29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Zdravím všechny,
Mnohokrát se ve své praxi setkávám s lidmi, kteří mají buďto žádné, nebo jenom nedostatečné životní cíle. Zajímalo by mne, zda si cíle systematicky tvoříte, anebo žijete, tak nějak, ze dne na den. Také mne zajímá, zda si myslíte, jestli je formulace cílů důležitá a v jaké míře pro život, vztahy, kariéru, apod.
Jaké podle vás nejvyšší cíle jste si dali a zda jste je dosáhli, případně jaký jste pak z toho měli pocit?
Není tady
Táto otázka mi sadla, pretože som to práve prednedávnom riešil... donedávna som žil, ako hovoríš - zo dňa na deň... pýtal som sa sám seba, aký mám cieľ, kam smerujem, ale odpovedať som si nevedel... mám pokojný, príjemný život a nič som vlastne nechcel... ale teraz už viem - môj cieľ je mať veľa detí a čo najlepšie ich vychovať, pripraviť na život... naučím ich všetko, na čo som doteraz prišiel a na čo ešte prídem
Budem dobrým otcom
Není tady
Zdravím Salvatore, tvoje téma je velice zajímavé .... tak tu nad tím dumám a přicházím na jakýsi zvláštní názor ... osobně obdivuji lidi, kteří tvoří své cíle a jdou si za tím, musím se přiznat, že nejsem ani karieristka, takže tady cíl není .... ani peníze mne až tak neberou, takže v tom můj cíl též není .... dumám tu nad spoustou jiných možností a ony stejně nesedí ... žiji spíše pro onen okamžik, který momentálně je ... přiznávám, že ani dovolenou neplánuji, neb je výhled pro mne jaksi nedůležitý ...
Dostávám se tedy k tomu, že můj jediný cíl je žít život teď a tady, být tu pro ty, kteří mne zrovinka potřebují a vychutnat si každý okamžik, neb svět je nádherné místo, i když kruté, tak stejně nádherné ... příroda, zvířata, slunce, měsíc, hvězdy ... Snažím se o to, abych zůstala sama sebou, fascinují mne nové znalosti a dovednosti.
A pokud jde o cíle které jsem si dala, musím přiznat, že jako žena chci být především matkou pro své děti, důvěrným přítelem pro svého muže .... asi to jsou primitivní cíle, ale jsou moje .... a pokud budu mluvit za tu druhou
(jsem blíženec
) , tak mé nejbližší cíle jsou studium jazyka, nové zaměstnání a hlavně, hlavně chci malovat ... to je to, co mne naplňuje
.... teoreticky bych mohla říci, že se snažím jaksi pozvednout svoji duši, ale to by bylo asi ode mne troufalé
, jak jsem psala jinde, svůj osud beru jako výzvu a proto je to vlastně takový boj, něco jako šachová partie
..., ale nemohu s jistotou říci, že co činím je správné .... neb kdo z nás může
... víš napadá mne, že ti co se o to pozvednutí nejvíce snaží, jaksi pozvednuti nejsou
....
Jednou jsem to tu už psala, že mám jakýsi zvláštní pocit, že bych cosi měla, ale zatím jsem stále nepřišla na to, co by to mělo být ... domnívám se však, že život sám mi ukáže cestu ...
A formulace cílů např ve vztahu .... to se musím přiznat, tak to už mi vůbec nejde, neb rozhodně nejsem typ člověka, který si naplánuje partnera, svatbu, dítě .... mám teda z praxe odkoukáno, že těmto lidem to vychází, ovšem u mne jaksi praxe pokulhává ... jsem zkrátka šílený uživající si blíženec
A víš co, teď mne napadá, že celý život tvrdím, že chci jednou umřít šťastná ... tak možná tohle je ten cíl .... a víš co, mám dokonce vnitřní pocit, že jo
, že to tak bude
... štěstí je stav mysli a tak se zkrátka snažím žít tak, abych byla šťastná
, protože nikdo jiný než já mne šťastnou učinit nemůže.
Teď jsem si to přečetla, je to pelemele, stejný jako já, ale co, ti to pošlu
Není tady
Minulý rok se mi během pár měsíců zhroutil můj svět a život se mi změnil natolik a v tolika oblastech, že mé životní cíle již nemohu naplnit. Teď žiju ze dne na den, žádné životní cíle si nedávám a přijímám a žiju vše, co mi den přináší. Po svých zkušenostech se již nechystám formulovat své životní cíle detailně. Snad jen v takových obrysech. Mým životním cílem byla naše rodina, hezký rodinný život, děti dobře připravené na život, spokojenost a láska v naší rodině, důvěra, spolehlivost, bezpečí, milující se rodiče, takový přístav v rozbouřených vodách bytí, domeček, kde bude pro každého dost místa a lásky. Kam se naše děti budou rády vracet. Téměř nic z toho už neexistuje. Teď jsem ráda, že žiju, že se pomalu zase stávám oporou svým dětem. Teď je mým životním cílem být tady a jít dál až do konce a nerozhodovat, kdy konec nastane.
Nevím jestli je to dobře nebo špatně, ale žádné dlouhodobé cíle si nedávám. Snažím se žít den ze dne tak, abych si večer, když jdu spát, mohla říct, že se za sebe nemusím stydět.
Není tady
Taky jsem kdysi chtěla žít pro rodinu, to mi nevyšlo, potom jsem chvíli nechtěla žít vůbec a nezbytností osudu jsem začala žít pro práci, která by mne a moje děti uživila a také mne bavila, dalo dost úsilí se k ní dostat, sice koníček to není, ale není to také otrava, dlouhodobě žiji pro své syny, aby z nich byli vzdělaní lidé, měli nějaké morální zásady, byli cílevědomí a uměli se o sebe a své rodiny postarat. Také žiji pro lásku svého muže, když máme volno a přijede po delší době domů, připadám si silná a šťastná, žiji pro svou matku, kterou nechci zklamat a chci jí být oporou ve stáří, když už pod tíhou povinností sotva lezu, vždy mi pomáhá myslet na tyhle lidi a vše se v dobré obrátí. Jenom bych potřebovala, aby dny měly třicet hodin a já měla čas i na kamarádky a přátele, ne jenom na práci a domácnost, no třeba rok 2007 přinese změny.
Už nad tím několik dní přemýšlím a ještě to musím doplnit, sním o jednom povolání, snažím se dělat vše pro to, abych na něj byla kvalifikovaná, je náročné časově a hodně člověk cestuje, ale chci se o něj pokusit ucházet až synové oba odejdou buď pracovat nebo na VŠ, nechystám se jít na to moc tvrdě, ale pokusím se.
Upravil(a) Irenka21 (13. 1. 2007 17:52)
Není tady
Teda to jsou nahodicky, tema zivotni cile jsme meli dneska jako konverzacku ve skole a pak jsem po dlouhe dobe vlezla na babinet a je tady podobne tema
Rekla bych, ze zivotni cile jsou dulezite, zit jen tak ze dne na den taky porad nejde. Ale nesmi se na tech cilech prilis lpet, protoze zivot se obcas pekne zamota a clovek pak musi ze svych planu slevit nebo je pozmenit.
Osobne jsem si nikdy moc zadne cile nedavala, spis jsem se tak nechavala vlacet zivotem, ale ted mam pocit, ze bych s tim svym zivotem mela uz neco udelat, takze jsem si pro sebe nejake cile stanovila a pracuji na nich. Snad se mi zadari
Není tady
Zivotny ciel?
Zit a nie len prezivat, to je myslim dolezitejsie, nez stanovenie si akehokolvek cielu, za ktorym clovek bezhlavo pojde a pritom zabudne byt spokojny a stastny.
Není tady
Když tak nad tím přemýšlím, vždy jsem měla jeden velký cíl, mít chlapa, co si mě bude vážit a mít rád a rodinu. Tenhle cíl se mi do dnešního dne nesplnil, ale mým cílem je nadále a pracuji na něm. Dalším cílem je být dobrým člověkem, kterého si lidé budou vážit. Momentálně mám krátkodobý cíl a to změnit práci. Vlastně to můj cíl vůbec nebyl, ale jak přesně píše Bublinka, život se občas pěkně zamotá a najednou jsem věděla, že to takhle nechci a nový cíl byl na světě . Jsem člověk, který docela plánuje, diářek mám zaplněný
, ale protože vím, že život je neustálá změna, přizpůsobuji se změnám, protože tak to prostě v životě chodí. Jak řekla má bývalá vedoucí, jsem flexibilní na 150 %
. A to platí i v mém soukromém životě.
Upravil(a) lvice (12. 1. 2007 8:42)
Mým životním cílem je srovnat se sama se sebou a uvědomit si či najít nějaký svůj životní cíl
Není tady
No to je asi počátek těch dalších cílů, jsi na dobré cestě.
Není tady
Moc se mi líbí názor janicy, teda cílem je najít nějaký cíl
Není tady
Cíl ... jako takový mi připadá moc definitivní ..... co až k němu dorazím ???
Spíš bych to označila jako mezníky .. od mládí člověk takové ty svoje mezníčky má : škola , dostat se na další školu, tu úspěšně ukončit .... dostat od ní papír, pak třeba další škola ... úspěšně dokončit ... další papír... zaměstnání... rodina ... bydlení ... ( to v pořadí jak to přijde ) .... pořád něco řešíme ....
Mým cílem je asi jít po dobré cestě ..... a i když někdy šlápnu vedle, tak se na ni vrátit zpátky .... večer v klidu usínat ...... dobrá cesta ... to je asi můj cíl .... budu-li ale na ní ale to zjistím asi až na konci a tam ještě nechci být, tak si ji vychutnávám krůček po krůčku .... den po dni ..........
Není tady
Já jsem snílek od malinka.
Neměla jsem úplně perfektní dětství, spíš takový samorost, který přihlíží, jak rodiče dávají lásku a pozornost sourozenci.
Možná díky tomu jsem každou chvíli myšlěnkami na své planetě snů.
Jako školanda jsem si dala za cíl, vystudovat cestovní ruch. Střední školu jsem si vybrat nemohla, ale nevzdala jsem to a cesťák studovala po gymplu. Když jsem dostala diplom, byla jsem strašně šťastná, že jsem to dokázala, přesto že i na předávání jsem byla sama, rodiče si neudělali čas. Přes spoustu překážek a prvotních nezdarů jsem si našla i práci, která mě baví, přítele, který mě miluje a známé, kteří jsou k nezaplacení.
Vždycky jsem si vybojovala svoje cíle, i když to kolikrát nebylo jednoduché, ale přesto se jeden z mých snů nikdy nesplní...vrátit čas a dostat od rodičů lásku, kterou jsem tolik jako dítě potřebovala.
Není tady
Jsi dobrá a už nemysli na minulost, užívej současnost a tu lásku potom věnuj všechnu svžým dětem, ať jsi dál taková schopná.
Není tady
Irenka21 napsal(a):
Jsi dobrá a už nemysli na minulost, užívej současnost a tu lásku potom věnuj všechnu svžým dětem, ať jsi dál taková schopná.
Jen ve mě zůstalo kvůli tomu velké trauma a myslím, že bych měla navštívit psychloga, aby mi pomohl.
Současné problémy dokážu řešit nebo házet za hlavu, ale to, co jsem prožívala od mala..to nedokážu..
Není tady
Třeba Ti pomůže, ale buď na sebe hrdá a sebevědomá.
Není tady
Tak co Salvadore, jsi spokojený s takovouto reakcí?
Měla jsem sama z odpovědí radost, zvláště od Irenky21. Člověku, kterému se něco nepovede, musí začít stále znovu a znovu. Vítězí v okmažiku, když žije pro druhé a nemyslí jen na sebe. Naše děti, to je to nejdůležitější pro co žijem a vše ostatní se tomu musí podřídit. Jakmile to neuděláme, může se stát, že naší chybu velmi pocítíme. Jsou mezi námi i tací, co děti nemají. Oni také mají důležitou roli a někdy si jí ani neuvědomují. Velmi můžou pomoci ostatním už jen tím, že jsou. Uvědomění si své podstaty, své jedinečnosti a být vděčný za to, že vůbec smíme se zůčastnit, tohoto krásného divadélka života, by si měl uvědomit každý. :hjarta, Přeji krásný den Vaše Christa
Není tady
Cíle jsem před sebe nikdy nekladla,přesto se každá životní etapa dovršila.Nějak jsem intuitivně vycítila kam mám směřovat.Jedna kapitola se uzavřela a druhá začala a tím vším se prolínala ta hlavní linie.Přestože jsem
matkou a svým dětem dávám vše,nepovažuji to za účel svého života.Je to krásné,ale cítím že napnění mého života je ještě někde jinde a v jiném způsobu.Se svým životem jsem srovnaná i smířená ale uvnitř cítím že to hlavní by teprve mělo přijít.A jako obvykle nevím co to je
Není tady
K.Christa napsal(a):
Tak co Salvadore, jsi spokojený s takovouto reakcí?
Měla jsem sama z odpovědí radost, zvláště od Irenky21. Člověku, kterému se něco nepovede, musí začít stále znovu a znovu. Vítězí v okmažiku, když žije pro druhé a nemyslí jen na sebe. Naše děti, to je to nejdůležitější pro co žijem a vše ostatní se tomu musí podřídit. Jakmile to neuděláme, může se stát, že naší chybu velmi pocítíme. Jsou mezi námi i tací, co děti nemají. Oni také mají důležitou roli a někdy si jí ani neuvědomují. Velmi můžou pomoci ostatním už jen tím, že jsou. Uvědomění si své podstaty, své jedinečnosti a být vděčný za to, že vůbec smíme se zůčastnit, tohoto krásného divadélka života, by si měl uvědomit každý. :hjarta, Přeji krásný den Vaše Christa
Jsem dalek toho, abych hodnotil vaše cíle. Otázka byla cílena záměrně, coby psychologický průzkum, který mi docela potvrdil jednu mou teorii. Děkuji všem, za odpovědi.
Hlavní je, abyste vy všichni byli spokojeni s tím, co chcete dosáhnout. Ještě bych se rád vyjádřil jednotlivě k některým příspěvkům...
Není tady
Marek_ napsal(a):
Táto otázka mi sadla, pretože som to práve prednedávnom riešil...
donedávna som žil, ako hovoríš - zo dňa na deň... pýtal som sa sám seba, aký mám cieľ, kam smerujem, ale odpovedať som si nevedel... mám pokojný, príjemný život a nič som vlastne nechcel... ale teraz už viem - môj cieľ je mať veľa detí a čo najlepšie ich vychovať, pripraviť na život... naučím ich všetko, na čo som doteraz prišiel a na čo ešte prídem
Budem dobrým otcom
Dobrý cíl tak do 40 - 45 let. Co budeš dělat pak?
Není tady
tora napsal(a):
Zdravím Salvatore, tvoje téma je velice zajímavé .... tak tu nad tím dumám a přicházím na jakýsi zvláštní názor ... osobně obdivuji lidi, kteří tvoří své cíle a jdou si za tím, musím se přiznat, že nejsem ani karieristka, takže tady cíl není .... ani peníze mne až tak neberou, takže v tom můj cíl též není .... dumám tu nad spoustou jiných možností a ony stejně nesedí ... žiji spíše pro onen okamžik, který momentálně je ... přiznávám, že ani dovolenou neplánuji, neb je výhled pro mne jaksi nedůležitý ...
Dostávám se tedy k tomu, že můj jediný cíl je žít život teď a tady, být tu pro ty, kteří mne zrovinka potřebují a vychutnat si každý okamžik, neb svět je nádherné místo, i když kruté, tak stejně nádherné ... příroda, zvířata, slunce, měsíc, hvězdy ... Snažím se o to, abych zůstala sama sebou, fascinují mne nové znalosti a dovednosti.
A pokud jde o cíle které jsem si dala, musím přiznat, že jako žena chci být především matkou pro své děti, důvěrným přítelem pro svého muže .... asi to jsou primitivní cíle, ale jsou moje.... a pokud budu mluvit za tu druhou
(jsem blíženec
) , tak mé nejbližší cíle jsou studium jazyka, nové zaměstnání a hlavně, hlavně chci malovat ... to je to, co mne naplňuje
.... teoreticky bych mohla říci, že se snažím jaksi pozvednout svoji duši, ale to by bylo asi ode mne troufalé
, jak jsem psala jinde, svůj osud beru jako výzvu a proto je to vlastně takový boj, něco jako šachová partie
..., ale nemohu s jistotou říci, že co činím je správné .... neb kdo z nás může
... víš napadá mne, že ti co se o to pozvednutí nejvíce snaží, jaksi pozvednuti nejsou
....
Jednou jsem to tu už psala, že mám jakýsi zvláštní pocit, že bych cosi měla, ale zatím jsem stále nepřišla na to, co by to mělo být... domnívám se však, že život sám mi ukáže cestu ...
A formulace cílů např ve vztahu .... to se musím přiznat, tak to už mi vůbec nejde, neb rozhodně nejsem typ člověka, který si naplánuje partnera, svatbu, dítě .... mám teda z praxe odkoukáno, že těmto lidem to vychází, ovšem u mne jaksi praxe pokulhává ... jsem zkrátka šílený uživající si blíženec
No, já bych přidal úsilí právě formulaci cílů ve vztahu. Tedy, pokud nechceš, aby se tvůj vztah rozpadl dříve nebo později...
A víš co, teď mne napadá, že celý život tvrdím, že chci jednou umřít šťastná ... tak možná tohle je ten cíl.... a víš co, mám dokonce vnitřní pocit, že jo
, že to tak bude
... štěstí je stav mysli a tak se zkrátka snažím žít tak, abych byla šťastná
, protože nikdo jiný než já mne šťastnou učinit nemůže.
To je opravdu dobrý cíl. Umírat šťastný, to je pocit dobře vykonané práce a je to k nezaplacení. Hledej cesty ke štěstí...
Teď jsem si to přečetla, je to pelemele, stejný jako já, ale co, ti to pošlu
Není tady
Irenka21 napsal(a):
Taky jsem kdysi chtěla žít pro rodinu, to mi nevyšlo, potom jsem chvíli nechtěla žít vůbec a nezbytností osudu jsem začala žít pro práci, která by mne a moje děti uživila a také mne bavila, dalo dost úsilí se k ní dostat, sice koníček to není, ale není to také otrava, dlouhodobě žiji pro své syny, aby z nich byli vzdělaní lidé, měli nějaké morální zásady, byli cílevědomí a uměli se o sebe a své rodiny postarat. Také žiji pro lásku svého muže, když máme volno a přijede po delší době domů, připadám si silná a šťastná, žiji pro svou matku, kterou nechci zklamat a chci jí být oporou ve stáří, když už pod tíhou povinností sotva lezu, vždy mi pomáhá myslet na tyhle lidi a vše se v dobré obrátí. Jenom bych potřebovala, aby dny měly třicet hodin a já měla čas i na kamarádky a přátele, ne jenom na práci a domácnost, no třeba rok 2007 přinese změny.
Už nad tím několik dní přemýšlím a ještě to musím doplnit, sním o jednom povolání, snažím se dělat vše pro to, abych na něj byla kvalifikovaná, je náročné časově a hodně člověk cestuje, ale chci se o něj pokusit ucházet až synové oba odejdou buď pracovat nebo na VŠ, nechystám se jít na to moc tvrdě, ale pokusím se.
Díky, Irenko, tady jsme to už probírali, můj názor na to znáš. To povolání, to je cesta pro tebe. Snad pochopíš bez větších šrámů, že nejdůležitějsí osobou pro sebe jsi ty...
Není tady
majkafa napsal(a):
Minulý rok se mi během pár měsíců zhroutil můj svět a život se mi změnil natolik a v tolika oblastech, že mé životní cíle již nemohu naplnit. Teď žiju ze dne na den, žádné životní cíle si nedávám a přijímám a žiju vše, co mi den přináší. Po svých zkušenostech se již nechystám formulovat své životní cíle detailně. Snad jen v takových obrysech. Mým životním cílem byla naše rodina, hezký rodinný život, děti dobře připravené na život, spokojenost a láska v naší rodině, důvěra, spolehlivost, bezpečí, milující se rodiče, takový přístav v rozbouřených vodách bytí, domeček, kde bude pro každého dost místa a lásky. Kam se naše děti budou rády vracet. Téměř nic z toho už neexistuje. Teď jsem ráda, že žiju, že se pomalu zase stávám oporou svým dětem. Teď je mým životním cílem být tady a jít dál až do konce a nerozhodovat, kdy konec nastane.
Majko, bolest je DPH, jíž platíme za iluzi... o které si myslíme, že si ji můžeme udržet navždy.
Bohudík, v tom okamžiku, kdy si již definitivně začínáme myslet, že naše iluze jsou reálné, přijde důkaz v podobě rozboření věže, do které jsme se bláhově o vlastní vůli zavřeli...
Není tady
janica napsal(a):
Mým životním cílem je srovnat se sama se sebou a uvědomit si či najít nějaký svůj životní cíl
Dobrý postřeh, janico, jen tak dál...
Není tady