Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 17. 1. 2007 6:51

invisibleman
♥------

Dědictví a bývalý manžel

Prosím o radu. Jsem muž a žiji s přítelkyní a jejím dítětem z bývalého manželství. S přítelkyní jsme se nevzali a stavíme dům, já ho financuji, ale po právní stránce bude dům přítelkyně (z toho důvodu, že já podnikám a ona má obavu, abych nezkrachoval - pak by nám dům mohla vzít třeba banka). S tím jsem souhlasil, aby ona měla klidné spaní.
ALE: Kdyby se jí cokoli stalo a ona nedejbože zemřela, dům by předpokládám zdědil její syn - nyní 8 let, a protože je nezletilý tak by dědictví dostal její bývalý manžel - říkám to dobře?
Prosím o informaci, jak je to ve skutečnosti.
Je nutno zase pro můj klidný spánek se s ní oženit? Nebo ona nech sepíše závět? A jak by asi měla znít, aby dědil i syn i já? Je to dáno občanským zákoníkem?

Moc děkuji za rady.
Tom

Není tady

#2 17. 1. 2007 7:29

santagelo
♥♥-----

Re: Dědictví a bývalý manžel

Obavam se,ze Tvoje situace za tohoto stavu neni nijak ruzova.Jako zakonny zastupce syna,by skutecne manipuloval i Tvym majetkem otec nezl. ditete.A ted si zodpovez sam? Prinutis svoji druzku k sepsani nejake zaveti ve tvuj prospech,ale ona druhy den bez Tveho vedomi zajde napsat zavet jinou.,ktera automaticky svym datem rusi tu predchozi. Budes se pak jej divit. Co vis, co Vam prinesou dalsi leta.Nemas v dome myslim podle toho co pises ani tzv. vecne bremeno pro pripad Tveho doziti,kdyby se s druzkou neco stalo.Prijdes doslova o strechu nad hlavou.Myslim take,ze podobny pripad podnikatele co prepsal preventivne svuj majetek na zenu uz tu byl. U pravnika pak zena musela podepsat smenku na castku v hodnote domu. To byla ta pojistka.V Tvem pripade nevidim ja jinou moznost,nez aby Ti bud podepsala smenku,nebo si ji musis vzit. V tomto pripade,pokud by te nekdy uz jako Tvoje manzelka  opustila a rozvedli jste se,dum byl pred snatkem jeji!!.Dostal bys jen pulku toho,co jste si spolulecne poridili. Dum ne!!Ale necham tu prostor pro pravniky,radi tu dobre a jiste Ti nekdo poradi lip nez ja. Zdravim.

Není tady

#3 17. 1. 2007 8:28

ABC
♥♥♥♥---

Za této situace jednoznačně doporučuji uzavřít manželství. Nevíte, co bude třeba za pět let. Vy se s přítelkyní rozejdete a přijdete o všechno. Navíc píšete, že dům financujete vy.

Není tady

#4 17. 1. 2007 9:37

santagelo
♥♥-----

Neda mi,nez se ozvat znovu. To,ze Ti odpovedela ABC,je jako "darek shora".Je skvela,radi velice dobre a pokud Ti poradila to,co Ti poradila, dej na jeji radu.

Není tady

#5 17. 1. 2007 12:32

rozárka
♥♥-----

pokud spolu stavíte dům a chcete spolu žít, nevidím ediný důvod proč se s ní také neoženit, nebo Vám v tom něco brání????

Není tady

#6 17. 1. 2007 14:57

invisibleman
♥------

Díky za Vaše rady, v manželství mi nebrání teoreticky nic, budu se muset zeptat přítelkyně zda jí něco brání stolt
a pokud ne, tak ...se uvidí.
Zajistit si střechu nad hlavou směnkou (a smlouvou o půjčce) mě napadlo též, ale vymahatelnost takové půjčky je diskutabilní, pokud nebude zároveň na domě zástava v můj prospěch - ale to jsme zase u problému, že by dům mohla sebrat banka při případném krachu mého podnikání, že?
Zapeklitá situace va

Není tady

#7 17. 1. 2007 18:05

ad.astra
♥♥♥♥---

A co si pečlivě schovávat faktury a vše, co bylo do domu investováno?

Dovoluji si již nebýti JELIMANEM :-)

Není tady

#8 17. 1. 2007 18:12

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Hm...abyste mohl opravdu klidně spát, doporučuji za této situace jednak uzavřít manželství a dále si nechat napsat věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti. Žádná banka nemá ráda nemovitost s doživotním podnájemníkem smile nehledě na to, že v dnešní době nevíte, jak dlouho Vám manželství vydrží. Přála bych Vám samozřejmě aby to bylo navěky, ale všichni víme, jaká je realita.

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#9 17. 1. 2007 19:18

sandra
♥♥♥♥♥♥-

A co po svatbě zúžit SJM?

Není tady

#10 21. 1. 2007 23:56

Vendaa
♥♥♥♥♥--

Taky zastávám názor ABC. A je to pravda, pokaždé mi poradila správně!!!!

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;31;49/st/20070303/n/Tadeasek/k/7d15/age.png

Není tady

#11 22. 1. 2007 19:03

St. Drábek
♥♥-----

sandra napsal(a):

A co po svatbě zúžit SJM?

To neřeší problém s BM, pak by byl zase jediný zákonný zástupce polovičního dědice.

Není tady

#12 22. 1. 2007 19:50

G.X
♥♥♥----

Že by dědictví dostal bývalý manžel není pravda;  dědicem bude pouze syn a při nakládání s majetkem předpokládám bude ustanoven opatrovník.

Základní problém je, že invisibleman investuje do něčeho, co mu nepatří. Nechápu jak na to může přistoupit.  Obava přítelkyně je silně účelová.  Když by jí něco nepatřilo, tak o to přece nemůže přijít smile

Není tady

#13 22. 1. 2007 20:15

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

G.X., ale tady se neobávala přítelkyně (taky čeho, že?),  obával se invisibleman a dá se říci, že oprávněně.
Základní obava byla, kdyby se s přítelkyní něco stalo, za současného stavu by zdědil dům pouze její nezletilý syn. ALE!!! Pokud je druhý rodič naživu, je stále před zákonem zákonným zástupcem dítěte. Nemůže sice s majetkem nezletilého nakládat nad rámec obvyklých poměrů, ale může požádat opatrovnický soud o určení opatrovníka. Když si otec dítěte usmyslí nemovitost v zájmu dítěte pronajmout či prodat a opatrovník pouze dohlédne na to, aby byly stržené peníze uloženy dítěti na účet, nikdo a nic s tím nenadělá.
Proto jsme invisiblemanovi radili jednak uzavřít manželství a druhak - protože v jeho situaci ani instituce zvaná manželství není samospasitelná - jsem mu ještě poradila, aby si nechal do listu vlastnictví k domu napsat věcné břemeno - právo doživotního užívání nemovitosti. Přes toto vlak nejede ani při krachu manželství, ani při krachu podnikání (banky).

Upravil(a) Kiara (22. 1. 2007 20:20)

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#14 23. 1. 2007 21:24

G.X
♥♥♥----

Kiara napsal(a):

G.X., ale tady se neobávala přítelkyně (taky čeho, že?),  obával se invisibleman a dá se říci, že oprávněně.
Základní obava byla, kdyby se s přítelkyní něco stalo, za současného stavu by zdědil dům pouze její nezletilý syn. ALE!!! Pokud je druhý rodič naživu, je stále před zákonem zákonným zástupcem dítěte. Nemůže sice s majetkem nezletilého nakládat nad rámec obvyklých poměrů, ale může požádat opatrovnický soud o určení opatrovníka. Když si otec dítěte usmyslí nemovitost v zájmu dítěte pronajmout či prodat a opatrovník pouze dohlédne na to, aby byly stržené peníze uloženy dítěti na účet, nikdo a nic s tím nenadělá.
Proto jsme invisiblemanovi radili jednak uzavřít manželství a druhak - protože v jeho situaci ani instituce zvaná manželství není samospasitelná - jsem mu ještě poradila, aby si nechal do listu vlastnictví k domu napsat věcné břemeno - právo doživotního užívání nemovitosti. Přes toto vlak nejede ani při krachu manželství, ani při krachu podnikání (banky).

¨
No  právě,  že invisible man výslovně píše, že ONA se obávala.  Je to tedy její konstrukce. Jinak by mě to tolik nezarazilo.

Není tady

#15 24. 1. 2007 15:16

Malin
♥------

A přítelkyně do výstavby domu nic neinvestuje? V případě, že by také investovala, tak pak její obavy z případného krachu v podnikání a následné zabavení majetku jsou na místě. Pokud bude sepsána smlouva o půjče a směnka, tak jistě peníze vymahatelné jsou. A jestli neinvestuje nic a vše zaplatí dotazatel, tak pak nemá mít z čeho obavu, protože nic nebude její a tudíž by také neměla o co přijít.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí