29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Také jsem svatbu v kostele neměla, ale zúčastnila se. Bylo to neosobní, teatrální a stejně se za nějaký rok rozvedli. Křest byl ještě horší, 12 řvoucích dětí různého věku a mladí kněží (snad) běhající s mikrofony, zmatek. Vítání občánků s kulturním programem se mi líbilo mnohem víc. A to jsem prošla náboženstvím, děda byl kostelník, otec chodil pravidelně do kostela.
Jinak si myslím, že o tom, jaká bude svatba by neměli rozhodovat rodiče a příbuzní.
Není tady
ita napsal(a):
Také jsem svatbu v kostele neměla, ale zúčastnila se. Bylo to neosobní, teatrální a stejně se za nějaký rok rozvedli. Křest byl ještě horší, 12 řvoucích dětí různého věku a mladí kněží (snad) běhající s mikrofony, zmatek. Vítání občánků s kulturním programem se mi líbilo mnohem víc. A to jsem prošla náboženstvím, děda byl kostelník, otec chodil pravidelně do kostela.
Jinak si myslím, že o tom, jaká bude svatba by neměli rozhodovat rodiče a příbuzní.
Přesně tak,mám stejný názor a proč se mám zavděčit budoucí tchýni?Ona pro mě není partner
Není tady
Lilith a co kdybys mu ukázala tuto diskusi?
Není tady
lepista napsal(a):
tak to bych nedoporučovala, v některých případech to nemusí zapůsobit tím správným směrem
Není tady
Lilith, znova - co zkusit ty unitáře? Mají s tím zkušenosti, oddávat věřící s nevěřícími a snižovat napětí mezi rodinami. A v kostele by to nemuselo být.
Není tady
Já jsem svatbu v kostele zažil asi jako 6-letý kluk a připradalo mi to krásný. Navíc velký barokní kostel se spoustou obrazů a oltářů, vzbuzovalo to úctu. Jsem ateista, ale bylo to rozhodně zajímavé a působivé i z mého dnešního pohledu. Nevidím na tom nic špatného. A ta iluze: .... dokud nás smrt nerozdělí ! Amen !
Není tady
Ja by som sa nevydávala v kostole už len zo starchu, že by sa na mňa, pohanku a rúhačku, zrútil... A potom ,mám tendencie smiať sa aj na pohreboch, keď kňazi začnú tým hrozným monotónnym hlasom rozprávať nejaké banality o človeku, ktorého v živote nevideli ... Ale to som ja, možno niekto iný to má inak. Bola som na svadbe v kostole, ale to si nevesta doviedla svojho kňaza z inej farnosti, a ten bol úplne fantastický, rozprával internetové vtipy, žartoval... Mladý pár si navzájom recitoval z Biblie, až som sa rozplakala - Šalamúnova Pieseň piesní je nepekonateľná poézia. Ale ja osobne by som si radšej takúto krásu urobila niekde na lúke. Mmch, Lillith, ako sa ti mohol stať veriaci, ktorý chce navyše pokrstiť deti...? Vy ste sa o otm predtým nebavili? To ste mali podľa mňa mať vyriešené už dávnejšie... Pre mňa sú to po mojich skúsenostiach zásadné veci. Ja vyjdem lepšie s umierneným ateistom(verím v Boha, ale nie v cirkev) alebo hoci hinduistom, ako s fanatickým katolíkom(som pokrstená...
). Je to vec tolerancie a ochoty prispôsobiť sa partnerovmu(nie mamičkinmu, ockovmu, farárovmu, kamoškinu) názoru.
Není tady
mashanka napsal(a):
O tom se musíš asi rozhodnout sama, jestli jsi ochotná to pro něj, potažmo, pro jeho matku udělat. Stejně musíte mít i občanský sňatek, takže by si každý z vás užil to své. Já, za sebe, bych mu to umožňila, když po tom tak prahne - vždyť by mě neubylo. Ale to jsem já - záleží na každém...
a to ti řekl kdo, že musí mít i občanský? my měli jen ten v kostele.... tak jak píšeš, to fungovalo před revolucí...
Není tady
Lilith, není komplikovaný rozvod, ale kardinál by ti musel povolit případný další sňatek v kostele - rozvod je stejný, jako u každého jiného, jenom před očima církve jste jakoby pořád manželé - ale to by ti asi bylo jedno, ne? kdybys pak chtěla další sňatek na úřadě, tak se nic neděje...
Není tady
tina napsal(a):
mashanka napsal(a):
O tom se musíš asi rozhodnout sama, jestli jsi ochotná to pro něj, potažmo, pro jeho matku udělat. Stejně musíte mít i občanský sňatek, takže by si každý z vás užil to své. Já, za sebe, bych mu to umožňila, když po tom tak prahne - vždyť by mě neubylo. Ale to jsem já - záleží na každém...
a to ti řekl kdo, že musí mít i občanský? my měli jen ten v kostele.... tak jak píšeš, to fungovalo před revolucí...
Dokonca je to nelegálna bigamia. Jediný možný postup je opačný - najprv civilný sobáš a potom prípadne aj v kostole. Naopak je to porušenie zákona...
Není tady
lepista napsal(a):
Hmmm ten by vyletěl z kůže,kdyby věděl,že se tu o "něm" bavím:-)))
Není tady
Pelikan napsal(a):
Já jsem svatbu v kostele zažil asi jako 6-letý kluk a připradalo mi to krásný. Navíc velký barokní kostel se spoustou obrazů a oltářů, vzbuzovalo to úctu. Jsem ateista, ale bylo to rozhodně zajímavé a působivé i z mého dnešního pohledu. Nevidím na tom nic špatného. A ta iluze: .... dokud nás smrt nerozdělí ! Amen !
Chápu,že se ti to zdálo krásné,jenže naopak na mě v kostele všechno působí depresivně.Ale hlavně,já právě nechci tu iluzi,pro mě to je lež,podvod když v to nevěřím a dokud nás smrt nerozdělí...nevím,ale trošku mě to děsí:-)))
Není tady
Selima napsal(a):
Ja by som sa nevydávala v kostole už len zo starchu, že by sa na mňa, pohanku a rúhačku, zrútil... A potom ,mám tendencie smiať sa aj na pohreboch, keď kňazi začnú tým hrozným monotónnym hlasom rozprávať nejaké banality o človeku, ktorého v živote nevideli
... Ale to som ja, možno niekto iný to má inak. Bola som na svadbe v kostole, ale to si nevesta doviedla svojho kňaza z inej farnosti, a ten bol úplne fantastický, rozprával internetové vtipy, žartoval... Mladý pár si navzájom recitoval z Biblie, až som sa rozplakala - Šalamúnova Pieseň piesní je nepekonateľná poézia. Ale ja osobne by som si radšej takúto krásu urobila niekde na lúke. Mmch, Lillith, ako sa ti mohol stať veriaci, ktorý chce navyše pokrstiť deti...? Vy ste sa o otm predtým nebavili? To ste mali podľa mňa mať vyriešené už dávnejšie... Pre mňa sú to po mojich skúsenostiach zásadné veci. Ja vyjdem lepšie s umierneným ateistom(verím v Boha, ale nie v cirkev) alebo hoci hinduistom, ako s fanatickým katolíkom(som pokrstená...
). Je to vec tolerancie a ochoty prispôsobiť sa partnerovmu(nie mamičkinmu, ockovmu, farárovmu, kamoškinu) názoru.
Selimo,taky se trochu bojím,buď tam byprsknu smíchy,nebo se s farářem pohádám Recitace z Bible mě neláká už jen proto,že v ní se spoustou věcí bytostně nesouhlasím.Bohužel jsem neporozuměla větě "Lillith, ako sa ti mohol stať veriaci, ktorý chce navyše pokrstiť deti...? "Jasně že jsme o víře apod mluvili,jenže jaksi jsme se nikdy neshodli a problém odsunuli,než se kvůli tomu pohádat...Hlavně přítel není podle mě věřící ve smyslu katolické víry-nechodí do kostela,nemodlí se,i když je pokřtěný.Takže to nikdy nebyl problém,jde v podstatě "jen"o tu svatbu (křest potencionálního dítětě bude tky velký problém)
Není tady
No vidíš a já pokud bych se znovu vdávala, tak jedině v kostele, protože je to kouzelné! Má to atmosféru, kterou žádný úřad tomu nedá. Ale bohužel .
Není tady
No, podľa mňa je proste problém, keď majú partneri rozdielny názor na takú blbosť, akou je "len" svadba... trebárs už otázka či vôbec ďalej Kde...
veľká alebo malá... podľa mňa to je slušné pole pre hádky a problémy a odsúvať to na čas, keď už budete beznádejne zaláskovaní a odhodlaní zostať spolu, aj keby ste mali absolvovať sedem obradov vrátane buddhistického niekde v Tichomorí - to asi nie je to pravé orechové... A zopakovať si to potom pri krste... Kamoška sa vydávala v kostole tiež lespsa jej želanie, hoci to stálo nesmierne sebazaprenie prakticky všetkých zúčastnených. Hádky boli o nevestine šaty(Také nemravné do kostola - s minisukňou a hermelínovým kožuštekom????
), o kostol(v zime, na kopci príhodne sa volá Na Kalvárii - je to symbolická krížová cesta a kým sme sa stam vyšplhali, všetci sme s Kristom súcítili - aj bez kríža to bolo utrpenie... a tá zima vnútri), o hostinu - o všetko. A môj brat, ktorý je asi taký katolík ako moje ľavé stehno, bojoval so svojou umiernene evanjelickou ženou najprv o kostol pre svadbu("Prečo evanjelický??!!" "Lebo tam poznám farára, drahý...
Ty poznáš nejakého osobne?"
"Hm, to nie..."
Tak bola pekná svdba v ev. kostole. Potom o pokrstenie spoločného potomka - tu už zasiahol môj otec a prezradil, ako sa to riešilo v zmiešaných regiónoch a zmiešaných manželstvách: synovia mali vieru po otcovi, dcéry po matke... narodila sa im dcéra a bol oheň na streche... Pokiaľ viem, malá nie je pokrstená dodnes. Nerozumiem síce týmto bojom o formality, ktoré podľa mňa nemajú veľký význam, ale priprav sa na ľúty boj s oponentmi
.
Není tady
a by som sa nevydávala v kostole už len zo starchu, že by sa na mňa, pohanku a rúhačku, zrútil... A potom ,mám tendencie smiať sa aj na pohreboch, keď kňazi začnú tým hrozným monotónnym hlasom rozprávať nejaké banality o človeku, ktorého v živote nevideli ... Ale to som ja, možno niekto iný to má inak
Naprostý souhlas. Takhle mě chytil záchvat smíchu asi v 15 letech na pohřbu vzdálené tetičky, která byla lakomá a nesnesitelná a najednou ji tam farář začal oslavovat jako člověka, který by se pro druhé rozdal atd... Málem mě museli vyvést.
Není tady
Lilith,
a kde se chceš vdávat ty? Zeptal se tě na to tvůj přítel? Já jsem věřící a od začátku můj muž věděl, že když si mě bude chtít vzít bude to v kostele. Věděl, že je to pro mě důležité, ale já jsem zároveň věděla, že jemu to nevadí. Nějak mi moc nesedí to, že jak píšeš, je sice pokřtěný, ale praktikující není. Prostě bych se ho zeptala, proč doopravdy chce mít svatbu v kostele, proč je to pro něj tolik důležité. Ale hlavně mu řekni, proč ty nechceš mít svatbu v kostele. Jestli je to doopravdy jen pro rodiče a příbuzné, tak je to nesmysl. Jestli to totiž není alespoň pro jednoho z vás životně důležité, tak to nedělejte a vezměte se na nějakém hezkém místě, které se bude líbit Vám oběma. Jinak ten Váš společný život začnete jednou velikou lží. Hodně štěstí.
Není tady
Lawrence to vystihla!
Není tady
Selima napsal(a):
No, podľa mňa je proste problém, keď majú partneri rozdielny názor na takú blbosť, akou je "len" svadba... trebárs už otázka či vôbec
ďalej Kde...
veľká alebo malá... podľa mňa to je slušné pole pre hádky a problémy a odsúvať to na čas, keď už budete beznádejne zaláskovaní a odhodlaní zostať spolu, aj keby ste mali absolvovať sedem obradov vrátane buddhistického niekde v Tichomorí - to asi nie je to pravé orechové... A zopakovať si to potom pri krste... Kamoška sa vydávala v kostole tiež lespsa jej želanie, hoci to stálo nesmierne sebazaprenie prakticky všetkých zúčastnených. Hádky boli o nevestine šaty(Také nemravné do kostola - s minisukňou a hermelínovým kožuštekom????
), o kostol(v zime, na kopci príhodne sa volá Na Kalvárii - je to symbolická krížová cesta a kým sme sa stam vyšplhali, všetci sme s Kristom súcítili - aj bez kríža to bolo utrpenie... a tá zima vnútri), o hostinu - o všetko. A môj brat, ktorý je asi taký katolík ako moje ľavé stehno, bojoval so svojou umiernene evanjelickou ženou najprv o kostol pre svadbu("Prečo evanjelický??!!" "Lebo tam poznám farára, drahý...
Ty poznáš nejakého osobne?"
"Hm, to nie..."
Tak bola pekná svdba v ev. kostole. Potom o pokrstenie spoločného potomka - tu už zasiahol môj otec a prezradil, ako sa to riešilo v zmiešaných regiónoch a zmiešaných manželstvách: synovia mali vieru po otcovi, dcéry po matke... narodila sa im dcéra a bol oheň na streche... Pokiaľ viem, malá nie je pokrstená dodnes. Nerozumiem síce týmto bojom o formality, ktoré podľa mňa nemajú veľký význam, ale priprav sa na ľúty boj s oponentmi
.
Ano máš pravdu,já to taky vidím jako velký problém,všechno co píšeš.Jenže...jak to vyřešit,když ani jeden nechce ustoupit a do krve se kvůli tomu hádat nechci.Takže řešení je v nedohlednu,protže domluva asi nemožná,sama nevím a docela mě to deptá...
Není tady
lawrence napsal(a):
Lilith,
a kde se chceš vdávat ty? Zeptal se tě na to tvůj přítel? Já jsem věřící a od začátku můj muž věděl, že když si mě bude chtít vzít bude to v kostele. Věděl, že je to pro mě důležité, ale já jsem zároveň věděla, že jemu to nevadí. Nějak mi moc nesedí to, že jak píšeš, je sice pokřtěný, ale praktikující není. Prostě bych se ho zeptala, proč doopravdy chce mít svatbu v kostele, proč je to pro něj tolik důležité. Ale hlavně mu řekni, proč ty nechceš mít svatbu v kostele. Jestli je to doopravdy jen pro rodiče a příbuzné, tak je to nesmysl. Jestli to totiž není alespoň pro jednoho z vás životně důležité, tak to nedělejte a vezměte se na nějakém hezkém místě, které se bude líbit Vám oběma. Jinak ten Váš společný život začnete jednou velikou lží. Hodně štěstí.
lawrence,já se se chci vdávat kdekoli,kde nebude fařář ani jiný náboženský zástupce.Já jsem nevěděla od začátku,že jeho rodina je tak bigotní a on trvá na kostele-i když co je to na začátku?O tom proč jí tam chce mít jsem mluvili tisíckrát a v podstatě neřekl nikdy jasně a stručně proč,jen opakuje,že to je pro NĚJ důležité,opravdové a jediné správné..Taky to v podstatě moc nechápu,začíná mi poslední dobou připadat,že už jde o to,ustát si svůj názor a neustopit:mad:Já jsem mu jasně vysvětlila,proč je to pro mě nepřijatelné,právě proto,že by to pro mě byla lež,podvod a šla bych proti sobě.Takže je otázka,jestli to pro něj opravdu je "životně důležité"nebo jen nechce ustoupit:rolleyes:
Není tady
Skúste to naozaj urobiť ako kompromis: Najprv svadba na úrade, potom v kostole(tvoj ústupok) - v otázke prípadnej hostiny alebo tak by zasa možno mal ustúpiť on tebe(hlavne aby celá svadba nebola v réžii tvojej svokry). Ale to je len môj nápad. Alebo skúste nájsť nejakého farára, ktorý by vám vyhovoval - možno nie sú všetci orvnakí a mohli by ste natrafiť aj na niekoho clekom civilného, vtipného... fakt som zažila celkom príjemnú cirkevnú svadbu, ale bola založená na tom, že si "importovali" farára, ktorého poznali... Alebo môže spočívať kompromis v tom, že vás bude oddávať farár, ale nie v kostole, ale trebárs niekde v záhrade, na zámku... v Prachovských skalách... Niekde, kam sa svokra nedostane...
Není tady
Selima napsal(a):
Skúste to naozaj urobiť ako kompromis: Najprv svadba na úrade, potom v kostole(tvoj ústupok) - v otázke prípadnej hostiny alebo tak by zasa možno mal ustúpiť on tebe(hlavne aby celá svadba nebola v réžii tvojej svokry). Ale to je len môj nápad. Alebo skúste nájsť nejakého farára, ktorý by vám vyhovoval - možno nie sú všetci orvnakí a mohli by ste natrafiť aj na niekoho clekom civilného, vtipného... fakt som zažila celkom príjemnú cirkevnú svadbu, ale bola založená na tom, že si "importovali" farára, ktorého poznali... Alebo môže spočívať kompromis v tom, že vás bude oddávať farár, ale nie v kostole, ale trebárs niekde v záhrade, na zámku... v Prachovských skalách...
Niekde, kam sa svokra nedostane...
Ono dneska už stačí jen svatba v kostele,na úřad se nemusí.Já jsem asi děsně zabejčená,ale faráře fakt nemůžu vydejchat.jakéhokoliv.A když si předstvím chodit na ty sezení před,no to mě děsí už dopředu.Víš on i kdyby ten farář nic neříkal:-))))tak mě prostě vadí,že bych lhala,slibovala bych něco co není pravda a před někým v koho nevěřím, To je pro mě to nepřijatelné
Není tady
aprill napsal(a):
No vidíš a já pokud bych se znovu vdávala, tak jedině v kostele, protože je to kouzelné! Má to atmosféru, kterou žádný úřad tomu nedá. Ale bohužel
.
Když mě nejde o atmosféru,ale o moje svědomí,o to jak bych se cítila a že ybch lhala.Jinak vím,že svatba v kostele je pěkná,ale jen pro toho kdo tomu věří a užije si to.
Není tady
Zažila jsem svadbu v kostele jednou, své sestry. Kdybych nebyla hlavní kameraman, nevím jak by to dopadlo s mým ovládáním. Točení trochu odvádělo moji pozornost, naštěstí.
Pro mne to bylo defilé neupřímnosti, nechápu jak někdo může vyznávat mrtvolu na kříži a ještě si s tím vyzdobit interiér. V obličejích věřících jsem spatřovala zvláštní škleb - říkám tomu výraz svaté idiocie. Gesta a kázání mi přišla nesmyslná.
A jak dopadli dva z kněžích po letech a na svadbě? Hlavní oddávající mě na svadbě položil ruku na holé koleno a cca za dva roky jsem zjistila, že ho poslali zpět pro jeho sexuální kontakty s děvčaty. Ten druhý ten se oženil protože " zbouchl" jednu věřící ovečku. Totéž v jiné podobě jsme koneckonců mohli vidět ve Výměně manželek, kdy otec Adventista sedmého či kolikátého nebe hladil cizí manželku.
Přemýšlela jsem doma co bych dělala, kdyby se můj vztah dostal do roviny svadba v kostele nebo nic. Těžké je to říci, když jste to neměli ošetřené dopředu. I kdybych se přemohla a svadbu v kostele absolvovala, tak nesvolím, aby mé děti byly křtěny a pak vedeny v křesťanském duchu...a to už není jen o mě, ale i o mých potomcích.
Držím palce, abyste se s partnerem dohodli na oboustranně vyhovujícím řešení! Dej vědět, jak to dopadlo.
Není tady
Holky, já si nemůžu pomoct, ale mně by to bylo úplně jedno kde bych se vdávala. Kdyby to bylo možné, tak bych to vyřídila písemně.
Není tady