Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 17. 1. 2007 19:05

bibi
♥♥-----

družstevní byt-společné členství

dobrý večer.mám nájemní smlouvu na družstevní byt,který jsem zdědila po otci jako rozvedená.je to už 8 let.V bytě nebydlím-ale bydlí tam můj syn,který tam má trvalý pobyt.Žádné problémy až dnes .Nedávno jsem se vdala a chtěla jsem si samozřejmě změnit nájemní smlouvu na nové jméno.Paní na družstvě chce sepsat smlouvu o pronájmu a zaplatit 600kč -myslela jsem ,že vlastní dítě které je řádně přihlášené-nepotřebuje nějakou smlouvu jako cizí.no budiž,ale zarazilo mě ,že paní chce ,aby tam přišel taky manžel,že je jako spoluvlastník.Přece s tím nemá můj manžel nic společného -kdyby se mi něco stalo snad to patří mému synovi?manžel není ani členem družstva-prostě já si to nepřeji,aby něco podepisoval.Má ta paní z družstva pravdu?,a moje slovo,že si nepřeji aby manžel měl na cokoli nárok nic neznamená?
děkuji.snad jsem to napsala srozumitelně.

Není tady

#2 17. 1. 2007 19:14

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Re: družstevní byt-společné členství

bibi, pokud ses vdala, má tvůj manžel nárok na bydlení ve zmiňovaném družstevním bytě. Kdyby se s tebou něco stalo, členská práva přecházejí napůl na tvého syna a napůl na manžela.
To, že paní chtěla sepsat smlouvu o pronájmu na syna se mi zdá přitažené za vlasy. Vlastní dítě člena družstva se snad bere jako příslušník domácnosti, tak proč smlouva o pronájmu?

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#3 18. 1. 2007 7:12

Vlaďka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VČ
Web

Smlouva o podnájmu je nesmysl, když je tam syn přihlášený jako člen rodiny. A manžel je spoluvlastníkem členských práv, tak jak píše Kiara. Ale myslím, že opravenou smlouvu podepisovat nemusí, stačí abys ji podepsala ty.

Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe.

Není tady

#4 18. 1. 2007 7:21

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Bibi, bohužel je takový zákon - vznikem manželství vzniká i společné členství.  Nenechte se vtlačit do toho, aby jste musela platit za 3 osoby za služby. To můžete doložit jiným trvalým bydlištěm manžela. V případě, že by jste jednou řešila třeba rozvod, budete mít byt zase jen vy.
Řešením by bylo převéct členství na syna.  Jestli po vás chtějí i podpis manžela, asi to máte ve stanovách. U nás třeba nic takového nikdo nechce.
A bydlení syna - je to uživatel bytu spolu s vámi a podnájemní smlouvu s ním sepisovat nemusíte. To bych se asi hezky vzepřela.

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#5 18. 1. 2007 17:00

bibi
♥♥-----

díky ,že jste se pozastavily.Já se vzepřela,kvůli synovi,ale paní řekla-pokud jsem bydlela v bytě tak syn byl brán jako člen rodiny-no a když jsem se odstěhovala-(mám i jiné trvalé bydliště),tak už není člen rodiny ale podnájemník.Sakra kdybych věděla kde se zeptat někoho povolaného.do 14 dní musím přijít.No a můj manžel má samozřejmě byt a něco podepisovat se mu taky nechce chodit prostě bere to tak,že je to moje záležitost:skurt:

Není tady

#6 18. 1. 2007 17:08

majkafa
Host

Frigo, prosím, z jakého zákona vyplývá společné členství v družstvu? Máme s manželem rozdělené SJM notářským zápisem. SJM jsem nechávala rozdělit já, protože jsem si chtěla koupit byt v osobním vlastnictví, abych měla kde bydlet s dětmi po prodeji nášho domu a aby byt už nebyl manžela, když nejsme rozvedeni. Notářka nám řekla, že dohoda o rozdělení SJM se nevztahuje na družstevní byt. Manžel si "koupil" po rozdělení SJM družstevní byt. Na družstvu prý ukázal notářský zápis a oni se v tu chvíli o manželku přestali zajímat. Je možné, že na družstvu nevědí, že členství manželů vyplývá z nějakého zákona? Nebo nám notářka dala nesprávnou informaci? Chtěla bych se v tom zorientovat. Děkuju předem.

Upravil(a) majkafa (18. 1. 2007 17:31)

#7 18. 1. 2007 17:43

Gabrielle
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Kladno
Web

Tak to teda taky koukám... Já teď koupila družstevní byt, přítel je tam zapsán jako spolubydlící. Paní na bytovém oddělení našeho družstva nám řekla, že kdybych se v budoucnu vdala, tak manželovi vzniká pouze právo nájmu a kdybych ten byt pak převedla do OV, tak na kupní smlouvě budu zase jen já, protože členská práva vlastním já...

Není tady

#8 18. 1. 2007 18:25

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Gabrielle: ano, je to tak.
Majkafa: byt v osobním vlastnictví má odlišná pravidla od bytu v družstevním vlastnictví. Nabyvatelem členských práv u družstevního bytu může být jen jeden z manželů, druhému přísluší pouze právo společného nájmu. Před uzavřením manželství jsem získala družstevní byt. Když jsem ho -už jako vdaná - prodávala (formou převodu členských práv), VŠUDE chtěli podpis mého manžela, že s uvedenou transakcí souhlasí.
Bibi: v případě, že v uvedeném bytě fakticky nebydlíte (trv. bydliště máte jinde), tak je postup úřednice asi možný, záleží na to, co stojí napsáno ve stanovách družstva.

Není tady

#9 18. 1. 2007 18:42

Zlata
♥♥♥----

Bibi,kolegyně z práce to má podobné.Trvalé bydliště má v domku manželových rodičů.kde bydlí.Svoji družstevní garsonku poskytla na bydlení synovi a syn také musí mít nájemní smlouvu.

Není tady

#10 18. 1. 2007 19:40

majkafa
Host

Kiara, já vím, že byt v osobním vlastnictví má odlišná pravidla. Jen chci vědět, ve kterém zákoně, vyhlášce, nebo kde přesně se píše o družstevních bytech, o nabývání členství atd. - jak píše Frigo, že vznikem manželství vzniká i společné členství. My už manželé jsme, manžel si teď "koupil" družstební byt.

#11 18. 1. 2007 20:35

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Frigo nemá pravdu - jedná se o nabytí členských práv. Nabýt právo k družstevnímu bytu může jen jedna jediná osoba jako člen družstva. Vznikem manželství nevzniká společné členství, pouze druhému z manželů vznikne právo společného nájmu. V případě, že se s oprávněným manželem něco stane, jsou členská práva  - členský podíl - předmětem dědického řízení sad

Upravil(a) Kiara (18. 1. 2007 20:36)

Není tady

#12 18. 1. 2007 20:37

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Upravuje to občanský zákoník a stanovy družstva, pletete tu 2 pojmy dohromady, a to společný nájem, který automaticky vzniká druhému manželovi uzavřením manželství a členství v družstvu.

Pokud se členem stane 1 z manželů za trvání manželství, stává se členem i druhý manžel. Pokud se členem stane jeden před trváním manželství, vzniká druhému manželovi pouze společný nájem.

Není tady

#13 20. 1. 2007 8:46

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Kiaro, a co jsem řekla jiného ?  V čem nemám pravdu ?  Druhý manžel nemusí být v bytě vůbec jako nájemce (uživatel) nebo jak bych to nazvala, ale společné členství mu vzniká automaticky. Pokud tedy nemají rozděleno SJM.  Už jsem to tu několikrát psala  -   ano, nejedná se o byt - tam jsou skutečně členové jen nájemci, byt patří družstvu, ale o společné nabytí členských práv a povinností, jejíchž součástí je právo nájmu bytu.

Mag, chceš říct, že vzorové stanovy bytových družstev jsou protiprávní ? Tam je naopak citace - vznikem manželství vzniká i společné členství v bytovém družstvu ( a tím pádem i právo nájmu bytu i druhému manželovi) .

Upravil(a) Frigo (20. 1. 2007 8:50)

Není tady

#14 20. 1. 2007 9:00

mag
♥♥♥♥♥♥♥

§ 703
(1) Jestliže se za trvání manželství manželé nebo jeden z nich stanou nájemci bytu, vznikne společný nájem bytu manžely.
(2) Vznikne-li jen jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, vznikne se společným nájmem bytu manžely i společné členství manželů v družstvu; z tohoto členství jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně.
(3) Ustanovení odstavců 1 a 2 neplatí, jestliže manželé spolu trvale nežijí.
§ 704
(1) Stal-li se některý z manželů nájemcem bytu před uzavřením manželství, vznikne oběma manželům společný nájem bytu  uzavřením manželství.
(2) Totéž platí, vzniklo-li před uzavřením manželství některému z manželů právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu.

§ 707
(1) Zemře-li jeden z manželů, kteří byli společnými nájemci bytu, stane se jediným nájemcem pozůstalý manžel.
(2) Jde-li o byt družstevní, zanikne smrtí jednoho z manželů společný nájem bytu manžely. Bylo-li právo na družstevní byt nabyto za trvání manželství, zůstává členem družstva pozůstalý manžel a jemu náleží členský podíl; k tomu přihlédne soud v řízení o dědictví. Jestliže zemřel manžel, který nabyl právo na družstevní byt před uzavřením manželství, přechází jeho smrtí členství v družstvu a nájem družstevního bytu na toho dědice, jemuž připadl členský podíl. Jde-li o více předmětů nájmu, může členství zůstavitele přejít na více dědiců.
(3) Zemře-li jeden ze společných nájemců, přechází jeho právo na ostatní společné nájemce.

Např. jak bys tedy vykládala § 707 odst. 2 větu druhou a třetí?

Upravil(a) mag (20. 1. 2007 9:00)

Není tady

#15 20. 1. 2007 9:02

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Jde o to, že členský podíl je vlastnictvím a musí se řídít ustanoveními o vlastnictví a nájem se řídí právem nájemním. Ale třeba se pletu.

Není tady

#16 20. 1. 2007 9:38

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Mag,  nějak nevidím, že bych říkala něco jiného.. jen snad trošku kostrbatě.. nejsem právník, jen v představenstvu družstva dělám už 10 let a mám na starosti právě členskou agendu a byla jsem u toho, když se stanovy šily na míru ... podle vzorových stanov...
Jo, ty dva paragrafy, to netuším... Kouknu až budu mít náladu, co o tom říkaj naše stanovy.

Přiznám se, že jsme zatím neřešili případ, kdy bylo více dědiců..  nebo jsme se to spíš nedozvěděli a od notáře přišel papír, že je jen jeden dědic.
Vím, že třeba holka (vdaná) dědila po dědečkovi a přesto členství vzniklo oběma. V případě rozvodu by to zas přešlo na ní, pokud by se nedomluvili jinak.  Ale ten převod na původního udělají až když doloží rozsudek soudu, že jsou rozvedeni.
Nestačí ani, že se ještě před rozvodem dohodli. (např. v mém případě sice předělali nájemní smlouvu pouze na mně, ale dokud nedoložím, že jsme rozvedeni, je členem družstva i on, i když jsem doložila od notáře papír, že jsme se dohodli, má jinde trvalé bydliště a i se fyzicky z bytu odstěhoval).
Sama jsem zdědila družstevní byt po mamce, který se asi po roce převáděl do OV,  musela jsem dodat smlouvu s manželem, že tento byt není ve SJM a tudíž jsme byli automaticky členy družstva oba !, jinak by vzniklo i OV nám oboum.  Přitom předtím bylo vše také psáno pouze na mně.  Koukala jsem jak vrána.. bylo to přeci dědictví a manžel tam nikde nikdy nefiguroval.  Ani nájem jsme tam ani jeden neměli.
V dalším případě, kdy po vyřízení dědictví přešel byt na vnučku, tak musela doložit také rozdělení SJM, jinak by členský podíl připad oběma.
Ona v bytě byla hlášena, manžel nikoliv. 

k tomu 3) odstavci ... to je docela zvláštní...   členy družstva jsou dva (on+ona), v bytě bydlí ještě s dětmi. Jasně, že logicky by mělo být 1/2 členského podílu vydělena třema a každý by získal z toho 1/3... to bychom se z toho asi opupínkovali.  Nejspíš se manžel musí s dětmi vypořádat finančně. Netuším... ale je to docela dobré... to si zapamatuju... lol  Manžela vlastně lze při dědictví obejít, že ? lol ...děti ne...
ALe to už  sem tahám něco jiného...   vissla

Není tady

#17 20. 1. 2007 9:51

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Frigo, rozdíl je jenom v tom, zda se členem družstva stane za trvání manželství nebo před uzavřením... Popisuješ případy, kdy jsou už manželé... To znamená, že členy se stávají automaticky oba podel § 703 odst. 2

Ale já jsem narozdíl od tebe jenom teoretik.

A pokud jde o to dědictví. Podíl se dědí a pokud se nedohodnou dědicové mezi sebou, rohodne soud komu připadně členský podíl a nájem (v družstvu nemůže vzniknout společný nájem mezi nikým jiným než manžely) a ten musí ostatní vyplatit z tržní hodnoty bytu.

Napiš potom, cože to máte ve stanovách, by mě to zaímalo... wink

Není tady

#18 20. 1. 2007 10:01

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

mag... jsem taky teoretik ...lol  jen lovím v hlavě, co se kdy řešilo... a po čem jsem sama pro sebe pátrala, jak to nejlíp udělat.
Jo, tržní hodnota... to je docela bomba... Taky po nás jedna notářka chtěla něco takového... a odpověď byla, že má smůlu, neboť mi neobchodujeme s byty, tudíž tržní hodnotu znát nemůžeme.  Dostala jen papír, kde byl přesně splacený členský podíl a popis bytu.
I když lidi v domě už hodně převáděli členské podíly, nikdy jsme se neptali, za kolik ve skutečnosti prodali.  Dáváme prostě pouze
potvrzení o převodu členství, jehož součástí je právo nájmu bytu.
Stejně to ale považuju za sviňárnu.... jeden zdědí právo nájmu a členství a stejně se musí o své dědictví podělit s tím druhým.
Přitom když zdědíš něco jiného, tak už je to jen a jen tvoje a druhý na to nemá právo.

Ostatně, ty zákony jsou hoooodně staré  a i když nám tvrděj, jak je předělali, jen je to obšlehlé a funguje to jako za totáče.
(měla jsem svůj byt před manželstvím... podotýkám, že státní ... manžel v něm nikdy hlášen nebyl a když jsem se s dětmi
stěhovala sem (tehdy také státního) ...odmítli na obci vzít žádost na výměnu, dokud nepřijde podepsat i manžel, že s tím souhlasí.
Jakoby mu do toho něco bylo )

Není tady

#19 20. 1. 2007 12:13

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Na zákony není času - řeší se otcovství , platy a jiné ptákoviny ! Občan je druhotná záležitost - ten počká  :-)

Není tady

#20 20. 1. 2007 14:34

ita
♥♥♥♥♥♥-

Asi záleží na domluvě. Dcera s dětmi potřebovala nutně byt (BM - domácí násilí, alkoholik), tak jsme jí koupili družstevní. Uzavřeli jsme smlouvu s družstvem my (máme víc dětí a všem byt koupit nemůžeme) a dcera s dětmi je tam uvedena jako ve společné domácnosti s námi. Situaci jsme vysvětlili a družstvo do úhrady za užívání počítá jen dceru s dětmi. Podle stanov družstva jsme slouvu museli uzavřít s manželem oba.

Není tady

#21 20. 1. 2007 14:51

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

tohle máme taky, když většinou si mladí koupí podíl na hypotéku a pak to podnajímají... je tam vždy jen jeden a pak podnájemníci..

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí