Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 3. 2. 2007 21:29

x256987
Host

Re: Víra lidí

Veřejně se přiznávám, že se v kostelích zpravidla cítím dobře a vnímám je jako produchovnělá místa, nicméně předcházelo tomu poměrně bolestné smíření se s katolickou církví, jejíž někteří představitelé naší rodině pěkně zavařili...

#52 3. 2. 2007 21:52

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Právě, že u nás v rodině není žádná negativní zkušenost s církví... Kostely vnímám většinou jako fakt pěkné stavby, nicméně, pokud jsou tam lidé, kteří tam "praktikují" svou víru v boha, tak se tam cítím, že tam nemám být, jako bych tam překážela nebo nerozumněla jim...

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#53 3. 2. 2007 22:48

poletucha
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Andromedo, máš to v sz

Není tady

#54 4. 2. 2007 13:50

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Já se v kostele cítím dobře, pokud se zrovna neslouží mše. Při mši mi je úplně trapně, mám pocit, že všechno, co tam ten kněz říká, je nějaký falešný naučený rituál be obsahu, který už před stovkami let vyvynul a nyní je to všechno jen prázdná skořápka.

Není tady

#55 4. 2. 2007 14:00

poletucha
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Nu, k tomu musím dodat, že můj strýc ja katolický kněz. A věří tomu co říká. A dovede to podat. Řekla bych, že je to velmi sečtělý člověk, dvě vysoké školy, věnoval se studiu všeho možného celý život. Jako starý mládenec však k praktickému životu nepoužitelný.
Navzdory tradovanému přesvědčení o náboženské jednostrannosti a zaslepenosti, když jsem se začala zajímat o reinkarnaci, tak mi k tomu sám našel a okopíroval nějaké texty, které byly velmi dobré. (Nicméně komentář při předávání byl dost skeptický.)

Není tady

#56 4. 2. 2007 18:46

julo
♥♥♥----

poletucha napsal(a):

Nu, k tomu musím dodat, že můj strýc ja katolický kněz. A věří tomu co říká. A dovede to podat. Řekla bych, že je to velmi sečtělý člověk, dvě vysoké školy, věnoval se studiu všeho možného celý život. Jako starý mládenec však k praktickému životu nepoužitelný.
Navzdory tradovanému přesvědčení o náboženské jednostrannosti a zaslepenosti, když jsem se začala zajímat o reinkarnaci, tak mi k tomu sám našel a okopíroval nějaké texty, které byly velmi dobré. (Nicméně komentář při předávání byl dost skeptický.)

Pred niekoľkými rokmi (8-9? - už to presne neviem) som si písal maily s jedným študentom katolíckej teológie a on sa dokonca našiel v Pompejách - keď tam bol (prvý a jediný krát), hneď sa v meste orientoval, poznal uličky... A napriek tomu v reinkarnáciu neuveril. Zhodou okolností sa ten študent volal Tomáš - takže mi vznikla hneď asociácia na neveriaceho Tomáša. wink Ale veľmi dobre sa s ním na tému reinkarnácie dalo rozprávať - prijímal moje argumenty a kládol zaujímavé otázky.

Ľudská duša si sťa voda, prichádzajúc z neba stúpaš do neba a späť na zem musíš ísť vo večných kolobehoch bytia.
Goethe

Není tady

#57 5. 2. 2007 9:23

Décima
♥♥♥♥♥--

Zrovna  včera jsem četla teorii, že Země je něco jako živoucí organizmus, a jako staří Čiňané vylaďovali tok životní enegrie u člověka akupunkturou, tak něco podobného jako ty jehličky jsou   do Země  "zabodnuté" menhiry, které vylaďují energii Země. Znali to staří Keltové apod... Na starých keltských kultovní místech (svatyních) se stavěly i první křešťanské kostely....
Já teda rozhodně neprošla všemi kostely v Evropě, v některých katedrálách je prý u vchodu jakýsi propad energie, který  člověka až přiměje pokleknout a zklidnit se a dále k oltáři je naopak je cítit příliv enegrie ...  Ale do kostelů chodím ráda, třeba si jen tak sama posedět... Nic negativního v nich necítím, žádné stopy nářků či proseb apod... Naopak cítím tu pokoru člověka před něčím, co nás přesahuje a přesto jsme jeho součástí ... Pro mě Bůh existuje -  jeho kousíček je v každém z nás, v každém živém tvoru a možná i kameni ....
O reinkarnaci nic nevím, nevím jestli jsem ji prošla nebo  bych i chtěla znova do tohoto " slzavého údolí" smile Pořád mi není jasné, proč ty duše už za tolik tisíciletí a tudíž prožitých životů a zkušeností už nejsou sakra "vyučené" a "lepší", proč lidé opakují stále stejné chyby... ?

Není tady

#58 7. 2. 2007 10:46

BB
♥♥♥♥♥♥-

Věřit .... radši bych VĚDĚLA , ale to zatím asi nemůžu ....
Spíše, než bych v něco věřila , tak tuším nějakou jednotnou energii a tuším, že všechno, co se děje má svůj smysl ( který nemusíme poznat) .... kdybychom se tu měli jen tak množit jako králící, tak bychom asi nebyli tak složití ..... a vůbec .... někdy si připadám jako prvňáček toužící vniknout do tajů kvantové fyziky .......
Poletucho, tys to vzala zgruntu  a napsala jsi to  pěkně   ... no comment        tummenupp

BB

Není tady

#59 10. 2. 2007 20:28

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Mrzí mne, že se nezúčastnily některé stálé osobnosti duchovní poradny a zůstaly pod svou ulitou.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#60 11. 2. 2007 18:30

merity
♥♥-----

Ivana napsal(a):

Já jsem byla vždycky zapřisáhlý materialista a ateista. Byla jsem přesvědčna, že boha si lidé vymysleli, protože měli strach ze smrti a nedovedli si vysvětlit různé dobré a zlé skutečnosti v životě, přírodní katastrofy, nemoci apod. Asi před rokem a půl, když mě opustil můj milovaný manžel, jsem najednou měla pocit, že na to nejsem sama - jako by exitoval někdo (něco), kdo nade mnou držel ochrannou ruku, abych se z toho úplně nezbláznila. Přečetla jsem pár knížek (Miluj svůj život, Moc podvědomí, Nevyšlapanou cestou, Čtyři dohody) a můj dojem, že nejsem sama, začal nabývat konkrétnějších rysů. Nazývám to bůh, ale může to být cokoli, vesmír, příroda nevím. V současnosti jsem už přesvědčena o tom, že existuje síla, která nás lidi - jednotlivce vede a chrání, že všechno, co se nám v životě přihodí, má svůj smysl, který třeba nechápeme, ale v rámci celého vesmíru ten smysl existuje. Začínám věřit tomu, že máme nesmrtelnou duši, která se po smrti znovu a znovu vrací do různých těl a že to, co si člověk nese z předchozích životů, má vliv i na ten život stávající. O tomhle zatím nejsem přesvědčna stoprocentně, ale pomalu k tomu docházím - ono to totiž má svou logiku.
Nejsem křesťanka, nevěřím v božství Ježíše Krista, ale věřím, že někdo takový existoval, byl moudrý a měl hodně učedníků. Jeho učení se časem trochu zdeformovalo ústním podáním a různými objektivními okolnostmi, takže to, co je v Novém Zákoně jsou už jen střípky pravdy.
Líbí se mi budhismus, ale spoustě jeho učení nejsem zatím schopna se naučit ( např. neulpívání - to je pro mě nepřekonatelné). Líbí se mi ale ta vyrovnanost, ten vnitřní mír, který z budhistů vyzařuje.
Tak to je moje víra, v současné době. Pracuji však každým dnem na svém sebezdokonalení a časem to může být všechno úplně jinak. K ryzímu materialismu se však už nikdy nevrátím.

Moc se mi líbí,co jsi napsala.V mnohém se s Tebou shoduji.Jen to mé sebezdokonalování se mi každý den nedaří tak,jak bych chtěla.grater

Není tady

#61 11. 2. 2007 20:45

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

merity, to mně taky ne. Teď jsem zas spadla kamsi do problému, o kterém jsem si myslela, že už je za mnou. Život je holt boj a my musíme bojovat. Ale tu cestu před sebou pořád vidím, i když se mi po ní kolikrát nechce, posedávám na kraji a bolí mě nohy. Ale vím, že zas vstanu a půjdu po ní dál. A bude se mi to líbit. A za každou zatáčkou najdu něco krásného a překvapivého.

Není tady

#62 11. 2. 2007 23:28

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Judito,

neni treba se smirovat s cirkvi, aby se clovek citil v kostele dobre. Temer vsechny stoji na miste starych pohanskych ritualnich mist. Pokud krestane respektovali pravidla, kostel ma dodnes vysoke vibrace, tedy kladnou a prijemnou energii. Pokud je nedodrzeli, vetsinou se takovy kostel rozpada nebo slouzi dnes necemu jinemu...

BB,
neboj, budes vedet, hned jak na to budes opravdu pripravena smile
Protoze ver mi, pro nepripraveneho cloveka je lepsi nevedet a jen se ucit a poznavat, protoze az to jednou prijde, nepo....se z toho smile Vim, co rikam.

Irenko,
materialistu nelze presvedcit o jakekoliv vire, jakemkoliv bohu..... A ja vim proc, protoze jsem byvala taky materialista. A to dost zaryty.

Prvni vec je ta, ze materialista vsechno casto meri jen meritkem katolicke cirkve - budu se modlit, uverim v boha a vsechno pujde samo.... To je prece rozumove vzato blbost, ze? No jasne ze je!  Ale to je taky zkresleni nejen krestanstvi samotneho, ale predevsim viry jako takove. Je to proste neznalost veci. Koneckoncu neni jen krestanstvi, ruznych nabozenstvi je mnoho.
Prosim, tady je treba si uvedomit, ze VZDELANI jako takove tu nehraje vubec zadnou roli. Taky jsem precetla stohy knih, slozila spoustu zkousek na katedre historie a psychologie..... jenze naucit se - nadrcet, neznamena jeste porozumet, prijmout, natoz uvest do praxe...

Druhy problem je v tom, ze materialista se snazi pochopit ROZUMEM to, co rozumem pochopit nelze, co musi uchopit CITEM. Je to stejne, jako bych se rozhodla, ze uvarim gulas, vzala kvalitni suroviny, nahazela je do pracky, zmackla tlacitko a pak se divila, ze vysledek je ble brrrrrrrrr.
Materialista ma proste uzavrene srdce..... a vetsinou proto, ze ma sve zkusenosti s citem a ty nejsou pozitivni.
Takze vetsinou potrebujeme poradnou "dardu", tak jak pise keito, abychom zacali informace hodnotit nejen hlavou, ale prave i tim srdcem. Cim je clovek neduverivejsi - ma prece sve zkusenosti, v podstate se boji, ze zase zblbne - tim ho to vic "profackuje"... no proste neda se nic delat, rekl si o to.
A bude dostavat tak dlouho "pres hubu", dokud hlavu a srdce nepropoji.
Prijimat jen jednim nebo druhym, to je cesta do "blbakova" tvrdeho racia a materie, prijimat ale jen citem - srdcem, to je nejlepsi cesta do naruce nejeke sekty - do realneho "blbakova" doktora Chocholouska.

Materialista proste musi dovolit sam sobe neco PROZIT, PROCITIT a pak neveri, ale proste VI smile
Pak stale stoji obema nohama na zemi (nejde o zadnou slepou viru, protoze stale pouziva rozum), hlavu ma v oblacich (ma otevrene srdce, protoze se uz neboji) a to srdce muze mit konecne mezi lidmi (protoze jim muze pomoci, aniz by sam sebe zranoval)

Je to jednoduche jako facka wink
Ale tech "facek", co clovek schyta, nez mu to dojde..... sad Teda ne kazdy, ale ja bohuzel jo.
Cim tvrdsi palice, tim je potreba vetsi kladivo, aby se v ni konecne zajiskrilo. Nejsem na to pysna, ale vim, proc to tak je, takze z toho nemam ani mindrak smile

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#63 11. 2. 2007 23:42

keito
♥♥♥♥♥--
Místo: Unhošť
Web

stolt  je to přesně tak. Dokud to člověk nezažije, tak nepochopí a neuvěří = neví. wink

Není tady

#64 12. 2. 2007 8:46

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Nepřesvědčujeme se tady. My si rady říkáme , čemu věříme a co nás k tomu vedlo, Tvoje vysvětlení je jenom částečné a neříkáš čemu věříš.

Není tady

#65 12. 2. 2007 9:32

Décima
♥♥♥♥♥--

BB napsal(a):

Věřit .... radši bych VĚDĚLA , ale to zatím asi nemůžu ....
Spíše, než bych v něco věřila , tak tuším nějakou jednotnou energii a tuším, že všechno, co se děje má svůj smysl ( který nemusíme poznat) .... kdybychom se tu měli jen tak množit jako králící, tak bychom asi nebyli tak složití ..... a vůbec .... někdy si připadám jako prvňáček toužící vniknout do tajů kvantové fyziky .......
Poletucho, tys to vzala zgruntu  a napsala jsi to  pěkně   ... no comment        tummenupp

Zrovna v sobotu jsem si koupila v antikvariátu knihu od Viktora Farkase o záhadách kvantové fyziky, o rozdílu mezi "zasvěcenci" a mystiky (to jsou ti, kteří vystupují na těch stadionech ...) atd..... Poměrně přístupně tam přibližuje záhady a absurdity kolem kvantové fyziky, názory vědec. kapacit  ( Einstein, který jako jeden z mnoha objevuje ty zdánlivě   "nesmyslně tančící a poskakující"  částice - kvanty neznáme energie v atomech   a jíní a jiní, kteří právě této energii připisují jakési universální VĚDOMÍ....) Já to ani neumím popsat, přes víkend jsem to jen tak prolistovala, ale myslím si, že pro nás laiky je ta kniha přístupná, zajímavá a poučná. Zde platí stonásobně pravidlo: vím, že nic, nevím .... teoreticky je  možné vše, třeba, že nás příští vteřinu pohltí a vrhne kamsi obrovská černá díra, která je na dosah vedle nás a my jí nevidíme ....

Upravil(a) Décima (12. 2. 2007 9:33)

Není tady

#66 12. 2. 2007 12:28

Nick3594
Host

Těžko se mi to skládá do písmenek. Jednoho dne jsem se dostala do stavu, kdy jsem nevěděla kudy kam. Protože jsem od přírody "zlobivá holka" a všechny náboženské víry mi byly příliš těsné a dogmatické, nevěřila jsem v nic. Jeden čas jsem inklinovala k budhistické filosofii a tak jsem se setkala s jiným náhledem na život, na jeho smysl. Zaujalo mě to a bylo mi to blízké a jednoho dne jsem se dostala na samotné dno života, ze kterého jsem chtěla odejít. Vrátila jsem se zpět a po probuzení jsem byla "jiná". Dostalo se mi do rukou mnoho zajímavé literatury a najednou mi vše začalo do sebe zapadat jako puzzle. 4 roky pracuji s taroty, výklady se vždy splnili. Asi proto věřím, protože to čemu věřím, mi v reálném životě "posílá" faktické důkazy. Prostě vím, že vím smile. Nedokážu to jednoduše napsat a vysvětlit, i když bych moc ráda........

#67 12. 2. 2007 14:18

Hahnčí
♥♥-----

Lvice, máš zcela pravdu, pokud jsi prošla něčím vyšším, tak se to nedá (aspoň né každému) vysvětlit. Nastane situace, kdy nemáš ani potřebu něco vysvětlovat a dokazovat. Máš v sobě svojí pravdu, né tu zarpuritilou ale čistou, o kterou se nemusíš s nikým přít.

Není tady

#68 12. 2. 2007 14:49

lueta
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno

Hahnčí napsal(a):

Lvice, máš zcela pravdu, pokud jsi prošla něčím vyšším, tak se to nedá (aspoň né každému) vysvětlit. Nastane situace, kdy nemáš ani potřebu něco vysvětlovat a dokazovat. Máš v sobě svojí pravdu, né tu zarpuritilou ale čistou, o kterou se nemusíš s nikým přít.

To je přesné. tummenupp
Nevím čím to je, ale mám v poslední době čím dál menší chuť komukoliv svoji víru vysvětlovat.

Chyby jsou nutným a jediným vodítkem na cestě k dokonalosti

Není tady

#69 12. 2. 2007 14:51

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Však to je dobrovolné téma.

Není tady

#70 12. 2. 2007 15:07

BB
♥♥♥♥♥♥-

Decimo, teď louskám  od J.Beriera a L.Pawelse Jitro kouzelníků .... velice zajímavý úhel pohledu ... na alchymisty, historické události  a tak všelijak podobně  ..... tu kvantovou fyziku bych asi nezvládla .....   dumbom   ve fyzice jsem bohužel zamrzla u páky, kladky , nakloněné roviny  stolt  .... ale třeba se pro mě najde ...........   nějaký kódovací klíč, který mi dovolí prohlédnout ... uvidět věci s nadhledem ... porozumět ... pochopit .....   chjo...

BB

Není tady

#71 12. 2. 2007 15:31

Nick3594
Host

Lueto, přesně to cítím i já.

#72 12. 2. 2007 15:53

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Ja tiež... smile

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#73 12. 2. 2007 17:58

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Luet, lvice, Marku,

ja to citim trochu jinak..ja to citim tak, ze nemam potrebu cokoliv vysvetlovat nekomu, kdo neprojevi zajem, kdo je apriori negativne naladen.
Neco jineho je to, kdyz nekdo prijde a se zajmem a uprimne se zepta smile

Irenko,
pokud tvoje vety byly urceny mne, musim se ohradit - neni pravda, ze ja nerikam, cemu verim. Myslim, ze je toho plne duchovni forum. Mnohokrat jsem vyjadrila svuj nazor, mnohokrat jsem se v tomto duchu zapojila do ruznych diskusi.
Moje vysvetleni je celistve, jenze cist, neznamena jeste vnimat, vnimat neznamena vzdy rozumet a rozumet neznamena vzdy prijmout......
Ja taky ctu, ale vzdy  nevnimam, nerozumim, neprijimam..... ted jsem si shodou okolnosti otevrela jednu knihu, kterou jsem cetla pred sesti lety a zjistila jsem, ze je pro mne plna zajimavych informaci, ktere jsem pred temi lety proste nevidela....

Není tady

#74 12. 2. 2007 18:22

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

V postatě šlo o to, pojmenovat, to čemu věříme, a říct jestli to má racionální vysvětlení nebo je to pocitová otázky, jestli to vychází z náboženství, nějakého učení nebo vědy.

Upravil(a) Irenka21 (12. 2. 2007 18:23)

Není tady

#75 12. 2. 2007 20:23

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Irenko,

ja jsem uz rekla, ze nema cenu snazit se neco pochopit raciem - rozumem, kdyz to vlastne nejde... Predstav si, ze lovec v dobe kamenne by se snazil pochopit svym rozumem a v rozsahu svych zkusenosti, jak funguje mobilni telefon.... Proste je treba pripustit, ze nejsme zdaleka tak chytri, jak si myslime. A mozna na zemi uz byly civilizace, ktere byly mnohem chytrejsi a vyspelejsi nez jsme ted my.... jen si vem: nedokazem si vysvetlit, jak celkem primitivni Egyptane staveli pyramidy, kdyz znali (podle nas) jen paku!

Navic, ja jsem se zamyslela i nad dalsimi fakty, takze to, co vim a cemu verim, neni jen pocitova zalezitost, ja ten svuj rozum pouzivam stale smile
Vezmi si treba fakt, ze my moc dobre vime, ze ve vesmiru nejsme sami - porad tam posilame nejake sondy, rakety a tak...to, ze se o tom nepise, neznamena, ze se tam nic nedeje smile A proc to delame?? No asi se bojime, aby nas odsud neco nemile neprekvapilo. A proc se bojime? No asi proto, ze uz  kdysi nas neco nemile prekvapilo, nebo my sami chceme prekvapit, my sami prece uz dnes vime, ze jsme planetu natolik "vybydleli", ze ji casem budeme muset opustit... A delame vsechno proto, abychom to mohli udelat, rozvijime vedu, techniku.... Jen nechapu, proc tedy nejsme schopni pripustit, ze stejny napad mohli mit bytosti z jinych planet a pred x miliony lety nemohly udelat totez...pohrat si z genetikou a stvorit treba cloveka k obrazu svemu smile Dnesni genetika prece uz tu jednu jedinou praEvu kdesi v Africe nasla.... Nevim, proc se o tom nevedou diskuse, ale mlci...Ze by proto, ze vedcu je vic nez vedkyn a tenhle objev stavi na hlavu nejen Darwina, ale i bibli, ktera mluvi o Adamovi, zatimco to byla vlastne Eva, ktera byla prvni??? Ze by tedy jen muzska jesitnost??? No..nemyslim si to smile
Co?
Nesmysl?
A proc???
Nu a takovych teorii je mnohem vice. Ted se jimi probiram.
Ja nevim, co je pravda, jen vim, ze existuje neco, co nas mnohonasobne presahuje, sem tam se bavi tim, jak si tu blbnem a sem tam nas "setne", abysme si neblbli zase az tak moc. Nabozenstvi, a ze je jich pozehnane, ale vsechna jsou v podstate stejna, tomu rikaji Buh.... Ja v takoveho Boha neverim, ale ja VIM, ze je...ovsem zcela jiny, nez jak ho popisuji cirkve ci bible.

Navic nektere veci a nektere ukazy lze i rozumove vysvetlit. Bohuzel obycejny clovek je asi natolik nesvepravny, jak si mysleji nase vlady, aby se ke vsem  informacim dostal, a proto se nam spousta informaci primo zamlcuje. sad Zkus se podivat na: http://www.matrix-2001.cz  nebo na  www.osud.cz
Ja dnes uz vubec nepochybuji o tom, ze skolni dejepis zachycujici nejstarsi obdobi lidstva je naprostym zlomkem toho, co bychom meli vedet.

Takze zaverem - nabozenstvi, věda, jakekoliv uceni - to jsou pro mne jen informace, ktere skladam dohromady, hodnotim je nejen rozumem a pocitove, ale i svou vlastni empirii....
Tenhle vikend jsem sedela ve skole a poslouchala cloveka, ktery jak rika nas reditel "vypocital boha"...jeho zcela rozumove a matematicke vysvetleni fungovani vesmiru, karmy a reinkarnaci  se mi velmi libilo a koresponduje i s tim, co jsem sama prozila.

Nikomu ale nic nevnucuji, kazdy mame svou cestu, je to na nas samotnych, cemu chceme verit, ale predevsim, co chceme VEDET smile

Upravil(a) Pandorraa (12. 2. 2007 23:53)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí