27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
ve 13 letech děvče je na II. stupni, tam učitelka o přestávkách nesedí
nevím jak jinde, ale u nás na kole je dozor... ano, nevidí to, protoe to vidět nechce..
a alování - myslím, e to k ničemu dobrému nepovede...
Není tady
Bety napsal(a):
Pokud má někdo představu, co KONKRÉTNÍHO by mohla kola udělat, tak a to napíe - mluvení, poučování a jakékoliv snahy o výchovu toti nemají ádný účinek na dotyčného tyrana. Rodiče u se ho bojí.
kola ví co má dělat, má na to výchovné poradce a spolupracuje s psychologickými centry
Není tady
Frigo napsal(a):
ve 13 letech děvče je na II. stupni, tam učitelka o přestávkách nesedí
nevím jak jinde, ale u nás na kole je dozor... ano, nevidí to, protoe to vidět nechce..
a alování - myslím, e to k ničemu dobrému nepovede...
ano dozor tam je, ale na chodbě
Není tady
rogersova napsal(a):
Bety napsal(a):
Pokud má někdo představu, co KONKRÉTNÍHO by mohla kola udělat, tak a to napíe - mluvení, poučování a jakékoliv snahy o výchovu toti nemají ádný účinek na dotyčného tyrana. Rodiče u se ho bojí.
kola ví co má dělat, má na to výchovné poradce a spolupracuje s psychologickými centry
jistěe to ví a dělá - přečti si prosím ten můj příspěvek nad tímto zkopírovaným, kola to vechno udělá a dotáhne a do konce - ale vtip je v tom, e kola ani psycholog ani policie nemůe dělat vůbec nic, a kdy to nic dotáhne do konce, tak případ je ODLOEN z důvodu nezletilosti tyrana a to má pak teprve tyran radost a má navrch! Já jsem učila sice jenom 9 let a teď taky pracuju ve kole, ale co myslí e kola a ti ostatní můou??? Řekni jednu KONKRÉTNÍ věc, která by tomu zabránila.... můou jenom mluvit a mliuvit a vyetřovat a vyetřovat amluvit... je to k ničemu
já jsem toti do toho příspěvku napsala:
udělá vechno, co jí dovoluje zákon, řeí věci se sociálkou, psychologickou poradnou a nakonec i s policií, policie udělá ve co má a případ řádně dořeí - budou se opravdu snait, mají na to vykolené pracovníky, tak vyřeený případ (nelo jen o slovní uráky, ale i o fyzické týrání a poniování, "natěstí" prosím vimněte si těch uvozovek! ne mojeho dítěte) tak police je NUCENA případ odloit kvůli věku násilníka, a ten se bude ve kole jen vyklebovat, protoe on dobře ví, e se mu nemůe vůbec nic stát!
take samozřejmě vím e ve kole je výchovný poradce atd, ale CO si myslí e můe udělat??? Akorát říct bububu a nahlásit to dál. Jinak nemůe udělat vůbec NIC.
Upravil(a) Bety (9. 3. 2007 20:02)
Není tady
on toti ten dotyčný na toho psychologa i kolu i policajta kale
Není tady
a není tedy jediné řeení, aby se to ikanové dítě blbečkovi postavilo ?
Není tady
ano
Není tady
Bety, vzhledem k tomu, e se z popisu Korny domnívám, e chlapec zapadá do třetí skupiny a tam je způsob ikany mírný, spíe slovní napadání a posměky, navíc je ikana namířena proti děvčeti, troufám si tvrdit, e v tomto případě bude stačit , kdy si ho pozvou na kobereček do ředitelny, případně udělí nějaký trest. Poznámky a důtky nejsou na místě. Volila bych, po domluvě s jeho rodiči, nějaký pracovní trest - vymalovat třídu, uklízet atny, pomáhat v kabinetu chemie mýt sklo...cokoliv a oni ho ty "srandičky" přejdou.
Upravil(a) rogersova (9. 3. 2007 21:22)
Není tady
rogersova napsal(a):
Bety, vzhledem k tomu, e se z popisu Korny domnívám, e chlapec zapadá do třetí skupiny a tam je způsob ikany mírný, spíe slovní napadání a posměky, navíc je ikana namířena proti děvčeti, troufám si tvrdit, e v tomto případě bude stačit , kdy si ho pozvou na kobereček do ředitelny, případně udělí nějaký trest. Poznámky a důtky nejsou na místě. Volila bych, po domluvě s jeho rodiči, nějaký pracovní trest - vymalovat třídu, uklízet atny, pomáhat v kabinetu chemie mýt sklo...cokoliv a oni ho ty "srandičky" přejdou.
ani netuí, jak upřímně bych si přála, aby tohle fungovalo.... ale pokud si myslí, e je moné nechat ákovi jen tak vymalovat třídu nebo mýt někde sklo... nebo uklízet atny... to je troku naivní, a kdo ho bude přitom hlídat, kdo bude zodpovědný za jeho bezpečnost, ten dotyčný to bude mít taky za trest??? to hlídání spratka ne vymaluje a uklidí třídu? Bezpečnostní předpisy ve kole jsou velmi přísné a za vechny průvihy je zodpovědný ředitel + kdo měl dozor...
Upravil(a) Bety (9. 3. 2007 21:45)
Není tady
Není na tom nic naivního. Uvedla jsem to jen jako příklad. Nevím, proč by nemohl např. mýt laboratorní sklo v kabinetu,nebo tam uklidit, třídit mapy... Pamatuji se, e jsme jako děti chodili do kabinetu pomáhat dobrovolně. Někteří učitelé si ve kole dělají přípravu na dalí den, nebo si opravují seity, nebo vedou krouky.
Je běné, e áci zůstávají za trest po kole a učitel je tam s nimi, tak proč by nemohl být po kole on. Dnes sice nemohou zůstat áci po kole ihned,ale musí nejprve dát vědět rodičům, e následující den přijdou později a rodiče s tím musí souhlasit.
Není tady
Já bych la jednoduchou cestou. Poádala bych třídní učitelku, aby pozvala do koly mne a rodičeho zmíněného chlapce. Učitelka by naemu rozhovoru byla přítomná pouze jako svědek. Jeho rodiče bych poádala, aby svému synovi domluvili a poučili ho, co vlastně dělá (rodiče toti o jeho chování ani nemusejí vědět). Řekla bych jim, e zatím nechci rodičům ani jejich synovi působit dalí komplikace, ale pokud se jeho chování hned nezmění, oznámila bych jim, e dalí jednání bude se sociální pracovnicí, případně s policií.
Nesouhlasím s tím, e je kola bezmocná ! Existují výchovné ústavy, kam lze vzpurného zmetka umístit na návrh sociální pracovnice. Nemusí to být na dlouho, mnohdy stačí jen tříměsíční diagnostický pobyt - to u takové dítě pozná, e končí legrace. koly touto cestou výchovné problémy svých áků často neřeí z jednoduchého důvodu - je to moc práce.
Dcera Korny je spí obě - svědčí o tom skutečnost, e se jí nechce do koly. Je i moné, e situaci řeí po svém - z hlediska dospělého patně.
Nesouhlasím s tím, e obě musí být málo sebevědomá, stačí, kdy vzniklou situaci řeí neřeí sprostě nebo jinak tvrdě a agresor má pocit, e má navrch a je přesvědčen, e se mu nemůe nic stát. Jak u jsem napsala, kola i socálka páky mají, jen je pouít.
Není tady
Jo, a chlapečka a si srovnají rodiče, ti jsou zodpovědní za jeho výchovu. Není to kola, ani já. Pokud rodiče jeho výchovu nezvládnou, pak je na místě institucionální řeení.
Výchovný poradce i kolní psycholog jsou jako první instance k ničemu, ale mohou se zapojit do jednání se sociální pracovnicí. Pokud rodiče oběti na tom budou trvat, musejí se aktivně zapojit do řeení problému vichni.
Není tady
ano, ale rodiče musí souhlasit. Bez jejich svolení není moné dítě nikam umístit. Syn mé bývalé kolegyně měl ve kole velké kázeňské problémy,ikanoval spoluáky.. byl podán návrh na dvouměsíční diagnostický pobyt,ale rodiče nesouhlasili a s klukem se nic nedělo.Bohuel ho v jeho chování rodiče spíe podporují.S takovou rodinou je pak těké pořízení
Není tady
Jestlie strana oběti trvá na dotaení případu do konce, o umístění problémového dítěte do diagnostického nebo výchovného ústavu rozhoduje soud, bez ohledu na souhlas rodičů. ( Posuzuje se i neschopnost rodiny dítě vychovávat). Samozřejmě, e se v tomto případě musí jednat o závanějí přestupky, ale jde to.
Není tady
ale v případě Korny, není potřeba, kluka někam zavírat. Jde jen o to udělat na něj bububu, aby si uvědomil, e se dopoutí přestupku
Není tady
Jasně, má pravdu, v případě Korny se určitě nejedná o umístění do ústavu, opravdu jde jen o to chlapce postrait. Moná ani jeho rodiče nevědí, co synáček dělá, ale v kadém případě by si to s ním měli vyřídit předevím jeho rodiče, to si myslím já. Kdyby jednání rodičů proběhlo ve kole před učitelkou (jen jako svědek - jinak bych ji do toho netahala), přece jen by to mělo určitý oficielní rámec, tak ani rodiče by to pravděpodobně nehodili za hlavu.
Není tady
Frigo, u jsem něchtěla psát, ale jetě zareaguji na tohle :
Ambo, Dano, a jakým způsobem to chcete vyřeit ? To by mi teda fakt zajímalo. Jako navrhla Korny, e na blbečka pole bráchu policajta, aby na něj udělal bububu ? Tohle povaujete za dobré řeení ? Nepřipadá vám to stejné, jako se děje dceři Korny ? Prostě silnějí půjde na slabího ?
Já jsem snad psala, e to nepovauji za správné, e by to měli řeit oni, ne ádný strejda, jene já bych v tom co Korny napsala viděla " tonoucí se stébla chytá " a myslím, e jsem Korny psala, e to musí vyřeit doma, manel umírnit své jednání, vyvětlit dceři, e pokud jí něco vytýká, dělá to z lásky k ní, chce jí pomoci aby ve svém okolí vynikla, ne přitahovala posměváčky, já bych navrhla i omluvu dceří za tu poznámku před známými, promiń, ale tobě se nikdy nestalo nic, co by jsi udělala a potom toho litovala? Manel Korny asi neumí projevit moc to, e přestřelil, tady ale musí zasáhnout Korny, tvrdě bych mu řekla, nebylo to " koér", koukej se omluvit a promluvte si spolu narovinu.
S tou kolou bych já byla opatrná, asi bych si spí na něj počkala já, řekla bych mu narovinu, hele, ubliuje mojí dceři a nelíbí se mi to, pak bych si ho prohlídla , zaznamenana něco, čeho by se dalo vyuít a mezi čtyřma očima bych řekla, hele ty jse taky *****, mám na to začít upozorňovat a před ostatníma tě zesměňovat? Líbilo by se ti to? Myslí, e se to mé dceři líbí? Jse velkej a rozumnej kluk, určitě ví, jak by ti bylo. Moje dcera třeba není hvězda, ale je to milá holka, netrap jí. Pokud to není fgakt sígr, dá pokoj, pokud nedá, pak by byla asi na místě ta kola, ale to se potom můe velmi negativně projevit i k malé.
Není tady
Dana:
Samozřejmě, e by se mělo zvednout předevím sebevědomí dcery a pracovat na tom hlavně v rodině - ale to je dlouhodobý proces, ke změně nedojde ze dne na den. Dcera potřebuje pomoc hned.
Rozhodně jsem neměla na mysli to, co píe- asi jsem se nedostatečně vyjádřila. Tedy: Já jako rodič bych v ádném případě nekontaktovala chlapce, ale výhradně jeho rodiče! Těm bych řekla o co se jedná a poádala bych je, aby svého syna srovnali sami. Mně by se také nelíbilo, kdyby kdokoliv cizí zastavil na ulici mé dítě a vyhrooval mu,zesměňoval ho, nebo na něho jakkoliv výchovně působil bez mého vědomí. Já jsem rodič, proto bych měla být o chování svého dítěte informovaná a já bych si ho měla srovnat.
Proto bych poádala učitelku, aby mi s rodiči chlapce domluvila schůzku ve kole, učitelku bych do ničeho netahala, byla by jen svědkem naeho rozhovoru, nic víc. Rodičům chlapce bych nakonec oznámila, pokud se jeho chování k mé dceři nezlepí, budu muset podniknout dalí, kroky, ale ty u budou oficiální. To je to bububu, aby chlapec i jeho rodiče věděli, e se jedná o váný problém a e si to beztrestně nenechám líbit a na sluném chování budu trvat. Je toti dost pravděpodobné, e rodiče chlapce ani netuí, co jejich chlapeček dělá.
Není to ádná podpásovka- silnějí na slabího-, ale rovný s rovným - rodič-rodič. Já bych nadále "pracovala" na sebevědomí své dcery, rodiče chlapce by si sami nali tu nejlepí cestu, jak si ho srovnat.
Pokud by ikana pokračovala, tak bych u jednala oficielně, kola a současně sociálka. ikana je mor a měla by se zastavit včas, dokud nenabere větích rozměrů.
Není tady
no ví, já mám taky jednu takovou zkuenost s maminkou, která na mě řvala, e to není pravda, e to jejich syn nedělá ( nelo o ikanu), nakonec jsem se rozumě domluvila s klukem sama, já neměla na mysli ho zesměňovat, jen ho upozornit na to, e jemu by se také nelíbilo, kdyby byl zesměňován, prví tři řádky mého příspěvku vlastně psala Frigo, já na ně jen odpověděla, tvoje jméno jsem tudí nezmínila já, ale jen se ocitlo ve zkopírovaném znění, podstata je ale stejná, jen kadý máme jiné zkuenosti.
Není tady
Dana:
Nic se neděje, já to beru jako diskusi s různými názory )), s tebou se dost ztotoňuji, hezký den!
Není tady
No já jsem na základce byla v podobné situaci jako Vae dcera. Dokud oni dotyční viděli, e se mnou jejich řeči mávají, tak jsem neměla pokoj. Dcera se musí k těm jejich poznámkám postavit čelem a prostě jim ironicky oplatit stejnou mincí ve stylu: "Jasně, e jsem prasečí hlava, ty to musí přece vědět, kdy jsi prasečí zadek." otočit se a bez čekání na reakci (na co taky by měla čekat:-)) hrdě odejít apod. Chce to odvahu, ale vzhledem k tomu, e ten kluk nevypadá na fyzické napadání (alespoň z toho co píete), tak by to mělo pomoci. Jde o to, e on vidí, e jeho převaha má úspěch, pokud ale uvidí, e Vae dcera na to kale a směje se tomu, jak je on blbý, tak ho to přestane bavit. Moná kdy i ostatní děti uvidí, e se dokáe postavit na odpor, tak se k ní přidají (moje zkuenost). Jinak na posmívání se sociální úrovni rodiny - no musí si z toho její kamarádka udělat přednost - e to nejde? A co začít podobně hodnotit jejich konzumní styl - ve smyslu nulová indivudialita a stádní zvíře. Děti jsou občas tvrdé a kruté, ovem vdy to zkouejí jen tam, kde ty jejich uráky dopadají na úrodnou půdu.
Znova opakuji, e je to těké, já si to taky zaila (ona si musí uvědomit, e názory takových lidí jí k ničemu nejsou, e jejich kritika pro ni nemá váhu, protoe nejsou nějakou autoritou, její hodnocení má pro ni přínos)...Ovem jinak se z toho nedostane. Pokud mají dobrou třídní - tak se samozřejmě dá určitě postupovat s ní...ale pokud víte, e se s ní mluvit nedá, tak to snad ani nezkouejte, bude to pak jen horí. Samozřejmě vycházím z toho, e to zatím nevypadá na opravdu nebezpečnou ikanu (tj násilí a vydírání), tam u by bylo nutné postupovat razantněji: třídní, ředitel, výchovný poradce a také určitě existují organizacem, které se zaměřují na pomoc při ikaně, no a policie.
Není tady
na mně osobně vystartovat něčí maminka, tak jí v tomhle věku polu do pr..
madabouttraviata: souhlas ! To je to, o čem tu píeme... musí se mu postavit ta holčina.
Není tady
Mám zkuenost osobní i pedagogickou. Dívenka musí přestat dělat obě. Je potřeba, aby si nala někde místo nebo koníčka, kde bude dobrá. Něco, čím bude třeba jen zajímavá. něco, co podpoří její sebevědomí a ona sama získá odvahu se postavit útočníkovi. TOhle by ji mohl naučit i dobrý dětský psycholog, osobně vak ádného neznám.
Kadé jiné řeení není úplně stoprocentní, pomoci můpe, ale její osobní problém to nevyřeí. Bude mít stále chování oběti.
Není tady
I mou dceru toto postihlo. Jeliko je troku silnějí, spoluáci se jí posmívali. Neměla kamarádky, které by se jí zastali. Dlouho trvalo, ne se mi svěřila se svým trápením. Začala jsem to řeit s učitelkami, ale ty nám moc pomoct nedokázali. Tak jsme navtívili v Praze psychologa https://psycholog-holcner.cz/psychologist-prague/, který si moc hezky s dcerou povídal a dokázal jí ve vysvětlit a pomoct. Dcera chodí do koly u s úsměvem a z posměků spoluáků si u nic nedělá. U je to přestalo bavit, kdy viděli, e to dceru netrápí a ona má u konečně ve kole klid.
Není tady