18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj!V loni jsem byla na operaci cysty a vaječníku.Před měsícem mi gynekolog oznámil,e jsem v menopauze.Mám 31let,jetě jsem si nic neuila.Máte někdo nějakou radu jak to zvládnout?Myslím psychicky.Díky.
Není tady
Z vlastní zkuenosti, kdy u mne taky nastala předčasně, co nejdřív přejít na HST - hormonální substituci! A vyrovnat hladinu hormonů, jinak je to na "zeílení". Jen se musí vyrovnat s tím, e u nebude dalí vlastní dítě a e nastanou potíe "starích" en, co není fér v tomto věku (ani v mém, ačkoliv jsem starí, ne ty). A neznamená to, e musí být vrásčitá, to není pravidlo. Mne nutil dr.mít co nejdíl menstruaci, prý je to pro enu lepí, ale kdy není u čeho, tak ani léky to nevyvolají.
Kdy jste nato dva, půjde to líp. Taky jsem si nějak musela vysvětlit, e vypadám "mladí", ale mé tělo uvnitř-je důchodce.
Není tady
Díky "Musim" za radu.Jsem na vecko sama,nemám přítele.Je zvlátní,e jsem ten pocit(e u je konec)měla dřív ne mi to doktor oznámil.Opravdu se cítím jako důchodce.Jsem pořád unavená...Mám trochu obavu z hormonální antikoncepce.Hlavně z vedlejích účinků.arwen
Není tady
Víte je to hrozný pocit,kdy máte 31let a máte pocit,e je" konec"!Nevím co se to se mnou stalo.Mám problémy s kloubama,patně spím,příbírám na váze..To je stáří?Přilo nějak brzy,né?Pracuju jako pečovatelka a starám se o staré lidi.Bratr si dělal srandu,e stárnu s těma babičkama.Moná na tom něco bude,vechno hodně proívám.
Upravil(a) arwen (17. 2. 2007 2:23)
Není tady
To arwen: Vím o čem mluvíte, protoe něco podobného potkano i mně. Kdy jsem si stěovala lékařce, e mně bolí břicho, tak odpověděla, e jsem mladá, tak a si zvykám. Tak jsem si zvykala, ne mi bylo tak zle, e jsem skončila v nemocnici a bylo pozdě.
Jediné řeení byla operace s tím, e mi musí odstranit část dělohy, vejcovody a vaječníky pro nízký věk(hormonům) přiít ke zbývající části dělohy. Bohuel nastaly problémy, následovaly dalí operaci a nakonec mi museli vzít vechno. Nastaly problémy se srůsty.
Byla jsem hodně mladá a hormonální léčba u nás byla na samém začátku. To, co se začalo dít s mým tělem, návaly stíhaly návaly, psychicky jsem byla tom byla dost patně a chtělo se mi bezdůvodně stále brečet, bych si dnes u nechtěla zopakovat.
Jeden lékař, ke kterému jsem se souhrou náhod dostala na operaci se mi sám nabídl, e mi pomůe, e je a neskutečné, co vechno můe jednoho člověka potkat ne vlastní vinou.Od svého spoluáka ze výcarska sehnal nejen speciální materiál na operaci, ale sehnal i hormonální léky, které jsem tenkrát jako jedna z prvních pacientek vyzkouela. Podotýkám, e si za to nevzal ani tu nejmení pozornost.
Poté jsem změnila svoji en.lékařku a ta mně doslova vechno vysvětlila. Podle hormonální hladiny jsme spolu hledaly ty nejvhodnějí hormonální léky, které budu muset uívat do svých asi 62 let. Občas se projeví nějaký ten mení nával, ale jinak na ty léky nedám dopustit, protoe ve se urovnalo. Také jsem měla obavu e budu přibývat, ale opak je pravdou a mé obavy byly naprosto zbytečné zbytečné.
Pravidelně si musím chodit k en.lékařce pro léky a vdy se zajímá o to, jak se cítím, jestli něco nebolí a zda něco nepotřebuji atd.
Take se vůbec hormonální léčby nebojte. Jde jen o to, aby jste měla en.lékaře, u kterého najdete pochopení
a pomoc.
Upravil(a) Isidia (17. 2. 2007 14:41)
Není tady
Děkuji Vám "Isidie"!Vím,e dneska se vecko vyvíjí kupředu.Přesto vdycky říkám i kdyby byla technika a zařízení já nevím jak dokonalé stejně je nejdůleitějí přístup-lékař+pacient.Kolik Vám bylo "Isidie" let,kdy jste la na operaci?A co po psychické stránce-taky se to urovnalo?Děkuju.
Upravil(a) arwen (17. 2. 2007 21:51)
Není tady
Inzulín je taky hormon a nikdo proti němu nebrojí, neboj se !
Není tady
To arwen: posílám vám soukromou zprávu.
Není tady
Chci se Vás vech zeptat, co je to vlastně hormonální substituce (je jasné, e náhraka hormonů, které eně chybí v jejím těle), kdy se předepisuje a co vechno řeí.
Já sama mám problémy - je přes 40 roků a začíná mi pomalu vyhasínat menstruační cyklus, t.j. krvácení se objevuje nepravidelně, slabě a pouze jeden den. Dříve, ne se vypravím k lékaři bych chtěla znát Vae zkuenosti.
Není tady
Dobrý den,pouíváte někdo menoflavon?Děkuji
Není tady
Ne, zkouela jsem Minapent, ale začala jsem mít z toho migrény, tak to fakt k ivotu nepotřebuji.
Ale mé kamarádky třeba jsou s tím spokojené. Nebojte se, třeba náplastě jsou lepí ne tabl., ale já na ně měla alergii (bohuel).
A kdy jsem uívala estrogel, tak to jsem byla nafouklý balon (zadrená voda v těle), ale u se nedováí (taky proč, kdy doplatek byl 9 czk). Ten jiný....tam je doplatek vyí, mení balení a kadý měsíc, ale víc účinný a u nejsem balon, u jakoby hubnu zpět.
A ohledně dr., ten můj původní mne nevěřil předčasný přechod. KDy jsem změnila doktora, ten ověřil-uvěřil, nasadil terapii a jsem u něj dodnes. Vysvětlí ve- i 10x, nerozumím-li, poradí. Je jediný doktor, který mne nenadává za nadbytečná kila, ba naopak. Zkouíme, co mne nejvíc sedne a po letech hledání mám ustálenou léčbu. Sice je soukromý, ale ty peníze mne zato stojí!
Není tady
Kiara napsal(a):
Chci se Vás vech zeptat, co je to vlastně hormonální substituce (je jasné, e náhraka hormonů, které eně chybí v jejím těle), kdy se předepisuje a co vechno řeí.
Já sama mám problémy - je přes 40 roků a začíná mi pomalu vyhasínat menstruační cyklus, t.j. krvácení se objevuje nepravidelně, slabě a pouze jeden den. Dříve, ne se vypravím k lékaři bych chtěla znát Vae zkuenosti.
Napřed se musí ke gynekologovi, tam vyplní dotazník ohledně příznaků které má - návaly, pocení, zimnice, bolest kostí, nespaní, psychické příznaky, pocit "knedlíku v krku" atd, podle toho určí zda se jedná o potíe přechodu. Udělá krevní testy. Pokud se dohodnete na hormonální terapii, následuje interní vyetření a mamograf. Podle toho se rozhodne, jestli skutečně dotyčná hromony dostane nebo ne. Já jsem dostala gel na mazání, účinkoval skvěle a osvobodil mě ode vech příznaků které jsem měla, tak jsem si nechala implantovat hormon do podkoí (Riselle). Ale druh hormonu a dávkování určí lékař. Ten hormon co mám já se aplikuje do podkoí dutou jehlou a tělo si samo odebírá kolik potřebuje, a se úplně rozplyne (nevyndává se, sám se vstřebá) a nezůstává ádná jizvička. U ho mám podruhé. Poprvé mi vydrel 1 + 3/4 roku, poprvé to stálo 500 a teď podruhé 615.- (ale ten gel bych měla zadarmo, jene se mi nechtělo kadývečer mazat, tohle je straně pohodlné, nemusí se na to vůbec myslet).
Jo a taky jsem shodila co jsem předtím nabrala...
Upravil(a) Bety (19. 3. 2007 12:38)
Není tady
Jen posílám radu,pokud bude mít zájem.Cyklus se dá prodlouit bylinkami,
--- nepovolena reklama, Ferda ---
Měj se hezky a drím pěsti.Marta
Kiara napsal(a):
Není tady
ahojky, je to vechno o lidech také sem řeila menopauzu s gynekologem, kterému bylo jedno vechno lo mu pouze o body a neměl zájem mě nic vysvětlit obrátila sem se na klimakter.poradnu v porodnici v kadém větím městě je a tam mě dost pomohli vysvětlili mi vechno do detailu a nyní beru HTS Angelik a musím říct,e sem spokojená neměla bych ted u strach z hormonů,ale před tím jsem měla stejný obavy jjak zde píete. Má to údajně být něco nového je to docela drahé na tři měsíce tisíc korun, ale vypadá to,e to funguje.ádný problémy nemám ani nepřijemné pocity cyklus se mi vrátil do normálu a dál se uvi... později napíi co je nového. Není to, ale léčba vhodná pro eny bez dělohy. Brala sem také kapky gynex, ale nic moc to nefungovalo asi tak podobně jako sarapis je to asi taky hodně individuální, hodně sem se snaila dozvdět na netu na www.Doktorka je lékař, který odpovídá na dotazy můe také vyzkouet, ale veobecně lékaři radí menstruaci mít co nejdéle tak teda nevím já bych zase o ni tolik neusilovala, ale rady tohoto typu jsem dostávala vude tak hodně těstí zase napíi co nového
Není tady
Je mi 45 a taky "dorazila" menopausa. Já ale nemám ádné problémy a tak nevidím důvod brát hormony.....K čemu by to bylo dobré?
Není tady
mně je 52, přesně před rokem jsem byla na kyretái a od té doby to celkem zvládám
dvakrát agolutin injekce a od června jsem bez problémů
teď se objevilo takový jako "pinění", tak uvidím
celá léta jsem brala antikonclepci, take hormony jsem asi nadopovaná a a ....
Není tady
V 50 letech mi začala menopauza - deprese, ztráta paměti, "zamlené mylení", zavodňování, tlak 185, přibývání na váze, bolesti v celém těle, unavenost,... Po HST se mi deprese tak zhorila, e jsem si málem vzala ivot. Nejvíc mě zaskočilo, e se tomu paní doktorka divila a řekla mi, e mi nemůe pomoci. Je mi 53 let a připadám si jak stařenka. Jak dlouho můe trvat tento stav? Máte někdo podobnou zkuenost s hormonální substituční terapií? Je nějaká jiná cesta, jak se zbavit vech problémů?
Není tady
Dai napsal(a):
V 50 letech mi začala menopauza - deprese, ztráta paměti, "zamlené mylení", zavodňování, tlak 185, přibývání na váze, bolesti v celém těle, unavenost,... Po HST se mi deprese tak zhorila, e jsem si málem vzala ivot. Nejvíc mě zaskočilo, e se tomu paní doktorka divila a řekla mi, e mi nemůe pomoci. Je mi 53 let a připadám si jak stařenka. Jak dlouho můe trvat tento stav? Máte někdo podobnou zkuenost s hormonální substituční terapií? Je nějaká jiná cesta, jak se zbavit vech problémů?
Milá Dai, je mi o rok více ne Tobě, 5 let nemám mestruaci a nepřipadám si jako stařenka, naopak se mi ulevilo od té protivné menstruace... Nechci nic zlehčovat, kadá to má jinak, ale dost je to taky o stavu mysli. Já jsem si absolutně nic nepřipoutěla, ádné stařenkovění, podívej na zpěvačku Petru Černockou, je jí 59 a jaká je čupr holka... Já jsem se přibíhajícím letům prostě nepoddala, kadýmu to letí, tak co. Pořád mám stejné zájmy jako za mlada, ráda čtu, teď jsem propadla kouzlů malých japonských zahrádek, tak si ji na chatě buduju (můou se "vyrobit" i na balkoně). Stejně se maluju, jako dřív, vlasy si promelíruju, v jídlu se troku omezuju, hlavně u nesnesu tolik koření.... Samo, e jsem více unavenějí, ale zase u se tolik nenaperu, nenaehlím, nanavařím - děti u jsou velké... Na "ňuňuňu" mám jezevčíka, chudák drí, kdy ho muchluju... Jinak bych asi radila vyměnit paní doktorku, pít odvodňovací léčivé čajíčky a HLAVNĚ positivní mysl,nebrat si nic moc osobně, těit se z pěkných věcí, přírody a chmury si prostě zakázat, jedině nakrátko, aby byla změna
Není tady
Dai, to není ádný věk, jaká stařenka? Moje tchýně má 92 a kdy jsem jí na nachlazení nabízela bylinky, povídala, e to a bude stará. Měla jsem taky problémy, 3 x jsem skončila na čitění ve pitále, chtěli mě operovat, ne k tomu dolo, menzes skončil. Samozřejmě jsem přibrala, zvýil se mi tlak, beru práky na odvodnění. Denně běhám se psem, dřu na zahrádce a baví mě ivot, jaká staroba!
Není tady
Dai nepodávej se tomu mě je 55 a jsem 13 let po hysteroktomii (snad se to tak píe), hormony brát nemůu z důvodu pozitivního nálezu a tak si prostě potíe nepřipoutím, taky někdy v noci plavu, zapomínám a hlavně vzpomínám a u toho brečím jako elva, e mi to nějak ve uteklo a pak si řeknu, e si přeci nebudu kazit ivot. Nala jsem si práci mezi mladými, práci kde musím namáhat pěkně mozek a to je dobře, jen mě tve, e zapomínání někdy bolí. Jsem taky více unavená, tak musím častěji dobíjet baterky, já noční můra si jdu prostě lehnout třeba v 6. a pak zase můu fungovat. nepodávej se a najdi si vdy něco pěkného s čeho můe mít radost. Já mám pěkného vnoučka, tak mám týden rozdělený kdy chodíme plavat do bazénu, do sokola, na hřitě . 50 není přece ádný věk je to jen půlka 100
Není tady
Ahoj, je mi 43 let a mám poslední dobou problémy s menstruací. Gynekolog po vyetření hladiny hormonů mi předepsal orgametril na upravení periody, ale mám obavy, e mi půjdou nahoru kila,nemá některá s tímto lékem zkuenosti?
Není tady
Muze se take jednat o menopauzu ? Je mi 43 , od 30 bez delohy, ale vajecniky mam. V poslednich dvou letech jsem pribrala / nikdy jsem nemela s vahou problem/ , zacali mne dost bolet zada , na unavu snad trpim odjakziva . Podarilo se vam nekomu nabranou vahu zase shodit , nebo uz je to v tomhle veku marne ?
Není tady
Jo, u mně to bylo stejný + jetě títná láza... hnus velebnosti. Jse taky jak zpomalenej film? Noční buzení?
Upravil(a) Bety (3. 7. 2009 19:13)
Není tady
Bety napsal(a):
Jo, u mně to bylo stejný + jetě títná láza... hnus velebnosti. Jse taky jak zpomalenej film? Noční buzení?
Ne spim dobre, kdekoli a kdykoli . Ani zadne navaly nemam , mozna o neco lepe snasim zimu .
Zajima mne hlavne, jestli se ty kila daji v tomhle veku vubec schodit .
Není tady
Dobrý den , jsem tady poprvé , je mi 52 let , zítra jdu po roce opět na kyretá , snad to ani nepřeiju ..je to pořád dokola , kyretá , potom celé měsíce strach z nadměrného krvácení , jestli přijde menstruace normálně a normálně zase odejde , nebo přijde a u zůstane ...já se z toho fakt picnu , jsem názoru , e eně by měly automaticky od padesátého roku věku upadnou enské orgány , jsem ze svého věku zmatená ,protivná a děsím se toho , co přijde za pár let ....
Není tady