Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 6. 3. 2007 9:31

Korny
♥♥♥♥♥♥-

Trápení ve škole

Dcera 13 let si nám včera stěžovala,že se jí ve škole posmívají,nadávají jí,že je pras...,Krá.... atd.Také do ní občas strčí,pomlouvají jí a má pocit,že se s ní nikdo nebaví,že nemá kamarády. Je to hezká,inteligentní holka,žádnej šprt( což jí také prý říkají). Na vysvědčení mela tři trojky,ale vyniká v předmnětech jako je zeměpis,přírodopis atd. Hraje na klavír,plave,lyžuje.Není v žádné partě,nekouří.Je to normální hodná holka  z rodiny,která je kompletní a má je harmonická jak uvnitř naší rodinky,tak i co se týče babičky a dědy.Včera dcera brečela ,bylo mi jí moc líto.Utěšovala jsem jí,že je to šikovná holka a a na to nereaguje,že pokud si těch narážek nebude všímat,že to ty děti přestane bavit. Vím jak jí je na ZŠ jsem to také neměla lehké. Možná nemá tak vysoké sebevědomí,ikdyž může být v pohodě.Je vysoká a není žádná modelka( nepíšu,že je silná,protož ez mého pohledu to není Metráček,ale  pár kil navíc má). Prosím poraďte  jak to vyřešit. Zatím nechce abych chodila do školy,bijí se,že by to pak mohlo být horší.

Není tady

#2 6. 3. 2007 9:39

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Re: Trápení ve škole

Korny, to je fakt těžko radit. Je to citlivé téma a dovedu si představit, jak se dceři do školy musí těžce chodit. Ty děti v tomto věku dovedou být pěkně nepříjemné  a umí docela dobře zranit. Já bych asi zašla za třídní učitelkou, pokud se s ní dá rozumně bavit a v klidu se s ní pobavila, určitě na něco přijdete. Nemá cenu to to tak nechat.

"Člověk si uvědomí, že byl šastný, až už je to pryč."

Není tady

#3 6. 3. 2007 10:11

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Já bych došla za učitelkou, pokud je rozumná a bude schopna nějak třídě předat, že takový chování se netoleruje, aniž by bylo jasné, že si právě tvoje dcera stěžovala a že to pochází od ní. Pokud rozumná (a schopná) není, nemá to smysl. Jinak bych se snažila dceři nějak zvednout sebevědomí...jak, to nevím...já vždycky pátrám v knížkách o psychologii dítěte (zatím jsem řešila rozvod, tvoje téma ještě nikdy)...možná bych zkusila i nějakého dětského psychologa, s kterým bych se poradila (raději někoho na doporučení).

Není tady

#4 6. 3. 2007 10:20

Korny
♥♥♥♥♥♥-

O šikaně mluvíme jestliže jeden nebo více spolužáků úmyslně, většinou opakovaně ubližuje jiným.

Znamená to, že ti někdo, komu se nemůžeš ubránit, dělá, co je ti nepříjemné, co tě ponižuje, nebo to prostě bolí.

Strká do tebe, nadává ti, schovává ti věci, bije tě. Ale může ti znepříjemňovat život i jinak. Pomlouvá tě, intrikuje proti tobě, navádí spolužáky, aby s tebou nemluvili a nevšímali si tě

Tohle jsem našla na netu,dalo by se říct,že tohle jí asi trápí.  Asi to budu sledovat,ptát se jí,jak to probíhá? Budu jí zvedat to sebevědomí a pokud by to neustalo,tak za učitelkou zajdu. Určitě to neberu na lehkou váhu,ale asi bych potřebovala získat víc informací,jestli to bylo jen jednou,nebo to trvá a tak,
Učitelka bude muset nějak takticky to řešit.

Není tady

#5 6. 3. 2007 10:46

1Marie
♥♥♥----

Korny, nechci Tě strašit, ale situace je vážná. Pokud dcera je už v této situaci - to znamená, že je už obětí šikany, nečekej na nic. Situace se sama od sebe nevyřeší. Na Tvém místě místě bych šla do školy, promluvila si s učitelkou. Bohužel - moje zkušenost (osobní i z doslechu od známých) je taková, že škola moc neumí šikanu řešit. Během školní docházky mých dětí jsem zažila, že dvě dětí byly obětí šikany a musely ze třídy odejít. Ano, škola to vyřešit nedokázala a tak děti raději oděšly jinam.

Není tady

#6 6. 3. 2007 11:07

Hannah
♥♥♥♥♥--

Korny , moje zkušenost je obdobná jako 1Marie. Školy (základní i střední) neumějí šikanu řešit. Učitelé mají pochybnou pravomoc a to jen ve škole. Umí teoreticky situaci vysvětlit a znají příčiny ale v řešení jsou mimo.Mnozí ji svým přístupem vyvolávají a zhoršují.Jediné co lze dělat - podat oznámení na PoliciiČR. Samozřejmě ,že to připadá v úvahu až u t잚ího kalibru jako je vyhrožování,fyzické útoky nebo loupeže. DOPORUČUJU. I když útočníkovi není 15 a zákon na něj nedosáhne věc se vyšetřuje.Policisté přijdou do školy,jejich spolupráce s ředitelem a sociálkou vyděsí šikanující děti. Na skutečné gaunery tohle bububu nestačí ale mají pak vroubek na sociálce a řeší se přes výchovný ústav.
Odchod ze školy je také možný ale člověk se pak naučí od problému utíkat. Učitelé na nové škole jsou produkty stejného systemu takže noví spolužáci budou znát důvody proč dítě přešlo dřív než zapadne do kolektivu .Šikanisti jsou všude.

Není tady

#7 6. 3. 2007 11:33

Korny
♥♥♥♥♥♥-

Hannah napsal(a):

Korny , moje zkušenost je obdobná jako 1Marie. Školy (základní i střední) neumějí šikanu řešit. Učitelé mají pochybnou pravomoc a to jen ve škole. Umí teoreticky situaci vysvětlit a znají příčiny ale v řešení jsou mimo.Mnozí ji svým přístupem vyvolávají a zhoršují.Jediné co lze dělat - podat oznámení na PoliciiČR. Samozřejmě ,že to připadá v úvahu až u t잚ího kalibru jako je vyhrožování,fyzické útoky nebo loupeže. DOPORUČUJU. I když útočníkovi není 15 a zákon na něj nedosáhne věc se vyšetřuje.Policisté přijdou do školy,jejich spolupráce s ředitelem a sociálkou vyděsí šikanující děti. Na skutečné gaunery tohle bububu nestačí ale mají pak vroubek na sociálce a řeší se přes výchovný ústav.
Odchod ze školy je také možný ale člověk se pak naučí od problému utíkat. Učitelé na nové škole jsou produkty stejného systemu takže noví spolužáci budou znát důvody proč dítě přešlo dřív než zapadne do kolektivu .Šikanisti jsou všude.

Není tady

#8 6. 3. 2007 11:38

Korny
♥♥♥♥♥♥-

No Hanah,teď jsem ti sáhodlouze odpověděla a ono se mi to nějak nepovedlo poslat

Tak ještě jednou.
Zatím to není  ve fázi nějakého bití. Jsou to posmšky,pomluvay,urážky. Taky mám strach abych tím,že to proberu s učitelkou,abych neudělala víc škody než užitku.Aby to uměla vyřešit tak,aby  to dceři ještě víc neublížilo. Zatím budu pozorovat,sledovat to pozorně a dceru trochu povzbuzovat.Pokud by si i dál stěžovala tak tam zajdu.Nenechala bych to jen tak. Trápí to i mě moc,jako každou mámu. To V té nejhorší situaci bych samozřejmě policii informovala. A jak píšeš,tak je pravda,že přechod na jinou školu to nevyřeší.Ti hajzlíci si smlsnou na někom dalším a v jiné škole se to může opakovat .Je pravda,že by tom byl útěk od problému.

Není tady

#9 6. 3. 2007 11:46

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Právě aby to dceři ještě víc neublížilo, zkusila bych radu nějakého toho dobrého psychologa..taky mám třináctiletou holku a vůbec bych si nevěděla rady. Ty zmetky bych chtěla nejspíš přerazit, ale jak by zas holka pak před nima vypadala? ... jako žalovníček...a nejspíš by to bylo ještě horší.... učitelům já moc nevěřím (tedy jejich schopnostem a ochotě)... a přechod jinam by to fakt nevyřešil, taky bych to viděla jako útěk. Bylo by lepší se k tomu postavit čelem, aby se dcera i naučila, že všechno se dá řešit... odkud jsi? Znám v HK jednu dobrou psycholožku.

Není tady

#10 6. 3. 2007 11:59

Korny
♥♥♥♥♥♥-

Evo děkuji. Já jsem  z DC- ústecký kraj. To je daleko. Dám hodně na vaše rady a pokusím se ještě popátrat na netu. Koukala jsem ,že jsou tu informace o šikaně,jak se to projevuje atd.Ale teď by to chtělo nějaký fígle,jak ty děti uzemnit.Aby věděli,že dcera je taky silná a že si nic nenechá líbit. Myslím,že zatím ignorovat,to mi přijde jako rozumné.Podle zkušennosti,že pokud se bude dcera  bránit a ozývat,tak oni z toho mají radost

Není tady

#11 6. 3. 2007 13:29

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Taky si myslím, že ignorovat je bude nejlepší. Zároveň dělat něco, aby si to holčina tak nebrala a aby si nezačala připadat jako obě ...v životě taky natrefí na takovýhle týpky...mám kolegyni a její dcera šikanuje podobným způsobem jinou dívku ve třídě (holky jsou v osmičce), shodou okolností je to vyženěná dcera jiného kolegy....holka je hezká, štíhlá, milá, dobře se učí...a je prostě trnem v oku... (a to ta kolegyně se v práci projevuje normálně...)...

Není tady

#12 6. 3. 2007 13:57

1Marie
♥♥♥----

Má ve třídě aspoň jednu jedinou kamarádku? V tom případě bych to viděla nadějně. Podporovala bych ten vztah, a zkusí pozvat kamarádku třeba do kina. Přiberou nějakou další. Jdou spolu na zmrzku. A se snaží vytvořit si svou vlastní přátelskou sí. Pak bych te neviděla až tak černě.
Ale pokud je sama, a žádnou kamarádku nemá - tak bych zkusila nějakou psychologickou poradnu.
Ono - ignorování té šikany naopak může tak provokovat, že to budou stupňovat. (Opět vlastní zkušenost). Pokud se šikana neutne hned v zárodku, tak se stupňuje. Sama nezmizí. Čím dýl to nechᚠbýt, tím to bude horší.

Není tady

#13 6. 3. 2007 14:56

Korny
♥♥♥♥♥♥-

Marie Evo,díky ,obě máte pravdu. S tou kamarádkou,má tam kamarádky,ale ne takové ty opravodvé.Jenu měla  hodně blízkou,s tou se kamarádí,ale nijak se nenavštěvují. Právě kvůli tomu,že se s tou holčinou kamrádila a zastávala se jí ,tak jí ostatní nadávalai. Kamarádila s holčinou ze sociálně slabší rodiny,obyčejnou holkou,nijak zvláŒt chytrou,ale hodnou. Ostatní jí odkopávali,protože je obyčejná,nemá na drahé oblečení a tak. Moje dcera s ní normálně kamarádila a zastávala se jí,tím si vzali na mušku i jí. Teď jsme se odstěhovali,takže už se tolik nenavštěvujou.Ale brali jsme jí třeba na firemní mikulášskou a tak.
S tou sítí máte pravdu. Pokusím se to podpořit,aby si kamarádky pozvala atd.

Dnes přišla ze školy a já se ptala co? A ona : Pořád stejný. Že jeden spolužák jí řekl,že je prasečí hlava. Říkala jsem ,že mu něco řeknu a ona a to nedělám,že se bude chovat ještě hůř. Takže takovýhle trable.

Není tady

#14 6. 3. 2007 15:30

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

No, to má pravdu s tím spolužákem...bylo by to jen horší. Si vzpomínám, jak se pošklebovali v tom filmu Forrestu Gumpovi a jak odpovídal "pro hloupého každý hloupý"...to se tvojí dcery sice netýká, ale je fakt, že když si moje holka takhle občas stěžuje na někoho, jak byl hnusný, tak odpovídám podobně. Že od hlupáka nemůže čekat nic inteligentního a že takových lidí potká v životě víc.

Má dcera nějaké kroužky, jiný kolektiv?... i odtamtud může čerpat kamarády...Někdy je "problém" dítěte, že je vlastně slušné, hodné a průměrně nebo nadprůměrně chytré....jakmile se dostane do jiného kolektivu, myslím si, že to bude lepší. Myslím třeba na střední školu, kam se přeci jen nemusí dostat každý nesebevědomý trapič a kde se dá předpokládat, že děti budou mít jiné zájmy než se strefovat do těch slušných a hodných spolužáků.

Není tady

#15 6. 3. 2007 17:55

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Korny, mě je z takových hajzlíků úplně zle, dovedu si představit, jak tvojí dceři je. Asi před měsícem přišel můj syn ze školy, umazaný, uválený a dostala jsem z něj, že ho o tři roky starší kluk strhával z prolejzačky, co mají u školy a pak že mu podrážel nohy, syn se několikrát vyválel a pak mu ještě vzal čepici. Syn řekl, kdo to byl, jsme malý město, tak se známe a druhý den manžel náhodou jel okolo toho kluka, zabrzdil auto, vylítl z něj a kluka pořádně seřval, že ještě jednou a vyřídí si to s ním jinak a že je tedy pořádný zbabělec, když si troufá na mladší, a si jen zkusí tohle příště dovolit na stejně starý kluky..... No na klukovi bylo vidět, že by nejraději utekl a další den se synovi sám od sebe omluvil a donesl mu čokoládu a teď prý ho dokonce brání před těmi staršími kluky, když machrujou. No někdy taková "léčba šokem" pomůže. Možná bysis měla taky toho největšího trapiče pořádně podat. Oni potřebují vidět, že za tvou dcerou (jejich spolužačkou) někdo stojí a někdo silnější než jsou oni. Zároveň bych to řekla i učitelce, aby se to k ní nedoneslo jen z té druhé strany.

"Dnes přišla ze školy a já se ptala co? A ona : Pořád stejný. Že jeden spolužák jí řekl,že je prasečí hlava. Říkala jsem ,že mu něco řeknu a ona a to nedělám,že se bude chovat ještě hůř. Takže takovýhle trable"

Iveta X

Není tady

#16 6. 3. 2007 19:16

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Iveta X: Ano, to je jediná účinná zbraň na tyhle hajzlíky - couvnou buď před daleko větší silou než mají sami, nebo před ztrátou výhod. Bohužel tohle platí jen v případě "klučičí šikany", tzn. kde je evidentní fyzická převaha a trápení slabšího spolužáka.
Bohužel tam, kde se jedná o trápení psychického rázu - uštěpačné poznámky, přehlížení, tam je úmysl těžko dokazatelný. O to je to horší. Pokud si několik vůdčích jedinců vyhlédne "obě", které sice fyzicky neubližují, zato jí permanentně ve škole "dávají kotel" zesměšňováním, přehlížením, úšklebky a podobně, tady je každá rada drahá. Tohle je velice nebezpečná psychologická štvanice na vyhlédnutou obě a obávám se, že intervence na školu nebo na třídního učitele nebude mít značný efekt. V případě konfrontace se budou trapiči tvářit jak andílci, škola bude rozpačitá, nač si rodič vlastně stěžuje a hon na vyhlédnutou obě nabude na intenzitě.
Jediná rozumná rada - jestliže se poměry na škole nezlepší, nechat dceru přehlásit na jinou školu.

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#17 7. 3. 2007 0:26

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

Korny napsal(a):

Evo děkuji. Já jsem  z DC- ústecký kraj. To je daleko. Dám hodně na vaše rady a pokusím se ještě popátrat na netu. Koukala jsem ,že jsou tu informace o šikaně,jak se to projevuje atd.Ale teď by to chtělo nějaký fígle,jak ty děti uzemnit.Aby věděli,že dcera je taky silná a že si nic nenechá líbit. Myslím,že zatím ignorovat,to mi přijde jako rozumné.Podle zkušennosti,že pokud se bude dcera  bránit a ozývat,tak oni z toho mají radost

Upravil(a) Dita.L (7. 3. 2007 0:29)

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#18 7. 3. 2007 8:44

Korny
♥♥♥♥♥♥-

Přesně jak píše Kiara,psychologickáí štvanice. Přesně tak. A souhlasím i s tím,že škola by to mohla brát jako že jsem histerická matka a řeším běžné dětské  DROBNÉ! šarvátky.Přesně tak to cítím. Také jsem dceři říkala,že jsou to hlupáci a že se to jednou obrátí proti nim samo.
Napadlo mě jak píš Iveta,trochu ho varovat,ale né já nebo manžel,ale někdo cizí,kojho nezná,kterej by  mu řekl,že pokud nepřestane obtěžovat,tak že si to s ním vyřídí,případně to bude řešit ve škole. Aby on nevěděl od koho to přišlo a dával si pozor na všech frontách. Dcera nechce ,abych mu já něco říkala,že by pak mohla mít ještě větší zle.

Není tady

#19 7. 3. 2007 9:11

Májajája
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

Korny, to sji ale nemyslela vážně, že?

Korny napsal(a):

.
Napadlo mě jak píš Iveta,trochu ho varovat,ale né já nebo manžel,ale někdo cizí,koho nezná,kterej by  mu řekl,že pokud nepřestane obtěžovat,tak že si to s ním vyřídí,případně to bude řešit ve škole. Aby on nevěděl od koho to přišlo a dával si pozor na všech frontách. Dcera nechce ,abych mu já něco říkala,že by pak mohla mít ještě větší zle.

Mája

Není tady

#20 7. 3. 2007 9:24

Májajája
♥♥♥♥♥♥-

Řekla bych, že takovéhle dětské sváry tu byly vždy, byly a budou a to jak s nimi zamést je vybudovat svému dítěti silnější sebevědomí a na druhou stranu pokoru vůči slabším a ne pouštět se na hranu trestných činů. To co jsi napsala teď je naprostá blbost!
že je holka uzavřená, nemá kamarádky a že se neprosadí v kolektivu přece není vina jí nebo toho paka co se jí posmívá bůhví pro nic. Já si fakt myslím že 70% dětí se s tím vyrovná. Něco jinýho je šikana - cílené ubližování, ale spolužák s iq -20 si jako obě vybere kohokoliv, ne cíleně JI, prostě kohokoliv  a pak je věc toho každého jak už si to bere osobně, jak se nad to dokáže povznést.

Nebo jen já mám pocit že většina dětí se ve škole posmívá, nekamarádí, pošuchuje, podkopává si nohy a krade svačiny? Znáte slovo klukoviny? V čem spočivají? Viděli jste Bylo nás pět? Páni kluci? Jak se točí slunečnice?? Indiány z větrova??
A jen dva-tři ze třídy jsou ty autority od přírody, ke kterým se vzhlíží, o jejich přízeň se ten zbytek utkává? A kdo je nakonec v žiovtě úspěšný, že by ty autority? Už si ani nepamatuju které u nás to byly.............

Nezlob se ale myšlenky na to jako že by dotyčného někdo postrašil, to mi vyrazilo dech..........
Prostě se stalo, že slabomyslný našel slabého, slabomyslného asi nezměníš, musíš posílit slabého.

Mája

Není tady

#21 7. 3. 2007 9:26

Korny
♥♥♥♥♥♥-

Májo,proč? Psalo se tady o pilicii. Můj brách je policajt.Takže vlastně dcery strejda. Půjde na obchůzku  a může jen tohle říct? On si může troufat ?Tak a si to v hlavě rovná komu mohl v poslední době ubléžit  a dá si pozor  nejen v chování k mojí holce,ale co když ( myslím že je to pravděpodobný) ,stejně se chová k jiným dětem

Není tady

#22 7. 3. 2007 9:35

Májajája
♥♥♥♥♥♥-

Protože si myslím že hledᚠjakékoliv jiné řešení než to co je jediné vhodné ale vás bude nejvíce bolet. Sdělit manželovi že jeho věčné připomínky a útoky na dceru už mají konkrétní výsledky.  Přečti si co jsi o tom psala celý minulý rok, zase na ni útočil, , tvrdí že je tlustá, neučí se, není dokonalá, nereprezentuje , co to má za vlasy, ztrapňuje ji před celou rodinou............... proč by mu to nevěřila, když je to její rodič.

Nebo je to tak že celá skupina dětí trpí napadáním jediného kluka? To jsem se , tuším , nikde nedočetla.

Mája

Není tady

#23 7. 3. 2007 9:42

Korny
♥♥♥♥♥♥-

Jo Májo
To mᚠsvým způsobem pravdu,ale co když jak píšou holky to už není klukovina,šarvátka ,dětský laškování. Holka říká,že see jí do školy nechce. Jak píšou holky,je to psychickej útok.Vím,že je na každým jak to unese,snažím se jí to vysletlit,že jsou hloupý atd atd. A´T si z toho nic nedělá. Holka je zdravá ,normální,inteligentní,žádná puka. Co budou tihle týpci dělat dítěti,který má nějaký handicap-vadu řeči ,bude tlustý apod. Vím,bylo to i za nás,taky jsem to zažila,ale vím,jak je to nepříjemný,jak to deptá.
Nechci nikomu vyhrožovat.Když mu to řeknu za sebe,a jí nechá,tak  jí bude deptat ještě víc.Když to řeknu učitelce,může to mít stejnej efekt.
Neberu to na lehkou váhu.
Vím,že v životě to  nebude jiný,ale pokud bude zlo procházet  ,tak s tím se smířit nechci.

Není tady

#24 7. 3. 2007 9:49

Korny
♥♥♥♥♥♥-

Majo vím,že tohle na to má velkej vliv,bohužel se to tímhle projevilo.Doma dělám všechno proto,abych holce zvedla sebevědomí,abyc věděla,že v nás má oporu,že jí věříme a že se nám může se vším svěřit.Bavíme se o tom.Včera jsme vzali fotku třídy  a probírali jsme v legraci spolužáky jakej kdo je,docela jsme se zasmáli a viděla jsem že to dceři pomohlo.  Jo doma dělám tohle opatření.Taky jsem jí řekla,že to chce čas,že ze dne na den jí nepřestane otravovat,ale pokud ho bude ignorovat,tak on přestane.

Není tady

#25 7. 3. 2007 10:09

1Marie
♥♥♥----

Musím říct, že je velkej rozdíl mezi klukovinou a šikanou. Kdo to nezažil, tak to možná nemůže pochopit. Klukovina je úplně něco jiného , než tu popisuje Korny. Ten kluk by se takhle musel chovat ke každé holce, pak by to možná byla klukovina. Pokud se takhle chová jen k jedné - je to psychologická šikana. Nevím, kde si vyčetla, že 70%  dětí se s tím vyrovná? Co to znamená? Co těch 30%? Z mé zkušenosti - opět opakuju - šikanované děti radši odejdou, změní školu, prostě to nevydrží. Pokud se kvalitně s tou třídou nepracuje, tak je šikana jako mor - šíří se, sama od sebe nepřestane. Promiň, mě tohle zlehčování vytáčí, tohle přesně totiž těm šikanujícím nahrává, tenhle postoj.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí