29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Banánový koktejl od klokánka
(pribiňáček se doporučuje od roka, kvůli spoustě cukru a tuku, pokud je dítko drobnější vřele doporučuji dříve, cca od 10. měsíce)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 banány, 1 banánový jogurt, 1 vanilkový pribináček, mléko (smetana)
POSTUP PŘÍPRAVY
V 1 litru nádoby rozmixujeme banány, jogurt a pribináček. Přilijeme mléko, popřípadě trochu smetany (není nutné) a důkladně rozšleháme. Nemusíme sladit, nápoj je sám o sobě sladký a hlavně zdravý!!
Není tady
FILÉ SE ZELENINOU (cca od roka)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
plátek filé, zelenina - hrášek, mrkev, pórek, kukuřice (zkrátka, co mají vaše děti rády), kmín, majoránka, sůl - nemusí být..., máslo, instantní rýžová krupička - kaše
Není tady
Rizoto pro miminka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 lžíce rýže ,půlku mrkve,dvě růžičky květáku,kousek kuřecího nebo krůtího prsíčka (může být i ze stehna),olivový olej.
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme do měkka rýži,v kojenecké vodě podusíme kuřecí maso spolu s mrkvičkou a květákem. Když je vše měkké,zeleninu a maso nakrájíme na malé kousky,smícháme s mrkví a přidáme jednu lžičku olivového oleje. Nesolíme. Vhodné pro nekojené miminka od 4.měsíců.Těm to samozřejmě rozmixujeme ,pro mimča,kterým rostou zoubky ( u nás to bylo v 6-ti měsících),tak nemixovaný. Příprava zabere tak 20 - 25minut. Toho masa opravdu kousek.
Není tady
Lilek na zelenině
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Malý lilek, brambory, mrkev, olivový olej, instantní rýžovou kaši (ve zdravé výživě), sůl, kmín, majoránku
POSTUP PŘÍPRAVY
Na olivovém oleji orestujeme nakrájený lilek, brambory a mrkev, přidáme drcený kmín, majoránku a podlijeme malým množstvím vody. Osolíme. Dusíme do měkka a neustále podlíváme vodou. Až je zelenina měkká a lilek téměř rozvařený, zahustíme rýžovou instantní kaší. Je to vynikající a hlavně rychlý, celé jídlo Vám zabere 1/2h času. Dobrou chuť.
Není tady
Sladké jáhly
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
jáhly, ovoce - nejlépe banán, nebo přesnídavka, větším dětem od 9. měsice . na špičku nože čerstvého másla a čajovou lžičku hroznového cukru / Glukopur/.
vhodné od ukončeného 6. měsíce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Hrst jáhel spaříme horkou vodou a uvaríme do měka, pak přes utěrku scedíme,a by byly bez vody. jáhly s banánem rozmačkáme na kaši. / Pokud nemáte ovoce tak jej promíchejte spřesnídávkou/. menším dětem od. 6. měsíce mixujte - větším od 8. měsíce směs jen roztlačte vidličkou. Pro děti od 9. měsíce můžete do horkých jahel dát na špičku nnože čerstvého másla a čajovou lžičku hroznového cukru.
vhodné od ukončeného 6. měsíce.
Není tady
Jáhlový príkrm
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bio - jáhly, mrkva, brambora, / od 8. měsíce - květák, hrášek/ , králičí alebo kuřecí maso / maso nemusí byť/
POSTUP PŘÍPRAVY
1. varianta:
hrst jáhel spaříme vroucí vodou a necháme postáť potom ich prepláchneme a dáme variť do dody s 1 menším bramborom, 1 mrkvou / zelenina nakrájaná na drobno/, možte pridať aj kúsok králičieho, alebo kuracieho masa / nemusí byť/. Všetko uvaríme do meka a rozmixujeme. Vhodné pre detičky od ukončeného 6. mesiaca
2. varianta: presne všetko ako v prvej varianate, ale pridáme hrášok, kedlubnu, kveták a už to všetko len po uvarení zortlačíme vidličkou - vhodné pre detičky od ukončeného 8. mesiaca.
Uprednostnite bio - výrobky, resp. doma vypestovnú zeleninu a doma vychované zvieratká - budete mat istotu, že svojemu miminku dávate to najlepšie a viete, že sú to prirodzené a nijako umelo neupravené potraviny.
Není tady
Mrkvová polévka s badyánem (vhodná od 6.měsíce)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
6 karotek, 1 malá cibule, 1 hvězdička badyánu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička olivového oleje, ½ lžičky medu, 1 lžička kerblíku, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY
Nakrájenou mrkev, cibuli, badyán a olej vložíme do studené vody. 20 minut pomalu vaříme.
Po zchlazení vyndáme badyán a přidáme med, citrónovou šťávu a kerblík.
Dítěti ji můžeme rozmixovat, pokud ji pije z láhve. Tehdy vynecháme sůl.
Pro dospělé podáváme s opečenou bagetou.
Není tady
Sladká rýže pro nejmenší...
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
rýže-nejlepší je v sáčku
dětská přesnídávka - nejlépe jablečná nebo meruňková
špetička soli
špetička mleté skořice
POSTUP PŘÍPRAVY
Ve vodě se špetkou soli uvaříme rýži tak, aby byla úplně rozvařená na kaši.
Po zchladnutí rýži smícháme s dětskou přesnídávkou a skořicí. Pokud je potřeba můžeme kaši přisladit troškou moučkového cukru.
Už jsem ji dělala několikrát synovi a moc mu chutnala. Taková rýže je dobrá např. při léčbě průjmu u malých dětí. Synovi je 8 měsíců a moc si ji oblíbil :-))
Není tady
Cuketová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 malá cuketa-asi 200g,1 stř. cibule,1 brambora,1 kostka zeleninivého bujónu,80 g malých mušliček,sůl,pepř,petrželka
POSTUP PŘÍPRAVY
VARIANTA č.1 pro děti od 4 let a pro dospěléo 1 litru vody dáme vařit oloupanou celou cibuli,cuketu nakrájenou na kostky,kostku bujónu a okrájenou bramboru,vaříme asi 12 min.Vše rozmixujeme,upravíme hustotu,aby polévka byla krásně krémová.Přivedeme k varu,přidáme mušličky,předem uvařené v osolené vodě,necháme přejít varem.Osolíme , opepříme a ozdobíme peprželkou.VARIANTA č.2 pro děti od 1 roku:místo bujónu dáme vývar z kořenové zeleniny a méně soli i pepře.VARIANTA č.3 pro děti od 8 měsíců:místo bujónu dáme zeleninový vývar ,před mixováním vyjmeme cibuli,nesolíme ani nepepříme,dáme drobnější těstoviny-jako jsou vlasové nudle,těstovinová rýže či písmenka.
Není tady
Kuře s pomerančem ( pro mimi tak od 8.měs)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
kuřecí maso, brambor, šťáva z 1/2 sladkého pomeranče
POSTUP PŘÍPRAVY
Kousek kuřecího masíčka uvaříme ve vodě, nakrájíme najemno a zakapeme pomerančovou šťávou. Smícháme se zvlášť uvařeným a dobře vidličkou rozmačkaným bramborem.
Větším dětem můžeme vodu trochu osolit.
Je to celkem rychlé, jednoduché a alespoň u nás oblíbené :-)
Po všech těch dušených zeleninách je to docela fajn změna.
Není tady
Kedlubnová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
polovina kedlubny
2 brambory
1 mrkev
lžička olivového oleje
500 ml vody vhodné pro kojence
POSTUP PŘÍPRAVY
Očistíme kedlubnu a nastrouháme nahrubo, brambory, mrkev očistíme a krájíme nadrobno. Vše dáme vařit doměkka. Polévku rozmixujeme. Do hotové polévky můžeme přidat pažitku nebo petrželovou nať.
Není tady
Ovesná kaše
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
hrnek mléka,3 vrchovaté lžíce ovesných vloček-dobré jsou "jemně mleté"ale nejlepší jsou "extra jemně mleté celozrnné"(nemáme-li je,stačí obyčejné ovesné vločky,které přebereme,aby v nich nebyly šlupky a semeleme na masovém strojku všechny najednou,aby jsme měli zásobu na příště),pár zrnek soli,2 lžičky cukru,trochu másla na polití ,na dochucení-Granko,vanilkový cukr,skořicový cukr nebo ovocná přesnídávka
POSTUP PŘÍPRAVY
Do studeného mléka dáme cukr,sůl a ovesné vločky.Přivedeme k varu,stáhneme plamen a za stálého míchání necháme trochu zhoustnout.Nalijeme do talíře,polijeme máslem a dochutíme Grankem,van. cukrem,skořicovým cukrem nebo trochou přesnídávky.Tohle jídlo je vhodné pro děti od jednoho roku.Chceme-li kaši dělat miminku mladšímu-od ukončeného 8.měsíce-dáme mléko na které je miminko zvyklé,nesolíme a místo cukru dáme hroznový cukr-Glukopur.
Není tady
Dobrý jogurtík
Postup přípravy:
Jablko oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme povařit do malého množství kojenecké vody. Stačí cca 2-5 minut (podle druhu jablka). Vodu nenechame úplně vyvařit. Do misky si přelijeme bílý jogurt z kelímku (nejlépe nějaký opravdu "živý" jogurt). K jogurtu přidáme povařené a vidličkou rozmačkané jablko. Do vody, která zbyla z vaření jablíčka, dáme asi 6 piškotů a necháme je rozmočit. Pak je přidáme rovněž do jogurtu. Nabízíme jako svačinku dětem cca od 8 měsíců - záleží na každé mamince.
Není tady
jáhlovo-pohankový nákyp
Seznam ingrediencí:
1/2 hrnečku jáhel
1/4 hrnečku pohanky
2 vejce
4 lžíce cukru
Postup přípravy:
Jáhly a pohanku uvaříme zvlášť a po prvním varu vyměníme vodu. Dovaříme doměkka ve druhé vodě se špetkou soli. Cukr se žloutky utřeme, přimícháme vychladlé jáhly a pohanku a sníh. Urovnme na vysypaný poloviční plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 15-20 min. Nákyp je výborný s meruňkovým kompotem.
Není tady
Pohanka na způsob žemlovky
Seznam ingrediencí:
2 hrnečky pohanky
4,5 hrnečku vody
2 jablek
1 hrst sušených švestek (nebo i čerstvých)
1 hrst rozinek
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky skořice
dle potřeby Rama Crème Bonjour máslová pochoutka
Postup přípravy:
Vypranou pohanku zalijeme vroucí vodou. Hrnec zabalíme do utěrky a necháme stát 20 - 30 minut. Po nabobtnání přebytečnou vodu slijeme. V misce si smícháme nastrouhané jablko, rozinky, 1 lžičku skořice a půl balení vanilkového cukru. Dno pekáčku zaplníme v přiměřené vrstvě polovinou připravené pohanky (používáme-li kvalitní nádobí není nutné vymazávat). Na tuto vrstvu nandáme směs z misky. Další vrstvu tvoří nakrájené sušené švestky. Druhou polovinu pohanky smícháme s 1 lžičkou skořice a zbytkem cukru a tímto zakryjeme vrch pekáčku. Poklademe kousky máslové Ramy nebo zakapeme olejem a dáme zapéct.
Není tady
Nevim kam jinam bych to měla napsat tak to dám sem,k tématu to je tak co.
Vyšlo MIMINKO speciál výživa batolat 2díl,je tam spoustu receptů ale i návody jak zavádět příkrmy a tak podobně.Vypadá to moc pěkně a stojí 49,-kč
Není tady
Jablečné pyré - ukončený 4. měsíc
Jablko omyjeme,oloupeme zbavíme jadřince a nastrouháme na jemném struhadle ( v domácích potřebách prodávají skleněná či plastová strouhátka).
Ovocné pyré Jablka můžeme různě kombinovat s banány nebo hruškami.
Mrkvové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou mrkev očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým množstvím kojenecké vody do měkka. Uvařenou propasírujeme, přidáme olivový olej, rozmixujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši.
Bramborové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou braboru oškrábeme, nakrájíme na drobné kousky,důkladně vypereme a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody tak, aby všechny kousky byly ponořené. Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a se 4 lžícemi umělého mléka a olivovým olejem ,vymícháme do hladké kaše.
Květákové pyré ( ukončený 5. měsíc)
1 menší růůžici květáku omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody. Uvařený, měkký květák propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši s olivovým olejem.
Mrkev s květákem ( ukončený 5. měsíc)
1 středně velkou mrkev, 1 menší růžici květáku. Mrkev a květák připravíme jako pyré ( viz výše) . Pak smícháme dohromady a podáváme.
Vařená mrkev s bramborem ( ukončený 4. měsíc)
130 g oloupaných brambor, 20 g očištěné mrkve, 50 m kojenecké vody, 1/2 lžičky olivového oleje. Nakrájené brambory a mrkev dusíme do měkka a prolisujeme na hladkou kaši.
ovocno-zeleninový příkrm ( ukončený 4. měsíc)
Dušenou prolisovanou mrkev smícháme s čerstvým jemně nastrouhaným jablkem a přidáme několik kapek olivového oleje, ( později lžičku jogurtu)
Upravil(a) spunt (27. 3. 2007 23:51)
Není tady
Banánová kaše ( ukončený 6. měsíc)
oloupaný banán rozmačkáme vidličkou na hladkou kaši. Přidáme 2-4 lžíce kojeneckého mléka.
Jablková svačinka ( ukončený 6.měsíc)
1/2 oloupaného jemně nastrouhaného jablka, 1/4 banánu, 5 kapek citronové šťávy společně smícháme na jemné pyré.
Zeleninová polévka ( ukončený 6. měsíc)
3 cm velké kousky mrkve, celeru a petržele, 1/2 brambory, 250 ml vody, 1/2 lžičky olivového oleje.
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše propasírujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové množství polévky je asi 200 ml.
Mrkvová polévka (ukončený 6. měsíc)
1 menší mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a dáme vařit do 1/4 vody, vedle si uvaříme 1 polévkovou lžíci rýže, měkkou mrkev i s vývarem smícháme s vařenou rýží a přidáme 5 kapek olivového oleje.
Kuřecí prsa v mrkvi s bramborem ( ukončený 6.měsíc)
100 g oloupaných brambor, 50g očistěné mrkve ( květák, kapusta, brokolice, pórek), 50 g jemně nakrájených kuřecích prsíček, 100ml vody, 1 kávovou lžičku oleje.
Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka ve vodě, pod pokličkou. Přidáme ještě teplé uvařené kuřecí maso a propasírujeme, přidáme olej.
Není tady
4. ukončený měsíc
Mrkvička
Ingredience: 1 - 2 menší mrkve, 125 ml kojenecké vody.
Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte doměkka, to znamená asi 6 - 9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kašičku.
Brokolice
Ingredience: 3 - 4 růžičky brokolice, 125 ml kojenecké vody.
Postup: brokolici prohlédněte, očistěte a nakrájejte na menší kousky, dejte povařit na 4 - 5 minut. Poté rozmixujte.
Jablko
Ingredience: 1čerstvé jablko,125 ml kojenecké vody.
Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4 - 5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.
Brambor
Ingredience: 1 - 2 brambory, 125 ml kojenecké vody
Postup: brambory oloupejte a očistěte od všech nečistot, opláchněte studenou vodou a nakrájejte na malé kousky, povařte 10 minut a i s vodou rozmixujte.
Není tady
5. měsíc
Kedlubnová polévka
Ingredience: polovina kedlubny, 2 střední brambory, 1 střední mrkev, 1 lžička olivového oleje (popřípadě másla), 500 ml kojenecké vody
Postup: kedlubnu nastrouháme na hrubší straně struhadla, brambory a mrkev nakrájíme nadrobno, vše dáme vařit doměkka.Uvařenou polévku rozmixujeme, popřípadě dohustíme rýžovou kaší. Můžeme dochutit pažitkou nebo petrželovou natí.
Zeleninová kaše
Ingredience:> rýžová kaše, mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezóny, olivový olej (1 lžička ), zeleninový nebo kuřecí vývar – 100 ml
Postup: rýžovou kaši smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a lžičku olivového oleje.
Červená čočka
Ingredience: 1 šálek loupané červené čočky, 1 šálku nastrouhané mrkve, 1 šálku nakrájeného pórku, 1 lžíce rostlinného oleje
Postup: všechny ingredience dáme do vody a vaříme 20 minut, pak rozmixujeme.
Brokolicová polévka
Ingredience: brokolice, kukuřičná mouka, máslo, mléko
Postup: 100 g brokolice uvaříme doměkka. Kukuřičnou mouku rozkvedláme na řídkou kaši a za stálého míchání přiléváme do polévky a 5 minut povaříme. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme společně s kouskem másla a mlékem.
Není tady
6. ukončený měsíc
Zapečená brokolice
Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.
Polévka s rýží
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mrazeného hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.
Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.
Není tady
7. ukončený měsíc
Polévka s kuřecím masem
Ingredience: kousek kuřete (malé stehýnko), růžička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500 ml vody.
Postup: Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut, dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4 - 5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej.
Zeleninové rizoto
Ingredience: rýže, 250 ml vody, mrkev, zelený hrášek, 1 růžička květáku, olivový olej.
Postup: Uvaříme doměkka rýži, hrášek a brokolici. Podušenou zeleninu vidličkou rozmačkáme a smícháme s rýží a olivovým olejem.
Vařená mrkev s bramborem
Ingredience: brambory, mrkev, 50 ml kojenecké vody, olivový olej.
Postup: Nakrájenou a očištěnou mrkev a brambory dusíme doměkka a poté s olejem prolisujeme na hladkou kaši.
Není tady
8. ukončený měsíc
Pohanková polévka
Ingredience: 3 lžíce pohanky, 2 lžíce ovesných vloček, kmín, mrkev, brokolice, cibule, olej.
Postup: Opražíme cibuli a kmín, přidáme pohanku, vločky, mrkev na kolečka, brokolici a zalijeme vodou. Polévku rozmixujeme.
Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience: vařené drůbeží maso, brambory, 1 šálku mléka.
Postup: Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.
Špenátová pomazánka
Ingredience: máslo, špenát listový, šalotka, kozí sýr, sůl.
Postup: Na másle podusíme šalotku a přidáme nakrájený špenát. Necháme vychladnout a přimícháme kozí sýr. Směs smícháme s máslem a osolíme.
Není tady
9. ukončený měsíc
Cuketová polévka
Ingredience: cuketa, brambory, česnek, majoránka, sůl.
Postup: Cuketu a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Po změknutí přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl.
Rýžové pyré se zeleninou
Ingredience: mrkev, brokolice, květák, rýže
Postup: Zeleninu podusíme a smícháme s uvařenou rýží.
Ovocná kaše
Ingredience: 1 jablko, maliny, cukr.
Postup: Ovoce podusíme, prolisujeme a svaříme do husta s jednou lžící cukru.
Není tady
10. ukončený měsíc
Králík se špenátem a bramborem
Ingredience: oloupané brambory, vařené králičí maso, olivový oleje, špenát.
Postup: Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme ještě teplé králičí maso a špenát, povaříme, pak vše rozmixujeme, vmícháme olivový olej.
Mléčná krémová polévka z mrkve
Ingredience: mrkev, 10 g rýže, 1 lžička másla, 200 ml mléka.
Postup: Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky, zalijeme 500 ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýži, zalijeme „do roviny“ mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Pak prolisujeme sítem a rozředíme zbývajícím mlékem.
Bramborová kaše s mrkví
Ingredience: brambory, mrkev, mléko.
Postup: Rozmačkáme uvařené brambory s uvařenou mrkví. Zalijeme mlékem.
Není tady