|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
yellow108 napsal(a):
Já si občas připadám uplně na zabití. Nedávno jsem koukala v obchodě zrovna na ty džusy. Před regálem jsem stála 10 minut a rozhodovala se mezi jedním za 35 a druhým za 28. Už jsem měla jeden v košíku, ale pak jsem ho zas vyndala s tím, že džus vlastně není vůbec potřeba.....
![]()
Chtěla bych prostě jednou jít do obchodu s takovou tou lehkostí, jak tam chodí moje kamarádky, které mají poloviční plat a občas si koupit nějakou tu ne zrovna potřebnou věc. Ale prostě to neumím, a občas mě to štve.
Yellow bud rada, ze jsi takova. Ja mam opacny problem, u mne se penize neohrejou a mam s tim cely zivot velke problemy , dluhy apod.
Není tady
Jíněnko bude stačit, když se budeš řídit podle svého motta.
Jinak já nejsem utrácecí typ, myslim na zadní kolečka, ale dopřát si také umim, to jest, že mám asi šestery džíny a triček dvě hromady, občas ujedu na přípravcích na vlasy a pak nějakou dobu dám pokoj.
Není tady
Holkyyy (Bety, Pešto), tak já se teda asi fakt objednám... Máte pravdu, moc vám děkuju, asi jsem to fakt potřebovala slyšet od někoho jiného
Kdybych Vám pak celá rozradostněná psala jakou mám náááááááááááááádhernou hlavu, tak se nad tím, prosím, nijak nepozastavujte
Hezký víkend všem 
Není tady
Tak to já bych potřebovala lekci v šetření - když jsem začala pracovat (před cca pěti lety) a vlastně poprvé žila sama za své vlastní peníze, byla jsem clkem spořivá a dokonce se mi podařilo našetřit i hezký peníz. Pak mi nějak rostl plat a já si říkala - no když bereše tolik, tak se přece nebudeš tozpakovat nad tím, jestli si koupíš knížku nebo dvě... triško nebo dvě... oběd v restauraci... až jsem se dostala do stadia, kdy jsem nedokázala vyjít s dvakrát větší výplatou, než jsem měla před pěti lety (ze které jsem dokonce i ušetřila!)
Na kreditce jsem věčně v mínusu, každý den se budím s předsevzetím, ajk budu šetřit a nic. Dneska jsem nakoupila tři knížky, zašla si na salát do restaurace i když mám plnou ledničku zeleniny a teď klofu na babinetu v internetové kavárně, což mně bude stát nejmíň pajcku.
Nemohla bych se objednat k někomu na převýchovu????
U mně je to asi o vůli... ach jo 
Není tady
Fatimo, já bych tě na tu převýchovu klidně vzala.
Ale bylo by to drsný.. 
yellow108 napsal(a):
Fatimo, já bych tě na tu převýchovu klidně vzala.
Ale bylo by to drsný..
Fakt bych to hned brala 
Ještě by mi možná poh¨mohlo, kdybych měla doma někoho, kdo by "seděl" na mojí výplatě a vyplácel mi jenom určitou částku denně, ze které bych musela vyjít 
Není tady
Tak to kapesný vyplácej sama sobě, ne? 
Já to tak dělám
Hned po výplatě si vyberu kapesný na celý měsíc (to je jen na jídlo a prostě kapesný), rozdělím ho do 4 obálek a postupně spotřebovávám. A hned po výplatě zaplatím stavebko a peníze na spořící účty, takže bys už pak stejně neměla kde brát
))
Třeba by ti pomohlo, když bys přestala používat platební karty. Když budeš vydávat peníze hotově, bude ti třeba víc líto jak mizí tu stovka, tu litr, tu pětikilo.... a za kraviny.
yellow108 napsal(a):
Tak to kapesný vyplácej sama sobě, ne?
Já to tak dělámHned po výplatě si vyberu kapesný na celý měsíc (to je jen na jídlo a prostě kapesný), rozdělím ho do 4 obálek a postupně spotřebovávám. A hned po výplatě zaplatím stavebko a peníze na spořící účty, takže bys už pak stejně neměla kde brát
))
Třeba by ti pomohlo, když bys přestala používat platební karty. Když budeš vydávat peníze hotově, bude ti třeba víc líto jak mizí tu stovka, tu litr, tu pětikilo.... a za kraviny.
Ty čyři obálky - to už plánuju dlouho. Dokonce jsem si začala psát i kolik utratím... ale toho jsem nechala hned při prvním nájezdu na knihkupectví 
Kolik ti stačí měsíčně na jídlo a drogerii? Respektive kolik si "vyplácíš" na týden?
Není tady
na kapesný a jídlo jsem si určila přibližně 5.500,- na měsíc, někdy o nějakou tu stovku víc, někdy míň. podotýkám, že to je jen pro mě - jsem sama. do obálek to rozdělím podle toho, kdy jdu na nehty a kdy ke kadeřnici a kdy mi pravděpodobně dojde kosmetika. většinou mi těch 5.500,- bohatě stačí, neutrácím za blbiny a jsem dost nenáročná.
jojo, knížky jsou drahá sranda. já si kupuju tak jednu ročně
, a měsíčně tak dva časopisy. noviny čtu na netu.
yellow108 napsal(a):
na kapesný a jídlo jsem si určila přibližně 5.500,- na měsíc, někdy o nějakou tu stovku víc, někdy míň. podotýkám, že to je jen pro mě - jsem sama. do obálek to rozdělím podle toho, kdy jdu na nehty a kdy ke kadeřnici a kdy mi pravděpodobně dojde kosmetika. většinou mi těch 5.500,- bohatě stačí, neutrácím za blbiny a jsem dost nenáročná.
No my jsme dva, občas nakupuje přítel, občas já, řekla bych, že to vyjde tak fifty fifty, možná přítel pklatí i trochu víc... nedělíme věci striktně na půl - vyjma nájmu. jenže oba hodně a rádi jíme... to nás stojí nekřesťanské peníze... oba kouříme... i když omezujeme a už nám oběma stačí čtyři cigarety na den
.. no a pak já a moje knížky, to je kapitola sama pro sebe.
Nechodím na nehty, ke kadeřníkovi jednou za tři měsíce, to mně stojí tak 1800,- (ani se nebarvím, jen za stříhání a různé masky..), oblečení už jsem si dlouho nekoupila, hubnu a čekám, až budu potřebovat menší velikost, takže vlastně já ty peníze asi prožeru a prokouřím plus "proknížkuju"
Jsem slaboch, musím se nad sebou zamyslet!
Není tady
yellow, jsi mi velkou inspirací, jestli se zase někdy dostanu na babinet, dám vědět, nakolik se držím tvého příkladu... jestli zvládnu šetřit, naučím tě naoplátku trochu utrácet i za blbosti, co? 
Měj se príma
Není tady
No, já nekouřím, neknížkuju, kadeřnice jednou za dva měsíce 400 - stříhání + barva, nehty měsíčně 400, masáže měsíčně 500 (chodím každý týden ke známému). Koukám, že jsem z levného kraje.... :-))))))))
Já v tom mám pořádek jen díky tomu, že jsem sama. Když jsem s někým bydlela, byly výdaje vždy vyšší (to víš, restaurace, výlety, dárečky pro miláčka, teplé večeře ) a přehled jsem o tom neměla.
Já jsem schopná jíst denně stejný celozrnný chleba k snídani se sýrem a k večeři s rybičkama. To moc nestojí
)
No Zlutasku, kdyz to podas takhle, tak to je jina. Tak to zase takova skrblicka nejsi. Pripadne mi, ze znas svoje priority.
Není tady
Šetřím(e). Jsem ženatý. Šetřím si na důchod (penzijní, životní pojistka, stavební spoření), pro strýčka příhodu mám na nouzi, nejen pro sebe, ale pro rodinu, vkladní knížku. Koupil jsem i podílové listy (nijak mohutný obnos), to abysme to zbytečně neutratili. Na druhou stranu, utrácíme. Koupím si 7* Metaxu a užívám si ji, koupím si i drahou láhev vína a nemám ani levného koníčka, žena si taky dopřeje a myslím, že je to tak dobře. Kdyby mi za úspory koupili mahagonovou rakev, tak už to asi tak nebudu prožívat. 

Není tady
Ahoj Yeloow,
tak najíždím na druhý týden šetření. Mám 5 obálek, 4 po tisícovce na 4 týdny a 5 obálku mám na peníze, které mi zbydou z těch 4000 na měsíc. Pro motivaci jsem si tam na začátek šoupla 600,- Kč
no a po týdnu už tam mám 1450,- Kč. Ovšem tolik pěnez mi zůstalo asi jen díky tomu, že už čtyři dny marodím a nevytáhla jsem paty z domu 
Takže to vypadá, že bych tě brzy měla začít učit, jak utrácet za blbiny 
Není tady
Ahoj Fatimo,
no vidíš, jak ti to jde....
Ale nechval dne před večerem, uvidíš, jaké to bude až začneš zase chodit do práce a jak ti to vydrží..
Vidíš to, to jsi zdokonalila můj systém, vymyslela jsi i pátou obálku...
Asi se tím inspiruju.
Já už se taky pomalu "učím nakupovat". V pátek jsem se prošla po obchodech a nakoupila jsem si nějaký oblečení. To je u mně nevídaná věc. A dokonce jsem si i koupila jednu uplnou blbost - tvořítka na nanuky. Přestože mám starou lednici a nefunguje mi mrazák.

Každopádně ti držím palce 
yellow108 napsal(a):
Ahoj Fatimo,
no vidíš, jak ti to jde....![]()
Ale nechval dne před večerem, uvidíš, jaké to bude až začneš zase chodit do práce a jak ti to vydrží..
![]()
Vidíš to, to jsi zdokonalila můj systém, vymyslela jsi i pátou obálku...Asi se tím inspiruju.
Já už se taky pomalu "učím nakupovat". V pátek jsem se prošla po obchodech a nakoupila jsem si nějaký oblečení. To je u mně nevídaná věc. A dokonce jsem si i koupila jednu uplnou blbost - tvořítka na nanuky. Přestože mám starou lednici a nefunguje mi mrazák.![]()
No ta pátá obálka je na to, že pokud se nestane něco opravdu závažného, nechci sahat na peníze na účtu.. tak spořím do páté obálky.
Tvořítko na nanuky, to zní dobře - já jsem si zase loni koupila kabát "až zhubnu"... no a hádej.. pořád je mi malý 
Není tady
Tedy tím "spořím do obálky" mám na mysli, že tam mám peníze na kontaktní čočky, oblečení atp...
Není tady
yellow108 napsal(a):
Ahoj Fatimo,
no vidíš, jak ti to jde....![]()
![]()
Vidíš to, to jsi zdokonalila můj systém, vymyslela jsi i pátou obálku...Asi se tím inspiruju.
Já už se taky pomalu "učím nakupovat". V pátek jsem se prošla po obchodech a nakoupila jsem si nějaký oblečení. To je u mně nevídaná věc. A dokonce jsem si i koupila jednu uplnou blbost - tvořítka na nanuky. Přestože mám starou lednici a nefunguje mi mrazák.![]()
a co kdyby sis k těm tvořítkům pořídila hezkou lednici? 
Není tady
já už teď nouzi nemám, ale před pár lety byly doby, kdy mi musela stačit padesátka denně pro tři lidi a na víkend 200. Táhla jsem to tak 4 roky. Jednoduše si ber hotovost jen na ten jeden den. Jinak obálkuji i teď a paráda, vím kolik zbývá a jestli si můžu koupit něco do domácnosti nebo na sebe, či taťkovi. Knížky mi nosí ježíšek a chodím do knihovny za 100kč ročně. Kadeřnice jednou měsíčně 300 a barva jednou za dva 400. Jinak plavání 70 kč týdně.
Není tady