě??
Není tady
Ano ITO, to řekli i mne, že kdybych za něj potažmo doplatila - dítě by mohlo dostávat sirotčí důchod. CHápeš to? V životě nezaplatil výživné a já mám ještě a zase za něj něco doplácet? Pět let? když jsem ráda, že jakž tak vyžijeme z platu?
Jak dlouho živ nebo neživ nás bude ničit? Vždy vypluje něco na povrch, co já matka musim nebo nemusím dokázat a ON? On nemusí nic, jak vidíme.
Nevím kolik doplácet a za kolik let, my počkáme, zda ho najdou nebo ne....Pak budu řešit situaci, ale že rezervy nemám, to vím bezpečně už teĎ.
Není tady
u nas zase argumentovali urady jeden cas tim, ze jsem znovu vdana, v zahranici, financne vysoce zabezpecena (nezadala jsem nahradni vyzivne, jen vyzivne).... jako kdyby to byli duvody k tomu, ze nas neplatic ma mensi povinnosti nez neplatic na dite, ktere zije s matkou na davkach. je to hnus
Není tady