6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dcera 13 let si nám včera stěovala,e se jí ve kole posmívají,nadávají jí,e je pras...,Krá.... atd.Také do ní občas strčí,pomlouvají jí a má pocit,e se s ní nikdo nebaví,e nemá kamarády. Je to hezká,inteligentní holka,ádnej prt( co jí také prý říkají). Na vysvědčení mela tři trojky,ale vyniká v předmnětech jako je zeměpis,přírodopis atd. Hraje na klavír,plave,lyuje.Není v ádné partě,nekouří.Je to normální hodná holka z rodiny,která je kompletní a má je harmonická jak uvnitř naí rodinky,tak i co se týče babičky a dědy.Včera dcera brečela ,bylo mi jí moc líto.Utěovala jsem jí,e je to ikovná holka a a na to nereaguje,e pokud si těch naráek nebude vímat,e to ty děti přestane bavit. Vím jak jí je na Z jsem to také neměla lehké. Moná nemá tak vysoké sebevědomí,ikdy můe být v pohodě.Je vysoká a není ádná modelka( nepíu,e je silná,proto ez mého pohledu to není Metráček,ale pár kil navíc má). Prosím poraďte jak to vyřeit. Zatím nechce abych chodila do koly,bijí se,e by to pak mohlo být horí.
Není tady
Korny, to je fakt těko radit. Je to citlivé téma a dovedu si představit, jak se dceři do koly musí těce chodit. Ty děti v tomto věku dovedou být pěkně nepříjemné a umí docela dobře zranit. Já bych asi zala za třídní učitelkou, pokud se s ní dá rozumně bavit a v klidu se s ní pobavila, určitě na něco přijdete. Nemá cenu to to tak nechat.
Není tady
Já bych dola za učitelkou, pokud je rozumná a bude schopna nějak třídě předat, e takový chování se netoleruje, ani by bylo jasné, e si právě tvoje dcera stěovala a e to pochází od ní. Pokud rozumná (a schopná) není, nemá to smysl. Jinak bych se snaila dceři nějak zvednout sebevědomí...jak, to nevím...já vdycky pátrám v kníkách o psychologii dítěte (zatím jsem řeila rozvod, tvoje téma jetě nikdy)...moná bych zkusila i nějakého dětského psychologa, s kterým bych se poradila (raději někoho na doporučení).
Není tady
O ikaně mluvíme jestlie jeden nebo více spoluáků úmyslně, větinou opakovaně ubliuje jiným.
Znamená to, e ti někdo, komu se nemůe ubránit, dělá, co je ti nepříjemné, co tě poniuje, nebo to prostě bolí.
Strká do tebe, nadává ti, schovává ti věci, bije tě. Ale můe ti znepříjemňovat ivot i jinak. Pomlouvá tě, intrikuje proti tobě, navádí spoluáky, aby s tebou nemluvili a nevímali si tě
Tohle jsem nala na netu,dalo by se říct,e tohle jí asi trápí. Asi to budu sledovat,ptát se jí,jak to probíhá? Budu jí zvedat to sebevědomí a pokud by to neustalo,tak za učitelkou zajdu. Určitě to neberu na lehkou váhu,ale asi bych potřebovala získat víc informací,jestli to bylo jen jednou,nebo to trvá a tak,
Učitelka bude muset nějak takticky to řeit.
Není tady
Korny, nechci Tě strait, ale situace je váná. Pokud dcera je u v této situaci - to znamená, e je u obětí ikany, nečekej na nic. Situace se sama od sebe nevyřeí. Na Tvém místě místě bych la do koly, promluvila si s učitelkou. Bohuel - moje zkuenost (osobní i z doslechu od známých) je taková, e kola moc neumí ikanu řeit. Během kolní docházky mých dětí jsem zaila, e dvě dětí byly obětí ikany a musely ze třídy odejít. Ano, kola to vyřeit nedokázala a tak děti raději oděly jinam.
Není tady
Korny , moje zkuenost je obdobná jako 1Marie. koly (základní i střední) neumějí ikanu řeit. Učitelé mají pochybnou pravomoc a to jen ve kole. Umí teoreticky situaci vysvětlit a znají příčiny ale v řeení jsou mimo.Mnozí ji svým přístupem vyvolávají a zhorují.Jediné co lze dělat - podat oznámení na PoliciiČR. Samozřejmě ,e to připadá v úvahu a u těího kalibru jako je vyhroování,fyzické útoky nebo loupee. DOPORUČUJU. I kdy útočníkovi není 15 a zákon na něj nedosáhne věc se vyetřuje.Policisté přijdou do koly,jejich spolupráce s ředitelem a sociálkou vyděsí ikanující děti. Na skutečné gaunery tohle bububu nestačí ale mají pak vroubek na sociálce a řeí se přes výchovný ústav.
Odchod ze koly je také moný ale člověk se pak naučí od problému utíkat. Učitelé na nové kole jsou produkty stejného systemu take noví spoluáci budou znát důvody proč dítě přelo dřív ne zapadne do kolektivu .ikanisti jsou vude.
Není tady
Hannah napsal(a):
Korny , moje zkuenost je obdobná jako 1Marie. koly (základní i střední) neumějí ikanu řeit. Učitelé mají pochybnou pravomoc a to jen ve kole. Umí teoreticky situaci vysvětlit a znají příčiny ale v řeení jsou mimo.Mnozí ji svým přístupem vyvolávají a zhorují.Jediné co lze dělat - podat oznámení na PoliciiČR. Samozřejmě ,e to připadá v úvahu a u těího kalibru jako je vyhroování,fyzické útoky nebo loupee. DOPORUČUJU. I kdy útočníkovi není 15 a zákon na něj nedosáhne věc se vyetřuje.Policisté přijdou do koly,jejich spolupráce s ředitelem a sociálkou vyděsí ikanující děti. Na skutečné gaunery tohle bububu nestačí ale mají pak vroubek na sociálce a řeí se přes výchovný ústav.
Odchod ze koly je také moný ale člověk se pak naučí od problému utíkat. Učitelé na nové kole jsou produkty stejného systemu take noví spoluáci budou znát důvody proč dítě přelo dřív ne zapadne do kolektivu .ikanisti jsou vude.
Není tady
No Hanah,teď jsem ti sáhodlouze odpověděla a ono se mi to nějak nepovedlo poslat
Tak jetě jednou.
Zatím to není ve fázi nějakého bití. Jsou to posmky,pomluvay,uráky. Taky mám strach abych tím,e to proberu s učitelkou,abych neudělala víc kody ne uitku.Aby to uměla vyřeit tak,aby to dceři jetě víc neublíilo. Zatím budu pozorovat,sledovat to pozorně a dceru trochu povzbuzovat.Pokud by si i dál stěovala tak tam zajdu.Nenechala bych to jen tak. Trápí to i mě moc,jako kadou mámu. To V té nejhorí situaci bych samozřejmě policii informovala. A jak píe,tak je pravda,e přechod na jinou kolu to nevyřeí.Ti hajzlíci si smlsnou na někom dalím a v jiné kole se to můe opakovat .Je pravda,e by tom byl útěk od problému.
Není tady
Právě aby to dceři jetě víc neublíilo, zkusila bych radu nějakého toho dobrého psychologa..taky mám třináctiletou holku a vůbec bych si nevěděla rady. Ty zmetky bych chtěla nejspí přerazit, ale jak by zas holka pak před nima vypadala? ... jako alovníček...a nejspí by to bylo jetě horí.... učitelům já moc nevěřím (tedy jejich schopnostem a ochotě)... a přechod jinam by to fakt nevyřeil, taky bych to viděla jako útěk. Bylo by lepí se k tomu postavit čelem, aby se dcera i naučila, e vechno se dá řeit... odkud jsi? Znám v HK jednu dobrou psycholoku.
Není tady
Evo děkuji. Já jsem z DC- ústecký kraj. To je daleko. Dám hodně na vae rady a pokusím se jetě popátrat na netu. Koukala jsem ,e jsou tu informace o ikaně,jak se to projevuje atd.Ale teď by to chtělo nějaký fígle,jak ty děti uzemnit.Aby věděli,e dcera je taky silná a e si nic nenechá líbit. Myslím,e zatím ignorovat,to mi přijde jako rozumné.Podle zkuennosti,e pokud se bude dcera bránit a ozývat,tak oni z toho mají radost
Není tady
Taky si myslím, e ignorovat je bude nejlepí. Zároveň dělat něco, aby si to holčina tak nebrala a aby si nezačala připadat jako obě ...v ivotě taky natrefí na takovýhle týpky...mám kolegyni a její dcera ikanuje podobným způsobem jinou dívku ve třídě (holky jsou v osmičce), shodou okolností je to vyeněná dcera jiného kolegy....holka je hezká, tíhlá, milá, dobře se učí...a je prostě trnem v oku... (a to ta kolegyně se v práci projevuje normálně...)...
Není tady
Má ve třídě aspoň jednu jedinou kamarádku? V tom případě bych to viděla nadějně. Podporovala bych ten vztah, a zkusí pozvat kamarádku třeba do kina. Přiberou nějakou dalí. Jdou spolu na zmrzku. A se snaí vytvořit si svou vlastní přátelskou sí. Pak bych te neviděla a tak černě.
Ale pokud je sama, a ádnou kamarádku nemá - tak bych zkusila nějakou psychologickou poradnu.
Ono - ignorování té ikany naopak můe tak provokovat, e to budou stupňovat. (Opět vlastní zkuenost). Pokud se ikana neutne hned v zárodku, tak se stupňuje. Sama nezmizí. Čím dýl to nechá být, tím to bude horí.
Není tady
Marie Evo,díky ,obě máte pravdu. S tou kamarádkou,má tam kamarádky,ale ne takové ty opravodvé.Jenu měla hodně blízkou,s tou se kamarádí,ale nijak se nenavtěvují. Právě kvůli tomu,e se s tou holčinou kamrádila a zastávala se jí ,tak jí ostatní nadávalai. Kamarádila s holčinou ze sociálně slabí rodiny,obyčejnou holkou,nijak zvlát chytrou,ale hodnou. Ostatní jí odkopávali,protoe je obyčejná,nemá na drahé oblečení a tak. Moje dcera s ní normálně kamarádila a zastávala se jí,tím si vzali na muku i jí. Teď jsme se odstěhovali,take u se tolik nenavtěvujou.Ale brali jsme jí třeba na firemní mikuláskou a tak.
S tou sítí máte pravdu. Pokusím se to podpořit,aby si kamarádky pozvala atd.
Dnes přila ze koly a já se ptala co? A ona : Pořád stejný. e jeden spoluák jí řekl,e je prasečí hlava. Říkala jsem ,e mu něco řeknu a ona a to nedělám,e se bude chovat jetě hůř. Take takovýhle trable.
Není tady
No, to má pravdu s tím spoluákem...bylo by to jen horí. Si vzpomínám, jak se poklebovali v tom filmu Forrestu Gumpovi a jak odpovídal "pro hloupého kadý hloupý"...to se tvojí dcery sice netýká, ale je fakt, e kdy si moje holka takhle občas stěuje na někoho, jak byl hnusný, tak odpovídám podobně. e od hlupáka nemůe čekat nic inteligentního a e takových lidí potká v ivotě víc.
Má dcera nějaké krouky, jiný kolektiv?... i odtamtud můe čerpat kamarády...Někdy je "problém" dítěte, e je vlastně sluné, hodné a průměrně nebo nadprůměrně chytré....jakmile se dostane do jiného kolektivu, myslím si, e to bude lepí. Myslím třeba na střední kolu, kam se přeci jen nemusí dostat kadý nesebevědomý trapič a kde se dá předpokládat, e děti budou mít jiné zájmy ne se strefovat do těch sluných a hodných spoluáků.
Není tady
Korny, mě je z takových hajzlíků úplně zle, dovedu si představit, jak tvojí dceři je. Asi před měsícem přiel můj syn ze koly, umazaný, uválený a dostala jsem z něj, e ho o tři roky starí kluk strhával z prolejzačky, co mají u koly a pak e mu podráel nohy, syn se několikrát vyválel a pak mu jetě vzal čepici. Syn řekl, kdo to byl, jsme malý město, tak se známe a druhý den manel náhodou jel okolo toho kluka, zabrzdil auto, vylítl z něj a kluka pořádně seřval, e jetě jednou a vyřídí si to s ním jinak a e je tedy pořádný zbabělec, kdy si troufá na mladí, a si jen zkusí tohle přítě dovolit na stejně starý kluky..... No na klukovi bylo vidět, e by nejraději utekl a dalí den se synovi sám od sebe omluvil a donesl mu čokoládu a teď prý ho dokonce brání před těmi starími kluky, kdy machrujou. No někdy taková "léčba okem" pomůe. Moná bysis měla taky toho největího trapiče pořádně podat. Oni potřebují vidět, e za tvou dcerou (jejich spoluačkou) někdo stojí a někdo silnějí ne jsou oni. Zároveň bych to řekla i učitelce, aby se to k ní nedoneslo jen z té druhé strany.
"Dnes přila ze koly a já se ptala co? A ona : Pořád stejný. e jeden spoluák jí řekl,e je prasečí hlava. Říkala jsem ,e mu něco řeknu a ona a to nedělám,e se bude chovat jetě hůř. Take takovýhle trable"
Není tady
Iveta X: Ano, to je jediná účinná zbraň na tyhle hajzlíky - couvnou buď před daleko větí silou ne mají sami, nebo před ztrátou výhod. Bohuel tohle platí jen v případě "klučičí ikany", tzn. kde je evidentní fyzická převaha a trápení slabího spoluáka.
Bohuel tam, kde se jedná o trápení psychického rázu - utěpačné poznámky, přehlíení, tam je úmysl těko dokazatelný. O to je to horí. Pokud si několik vůdčích jedinců vyhlédne "obě", které sice fyzicky neubliují, zato jí permanentně ve kole "dávají kotel" zesměňováním, přehlíením, úklebky a podobně, tady je kadá rada drahá. Tohle je velice nebezpečná psychologická tvanice na vyhlédnutou obě a obávám se, e intervence na kolu nebo na třídního učitele nebude mít značný efekt. V případě konfrontace se budou trapiči tvářit jak andílci, kola bude rozpačitá, nač si rodič vlastně stěuje a hon na vyhlédnutou obě nabude na intenzitě.
Jediná rozumná rada - jestlie se poměry na kole nezlepí, nechat dceru přehlásit na jinou kolu.
Není tady
Korny napsal(a):
Evo děkuji. Já jsem z DC- ústecký kraj. To je daleko. Dám hodně na vae rady a pokusím se jetě popátrat na netu. Koukala jsem ,e jsou tu informace o ikaně,jak se to projevuje atd.Ale teď by to chtělo nějaký fígle,jak ty děti uzemnit.Aby věděli,e dcera je taky silná a e si nic nenechá líbit. Myslím,e zatím ignorovat,to mi přijde jako rozumné.Podle zkuennosti,e pokud se bude dcera bránit a ozývat,tak oni z toho mají radost
Upravil(a) Dita.L (7. 3. 2007 0:29)
Není tady
Přesně jak píe Kiara,psychologickáí tvanice. Přesně tak. A souhlasím i s tím,e kola by to mohla brát jako e jsem histerická matka a řeím běné dětské DROBNÉ! arvátky.Přesně tak to cítím. Také jsem dceři říkala,e jsou to hlupáci a e se to jednou obrátí proti nim samo.
Napadlo mě jak pí Iveta,trochu ho varovat,ale né já nebo manel,ale někdo cizí,kojho nezná,kterej by mu řekl,e pokud nepřestane obtěovat,tak e si to s ním vyřídí,případně to bude řeit ve kole. Aby on nevěděl od koho to přilo a dával si pozor na vech frontách. Dcera nechce ,abych mu já něco říkala,e by pak mohla mít jetě větí zle.
Není tady
Korny, to sji ale nemyslela váně, e?
Korny napsal(a):
.
Napadlo mě jak pí Iveta,trochu ho varovat,ale né já nebo manel,ale někdo cizí,koho nezná,kterej by mu řekl,e pokud nepřestane obtěovat,tak e si to s ním vyřídí,případně to bude řeit ve kole. Aby on nevěděl od koho to přilo a dával si pozor na vech frontách. Dcera nechce ,abych mu já něco říkala,e by pak mohla mít jetě větí zle.
Není tady
Řekla bych, e takovéhle dětské sváry tu byly vdy, byly a budou a to jak s nimi zamést je vybudovat svému dítěti silnějí sebevědomí a na druhou stranu pokoru vůči slabím a ne poutět se na hranu trestných činů. To co jsi napsala teď je naprostá blbost!
e je holka uzavřená, nemá kamarádky a e se neprosadí v kolektivu přece není vina jí nebo toho paka co se jí posmívá bůhví pro nic. Já si fakt myslím e 70% dětí se s tím vyrovná. Něco jinýho je ikana - cílené ubliování, ale spoluák s iq -20 si jako obě vybere kohokoliv, ne cíleně JI, prostě kohokoliv a pak je věc toho kadého jak u si to bere osobně, jak se nad to dokáe povznést.
Nebo jen já mám pocit e větina dětí se ve kole posmívá, nekamarádí, pouchuje, podkopává si nohy a krade svačiny? Znáte slovo klukoviny? V čem spočivají? Viděli jste Bylo nás pět? Páni kluci? Jak se točí slunečnice?? Indiány z větrova??
A jen dva-tři ze třídy jsou ty autority od přírody, ke kterým se vzhlíí, o jejich přízeň se ten zbytek utkává? A kdo je nakonec v iovtě úspěný, e by ty autority? U si ani nepamatuju které u nás to byly.............
Nezlob se ale mylenky na to jako e by dotyčného někdo postrail, to mi vyrazilo dech..........
Prostě se stalo, e slabomyslný nael slabého, slabomyslného asi nezmění, musí posílit slabého.
Není tady
Májo,proč? Psalo se tady o pilicii. Můj brách je policajt.Take vlastně dcery strejda. Půjde na obchůzku a můe jen tohle říct? On si můe troufat ?Tak a si to v hlavě rovná komu mohl v poslední době ubléit a dá si pozor nejen v chování k mojí holce,ale co kdy ( myslím e je to pravděpodobný) ,stejně se chová k jiným dětem
Není tady
Protoe si myslím e hledá jakékoliv jiné řeení ne to co je jediné vhodné ale vás bude nejvíce bolet. Sdělit manelovi e jeho věčné připomínky a útoky na dceru u mají konkrétní výsledky. Přečti si co jsi o tom psala celý minulý rok, zase na ni útočil, , tvrdí e je tlustá, neučí se, není dokonalá, nereprezentuje , co to má za vlasy, ztrapňuje ji před celou rodinou............... proč by mu to nevěřila, kdy je to její rodič.
Nebo je to tak e celá skupina dětí trpí napadáním jediného kluka? To jsem se , tuím , nikde nedočetla.
Není tady
Jo Májo
To má svým způsobem pravdu,ale co kdy jak píou holky to u není klukovina,arvátka ,dětský lakování. Holka říká,e see jí do koly nechce. Jak píou holky,je to psychickej útok.Vím,e je na kadým jak to unese,snaím se jí to vysletlit,e jsou hloupý atd atd. A´T si z toho nic nedělá. Holka je zdravá ,normální,inteligentní,ádná puka. Co budou tihle týpci dělat dítěti,který má nějaký handicap-vadu řeči ,bude tlustý apod. Vím,bylo to i za nás,taky jsem to zaila,ale vím,jak je to nepříjemný,jak to deptá.
Nechci nikomu vyhroovat.Kdy mu to řeknu za sebe,a jí nechá,tak jí bude deptat jetě víc.Kdy to řeknu učitelce,můe to mít stejnej efekt.
Neberu to na lehkou váhu.
Vím,e v ivotě to nebude jiný,ale pokud bude zlo procházet ,tak s tím se smířit nechci.
Není tady
Majo vím,e tohle na to má velkej vliv,bohuel se to tímhle projevilo.Doma dělám vechno proto,abych holce zvedla sebevědomí,abyc věděla,e v nás má oporu,e jí věříme a e se nám můe se vím svěřit.Bavíme se o tom.Včera jsme vzali fotku třídy a probírali jsme v legraci spoluáky jakej kdo je,docela jsme se zasmáli a viděla jsem e to dceři pomohlo. Jo doma dělám tohle opatření.Taky jsem jí řekla,e to chce čas,e ze dne na den jí nepřestane otravovat,ale pokud ho bude ignorovat,tak on přestane.
Není tady
Musím říct, e je velkej rozdíl mezi klukovinou a ikanou. Kdo to nezail, tak to moná nemůe pochopit. Klukovina je úplně něco jiného , ne tu popisuje Korny. Ten kluk by se takhle musel chovat ke kadé holce, pak by to moná byla klukovina. Pokud se takhle chová jen k jedné - je to psychologická ikana. Nevím, kde si vyčetla, e 70% dětí se s tím vyrovná? Co to znamená? Co těch 30%? Z mé zkuenosti - opět opakuju - ikanované děti radi odejdou, změní kolu, prostě to nevydrí. Pokud se kvalitně s tou třídou nepracuje, tak je ikana jako mor - íří se, sama od sebe nepřestane. Promiň, mě tohle zlehčování vytáčí, tohle přesně toti těm ikanujícím nahrává, tenhle postoj.
Není tady