27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Dámy - a přítomní pánové - jeliko je to aktuální téma těchto dnů a týdnů, tak se jí taky trochu na Babinet věnujeme. Právě dnes můete najít článek převzatý od agentury Ta Gita v rubrice Pod Lupou zde: http://www.babinet.cz/podlupou.php?id=3440
Podívat se můete i na ukázku videa z nového filmu na téma "Střídavka" zde: http://www.babinet.cz/zobraz.php?3273
A pokud máte zájem vyjádřit svůj osobní postoj k této formě porozvodové péče o děti, aktuálně je zařazena anketa o "střídavce" přímo na hlavní stránce Babinet.cz. Samozřejme diskuse na toto téma či Vae příspěvky jsou vítány i nadále, nejen v tomto či jiných fórech, ale nám je případně můete zaslat i přímo do Redakce, na Renata@babinet.cz.
Pěkný den, nejen dnes, vem... Juraj
Není tady
ahoj,
asi by mě zajímalo, jaký to je pro ty děti?
Jak jim to vyhovuje?
Zda je to "stěhování" nestresuje.
Jestli z toho nejsou unavený, natvaný, e jiné děti mají doma klid, pohodu a oni "cestují" od jednoho ke druhému? Musí myslet na tolik věcí, aby u jednoho z rodičů nezapomněli, aby nezapomněli odkud ráno do té koly vlastně přily.
Jestli to přispívá k jejich klidu, pohodě a pocitu bezpečí domova. Jak vnímají domov?
Vím, mají právo na oba rodiče, na jejich péči a lásku, ale taky na klid a na svůj domov, na svůj binec ve svém pokoji. Vím mají pokoje dva, u kadého z rodičů.
Jak to samy vnímají?
Vyhovuje jim to?
Není tady
Mám kamaráda, který byl svěřen s bratrem do střídavé péče. Rodiče to vyřeili alamounsky, koupili byt, kde bydleli děti a oni se u nich střídali
Bohuel je to otázka peněz.
Není tady
Mám stejný pocit, jako Ra, e stěhování děti stresuje.
Já preferuju střídavou péči tím způsobem, e děti bydlí stále ve stejném bytě (domě) a střídají se u nich rodiče. Chápu, e to nelze takhle řeit vdy, ale smekám před rodiči, kteří to řeí takhle, aby děti měly újmu a stres skutečně co nejmení.
myslím, e v těchhle případech rodiče skutečně mysleli na děti!
Není tady
Myslím si , e střídavá péče je vhodnějí tam, kde bývalí nemají nové partnery a děti. Nedovedu si představit e by se nový partner na týden stěhoval někam jinam.
Není tady
Myslím, e střídavá péče se stálým bydlením dětí je to nejmení, co rodiče svým dětem můou dát, kdy u nedokázali poskytnout svým dětem funkční rodinu s vlastním tatínkem a maminkou. A taky to není na celý ivot ale na dobu, ne děti vyrostou. Opravdu před rodiči, kteří pro své děti udělali tohle, smekám a váím si jich. Nevím, jestli bych to já sama dokázala.
Střídavou péči praktikujeme s bývalým muem ji skoro 18 měsíců. Máme dceru, které je teď 13 let a střídáme se v péči po týdnu nebo podle dohody (např. kdy jeden z nás má sluební cestu). Zatím musím říct, e vidím zejména výhody.
Na otázky, které poloila Ra, odpovídám takto:
1) Jaký to je pro ty děti? - Myslím, e mojí dceři to opravdu vyhovuje.
2) Zda je to "stěhování" nestresuje. - Nedomnívám se. Moje dcera se vlastně nestěhuje. Větinu oblečení máme rozdělenou do obou domácností (prádlo, trika apod.) Převáí se jen kolní potřeby, ty vozí otec autem (po rozvodu zbylo jemu).
3) Jestli z toho nejsou unavený, natvaný, e jiné děti mají doma klid, pohodu a oni "cestují" od jednoho ke druhému? Musí myslet na tolik věcí, aby u jednoho z rodičů nezapomněli, aby nezapomněli odkud ráno do té koly vlastně přily. - Unavená ani natvaná mi dcera nikdy nepřila. Nemusí vpodstatě kromě učení myslet na nic a učení má ve dvou takách. S jednou chodí do koly, v druhé je zbytek. Tyhle dvě taky se jednou v týdnu převezou (tedy její táta jí je převeze).
4) Jestli to přispívá k jejich klidu, pohodě a pocitu bezpečí domova. Jak vnímají domov? - Moje dcera je "doma" na obou místech, od obou má klíče, kdykoli můe kamkoli přijít. Je u mně i u otce zkrátka přeci doma.
5) Vím, mají právo na oba rodiče, na jejich péči a lásku, ale taky na klid a na svůj domov, na svůj binec ve svém pokoji. Vím mají pokoje dva, u kadého z rodičů. - Ujiuji tě, e binec v pokoji má jak u mě, tak u táty ... Má svůj pokoj v obou domovech, u otce se dělí s vyeněnou mladí dcerou (4 roky). I kdy jsou mezi dětmi třenice, nemyslím, e to mou dceru nějak negativně poznamenává. Ona je toti jedináček a myslím, e kontakt s druhým dítětem je pro ni spí přínosem. Dospělí se mezi děti nemíchají, nesoudí je a nepřiklánějí se v jejich sporech ani na jednu stranu. To na otci i na jeho nové manelce musím ocenit.
6) Jak to samy vnímají? - Dcera sama je ráda, vyjádřila se, e je to lepí, ne kdy její spoluáci z rozvedených rodin vidí otce jednou, dvakrát do měsíce.
7) Vyhovuje jim to? - viz 6)
Navíc se jetě stavím na dceru podívat, kdy má třeba krouek, i kdy není "můj" týden, zavolám jí nebo se někdy setkáme i u mě doma (má kolu pět minut od baráku a po kole chodí pravidelně ke mě, celý rok. K otci jede a kolem 4. nebo 5. odpoledne)..... společně s dcerou jezdíme na závody, tam se jezdí větinou dívat i otec.
Chtěla bych k tomu jen říct, e ne jsme se s bývalým takto rozhodli, mluvili jsme o tom předem s dcerou a dali jí najevo, e její názor budeme respektovat. To se i stalo. Já byla zprvu proti, protoe jsem se rozvedla hlavně kvůli muově nezodpovědnosti a měla jsem obavy, aby péči o dceru vůbec zvládl. Navíc mě pekelně tvalo, e začal o střídavou péči ádat, a kdy jsem já poádala jeho o výivné na dítě (tedy po třech měsících od mého odchodu od něj). Viděla jsem zcela jasnou souvislost mezi mou ádostí o výivné a jeho ádostí o střídavou péči. Tuhle souvislost vidím pořád...bohuel... Po hlubokém přemýlení jsem musela uznat, e dcera u je dost velká, aby si uměla poradit, e existuje telefon a taky, e od jejího otce bydlím asi jen 5 km, co v případě problémů není nepřekonatelná vzdálenost. Musela jsem přiznat, e ač já mého mue u nemůu vystát, moje dcera ho miluje. I kdy je takový a makový. Musela jsem ustoupit ze své jeitnosti, e jen já, jen JÁ, jsem to nejlepí pro svou dceru (co jsem si po dvanácti letech, kdy se mu staral o dítě minimálně, měla asi i právo myslet) ... bolelo mě, kdy u něj byla první týden a já viděla, e je astná...beze mě byla astná...bez matky ... těch pět kilometrů jsem la domů pěky a brečela jsem celou cestu ... moje pocity byly rozporuplné. Moje dítě bylo astné, ale bylo astné i beze mě. Navíc u otce, který ji za ty tři měsíce viděl třikrát na hodinu a jednou jí měl na pět dní na chatě.... u otce, který začal chtít střídavou péči a poté, co já začala chtít výivné .... No...nevím, jestli to byl mateřský instinkt, ale něco mě donutilo akceptovat její názor, tedy její ANO střídavé péči. Chci přece, aby byla astná ... ona ve svém tátovi určitě nevidí vyčůránka, kterého vidím já...ale o mě tady v tom případě nejde...
Hodně lidí neumí pochopit moje rozhodnutí, argumentují, e by se rvali o dítě u soudu, e by tohle "nedopustili"... je to hloupost. Pokud není jeden rodič vyloeně asociál, dítě má mít právo se rozhodnout, kde chce být, jak dlouho a ani jeden z rodičů ho za to nesmí nijak trestat (nemyslím ani tak bití, ale spí psychické vydírání ... třeba vyčítavé pohledy, ty řeči "já tu budu sama a ty jde zatím k tátovi"...to toti znám z druhé strany od dcery mého přítele....). Naopak oba rodiče by měli projevit, e přání dítěte respektují a e jej milují, i pokud se rozhodlo ít třeba i natrvalo u rodiče druhého...
No a jako "bonus" jsem taky mimochodem získala dva týdny v měsíci volno, které mohu vyuívat tak, jak chci jen já.
Záleí vdy na dohodě obou rodičů. Nemyslete si, i já a můj bývalý máme svoje třecí plochy, svoje spory...větinou je ale vyřeíme, je potřeba nechat hlavu zchladnout, uvědomit si, k čemu chci dojít (astné, ale nerozmazlené dítě) a pak třeba zavolat znovu ... chce to mít vůli se dohodnout a vůli nenechat se ovládnout vzpomínkami, e bývalý se takhle vdycky choval a e je to prostě třeba hajzl (i to mě někdy přelítne přes nos, ale čím déle jsme po rozvodu, tím je to méně časté).
PS: Nezaměňujte střídavou péči s péčí společnou. Střídavá - dítě se střídá v bytech rodičů, společná - dítě zůstává v jednom bytě, střídají se rodiče.
Upravil(a) Eva36 (22. 2. 2007 12:52)
Není tady
My taky máme střídavou péči. Synovi je 11 let, střídavku máme od jeho 7 let. Ze začástku lo o domluvu, ale teď ve funguje suprově. Syn ví, e kadý pátek jde ke mě (nebo k tátovi) a vyhovuje mu to (on sám to říká). Začínající puberta způsobila to, e kdy je u mě, koncem týdne u mě má plné zuby a jde k tatínkovi a dalí týden se zase rád ke mě vrátí. Ve kole má dobré známky a ná vztah je (s ohledem na pubertu) dobrý. Co se týká stěhování, nejde o nějaké velké stěhování. Má taku s učením a taku s oblečením (jen kolní oblečení, tepláky a dalí drobné oblečení má dvoje-u mě a u táty). Taky dovezu já autem.
Není tady
Mně na střídavé péči přijde pozitivní i to, e děti neztratí kontakt s prarodiči a dalími příbuznými z obou stran a nadále jim tak zůstává celá irí rodina jako dřív.
Není tady
Já osobně bych jí ukládala rodičům jako povinnost ze zákona.Zabránilo by se tím hlavně tomu e jsou děti brány jako rukojmí ve sporech dvou jim nejbliích lidí.
Kdy u jsou schopni ubliovat samy sobě,nenusejí to samé dělat svým dětem.
Není tady
anka napsal(a):
Já osobně bych jí ukládala rodičům jako povinnost ze zákona.Zabránilo by se tím hlavně tomu e jsou děti brány jako rukojmí ve sporech dvou jim nejbliích lidí.
Kdy u jsou schopni ubliovat samy sobě,nenusejí to samé dělat svým dětem.
Tady bych si dovolila polemizovat...ono povinnost ze zakona je dost "silne" slovo. Ja si osobne nedovedu predstavit s mym byvalym pritelem stridavou peci. Asi se musi opravdu prihlizet k charakteru lidi a podminkach pro vychovu. Muj byvaly odesel do garsonky-jedno z mala moznych reseni, jinak by musel brat ubytovnu. Tu garsonku jsem navic koupila, ale to je vedlejsi...a jeho "samotu" resil alkoholem a nocnim obtezovanim, kdy jsem musela nescetnekrat volat polici atd.. atd....
Takze musi se to vsechno brat z vice hledisek. Je velmi dulezita dohoda mezi byvalymi manzeli, nesmi se zapominat na nove partnery. Ja si treba vubec neumim predstavit, kdyby mel muj nynejsi manzel deti ve stridave peci. Ne jenom to, ze je cely tyden pryc, ale i kdyby byl doma. Nova partnerka muze mit take vlastni deti a svoje zasady na vychovu a pak prijdou partnerovy deti a je velmi tezke vse napasovat tak, aby byli spokojeni vsichni zucastneni.
Tak nejak se na to divam ze sve pozice a muzeme to dal prodiskutovat.
Není tady
Já osobně proti střídavce nic nemám,ale jen pokud bydlí bývalý partneři poblí a samozřejmě se dokáí domluvit.A noví partneři?Kdy to zvládne přítel maminky,tak si hold tatínek musí najít někoho,kdo na to má.Pak se teprve pozná,co je kdo zač....
Upravil(a) Bí (25. 2. 2007 19:38)
Není tady
Jay - samozřejmě by se muselo přïhlédnout k okolnostem,ale tam kde to jde,tam by to bylo jen ku prospěchu dětem.A rodiče by se tomu měli v maximální míře přizpůsobit.
Není tady
mag napsal(a):
Mám kamaráda, který byl svěřen s bratrem do střídavé péče. Rodiče to vyřeili alamounsky, koupili byt, kde bydleli děti a oni se u nich střídali
![]()
Bohuel je to otázka peněz.
Klobouk dolů!! Tak by to podle mně mělo vypadat!
Není tady
anka napsal(a):
Jay - samozřejmě by se muselo přïhlédnout k okolnostem,ale tam kde to jde,tam by to bylo jen ku prospěchu dětem.A rodiče by se tomu měli v maximální míře přizpůsobit.
byla to poznamka pouze k tomu, ze by to melo byt uzakoneno...jinak souhlasim, i kdyz vyhrady jsem napsala...mam asi smulu, ze jsem na normalniho partnera jeste nenarazila
Není tady
Já vlastní zkuenosti nemám. Syn mojí kolegyně měl ve střídavé péči dceru jeho eny od 7 let. Dceři je dnes 25 (26?) let, a nemůe si to vynachválit. Vlasně si ani neuvědomovala, e jsou rodiče rozvedení. Její rodiče měli konto, kam oba posílali peníze (nevím kolik). Z těchto peněz platili vechny výdaje pro dceru, např. koly v přírodě, oblečení, později kredit atd. Také z nich kupovali dárky pro dceru a ona věděla, a dostane cokoliv u táty nebo u mámy, je to od nich obou. Později měla omezený přístup ke kontu i ona, tak se naučila bezvadně s penězi hospodařit. Stěhování také nebylo velké, kdy bylo potřeba, převezl to jeden z rodičů autem. Kdy studovala, tak byla u toho, u koho momentálně chtěla, jen se rodiče domlouvali, aby měli kontrolu, kde je. Co se týče puberty, nebyly s ní problémy. Kdy u jedné rodiny měla plné zuby, včas odela k druhému rodiči.
Rozhodně to má výhodu, e dítě neztratí kontakt s prarodiči a má na obou místech kamarády. Také odpadá vydírání jednoho rodiče druhým, závody, kdo dá víc a není moná tvavá kampaň namířená proti jednomu z rodičů.
Není tady
Tak tohle zní suprově......ta holčina měla těstí na rodiče.
Není tady
no, ono to bylo tak, e se otec krátce po rozvodu oenil a matka brzy na to znovu vdala. Otci se narodilo dítě, matce za nějakou také, take pořád byly tak zhruba vyrovnané síly a navíc, dceru ty změny hodně bavily. Navíc spolu rodiče museli často komunikovat, ale předchozí hroty byly u obrouené novými rodinami. Jo, dopadlo to nejlíp, jak to mohlo dopadnout.
Není tady
Nejsem sice ena, ale o střídavou péči se velmi zajímám. Moc mě zde potěily příspěvky, které jsou zde. Zatím jsem se setkával více s negativním postojem ke střídavé péči. Je zde také jasně vidět, e ti, kteří nemají osobní zkuenost střídavku spí haní. Velmi si váím en, které mají děti ve střídavé péči. V mých očích tím dávají najevo, e jim záleí v první řadě na dětech. Moje osobní zkuenost je taková, e jako mu bych chtěl mít děti ve střídavé péči, leč ji třetí rok se o ni marně snaím. Nae soudy o střídavku moc zájem nemají a kdy s ní moje exmanelka nesouhlasí a dělá naschvály, aby nebyla dohoda, soud jí za odměnu svěřuje děti do péče. Osobně si myslím, e pokud je aspoň z jedné strany vůle o dohodu a střídavou péči, měl by se soud velmi snait o celkovou dohodu na střídavé péči. Pokud vak jeden rodič monost dohody ignoruje a svým chováním se snaí o jednostrannou péči, měl by sou přihlédnout na to, kdo má o dohodu zájem a tomu děti svěřit do péče. Myslím, e taková praktika soudů by velmi přispěla k poklidnému řeení sporů a pro děti k nejlepímu výsledku.
V mém případě soud svěřil děti do péče eny, která nepracuje, nejstarí holka má u ve kole (ve čtvrté třídě) problémy s chováním a co bude za pár měsíců, kdo ví?
Proto zde velmi chválím vechny rodiče, kteří myslí hlavně na děti a umoní jim mít oba rodiče stejně.
Není tady
Osobní zkuenost se střídavkou sice nemám a ani si nejsem jistá,jestli by o ni můj BM stál,ale i přesto si myslím,e pro děti je to opravdu výhra,pokud tedy jsou oba rodiče ok.-).Nepatřím mezi BM,co nechtějí dítko pustit k otci,spí naopak,uvítala bych,kdyby on sám ji chtěl více.Bere si ji pravidelně,půl letních prázdnin bude také tam,ale spí já se angauji,a si ji vezme.-).Jde přeci o ni,ne o nás.
Přeji Ti,aby se ti to konečně podařilo,pro děti by to bylo určitě lepí,ne je to zřejmě teď.
Není tady
Chápu, e můe střídavá péče fungovat , pokud oby rodiče bydlí v jednom městě, pokud mono jětě někde blízko sebe, ale jak byste to praktikovali, bydlet od sebe třeba 50 -100km?
Jak se kolou a kroukama? Kadý týden v jiné kole?
Na to bych asi nepřistoupila
Není tady
Tak to já také ne,je to opravdu jen o blízkosti bývalých partnerů a za předpokladu,e dítko navtěvuje stále tu samou kolu.
Upravil(a) Bí (28. 2. 2007 17:53)
Není tady
No to jo, kdyby mohli chodit do stejné koly, tak to by byla ideální péče - ani jeden z rodičů by nebyl oizen.
A taky by měl čas chvilku sám na sebe - kdy jsem zůstala sama s dcerou - po prvním manelství - neměla jsem pro sebe ani minutku, nikdo nebyl na hlídání a tatínek se taky nepřetrh aby si jí bral...Ale byla jsem ráda, e jí mám Ted, kdy je v silné pubertě, kolikrát si říkám, holka holka, e jsem tě tenkrát neutopila
Není tady
Upravil(a) Bí (28. 2. 2007 18:48)
Není tady