Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 8. 3. 2007 21:39

smail
♥------

nevyznám se sama v sobě

Dobrý den. Je mi 20 let a mám problémy sama se sebou. Chodím na VŠ, což jsem si vždycky přála. Problém je, že nemáme dostatek financí, takže nemůžu bydlet na kolejích a dojíždím denně kolem dvou hodin do školy a stejnou dobu zpátky. Díky tomu nemám ve škole žádné přátele, protože všichni se znají z kolejí a já se s lidmi vídám akorát o přednáškách, nikam s nimi nechodím, protože mi večer nenavazují spoje. Cítím se strašně osamělá. Moji přátelé ze střední se většinou odstěhovali po celé republice a já nemám nikoho (krom přítele), s kým bych mohla trávit svůj volný čas. Jsem často naštvaná, podrážděná, s každým se hádám. Přemýšlím, na co vůbec na vysokou chodím, že mi titul nezaručí šťastný život. Když jsem se dříve snažila o tom s rodiči promluvit, aby mi povolili kolej, mohla jsem mít taky dvě brigády, zatrhli mi to a nijak neřešili, že tím pádem jsem jen černou ovcí, která se do ničeho nezapojuje. Strašně mě to trápí.. poradíte?

Není tady

#2 8. 3. 2007 21:45

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Re: nevyznám se sama v sobě

To dochádzanie musí byť samo osebe na nevry... Skús si zistiť, či by si nemala nárok na nejaký sociálny príspevok na intrák. Alebo si fakt nájdi brigádu  arodičom to oznám kao hotovú vec. možno nebudeš mať oveľa viac času, ale aspoň budeš mať dobrý pocit, že si sama riadiš život a nie si závislá od milosti druhých...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#3 8. 3. 2007 22:02

Majla
♥♥♥♥---

Něco podobného jsem poznala taky.Na vysoké bydlím na privátě dost daleko od města, takže nějaké akce moc neprovozuj, nemám se jak dostat zpět. Ale naštěstěstí jsem našla skvělou partu ve svých spolubydlících. No v každém případě bych ti radila nějak vyřešit to bydlení, pokud jsi ochotná si na to doplácet z brigád, tak to může být rodičům jedno.Vysvětli jim, že už jsi dospělá a je to tvoje rozhodnutí. Navíc si myslím, že každodenní dojíždění musí finančně vycházet podobně jako nějaký levnější privát. Trochu mi připadá jako by se tvý rodiče báli toho, že jim odejdeš, ale to je normální.Zkus taky sociální příspěvek a taky bys měla dostávat ubytovací stipendium.Snad to něj vyřešíš.

Není tady

#4 8. 3. 2007 22:22

sunyata
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Mama Earth

Proboha, 4 hodiny denne stravit nekde v autobuse ci vlaku! To si vubec neumim predstavit. Zda se, ze reseni je na dosah. Holka, rozjed akci... najdi levny privat v miste skoly, brigady a zjisti jestli mas narok na ty prispevky jak holky pisou. Jsi dospela zenska, tak hlavu vzhuru..kazdy sveho stesti strujcem.

Není tady

#5 8. 3. 2007 22:27

mortuus_sum
♥♥-----

A ty v místě bydliště nikoho nemáš s kým  bys mohla trávit volné chvíle? A de ti spíš o to, že nemáš nikoho spřízněného na tvé škole nebo celkově (všude) ?
Ale jak psala Majla................. jestliže dojíždíš 4 hodiny denně tak to musí vyjít na strašně moc a za to kolik do toho dáváš bys určitě nějáký levný ubitování našla.....................
A odkud vůbec jsi?
Ale tak každý máme v životě období, kdy si příjdeme osamělí a určitě za nějáký čas přátele najdeš. Jinak hodně štěstí!

Je bolestné a zžírající trpět pro nic,
ale je krásné a naplňující trpět proto,
abychom někomu pomohli..........

Není tady

#6 9. 3. 2007 19:13

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Je Ti 20, čili jsi dospělá. "zatrhli mi to", tomu nerozumím. Pokud si najdeš brigádu, která Ti na kolej vydělá, nemohou Ti v tom přece zabránit

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#7 9. 3. 2007 19:42

ivulka41
♥------

smail napsal(a):

Dobrý den. Je mi 20 let a mám problémy sama se sebou. Chodím na VŠ, což jsem si vždycky přála. Problém je, že nemáme dostatek financí, takže nemůžu bydlet na kolejích a dojíždím denně kolem dvou hodin do školy a stejnou dobu zpátky. Díky tomu nemám ve škole žádné přátele, protože všichni se znají z kolejí a já se s lidmi vídám akorát o přednáškách, nikam s nimi nechodím, protože mi večer nenavazují spoje. Cítím se strašně osamělá. Moji přátelé ze střední se většinou odstěhovali po celé republice a já nemám nikoho (krom přítele), s kým bych mohla trávit svůj volný čas. Jsem často naštvaná, podrážděná, s každým se hádám. Přemýšlím, na co vůbec na vysokou chodím, že mi titul nezaručí šťastný život. Když jsem se dříve snažila o tom s rodiči promluvit, aby mi povolili kolej, mohla jsem mít taky dvě brigády, zatrhli mi to a nijak neřešili, že tím pádem jsem jen černou ovcí, která se do ničeho nezapojuje. Strašně mě to trápí.. poradíte?

Nenech se nikým a ničím znechutit, domnívám se, že ti rodiče mohou plně důvěřovat a nemusí mít strach, že by jsi bez jejich denního dohledu ,,zvlčila ". Najdi si brigádku slušně placenou, ušetři si a začni shánět podnájem. Jsou k dispozici i byty, které si berou do pronájmu studenti, kteří nechtějí nebo nemohou být na koleji. Žiješ svůj život, neohlížej se jen na druhé. Krásný čas studentský ti nikdo nevrátí ani o den. Je jen na tobě co s tím uděláš wink Dala jsi se na studium, pokud ho zdárně dotáhneš do konce, pak můžeš být na sebe právem hrdá. Držím ti pěsti !   gloria

Není tady

#8 9. 3. 2007 20:01

sandra
♥♥♥♥♥♥-

smail napsal(a):

Ahoj Smail,
jestliže každý den dojíždíš 2 hod, tak tě jedna cesta vyjde zhruba na 80 Kč. To je denně 160 Kč a když budu počítat jen pracovní dny, tak tě to vyjde měsíčně na 3200 Kč. Tahle částka ti i v Praze stačí na to, pronajmout si s někým pokoj a bydle tam spolu. Rodiče vysvětli, že to bydlení bude stát stejně jako dojíždění a že ti to ušetří mnohem víc času, který můžeš investovat do studia nebo do brigád.Pokud jsou rozumní, tak to pochopí.Když jsem začala studovat VŠ, tak mi cesta z domova do Prahy trvala taky přes 2 hodiny,takže chápu, že je to docela nepříjemný. Já ale bydlela hned za začátku na kolejích. A vzpomínám na to jako na "zlatý časy" big_smile
Držím ti palce tummenupp

Není tady

#9 9. 3. 2007 20:06

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Jsi dospělá, máš možnost brigád a samozřejmě taky bereš svůj přídavek na dítě - tak k čemu potřebuješ souhlas rodičů pokud si dokážeš na sebe vydělat? A dostáváš příspěvek na bydlení ze školy?

Strach je malá smrt...

Není tady

#10 10. 3. 2007 17:05

Psychaela
♥♥-----

Ahoj Small,
nepatris mezi ty, kteri to maji zarizene tak, ze musi mit neustale nejake cile? Chtit neceho dosahnout?  Nyni se Ti cil splnil. Neni mozne, ze za pocity frustrace se skryva prazdnota a otazka, kterou metu zdolat nyni?
Svou odpoved jsem pojala z jineho uhlu, nebot hned v uvodu sdelujes, ze mas problemy sama se sebou. Ze jsi casto podrazdena....
Domnivam se, ze problemy s financemi, rodici, bydlenim...mohou mit spolecny zaklad. Hodne lidi po nastupu na VS se zacne hledat. Nejprve tapou a nevi, kudy kam. Konecne maji dlouho ocekavanou volnost, ktere se soucasne mohou take obavat. Rozhodnes-li se bydlet bez rodicu, krome svobody budes mit zodpovednost za sve ciny. Byt Tebou zvazim, jestli chci poznat sebe samu nebo byt v bezpecnem zazemi rodicu.
Domnivam se, ze kdy si ujasnis, co v tomto obdobi od zivota chces, penize budou hrat malou roli (brigadu sezenes vzdy...).
Preji hodne stesti. Zivot by se mel prozit a ne prezit :-).

Psychoterapeutka Michaela

Není tady

#11 11. 3. 2007 21:31

ewe
♥♥-----

Život na koleji vůbec není tak růžový, jak se Ti zdá. Představuješ si ho příliš idealizovaně. Každý si na koleji žije sám pro sebe, pokud máš kolej s buňkou, nepotkáváš kromě pár spolubydlících ani moc lidí. To, že bydlíš na koleji vůbec neznamená, že hned máš "studentský život". Přátele si musíš najít sama. Prvák je těžký, téměř každý podléhá panice a přemýšlí, zda VŠ je opravdu jeho cílem a zda má zůstat. Vydrž a věřím, že přátele brzy najdeš. Chápu, že to dojíždění je těžké. Nevím, do jakého města dojíždíš, ale věř, že není pro studenty takový problém sehnat si podnájem okolo dvou tisíc. Pokud studuješ v menším městě, může stát i méně.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí