|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
zelvicka napsal(a):
Fatimo, nečetla jsem všechny příspěvky, ale chci říct, že být ve tvé pozici, snažila bych se jít zlatou střední cestou, jestli to jde (jak dobře poznat, kde ta cesta je viď :-)) Znám to ze své vlastní zkušenosti. Pracuju jako asistentka ředitele, který má nad sebou náměstka - potažmo já jeho sekretářku. Není to samozřejmě moje šéfová, ale chce dobře pracovat pro svého šéfa, a proto "buzeruje" mě - v dobrém slova smyslu. Ale - mám z ní tak trochu pocit, že ze sebe dělá něco víc než je, že si hraje na něco co není. Zkrátka, je velmi úsečná, nepříjemná, občas mi připadá jak rozmazlený dítě, který když nemá hned co potřebuje, kope okolo sebe. Nějakým způsobem s ní vycházet musím, ale dobře se mi s ní rozhodně nedělá. Po telefonu ji ještě zvládám, ale osobní kontakt fakt nemusím. Asi bys nechtěla být v této pozici viď? Myslím, že vlídným slovem, slušností a trochou vstřícnosti nic nezkazíš a když to bude situace vyžadovat, prostě trochu přitvrdit..... Ono se to lehce říká... Držím palce ať se ti v nové práci líbí!
Děkuju, no doufám, že mám dost soudnosti, aby ze mně nebyla takováhle... osoba
Problém je, když člověku okolí nenastaví zrcadlo, někdy je to všechno třeba jen velké a zbytečné nedorozumění. Každopádně díky za zkušenost 
Není tady
Spousta dobrých rad už padla, já bych kromě přesného vymezení pravomocí a náplně práce zároveň asi začala stylem: jste tady déle než já, někdy jste i starší, vážím si vašich zkušeností, ráda bych slyšela váš pohled na věc - snažila bych se z nich vytáhnout jejich pohled na věc, projevovat zájem o to, co říkají.
Jako vždycky na novém místě, důležité je mít na paměti, že v každém podniku existují i nepsaná pravidla a leckdy je jídelna nebo chodba důležitější než zasedací místnost.
A vtluč si do hlavy: ty tam nejsi od toho, aby tě měli rádi. Respekt, ochota, slušnost, ale nic osobního - do toho nevnášej, ani si nic osobně neber.
Jsem doma takže zdravím...
Fatimo, trošku se mi tlučou tvoje věty nejdříve typu : budu mít nad nimi něco jako dohled, očekává se, bylo mi naznačeno, dále - koplruji:ně je na tom hlavně nepříjemný fakt, že nebudu jejich skutečná šéfová, mají své manažery, kteří je hlavně budou hodnotit a pro které hlavně budou pracovat. dále: ale GŘ mi přímo řekl, že si představuje, že i já budu mít co mluvit do jejich "pracovní morálky", přímo se to očelává, i když v organizační sktruktuře budou spadat pod své jednotlivé ředitele. atd a pak náhle:
Ještě bych dodala, že já budu fungovat jako jejich nadřízená... to bude v popisu mé práce.
Takže pokud by mi bylo něco naznačováno a někdo mi řekl, že očekává, tak bych slušně požádala o náplň práce jak jsem psala již ve 13,44 ve svém prvním příspěvku a zjistila si na jakém jsem stupni řízení vůči nim jak jsem psala a teprve podle toho se zařídila. Protože jenom to co je psáno to je dáno... nějaké "očekává se, bylo mi naznačeno apod," nikde neobstojí, a před dotyčnými kolegyněmi už vůbec. Protože ony budou mít také náplň práce a tam budou mít napsáno komu podléhají. Pokud to budeš ty, v pořádku. potom budeš vyžadovat plnění úkolů a dodržování přestávek podle ZP a bude všechno v pořádku. Přesně jak píše Judita - vymezení pravomocí a náplň práce, od toho se dovíjí všechno!
Pro ilustraci: je mi 50 a mám svoje páté zaměstnání, třikrát jsem měnila z důvodu stěhování, z toho 2x kvůli bytu a 1x kvůli rozdělení republiky že jsme se vraceli do Čech, ale všude, kde jsem pracovala, to bylo o kompetencích.
Ještě jsem přehlédla tvoji otázku takže k ní: pokud by osoba na tvojem místě byla ta, které jsem podle výše uvedeného podřízená, tak by mi mohla vytýkat "kafrání a hloučkování na chodbě", pokud by nebyla, tak bych to považovala za buzeraci - nic jí do toho není. Takže zase je to o kompetencích. Zda ti to bylo jen naznačeno nebo zda ti budou podléhat a v čem ti budou podléhat! Bez pracovních náplní tvojí a jejich se neobejdeš abys to rozřešila....
Upravil(a) Bety (1. 2. 2007 17:14)
Není tady
Fatimo, jinak myslím že se s tím nemusíš zase až tak zalamovat, stačí když se bude držet svojí rady kterou jsi dávala dnes v 15,11 na diskuzi "zatracená výchova" a bude to v pořádku:
"Když jsem nastupovala do nového zaměstnání, věděla jsem, kde mám slabinu a začala na ní pracovat. Kdykoliv jsem sama začala rozhovor s novým kolegou, všechno se ve mně kroutilo, bránilo se, ale já jsem vytrvala. Snažila jsem se chovat se tak, jak se mi líbilo, když se chovali jiní. Já se tak nedokázala chovat kvůli nesmělosti, tak jsem ji po krůčkách překonávala a chceš-li, vlastně jsem papuškovala úspěšný model chování někoho, kdo mi byl v tomhle směru "vzorem".
Po dvou týdnech mi několik kolegů řeklo, že je úžasné, jak rychle jsem mezi ně zapadal, že mají dojem, že se známe už roky a že jsou mjoc rádi, že tam jsem.
Vykašlala jsem se na to, jestli půspobím přirozeně, prostě jsem se snažila a vyšlo to. A nejen, že to vyšlo, už mi to nedělá problémy. Jde o to, nebýt extrém na žádné straně, na to je taky třeba dát pozor."
Není tady
Fatimo, BLAHOPREJU k nove praci!!! Preji mnoho uspechu.
Není tady
Fatimo,
domnívám se že ty jako asistentka generálního budeš organizačně přípravovat porady a jiné akce. Ke každé poradě je třeba přichystat spoustu materiálu, které budou dodávat jednotlivá oddělení právě prostřednictvím asistentek. Ty budeš mít zřejmě oprávněná u asistentek urgovat dodání těchto materiálů. Dále budeš odpovídat za spisovou službu a oběh dokladů ve firmě - předávat poštu asistentkám a mít přehled o stavu spisu.
Také je možné, že na poradách a dalších akcí bude třeba, aby ti pomohly ostatní asistentky. V TVé nepřítomnosti Tě taky bude vždy některá z nich zastupovat a zřejmě budeš určovat i kdo bude zastupovat je v případě nepřítomnosti.Proto musíš muset mít přehled např.o tom, kdy která z nich plánuje dovolenou apod
Asi se po Tobě bude chtít, abys dohlížela na štábní kulturu této kategorie zaměstnanců.
Ředitel se tím těžko bude zabývat, ale je to důležité pro celkové hodnocení firmy.
Nebude to asi vděčná práce, určitě se najdou asistentky, se kterými nebudeš vycházet. Důležité je prokázat, že své práci rozumíš a důsledně trvat na stanovených pravidlech. Myslím, že to může být zajímavá práce, dej vědět jak se Ti vede
Proto musíš muset mít přehled např.o tom, kdy která z nich plánuje dovolenou apod.
Není tady
Bety napsal(a):
Jsem doma takže zdravím...
Fatimo, trošku se mi tlučou tvoje věty nejdříve typu : budu mít nad nimi něco jako dohled, očekává se, bylo mi naznačeno, dále - koplruji:ně je na tom hlavně nepříjemný fakt, že nebudu jejich skutečná šéfová, mají své manažery, kteří je hlavně budou hodnotit a pro které hlavně budou pracovat. dále: ale GŘ mi přímo řekl, že si představuje, že i já budu mít co mluvit do jejich "pracovní morálky", přímo se to očelává, i když v organizační sktruktuře budou spadat pod své jednotlivé ředitele. atd a pak náhle:
Ještě bych dodala, že já budu fungovat jako jejich nadřízená... to bude v popisu mé práce.
Takže pokud by mi bylo něco naznačováno a někdo mi řekl, že očekává, tak bych slušně požádala o náplň práce jak jsem psala již ve 13,44 ve svém prvním příspěvku a zjistila si na jakém jsem stupni řízení vůči nim jak jsem psala a teprve podle toho se zařídila. Protože jenom to co je psáno to je dáno... nějaké "očekává se, bylo mi naznačeno apod," nikde neobstojí, a před dotyčnými kolegyněmi už vůbec. Protože ony budou mít také náplň práce a tam budou mít napsáno komu podléhají. Pokud to budeš ty, v pořádku. potom budeš vyžadovat plnění úkolů a dodržování přestávek podle ZP a bude všechno v pořádku. Přesně jak píše Judita - vymezení pravomocí a náplň práce, od toho se dovíjí všechno!
Pro ilustraci: je mi 50 a mám svoje páté zaměstnání, třikrát jsem měnila z důvodu stěhování, z toho 2x kvůli bytu a 1x kvůli rozdělení republiky že jsme se vraceli do Čech, ale všude, kde jsem pracovala, to bylo o kompetencích.
Ještě jsem přehlédla tvoji otázku takže k ní: pokud by osoba na tvojem místě byla ta, které jsem podle výše uvedeného podřízená, tak by mi mohla vytýkat "kafrání a hloučkování na chodbě", pokud by nebyla, tak bych to považovala za buzeraci - nic jí do toho není. Takže zase je to o kompetencích. Zda ti to bylo jen naznačeno nebo zda ti budou podléhat a v čem ti budou podléhat! Bez pracovních náplní tvojí a jejich se neobejdeš abys to rozřešila....
Ahoj Bety,
já ve svých slovech žádný rozpor necítím. To, že nebudu jejich jediná šéfová mně mrzí z jediného důvodu - že právě díky tomu budou nepochybně vznikat problémy v kompetencích, kdo má právo komu co "nařídit", "vytknout". Když už mám vůči někomu fungovat jako někdo, kdo úkoluje, hodnotí plnění úkolů atd., je jednodušší, být na to sám, aspoň tak to vnímám.
Ani jinde si neprotiřečím, ony pracují na odděleních, pro která vykonávají administrativní činnost a kde mají svého přímého nadřízeného, který jim bude ukládat úkoly, ale stejně tak ode mne se očekává, že je v jistých situacích budu úkolovat, ve firemní hierarchii budu stát nad nimi a budu mít díky tomu jisté povinnosti, tedy budu jejich nepřímá šéfová, proto taky tpoto téma má v nadpise šéfovou v uvozovkách.
Lépe to bohužel vysvětlit neumím.
Při těchto příležitostech mi vždycky dochází, jak snadno může dojít k nedorozumění, protože každý přiřazujeme slovům tak trochu jiný význam. To, že se tím "zalamuju", je myslím moje starost a ocenila bych spíše konstruktivní rady, než rady typu, ať se "nezalamuji", to mi moc nepomůže.
Není tady
sunyata napsal(a):
Fatimo, BLAHOPREJU k nove praci!!! Preji mnoho uspechu.
Děkuju moc!
Není tady
tequilla napsal(a):
Fatimo,
domnívám se že ty jako asistentka generálního budeš organizačně přípravovat porady a jiné akce. Ke každé poradě je třeba přichystat spoustu materiálu, které budou dodávat jednotlivá oddělení právě prostřednictvím asistentek. Ty budeš mít zřejmě oprávněná u asistentek urgovat dodání těchto materiálů. Dále budeš odpovídat za spisovou službu a oběh dokladů ve firmě - předávat poštu asistentkám a mít přehled o stavu spisu.
Také je možné, že na poradách a dalších akcí bude třeba, aby ti pomohly ostatní asistentky. V TVé nepřítomnosti Tě taky bude vždy některá z nich zastupovat a zřejmě budeš určovat i kdo bude zastupovat je v případě nepřítomnosti.Proto musíš muset mít přehled např.o tom, kdy která z nich plánuje dovolenou apod
Asi se po Tobě bude chtít, abys dohlížela na štábní kulturu této kategorie zaměstnanců.
Ředitel se tím těžko bude zabývat, ale je to důležité pro celkové hodnocení firmy.
Nebude to asi vděčná práce, určitě se najdou asistentky, se kterými nebudeš vycházet. Důležité je prokázat, že své práci rozumíš a důsledně trvat na stanovených pravidlech. Myslím, že to může být zajímavá práce, dej vědět jak se Ti vede
Proto musíš muset mít přehled např.o tom, kdy která z nich plánuje dovolenou apod.
Asi tak nějak 
Určitě dám vědět a děkuju
Není tady
Fati,
já jsem tu dlouho přemýšlela, co bych k tomu mohla říci nebo poradit.
Ale fakt nevím. Nemám v tom až tak jasno.
Já jsem poměrně rebelský a nezávislý typ, zaměstnancem jsem byla naposledy před 14 lety a měla jsem z některých nadřízených trochu legraci.
Uznávám jen přirozenou autoritu. Ta je vidět jen co ten člověk vejde do dveří. ( Všimni si třeba v tomto tématu příspěvku Irenky, tam, myslím, že ta přirozená autorita asi je)
V tomto smyslu to asi bude pro tebe obrovská škola. I kdyby se ti nedařilo, uč se z každé chyby, hrozně moc ti to dá.
Podle nějakých výzkumů, muži přirozeně uznávají oficiálně stanovenou hiearchii, jsou schopni slepé poslušnosti (vojáci), ale ženy hiearchické uspořádání neuznávají. Jakmile se jedna z žen postaví výše než ostatní a pokud nemá přirozenou a silnou autoritu, okamžitě se ostatní začnou proti ní sdružovat. Je to v nich zakodováno od pradávna. Pamatuj na to.
Ale kamarádství se podle mě s autoritou moc neslučuje.
Dej pozor, abys nic uměle nehrála. Věcně, jasně a přirozeně.
Není tady
Poletucho, já si moc dobře uvědomuju, že komu není shůry dáno v apatyce nekoupí 
Nevím, jestli já mám nebo nemám přirozenou autoritu, prý ano... ale nikdy jsem neměla možnost si to ozkoušet. Trochu se bojím "spiknutí", devět holek, které se znají už dlouho a které se rozhodnou to "osolit" komukoliv, kdo si zkusí na něco "hrát".
Doufám, že fakt, že budu pracovat dobře a pocitvě, že budu o věci žádat slušně... že to bude stačit alespoň k toleranci 
Bojím se toho, že někdy působím na lidi "tvrdě", což si sama ne vždy dokážřu včas uvědomit, ale snad fakt, že to vím, mi pomůže zbavit se některých "manýrů". Ale jak se praví, cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, že 
Není tady
Fati, a kdy vlastne nastupujes?
Není tady
Fatimo, nedá mi neodpovědět.
Tak tedy nevím, jestli to má být přímé vedení, kdy budeš představena ostatním asistentkám jako jejich vedoucí a nebo jestli pan generální jen požaduje aby jsi měla takové móresy, jako má on? Prostě aby ses trochu distancovala a izolovala od ostatních, hlavně od toho hloučkaření po chodbách a dala to i najevo a byla úplně loajální? V tom případě bych volila taktiku, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Asi zlatou střední cestu. A jestli to má být přímé vedení, tak bych tu práci prostě dělala, jako každou jinou. Ono se to samo ukáže, co je třeba a zvládneš to.
Přeji Ti Fatimo, hodně úspěchů v práci.
Upravil(a) Bláža.. (3. 2. 2007 12:53)
Není tady
sunyata napsal(a):
Fati, a kdy vlastne nastupujes?
Nastupuju v pátek
Tedy konec vyspávání do desíti 
Není tady
Fatimo: Tak ať se ti tam líbí 
Není tady
Fatimo, gratuluji k práci - tak se snaž !!! Dávej pozor u bankomatu na penízky a když budeš milá a oblíbená, třeba sbalíš i nějakého šéfíka :-) a budeš zase šťastná a spokojená !!! Vidíš, já říkala, že se budeš časem smát !!! :-) :-)
Není tady
Fatimo, tak jaké je to v nové práci?