29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Moc rada bych znala nazor maminek, ktere se rozhodly pro dite, kdyz jim bylo 16-17let. Dnes jsem diskutovala s mou dcerou o tomto tematu a jako kazda divka v tomto veku ma svou pravdu a svuj nazor. Moje nazory jsou urcite debilni a urcite si mysli, ze si vymyslim, kdyz ji tvrdim, ze ani jeji skvely kluk s ni nebude stale doma, kdyby se jim nahodou prihodilo, ze by byla tehotna. Vzdycky si planujou tak skvelou a ruzovou budoucnost, cloveka az mrazi v zadech, kdyz vi, ze tak to proste neni. Budu rada za vase pribehy.
Není tady
Moje sestra měla dítě ještě jí nebylo 19. Byl to pro mě dost odstrašující příklad přímo v rodině. Jasně, bylo to dávno - takže nebyly třeba papírové plíny apod. Ale už jen ten pocit, že ostatní jdou tancovat a bavit se a ona musí sedět doma...ty roky beztarostnýho mládí jí nikdo nevrátí. Manželství se jim rozpadlo za pět let, v té době už měla děti dvě a měla se co ohánět, aby i s pomocí rodičů - na kterých byla tím pádem závislá - všechno zvládla. Já měla první dítě v 29 letech, v té době jsem neměla pocit, že bych se k vůli dítěti musela něčeho vzdávat, finančně jsme byli na rodičích nezávislí - prostě, je toho hodně co mluví proti tak časnýmu rodičovství.
Upravil(a) 1Marie (15. 2. 2007 10:36)
Není tady
1Marie napsal(a):
Moje sestra měla dítě ještě jí nebylo 19. Byl to pro mě dost odstrašující příklad přímo v rodině. Jasně, bylo to dávno - takže nebyly třeba papírové plíny apod. Ale už jen ten pocit, že ostatní jdou tancovat a bavit se a ona musí sedět doma...ty roky beztarostnýho mládí jí nikdo nevrátí. Manželství se jim rozpadlo za pět let, v té době už měla děti dvě a měla se co ohánět, aby i s pomocí rodičů - na kterých byla tím pádem závislá - všechno zvládla. Já měla první dítě v 29 letech, v té době jsem neměla pocit, že bych se k vůli dítěti musela něčeho vzdávat, finančně jsme byli na rodičích nezávislí - prostě, je toho hodně co mluví proti tak časnýmu rodičovství.
Marus, moc diky...cekala jsem vetsi ohlas, protoze je to dost aktualni tema. Ja sama mela prvni dite v 19letech, byla jsem hodne samostatna a v te dobe jsem si vubec nepripoustela, ze jsem tak mlada. Po roce a pul jsem mela dalsi dite, na rodicich jsem nebyla zavisla, ale tim, ze jsem mela treti dite jeste o 10let pozdeji, cili v 29letech, mohla jsem srovnavat a kdybych mohla ten cas vratit zpet, mela bych prvni dite opravdu az skoro ve 30.
Uzivala jsem si to miminko a ted je ji skoro 16, je to benjaminek, ma vsechno a mysli si, ze ji taky vsechno spadne do klina. Vcera jsem s ni mela vazny pohovor, protoze jsem zjistila, ze je opravdu stejne naivni, jako jsme byly vsechny v tomto veku. Nejak nechape, ze i kdyz kluk je zlatej, ze jsou chlapi jini a zivot s mrnetem, ktery nekdy cele noci proplace, neni zadna legrace a snazi se pro sebe samotneho urvat pohodli v podobe kamaradu a unikani z domova...
Tak holky-piste, co si o tom myslite???
Není tady
Ja bych se spis primlouvala k tomu, ze zalezi na situaci, ktera vede k tomu, aby mela dite tak brzo. Ono je neco jineho cikanska k***a ktera mela pancharta v 16 a behem dvou let mu poridila 5 tatinku, vcetna meho prvniho manzela, se kterym uz taky davno neni.
neco jineho je treba divcina, ktera se snazi si udrzet sveho kluka, o kterem neni stopro presvedcena ze ji miluje a nebo treba muj pripad - mela jsem dceru v 19, pac jsem mela despotickeho otce a domnivala jsem se, ze tim, ze porodim dite se stanu dospelou a otec na me uz nemuze (jaka chyba dceri bylo 2,5 roku, kdyz mi tatinek naflakal hubu za to, ze jsem si odjela na prazdniny bez jeho dovoleni)
Vseobecne mam ale dojem, ze dite v tomto veku ma vzdy vyresit nejakou neprijemnou situaci (pokud ta holka neni k***a jako ta zminena cigoska) takze bych se mozna spis snazila zjistit co tvoji dceru k takovym uvaham vede. treba je to jen docasna touha na zaklade mimina v blizskem okoli, muze to byt snaha o unik z domova nebo treba ta snaha o udrzeni kluka a nic z toho nekonci vetsinou dobre a hlavne se to da resit i jinak.
Není tady
NO, detaily jsem sice psat nechtela, ale stalo se, ze praskl kondom, tak nastaly uvahy, co kdyby...tak asi takhle...zadne uniky z domova ci tak neco. Pro antikoncepci si holka jeste nedosla, protoze "nevi, kde to je"...klukovi je 21, rekla jsem jim, ze ja jim proste slouzit nebudu, vcera jsem mu volala, ze dneska v 8h, budou oba u doktora pro recept. Objednali holku na stredu. Jde o to, ze oni by sex radi, ale to ostatni at zaridi mama, ale ja rekla, NE!
Není tady
Jay napsal(a):
NO, detaily jsem sice psat nechtela, ale stalo se, ze praskl kondom, tak nastaly uvahy, co kdyby...tak asi takhle...zadne uniky z domova ci tak neco. Pro antikoncepci si holka jeste nedosla, protoze "nevi, kde to je"...klukovi je 21, rekla jsem jim, ze ja jim proste slouzit nebudu, vcera jsem mu volala, ze dneska v 8h, budou oba u doktora pro recept. Objednali holku na stredu. Jde o to, ze oni by sex radi, ale to ostatni at zaridi mama, ale ja rekla, NE!
jay, takze pripadne mimi by bylo tutove nechtene a to jeste horsi. proc se k tomu stavis se triktnim ne?? Ja bych se tu spis primluvila za tvoji dceru. mas sice pravdu, ze sex by chteli ale atd., jenze na druhou stranu, kdyz to zaridis ty, budes mit na jedne strane jistotu, ze ty prasky opravdu ma a hlavne ze je pravidelne bere a nezapomina a jeste budes moct vysvetlit pripadne dotazy. Mozna tvoje dcera nevedela, ze kdyz praskne kondom, ze existuje pilulka prvni pomoci a kluci o takovych "zbytecnostech" vetsinou nemaj ani paru.
Pisu ti to proto, ze jsem mela ve druhaku spoluzacku, ktera mela pritele, taky o dost starsiho a pracujiciho, o kterem jeji otec prohlasoval, ze kdyz chce s***t tak at si to taky plati (tim myslel prasky). maturitu delala uz v sedmem mesici.
Není tady
Stavim se k tomu zcela normalne. Jsem hodne tolerantni, ferova a otevrena. Ale proc se stale stavet do role "vola"???Kdyz clovek sam neco chce, tak se musi skoro doprosovat a ja chtela, aby se holka sama zamyslela nad tim, ze mamu stale potrebuje a kdyz si hraje na dospelou, tak at se taky umi o sobe v urcitych situacich postarat. Proste v zivote neni nikdy nic zadarmo a to si mladi musi taky obcas uvedomit. Ted si domluvili doktora a slo to, ale musela jsem udelat "bu,bu,bu"...
Není tady
ja nerekla, ze to delas blbe, ja jen konstatovala, ze podobne situace je lepsi mit pod kontrolou
taky me to brzo ceka, nasi mlady je 13 a uz ma druhyho kluka. prvnimu bylo 14 a druhymu je 16. Manzel zrovna nedavno konstatoval, ze holky sou blby, pac potrebujou starsi partnery a k cemu? Dyt prece po skole beha plno peknejch 12 - 13 letejch kluku. samozrejme to bylo ze strachu, aby ji ten 16 ti letej nevoto.
dcera protocila oci v sloup a jeji 7mi letej bratricek to komentoval hlaskou - starsi kluci jsou fakt blbi, lehnou si nahoru, skacou jako koza a pak je z toho mimino
nacez dostal ucebnici dejepisu (350 stran) po hlave a sel rvat.
Není tady
Dita.L napsal(a):
ja nerekla, ze to delas blbe, ja jen konstatovala, ze podobne situace je lepsi mit pod kontrolou
taky me to brzo ceka, nasi mlady je 13 a uz ma druhyho kluka.prvnimu bylo 14 a druhymu je 16. Manzel zrovna nedavno konstatoval, ze holky sou blby, pac potrebujou starsi partnery a k cemu? Dyt prece po skole beha plno peknejch 12 - 13 letejch kluku. samozrejme to bylo ze strachu, aby ji ten 16 ti letej nevoto.
dcera protocila oci v sloup a jeji 7mi letej bratricek to komentoval hlaskou - starsi kluci jsou fakt blbi, lehnou si nahoru, skacou jako koza a pak je z toho mimino
nacez dostal ucebnici dejepisu (350 stran) po hlave a sel rvat.
bozeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:godlike:
Není tady
Když bylo dceři tak 15 měla taky takové ty mateřské řeči - jé miminko a jak kouká, jé já bych ho taky chtěla ap. I když jsem se smála a dělala ,že legrace ,běhal mi mráz po zádech. Dcera je totiž velmi výřečná a přeargumentovat ji není snad ani možné. Pak naštěstí (!) otěhotněla její známá a bylo po iluzích.Kamarádka místo aby se osamostatňovala, byla zcela závislá na své matce-samoživitelce,taťka miminka byl naivní postpuberťák.Hrůza.
No,ale já jsem tehdy najela na strategii :co bys asi v téhle chvíli dělala kdybys měla miminko.Je to můj univerzální argument.Pro binec v pokoji, prázdnou kreditku,nevyprané oblečení a pozdní příchody.
Jinak si myslím ,že dítě má právo na dospělé rodiče. Pomoc babiček je sice fajn ale spoléhat na ni nelze. Ony už své děti vychovaly.
Jay: já jsem dost tolerantní matka ale na gyndu pro antikoncepci si dcera šla hned po tom co dostala občanku,lajdácké užívání pilulí je projev nedospělosti a moje tolerantnost by skončila.:butter:Chce -li dítě žít jako dospělé tak komplet i s tím vyřizováním.
Upravil(a) Hannah (15. 2. 2007 13:23)
Není tady
Moje sestřenice měla první dceru v 17ti, druhou v 18ti letech. Její manžel byl jen o rok starší a jeho rodičům ještě nebylo 40 let (nevím přesně). Měli jediného syna, situaci vzali jako fakt a všechno vzali za správný konec. Otec dětí ještě musel na dva roky na vojnu, tak rodiče sestřenici pomáhali. Denně. Oba pracovali v sousedství, kde mladí bydleli, tak hned z práce jí chodili pomáhat. Obstarali nákupy, pomáhali s úklidem, s vnučkami si hráli nebo chodili s nima ven. Dokonce sestřenici umožnili, aby si odpoledne zdřímla, když se cítila unavená, prostě dělali všechno, aby jejich maminka byla spokojená a odpočatá. Tchýně jí i uvařila, nebo už z domova přinesla jídlo hotové. Když se jejich syn vrátil z vojny, tak rodiče hlídali, aby mladí mohli chodit spolu po všech zábavách, do divadla a na různé akce. Jednoduše, tchýně s tchánem byli chytří, umožnili jim naplno žít jejich mládí i přesto, že měli dvě děti. Sestřenici neměli jako snachu, ale jako vlastní dceru. Dopadlo to tak, že když obě dcery studovaly na VŠ, jejich rodičům bylo 38 a 39 let, pořídili si třetí holčičku. Jsou spolu dodnes, i jejich třetí dcera je už dospělá.
Ve stejném věku, kdy moje sestřenice už měla obě dcery odrostlé, kdy mohly zůstat samotné doma, hodně v domácnosti pomáhaly, všude mohly s rodiči cestovat atd., já se ve stejném věku topila v plínkách a měla před sebou perspektivu několika let režimu vhodného pro malé děti. Nejednou jsem si říkala, jak to je úžasné být tak mladá a mít už tak velké děti.
Není tady
amba napsal(a):
Moje sestřenice měla první dceru v 17ti, druhou v 18ti letech. Její manžel byl jen o rok starší a jeho rodičům ještě nebylo 40 let (nevím přesně). Měli jediného syna, situaci vzali jako fakt a všechno vzali za správný konec. Otec dětí ještě musel na dva roky na vojnu, tak rodiče sestřenici pomáhali. Denně. Oba pracovali v sousedství, kde mladí bydleli, tak hned z práce jí chodili pomáhat. Obstarali nákupy, pomáhali s úklidem, s vnučkami si hráli nebo chodili s nima ven. Dokonce sestřenici umožnili, aby si odpoledne zdřímla, když se cítila unavená, prostě dělali všechno, aby jejich maminka byla spokojená a odpočatá. Tchýně jí i uvařila, nebo už z domova přinesla jídlo hotové. Když se jejich syn vrátil z vojny, tak rodiče hlídali, aby mladí mohli chodit spolu po všech zábavách, do divadla a na různé akce. Jednoduše, tchýně s tchánem byli chytří, umožnili jim naplno žít jejich mládí i přesto, že měli dvě děti. Sestřenici neměli jako snachu, ale jako vlastní dceru. Dopadlo to tak, že když obě dcery studovaly na VŠ, jejich rodičům bylo 38 a 39 let, pořídili si třetí holčičku. Jsou spolu dodnes, i jejich třetí dcera je už dospělá.
Ve stejném věku, kdy moje sestřenice už měla obě dcery odrostlé, kdy mohly zůstat samotné doma, hodně v domácnosti pomáhaly, všude mohly s rodiči cestovat atd., já se ve stejném věku topila v plínkách a měla před sebou perspektivu několika let režimu vhodného pro malé děti. Nejednou jsem si říkala, jak to je úžasné být tak mladá a mít už tak velké děti.
Jo jo, priklad, kdy vse dobre dopadlo, ale.....ja jsem bez prace, zijeme v zahranici, cili zadna jistota...clovek ma co delat sam se sebou, cili tu pohromu vnoucete do nejistoty, si nedovedu predstavit. Tady je vzdelani velmi dulezite a taky ohromne drahe a to holka jeste nema, kluk je bez prace, jeho matka na podpore, takze "skvela" budoucnost...
Jinak diky za prispevek...
Není tady
Amba souhlasím s tebou, já tohleto pořizování dětí po třicítce moc neuznávám.
Není tady
Jay, teď čekáš jestli se to povedlo, proto půjde dcera k Dr, nebo už víš že není těhotná a půjde si pro antikoncepci?
Já nevím, ale ty jsi věděla že má kluka a nic nebere? Já bych asi hodila včas řeč že když má kluka že se asi budou chtít tulit a jestli ví co a jak... např v situaci když praskne kondom (já v nějakých 15 věděla že existuje postinor, a rozhodně jsem to nepotřebovala). A pokud by se pak něco stalo tak můžeš říct vidíš, já ti to říkala...
Jenže když to za ní teď zařídíš, případně pošleš na potrat, asi bych se bála že když by stebou nesouhlasila že jí brzy nenajdeš doma, nebo vyvede hloupost. V tuto chvíli jsou vztahy obzvlášť křehké.
Není tady
Lulu,já měla první dítě ve 29 a druhé ve 32, jsem špatná matka?
Chtěla jsem mít kde bydlet a mít vhodného partnera, ne každý potká toho svého 18 ti. Finanční podporu rodičů nemám a mít nebudu a nikdo by mi nepomáhal tak jak píše amba o své sestřenici.
Nejlepší je mít děti když se naně cítíš, ne omylem 15 ti, ne pro zajímavost 50 ti
Není tady
Tak to moje matka, když jsem jí oznámila že nejen kouřím, ale taktéž jsem přefiklá, sáhla do peněženky a vyndala pětikilo s tím, že další dávku platí Honza. Když jsem začala brigádničit, platila jsem si jí sama. Jen se to nesměl dozvědět tatínek, neb by řádil!
Když jsem si jednou myslela, že jsem v jiném stavu, řešila jsem to se sestrou. Bylo mi 18 let. Domnívám se, že pokud by byl otcem někdo jiný, než můj tehdejší partner - feťák, nebyl by v tom až takový problém, co se mne týče ( můj otec by to asi prožíval dost těžce ).
Je ovšem pravda, že když jsme se pak s manželem ( tehdy přítelem ) rozhodli pro dítě, měli jsme svůj dům, auto, oba práci.......... I tak když se manžel dozvěděl, že jsem v jiném stavu, začal se chovat jako blbec, měl pocit, že mu něco utíká. Bylo mu 24 let, mě 23. Nyní si obě děti moc užívá, ale tehdy byl na pěst!
Upravil(a) Eri (15. 2. 2007 14:01)
Není tady
spunt napsal(a):
Jay, teď čekáš jestli se to povedlo, proto půjde dcera k Dr, nebo už víš že není těhotná a půjde si pro antikoncepci?
Já nevím, ale ty jsi věděla že má kluka a nic nebere? Já bych asi hodila včas řeč že když má kluka že se asi budou chtít tulit a jestli ví co a jak... např v situaci když praskne kondom (já v nějakých 15 věděla že existuje postinor, a rozhodně jsem to nepotřebovala). A pokud by se pak něco stalo tak můžeš říct vidíš, já ti to říkala...
Jenže když to za ní teď zařídíš, případně pošleš na potrat, asi bych se bála že když by stebou nesouhlasila že jí brzy nenajdeš doma, nebo vyvede hloupost. V tuto chvíli jsou vztahy obzvlášť křehké.
Ne, ted si jde vyridit ty prasky...ja jsem jim to rikala od zacatku, ale proc musim vse zarizovat, kdyz v jinych pripadech jsem ja ta "blba"...ne, ze by mi to nekdo rekl, ale chci, aby taky zodpovednost byla na tech, kdo si uziva...vzdycky na me koukaji, jako kdyz jsem spadla z visne...
podle terminu p.m. by to vyjit nemelo, ale stejne...porad meli oba na vsechno cas, porad si mysleli, ze ja ji tam snad povedu za ruku, ale proste ja chci, aby uz konecne moje dcera pochopila, ze pokud zacne sexualni zivot, ma i nejakou zodpovednost. Vim, ze to mozna neni uplne idealni reseni, ale snad si mladi uvedomi, ze to neni zadna legrace...
Není tady
Když byla dcera na střední spojařské škole v Karlových Varech, tak ve třetím ročníku přišla s tím, že bude s kamarádkou bydlet na privátě, že na intru nemá klid na učení a takové různé argumenty. Vzhledem k tomu, že jsem v učňáku taky bydlela na internátu a znám to, tak jsem argumentovala tím, že když jsem to s vyznamenáním zvládla já, (a to nás bylo na pokoji 16 – ony jen 4) tak ona taky a nadále se nehodlám o privátě bavit. Byla jsem ta nejhorší matka pod sluncem a nevím co ještě. Pak přišla s dotazem, co bych dělala, kdyby byla těhotná. Tak jsem ji to hned vylíčila : v momentě, kdy přijdeš s touhle novinou, tak jdeš na potrat. Dokud bydlíš u nás, kdo tady přibude rozhodujeme my. A kdyby bylo na potrat pozdě? Tak jsem ji vysvětlila, že na pořízení mimina musí být dva, takže se zbalí a s tím svým půjdou někam jinam, nebo k jeho rodičům, já ji z domova jednoduše vyhodím a mažel se k tomu okamžitě připojil. Argumentů z její strany i mých byla spousta, hádka jako hrom. Školu dokončila v pohodě, první dítě měla ve 27 letech. Dodnes je mi vděčná, že jsem byla tak neústupná a radikální, protože ta spolužačka, která ji navrhovala, že půjdou na privát nakonec absolvovala potrat a už nemůže mít děti, a další spolužačka nedodělala školu, protože byla těhotná a rozhodla se dítě si nechat – je potřetí vdaná a z každého manželství má dítě.
Takže si myslím, že trocha té přísnosti v tomhle věku neuškodí.
Není tady
Jay, já chápu jak to myslíš. Když jsou dostatečně dospělý na tulení, měli by být schopní se postarat i o ochranu.... jenže to tak jak vidíš není.....
V tomto bych je asi raději vedla za ručičku, protože podle toho co jsi napsala by případné těhu bylo dost problematické a posílat pak dceru na potrat také není to pravé.
Jen nechápu proč to neřekli včas a dcera si nedošla pro postinor, jenže já už to vidím více z tvého pohledu. Holt bych řekla že jsou to puberťáci a ksou dospělí jen na něco
Není tady
Navíc, Jay, píšeš, že praskl kondom, to znamená, že nejsou až tak nezodpovědní, na antikoncepci mysleli, co se týče přenosu pohlavních nemocí, tak dokonce zvolili tu nejlepší. A že praskl, jen si vzpoměňte, komu se to nestalo? Mě tedy áno!
Spíš jde o to, že neměli ani šajn, že se po této nehodě má dojít na pohotovost pro prášky. To jim prostě nikdo neřekl. Za to ale nemůžou oni.
Upravil(a) Eri (15. 2. 2007 14:05)
Není tady
Jay - plně tě chápu, obávám se něčeho podobného. I když dcera mluví o dětech jako fuj atd, až ve třiceti atd, tak to neznamená, že se můžu spolehnout, že to dle jejího plánu dopadne. Děsím se toho, že by otěhotněla v 17 letech apod.................
Není tady
Eri napsal(a):
Navíc, Jay, píšeš, že praskl kondom, to znamená, že nejsou až tak nezodpovědní, na antikoncepci mysleli, co se týče přenosu pohlavních nemocí, tak dokonce zvolili tu nejlepší. A že praskl, jen si vzpoměňte, komu se to nestalo? Mě tedy áno!
Spíš jde o to, že neměli ani šajn, že se po této nehodě má dojít na pohotovost pro prášky. To jim prostě nikdo neřekl. Za to ale nemůžou oni.
za ten kondom jsem se nezlobila, ale spis za to, ze tak dlouho otalela s praskama...proste dokud mama neco nezaridi, tak se nic nedeje, ono se to ma pak na koho svest...
Ja si vzpominam, kdyz se to stalo moji svagrove...jsme tak dobre kamaradky, ze po me chtala, abych ji ten zbytek vytahla, protoze ho nemohla najit:D...no nakonec se zvolil doktor a dostala hned i DANU...je to uz hodne dlouho, v te dobe mela jiz tri deti...jak rikam, stava se to, ale mladi se musi chranit z vice stran...
Diky za prispevek...
Není tady
Jay, myslím že jsi to zvládla dobře, jen ať si to vyřídí sama. To bys taky nakonec mohla ráno vstávat s budíkem a nosit jí tabletku se sklínkou vody! Kondom použili, stala se nehoda ale vyřešlili jste to a teď má holka aspoň ponaučení. Čím víc bys za ni vyřizovala, tím by byla pohodlnější, v dnešní světě se bude muset hodně otáčet a nebude vždycky nablízku maminka aby podala pomocnou ruku!
Není tady
Jay, my ale neválčíme
Neboj, ono jí to dojde. Navíc, už ví co a jak, tak bych se nebála
Není tady
Diky moc za vsechny prispevky...ted jsem prisla, velke nakupy do dvou rodin a to da zabrat...Jsem rada, ze me alespon nekdo chape
Není tady