6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Angie, jak rada Te opet vidim.
Napisu take svoje zkusenosti, porodu jsem se bala jako cert krize, pak to najednou prislo a nejen,ze jsem nevedela,co se deje,ale sililo to postupne,tak to clovek tak nejak privykne. Rodila jsem na Bulovce, byla jsem tam sama, takze cely porod vedla doktorka, nikdo se me na nic neptal, kdyz jsem prijela do porodnice a ustala 20ti minutove lezeni s kontrakcemi po 2 minutach,tak mi jen suse oznamila,ze jsem otevrena na 9 cm a jdeme rovnou rodit. Rupla mi vodu a kontrakce nikde,tak mi suply sestricky do zily Oxitocin a uz to jelo a najedou jsem jen zaregistrovala,ze ma doktorka v ruce dalsi injekci a skalpel,vic si nepamatuji. Po tom skakani jedne sestry z jedne strany a druhe setry z druhe strany po brise byl najednou Matyasek venku. Naces mi doktorka oznamila,ze bude sit,tak jsem vyvalila oci,ze co jako chce sit a ona,ze jsem jednak potrhava uvnitr a druhak ten dipi nastrih na hrazi. To uz jsem rvala,ze nechci a ze to vsichni rikaji,jak to boli a ona se jen smala. Uvnitr jsem siti necitila opravdu vubec a venku to vzdy jen jemne stiplo,ale mela jsem to umrtvene,tak proto. Jak psala Eva,take jsem mela sileny otok a diky tomu i hemeroidum jsem sedela na kruhu cele sestinedeli. Ale dnes uz o nicem nevim, vse se krasne zahojilo, jizva z nastrihu neni vubec videt,tusim,ze tam maji byt 4 stehy. Nastrihu se nebudu branit ani u druheho,kdyz bude potreba.
A zrcatko jsem vytahla az asi po trech mesich,pro jistotu. Jinak otekle jsem to siti mela dlouho,ale ja tam mela ten hematom,takze mozna i proto.
Myslim se nastrih a siti je opravdu nic proti samotnemu porodu,lepe receno prvni dobe porodni,nez zacne porod sam. Na druhy porod se nijak extra netesim,ale uz se ho nebojim.
Upravil(a) Slniečko (1. 3. 2009 14:07)
Není tady
Ahoj vem budoucím rodičkám
Reaguji hlavně proto, e mám obrovskou averzi na stresování těhulek různými často zkreslenými informacemi. Jsem zdravotník pracující na porodnici a zároveň matka take se stručně pokusím shrnout své odborné i ivotní zkuenosti. Nástřih hráze se provádí ve fázi porodu, kterou rodička vnímá jako finále, tedy v době kdy porodník ji vidí hlavičku a obvykle stačí 1x intenzivně dle pokynů porodníka zatlačit a máte po porodu. Provádí se ve chvíli, kdy 1. máte kontrakci (tudí, jednak dost výrazné porodní bolesti, jednak, pokud spolupracujete, soustředíte se na tlačení) a 2. hlavička dítěte ji naléhá na hráz, která je tudí úplně vypjatá a proto také odkrvená. Z těchto důvodů si prakticky nemáte anci vimnout kdy k nástřihu dolo. Co se týká výběru mezi nástřihem a natrením - vezměte si doma kus látky a na jednom konci ho cca 2-3cm rozstřihněte a na druhém konci ho cca 1cm natrhněte. Pak si vemte ití a seijte nastřiený kus a natrený kus. Neutahuje nit, seije tak lehce, abyste konce látky dostaly k sobě. Poté výsledky porovnejte. Po tomto pokusu samy pochopíte, e i kdy natrení je moná v mením rozměru ne nástřih náprava obou poranění je nesrovnatelná.
A nakonec rada jak se nástřihu vyhnout - na porod se PŘIPRAVTE !!!!! Ne čtením nesmyslných výkřiků typu "jedna pani povídala", ale nastudováním jednotlivých fází porodu, nácvikem správného dýchání při porodu, masáí hráze zejména v posledním trimestru těhotensví, sepsáním porodního plánu ve kterém mj. zmíníte ádost o vynechání epiziotomie pokud to bude moné (větina porodnic je dnes maximálně respektuje) apod. A počítejte s tím, e i kdy toto vechno učiníte, porodíte jako já, při svých 70 kg (těhotenské váhy) 4,5 kg mamuta a nejen e se nástřihu neubráníte, ale nakonec za něj budete vděčné
Mmch posadit jsem se mohla ji po 6ti hodinách po porodu(netvrdím e bezbolestně) po týdnu jsem ránu u téměř nevnímala a po estinedělí jsem opět a s chutí byla schopna pohlavního styku bez jakýchkoliv potíí.
Na závěr rada pro rychlé a zdárné hojení - sprchovat, sprchovat, sprchovat!!!! Třeba 15x denně - nestyďte se močit ve spre a rovnou ránu oplachovat.
Není tady
S tim sprchovanim ma Babs velikanskou pravdu, nestydim se tu napsat,ze cele sestinedeli jsem rovnou chodila do vany curat a diky tomu i stehy celkem brzy vypadaly.
Není tady
Musím naprosto souhlasit, nástřih a ití jsem vůbec necítila. Doba hojení relativně krátká, sprchování je úasné - uleví, člověk nic necítí a udruje se tím rána čistá, doma jsem pouívala gel z dubové kůry a ani jsme se s manelem neudreli do konce estinedělí a zase jsme to rozjeli... Záleí asi i na provedení, ale pochybuji, e má smysl se tím stresovat předem, povauji za nejmoudřejí zjistit si předem, co se můe při porodu stát a pak důvěřovat porodníkům (je to jejich profese). Zbytečný stres jetě nikomu nepomohl!
Není tady