29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,ráda sem k Vám chodím "jen" číst,je tu spousta zajímavích a poučných témat a některé ženy zde mají můj obdiv za to co si prožívají.Proto by mě zajímal názor jiných,nezůčastněných na můj problém.Můj přítel trvá na svatbě v kostele,já jí rezolutně odmítám.Nejsem věřící a byl by to pro mě něco jako podvod,slibovat si lásku před někým,nebo něčím v co nevěřím.Přiznávám,církev opravdu ráda nemám,ale věřící mi nevadí.Mám pár věřících přátel a nemáme žádný komunikační problém.Přítel je sice pokřtěný,ale nepraktukující.Tvrdí,že to je pro něj důležité a jediné opravdové,jinak ta svatba není ta pravá apod.Vyrostl v bigotní katolické rodině (naštěstí ho to nepozmanenalo:-))),ale mám pocit,že se spíš chce zavděčit matce.:dumbom:Nečekám radu,spíš Vaše názory,jak mu vysvětlit,že bych ze svatby v kostele opravdu neměla radost a neužila bych si jí,jak bych si přála.I když jsem mu navrhovala různá jiná romantická místa,např zámek apod,tvrdí že to prostě není ono,Očividně mu jde o farářeDíky za Vaše názory a omlouvám se za délku příspěvku:)
Není tady
Lilith, asi bych zkusila si s přítelem ještě jednou v klidu promluvit o tom, proč je pro něj právě svatba v kostele důležitá, jen abys měla jistotu, že si rozumíte a že mu něco nepodsouváš (tohleto "já si myslím" a "očividně mu jde" může být zavádějící). Podobně bych se zamyslela nad tím, co od svatby čekám já, a snažila bych se tyto jednotlivé složky svých přání roztřídit na "rozhodně na tom trvám", "může a nemusí být" a "za žádnou cenu nechci".
Třeba dojdete k tomu, že on si přeje svatbu v kostele z jiných důvodů, než z jakých ji ty odmítáš. V tom případě by byl možný kompromis - například najít faráře, který ti svým přístupem bude vyhovovat, kterého budeš moci respektovat a který nebude mít ty rysy, které ti vadí na církvi.
A třeba bude jediným řešením to, že se jeden z vás přizpůsobí a udělá něco, co mu není tak úplně po srsti, a výměnou za to dostane něco, po čem touží zase on a co není po srsti tomu druhému.
Každopádně máte před sebou úžasný cvičný prostor, na kterém můžete pilovat vzájemnou schopnost naslouchat si, projevovat ochotu, respekt a toleranci, a spoustu jiných věcí, které jsou pro manželství více než potřebné.
Lilith, Judita má pravdu.
Jinak mě napadá - v případě, že se nedohodnete - šalamounské řešení. Co kdybyste se nechali oddat farářem na nějakém romantickém místě, třeba v létě pod širým nebem? Zámek, zámecká zahrada, jéje, takových tipů by se našlo... Svatba by neproběhla v kostele, ale církevní obřad by to stejně byl a možná daleko hezčí a romantičtější, než právě v kostele.
Není tady
Kiaro, to je prima nápad na řešení
Není tady
Lilith, měla jsem možnost být na svatbě v kostele i na radnici (naštěstí zatím ne aktivně v roli oddávaných ). Musím říct, že za mě jsem se lépe cítila na té co v kostele nebyla (i když hostina byla na té po kostele srdečnějsí a na té po radnici snobštější). Ty řeči v kostele mi nesedí, věřím, ale není to nic pro mě, cítila jsem se tam jaksi nemístně, že tam nepatřím...
Nicméně...
Pokud toho svého opravdu miluješ a jemu by to určitě udělalo radost, nemyslíš, že bys mu těch pár minut nemohla věnovat..? Vždyť manželský život není o tom, kde se vezmete a jaké budete mít svatební fotky, ale co to pro vás bude znamenat a jak moc budete ochotni do vašeho vztahu investovat posléze... Je jedno, jestli se vezmete na Havaji na pláži nebo na Antarktidě, ale jak se ke svému manželství v konečné fázi postavíte... Nemyslíš, že bys mu z lásky mohla ten kostel věnovat, určitě to ocení a vynahradí ti to jinde... Zkus nad tím přemýšlet, tak moc to nestojí...
Není tady
A oni by Vás v kostele oddali i když jsi nekřtěná ateistka?
To bys musela chodit na nějaký pohovory s farářem, ne? Jakoby katolický rychlokurs.
Alespoň myslím, že to tak je.
Není tady
Eri, asi je to tak. Taky jsem nekřtěná, ale na určitá pravidla ohledně uzavření církevního sňatku si pamatuji.
Není tady
Já osobně bych byla také proti kostelu....
TAdy jsem našla něco nutného před kostelním obřadem....
Co musím udělat, aby svatba mohla být v kostele? Jaké jsou procesní úkony, které musíme učinit před tím, než budeme oddáni před orgánem církve, jak od roku 1992 umožňuje zákon o rodině?
--------------------------------------------------------------------------------
Volbu církevního sňatku do našeho právního řádu vrátila novela zákona o rodině z roku 1992 s účinností od 1. 7. Základním rozdílem je, že církevní sňatek může být uzavřen až poté, kdy snoubenci předloží oddávajícímu osvědčení vydané příslušným matričním úřadem, od jehož vydání neuplynuly více než tři měsíce, o tom, že splnili všechny požadavky zákona pro uzavření platného manželství.
Matriční úřad prostě provede tzv. předoddavkové řízení, v rámci něhož jsou snoubenci povinni předložit stanovené doklady, jakož i prohlásit, že jim nejsou známy okolnosti vylučující uzavření manželství, že navzájem znají svůj zdravotní stav a že zvážili úpravu budoucích majetkových vztahů, uspořádání budoucího bydlení a hmotné zajištění rodiny po uzavření manželství. Toto řízení ovšem nebude ukončeno stanovením termínu sňatku jako by tomu bylo u občanského sňatku, ale skončí vydáním osvědčení pro oddávajícího. Není nutné splňovat jakákoliv jiná kritéria než u občanského uzavření manželství.
Konkrétní detaily průběhu sňatku se řídí vnitřními předpisy. Manželství se uzavírá v místě určeném předpisy církve nebo náboženské společnosti pro náboženské obřady nebo náboženské úkony před osobou pověřenou oprávněnou církví nebo náboženskou společností.
Není tady
TAdy je obdobný dotaz a odborná odpověď - co to obnáší...
http://www.katolik.cz/otazky/ot.asp?ot=3224
A zde je odpověď na tu debatu ohledně příprav před sňatek u rozdílného páru...
http://www.katolik.cz/otazky/ot.asp?ot=2601
Není tady
Ahoj Lilith,s toho co jsi napsala usuzuji,že Tvůj přítel (pokud není praktikující věřící) tak chce mít svadbu v kostele určitě k vůli své rodině.Pořádně si o tom promluvte ,a taky je dobré dopředu si promluvit o křtu případných potomků.Moje sestra(věřící)si brala ateistu(byl pokřtěn v pravoslavné církvi).Se svatbou nebyli problémy ,ale pak ,když byli děti tak vždycky byl "cirkus" kolem křtu.Já si myslím,že pokud někoho mylujeme tak chceme ať je ten druhý šťastný.Já osobně bych byla nešťastná kdyby můj přítel nechtěl mít svatbu v kostele.Hodně štěstí a ať Vám to výjde.
Upravil(a) arwen (7. 3. 2007 23:18)
Není tady
tak z mé vlastní zkušenosti - já věřící, pokřtěná, biřmovaná, manžel naprostý ateista - nepokřtěný - sám přišel s tím, že budeme mít svatbu v kostele - šlo to v podstatě stejně "snadno", jako u párů, kde jsou pokřtění oba - šli jsme na čtyři sezení na faru + jedno, kde se řešily konkrétní věci týkající se už jenom naší svatby - a při obřadu samotném byl pro manžela jediný rozdíl - a to ten, že - řeknu-li to církevní terminologií - "nepřijímal tělo a krev Páně"... jinak při první domluvě na faře se ho kněz ptal, jestli se chce nechat pokřtít, a on mu odpověděl, že pokud půjde provést církevní sňatek i bez toho, tak ne, protože by to z jeho strany bylo jenom pro formu, abychom se mohli vzít, ne proto, že by to tak cítil... a šlo to...
Není tady
Taky jsem měla svatbu v kostele, já nevěřící moje příbuzenstvo nevěřící, manžel věřící jeho rodina věřící.........manžel chtěl svatbu v kostele a já v podstatě taky, svatby na radnici mi připadaly fádní, neosobní, neromantické, svatba v kostele měla pro mě kouzlo i když jsem nevěřící...........pokřtěná jsem být nemusela, ale nechala jsem se.......kvůli svatbě jsme byli asi 4x u faráře, ale byl to pokrokový farář takže místo jakýchsi kázání jsme si povídali o mobilech a o autech, bylo mu tenkrát kolem 70 let a právě si kupoval auto a mobil...........svatba v kostele byla pěkná, i když ty řečí mít dvakrát nemusím přežila jsem to, protože jsem chtěla toho svýho mužskýho a stál mi za tu svatbu v kostele............po svatbě to u nás funguje tak, že on chodí do kostela já nechodím, zajdu na vánoce a velikonoce a obou nám to vyhovuje........bohužel ani svatba v kostele není na věky, trochu nám to teď skřípe a manžel uvažuje o stěhování a rozvodu............tak nevím
No a pokud přítel chce svatbu v kostele ale je v podstatě věřící nepraktikující tak se asi nemáš čeho bát chodit do kostela tě nebude nutit.........
Není tady
O tom se musíš asi rozhodnout sama, jestli jsi ochotná to pro něj, potažmo, pro jeho matku udělat. Stejně musíte mít i občanský sňatek, takže by si každý z vás užil to své. Já, za sebe, bych mu to umožňila, když po tom tak prahne - vždyť by mě neubylo. Ale to jsem já - záleží na každém...
Není tady
Jakýsi kompromis nabízejí unitáři. Můžeš se podívat na jejich stránky.
Já jsem našla http://www.unitaria.cz/sluzby/svatby.htm.
Unitářská svatba může být zajímavou alternativou lidem, kteří chtějí uzavřít manželství, ale nechtějí se spokojit s uniformním a neosobním obřadem na radnici, ani nechtějí podstoupit formální církevní obřad, ať už je důvodem rozdílná víra partnerů nebo nesouhlas s věroukou té či oné církve. Unitářská svatba je plně legální a uznaná matrikou, přece však respektuje přání a identitu novomanželů.
Není tady
Napadlo mě v minulosti jak bych se vyrovnala s takovou situací kdyby nastala... jsem ateista silně antikřesťanksy zaměřený. Kdybych měla svatbu v kostele, nepřišla bych si právoplatně oddaná a otevírala by se mi kudla v kapse tam poslouchat ta jejich povídání a musela bych se ovládat, abych nezačala protiargumentovat.
Prostě jsem došla k závěru, že to po mě nikdo nemůže chtít, je to proti všemu mému přesvědčení.
Pokud manžel nepraktikuje tak si myslím, že je na něj vyvíjen tlak rodinou. Bereš si jeho za manžela a ne jeho matku.
Zvážit ale musíš sama jak moc je to proti tvému přesvědčení a podle toho se rozhodnout.
Není tady
Pokud tomu druhému nevadí ty řeči a ta zima kolem, tak proč ne Dneska už u církevních sňatků není tak komplikovaná rozluka jako ve středověku
Není tady
Záleží na Tobě - jestli jsi ze zásady proti kostelu, tak bych do církevního obřadu nešla. Pokud je Ti to "jedno", tak bych to asi podstoupila. Mj. myslím, že až budou děti, tak je manžel bude chtít pokřtít a vím ze svého okolí, že v případě, že jste neměli sňatek v kostele, dělají někteří faráři "ofuky".
A pokud nechcete uniformní sňatek na úřadě, ani církevní, což takhle zkusit obřad na zámku, hradě nebo někde v přírodě?
Upravil(a) annie (8. 3. 2007 9:52)
Není tady
Dobrý den,všem Vám děkuji za názory.V podstatě máte všichni pravdu,ono jde právě o tu domluvu.Musím přiznat,že nejblíž je mi názor Lepista.Já ho miluji a ráda pro něj "něco" obětuji,ale přiznávám,že "tohle"asi nezvládnu.Já jsem hodně svobodomyslný člověk a tímhle bych zradila sama sebe,je to proti mému svědomí.Vím,že to zní děsně pateticky,ale když hledám přirovnání,je to jako by mě někldo nutil vstoupit za komunistů do strany.Prostě bych šla sama proti sobě.Pořád se mu snažím vysvětlit,.že krásná svatba může být i jinde,ale trvá na svém(jako já:-))))Oprvadu to chce asi hlavně kvůli matce,její jediné přání je aby všechny její děti(má jich šest) se brali v kostele a jejich děti byli pokřtěny.A tam je další kámen úrazu,pro mě to je naprosto nepřijatelné.Svatbu bych asi ještě zvládla,kdyby nebylo zbytí,ale křest je pro mě "upsání"církvy a to si má podle mě rozhodnout člověk sám,až k tomu dospějě,Nebránila bych dítěti kdyby to jednou chtělo,stejně tak chodit do kostela.Navíc já jsem rozvedená a mám syna,s tím se "tchýně"dost těžko smiřuje.je nepokřetěný a tudíž nemanželský:-))))to se mi otevírá kudla v kapse:dumbom:Už jsem všechno zjišťovala,co je potřeba a ty sezení s farářem,no to bych si asi musela zacpat pusu-nevydržela bych mu neodporovat:-)))
Není tady
lepista napsal(a):
Napadlo mě v minulosti jak bych se vyrovnala s takovou situací kdyby nastala... jsem ateista silně antikřesťanksy zaměřený. Kdybych měla svatbu v kostele, nepřišla bych si právoplatně oddaná a otevírala by se mi kudla v kapse tam poslouchat ta jejich povídání a musela bych se ovládat, abych nezačala protiargumentovat.
Prostě jsem došla k závěru, že to po mě nikdo nemůže chtít, je to proti všemu mému přesvědčení.
Pokud manžel nepraktikuje tak si myslím, že je na něj vyvíjen tlak rodinou. Bereš si jeho za manžela a ne jeho matku.
Zvážit ale musíš sama jak moc je to proti tvému přesvědčení a podle toho se rozhodnout.
Tak ty mi mluvíš z duše:-))))Přesně o to mi jde,je to proti měmu přesvědčení a i rozumu,je to pro mě lež a úřetvářka
Není tady
Nety napsal(a):
Pokud tomu druhému nevadí ty řeči a ta zima kolem, tak proč ne
Dneska už u církevních sňatků není tak komplikovaná rozluka jako ve středověku
![]()
No právě že je těžké se pak rozvést:-)))))dělám si srandu,ale fakt,že když je obřad v katolickém kostele,musí ho povolit kardinál a snad i papež:-)))takže třeba si mě tím chce pojistit:-))))
Není tady
Kiara napsal(a):
Lilith, Judita má pravdu.
Jinak mě napadá - v případě, že se nedohodnete - šalamounské řešení. Co kdybyste se nechali oddat farářem na nějakém romantickém místě, třeba v létě pod širým nebem? Zámek, zámecká zahrada, jéje, takových tipů by se našlo... Svatba by neproběhla v kostele, ale církevní obřad by to stejně byl a možná daleko hezčí a romantičtější, než právě v kostele.
Když mě vadí právě ten farář a ty jeho řeči:-))))Jsem hrozná já vím...
Není tady
Podle mě nejsi hrozná. Já bych to asi taky nezvládla. Svatba v kostele je krásná na dívání, ale mně by vadily právě ty řeči - a ať si je povídají na zámku, na zahradě nebo v kotstele, pro mě to vyjde nastejno. Nejsem věřící a naštěstí ani manžel, máme známé, kteří věří, nemám proti tomu vůbec nic, dokážu se s nimi normálně bavit, ale ani svatbu ani pohřeb v kostele nehodlám nikdy praktikovat.
Není tady
Lilith,já i manžel jsme ateisti ale vzhledem k početnému příbuzenstvu jsem zažila svatební obřady různých náboženství. Pro některého diváka zajímavé a možná i povznášející. Pro mě jako pouhého čumila stresující. Někteří hosté do chrámu ani nevstupují a účastní se pouze občanského obřadu ,jiní jsou jen v kostele. Do mešity jen muslimové.
Mě by k církevnímu sňatku asi nikdo nedonutil.
Jsem vyloženě vysazená proti obracení na víru a záchranu odpadlíků,fanatici a manipulátoři mě děsí. Na druhou stranu respektuju volbu dospělce a znám bezva věřící.
Není tady
Vlaďka napsal(a):
Podle mě nejsi hrozná. Já bych to asi taky nezvládla. Svatba v kostele je krásná na dívání, ale mně by vadily právě ty řeči - a ať si je povídají na zámku, na zahradě nebo v kotstele, pro mě to vyjde nastejno. Nejsem věřící a naštěstí ani manžel, máme známé, kteří věří, nemám proti tomu vůbec nic, dokážu se s nimi normálně bavit, ale ani svatbu ani pohřeb v kostele nehodlám nikdy praktikovat.
Přesně tak,když jsem se byla podívat bylo to pěkné na koukání,ale ty řečiiii
Není tady
Hannah napsal(a):
Lilith,já i manžel jsme ateisti ale vzhledem k početnému příbuzenstvu jsem zažila svatební obřady různých náboženství. Pro některého diváka zajímavé a možná i povznášející. Pro mě jako pouhého čumila stresující. Někteří hosté do chrámu ani nevstupují a účastní se pouze občanského obřadu ,jiní jsou jen v kostele. Do mešity jen muslimové.
Mě by k církevnímu sňatku asi nikdo nedonutil.
Jsem vyloženě vysazená proti obracení na víru a záchranu odpadlíků,fanatici a manipulátoři mě děsí. Na druhou stranu respektuju volbu dospělce a znám bezva věřící.
Naštěstí se přítel nepokouší obracet-ani bych se nenechala,jenže tlačí na mě a vypadá to,že buď bude svatba v kostele a nebo žádná...Taky mám pár přátel kteří jsou věřící,vyznávájí různá náboženství a nemáme žádný problém
Není tady