19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Čauky, u to tady taky někdy zaznělo, ale co děti a kapesné a kolik vůbec dětem dávat?
My dáváme jak za známky, tak za pořádek v pokoji a přístup k učení (straně se vzteká a uráí ) a takové ty, v jejich očích "kraviny". A samozřejmě i sniujeme, take někdy se dostaneme i do mínusu.
Jakmile něco dostane, musí to okamitě utratit do poslední koruny ( vím, musí se naučit si zvykat i na to, e hold utratila, tak má smůlu) Ale je tu opět nae milovaná tchýně, která poruuje nae zásady a hned jí něco strčí. Nenechá ji zakusit, co je to být bez peněz.
Zajímalo by mě, jak to řeíte doma vy?
Není tady
No osobně mám prcka teprve čtyřletého, take u nás se finanční operace omezují
na pětikoruny z nákupních vozíků, které systematicky schraňuje v kapse bundy a
následně si je ukládá do kasičky :-)
S nástupem do koly si myslím, e by děti měli kapesné dostávat. Bez ohledu na to,
jaké známky ze koly nosí či jak moc doma pomáhají. U meních dětí se doporučují
částky mení, za to častěji... např. 20-30 Kč na týden. Starí děti, řekněme od deseti
let mohou dostávat kapesné v měsíčních intervalech a ve vyích částkách, částky se
orientačně v mém okolí pohybují od 150-350 Kč - některé děti si z toho hradí i cestu
do koly, či svačiny.... Kadopádně by vdy dítěti měly zůstat nějaké třebas minimální
prostředky, s kterými si můe dělat co chce a nemusí je rodičům vyúčtovávat.
Pokud dítě ve utratí během několika dnů, má prostě po zbytek měsíce smůlu. Naopak
odebírat peníze za patnou známku nepovauji za ideální. Stejně tak je nevýchovné
platit dítěti za pomoc v domácnosti.
S babičkama holt asi nic neuděláme, ty mají právo děti rozmazlovat :-). Dcerka sice
úplně bez koruny není, ale zase nemá anci uetřit na něco větího, po čem touí....
Není tady
Kapesné dáváme na měsíc (třináctiletá holka, dvě stovky), platí si z toho vyloeně jen svoje "blbůstky" (ne svačiny atp.). Dáváme jaksi automaticky, ne za pomoc nebo za známky - k pomoci ji máme od mala (zadarmo a samozřejmě) a dávat peníze za známky, to není moje parketa...já se snaím, aby dcera pochopila, e se učí pro sebe, take ji nehodlám podplácet za dobrý známky...popřemýlela bych o jiný motivaci. Kdy dceři dojdou peníze, tak má zkrátka smůlu (i kdy i u nás občas "zafungují" babičky, ale to spí k narozeninám atp.).
Není tady
Kapesné dávám mimo jiných finančních dárků , třba narozky a vánoce , děti jsou u velké, ve, co souvisí s jídlem a doptavou platím, mladí syn má 3OO na měsíc a starí 400 na měsíc, zatím si nikdo nestěuje, mobily, kredity, kola, kina, divadla a jiné věci platím já, pokud se jedná o průměr, kdo chce lepí musí si naetřit, také někdy platím permanentky do posilovan.
Není tady
Nejmladsi (5) zatim nic nedostava, starsi (7) chodi do prvni tridy a dostava 10,- na tyden, nejstarsi (12) chodi do seste a dostava 60,- na tyden. Ostatni veci souvisejici s dopravou, jidlem atp. hradim zvlast. Manzelka kdysi zavedla 'prilepseni' za znamky, takze na konci mesice si (ta nejstarsi) pocita znamky .. za 1 a 2 jsou plus, za 3, 4, 5 jsou minus ... a to trochu motivacne, ze za horsi znamky je vic penez dolu nez za ty dobre. Zatim vzdy byla v plusu, ale snazi se do toho zamontovat kdeco ... dneska se napr. ptala, jestli do toho bude moct zapocitat i znamky z vysvedceni
Není tady
Mém dceři je 7 a zatím kapesné nemá, pokud něco chce nebo potřebuje si řekne,ale myslím si, e hodnotu peněz zatím nezná a není potřeba ji v tomhle směru mást
Není tady
dávám synovi (13,5roku) 100Kč na měsíc + platím mu telefon 200Kč, jízdenky na krouky,svačiny..
take má kapesné jen na ňamky.
Není tady
Já dávám dětem měsíčně desetinásobek věku + babička 20 Kč. BM je podporuje jinak, take dcera má třeba lepí kosmetiku ne já .
Není tady
Holky díky za typy, nějaká ponaučení si vezmu a zkusíme to trochu jinak!!!
Není tady
Mám 3 děti,nejstarí 11let dostává 100kč na měsíc,je hrozně spořivá,u teď etří na dalí vánoce.Dalí dvě děti dostávají 50kč na měsíc.Navíc dostanou na narozeniny 300kč od babičky,nejstarí chodí na vítání občánků,take mají i takovou monost svojí ikovností si něco vydělat.Ale pokud někdo něco zničí,nebo ztratí,tak si to dětičky zacajlujou sami.:reta:Ale jsou ikovní,na vánoce se skládají,take jsme tyto vánoce dostali,já napařovací ehličku a manel krásnou potovní schránku k novému domečku.Nechápu,já etřit teda neumím.
Není tady
Není tady
Ahoj vsem,
moje dcera, skoro 16, dostava 5 tydne+10 mesicne ji sporim na dovolenou v CR-pro jeji potreby a sama si vydelava roznasenim novin kazdy tyden 5. Kredit dostava 10 na mesic. Cili sumasumarum ma okolo 40 mesicne. Je pravda, ze je tady vse drahe, ale musime ty nase deticky taky ucit malinko si setrit. Jinak ma vse, co potrebuje.
Není tady
Syn (18 let) dostává 400 kč měsíčně. Platí si z toho kredit, knihy, časopisy, posezení s přáteli. Přivydělává si brigádami a občas dostane něco od babiček, ale nepravidelně. Kapesné mu dávám od té doby, co chodí do koly. kdy někdy nevyjde nebo si potřebuje koupit něco, nač nemá, tak mu půjčím, ale musí mi to vrátit, aby se naučil hospodařit.
Není tady
Syn 17let dostává 500Kč na měsíc.Mobil má placený a mhd také,jinak celé prázdniny chodil na brigádu,tak pochopil jaká je hodnota peněz.Peníze utratit umí,ale kdy chce něco drazího koupit,tak si na to umí vydělat.
Není tady
Ahoj syn 15,5 dostává 450kč,+ pauál 200kč mu platim.Moc neutrácí,dokáe si uetřit.Kdy začal chodit na základku dostával korunky za známky.Za 1-5kč,2-4kč,3-0,za (dával mne) 4-4kč,5-5kč.Peníze si etřil (nosil samé jedničky) a jeho radost byla,kdy si za uetřené korunky koupil helmu na kolo...U dcery(22): to bylo naopak,ta kdy dostala peníze dokázala je ihned utratit.V 18ti vyletla z hnízda a zjistila,e tudycesta nevede.Musela se sama naučit etřit!!!
Není tady
hallo co sa tyka vreckoveho - kapesne, ja som to robila tak, ze ak chceli mat deti peniaze, tak boli ohodnotene domace prace - penazne, anpriklad vyniest kos ... super to klapalo, ak chcete sa dozvediet viac typov tak chodte na http://www.derproblemloesungsweg.de/for … rberid=24, samozrejme musite vediet po nemecky
Není tady