19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Anka:
Ne, na matematiku bych mu papír nesháněla, na gympl u el s tím, e se bude muset učit. Kdyby el na nějakou sportovní kolu, tak neřeknu, jene on na tělocvik prostě nemá vlohy, přijde mi to prostě nefér, dávat patné známky z tělocviku, tam by učitel měl hlavně hodnotit snahu, e má zájem to zvládnout, ale prostě mu to nejde, to samé, kdy někdo neumí kreslit nebo zpívat. Kdo nemá hudební sluch, tak se zpívat prostě nenaučí, i kdyby trénoval denodenně. Nechtěla jsem se taky dívat na to, jak syn doma brečí, e nechce do koly kvůli tělocviku. Moná kdyby měli jiného učitele... Na základce měl z TV jedničku. A kdy to lo zařídit tím osvobozením... Syn je teď spokojený, tělocvik byla jediná věc na této kole, ze které měl strach. No neudělaly byste to taky pro syna?
Není tady
Alixo, myslím, e to řeení není. Opravdu ho učí uhýbat před problémem. Copak se dá osvobodit z hudebky nebo výtvarky? Myslím si, e větina učitelů hodnotí i snahu. Pohyb bude v ivotě potřebovat, já bych se spí snaila ho zapojit do nějaké sportovní aktivity. To chce, aby 8 let necvičil?????
Podobný problém měla děvčata v synově třídě, také na niím gymnáziu, jedničkářky měly trojky z tělocviku, u ani nevím jak to dopadlo, ale zasadní problém byl, e se děvčata tělocviku vyhýbala, neustále se vymlouvala, e nemohou cvičit.
myslím si, e Salomka má pravdu, se svým handikepem se musí prát a ne si tu cestu ulehčovat. Co tak zkusit zajít za učitelem tělocviku a celou situaci s ním probrat. Humanitně nadané děti taky musí projít přes matematiku a naopak.
Upravil(a) savéla (13. 5. 2007 21:07)
Není tady
Alixo!
drím tvému synkovi palce,alejakpíe,je toOK....
mezi námi,o tělocvik a dalí "výchovy" nejde -ano, tam jde o trochu nadání,popř. umíči neumí kotrmelecav neposlední řadě chování - no, i kdy nevím kolik dětiček z "výchov" propadlo....
ale co je důleité, čtu to tu černé na bílém: přijímačkám u tvého syna jsi dala volný průběh - vylo to a daří se ( klepu za vás),
já musím přiznat, e v páté třídě svého syna jsem pracovala na půl úvazku,tudí na něj měla více času, a ihned po příchodu ze koly ho dennně odchytila, dalamu cvičý diktát apár příkladů....bylo to fajn, jak vidět jemu to pomohlo udělat přijímačky,ale....prostě potom po nástupu do koly ( já u pak na něj neměla tolik času- ale učte se s klukjm do18!?!) - tam chtěli samostatnost a to prostě nelo....
Ale k Alixi -prostě syn 8 let nebude cvičit ve kole a věřte, e taky bude dýchat ...- buď kadý na sport zas a taknení,nebo ho baví jen nějaký sport- mě ve kole tělocvik doslova s...! A to jsem měla jedničky, ale fakt mě tělák připadal 2 hod.ztráty času...(ato jsmeho jetě měly 2 x týdně, take 2x týdně jsme museli do koly tahat sport. oblečení....bléééé - nicméně já sportovala- mimo kolu, take kdo se chce pohybovat,ten se pohybuje, kdo ne, tomu stačí achy - talky sport
Není tady
Savéla:
Ano, souhlasím s tím, e je to určité uhýbání před problémem, ale první a doufám, e poslední. Ve druhém pololetí se syn v TV trochu zlepil, ale podle slov učitele, musel nějak rozliit schopnosti vech áků a syn prostě mezi dvojkaře nepatřil. Chtěla jsem syna přihlásit do nějakého sportovního krouku, ale on prostě na to není, nebaví ho to, nikam chodit nechce. Jedině s kamarády jezdí na kole a chodí občas plavat. To jediné ho baví. TV byl prostě jedinou věcí, která mu znechucovala celou kolu. A kdy to lo zařídit, tak proč ne. Tělocvikem se ivit nebude. Teď je celkem v pohodě a kola ho docela baví. Kdy já chodila na základní kolu, tak jsem měla noční můry z obědů ve kolní jídelně, máloco mi chutnalo, a nejen mě, takových nás bylo víc (ta jídla nechutnala ani mamince mé spoluačky, která v jídelně vařila). A nesměly jsme obědy u okýnka vracet, kuchařky nás vracely zpátky a musely jsme to dojíst. Vůbec je nezajímalo, e se nám z toho třeba dělá zle. Někdo chodil za kolu, já a jetě pár dalích jsme chodili "za obědy". Pak jsem se domluvila s rodiči a z obědů mě odhlásili. To jsem si oddechla! A hned se mi chodilo radostněji do koly
Není tady
Alixo, vůbec ti nechci kázat, je to tvoje volba, jenom ti řeknu svůj názor:
Můj syn u na osmiletém gymnáziu odmaturoval a můu tě ujistit, e těch problémů se ti vyskytne daleko víc. Nikdy nic nevyhovuje vem. Já jenom učím své děti nevyhýbat se problémům, občas prostě musí skousnout zuby a problém překonat. Jeden můj syn se hrozně bál vody a z plavání měl trauma. Myslí, e jsem mu to plavání zruila? Zpětně vím, e problémem byl učitel, ale my jsme to řeili psychopřípravou, návtěvami bazénu a tréninkem. Dnes vodu miluje a plave jak rybička. To jen jako příklad. Lepí by bylo, kdyby se syn naučil vycházet s učitelem, aby věděl co vlastně vyaduje. Ono někdy to podání problémů naimi dětmi je hodně zkreslené.
Také si myslím, e tělocvik patří k celkovému rozvoji dítěte, stejně jak hudebka a výtvarka. Ano bude dýchat i bez tělocviku, ale určitě mu to hodně vezme. A taky neví, kam se časem ubere zájem tvého syna k dalímu studiu, aby ses pak nedivila jako já.
Přeju tvému synkovi, a se mu daří a věř mi, e trojku v primě v ivotě řeit nebude.
Není tady
Savéla:
Vím, e trojka z tělocviku není ádná katastrofa. Svět se nehroutí. Já to osvobození z TV prostě vzala jako pomoc synovi. Vlastně mi to poprvé nabídla sama doktorka, kdy jsme byli se synem na prohlídce, to bylo ve 2. pololetí v primě. Ona svou dceru taky osvobodila z TV, a to prý měla jen dvojku. Říkala, e spousta rodičů to takhle řeí a nic na tom není. A vichni z mého okolí mi říkali, e jsem to měla udělat u dávno a ne a v sekundě. Dřív mě vůbec nenapadlo, e je to uhýbání před problémem. Syn dobře ví, e z matematiky ani jiných předmětů ho osvobodit nemůu. Snaím se ho vést k samostatnosti, chci aby byl připraven pro ivot, aby se prostě neztratil. Neberu to jako umetání cestičky. Nechtěla jsem, aby mu prostě jeden předmět ve kole, pro mě nedůleitý, znechutil celou kolu, kdy mu to jinak celkem jde. Určitě se jetě vyskytnou nějaké problémy, které u nebudu moct řeit tak lehce, budeme to prostě muset pak zvládnout jinak. A tělocvikář? Ten je pověstný tím, e má vysoké nároky na sportovní výkony svých áků. Ten nesleví. Ani na přímluvu třídního učiteĺe.
Ani mě nenapadlo tvůj příspěvek brát jako kázání, jsem ráda za kadý názor, díky.
Není tady
S TV je na hodně kolách problém. Moje dcera se tělocviku vyhýbá - prostě jí nebaví. Nevidím ani tak problém v osvobození od tělocviku, ale v tom, aby se děti nějak hýbaly. Větinu času stráví sezením (ve třídě, před počítačem, při učení). Pohyb je podle mě straně důleitý - a kadý by si můe najít něco, co ho baví. Obě moje děti vyzkouely kdeco (obě pod mírným nátlakem), ale dnes mají oba svoji sportovní aktivitu . Je to těké, protoe dostupnost různých sportovních klubů a aktivit není vude dobrá a leze do peněz, ale určitě to stojí zato. A taky - pokud pravidelně plave a jezdí na kole - tedy pokud to není jen jednou měsíc - tak myslím, e i to je lepí, ne v hrůze strávená hodina tělocviku. Ta mu pohyb jen zokliví. Já jsem dceru z tělocviku neosvobodila, protoe u ní je to jen pohodlnost a nechu - a tu se musí naučit překonávat.
Upravil(a) 1Marie (14. 5. 2007 11:28)
Není tady
Hodinu tělocviku jsou problém na vech kolách. Učitelé si stěují,e jsou děti neobratné a líné. Děti zase nebaví někým dané nesmyslné limity. Jetě jsem nezaila, e by se hodnotila snaha. Jsou dané disciplíny a limity a za ně odpovídající známky. pytný je systém. Pokud dítě pravidelně jezdí na kole, bruslích a třeba plave, tak nechápu, jak můe mít z tělocviku trojku.
Není tady
Nesouhlasím se Savélou a Marií. Něco se překonat dá, ale jako pedagog si nejsem úplně jistá, zda to dítě tak úplně posílí. Kadé dítě je toti jiné. A co dokáe zpackat na psychice děcka jedna vyslouilá sportovkyně (která by se jinde u neuplatnila, přičem o pedagogice nemá ani páru), to si nedokáete představit. Myslím, e jsou dvě varianty pohledu: jednak je to "odhalení" lenosti, to je samozřejmě moné, a jednak je to správné posouzení psychiky dítěte, které odmítá cvičit. Vzpomeňte si, jestli se vám víc lidí smálo po trojce z matematiky nebo po trojce z tělocviku. "Náraz" na psychiku děcka po hodině TV je v těchto případech, myslím, jasný.
Nikomu bych ve sportu nebránila, i kdy já sama ho tedy k ivotu absolutně nepotřebuji, jetě nikdy jsem nebyla přijímána do zaměstnání na základě správnosti udělání kotoulu nebo rychlosti plhu . A moje o 10 - 15 let mladí kolegyně, sportovkyně, se naotravují u doktorů tolik, e by jim tu lékařskou péči měl u snad někdo dát zaplatit.
Píu sem i proto, e v poslední době vidím, kolik peněz se lije (pochopitelně, e podle mě zbytečně) do sportu, ale vybavení přírodopisu, chemie a dalích předmětů stále pokulhává. Výchovy - hudebka, výtvarka, pracovka a tělocvik by měly být doplňkové předměty a ne, aby nám z nich vycházely děti, jejich psychiku pak rodiče řeí s psychologem.
Není tady
Podle mě sport i pohyb patří k ivotu stejně jako základní znalosti z oblasti hudby a umění.
Nemám dceru vrcholovou sportovkyni a vidět ji v akci s míčem,to je záitek na celý ivot,a přesto cvičí.Psychiku naruenou nemá.Dobře ví e kadý vyniká v něčem jiném,ona v matice,jiný v běhu nebo basketu.
A to si myslím je to nejzdravějí,protoe dítě u v ranném věku musí poznat e je sice hvězdou pro rodiče,ale nikdy nebude hvězdou ve vem a pro vechny.Pokud se u bude v tomto schánět úleva aby se nedejboe dítě neztrapnilo tím e neumí kotrmelec,samozřejmě pak bude hledat únik i před dalími věcmi které by mu komplikovaly snadný ivot.
Není tady
Samozřejmě Ani,
ale nesmí se ta "učitelka" - bývalá mistryně světa - smát se zbytkem třídy tomu, e holce při ráně balónem spadnou brýle (8 dioptrií) a ona je hledá po zemi.... Nepřála bych Ti tu situaci a za své dítě bys po takových častých eskapádách taky smýlela jinak. Směje se snad někdo ve třídě, kdy jejich spoluák dostane kouli z matematiky? Proto tvrdím, e TV při necitlivém vedení mmůe napáchat kody na psychice.
A trvám na tom, e nemocnějí jsou sportovci a e nic se nemá přehánět. Tělocvik u vůbec ne. Kdyby byli učitelé hudebky a výtvarky taky tak zatvrzelí jako "ujetí" tělocvikáři, kteří vlastně "neumějí" nic, co je skutečně potřebné do ivota, byla by polovina tříd kadoročně na propadnutí.
Jinak pochopitelně nejsem zastáncem omluvenek jen proto, aby si dítě nepokazilo ten slooupec jedniček na vysvědčení.
Není tady
Tak takovou situaci bych okamitě řeila s ředitelem koly.Měla jsem na mysli zdravé děti bez jakýchkoliv omezení.Moná e má dcera má těstí na tolerantní učitele,ale ve třidě mají dítě po operaci páteře.Samozřejmě má uvolnění a cvičit nemusí,ale protoe je na hodinách přítomné/jsou uprostřed vyučování/věnuje se mu podle moností profesorka idividuálně a má léčebný tělocvik.Po dohodě s lékařem cvičí to co mu prospívá a neublíí.
A zatvrzelé učitele hudebky i výtvarky znám.Ve kole kam chodí dcera vechny děti povinně hrají na flétnu.A hrát umí vichni :)Ve výtvarce se dělají vemoné techniky a taky tvoří vichni.I ti co si myslí e neumí namalovat ani domeček se naučili spoustu věcí.
Ale moná je to tím e pro tyto hodiny vyjímky nejsou
Není tady
Tercila:
mám podobný náhled jako ty, díky. U jsem si začala pomalu připadat jako patná matka, která nedopustí, aby se někdo křivě podíval na jejího mazánka. Nejsem proti tělocviku ve kolách, ale taky si myslím, e by spolu s hudebkou a výtvarkou měl patřit mezi doplňkové předměty, hodnocené jinak ne ty "normální" předměty. Nevím, e by někdo dostal trojku z hudebky nebo výtvarky. Vdycky buď jedničku nebo dvojku.
Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří píou dítěti do koly omluvenky, třeba e se dítě nestihlo naučit na písemku nebo se mu prostě do koly ten den nechtělo. Syn byl naposledy nemocný v 1. třídě Z a zameká občas tak 2-3 vyučovací hodiny, kdy jdeme buď na oční, pro práky na alergii nebo k zubaři. A za ředitelem koly jsem nela, nevím, jak by to vypadalo, kdybych si stěovala na tělocvikáře...a třídní učitel mi řekl, e to u zkouelo víc rodičů...Nejsem hádavý typ, chtěla jsem vyhovět synovi, a tak jsem zvolila to osvobození. Taky se mu spoluáci posmívali a nadávali mu, kdy hráli nějaké míčové hry, tak jim to kazil, nechtěli ho do drustva.
Kdy já chodila na Z, měli jsme ve třídě jednoho kluka i holku, kteří byli naprostý dřeva na cvičení. Holka hodiny TV probrečela. Ten kluk měl od 1. do 8. třídy samé jedničky, ale z těláku mu hrozila trojka. Přimlouvali jsme se celá třída, aby tu dvojku dostal. A v 8. třídě mu učitelka dala i jedničku, jen aby to měl snazí při nástupu na střední kolu. On prostě za celých 8 let nezvládl techniku kotrmelce, v běhu byl vdycky poslední, vlastně kolikrát ani nedoběhl, o skoku do dálky a výmyku ani nemluvě. Zdárně vystudoval střední kolu, vysokou kolu s červeným diplomem, má dobrou práci a tělocvik mu nikdy nechyběl.
Není tady
Tercilo
myslím si, e ujetých pedagogů je vude dost, třída mého syna na Z válčí s dějepisářkou a učitelem pracovek, trojky u jedničkářů nejsou vyjímkou. Jaké osvobození mám zvolit?
Nae rodina má výtvarný antitalent, děcka vak neměla horí známku jak dvojku, větinou jedničku, protoe se vdy snaily, syn byl velmi neastný, e mu paní učitelka výkres nepochválí, ale nikdy se z výtvarky nehroutil a snail se pracovat a to větinou pedagog, aspoň ten dobrý umí ocenit. Bavila jsem se na to téma s jednou učitelkou a ta řekla jednoznačně, e snahu vdycky ocení, ale co ty děcka dokáí odmítat a jak se umí vymlouvat a k tomu drze, na to prostě učitel jinou zbraň nemá, jak zhorenou známku.
Nechci se učitelů zastávat, taky k nim mám spoustu výhrad a zesměňovat umí vichni i matikáři, hudebkáři, prostě vichni. Při nástupu do zaměstnání se mě opravdu nikdo neptá na kotoul, ale ani na známku z dějepisu, to by se dalo polemizovat o vem, co se děti učí. To, e se děti neumí a nechtějí hýbat je taky jednoznačné. Ta pravda je opět někde uprostřed. Měřítka být nastavená musí a kde je ta hranice, co je správně? Můj syn se taky diví, proč se musí učit nějaké letopočty, které nikdy nebude potřebovat a přitom vyplhá na tyč za pět sekund. A věř mi, e ti jedničkáři se taky umí vysmívat za patné známky třeba z matiky. Nikdo není a nemůe být dokonalý ve vem, ani nae děti a čím dřív to pochopí, tím méně pak budou navtěvovat psychology. Asi větina z nás zná, jak je těké se smířit se svými slabinami. Takovým řeením se tento proces jenom odkládá...
Není tady
Savélo, samozřejmě.
Nejde tak úplně o známky, spí o tu psychickou stránku děcka. Řeení s ředitelem postrádá smysl (pochopitelně proběhlo), protoe on sice přitaká, e jsem jen jedna ze zástupu stěujících si rodičů, a e by ji taky nejradi neviděl, ale ta bývalá sportovkyně prostě dělá kole jméno a tudí........... e se ta dáma nerozpakuje dát jedničkářovi na vysvědčení trojku, to by tak nevadilo, horí je, co této známce "na placu" předchází. Ale rozhodně vím, e jsou děti (jako moje dcera), které se s tím srovnají a jetě to pak doma zironizují (taky jsem nechtěla, aby hodiny seděla ve kole a pak doma u PC; taky si myslím, e protáhnutí je potřeba) a jsou děti, které se s tím vyrovnají tak, e za pár let budou sedět u psychologa. Učím na V, vím, o čem mluvím.
Druhá věc jsou ty zmíněné letopočty v dějepisu - jo, ona toti existuje taková jakási obecná rovina inteligence, kdy po chvíli debaty s člověkem pozná, zda je "vzdělán" nebo ne. Ta do ivota určitě patří. Teď snad trocha odlehčení k potvrzení "důvodu" moné "zaujatosti" proti tělocviku (popravdě spíe proti některým pedagogům): poslední dobou nevím, jak se tvářit, kdy mi okolí pochlebuje, e kterým sportem se zaobírám, e jsem tak tíhlá. (173 cm, 59 kg). No, směju se a s radostí říkám: vak víte, e jste mě bez auta jetě neviděli, neujdu krok pěky, protoe mám to svoje auto ráda:D, smaím si ve dvě v noci slaninové bramboráky a zásaně jezdím výtahem. Chci tím říct, e dril ve sportu prostě některým lidem (tedy dětem) prostě nechybí a e pak u člověka rozhodně záleí na tom, jakou oblast profesního působení si vybere. Pokud bude chtít dělat vedoucího skautského oddílu, asi musí mít k TV vztah. Pokud se dítě ve 14ti letech domluví 4 jazyky a hodlá v budoucnu překládat atd., tak zřejmě pro něj ten plh za 5 vteřin bude naprosto zbytečný. Obzvlá kdy to inteligentní dítě dobře ví, e pro vyuití plhu za pár sekund není v běném ivotě uplatnění, e. (Jedině by v lese potkal rozzuřeného divočáka)
A jetě jedna věc, která moná vychází z mé pohodové povahy. Nejsem jaksi schopna vidět něco pozitivního na tom, e někdo zvítězí nad někým jiným... e je někdo rychlejí....!! Nějak mi to u těch děcek nekoresponduje s představou pospolitosti a paráctví. Naopak s úděsem sleduji, jak na základkách roste počet hři a "nadějných fotbalistů", kteří jsou tak drsní a sprostí, a rozum zůstává stát, vyjadřovat se neumějí, zatímco pro děti se zájmem o odborné činnosti, a u biologické, chemické, fyzikální atd. učebny leckde vybaveny nejsou.
Poslední věc - přínosu předmětu pro lidstvo. A budu leet v nemocnici (a tam skončíme skoro vichni), pomůe mi lékař (a vzdělaný anesteziolog a třeba laborant v biochemické laboratoři) nebo fotbalista?
To u jsem samozřejmě zala a do detailu. Kadý na tuto problematiku vdycky bude mít svůj názor, to je pochopitelné. Jen mám svůj osobní pocit, e se na sport klade zbytečně velký důraz. Ale jak u jsem zmínila, kdy někdo chce běhat se stopkami v ruce po poli a plhat a skákat přes "kozu" a vidí v tom smysl ivota, rozhodně bych mu nebránila . Jak říká klasik: vechno je k něčemu. I to, aby se neúspěné dítě naučilo nedělat si nervy z "rychlejího" spoluáka, který se mu posmívá, a aby se naučilo "myslet si o něm své".
Není tady
Alixo,
já jsem právě na Z na hodinách matematiky byla a hodiny tělocviku jsem několikrát při svém dřívějím příjezdu z práce měla monost vidět za plotem. Bydlíme u základky. Nezaila jsem nepokryté posmívání se po vyhláení výsledků matematické písemky, ale co jsem slyela při tom tělocviku, koda mluvit.
Ono je to sloité téma, protoe obecně můeme dojít jenom ke zkonstatování, e kadé dítě je jiné, kadý učitel je jiný, podmínky na kadé kole jsou taky jiné... A kadý člověk je jiného zaloení - já jen sleduji, jak marodím jednou za rok na rozdíl od mladí kolegyně, která chodí 2x týdně plavat, běhá, chodí do práce pěky...
Toto je Tvoje vlákno, tak u nebudu rozebírat můj názor na význam tělocviku. Pro Tebe je důleité, e ses rozhodla zřejmě správně, má ze svého rozhodnutí dobrý pocit, vědělas, na jakém základě jsi to udělala a - časem uvidí, jak se věc vyvíjí a jestli to bylo správné. Drím palce, a to zvládnete pohodově.
Není tady
Tercila:
moc hezky jsi to napsala. Za tím osvobozením si stojím, udělala bych to znovu. Moná si i tělocvikář oddechl, e nemusí ztrácet čas s takovým dřevem, jako je můj syn. Myslím, e ve výsledku jsme spokojení vichni: já, syn i tělocvikář. Jinak ta kola je moc dobrá, jsem ráda, e tam syn chodí a e na třídních schůzkách slyím, e je studijní typ. Prostě vude je něco. Rómské děti mají určitě z tělocviku jedničky, ale co matematika, pravopis...
A jinak se moc omlouvám Michaele43, e jsem sem tak vpadla, toto je její vlákno. Nečekala jsem tolik ohlasů ohledně prospěchu z tělocviku, prostě čtu nějaký příspěvek a u píu, co mám na srdci k tomu tématu... jetě jednou se omlouvám.
Není tady
Jo, vlastně pardon, to se omlouvám Michaele, e jsem vlákno přisoudila Alixe. Mějte se vichni moc hezky, ahojky.
Není tady
Tercilo,Alixo,
vůbec se neomlouvejte, vdy nadpis je jasný..... a jsem jen ráda, e tady plkáme o daném tématu....
ostatně kadý studentík je na něco jiného...a s tou poznámkou o tom, kdy se spoluáci více smějou: zda trojce z matiky nebo těláku, tak je to pravda, e těláku - prostě pak je spoluák: kopytem, nejde-li mu tělák...nejde-li matematika, pak jen na matiku nemá buňky....( toté s jazyky...)nicméně osobně si myslím, e sport a tělocvik by měl být spíe výsadou mimokolní, ale my to tu nezměníme, a e vechny "výchovy" by měly být spíe na uklidnění dítka mezimatikama, fyzikama a jazykama a vědama - to by taky mělo být jasný.....
Není tady
Pod to se klidně podepíu taky, na výchovy toti dítě musí mít i přirozený talent a uvítala bych kdyby nekazily vysvědčení a byly hodnoceny ústně
Ale toho se asi nedoijeme
Není tady
Holky - díky - přesně tak to vdycky říkám, e výchovy mají tedy moná rozpoznat případný talent děcka a dál s tím něco dělat. Taky jsem na stínost učitelky, e děvčata jsou líná, řekla - a jak je motivujete? Ono řvát "pedagogicky" na děcko před ostatními: "ty jsi úplně blbá, ty ani ten kotrmelec neudělá správně", to by dokázal kadý kolemjdoucí zedník. Učím předmět, ke kterému má "buňky" málo studentů, ale beru to tak, e mým úkolem je motivovat je.
K tomu slovnímu hodnocení, no, vím, e to bylo navrhováno víckrát, ale - mnozí učitelé se tomu brání, e je to víc práce (co samozřejmě je, to ano), ale zvlátě v těch výchovách bych to taky preferovala.
Není tady