6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Marie, já určitě nemám patent na řeení ikany ve kolách. Kdy slyím co děti v krouku kam docházím povídají o kole, nestačím se divit.
Tetóóó, ví e K dnes ve kole kopla L? No ale C se okamitě ozve e to bylo proto e L snědla svačinu B, a B to udělala proto e C řekla L e na ni alovala učitelce a jetě navíc naváděla zbytek třídy aby se s K nikdo nebavil. To klubko háďat prostě spravedlivě nerozmotá. A chodí děti psychicky odolnějí i slabí, já Ąv nich prostě oběti ikany nevidím.
Kdyby si na dítě počkali na chodbě, pokřikovali na ni v kruhu ze kterého není úniku, kdyby ji venku ztloukli, to bych viděla jako ikanu, ale jinak - a moná jsme naivní a dojedu na to - zatím si fakt myslím e je to přehnaná reakce - tedy ta konkrétní navést někoho cizího, třeba policistu, aby mu domluvil - postrail ho.
Něco jinýho by bylo navrhnout ve kole e tam můe policie udělat přednáku, e je to prevence.
Není tady
My jsme nedávno řeili s tř. učitelkou ikanu (synovi je 13 - 7třída). Jedna mamina si na rodičíků stěovala, e jejího syna vichni děti ikanujou, ubliujou, mají na něho průpovídky, nechtějí s ním kamarádit, prostě nezapadl do party. Ptala jsem se doma kluka (před dalím rodičákem) a on mi odpověděl, e ten dotyčný dělá ze sebe jen chudinku, e je fakt stranej a smrdí,e mu klidně nandá, protoe ubliuje holkám, prý za nimi stále leze, osahává je, mlátí přes zadek.
Kdy se tohle vechno řeklo tř. učitelce,slyela názory i jiných rodičů (i dcer) uč. řekla, e se nejedná o ikanu.
Není tady
Májo
Studuju:
O ikaně mluvíme jestlie jeden nebo více spoluáků úmyslně, větinou opakovaně ubliuje jiným.
Znamená to, e ti někdo, komu se nemůe ubránit, dělá, co je ti nepříjemné, co tě poniuje, nebo to prostě bolí.
Strká do tebe, nadává ti, schovává ti věci, bije tě. Ale můe ti znepříjemňovat ivot i jinak. Pomlouvá tě, intrikuje proti tobě, navádí spoluáky, aby s tebou nemluvili a nevímali si tě.
Dcera proívá tu druhou část. Take to za ikanu povauju. Samozřejmě,e před dospělýma se chvaj jinak. Já jsem se to dozvěděla v pondělí,co je krátká doba i na to abyxh la třeba za učitelkou.Take dělím ve proto abych se toho co nejvíc dozvěděla a ptám se. Včera zmínila jmíno toho jednoh kluka,ten jí z ničeho nic řekne Jméno je prasečí hlava a jeho příznivci se k němu rychle přidají. Vybere si okamik ,třeba i o hodině,kdy si je jistej e mají učitelku,která je mírná ( je nová). Dcera říkala,e tam kamárádky má a některé u se jí i zastanou.
O té preventivní přednáce jsem taky uvaovala,ale to já nemůu zorganizovat,to musí kola.Dcera chodí do sedmičky,take bude s těma lidma jetě 2 roky.kolu ěmnit nebudeme,to je to slaboství,ten útěk od problému. Zatím se ptám,naslouchám,radím a posiluju jí.Pokud to neustane,tak zajdu za učitelkou,ikkdy dcera je proti tomu.
Proti drobným arvátkám nejsem,jsou to děti,ale to see ti stane jednou,e ti spoluák nadává nebo tě ztrapní.Ale ne opakovaně a tohle je opakovaně.
Není tady
jj, vichni jsou na ní zlí, úplně bez příčiny si na ní zasedli..... i já mám své zkuenosti se ikanou a dokud jsem klukovi nepomohla změnit vědomí o své osobě, tk to nepřelo. Vichni jsou vinní, jen ona ne? Existuje něco, co má pro tohle konkrétní vysvětlení... Není jen ten kdo ikanuje, ale i ten, kdo se nechá ikanovat. Najdi odpověĎ na otázku proč..... Pokud vím je nejvyí ze třídy....
Korny a začátek skutečně hledej u vás doma....
Není tady
Korny napsal(a):
Májo,proč? Psalo se tady o pilicii. Můj brách je policajt.Take vlastně dcery strejda. Půjde na obchůzku a můe jen tohle říct? On si můe troufat ?Tak a si to v hlavě rovná komu mohl v poslední době ubléit a dá si pozor nejen v chování k mojí holce,ale co kdy ( myslím e je to pravděpodobný) ,stejně se chová k jiným dětem
Korny, to fakt myslí váně ? Vdy by dělal toté - silnějí na slabího - co dělají tvé dceři.
e bráchu nepouije na manela, vdy ten tvé dceří dělá toté, místo aby jí chránil !!!!!
Není tady
tak jsem četla jetě dál... Korny, nebalí jí ten kluk náhodou ? Sice blbým způsobem, ale snaí se upoutat její pozornost. Normální seběvědomá holka by ho odpálkovala, ten tvůj uzlíček sebědomí nemá, je v blbém věku, tak to hůř snáí. U jsem ti něco k tomu psala na kamárádkách... Tím bych začla. Ze dne na den sebědomí nezíská, ale trochu by jí to pomohlo..
Kdy ná pubo dle tvého výrazu "ikanoval" ségru s tím, e se hodně potí ... hláka - ty snad "chč.." i podpaím, tak mu řekla, e je debil, odpálkovala ho, dostala lepí antirespirant a je klid.
Není tady
Bohuel se obětí ikany můou stát i děti úplně normální . Ono záleí na konstelaci té které třídy, obětí se můe stát úplně kadý. U mého syna ve třídě to byl úplně normální kluk, do 4.třídy to bylo v pohodě. Pak přibylo pár nových áků, někteří naopak odeli. A rozjelo se to.
Není tady
No holky,jinak jsme normální harmonická rodina,máme firmu,nejsme sociální případ.Dcera je zdravá,nekoktá,neráčkuje atd. Co bych jetě vyjmenovala.Co já vím jaký mají ve kole priority,kterýma hodnotěj druhýho.Třeba tím,e s nima v parku nekouří nebo podobně ,je prostě normální .A navíc je asi citlivá ( po mě),take se s tím asi neumí poprat.Já bych také měla problém (často i dneska). Oni nevědí co jí doma táta říká) Doma si to vyřeím já.Co je doma je nae věc a jak u jsem psala děláím maximum. Teď se zabývám tím ,co je ve kole.A kdy si s tím holka zatím neumé poradt,tak jí s tím pomůu. Napadají mě různé mylenky,moná blbosti,ale hledám řeení.Na tom,e by kluky někdo oslovil a řekl by: SDlyel jsem,e ubliuje dětem,co je na tom pravdy? Kluk by nevěděl od koho to je a dal by si pozor. Na tom nevidím nic patného ,stejně jako kdybych si na něj počkala před kolou já.Mě taky nezná,e jsem její máma,ale spoluáci mě znají. Já bych mu řekla naprosto to stejný.Pouze s tím rozdílem,e druhej den by dcera zaila jetě větí problémy.Říkám napadá mě vechno moný,aqbych jí pomohla.
Není tady
aho marie, souhlasím, ale kadé tohle chování má své příčiny a to na obou stranách, není vdy obě obětí bez příčiny
Není tady
Frigo,i to je moný ,e jí můe balit,to jsem jí taky říkala.e jí tímhle způsobem balí. Nevím.A není to uzlíčeksebevědomí,to bys koukala,jak si poradí se ségrou a často odpálí i mě. Není to ádná chudinka,to opravdu ne. Akorát je moná asi trochu normálnějí. Asi tím moná vyčuhuje z řady.
Není tady
Cilko oni tihle ikanisti mají asi nějakej podvědomej čuch,e tu obě poznaj.Stačí ,e poznaj e je citlivá a právě je nedokáe hned odpálit.
Není tady
No a na to se tě ptám, co ta obě vyzařuje? A proč to vyzařuje?
ví korny, mám stejně starého kluka, je to největí citlivka ze třídy, je přecitlivělý od mimina a přesto není ikanovaný.... Na citlivost to nesváděj. Mám starího syna, ten si ikanou proel, ale není ádná citlivka, jen si o to sám koledoval.
Není tady
Já nevím Korny,ale připadá mi hloupý zastavovat kluky neznámým člověkem a ptát se - jo tak to se ty, kteý ubliuje dětem? Myslí, e by to bylo k něčemu platný?
Já s mojí povahou, bych klidně za tím dotyčným dola, at ví, e jsem holky máma, a zeptala bych se ho pěkně od plic, co mu holka udělala. Proč se schovávat? Kdyby to bylo druhý den ve kole jetě horí, jak se bojí dcera, zala bych za ním znova (Popřípadě bych la s manelem).
A jetě jedna věc. Píe e jste normální rodina. e nejste sociální případ. Take sociální případy nejsou normální. Mý kluci taky nemaj značkový oblečení, nejdraí mobily, a já nevím, co jetě, ale problémy s kamaráděním nemaj. Tak v tom to neni.
Není tady
Jetě se vrátím k tomu "postraení" toho kluka. Mohlo by to zabrat, ale je to i dost velké riziko, abys pak nebyla v situaci, e si matka toho kluka bude stěovat, e jejímu synovi někdo vyhrooval... Zná rodiče toho kluka? Nemá pocit, e rozhovor s jeho matkou by něco přinesl? Někdy matky vůbec netuí, co se děje a dovedou to s dítětem rozebrat - někdy ho zas budou bránit zuby nehty, to si váně musí zváit sama.
Není tady
Co z ní vyzařuje by ses musekla zeptat toho ikanisty. Já jsem nikdy nikoho neikanovala,take to nevím . Za sebe můu říct,e mě se taky děti smály,nebyli jsme ádnej kolektiv a já se přistěhovala a nastoupila k nim a v pátý třídě,take pro mě to nebylo lehký.Oni se vichni znali a já tam byla nová. Byla jsem obyčejná,ádná Miss,normální.Oni asi uznávají nějaký svý vzory a dcera třeba ten vzor nesplňuje. Pro mě jo,protoe je to sluná holka.Pro ně třeba ne,protoe je to sluná holka. Pojem prasečí hlava. Proč? Je větí, má kulatej obličej. Tak zkus vymyslet proč prasečí hlava,protoe je citlivá???
Není tady
Jo a jetě moje zkuenost.
Ve 13 letech jsem najednou straně moc ztloustla (no jo hormony se mi honily). Měla jsem skoro 70 kg ze 60 běhm 3 měsíců. Vyrostli mě prsa - snad 4. Podcenovala jsem se, chodila shrbená. Ale můu říct,e akorát jednou se mi posmíval jeden kluk ze třídy, e musím nosit podprsenku a druhej spoluák ho zmlátil. A dál jsem se normálně s kadým bavila, nikdo se mi neposmíval, e jsem baculatá a tak.
Ale druhé spoluačce říkali kluci plotice a pořád ji provokovali - a víte proč? Ona je provokovala.
A ječela, at ji nechaj, ale mě to přilo, e je ráda, e si jí vímaj.
Není tady
Nevím, co povauje za harmonickou rodinu (ten výraz mi upoutal u v tém zdejím prvním příspěvku), ale z toho co jsi kdy napsala, jak jí táta ztrapňuje i před irí rodinou, to mi normální nepřipadá... Kdyby to dělal jen mezi čtyřma očima, tak bych to snad jetě brala,
ale udělat to před návtěvou, tak bych ho návtěva nenávtěva sjela na tři doby, moná bych mu jí i natáhla.
Ano... na mladí ségru si troufne... dělá to, co se nelíbí, kdy dělají jí.... (zákon padajícího ho...)..
Připadá ti to normální ?
Jak vybočuje z řady ? Myslí, e ostatní děti normální nejsou, jsou socky nebo něco podobného ?
Můj syn je taky hodně citlivý, snaí se být nenápadný, ale nikdo nikdy ho neikanoval. Velkým sebevědomím taky neoplývá, a představ si, e za ním naopak kluci (i ti ílení grázlové ze základky) neustále táhnou.
Take to u vás bude asi něčím jiným. Nemá holčička troku nos nahoru ... třeba ? ..
Není tady
to je fuk, proč prasečí hlav a, mohla bejt i jiná, bylo by to jiné?
Korny, ikanovali i tebe, není to přistěhováním, ale tím co v tobě bylo.... a to co je v tobě, je i vní....
Korny, kolik ty má kamarádů? Těch opravdických? Ne těch na skleničku, ale těch co se za tebe opravdu postaví. A ne těh co máte společné s manelem, ale vlastních.....
Není tady
Duiičko,takhle jsem to nemyslela.Dcera kamarádila s holčinou,která je ze slabí rodiny a ta tím děsně trpěla,moje holka se jí zastávala. A jak jsem psala ,máme firmu,ale ani na eholky nechoděj ve značkovejch oblečeních,nemaj modrahý mobily ani nic jinýho. Jsou normální. Dcera říkala ,vichni maj MP32 a ona ne. Take pokud jsem to napasala tak a ty jsi to patně pochopila,tak se omlouvám. Brala jsem to podle příkladu,kdy jsem měla zkuennost,e se tý holce smáli a nekamarádili s ní,protoe nenosí značky. Naopak ,rozumím tomu,chápu zto a jsem zastáncem toho,aby děti nisily z těchdle důvodů uniformy do koly.Byli by si v dnení době rovnějí Za nás to za komunistů bylo jiné. Vichni byli tak nějak nastejno. Dnes chodí do třídy děti bohatých podnikatelů s dětmi nezaměstnaných. A věřím tomu,e ty děti tím trpí.
Jo moná to byl blbej nápad,ale jak píu ,napadá mě vechno.
Není tady
Ach jo, holky, buďte astný, e Vae děti ikanu nepoznaly -ale to v tuhle chvíli asi Korny nepomůe. Jasně, e důvody můou být různý. Je moný, e to dítě něčím provokuje - ale nemusí to tak být. Neznáme ji. Ale i kdyby to tak bylo - nikdo nemá právo nikoho ikanovat. Tečka. Pokud by ona něčím provokovala - tak se to musí řeit, ale ne ikanou - i tohle se ty děti musí naučit.
Není tady
Je to u pět let, ale dobře si to pamatuju. Od střední jsem ve třídě kamarádku neměla ani jednu, spoluáci (a to u skoro dospělí lidé, 15-19 let na výběrové střední kole) mě totálně ignorovali - v lepím případě, v horím rovnou komentovali vzhled, výkony... Ty výkony proto, e jsem si dovolila zajímat se o učení, bavilo mě a byla jsem dobrá, bez přehánění. Jak jsem ale nenáviděla dvakrát ročně si jít uličkou pro vysvědčení a stát přede vemi během proslovu třídní, jak skvělé mám výsledky... Pochopitelně se mi "do koly nechtělo", ale ani by mě nenapadlo tím doma argumentovat. Kdy jsem přinesla domů papír podepsaný 20 těmi "téměř dospělými", e mě ve třídě nechtějí a nechyběla bych jim, kdybych odela, a který připíchli na nástěnku ve třídě (a ten den si ho est učitelů se zájmem přečetlo a neudělalo vůbec nic), mamka mi vysvětlila, e řeení není odejít, e s takovými lidmi se budu setkávat celý ivot a kola mě na to právě připravuje. Vydrela jsem, dostudovala s dokonalými známkami a s nikým z těch expertů jsem se od té doby neviděla. Kdoví, kolik z nich má dnes moje vzdělání, moji úroveň práce a můj plat.
Není tady
Frigo,nos nahoru rozhodně nemá. na TUTY!
Harmonická rodina.Manel necjlastá,nebije mě,Já nechlastám,nestřídám chlapi.Děti nejsou napospas na ulici,teď u i hezky bydlíme.Holky maj dobrej vztah s babičkou.Jo,e táta nestíhá si uvědomit,e je holka v pubertě to musíme vyřeit.Tak asi tak
Není tady
marie, moje dvě ze tří dětí ikanu poznaly.
Korny má problém doma, ale raději píe, e má harmonickou rodinu.
Není tady
Za nás za komunistů to bylo stejné. Taky se nali, kteří byli oháklý.
Myslím,e to není v hadrech. Stačí e jsou věci čisté a nejsou zaprané.
Korny, já bych promluvila s třídní učitelkou. At to s dětma probere.
Není tady
Danielo naprosto souhlasím.
Marie ,také souhlasím-ikanovat se nemá a tečka!My se budeme doma zabývat tím,jak se změnit,jak změnit rodinu abychom měli klid od nějakýho týpka? To se můem měnit celej ivot,kvuli dalímu a dalímu,tomuhle se na mě nebude líbit tohle,druhýmu zas něco jinýho?
Není tady