|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Sádlové housky tentokrát s podílem celozrnné mouky
před kynutím
po kynutí
a po upeční - je jich 8 úplně přes celý plech
jsou moc dobré a velké, přes celou délku toho "dráťáka" z mikrovlnky
Není tady

Bety jsou parádnický.... vím, ten nafocený postup kynutí byl hlavně pro mne....

Ještě tak, kdybys měla šikovného fotografa na motání těch housek, máš jednu jako druhou a když spojím nahoře tři prameny, tak ať je schovám, jak schovám, tak nikdy nebude ten horní okraj kulatý a je to takový tenký a placatý a ty je máš už před nakynutím takový buclatý a mohutný....
Příjde mi, jak kdyby Ti ta pekárna namixovala to těsto do daleko většího formátu než normálně v robotu. Tam těch mých sedm byly takové chudinky z pramínků tenkých jako tenké prsty. TAkže kdyby jich bylo osm, tak to budou 10 cm a 1 cm vysoké ploché nicky.... 
Ale vypadají nádherně.... 
Není tady
Já to těsto dělám v robotu, BOSCH. Dávám mořskou sůl, dovezla jsem si ji z Bulharska, je úplně jiná jako obyčejná a nádherně po ní kyne těsto. Zkus koupit mořskou sůl (třeba vBille) ne tu hrubozrnnou (tu mám jen na zdobení) ale tu jemnou v sypátku. Kyne po ní úžasně těsto. Postup pletení dodám příště - neutahuješ to moc? Pletu úplně obyčejně ze 3 pramenů a konec dám dospodu.Musíš nechat trošku volnější aby měly kam nakynout. A ty prameny dávám tak hodně do boku a na volněji aby byly pěkne buclatý ty pletynky.
Upravil(a) Bety (8. 2. 2008 21:48)
Není tady
Do robotu dám mouku, sůl, rozpuštěné ale ne horké sádlo. Mléko s cukrem trošku ohřeju a hodím do něj kvasnice, nechám je jen rozpustit a ne vzejít, hned dám do robotu a hákem na hnětání na kynuté těsto míchám jen tak dlouho, až je pěkně hladké a nelepí na stěny, vyklopím, rychle pracuju - rozdělím na 8 dílů, každý díl na 3 dílky, vyválím nudličky a rychle zapletu a šup na plech. Myslím že se musí pracovat rychle abynezačaly pracovat ty kvasnice v tom těstu brzo pak to hezky na plechu nakyne. Já je dělám pokaždé v robotu, přijde mi zbytečné odírat nádobu v pekárně když se to v ní nedá rovnou péct.
Není tady

Jó, to je hned vidět praktik.... 
No,t ak já mám ve Philipsu takový nůž na hnětení těsta, tam nejsou ty hrubé háky... ale je to i na chlebové těsto atd.... Postup přísad a přípravu kvásku jsem měla stejnou jako ty.... Sůl mám alpskou, zkusím ještě tu mořskou....
Uhnětený to bylo k mému překvapení ca. za 40 vteřin neb pak už z toho vznikla hladká kompaktní koule, která se chytla uprostřed a už se jí moc nechtělo hejbat.... tAk jsem to ještě dvakrát prohňoucla v rukách,a le je fakt, že jsem si šla něco chystat, tak jsem ho možná nechala ca. 30 stát, jen tak.... Může to být problém?
To pletení, zkusím neutahovat a našla jsem znvou lepší nafocení toho točení ze dvou pramenů, tak event. zkusím tohle.... Zítra, pokud bude čas, si zase nějakou houstičku musíme připravit..... 
Není tady
s tebou je teda řeč - 30 čeho??? minut? Jestli 30 minut tak to problém je, musí se to dělat hned.....
Není tady
Bety,práve jsem upletla tvé úžasné housky, začínají krásně kynout, tak doufám, že na tom nic nezkazím.
Ty Tvé jsou na 1*** !!!
Těsto bylo nádherně heboučké, nelepivé,vůbec se na vále nemuselo podsypávat.
Upravil(a) mia (9. 2. 2008 10:35)
Není tady
To není můj recept, původně je z Dámy a dostala jsem ho od Jehličky ale díky! (dostaneme vynadáno že se vybavujeme na receptech...)
Není tady
Ale to je přece k věci, taky si ráda přečtu, jak kdo recept hodnotí a jak se osvědčil.
Už mlčím!
Není tady

Bety napsal(a):
To není můj recept, původně je z Dámy a dostala jsem ho od Jehličky ale díky! (dostaneme vynadáno že se vybavujeme na receptech...)
Bety, ano dostaneš vynadáno, protože, kdo má furt utírat tu poslintanou klávesnici, díky Tvým fotkám 
Není tady
já už budu hodná.... 
Není tady
Nebuď hodná, ono se na to ták krááásně dívá....
Není tady
Bety napsal(a):
Bety!Housky se mi povedly!!!Jsou výborné!Dala jsem dle Tvé rady trochu té celozrnné mouky,a jsou fakt úžasné!Manžel je jedl ještě teplé! 

Není tady
Bety: takže housky byly super nakynuté,jako na Tvých fotkách,až do okamžiku, kdy jsem je potřela vajíčkem. Najednou pomalu jakoby trochu "sčaply", nechápu proč, vajíčko mělo pokojovou teplotu a potírala jsem to hoooodně opatrně. Myslela jsem, že při pečení zase trošku naskočí, ale nee !
Ale i tak byly po upečení měkoučké a nadýchané,jenom trošku placatější.
Kde jsem udělala chybu?
Není tady
mia napsal(a):
Bety: takže housky byly super nakynuté,jako na Tvých fotkách,až do okamžiku, kdy jsem je potřela vajíčkem. Najednou pomalu jakoby trochu "sčaply", nechápu proč, vajíčko mělo pokojovou teplotu a potírala jsem to hoooodně opatrně. Myslela jsem, že při pečení zase trošku naskočí, ale nee !
Ale i tak byly po upečení měkoučké a nadýchané,jenom trošku placatější.
Kde jsem udělala chybu?
nevím... já je potírám dost nemilosrdně a takovou tou umělou štětinkou takže není ani měkká ale dost tvrdá a nikdy nečaply.... to jsem z toho fakt jelen
Není tady
mia: jakou máš troubu? Já prastarou obyčejnou elektrickou. Nemáš horkovzdušnou - že by jim bránilo to proudění vzduchu? To bude asi blbost žejo....
Není tady
Troubou to nebude,mám klasiku, ten problém nastal ve fázi potření vajíčkem, to mi čaplo před očima a nevím proč.
Nemohlo to být třeba překynutím? Kynulo to skoro1,5 hodiny.
Vyzkouším to ještě jednou někdy v týdnu, musí se to povést, dyť sem se s tím skoro mazlila!
Ono to bylo fakt snad překynuté jak nad tím teď přemýšlím. Moje blbost.
Není tady
Tak to bylo určitě překynuté, já to měla nakynuté minule za cca půl hodinky! Stačí počkat až to tak o necelou polovinu zvětší objem.... asi jako na tom obrázku
Není tady

Bety, jasan že 30 minut, jseš inteligentní ženština, tak sis domyslela.... 
Tak jsem za víkend zvládla dvě dávky.... Kynutí se značně zlepšilo, tudíž už se mi i trošku občas nějaká dotkne sebe nebo okraje po vytažení z trouby. Ale rozhodně nedosahují ani zdaleka takových výšek a délek a šířek, co ty Tvoje....
Vidím to tak, pokud jde jen o spojení té masy a hned to začneš šoulat, jak to, že z toho uděláš osm takových macků (před kynutím). Já to mám trošku komplikované, tudíž musím přesunout těsto přes půl města k troubě, ale je to v teple a v rychlosti.... Ale přeci jen za tu dobu již začne trošku kynout, tudíž logicky ho mám víc než TY a přitom nikdy z toho neudělám víc jak 7 ks a to jsou takový malý hovńouskové, že by klidně mohlo být na plechu třeba 8-9 ks a pořád dost místa..... Tak tohle už je záhada číslo jedna...
DAlší zapletu, uložím na plech, dám do tepla /dobrá rada od Tebe/ a ca. po hodině se zvětší hlavně do šířky, do výšky trochu.... potřu vajíčkem, posolím, pokmínuju,.... hodně, všem chutná .... hodně slané a hodně kmínové, strčím do trouby a nabudou do všech stran, opět hlavně do šířky, tudíž se nějakým rohem třeba dotknou apod... ale nahoru skoro nic a po vychladnutí venku z trouby se vrátí skoro do podoby před pečením.... Takže mám velké, ale dosti placaté housky, ale vevnitř zůstanou "konečně" krásně nadýchané a měkkoučké.... Takže chuťově paráda, vzhledově to ještě pořád není ono....
Není tady
já žasnu to je úplný román...mohla bys to psát na pokračování! Myslím že se prudce zlepšuješ. Ano, já to těsto nechám jen ušoulat a hned ho vyklopím a hned ho naporcuju na 8 dílů a pak každý díl na 3 dílečky a z těch vyválím ty šulánky a pletu.... v pátekjse si jednu schválně schovala na dnes a ještě byla dobrá!
P.S. já když něco vezmu do ruky tak to hned nabyde....

Upravil(a) Bety (11. 2. 2008 18:55)
Není tady
Právě jsem dopekla makovec a je výtečný 

Makovec v pekárně
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 hrnek mléka (250ml)
1 vejce
½; hrnku oleje
2 lžíce rumu
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
něco přes 1/2 hrnku máku (nemlít!)
1 vanilkový cukr
1 a 1/2 lžičky sušených kvasnic
sůl, citronová kůra, skořice
POSTUP PŘÍPRAVY
Program Klasik, barva světlá, velikost 1 (během pečení kontrolujeme špejlí - přidávala jsem 12 minut)
receptík není můj,ale velmi nám chutná..
Není tady
Jenom si ukrojit.
Není tady
Makovec vypadá moc hezky, škoda že nemáme rádi mák (a mně způsobuje zažívací potíže) co kdybych to zkusila s rozdrcenýma ořechama? Určitě to taky půjde, teď jsem si všimla že je to univerzální těsto na bábovku, někdy ji dělám i ze šlehačky a taky je moc dobrá s hladkou moukou namísto polohrubé. Zkusím to v pekárně s těma ořechama, normálně to peču v bábovkové formě.
Jestli ty ořechy nebudou moc těžké a nepropadnou se???
Upravil(a) Bety (11. 2. 2008 19:39)
Není tady
http://www.stream.cz/video/45/1874-jak- … ela-chleba a je tam spousta Jak se co dělá - česky (sklo, trubky, papír...)
Není tady

Bety, můj elaborát si ohodnotila, ale ty záhadné anomálie si nijak neosvětlila...
Další věc mne napadá, TY nebo někdo jiný tady psal, jak si pochutnal na x-dnů staré housce.
My je zatím sežrali vždy hned první den, až z té poslední várky mi dvě zůstaly do druhého dne.... Tak co večer s nima... Dala jsem je do sáčku a druhý den připravila ke konzumaci a to byl teda hnus velebnosti. Osliznutý z rozpuštěné soli (to ale udělá každé posolené pečivo) a spadlé a takové hutné, tuhé, v hubě se to válelo jako 4 dny starej rohlík.
Jak to ukládáš Ty?
Není tady