Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 13. 2. 2007 23:34

lueta
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno

Re: strach ze vztahů

yellow108 napsal(a):

ne, jezdí v autech....... lol lol lol lol

Nebo třeba zrovna na kolečkových bruslích !!

Chyby jsou nutným a jediným vodítkem na cestě k dokonalosti

Není tady

#52 13. 2. 2007 23:37

host5522
Host

to byl fórek. smile

#53 13. 2. 2007 23:39

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

venuše napsal(a):

Pandorra: Muzem to trochu rozebrat?

Chyba byla mnohem hloub a mnohem dal nez ve vyberu partnera...konec koncu ses ho zbavila a stejne jsi sama. Nic ti to nenapovida???

Nenapovida.

Hle, kontrolni testik, je to uplne jednoduche: vezmi si zrcadlo, hezky se na sebe usmej a jasne a nahlas rekni - venuse, jsi krasna a chytra holka, mam te rada  Ju? Pokud to nezvladnes, najdi si terapeuta a hodne rychle se svym zivotem neco udelej.

To znam... nahodou uz mam neco nacteno. A na jakykoli problem ve vztazich davaji ruzni psychologove tuhle radu. Je to opravdu tak jednoduche? Ja se klidne do toho zrcadla podivam a reknu si to vsechno a i tomu verim....

Jedovateho hada bosou nohou totiz hladi/drazdi jen dobrodruzi a ti se k hezkemu vztahu pro zivot opravdu moc nehodi....

Tahle veta je odpoved na moji puvodni otazku. Chtit vztah nebo ne? Moje konkluze je: NE! Protoze ja jsem takove male jedovate hadatko a nez vztah s dobrodruhem tak to radsi nic. A nebo.... jak udelat z hadatka jehnatko?

No vidis, super fuckyou

1. Nenapovida??? ..nu ja myslim, ze "chybny" vyber partnera neni pricina, ale dusledek toho, co se stalo spatne uz mnohem drive, takze kdyz se zbavis partnera, nic se nezmeni, protoze mas porad stejneho "vira" v "pocitaci", ktery ridi vsechny tve dalsi vybery... proto se ti zda, ze porad jen davas a nic se ti nevraci. Pokud nepreinstalujes softwer, nic se nezmeni...

2. Nu tak to udelej, jen pak uvidis, jestli to dokazes smile A pokud ano, muzes zkusit verzi pro pokrocilejsi: mam te rada venuse i presto, ze jsi neschopna najit a udrzet si partnera....presto, ze moc utracis...presto, ze mas 5 kilo na vic...bla bla..kazdy vi, kde ho bota tlaci wink

3. Mas recht, chtit vztah ve stavu sebevedomi na nule se rovna sebevrazde nebo pri nejmensim opet nabitemu nosu.
Lepsi je zapracovat na te metamorfoze hadatka ne v jehnatko, ale pritazlivou, sebevedomou a spokojenou zenu smile
A tady jsem zase u te Avalonciny rady. Ta je dobra, lepsi nemam. Pokud chces prakticky nacvik, prijed na skolu, vyraz na Modrou alfu ci nejaky jiny seminar nebo si najdi kvalitniho psychologa - pokud potrebujes psycholozku carodejku, mrkni sem: http://www.tantra.cz/institut/katka.html

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#54 14. 2. 2007 0:13

venuše
♥♥♥♥♥♥-

Pandorro,

moc rada bych prijela... vim o tech akcich, protoze ctu tohle forum uz dlouho. Bohuzel ziju leta mimo republiku, takze je to trosku z ruky.
Vlastne jsem to mela napsat hned, ze ziju v cizine... ma to taky hodne co delat s tim mym sebevedomim. Jak bys to resila ty, kdybys zila v cizine a vetsina lidi te tam povazovala za jakysi povl z vychodniho bloku a davali by ti to najevo? Na to musis byt hodne silny jedinec! styrka

Ale jsem rada, ze jsme se shodli v bode3. V tomhle stavu nehledat.... pracovat na sobe, i kdyz nevim jak.... a pak se uvidi.

Diky moc.

Není tady

#55 14. 2. 2007 0:17

venuše
♥♥♥♥♥♥-

vašek napsal(a):

to se ještě dá, ale pak je to zbytečný ...

Ja myslim, ze to zbytecny neni. Uz z toho dopisovani se da poznat jaky kdo je. Ale dva mejly k tomu urcite nestaci.

Jit na rande s nekym, koho vubec neznam nebo nemam ani nejmensi predstavu, o koho jde.... to neni muj styl.

Není tady

#56 14. 2. 2007 9:21

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

venuse,

na to ti muzu rici jedine: kde neni PRIJIMAC, tam se VYSILAC muze treba uvysilat a signal se stejne neprenese.... Rozumis, co ti chci rici?
Dokud ty sama si konecne nudelas jasno v tom, kdo vlastne jsi, tak jsi porad tim PRIJIMACEM, ktery zachytava vsechny ty negace, ktere na tebe lide vrhaji.... Pritom oni sami maji plno problemu.... jen si treba predstav naseho nezamestnaneho flakace, ktery si chodi pro podporu a pritom se diva zvrchu na Vietnamce, ktery od rana do vecera maka ve svem kramku...

Je to vsechno o uhlu pohledu, o tom, jak si to ve sve hlave nastavis. Pokud s tou hlavou chodis sklonenou, budou te po ni halt brat potehem.
Az ji zvednes a budes se lidem divat primo do oci, nikdo si to nedovoli. A pokud i dovoli, tvrde narazi.

A pak je to komunikaci. Jen se podivej na nas - mluvime a tak jsme nasly alespon nekolik stycnych bodu a mozna jich bude stale vice smile

No a zanedbatelne ani nenit to, co vlastne muzes nabidnout, co umis.... je to sice neuveritelne, ale i s tim mam osobni zkusenost. Kdyz jsem prijela za dcerou do Francie na navstevu, taky na mne zirali podivne. Ale jen do te doby, nez zjistili, ze jejich francouzstine rozumim a ze jsem schopna s nimi komunikovat bez problemu anglicky. A to i dejinach jejich zeme a o vine (mam kamarada na jizni Morave smile)

Proste se neboj, jak rika dakota: vyprsit, narovnat hlavu, usmat se a vyrazit smile)

Není tady

#57 14. 2. 2007 10:58

avalonka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

venuše napsal(a):

Avalonka: Láskou se musíte naplnit sama, protože láska je všude kolem nás. Ne jen ve smyslu láska partnerská, ale prostě nejobecněji - Láska. Jakmile budete láskyplná sama o sobě, nějakej správnňáckej chlap vás najde. Přitáhnete ho k sobě úplně nevědomky.

Tohle nechapu.... tyhle recicky jsou pro me moc fiktivni. Muzes mi napsat konkretne, jak se "nejakou" laskou sama naplnit? hjarta Znamena to napr. kaslat na vsechny a na vsechno jako to delaji moje kamaradky, ktere maji ve vztazich stesti? vissla

Ale kdeže!!!! yikes

Tak jsem to venuše vůbec nemyslela. Ono se to špatně popisuje slovy - jak se naplnit Láskou. Ale já to cítím třeba takhle (snad ti to přiblíží ten pocit).

Ráno vstanu a u hlavy mám kocoura Pepina. Kouknu na něj, on na mě a já si pomyslím "to je ale štěstíčko - taková svobodná a nezávislá kočičí duše a spí tu u mě na zádech, má ve mně důvěru a má mě rád". Pak se jdu do obýváku kouknout na ty zelený potvory (kytky jako) a zaleju je a ono se jim krásně daří, protože vědí, že jsou pro mě hrozně důležitý. Skoro žádná kytka mi nikdy nechcípla, protože je přesazuju a pravidelně hnojím. Ibišky mi začínají nasazovat na květ skoro už teď, jak je furt sluníčko.

Pak vezmu psa ven - no a to je teprve emotivní masakr, protože bydlíme ač v Praze tak přímo u lesa. Vždycky vlezu do lesa, vezmu si do ruky kus hlíny s jehličím a normálně to fetuju snad 5 minut (mimochodem víte vůbec, jak voní půda v lese? Doporučuju zkusit!) Je to možná tím, že jsem těhotná, ale šíleně mi to voní. Pak házím psovi klacky a on je šíleně šťastnej, že může lítat jako blázen a já se mu směju. Pak pokecám s dalšími pejskaři - obvykle se tu už známe a povídáme si o těch našich milovanejch čoklech a kde je jaká dobrá veterina a tak. Pak přijde paní (nevím jak se jmenuje) co má v kapse vždycky piškoty a čokli to vědí a vždycky se k ní seběhnou  a louděj.

Pak jdu domů, začnu pracovat a s kolegy po telefonu řešíme pracovní problémy a já se vždycky snažím to nějak odlehčit a dělat si z toho srandu a cítím, jak na druhém konci drátu ten strohý hlas měkne a nakonec si povíme "co u vás doma a co mamča a tak". Pak jdu upéct koláč (děsně ráda peču) a pak si třeba sjedu na plavání a připadám si s tím velkým břichem jako vorvaň, ale vím, že je to pro mě teď zdravý a ulevím páteři od tíhy toho břicha.

A tak bych mohla pokračovat dál. Žiju ráda a žiju s úsměvem. Nikde v mém povídání nenajdeš partnera. To jen proto, abys viděla, že to jde i bez něj. Ve skutečnosti mám přítele, kterého fakt miluju, takže bych to všude mohla proložit "ráno se přitulíme" a "koláč peču pro něj, má ho rád" - ale na tom nesejde. Přítel přišel až když jsem se naplnila tou láskou ke všemu, co mě obklopuje. Ke všemu, co má smysl a co mi svět nabízí jako dar. To, co se nedá koupit a co je přitom to jediný, díky čemu můžeme být šťastný.

Rozumíš tomu?

http://lilypie.com/pic/080125/ivPB.jpghttp://b1.lilypie.com/33HPp1/.png

Není tady

#58 14. 2. 2007 11:14

Nick3594
Host

Ráda bych se připojila k tomu, co napsala Av, je to naprosto přesné. Ještě před rokem a 1/4 jsem byla smutná duše, která neuměla být šťastná bez chlapa a čím víc jsem po něm toužila, tím jsem samozřejmě žádného nemohla najít. Byla jsem děsně nešťastná a připadala jsem si hrozitánsky osamělá, opuštěná. Nebudu líčit, co mě nakoplo, abych to změnila, to je fuk, ale pomalounku, ale jistě jsem to začala měnit. Až jsem dospěla do stádia, kdy jsem se ráno probudila a ráno si labužnicky užívala ranní klid nad hrnkem kafe a ovocným čajem, koukám z okna do parku a užívala si hřející sluníčko, nebo láskyplné kapky deště, které přírodu osvěží. Po cestě do práce s úsměvem pozoruju poskakující vrabce, kosáky, občas pohladím cizího pejska, který se ke mně radostně s vrtícím ocáskem vrhne. V práci si s lidma popovídám a zjistila jsem se, že i problémy lze řešit v klidu, v pohodě a bez negativních emocí. Na každého se usmívám a oni se usmívají na mě. Odpo pokecám s paní uklízečkou o životě, pak prohodím pár milých slov s vrátnými. Někdy si cestu domů zpříjemním pochůzkou do obchodu na kukandu, občas si něco koupím, jindy si zalezu do pelíšku s knížkou, zajdu si do kina, sednu si s knihou sama v restauraci a vychutnávám si nějaký dobrý dlabanec. A jsem při tom všem šťastná. A právě v tomhle okamžiku, kdy jsem se cítila happy sama se objevil nový mužský. Zčistajasna smile. Je to víkendový vztah. Takže přes týden jsem šťastná sama a přes víkend s ním. smile
Snad to bylo malé doplnění k tomu, co psala naše mamina. smile

#59 14. 2. 2007 11:25

avalonka
♥♥♥♥♥♥-

Přesně, lvice. Přesně! Taky miluju jen tak chodit a koukat na lidi a cítit, že je mám ráda a že jsme si blízcí i když se neznáme.
Moc ti přeju novou lásku - a pokud náhodou ta současná víkendová třeba není "to ono", pak nepochybuju, že se na tebe nějaká bezvadná chystá, protože jestli si ženská umí užívat života jako ty a umí ocenit krásu kolem sebe, pak jí láska nemůže dlouho míjet smile

Není tady

#60 14. 2. 2007 11:50

Nick3594
Host

Av, díky moc pussa. Zatím nevím, zda je to ta "pravá", jsme spolu krátce, ale prostě si užívám jeho přítomnosti. Je mi s ním dobře a víc neřeším smile. Abych řekla pravdu, já tu lásku cítím i bez něj, tak nějak všeobecně..... však ty mi rozumíš.....hjarta

#61 14. 2. 2007 12:23

venuše
♥♥♥♥♥♥-

Holky, vy to umite tak krasne napsat! godlike Ja se tady vyjadruju jak desetilety dite, omlouvam se za to, ale cestinu pouzivam jen sporadicky a tak je pak nekdy tezky najit ty spravny slova. sad

A jeste neco... opravdu jste byli stastne i bez chlapa nebo jste stastne prave ted, protoze mate bezva vztah.... proste si myslite, ze jste stastne samy od sebe, ale je to prave tim vztahem (laskou)? Protoze ja kdyz jsem zamilovana, tak pak taky zarim jak slunicko, mam kazdeho rada a raduju se z blbosti.

Není tady

#62 14. 2. 2007 12:40

avalonka
♥♥♥♥♥♥-

Venuše - teď jsem šťastnější. S partnerem. Jenže to je jen "třešnička na dortu" - moje odměna.

Předtím jsem byla také šťastná, protože jakmile se naplníš láskou viz výše, nemůžeš být nikdy nešťastná.

Je to jako bys chtěla, aby ti vyrostla kytka (vztah) v květináči (ty) bez hlíny (lásky).

I květináč, kde je jen hlína, má svůj smysl - hlína krásně voní a můžeš mít doma kousek přírody. Je potřeba tu hlínu pěkně kypřit a zalévat a přihnojovat - a trpělivě čekat, zda se uchytí nějaké semínko. Ale při tom čekání tu svou hlínu mít ráda a pečovat o ni, občas si k ní přivonět a promnout jí mezi prsty.

Pokud ti tam časem přiletí zvenčí semínko a zakoření a nakonec vykvete -  to je tvoje odměna. Ne něco, na co máš nárok - ale něco, co sis s pokorou zasloužila.

Takže říkám: kvalitní život s milovaným partnerem je podle mého názoru ještě lepší než kvalitní život bez partnera, to ano.
Ale: Kvalitního partnera nezískáme, pokud si i na životě bez partnera nenajdeme nějaké ty kvality. Pokud svému životu nedáme smysl samy - pokud čekáme, že mu dá smysl ten chlap - tak to je špatně. Pokud záříš jako sluníčko jen když jsi zamilovaná (což je velmi časté), ale jinak se nedokážeš ze života radovat, pak od partnera očekáváš, že dá tvému životu smysl. Ale takové závaží žádný chlap (člověk, vztah) neunese. Smysl mu musíš dát sama.

Upravil(a) avalonka (14. 2. 2007 12:41)

Není tady

#63 14. 2. 2007 14:16

Nick3594
Host

Nemám k tomu co dodat smile. Howk.

#64 14. 2. 2007 16:13

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

avalonka napsal(a):

Ivano a Venuše - holky, jakmile budete mít doopravdy rády samy sebe, tak se nebojte - on se někdo přidá smile

Av, ku mne sa "niekto" pridáva už 8 rokov, ale problém je, že ja už nechcem "niekoho", ale správneho parťáka do dažďa aj do slnka...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#65 14. 2. 2007 16:35

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

venuše napsal(a):

Holky, vy to umite tak krasne napsat! godlike Ja se tady vyjadruju jak desetilety dite, omlouvam se za to, ale cestinu pouzivam jen sporadicky a tak je pak nekdy tezky najit ty spravny slova. sad

A jeste neco... opravdu jste byli stastne i bez chlapa nebo jste stastne prave ted, protoze mate bezva vztah.... proste si myslite, ze jste stastne samy od sebe, ale je to prave tim vztahem (laskou)? Protoze ja kdyz jsem zamilovana, tak pak taky zarim jak slunicko, mam kazdeho rada a raduju se z blbosti.

Venuša, ja mám cca 5 týždňov od rozchodu s chlapom, ktorý bol (slovami mojej kamošky) kvalitatívne iný ako jeho predchodcovia a pôsobili sme vraj ako dvojica stvorená pre seba. Nebudem klamať, že mi niekedy nie je smutno alebo ťažko, že sa neutápam v sebaľútosti alebo - teraz už nie, ale predtým - v zdravej "nasratosti", ale prevažuje pozitívny životný pocit. Už týždeň sa ráno budím  s myšlienkou: Bože, to je ale krásny deň... Ďakujem ti, že som dostala šancu prebudiť sa doňho." Práve som sa vrátila od homeopata, ktorý ma rozobral na atómy a molekuly, ale cestou som si vychutnala slnko(jeden muž na mňa žmurkal, lebo nechápal, že sa neusmievam naňho, ale na život ako taký wink ), kúpila som si štrúdľu(15 deka bolestného) a teším sa, ako si večer budem sťahovať čerstvé fotky a ako sa pôjdem prejsť so psom. Viem, že môj príbeh má ešte otvorený koniec a sama som zvedavá, aký bude. Zatiaľ si vychutnávam to, čo mám na dohľad - a občas sa osamote tíško teším na to, čo príde... Pestujem si kolegiálno-priateľské vťahy, tým pádom sa občas dostanem aj niekam mimo práce a tým pádom sa občas aj s niekým zoznámim, hoci momentálne na vzťah nemám, to poviem úprimne. Ale neberiem to takto, každý, aj kamarátsky, alebo dokonca nepriateľský vzťah mi môže niečo dať, niečo ma naučiť, posunúť ma ďalej... Takže som otvorená a nebránim sa ničomu. To je podľa mňa základ. Keď prestaneš mať prehnané očakávania od vzťahov, môžeš len tak mimochodom zabrúsiť na zoznamku a skúsiť odpovedať... Ja som minule náhodou videla v jednom čaospise inzerát, na ktorý sa chystám odpovedať. Vzťah z toho s najväčšou pravdepodobnosťou nebude, lebo proti nemu hovorí priveľa vecí, ale jeho znenie je také zaujímavé a ten človek mi tak hovorí z duše, že som čisto zvedavá naňho ako človeka... Takže odpíšem. A ďalej sa uvidí.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#66 14. 2. 2007 20:57

vašek
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Most

venuše napsal(a):

vašek napsal(a):

to se ještě dá, ale pak je to zbytečný ...

Ja myslim, ze to zbytecny neni. Uz z toho dopisovani se da poznat jaky kdo je. Ale dva mejly k tomu urcite nestaci.

Jit na rande s nekym, koho vubec neznam nebo nemam ani nejmensi predstavu, o koho jde.... to neni muj styl.

Z dopisování hmm to určitě, spíš bych to nazval vytvoření mylné představy ... ale proč ne jen jsem napsal svůj názor ...

Není tady

#67 14. 2. 2007 21:01

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Neviem, prečo, Vašku, ale mám taký dojem, že u teba by nemala šancu ani Andy McDowellová kombinovaná s Máriou Curie-Sklodowskou a Matkou Terezou... ani keby ti ju doniesli na striebornej tácni až do obývačky... takže nejaký mail určite nemá šance... Tvoj strach a nechuť nerozbije nič... Ale možno to má Venuša nastavené inak...?

Brita

Není tady

#68 14. 2. 2007 21:14

vašek
♥♥♥♥♥♥♥

vidíš Sel .... to je právě ta vytvořená mylná představa :-)

mail šanci má neboj, ale nikdy nenahradí jiskření a chemii víš, i kdyby ten mail napsal pan bůh :-))

a šance by neměly máš pravdu nejsou můj typ a kdyby mi je přinesly na tom tácu tak už vůbec ne, třeba až mě uvidíš live budeš mluvit jinak :-) to víš ty maily ... :-))))))))))))

Není tady

#69 14. 2. 2007 21:23

faf
♥♥♥♥♥♥-

No Vasku, teba  a nazivo????tongue

I see hell in your eyes
Taken in by surprise
Touching you makes me feel alive
Touching you makes me die inside

Není tady

#70 14. 2. 2007 21:45

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

vašek napsal(a):

mail šanci má neboj, ale nikdy nenahradí jiskření a chemii víš, i kdyby ten mail napsal pan bůh :-))

a šance by neměly máš pravdu nejsou můj typ a kdyby mi je přinesly na tom tácu tak už vůbec ne, třeba až mě uvidíš live budeš mluvit jinak :-) to víš ty maily ... :-))))))))))))

Bla bla bla!
Proc se radeji nepriznas, ze Sel se tim svym : "Tvoj strach a nechuť nerozbije nič..."  celkem slusne trefila?????

Není tady

#71 14. 2. 2007 21:50

vašek
♥♥♥♥♥♥♥

faf napsal(a):

No Vasku, teba  a nazivo????tongue

třeba cool

Není tady

#72 14. 2. 2007 21:53

vašek
♥♥♥♥♥♥♥

Pandorraa napsal(a):

vašek napsal(a):

Bla bla bla!
Proc se radeji nepriznas, ze Sel se tim svym : "Tvoj strach a nechuť nerozbije nič..."  celkem slusne trefila?????

nevím, mě to nepřijde .... možná jo, já se sám těžko můžu z venčí hodnotit ...

ale myslím, že nemám strach ani nepotřebuju nic rozbíjet, ale názory Sel chápu tummenupp jen prostě nemá všechny informace, aby mohla dělat závěry wink

Upravil(a) vašek (14. 2. 2007 21:54)

Není tady

#73 14. 2. 2007 21:56

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

To je fuckt, vytvorila som si domnienku na základe našich internetových výmen, toť vše... Ale možno tá strela od boku nakoniec trafila cieľ tummenupp stolt

Brita

Není tady

#74 14. 2. 2007 22:12

vašek
♥♥♥♥♥♥♥

spíš potvrdila můj názor o mylnosti mailové komunikace ... :-)

a z čeho že mám ten strach ? a na co nemám chuť ?

Není tady

#75 14. 2. 2007 22:13

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

vašek napsal(a):

nevím, mě to nepřijde .... možná jo, já se sám těžko můžu z venčí hodnotit ...

ale myslím, že nemám strach ani nepotřebuju nic rozbíjet, ale názory Sel chápu tummenupp jen prostě nemá všechny informace, aby mohla dělat závěry wink

Vis, ve kterych hrach vzdy prohravame??? V tech, ve kterych hrajeme sami se sebou....
Pamatujes na nas hovor o charisma muze a o haremu??? Takze napoveda cislo 1 - muz s charismatem a haremem zadne hry sam se sebou nehraje a kdyz uz mu to i nekdy ujede, tak si to prizna smile Nu a pro zenu s charismatem a haremem plati totez wink

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí