6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj,vratila jsem se nedavno z Indie po mesicnim pobytu,jestli se nekdo chce na neco zeptat rada odpovim.
Hezky den!
Upravil(a) pence (25. 2. 2007 0:01)
Není tady
Určitě chci vědět, kdy je nejlépe tam jet na dovolenou (který měsíc je pro naince k ,,snesení".) Dále jak dlouho trvá cesta, jaké jsou tam podmínky (jestli se tam dá jet s čtyřletým dítětem), strava a úroveň hotelů. Byli jsme loni s malou v Tunisu, tak si Indii představuji podobně, ale nevím....
Není tady
Káča napsal(a):
Určitě chci vědět, kdy je nejlépe tam jet na dovolenou (který měsíc je pro naince k ,,snesení".) Dále jak dlouho trvá cesta, jaké jsou tam podmínky (jestli se tam dá jet s čtyřletým dítětem), strava a úroveň hotelů. Byli jsme loni s malou v Tunisu, tak si Indii představuji podobně, ale nevím....
Ahoj Kaco,
nejlepe je tam jet od rijna do unora,jinak tam jsou vedra nebo deste. Zalezi taky na tom do ktereho pasma chces jet.
Ja jsem tam byla prosinec/leden a pocasi bylo bezvadny.
V Tunisu jsem nebyla,tak to bohuzel nemuzu srovnat.
Kdyz jsme vysli prvni den v Delhi,tak to byl sok,smog,auta porad troubi,desna chudoba,spina,kravy,psi atd.
Strava - musis si davat pozor kde jis a co. Protoze vodu z kohoutku vubec nemuzes pit,protoze je kontaminovana voda,mimo jineho i cholera a tyfus a dalsi nemoci ,takze kupovat vodu jen v lahvich a davat pri tom pozor,aby byly originalne zabalene. Kdyz se sprchujes tak si musis davat pozor,aby Ti voda nenatekla do pusy,takze jsem se vzdycky cela umyla a naposled vlasy. Cistit zuby jen s kupovanou vodou.
Ja osobne miluji vegetarianske indicke jidlo,takze pro me to byl sen. Muj manzel na druhou stranu,nez jsme tam byli desne rad maso a kdyz jsem uvarila dva dny po sobe bezmase,tak uz se ptal kdy uz zase bude maso. Dal si kure prvni dva dny a pak cely mesic jedl jen vegetarianske a desne mu to chutnalo. Jestli musis jist jidlo,tak se radej drz kurete, to je nejbezpecnejsi jist.
Musis zapomenout na vsechno na co ses do ted zvykla,protoze v Indii funguje vsechno tak trochu jinak. Je to sok na chvily,ale kdyz vis proc jsi tam prijela a co chce videt,tak vsechny ty problemy okolo zase nejsou tak velky.
Lidi tam jezdi s detma,takze to samozdrejme jde.
Musis se natirat proti komarum radej porad,protoze ti prenaseji plno nemoci,malarii,dengue horecku,japonskou encefalitidu atd.,takze clovek musi byt pripraveny.
Davat pozor na opice,prenaseji vzteklinu a tak tam kde jsou radej nic nejist a nepit,protoze muzou chtit Ti to ukrast a pri tom Te poskrabat.
Uroven hotelu je ruzna od lacinych a hroznych,pres lacine a dobre atd. Divat se na web stranky hotelu Ti sice neco napovi,ale vetsinou tomu nemuzes tak moc verit. Nejlepsi je informace od lidi kteri tam byli.
Tak doufam,ze jsem Te moc nevystrasila,protoze pres toto vsechno Indie je NADHERNA! Lidi usmevavi,nadherny barvy,krasna architektura atd atd.
Jestli ctes anglicky dam Ti bezvadny web stranky se vsema informacema.
Hodne stesti!
Není tady
Pence, díky za ochotu! I já Tě zneuiju. Napi, prosím, co vechno jsi navtívila, kde jste byli, co stojí za shlédnutí, jak se vůbec v Indii chovat, co je potřeba mít sebou, jak zajistit nocleh, na co naopak bacha, jak se chovat k domorodcům, jestli můe něco doporučit........ prostě napi vechno, napi cestopis, S Pencí po Indii.
Není tady
No tak s dítětem bych tam určitě nejela....
Není tady
Eri napsal(a):
A jak snese pětileté dítě problémy s nadmořskou výkou?
Jo to bohuzel nemam poneti,ale myslim si,ze to asi bude stejne jako s dospelim. Nadmorska vyska chce nepodcenit to,byt fit a pomalu,pomalu se "otuzovat". Co jsem slysela,tak lidi pres den popolezou nahoru a vrati se spat dolu a tak to delaj par dni a pak se pomalu pusti nahoru.
Neber to,ale prosim Te ,ze to tak je protoze jsem nebyla nikde v "kopcich". Chce se to ptat lidi ,kteri o tom opravdu neco vi.
Muj osobni nazor - ja bych s detma do Indie nejela,ale to si kazdy musi sam rozhodnout.
Hezky den!
Upravil(a) pence (27. 2. 2007 6:32)
Není tady
Eri napsal(a):
Pence, díky za ochotu! I já Tě zneuiju. Napi, prosím, co vechno jsi navtívila, kde jste byli, co stojí za shlédnutí, jak se vůbec v Indii chovat, co je potřeba mít sebou, jak zajistit nocleh, na co naopak bacha, jak se chovat k domorodcům, jestli můe něco doporučit........ prostě napi vechno, napi cestopis, S Pencí po Indii. :D:lol:
Jo cestopis? To asi tezko,ja mam se psanim problem.
Jenom jsem to nabidla,protoze nez jsem jela tak jsem procetla co se dalo a byla vdecna za kazdou malou informaci,tak to jen vracim.
Byli jsme asi tyden v Delni,plno lidi rikalo,ze je to moc na Delhi,ze tam neni co videt,ale nam se tam libilo,az na smog prvnich par dni.
Byl to pro me zazitek poprve jet ryksou a v tom trafiku to bylo neco. Po dvouproudove silnici se jede neomezenym mnozstvim proudu,zkratka kolik se vejde :co:,porad se toubi,vypada to ,ze to absolutne nema zadna pravidla,ale nejakym zpusobem to funguje a po tu dobu co jsme tam byli jsme videli dva prevraceny nakladaky,ale jinak zadny bourak. Neuveritelny pro nas bylo to,ze lidi jsou pri tom vsem klidny,nikdo si nenadava,to byl snad ten nejvetsi zazitek. Muj muz byl nadseny,on to primo "zral" ten chaos na silnici,ja se priznamm,ze jsem nekolikrat zavrela oci ,protoze jsme se ritili primo pod nakladak. Myslim si ,ze on by se tam desne hodil,protoze jeho rizeni me tu Indii desne pripomina.:lol:
Nase cesta byla hlavne po Budhistickych mistech, vsechno na severu Indie.
Prvne jsme jeli to Agry podivat se na Taj Mahal.to by vylet na jeden den.
Pak z Delhi jsme jeli vlakem do VARANASI,tam by dost zazitek ranni projizdka lodickou na Ganga rece,bylo to jak ve filmu,slunce pomalu vystupovalo a kolem lidi na lodich,celkem ticho. Na jedne strane jsou jen pole,protoze za deste Ganga vystoupi hodne vysoko,na druhe strane jsou domy,nektere vylpadaji jak palace,nektere polozborene. Plno schodu,na kterych se susi pradlo,spaluji mrtvoly,lidi se koupou,skladky dreva a do toho turisti a zebraci. No "blaznivy" mix.
Byli jsme sami v Delhi a pak jsme jeli se skupinou lidi,takze to bylo celkem snadne.
Cela cesta byla DELHI
AGRA
DELHI
VARANASI
SARNATH
BODHGAYA
PATNA
NALANDA
KUSHINAGAR
LUMBINI - Nepal
SRAVASTI
DELHI
Jak zajistit hotel - my jsme to delali pres internet. Kdyz tam jedes poprve tak je nejlepsi aspon na dve prvni noci mit neco zajistene a aby Te vyzvedli z letiste,protoze s taxiky jsou zase problemy. To je zase upne dalsi pytel problemu! Taxi je sice daleko lacinejsi,kdyz si ho vezmes z letiste,ale plno taxikaru Te chteji odvezt do hotelu,ktery jim da "baksis". Takze se muse stat,ze Te zavezou uplne jinam s tim,ze Tvuj hotel nema pokoj a dalsi triky.
Je to trochu jistota,kdyz clovek unaveny vypadne z letiste,ze na neho nekd ceka a odveze do postele. Pak uz se muzes portozhlidnout a najit si kde chces dal byt,popovidat s dalsima turistama atd.
Na co bacha? UMYVAT RUCE kazdou prilezitost,kterou mas! Mazat se proto komarum!
Myslim si ,ze kdo jezdi v cesku tramvaji tak ma celkem prehled na co si davat bacha.
Nedavat se do reci s lidma,kteri Te oslovi a budou Ti neco nabizet,je to dost tezke,ale za dva dny budes celkem v obraze.
Nejist levou rukou,protoze tou si Indove utiraji/umyvaji zadek.
Doctes se hodne co delat a nedelat,ale indove jsou hodne tolerantni a odpusti turistum dost,takze zadna krec! Relax a vsechno bude OK.
Co vzit sebou?
Hlavne ne sperky a neco z ceho budes mit zachvat kdyz se Ti to strati.
V Indii se da koupit celkem vsechno co potrebujes.hlavne krasny bavlneny obleceni,chtela jsem tam jet s praznym kufrem a tam si nakoupit,ale jeste,ze jsem to neudelala,protoze bych tam asi musela chodit v sari. Prodava se tam totiz vetsinou maly obleceni,takze jsetli nejsi hubeny/na,tak moc sanci na dobre obleceni neni.
Jak se chovat k domorodcum? Tak jak chces ,aby se oni chovali k Tobe!
Hezky den!
Není tady
Ahoj Pence,
díky za tuto monost. Jsem v podobné situaci jako ty...v pátek odjídím na 16 dní do Indie a pořád mám pocit, e mi chybí plno informací. Prosím, chtěla jsem se zeptat, zda je třeba nějaká převodka na elektriku, tedy jestli jsou tam stejné zástrčky jako u nás. No a pak mám jetě jeden dotaz, jakou třídou vlaků jste cestovali? Uvaujieme, e budeme cestovat ve sleeper class, ale nevím, jestli je to pro naince únosné.
Jo a jetě něco...setkali jste se s nějakými problémy, e vás chtěli okrást nebo okradli? Díky moc za odpověď.
Upravil(a) Denia (28. 2. 2007 10:29)
Není tady
Denia napsal(a):
Ahoj Pence,
díky za tuto monost. Jsem v podobné situaci jako ty...v pátek odjídím na 16 dní do Indie a pořád mám pocit, e mi chybí plno informací. Prosím, chtěla jsem se zeptat, zda je třeba nějaká převodka na elektriku, tedy jestli jsou tam stejné zástrčky jako u nás. No a pak mám jetě jeden dotaz, jakou třídou vlaků jste cestovali? Uvaujieme, e budeme cestovat ve sleeper class, ale nevím, jestli je to pro naince únosné.
Jo a jetě něco...setkali jste se s nějakými problémy, e vás chtěli okrást nebo okradli? Díky moc za odpověď.
Ahoj , no to je fantasticky,hned bych jela zpet!!!
Urcite se tam chceme s manzelem vratit,asi pristi rok.
Zastrcky jsou tam dvoji,jedny stejny jako v Cesku a druhy dal od sebe tlusci,ale s tema jsme se setkali jen v jednom hotelu,kde byli oboje. Takze zadny jiny nekupuj.
Urcite bych si sebou vzala spiralu na vodu. Voda se sice da koupit vsude,ale my jsme si varili kafe atd.
Nevim jestli v Cesku prodavaji desinfekcni gel na ruce. Trochu si das na ruce promnes a mas je suchy a cisty. Je bezvadny ,kdyz zrovna neni kolem voda,coz je celkem casto. Muzes to koupit taky v Indii, dobra znacka overena ,je Himalaya. Delaji i dobrou kosmetiku.
My jsme jeli vlaku sleeper class 2ac a bylo to snesitelny.Dostanes na noc 2prosteradla,polstar a deku. V tomto nejsou dvere jenom zavesy. Jsou tam luzka po strane chodby,nad sebou,spodni se slozi na sedadla. Jestli mas moznost si vybrat tak tyhle ne,protoze jsou kratsi a uzsi nez ty druhy. Boty jsme si dali do igelitky k sobe na postel. Vem si sebou toaletni papir!!
Taky se priprav na to ,ze na nadrazi jsou ruzny individua,ktery se Ti muzou snazit namluvit,ze office kam si jdes vyzvednou listky uz tam neni ,ze Tvoje listky neplati atd. Nikoho si nevsimej a jesli bude kolem indicka rodinka,tak se radej pridej k nim. Ale ani od te rodinky si neber zadne jidlo ani piti,hodne lidi bylo uspanych. Pas a penize schovat pod saty a jestli muzes tak zamek se retezem na batoh na privazani k luzku. Nejlepsi je takova ta kovova sitka do ktere batoh zabalis.Nas znamy si hloupe nechal v bunde fotak ,ktery mu nekdo vzal,ale nechali mu bundu,takze byl rad.
Na nadrazich jsou nosici,to je neuveritelny co Ti chlapi nosi,dva obrovsky kufry na hlave a v kazde ruce dalsi a s tim kraci do schodu. Da se jim verit,kdyz jim ukazes listek zanesou Ti zavazadla kam potrebujes ,nebo Te zavedou do cekarny a pak te vyzvednou a zavedou i s kufrem do vlaku kde mas sedet. Celkem se to vyplati,pochopis to az zazijes ten zmatek na nadrazi.
Jeste dnes me v usich zni "caj,caj,masala caj",po vlaku totiz chodi kluci a prodavaji caj z kybliku a toto dokola vykrikuji.
Toto je bezvadny forum na informace o vsem co potrebujes vedet http://www.indiamike.com/india/index.php?
Ctes anglicky,ze? Dej si cas si to procist,je to velice informativni! Lepsi nez http://thorntree.lonelyplanet.com/index.cfm ,kde se muzes taky neco dozvedet,ale jestli v patek letis tak se s tim nezdrzuj.
Toto je vlakova stranka,ale tu asi mas http://www.indianrail.gov.in/
Nas nikdo neokradl,ale byli jsme osizeni na cenach dost casto. Priprav se na to ze se Ti to stane a nedelej si z toho problem. V te chudobe se neni cemu divit,protoze my pro ne vypadame jako bohaci,takze kazdy z Tebe bude chtit dostat co nejvic.
Neber si sebou nic co by Te moc mrzelo,ze stratis,a hlavne ne zadny sperky.
Na jak dlouho tam jedes a kam?
Bud pripravena na sok,i kdyz clovek vsechno precte a zda se mu ,ze je pripraveny ono je to trochu jine kdyz jsi tam. Vem si sebou pytel trpelivosti,protoze v Indii jde vse pomalejc. Priprav se na udesnej trafic a uplne blaznivy "prebihani" ulic v tom trafiku. Priprav se na desnou chudobu az se Ti bude svirat srdce,na kravy uprostred silnice kterym se vsichni vyhybaji a nikomu to nevadi,desne dobry jidla,ochutnej vsechno co budes moct. Divej se kam chodi hodne lidi na jidlo,kdybys musela jist v poulicniho stanku,tak jenom to co je v oleji usmazeny a pred Tebou. Vsechno ovoce omyvej v lahvove vode a nejez salaty,jenom v opravdu dobre restauraci kde mas zarucene,ze je omyvaji v lahvove vode.
Indie je nadherna a sokujici ve stejnou dobu,ale hlavne nezapomenutelna.
Hlavne si to UZIJ bude to urcite fantastickej zazitek,moc Ti preju aby se Ti tam libilo a mela jsi opravdu dobrej cas!!
Dej vedet jake to bylo,uz se tesim.
Hodne stesti!
Upravil(a) pence (28. 2. 2007 14:36)
Není tady
Ahoj Pence,
moc děkuju za rady a informce. Včera jsem si sbalila batoh a dnes to jete musím vydret v práci.
Letíme do Bombeje a odtud se pak chceme přesunout do Varanasí, Jaipuru, Agry, Dehlí a taky si chceme pár dní odpočinout v Goe. Máme ten program dost nalapaný, tak nevíme, jestli nám výjde. Vracíme se pak zase z Bombeje za 16 dní.
Díky za odkazy na diskuzní fora i indicke eleznice. Na India mike forum se divam kadý den a myslím, e je super.
Pence, má nějaké zkuenosti s tím jídlem i pitím, co se prodává ve vlaku? Dá se jíst, ani by člověk měl hned střevní problémy? na naí cestě nás čeká asi 30 hodinová cesta vlakem, tak nevím, zda si vzít vlastní české zásoby nebo se spolehnout na místní dobroty:-)
Měj se moc pěkně a dám určo vědět, jak bylo.
Není tady
Ahoj,no to mate opravdu naslapany!
India Mike je fantasticky,ze? Nejlepsi informace vubec a lidi moc ochotny.
Kdyz my jsme jeli ve vlaku z Delhi pres noc,tak tam akorat prodavali ten caj a jenom oplatky,cokolady a branburky/spicy nudle,tam jsme si nic nekoupili. Na ceste nazpet pres den jsme dostali nekolikrat jidlo,i teply a piti,vsechno to bylo ciste zabaleny,chvily jsem koukala po ostatnich a kdyz jsem videla.ze vsichni ji ,tak jsem se do toho pustila taky.
Nevim jak to bude v tom vasem vlaku,ja bych si sebou urcite neco vzala,neco co se Ti nezkazi.
V Delhi na nadrazi prodavaji kafe a caj do hlinenych kalisku ,ktere se pak vyhazuji. Moc dobry kafe a caj! Kalisky se nam taky libili,skoda,ze nevydrzi.
Mate sebou Imodium? My jsme meli tolik,ze jsme mohli prelecit cely Delhi,ale nemeli jsme vubec problemy,tak jsme to tam pak nechavali i s nekterym nasim oblecenim.
Varanasi - no to je parada! Urcite si vemte jedno rano lodicku na vychod slunce,stoji to za to!
Pred vstupem do Taj Mahal vsechny prohlizi,zensky a chlapi vzlast,osobni prohlidka,nenoste tam zadny bombony atd.,manzelovi to vsechno vyhodili. Nevim jestli meli nejaky alarm,ze tam nekdo vyhrozoval terorismem ,nebo jestli to je ted porad. Neputi tam s batohama a velkyma zavazadlama.
Se vstupenkou dostanete lahev vody a igelitovy pytliky na nohy dovnitr Taj,musi se pred tim vyzouvat.
V Delhi bych urcite navstivila Qutab Minar,moc se nam to libilo,Hymayuns Tomb taky pekny,to je vlastne podobny Taj,to postavila zena ,kdyz ji umrel manzel.driv nez Taj.
Bahai Temple neboli Lotus Temple jsme si rikali ,ze stacilo videt z venku. Vy asi na to nebudete mit cas.
Nevim jestli mate sebou baterku,casto se tam vypina proud,takze se vam bude hodit. Taky se nam moc hodily mokre ubrousky,Ty uz to mas urcite vsechno v batohu,ja jen tak placam co me napadne.
Tak at se vam tam moc libi!!!
Hodne stesti!!!
Upravil(a) pence (1. 3. 2007 9:41)
Není tady
Ahojky,
díky za rady, já jsem opravdu vděčná za kadou z nich. Baterka u je opravdu v batohu, mokrých ubrousků moc nemáme, ale snad to zvláneme i bez nich.
S tím lékem...já ti nevím, jak se to přesně jmenuje, ale nějaký proti průjmům máme sbalený. Já osobně spí spoléhám na slivovici...jako prevenci:-) ale doufám, e fakt problémy mít nebudeme.
Neví, prosím, jesli se dá u Taj Mahalu někde uschovat batoh? myslím, e ná vlak do Agry přijede někdy brzy ráno a hned bychom chtěli jít rovnou tam, prý je za svítání nejhezčí.
India Mike je opravdu super, na jakoukoliv otázku Ti hned někdo odpoví, opravdu bezva.
jetě jednou moc díky.
Měj se krásně.
Není tady
Denia napsal(a):
Ahojky,
díky za rady, já jsem opravdu vděčná za kadou z nich. Baterka u je opravdu v batohu, mokrých ubrousků moc nemáme, ale snad to zvláneme i bez nich.
S tím lékem...já ti nevím, jak se to přesně jmenuje, ale nějaký proti průjmům máme sbalený. Já osobně spí spoléhám na slivovici...jako prevenci:-) ale doufám, e fakt problémy mít nebudeme.
Neví, prosím, jesli se dá u Taj Mahalu někde uschovat batoh? myslím, e ná vlak do Agry přijede někdy brzy ráno a hned bychom chtěli jít rovnou tam, prý je za svítání nejhezčí.
India Mike je opravdu super, na jakoukoliv otázku Ti hned někdo odpoví, opravdu bezva.
jetě jednou moc díky.
Měj se krásně.
Jo jeste jsem si vzpomnela,kazdy den jsme si brali acidophilus prasek,ale nevim, ktery jsou v Cesku dobry,my jsme meli jeden ktery se nemusi davat do lednice a ma v jednom prasku tri ruzny druhy acidophilu. Myslim si,ze nam to pomohlo v tom,ze jsme nemeli vubec zadny problemy se zaludkem,a;e mozna ta slivovice bude pro vas pracovat lip.
Nasla jsem Ti toto http://www.indiamike.com/india/showthread.php?t=30845
Zni to dobre,ze by jste si to mohla nechat na nadrazi.
Stastnou cestu!
Upravil(a) pence (1. 3. 2007 13:42)
Není tady
Tak v Indii jsem jeste s mojim a se synem nebyli,mysli,ze by to byla i pro nas zajimava zeme .Zatim jsme byli jen v Thajsku,Keni(hotel+safari) a na Filipinach.Kazdou dovcu,jsme kombinovali s konickem od mojeho(potapeni) i kdyz v Keni bylo i hezke golfove hriste,ale to jsme radsi navstivili Safari a Masaje I kdyz bych ziti v masajske vesnici nemusela mit......O velkych prazdninach v srpnu chceme zase nekam vyrazit,treba premluvim muze a poletime do Indie. No uvidim.
Není tady
Ahoj pence i ostatní,
včera jsem se vrátila z Indie a byla to nádhera. Hned bych jela znovu a na delí dobu. Za těch 16 dní jsem poznali Varanasí, Jaiupur, Agru, Dehli, benaulim /Goa/ a taky Mumbai. První den byl pro mne a pro mého přílete snad jetě větí ok /nepořádek, pína, hluk/, ale brzy jsme si zvykli a začali si pobyt v Indii uívat. Tato země nenechá nikoho chladným, kadý k ní zaujme nějaký postoj, vyvolává ve vás emoce. Vlastně ani pořádně nedokáu popsat, jaké Indie je, musí se zaít, protoe i kdy máte přečteny tisíce cestopisů, ta země vás překvapí.
Mějte se pěkně a pokud budete mít nějaké dotazy, ráda zodpovím.
Není tady
Vitej domu Denia!
Myslim si ,ze vim jak se citis,neda se to ani moc vypovedet vid? Jsem moc rada,ze jste si to uzili!
Tato cesta nas urcite vsechny zmenila.
Jak budes mit cas tak prosim napis vic o vasi ceste,zajima me VSECHNO!
Mej se moc krasne!
Není tady
Ahoj,
opravdu, psát o Indii moc nejde, tedy jde, ale stejně to nevystihne tu atmosféru, tu vůni, ten hluk, prach, které tě v Indii potkají hned po oputění letitě.
nae cesta začala v Mumbai na letiti, odtud jsme se jetě v noci přemístili na vlakové nádraí, kde odkud nám měl brzy ráno jet vlak do Varanasi. Místo plánovaného odezdu v 6:35 vlak odjíděl a v 10:10, ale na nějaké zpodění se musí člověk v Indii připravit /nestalo se nám, e by některý vlak jel načas/.
Ta první cesta vlakem byla fakt záběr, trvala víc jak 30 hodin a nám přilo, e lastně z té Indie nic nemáme, i kdy u tam jsme skoro 2 dny. Ale pobyt ve Varanasí nám to vynahradil. Varanasí bylo úasný a ze vech těch měst na mne nejvíc zapůsobilo. Zůstali jsme tam dva dny, ráno se projeli po Ganze a jinak se procházeli po ghátech, kde to ije. Překvapili nás přísné prohlídky při vstupu do Zlatého chrámu. Z Varanasí jsme se pak přesunuli do Agry na Taj Mahal. No ten je fakt krásnej, strávili jsme u něj asi 5 hodin. Nikam jsem nespěchali. zali jsme se taky podívat na Baby taj, který ej na druhé straně Agry za řekou. Je mnohem mení a taky je v něm méně turistů. Agra ale na men moc nezapůsobila, bylo tak straně mco otravných obchodníků a rikáků a dokonce jsme se setkali i s nějakými vulgárními narákami, zkrátka neudělala na mne po tom tradičně indickém varanásí dojem.
Dále jsme putovali do Jaipuru...hlavně kvůli slonům. město je pěkný, zajímavý je Palác větrů. No a sloni jsou úasní. Jinak město dost připomíná evropská města, iroké ulice, značkové obchody a taky Mc Donald.
Delhi je na tom dost podobně. No ale tak je to hlavní město a to musí vypadat. Co mne ale celkem vytočilo, e v turistické vládní kanceláři Ti chtějí vnutit projídky po měste taxikem..za 700 Rs na den, přitom delhi má fungující MHD a nově otevřené metro /mimochodem je hezčí ne to v Praze a taky u kadého vstupu do něj je přísná osobní prohlídka..asi se bojí atentátů/. Rady místních tur. kanceláří jsme tedy neposlouchali a za pomocí místní ochotných obyvatel a MHD si prohlídky nejzajímavětí památky /Lotusový chrám, katub Minar, Bránu Indie Rajghat..u Gandiho se mi asi libilo nejvíc/. Zvlá mne zaujalo jeho ivotní motto: my life is my message.
Z Delhí nás čekal dalí obr přesun, topti do Goi...tzn. 26 hodin ve vlaku. Ale dalo se to vydret, zvlá, kdy nám pořád nosili nějaké jídlo apod.
Goa mne toruchu zklamala. Pláe jsou pěkný, moře zas tak moc čistý není /taky se neí čemu divit, kdy tak koupou krávy/ a hlavně je tam plno anglickýxh, ruských a jiných turistů, kteří nemají s lidmi s batohem na zádech moc společného. V Goi je drá ne v jiných částech Indie, ale dá se to. My jsme byli v takové malé vesničce Benaulim v jiní Goi, kde jsme spali v chatičce z palmových listů, popíjeli kokosové mléko rovnou z ořechů a pojídali si steaky ze raloků za pár korun. Goa je pěkné místo pro odpočinek, ale s runou a přelidněnou Indii nemá nic společného.
Pak u nás čekala jen Mumbai...moderní v koloniálním slonu vystavěné město. Město Bollywoodu, kde jsme dokonce taky měli hrát v jednom z těch jejich indických filmů, ale nakonec jsme to odmítli, abychom si spí zajeli na ostrov Elephantia /asi hodina cesty člunem od Brány Indie/ prohlídnout si tamní jeskyně se sochami bostev.
Jojo, Indie je neuvěřitelná, obrovská, za tak krátnou dobu ji nelze vůbec poznat a doufám, e mi vyjde, abych se tam přítí rok opět vrátila.
Není tady
Ahoj Denia,dik,moc hezky napsany!
Není tady
Ahoj, nechali jste se očkovat? A proti čemu?
Není tady
Ahoj, tak my jsme se nechali očkovat proti loutence typu A a proti břinímu tyfu.
Upravil(a) Denia (23. 4. 2007 9:52)
Není tady
Kokino napsal(a):
Ahoj, nechali jste se očkovat? A proti čemu?
Muj manzel ani ja jsme nemeli zadne ockovani,bylo uz pozde, kdyz jsme si vzpomneli na ockovani. Asi to nebylo nejchytrejsi,kdyz si clovek uvedomi co vsechno ho muze potkat.
Není tady
Taky jsme byli v Indii.Dillí,Vrindavan, Mathura, Agra,Varanasí, Bodhgaya,Haridvar,Rishikesh a opět Dillí. Pro zájence můeme zaslat cestovní deník mailem.Kontakt na mě:Texlin@centrum.cz. Byli jsme tam samozřejmě na vlastní pěst a na měsíc.
Není tady
A byla jsi v tomto přenádherném městě: http://www.exotickapriroda.cz/blog/clan … to-v-indii ???? protoe mě toto město mooooc láká
Není tady