21. října : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 21. října : Straidelné čokoládové muffiny pro odváné děti. Zabaví i zasytí! 21. října : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Holky, já se zblázním!!!!!!! Dcera měla před pár měsíci velkej průvih ve kole - zfalovala omluvenku. Bylo okolo toho dost dusno, dostala dvojku z chování. A víte co? Dnes mi volá, e to udělala znovu. Zase naprosto blbě - protoe se na to okamitě přislo-zfalovala omluvenku (nechtěla psát nějakou písemku). Tak tohle mi u fakt mozek nebere. Proč to proboha dělá? Proč musí podvádět? Jsem z ní na mrtvici, váně.
Není tady
Maruko, soucítím s tebou. Nevím jaké máte doma praktiky, já vím, e nejvíc získám po dobrém a kdy udělám nějakým způsobem "dojem". Prostě řeknu něco co absolutně ode mne nečeká nebo něco takového udělám. Často si spolu povídáme. Co je asi stěejní. Je fakt, e se vtírám a 3x mě odmítne, ale počtvrté to vyjde a "poklábosíme", a se divím, co mi vechno řekne.
A to u nekritizuju. Nesmím. Cítím to tak. Nejvíc získám třeba kdy jí navrhnu, e si spolu zajedem zaplavat, zacvičit, na "dlouhou" procházku s pejskama. Třeba někam zajedeme, i nakupovat atd. A to je otevřená a sdílná.
Co to zkusit takto. Třeba, aby věděla, e můe přijít a říct, neumím na písemku- nechci do koly. A ty jí na to řekne buď dobře, jednou za rok má nárok(jednou jsem to udělala) nebo mazej do koly a pak si o tom promluvíme (jedna pětka taky jde spolknout). Otázka bude proč neuměla? nechápala látku, nechtělo se jí učit?? Co v ní probíhá?? Krom puberty.
No, jo,...tak dej vědět, jak to dopadlo...atd. Drím vám holky palce.
Není tady
Nam se to take stalo - zfalsovana omluvenka. Jeste ke vsemu tak nelogicky (jako ze jsem ji rano napsala omluvenku z posledni hodiny telocviku kvuli vysoke teplote), ze jsem vazne nevedela co me vic urazi - to, ze moje dcera je na stiru s logikou, nebo to, ze zfalsovala muj podpis :-) Stalo se to jednou, asi si to potrebovala zkusit. Kvuli skole to nebylo (je jedna z nejlepsich aniz by se musela nejak moc snazit), bylo to kvuli kamaradkam - aby se ukazala, ze je pro kazdou legraci. Ach jo, co ti pubertaci musi resit aby zapadli do kolektivu...
Není tady
Holky, kluk zase přepisuje známky v ákovské. U to udělal v esté třídě, samozřejmě se na to přilo, dostal důtku, domluvili jsme mu a on to teď, v osmé, udělal znova, tedy nepřepsal, prostě si je pokrkal, jako e se učitel spletl (Ve třech předmětech). Jsem z něho úplně na mrtvici, taky nevím, jestli mě více urazilo to, e si myslí, e jsem tak blbá, e na to skočím, e mu budu věřit, a nebo mě více tve, e opět podvádí. On ohledně koly le pořád, přitom se mi dívá přímo do očí, ani se nezačervená. Já u mu raději vůbec nic nevěřím a tak bych chtěla. Straně mě to mrzí, e se tak chová, úplně nám to ničí vztah. Jsem z toho straně zklamaná, přitom ho nikdo nebije, snaíme se ve řeit domluvou, ale je to nanic.
Není tady
Holky, puberáci mají fakt logiku přímo nadprůměrnou.
Známým se stalo, e 16ti letý syn nechodil do koly - provalilo se to - a ani by doma byli nějak přísní, tak utekl z domova. Natěstí se sám vrátil. Tak jsem doma se svými syny (16 a 17) rozvinula debatu - e útěkem se nic nevyřeí a jak rodiče umírali strachy..... no byl to spí monolog. A dnes jsem málem vzteky explodovala. Starí syn chtěl odjet na druhý konec republiky a nehodlá říkat podrobnosti....prý mě to nemá zajímat - je to jeho věc. Tak jsem mu řekla, e pokud nebudu vědět víc (kam, kde bude spát atd.), tak ho nepustím. A jeho odpověď? e pojede - buď ho pustím - nebo uteče z domova..........to je logika (no teda podle mě vydírání).....a vím, e on by byl schopen to udělat.
Není tady
Musím říct, e bych potřebovala pár dnů volna od ivota! U jsem váně vyčerpaná. Měly jsme s dcerou dlouhý rozhovor, vyplynulo z toho, e se mi bála říct pravdu...Take riskovala průvih a ten samozřejmě přiel. Kdy jsem ji viděla tak zahnanou do kouta, bylo mi jí spí líto. Je mi z toho veho hrozně smutno, z ní, ze mne. kola samozřejmě reaguje velmi prudce, vyhroují trojkou z chování a já nemám ani sílu ji nějak bránit - přece to udělala, e jo. Chce se mi zavrtat nějak hluboko a nevylézat nejmíň dalí tři roky. Myslím, e má pravdu, Wiki, myslela jsem, e jsem na ni a moc mírná a tak jsem v poslední době přitvrdila - a tohle je výsledek. Selhala jsem jako matka - to je hrozný pocit!
Není tady
Marie, neblázni. Také jsem si nejdřív myslela, kdy jsem jětě měla malinkou a zlatou Aničku, e kdy mají rodiče zlobivé děti e je to patnou výchovou!!!Byla jsem blázen. Z mojí hodné holčičky se přes noc stal postrach a to doslova a já nechápu, prostě je taková a já se můu stavět na zadní a nic s tím nesvedu. Po dobrém po zlém, nic.
Také dostala v pololetí 2 z chování a ví za co? lihovkou napsala na dveře od záchoda, e jedna její spoluačka je PÍČA VYMRDANÁ A TLUSTÁ.Omlouvám se za sprostá slova, ale jenom reprodukuju svojí 13 ti letou dceru.
Není tady
Holky, pro mě je taky dost hrozný pocit z toho, e jsem patná matka, fakt se snaím, ale výsledky prakticky ádné. Taky uvauji, co by se stalo, kdybych se přestat snaila. Jak znám svého syna, nejspí by padnul, protoe jetě prostě nedozrál a v současné době ije jen pro tu danou chvíli, take ho moc nezajímá, jestli průvih přijde zítra, nebo za pár dní, hlavně e současnost je pro něho k přeití.
Není tady
Marie, nebuď blázen. To má doma skoro kadý. V ivotě by mě nenapadlo, e moje děátko bude propadat z četiny a zeměpisu, kdy mě to lo prostě samo. e bude mít dvojku z chování v osmičce za to, e nenosí úkoly a nemluví s učitelkou. U jsem to někde v tomhle tématu psala. Ví jak si připadám? Asi jako ty, ale říkám si, e se fakt snaím a dělám co můu a prostě to nějak dopadne. Teď je v prváku a na pětku má opět dva odborné předměty. Pokud ho nepřerazí manel, udělám to asi já. Ale co s tím nadělá. Prostě se tím musí prokousat a pochopit to sám. Asi to bude jetě chvíli trvat, ale kolu si můe dodělat později. (To je pouztivní mylení, co?!) U nějak počítám s tím, e to nedopadne dobře a co nás o prázdninách čeká.
Není tady
Tak Marie takto ne!!
To jsme tisíckrát s kolegyněmi a kámokama probraly, i toto mě napadlo, kdy se nedařilo - e jsem patná matka - ale u dlouho jsem z toho venku.
Těko říct, kdo je dobrá matka, kdo patná. Ta co je vlídná, povolí, milá, netrestá....nebo ta přísná, důsledná, nikam nepoutící a trestající?
Kadá normální matka (ne asociál či nemocná) se snaí udělat pro své dítě maximum, miluje ho a pouívá k tomu prostředky, které zná (kt. třeba byly uívany na ní)- jednojaké - ale dělá to v "dobré víře".
Pokud je to dítě fakt problémové, tak je určitě dobré vyuít pomoc psychologa. Můu dělat něco v té své "dobré víře" patně (co třeba ani sama nevím) a něco pos..., co je zbytečné. Myslím, e kadá máma zná to své dítě asi nejlépe a ví, co v něm je a není, co na něj platí a co ne.
Kdy bylo u nás nejhůře (pár patných známek a byla drzá), tak jsem nastolila reim: "kdy ti nevyhovuje důvěra a benevolence, bude mít reim": a jela jsem - denní program s povinnostmi, omezený internet atd.., a la jsem si po svém, absolutně jsem o tom nediskutovala, jen sdělila a hotovo. Musím říct, e holka tu moji "odměřenost" absolutně nesnesla a přila. Druhý den. omluvila se, uvědomila si... a fakt začla makat. Jistěe jsem vyměkla, ale s úsměvem jsem trvala na tom programu, i kdy mi to rvalo srdce...Ale já vím, e nejvíc svedu po dobrém a s důvěrou. Pak ji pochválím a řeknu, co já bych si počala, jetěe se na tebe můu spolehnout......
Maruko, nechce zkusit někam zajít, aby ti (vám) poradili?? Třeba i holka to vezme jako jakýsi mezník, e u toto je neúnosné.Je to blbý(ta 2 z chov.), ale zase to není tragédie. Za pár let se tomu spolu zasmějete....spí ta důvěra, to by mě trápilo..
Upravil(a) Wiki (27. 3. 2007 12:55)
Není tady
Taky se přidám: nejsi patná matka, svou dceru miluje a dělá co umí nejlíp. Moná by ti pomohla poradna kvůli tomu, abyses cítila pevnějí v kramflecích ( zná to, okamitá úleva v nemoci po návtěvě lékaře..pouhý pohled na autoritu zatítěnou titulem nám leckomu pomůe:-)... neboj bude líp. PS Jsem taky majitelka dvojky z chování někdy v patnácti a nestala se ze mě kvůli tomu delikventka:-)
Není tady
Ahoj holky, moc děkuju za podporu. Člověk někdy potřebuje slyet vlídný slovo. Zvlá po rozhovoru s učitelkou mám vdycky pocit, e ta moje dcera je prostě to nejhorí stvoření, který kdy chodilo do základní koly. Vím, e to je s ní těký, ale nějak se ve mně vechno příčí přijmout, e by byla tak hrozně patná a zkaená. Učitelka jako by vůbec nebrala v úvahu ten věk, prostě to hodnotí jako selhání a podvod nejhorího kalibru. Ach jo.- Dnes se cítím o něco líp. V poradně jsem u byla před časem, kdy jsem začala mít pocit, e nezvládám. V podstatě mi tam řekli, e dělám, co můu, ale na druhou stranu i pomohli se podívat na to z jiné strany - třeba to, jak se moje extrovertní dcera cítí v rodině introvertů...Nějak se snaím zpracovat, e s dcerou zaijeme jetě hodně horkých chvilek, ne tu pubertu překonáme.
Není tady
Maru, učitelku bych a tak váně nebrala....můe jít o člověka, který svou práci nezvládá a tak, jak by si sám přál. Nechci ji kritizovat - mluvím obecně - ani se učitelům těch naich darebáků nedivím, e vzdávají třídnictví, řvou tak, a jim přeskakuje hlas, běhají v hodině pro ředitele ( to jsou příklady z naí koly)- zkrátka nezvládají. Moná jsi to ty i s dcerou odnesla za celou třídu, potamo za celý ročník....
Ale nesmí ji te'd hodit přes palubu. Já si myslím, e ani jí te'd není moc do zpěvu. Byla potrestaná, to jí jasně řeklo, e udělala chybu a hotovo. Zaměřila bych se na společnou - vzájemnou komunikaci. Kadej den- někam vyrazit. ....a psychologa bych já brala proto, aby mi řekl, jak mám postupovat, kde ev. dělám chybu...atd.
Není tady
Ahoj holky,
ja jsem dnes byla na rodicaku me dcery. Vzdycky mi doma pripada, ze nic nedela, proto jsem moc dobry pocit tam jit nemela...Chtela bych vam jenom rict, ze je to i vec ucitelu, jak se nase deti chovaji, protoze tady v Nizozemi se s detmi uplne jinak zachazi. Nevim, jak to presne definovat, ale tady spis vypichuji to lepsi, nez detem na hlavu sypat veskerou "spinu", kterou spachaji. Take je tady normalni, ze se tridni schuzka odehrava mezi sesti ocima, popripade osmi-matka,tata,dite+kantor. Ucitelka je velmi pratelska a ja misto abych byla ve stresu, jsem prisla domu s dobrym pocitem, ze to s moji dcerou neni tak spatny, jak si mnohokrat namlouvam. Ucitelka zacala prvni chvalit a pak jemne podotkla, ze by mohla dcera pridat v jistem predmetu. Moje dcera ma k tridni ucitelce duveru a ja myslim, ze by se mozna i ceske ucitelky mohly neco priucit.
V Cechach jsem na tridni schuzky pravidelne taky chodila a te chvaly na nase deti jsem moc neslysela. Ono by se melo vice chvalit a deti motivovat nez jenom kazat.
Není tady
Prosím, jaké máte zkuenosti se zákoláctvím? Jak to řeit, jak potrestat?
Není tady
Ito, napi něco bliího. Jak dlouho, v kolika letech, jak často.
Moje dcera (14)- falovala omluvenku a nela do koly. Průvih velikej. Přilo se na to téměř okamitě.
Není tady
Kluk v 9. třídě, po nemoci začal chodit s kamarádem místo koly do kina a tak. Zjistili jsme to, a učitelka volala, kdy nastoupí. Je z rozvedeného manelství, matka na něj nestačí (neposlouchá ji) a otec je alkoholik.
Není tady
ahoj holky,
zkusím se k Vám přidat do debaty, zkuenosti nám taky. Kdy nad tím přemýlím a srovnám své děti vyplývá mi tohle:
Nejstarí, celkem nadaný měl hodně koníčků, málo volného času, to probíhalo celkem v pohodě co se týká průvihů,ale domácí diskuze a dohady-děs!!! Po naí výměně názorů, a přelé natvanosti, sem se občas snaila uvést spor do katulky tříbení názorů-já ti to mohu říct, ostatní ti pravdu do očí neřeknou. A musím uznat, e měl svou pravdu i on a někdy sem to přiznala i před ním.
Prostřední talik nadání neměl, moná i trochu komplex a k průvihům daleko blí. V prvních fázích jsem asi hodně křičela a dělala scény, no úspěch samozřejmě ádný. Nejúčinnějí asi byly nae postelové diskuze. Večer sem k němu vlezla do postele a probírali jsme vechno, ze vech stran. Kupodivu mě celkem snáel.
No a postupem doby a zrání, hlavně mého!!!, jsem dola k závěru, který dávám jasně najevo - kadý průvih je řeitelný, hlavně nesmí jít o ivot a zdraví. A co pomohlo nejvíc - zaměstnat. Začal sportovat na vyí úrovni, nemá tolik času, má víc zodpovědnosti a zátě na rodinou peněenku se nepočítá.
U nejmladího to teprve nastupuje, ale je také celkem zaměstnaný, tak uvidíme.
A jetě jedna osvědčená metoda cukr a bič,
i po sebevětím sporu je potřeba dát najevo, e ten svůj podklad milujete. My se s manelem předem domlouváme, kdo bude křičet a kdo bude hladit.
Uf, to sem se rozepsala, moná proto, e ádný průvih zrovna nebyl, tak se mi dobře káe.
Není tady
Ito, jestli jde o dlouhodobějí chození za kolu, asi bych se la poradit s psychologem. (Udělala jsem toté a docela mi to pomohlo). Můe tam jít naprosto anonymně, kola ani nikdo jiný o tom nemusí vědět.
Samozřejmě si musí s klukem promluvit - uvědomuje si, e kdy ho třeba nechají propadnout, nedostane se na střední kolu apod? Někdy se ti puboi chovají zkratově - myslí, e jim to projde, e se na to nepřijde...Je jim blbý shodit se před kamarádem. Druhá otázka je, jestli to ví kola - bude se to řeit i tam?
Není tady
Díky. Je to můj vnuk.kola mu to určitě napíe do doporučení na S, kdy měl za pozdní příchody 2 z chování. Nechápu ho, u nás je hodný, pracovitý, teď zase takhle vyvádí (jak si můe myslet, e mu to projde). Jinak hrozně le, k psycholoce začal chodit (má zmatek z rozvodu rodičů) a nedávno oznámil, e u nemusí, co si zřejmě taky vymyslel. Vůbec se neučí a zajímá se jen o to, co ho baví (je nejlepí v testu ze zeměpisu), jinak má mizerné známky. K matce se občas chová stejně, jak to viděl u otce (rozvedli se pro DN a alkoholismus), jindy ji zase hrozně miluje. Myslím, e je v tom negativní vliv rodiny BM, dcera dětem nechce bránit styku s otcem.
Není tady
Ito, je to kluk v pubertě - mlátí to s ním. U nás není ádný rozvod a dcera stejně vyvádí ( starí syn byl protí ní andílek, ale učení ho taky zrovna nebralo, to a teď v sedmnácti se to začíná zlepovat, konečně snad přiel na to, e to bez učení nepůjde).
Jinak dcera taky měla dvojku z chování v pololetí- oni dnes s těmi dvojkami nijak zvlá neetří.
Píe, e ho zajímá jen to, co ho baví. Ale to je naprosto skvělý! Dnes je spousta mladejch, který v podstatě nazajímá vůbec nic, take tohle bych viděla jako velký plus. Zkus na něj být hrozně hodná, tak aby viděl, e ho má straně ráda. e ví, e to rozhodně nemá lehký, e dělá blbosti, ale ty ho stejně miluje a ví, e to přejde, e z toho vyroste.
Jo a to, e přestal chodit k psychologovi, to bych mu nezazlívala -třeba mu neseděl, neměl k němu důvěru, i to se stává.
Není tady
Marie, díky. Vlastně jsme nebyli o moc lepí, jen jsme si k rodičům nedovolovali jako dnes. Dcera s dětmi chce být kamarád a oni občas potřebují tvrdou ruku a to chce dcera po mně. Snaí se jim vynahradit i otce, nala si dalí zaměstnání, aby děti měly co si vzpomenou. Ví, mě rodiče od maturity povaovali za dospělou a do mého ivota u nezasahovali. Proto mě vdycky vyvede z míry, e dcera chce být hodná maminka a já mám dělat pořádky. Vnuk se u nás chová skvěle, proto nechápu, jak můe dělat takové nesmysly, které mu moná zkazí ivot.
Není tady
Ito, tak nad tím mi taky zůstává rozum stát - u dcery. Nechápu bohuel hodně věcí, které dělá. Jedinou naději kterou mám je, e z toho vyroste a dostane časem rozum.
Není tady
Tak k nám to u taky dolo. Ale největí problém u nás je ze kolou na kterou naprosto kale. Teď s hrůzou čekám na vysvědčení, protoe se opravdu hodně pohoril. Fakt nevim, jak ho donutit ,aby se učil. Uplně mu to je fuk. Asi vůbec nechápe, e na známkách záleí, aby se dostal na nějakou kolu. Co s tim, jak na něj? Opravdu nevim jak dál.
Není tady