29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak nějak pořád váhám mám tam syna dát nebo ne?Na konci srpna mu budou 3 roky a hned v září tedy nástup do školky na 4 hod. denně.Neni na to ještě malej sice teď je mu 2,5 a do září se toho ještě moc změní a bude se zdokonalovat já vím,ale stejně...třída 24 dětí a on je zrovna ten týpek ,kterýmu ostatní třeba něco vemou a on kouká jako trubka...třeba se otrká..nebo naopak bude se tam bát chodit nebo kdoví co ještě...
Hygienu máme zmáknutou ,oblékání dotrénujem..z toho bych strach neměla,ale z toho jako po psych.stránce.
určitě jsem hysterka a opičí láska na plné pecky,ale napište třeba vlastní zkušenost nebo jak se rozhodujete vy...prosím a děkuji!!!
Není tady
Ahoj Keny.Já mám kluka narozenýho v květnu 04 a od dubna bude chodit do školky na čtyři hoďky týdně,protože já jdu do práce.Teď v únoru a dubnu bude chodit na pět dní v měsíci,aby si zvykl.Už se tam byl podívat a asi hodinu tam vydržel být sám.Potřebovala jsem si něco zařídit skrze práci a on byl v zápalu hry a nechtěl odejít.
Nebrečel.Tak to snad bude zvládat,ale učitelka říkala,že nějaká krize nejspíš přijde.No je fakt,že s holkou jsme měli celkem problém,půl roku brečela ve školce,než si zvykla.
Zkuste to vyzkoušet jako my,jestli nebudeš muset hned v září do práce.Přeji ať se zadaří a malej je pak ve školce spokojený,myslím,že se tam děti dost naučí.
Není tady
Můj syn šel do školky v říjnu a v listopadu mu byly 3 roky. Bylo to v roce 1991. Šel hned naostro na 9 hodin - od 6.00 do 15.00, zvykl si celkem dobře. Vstávali jsme v 5.15. Bylo mi ho líto, drobečka, takhle brzy ho tahat z postýlky, ale do práce jsem musela, mateřská byla jen 3 roky a finance chyběly.
Zkuste si na toto téma popovídat s nějakou upřímnou, nestrannou a zkušenou učitelkou z mateřský školky nebo dětským psychologem. Možná by vám řekla něco na téma rozdílů mezi dětma které chodí do školky (jeslí) od svých dvou let a těma které začaly chodit do školky až ve čtyřech.
No je fakt,že s holkou jsme měli celkem problém,půl roku brečela ve školce,než si zvykla.
Ne, ona si nezvykla, ona rezignovala......
Není tady
Jeňýku, někdy jsi kecka. Tu holčičku neznáš, jak víš, že rezignovala?
Můj syn šel do školky ve dvou letech. Částečně jsme měli výhodu, že vybraná školka
byla ve vzoru rodiny smíšená. Děti tedy nebyly rozděleny podle věku, ale všichni
dohromady. Syn byl schopen si říci na záchod, najíst se lžící a vidličkou, převléci si
jednoduché oblečení (bez knoflíků, tkaniček apod..), starší holčičky mu s radostí pomáhaly s ostatním.
Do kolektivu se zapojil bez problémů, ocenila jsem i přístup pedagogů.
Po měsíci docházky do školky zde začal i spinkat. Zhruba první půlrok jsme vynechávali celodenní výlety či např. návštěvu planetária (s ohledem na jeho věk,
pravděpodobně by nevydržel tak dlouho chodit či naopak být v sedadle tak dlouho
klidný)
Prostě záleží na dítěti i na přístupu rodiče a učitelů.
Osobně beru přínos školky jako velké pozitivum.
Není tady
majkafa napsal(a):
Jeňýku, někdy jsi kecka. Tu holčičku neznáš, jak víš, že rezignovala?
Majkafo já vim že jí neznám
Co si ale myslíš že tím půlročním pláčem chtěla rodičům sdělit? Určitě to nebylo nic o tom že je ve školce spokojená a je to tam bezva.
Nevim jak kdo ale já bych se půl roku nevydržel dívat na vlastní dítě jak někde brečí a má ze školky trauma. Jak už jsem napsal jinde, tak nějaký řeči o "nutnosti" jít do práce neuznávám, to pak ty děti přece mít nemusíme když je nám nějaká kariééra přednější.
Děti nám jednou tu péči vrátí a leckdo se pak nebude stačit divit....
Upravil(a) Jeňýk (7. 2. 2007 10:15)
Není tady
Jeňýku, zase soudíš. Kariéra? Co když některá máma jde do práce proto, že nemají peníze a ne pro kariéru? Taky jsem šla do práce na místo, které neodpovídalo mé kvalifikaci, jen kvůli dětem, abych je stihla ráno dát do školky a odpoledne vyzvednout. Tam, kde bych byla dělala "kariéru", bych nebyla stíhala vrátit se odpoledne do naší vesnice a vyzvednout děti, než mi zavřou školku. Proto jsem několik let dělala jinou práci. Léta jsem dělala s VŠ i uklízečku, jelikož mé starší dítě mělo srdeční vadu a nesmělo do školky. Neposuzuj globálně. Věř tomu, že v některých rodinách nutnost jít do práce pro maminku bohužel existuje. A i když jde žena do práce kvůli kariéře, není na tom nic špatného. Třeba by mohl zůstat doma s dítětem tatínek.
Upravil(a) majkafa (7. 2. 2007 10:53)
Něco na odlehčení:
Rodiče vedou syna poprvé do jeslí. Synek nepláče a rychle si zvyká. Plakat při rozloučení začíná až pátý den. Přitom na všechny otázky, zda se mu něco zlého nestalo, odpovídá ne. V jesličkách se mu líbí. Tak proč pláčeš? ptají se rodiče. Syn se rozhlédne po šatně plné uplakaných dětí a říká: A to se nemusí? :-)
Majkafo já jsem přece nikde neřek že by nemoh zůstat doma tatínek a sám jsem toho důkazem, že se to dá přežít. Neber to tak že je to namířený proti maminkám, na dítěti se svojí troškou podílejí i otcové
Já jen mám ten názor, že když už si někdo domů nastěhuje miminko tak by se taky o něj měl starat a ne ho při první příležitosti odložit do nějakýho ústavu.
Ty jseš naopak příklad toho že všechno se dá řešit když jsi kvůli svýmu dítěti dělala i práci pod úrovní svýho vzdělání.
Není tady
Jeňýku, ty jsi docela umanutej na to "neodkládání" miminek. Hele, mojí kámošce se mimi povedlo až skoro v 39 letech a taky si myslela, jak bude dlouho doma. Prckovi bylo něco přes 2 roky a protože se v její firmě chystaly "organizační změny" (rozuměj propouštění) a její šéf o ni nechtěl přijít, mazal mrňousek do jeslí a ona do práce, protože volba byla jasná - radši jesle a perspektiva slušného zaměstnání (NE kariéry, tu už dávno měla!), než hledání nového místa ve věku přes 40 a s předškolním dítkem.
Není tady
Jeňýk napsal(a):
Zkuste si na toto téma popovídat s nějakou upřímnou, nestrannou a zkušenou učitelkou z mateřský školky nebo dětským psychologem. Možná by vám řekla něco na téma rozdílů mezi dětma které chodí do školky (jeslí) od svých dvou let a těma které začaly chodit do školky až ve čtyřech.
No je fakt,že s holkou jsme měli celkem problém,půl roku brečela ve školce,než si zvykla.
Ne, ona si nezvykla, ona rezignovala......
Já si myslím,že si zvykla,protože pak naopak nastalo období,že jsme ji ze školky nemohla dostat.
A i kdyby rezignovala.Co jsem asi měla dělat,rodičák byl do tří let a práci bych pak asi jinou nedostala.Samozřejmě kdyby se nemohla přizpůsobit nějak dlouho nebo brečela stále,byla bych radši nezaměstnaná.Brečela ráno 20 minut a dle učitelek mě jenom zkoušela.
Není tady
Školka je samozřejmě pro dítě přínosem, hlavně v předškolním věku, kdy si dítě zvyká na soužití v kolektivu, na chování k cizím lidem - k učitelkám, učí se samostatnosti, to se mu všechno bude hodit, až přijde do školy, podle mě by to ale nemělo být dřív, jak ve čtyřech letech.
Není tady
helena napsal(a):
Jeňýku, ty jsi docela umanutej na to "neodkládání" miminek.
Jo jsem fakt občas paličatej
Já si ale vážně myslim že dítě by mělo bejt do čtyř let doma s rodičema (pozor může být i tatík) Samozřejmě to všechno záleží na okolnostech a jak dalece je dítě vyspělý. Přece ale neznamená že když je dítě doma s některým z rodičů že je uzavřený celý dny mezi čtyřma stěnama a nemá kontakt s ostatníma dětma. Naopak má tu výhodu že se může kdykoliv se svým "velkým" problémem obrátit na někoho blízkýho a není v tomhle věku odkázaný samo na sebe. O to líp si s těma problémama bude vědět rady v pozdějším věku.
Takže já si tu rodičovskou "dovolenou" rád vychutnám pěkně až do posledního dne a pak si o tom třeba někdy pokecáme
Není tady
No můj závěr tedy je že prostě uvidíme, jak to bude v září zvládat..uvidím, jak na tom bude po psych.stránce atd.
Každopádně si myslím, že tam na zkoušku půjde ,ono asi pořád poslouchat jenom mě a být pořád se mnou a když vařím apod. si hraje sám ,tak tam bude aspoň mezi dětma...a když na něj bude mluvit i jiná"autorita" dospěláka ,myslím, že mu to prospěje.Zase možná je lepší ,že zezačátku bude na 4 hodiny a později to pro něj nebude taková darda ,když tam bude muset být i se spaním do odpoledne....
Jinak si myslím ,že kariéra je jedna věc,ale když neni pomalu co do úst a na nájem ,tak se holt nedá nic dělat...
náš syn je vymodleneček a neberu to jako odložení do školky, ale spíš jako kontakt s dětmi a změna a taky pozdějš...ve škole bude muset sedět a poslechnout učitelku a tam se s ním nikdo mazlit nebude...
Uvidíme sice v září, jak to bude, ale prostě se budu snažit ho tam dávat...Bojím se taky co si všechno přineseme za nemoce,ale tomu se stejně neubráníme ,jestli teď nebo až potom tam bude muset....
Není tady
My ted řešíme něco podobného. Syn není schopen si doma chvilku hrát sám. Od ledna začal chodit do školky na 4 hod., kde se mu hrozně líbilo, ale je často nemocný, tak byl ve školce jen asi 12x, do toho jsem i já měla párkrát virozu, tak ho hlídala babička, která se mu věnuje tak na 150%. Proste ho nenechá ani chvilinku o samotě. A kluk je toho namlsanej a u nás doma to taky vyžaduje. A před pár dny začly problémy se školkou- brečí, když tam má jít, někdy to jsou scény. Učitelka říkala, že se nezačleňuje do kolektivu, že si hraje sám nebo jde za p.uč. at si s ním jde hrát, ta ale na něj nemá pokaždý čas, to je jasný. Ale když ho nechám doma, tak já na něj čas mít tuplem nebudu, budu muset uvařit, když bude doma, věnovat se i miminku- kojení, přebalování... A co ted? Poradíte?
Není tady
Ahoj,
tedy hlavně ahoj Jeňýku , už jsem myslela, že sem nechodíš , dlouho jsme se nepotkali....
Já mám teď čerstvou zkušenost. Jíťa nastoupila 1.února do školky. Zvládly jsme to na týden a jsme všechny tři nemocné , tady to řádí až hrůza....
U nás chtějí uprostřed roku zvykací období. Dva dny jsem byla ve školce s Jíťou, pak jsem chodila s nima na procházku, protože Jitka neposlouchá a utíká....
Jinak se jí ve školce líbilo a neměla jsem problém jí tam odvéct, naopa jsme tam běžely.
Ahoj Tinuš, občas je to doma šílené a školka mi moc pomůže, protože dopoledne stihnu udělat co potřebuju a odpoledne se můžu plně věnovat holkám. Když jsou doma obě, mám pocit že pořád lítám jak hadr na holi a nic nestíhám.
Jinak Jeňýku, rodičák sice můžeš pobírat 4 roky, ale zaměstnavatel ti má držet místo pouze 3 , tak proto jde spousta maminek do práce, ne pro kariéru ( to by šly dřív), ale aby nepřišly o místo.
Není tady