Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 19. 1. 2007 9:12

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

schopnost soustředit se

Ahoj,
chci se vás zeptat, jestli nemáte nějaký trik na to, jak se znovu naučit se soustředit.

Možná divná otázka, ale mně se zdá, že tahle moje schopnost se po mém soudu o dítě, rozvodu a následném řešení bydlení (hypotéka, stavění...) rapidně zhoršila. Už to bude dva roky, co jsem od manžela odešla, ale asi je to ještě málo času na to, aby se moje psychika se vším vyrovnala. Teď už jsem v životě spokojená a šťastná, jen to moje soustředění mě tak trošku trápí...tak bych si chtěla nějak pomoc´.

Díky za vaše zkušenosti a názory.

Není tady

#2 19. 1. 2007 9:43

Michaela.43
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Re: schopnost soustředit se

zdravím,
na co se potřebuješ soustřeďovat? Jestli na učení, tak prostě musíš vše hodit za hlavu a šprtat( jo, to se mi lehko řekne), já se kolikrát taky nesoustředila a pak jsem letěla.....

nebo máš na mysli něco jiného???

Není tady

#3 19. 1. 2007 12:04

Largo
♥♥♥♥♥♥-

Ahoj Evo,
vím, že na tuhle potíž má speciální postupy jóga, jednoduché i složitější. Projdi pár knih, určitě se rada najde. smile A dej vědět, jak to jde.

Upravil(a) Largo (19. 1. 2007 12:09)

Dobré věci v životě jsou věci nejtišší.

Není tady

#4 19. 1. 2007 12:22

ADRIANA 1
♥♥♥♥♥♥♥

tiež mám ten pocit. a tiež neviem čo s tým. ja to mám len pri učení

Natália   * 12.06.2010 *  3100g / 48cm
http://www.tickerclub.com/cache/fc254e0664.png
    http://mareckinblog.blogspot.com/

Není tady

#5 19. 1. 2007 12:30

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

To jsem taky zjistil, že jakmile člověk dokončí školu, že děsně zleniví a to i v soustředění hmm

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#6 19. 1. 2007 13:15

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Michaela.43: Jo, jde mi o to, jak se soustředit na učení. Mám poměrně dost hektický život, práce, za kterou musím dojíždět, dítě, vedlejšák, cvičení, vejška, stavební úpravy doma, hypotéka..... Ale na druhou stranu - vždycky jsem docela dřela a ráda, nejsem gaučák, co vydrží celej večír koukat na televizi...... Myslím, že s tou soustředěností mi zacvičil ten rozvod a to, než jsem se k tomu rozhoupala....

Largo: Jóga? No taky mě to napadlo, ale že nemám žádnou zkušenost a ráda přitom dělám věci pořádně (jo, bývalá perfekcionistka, který občas ještě pořád hrábne v hlavě ten pocit, že má vědět o dané věci víc, když se jí chce zabývat smile ... zkusím se pokoukat po knihách. Dík.

Kalik: no tak to vždycky mozek zleniví, když ho nic nenutí makat. ale u mě se to zdá až moc....

A můj největší osobnostní problém je, že jsem netrpělivá. Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů...tak takhle bych to nějak všechno v životě ráda....blbina, já vím, ale pomožte si..... smile No prostě - je to výzva big_smile (to se ujalo u nás v práci jako označení naprosto nesplnitelného a debilního úkolu, který zadal nadřízený smile v tomhle případě jsem si já sama zadala naučit se trpělivosti. Nesplnitelný to není, debilní už vůbec ne, ale je to teda náročný smile

Mmch - dnes mám tummenupp náladičku, protože mám za jedna z úterní mikroekonómie!!! Třikrát hurá!!!

Není tady

#7 19. 1. 2007 14:01

Axi
♥♥♥♥♥♥-

Evo, tenhle problém mám taky. Tak až na něco přijdeš, dej mi prosímtě vědět. Blahopřeju k mikroekonomii ;-)

Jsme příliš slábi ve víře a svatou pravdu na kříž vlekou...

Není tady

#8 19. 1. 2007 14:04

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Axi: smile ´s mě potěšil, že v tom nejedu sama a díky za blahopřání. Jakmile něco zafunguje, dám vědět na babinet, nejsem "krkavá", takže se podělím.

Není tady

#9 19. 1. 2007 14:11

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Tak Evo, tak co třeba poptávková a nabídková křivka big_smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#10 19. 1. 2007 14:17

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Kalik big_smile ... jdi do ... háje big_smile ...

Není tady

#11 19. 1. 2007 17:46

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Gratulujem, Evi, a ja teda nie som veľmajster v koncentrácii, ale keďže pracujem v jednej miestnosti s ďalšími cca 50-60 ľuďmi, ktorí naraz telefonujú, prehrávajú nahlas tie si telefonáty, ťukajú do počítača, nadávajú naň, tlačia si veci, nadávajú na tlačiareň, do toho hučí telka, kričia si povely a koordinujú sa, apod. - a ja sa mám pri tom sústrediť, tak som sa naučila strčiť si slúchadlá do uší, dať si nejakú tichšiu neinvazívnu hudbu a vyčistiť si hlavu. Volám to reset(nie tvrdý big_smile ). Mne v tom pomáhajú meditácie, vizualizácia a dokonca aj činelky na orientálnom tanci, lebo tam musíš prepnúť na automatického pilota, ak máš popri činelkovaní ešte aj pohybovať nejakou časťou tela v inom rytme. Myslím, že východné náuky a telesné cvičenia sú zamernaé presne na toto. Možno na začiatok bude nutné zájsť na pár hodín(jógy, tai-či, apod.), potom to už podľ amňa šikulka ako ty zvládne sama.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#12 19. 1. 2007 18:24

karen.01
♥------

Tento problém dobře znám. Moc mi pomohlo cvičení které jsem natudovala z knížky Marie-France Mullerové "Jak získat sebedůvěru a překonat nesmělost"-str. 50 V kostce jde o to si každý den najít 10-10 min. sednout na klidné místo, najít si jeden bod na který se díváte a pokusit se nemyslet vůbec na nic. Jen vnímat přítomnost - zvuky, pachy, vnitřní pocity.zpočátku je to dost těžké, ale pomáhá to.

Není tady

#13 20. 1. 2007 13:47

Axi
♥♥♥♥♥♥-

Eva a ostatní, možná by se dalo něco vytěžit na tomto serveru:

http://www.stevepavlina.com/blog/2005/0 … iscipline/

Jsme příliš slábi ve víře a svatou pravdu na kříž vlekou...

Není tady

#14 23. 1. 2007 10:08

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Díky všem.
Axi: jéžiš! Je to dlouhý! a to je pro někoho, kdo se neumí soustředit, teda oříšek wink ... no první výzva zní - "přečíst text tak, aniž bych se ke každý větě musela vracet"....tedy "číst důkladně" ..... jo to bude facha! smile

Není tady

#15 23. 1. 2007 12:45

Marie N
♥♥♥♥♥♥-

Evi,
gratuluji ke zkouškám tummenupp
A k tomu soustředění.... Když jsem měla nerváky doma, tak jsem se také na nic nedokázala soustředit. Málem šla moje práce do prčic. A pak jsem si našla způsob. Sedla jsem si, zavřela oči a projela hlavou vše co mě tížilo, trápilo a popřemýšlela jestli to stojí za to. Většinou jsem si vsugerovala, že ne. ještě chvíli setrvala se zavřenýma očima a pokoušela se na nic nemyslet. Až když jsem dosáhla tohoto stavu, tak jsem se pustila do práce a nemyslela na nic jiného. Takto jsem získávala soustředění. Někdy se ale nezadařilo.... stolt

S ženou je to jako s obrazem, hlupák nepozná jakou má cenu dokud nezjistí jak mnoho je za ni ochoten dát druhý.

Není tady

#16 23. 1. 2007 15:44

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Marie N: Díky, Maruško. ... když já právě ty nerváky už nemám ...není nic, co by mě tížilo....na co bych musela myslet..... jen se prostě nedokážu začíst do textu a pamatovat si ho. Nota bene, když je to třeba matika plná "těch háků" (jak říká kámoška integračním znakům big_smile Ale pokusím se nemyslet chvíli na nic...to by mohlo vyjít...to zkouším třeba večer před usnutím a pořád se mi hlavou něco honí (třeba: dala jsem rybičkám?, vzala si holka lék?, stihnu zejtra jít cvičit?, mám hotový přípravy do práce?, synovec-miminko dneska kejchal, nenakazila ho moje dcera?, ježíši, za týden už je ta zkouška a já nic neumím, nemáš vyžehleno, v čem půjdeš do práce, nezavolala jsi učitelce dcery kvůli přijímačkám na střední, zapomněla jsi se stavit s dcerou na očkování, vypnula jsem světlo rybičkám?, babička nám stárne, někdy to je s ní na zcvoknutí, to maso v lednici už se musí nějak uvařit, jinak se zkazí......no a furt dokola.....tedy většinou....) Díky smile

Není tady

#17 24. 1. 2007 6:30

Marie N
♥♥♥♥♥♥-

Evi,
tak zkus nějaké vitamínové přípravky a nebo čaje podporující koncentraci a zakaž si na tyto věci myslet před spaním, při učení atd. Tohle mívá můj manžel když doma stavíme. Nespí celé noci a přemýšlí o tom, jak to udělat.  Vyzkoušej skutečně nějaký sypaný čaj. Mě se osvědčily - i když je nesnáším  brrrrrr lol

S ženou je to jako s obrazem, hlupák nepozná jakou má cenu dokud nezjistí jak mnoho je za ni ochoten dát druhý.

Není tady

#18 24. 1. 2007 6:59

Májajája
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

Maruško, jaký čaj pije tvůj manžel? Můj by ho taky potřeboval. Celé noci nespí a nad něčím dumá, ale tvrdí že ne proto že má problém, ale proto že mu stačí polovina spánku co mně.

Jinak roztržitost s netrpělivostí jsem snažila zahnat synovými tabletkami na soustředění a pomáhalo to málo a do doby než jsem si je zapomněla brát. Já totiž nejsem schopná nic cdělat pravidelně. Já pravidelně dokážu vypít jen ranní čaj, a kafee po návratu domů. Ostatní věci dělat s pravidelností je pro mně nadlidský úkon, a to včetně zamykání firemní kasy, najít klíče ...horor!!! a dočíst ten text od Axi, to bude úkol na rok 2007.............

Mája

Není tady

#19 24. 1. 2007 8:27

elinka
♥♥♥♥---

Ahoj Evo, tak tyhle stavy taky znám, během rozvodu jsem neměla problém se soustředěním, byla jsem vybičovaná k maximálnímu výkonu a opatrnosti a pak když to bylo všechno za mnou tak jsem jen byla schopna sedět před televizí a stejně nevnímat co tam vlastně dávají.A pak večer v posteli mi hlavou probíhalo všechno možný i nemožný a usnout se stalo téměř nadlidským výkonem...Když to trvalo dva měsíce, tak jsem se začala snažit to řešit..Nejdřív jsem začala tím spánkem, začala jsem si vařit meduňkový čaj, ten pomohl k uvolnění myšlenek před spaním a rychlému usnutí.No a přes den jsem se prostě k soutředění nutila a nutila, vždycky když jsem začala myslet na něco jinýho než učení, tak jsem si normálně nahlas vynadala lol A po čase se to všechno zlepšilo....držím palce, ať se i tvoje soustředění brzo spraví smile

Není tady

#20 24. 1. 2007 11:05

Marilyn
♥♥♥----

Ahoj Evo,

mám v současnosti dost podobný problém, i když já na rozdíl od tebe mám kolem sebe ještě stále řadu těch stresových situací, které to ještě zhoršují (a některé situace jsou samy o sobě již důsledkem té neschopnosti se soustředit - např. zhoršené pracovní výsledky).

Žiju podobný život jako ty - celková hektika - náročná práce (analyticko+koncepční), náročný vztah a následný rozchod, nové bydlení + zařizování (včetně kolotoče s reklamacemi stavebních a truhlářských prací), VŠ (tu jsem dokončila vloni na jaře), řada zájmů jako fitness, malování, ...

Např. neschopnost soustředit se na čtení delších textů je podle mne důsledek mého VŠ studia při zaměstnání. Málem jsem to nezvládla, mám práci hodně náročnou na myšlení a když jsem k tomu ještě po dobu tří let musela vypracovávat práce do školy + připravovat se na zkoušky, tak jsem měla pocit, jako kdybych byla neustále v práci a neměla vůbec žádnou možnost si "odrazit" a někdy jsem cítila, že už to prostě nezvádám a mozek jako kdyby začal stávkovat - prostě sám vypíná. Dneska nejsem schopna přečíst delší text, nebo ho nedokážu přečist do detailu a musím se x-krát vracte, abych ho pochopila.

Musím říct, že mne to někdy docela děsí.... Myslím si, že v mém případě už je to vyhoření a že bych potřebovala nejméně 6 měsíční pauzu v práci, hodně jenom relaxovat a postupně se dávat dohromady a celkově přestat s tak hektickým způsobem života. No jo, jenomže 6 měsíční dovolenou mi nikdo nedá, dát výpověď a být bez práce si jaksi nemohu dovolit (hypotéka & spol.), takže.... Nevím, asi se to časem nějak vyhrotí (v práci, protože tam se to hodně odráží na mých prac. výsledcích - dřív jsem byla velmi výkonná, takže rozdíl je dost vidět), protože je mi jasné, že samo se to nespraví. Možná skončím u Chocholouška:-)

Není tady

#21 24. 1. 2007 11:19

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Marylin: ... mno... a to nepíšeš o dítěti....já mám k tomu ještě dceru smile

Není tady

#22 24. 1. 2007 11:23

Marilyn
♥♥♥----

Eva36 napsal(a):

Marylin: ... mno... a to nepíšeš o dítěti....já mám k tomu ještě dceru smile

Kdybych měla dítě, tak už bych v péči toho Chocholouška dávno byla:-))

Není tady

#23 24. 1. 2007 11:25

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

elinka: Díky, ale meduňku snad ani nepotřebuju. Mně se sice honí před spaním hlavou ledacos, ale do deseti minut stejně  sova úplně vytuhnu smile Kdysi před tím rozvodem se mi moc spát nedařilo, tam byla dobrá....holt budu se muset snažit se soustředit. Ono to někdy jde....ale přijdu si jak malý dítě - třeba si musím ten text rozdělit na kratší etapy (mnohem kratší, než jsem zvládala dřív...a to mě prudí.....jo, to je ta moje netrpělivost... wink

all: A víte co? Já jsem se od té doby, co jsem vám tu sem napsala, dokázala soustředit i na nějaký to učení. (Teda né že bych to uměla, ale zvládla jsem to aspoň přečíst a něco mi je dokonce i jasný smile ... že by to psaní mělo takovej terapeutickej účinek i v tomhle případě? Jako že by mi to pomáhalo odstranit ten soustřeďovací problém? .... To jsou věci...   va

Není tady

#24 24. 1. 2007 11:27

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Marylin: A třeba né. Ono tě to pak donutí rozlišovat věci důležitý a nedůležitý. Pro mě je třeba důležitý jít s holkou a se psem ven, nedůležitý je učit se místo toho na zkoušku.... člověk si může včas uvědomit, o co v tom životě jde... kdybych jí neměla, tak se asi pachtím někde za kariérou nebo dělám nějakou jinou krávovinu wink

Není tady

#25 3. 1. 2013 11:00

Jajja
♥------

Já na soustředění, stres i únavu užívám každý den brainstart. Obsahuje guaranu i ginkgo, moc jsem tomu první nevěřila, ale fakt funguje. Beru ted dva mesíce a urcite budu pokracovat. Koho to zajímá tak odkaz smazán, nepovolená reklama.

Upravil(a) AndreaP. (3. 1. 2013 11:40)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí