29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj všichni, mám zase jednu otázku. S přítelem se snažíme našeho pejska cvičit a zatím se nám daří dobře.
Umí sedni, podej pac a chceme ho naučit lehni a zůstaň. Jen bych potřebovala vědět, jak se povel lehni provádí technicky.
Když jsem ho učila sedni, tak jsem ho chytla za obojek a druhou rukou přitlačila na zadek a bylo to. Ale nevim jak udělat aby lehnul (přece mu nepodkosim tlapy :-), v knize kterou mám bohužel tohle nepíšou, tak bych byla ráda, kdyby jste mi mohli dát nějaké dobré a zkušené rady.
Jo a ještě jeden dotázek, mám podezření, že náš Bady má asi nějakou blechu, v lékárně jsem mu koupila nějaký sprej (teď přesně nevím jak se jmenuje, stál něco kolem 350 Kč) už ho tím stříkám asi týden a zdá se mi že to nefunguje, ale slyšela jsem o nějakých ampulích - nemáte taky někdo zkušenost????
Díky moc předem a mějte se hezky:)
Není tady
Na blechy je Frontline a mě funguje.
Lehni - vzít pamlsek ro ruky, říci sedni, ruku dát co nejvíce dopředu před čumák a říci lehni a on se musí natáhnout do lehu za pamlskem. Pak opakovat hoooodnej, lehl.
Není tady
k tomu co radi lepista jeste dodam - volnou rukou stale drzet zadek, aby se nezved a pro ten pamlsek si jednoduse nedosel nebo nedolez, pripadne, kdyz to nepochopi, volnou rukou jemne tahnout za obojek smerem dolu
Není tady
Ahoj
dodala bych jemně mu můžeš ještě ty přední packy podrazit,a lepší je psa naučit na povel DAUN (nevím jestli to píšu správně,ale vyslovuje se to tak) protože sedni - lehni pejsek slyší skoro stejně
Blešky- no my ten olejíček používáme i proti klíšťatům a je bezva,zajdi k veterináři on ti ho prodá podle váhy psa.
Není tady
Ahoj, díky moc za rady :-)mějte se fajn
Není tady
"Lehni" nám šlo, ale "zůstaň" vůbec. Jako by se bál, že mu utečeme. Poslušně sedne, udělám pár kroků a on taky.
Nám se osvědčil obojek proti parazitům, ten jediný účinkoval proti klíšťatům a blechám zřejmě taky, na chatě si hrál s ježky a nikdy blechu neměl.
Není tady
Gioia: musím nesouhlasit.... psi mají dokonalý sluch, ten pes to slyší a rozezná moc dobře, dokonce pokud vám i hlídá pes dům, tak už jenom podle zvuku kroků nebo zvuku motoru pozná kdo přichází, nás tak pozná dokonale, když jede taťka domů z práce tak motor neslyšíme a když pes z ničeho nic vyskočí z pelechu a letí ke dveřím, tak víme že přijel taťka:D kolem naěeho projede několik aut denně a po žádném se neohlídne ale jak přijede naše tak je hned u dveří
a proti klíšťatům a blechám používáme takový olejíček, teď nevím jak se to jmenuje ale je to dražší než obojek..trvá to asi tak tu sezónu, nalije se to tomu zvířeti mezi lopatky, nám to zabíralo, za celé léto se neškrábal a neměl jediné klíště
Není tady
hlavně musí být pro psa výcvik zábavou, my sme ho prostě přitlačily až k zemi a pak sme mu říkaly lehni, když chtěl vztát tak sme ho přidrželi a opakovaly lehni - hodný asi tak 2* až 3* pak sem ho nechali vstát achváliály sme ho že je hodný pejsek že tak je lehni a zase : hodný lehni je hodný.... a dali sme mu piškot, tak sme to dělali několikrát denně, a když toho psa vždycky pochválíš a dáš mu temn pamlsek, tak ho to i byví a těší se na to, protože ví , že když poslechne tak za to něco dostane, pak se to musí pochopitelně s těma odměnama omezovat pač by pak poslouchal jenom za odměny a to mi nechceme, že jo... no a do 2 dnů uměl lehni.....
Není tady
Můj strejda jej učil tak že řekl "LEHNI"!!! a přitlačil ji k zemi....Opakoval to tolikrát než si na ten povel zvykla.
Není tady
už umíme lehni je to sranda, učili jsme ho tak, že jsme před něj dali pamlsek a šlo to hladce. Díky všem za rady
Není tady
Tak to gratuluji. My s lehni ještě bojujeme. Někdy mám pocit, že vůbec neví co po něm chci. Nebo to na mě hraje:) což bych se nedivila...
Spíš bych ještě poprosila o rady na povel "zůstaň! to totiž ani nevím jak provést. Jen co udělám krok, tak jde za mnou. Takže kousek odejít, vrátit se a pochválit je nemožné.
Není tady
taky Badymu gratuluju a co blešky zkošeli jste ten olejíček?
Není tady
CeltikDragon
Ano to rozhodně mají. Tohle mi radil myslivec a zkušený chovatel,když řeknu LEHNI fenka sedne a opakování povelu pak až LEHNI,při povelu DAUN leží hned
Není tady
Gioia napsal(a):
taky Badymu gratuluju a co blešky zkošeli jste ten olejíček?
Ahoj jojo blešky dobrý. Povely všechny zvládá, lidi nám ho dost chválí, že umí hezky poslouchat. Učíme ho snad všechno možný - umí lehni, sedni, zůstaň, dokonce ovládá podej pac a druhou pac. Když vcházíme do dveří tak má naučeno, že nejdřív páníček a pak může on. Tohle všechno ho učí přítel, cvičí ho každý den. Máme spoustu knih a podle nich jedem
Je to šikulka a jsem na něj moc pyšná Jo a co je nejlepší, že nám vydrží přes den když jsme v práci neudělat loužičku, to jsem pak nejšťastnější
Není tady
Tak to je
nevím jestli si to už psala,ale nějak mi to uniklo,co máš za rasu?
A jak starého?
My už umíme povely beze slov,jen posunkama např.:
ke mě - 2x plácnu do boku
zůstaň - ruku do urovně očí a zvednu ukazováček
a teď to trénujem i z dálky
Není tady
Gia: to je dost špatně ty tvoje posunkové povely, plácnutí do boku je K noze, zvednutí ukazováčku je štěkání!!! Zkus si najít NZŘ tam jsou posunkové povely zobrazeny jak mají vypadat....
Není tady
no ona přiběhne a stoupne si k noze,a stím ukazováčkem asi máš pravdu,abych řekla pravdu,ani mě nenapadlo studovat to
když zvednu ukazováček pochopí,že se něco děje a okamžitě se zastaví a čeká co bude dál
a když mávnu zápěstím pochopí to jako volno
mám víc "speciálních" povelů
Není tady
No, já taky gioio
Mně je teda jedno, jaký posunky... já jsem si je vymyslela sama. Záleží na tom, jestli je to pes bytovní a nebo cvičený.
Pokud je to jen ten základ. Sedni, lehni, ke mně , k noze, u nohy, zůstaň, volno a ještě teda plazit, štěkat, a já jsem teda ještě učila doleva a doprava a hlavně sedni před silnicí!! hlídej a přines a hledej, ještě něco nepodstatnýho by se našlo.
A vycházelo to z jejich a mých reakcí. Hledali jsm společně něco, na co by snadno reagovala rozpoznala.
Ty posunky byly:
ke mně, ruka na hrudník..
k noze, ruka ke stehni
u nohy, ruky plácne víckrát na stehni
čekej, otevřená dlaň u hrudi
zůstaň, natažená ruka v před a otevřená dlaň
Sedni, otevřená dlaň sklopí prsty dolů do vodorovné polohy
lehni, mávnou celou dlaní od jakoby zůstaň až k lehni..
u silnice vždycky měla k noze a automaticky sednout.
štěkej jsem jí na posunek neučila...
Tady se někdo ptal, jak se uči ke mně a zůstaň. Jeden ze způsobů:
Na dlouhým tenkým volným provázku. "Ke mně popátehneš". Zůstaň.. nátáhneš otevřenou dlaň směrem ke psovi a říkáš zůstaň... pokud se pohne, tak mu dáš dlaň blíž k očím a tím zmenšíš optickou vzdálenost a pak se dál zase pomaličku vzdaluješ dokud pes neznačí, že se chce pohnout. ...
Později odházíš jen s otevřenou dlaní a na velkou dálku a nakonec stačí, když ukážeš dlaň a můžeš jít kam chceš, tedy i z dohledu a pes čeká.
Jo a co se týče toho, jak pes rozlišuje slova.
Nevím samožřejmě jestli to tak mají všichni psi. Ale můj nerozlišuje celá slova. Pro něj je důležitý zvuk. Tedy jednoduše se orientuje podle první hlásky v povelu.
Stačí tudíž říct SSSSSSSSSS... a sedne. LLLLLLLLL a lehne.
Důležité ve slověch jsou taky přízvuky. Proto třeba někdy může být tím zvukem druhá slabika.
Takže Lehni, sedni, down je jedno , co se použije. Anglicky nebo česky, to je psovi značně šuma fuk. Hlavně to musí být vyrazně odlišný od ostatních a pokud možno co nejkratšími slovy a fungující v logických celcíc.... Dvě slabiky jsou tak akorát. Podle mě. Jednoslabičmá slova jsou samozřejmě jasnější. Ale pro bytovýho psa to asi není až tak potřeba. Jde o to při tom výcviku užít krásné společné chvíle a komunikaci.
Upravil(a) host eska (9. 3. 2007 9:31)
Není tady
teda to bylo vyčerpávající
já mám tu svou obludu hlavně pro radost a jako společníka,a tohle všechno se obávám,že by ani nezvládla
mám ještě jeden individuální povel
když potřebuju,aby se vyčurala (třeba když ji beru do auta) řeknu "čury mundy" legrační,ale funguje to
Není tady
Gioia napsal(a):
Tak to je
nevím jestli si to už psala,ale nějak mi to uniklo,co máš za rasu?
A jak starého?
My už umíme povely beze slov,jen posunkama např.:
ke mě - 2x plácnu do boku
zůstaň - ruku do urovně očí a zvednu ukazováček
a teď to trénujem i z dálky
Ahojky, no já mám labradora černýho, teď mu bylo 5 měsíců Ty jo tak to je Tvůj pejsek dobrej, že umí povely beze slov
vidíš, tak to se máme pořád co učit. A já myslela, že už všechno umíme...
Není tady
Je velmi dobré učit psa posunkové povely, může se stát že ohluchne (některá plemena s bílou barvou k tomu mají větší předpoklady) a pak se s ním snaze domluvíte, ulehčí vám to život
Není tady
Ahoj
moje fenečka má dva a půl roku. A myslím si,že se má pořád co učit a hlavně dokolečka trénovat to co už umíme. Vidím,že když trochu polevím,za chvilku toho začne zneužívat,hlavně,když je venku jen s partnerem, to je pro ní spíš kamarád než paníček.
Není tady
Gioia napsal(a):
teda to bylo vyčerpávající
![]()
já mám tu svou obludu hlavně pro radost a jako společníka,a tohle všechno se obávám,že by ani nezvládla
mám ještě jeden individuální povel
když potřebuju,aby se vyčurala (třeba když ji beru do auta) řeknu "čury mundy"legrační,ale funguje to
čury mundy... no, vidíš, to jsem tu svou nenaučila a přitom by se to tak hodilo... no, můžu to ještě zkusit, ale je jí třináct, to už asi nevýjde.
Rozmazlovači jsou na každém kroku
Já jsem vlastně jediná(tedy ještě ségra) co jí k něčemu vedl. Takže některý věci prostě nejdou pak snad ani odstranit. Jako loudění od stolu, když tam tatínek dává řízečky
Já musím dodat, že jsem si uvědomila, že mi bylo 11-12let, když jsem jí nejvíc cvičila to mi ani nepřišlo..
A s těma posunkama. Myslím, že jsou stejně důležitý jako hlasový povely. Bettinka právě už špatně slyší a musím říct, že vlastně teď opravdu oceňuju, že to umí. Nevím, jak jinak bychom se teď dorozumívali.
Posunky určitě naučit. Hodí se to i na dálku, když člověk něco potřebuje a nechce hulákat, navíc je pejsek víc ve střehu vůči páníčkovi, protože se na něj musí dívat, by věděl, co pán chce. Myslím, že to zlepšuje celkově tu komunkaci a poslušnost. Aspoň u nás to tak určitě bylo.
Upravil(a) host eska (13. 3. 2007 10:05)
Není tady
Tak slavíme úspěch, už umíme lehni. Ale kolikrát se mu do toho nechce...asi je línej po mě
Zůstaň ani zbla. To prostě je asi nad moje schopnosti, ale trénujeme.
Není tady