29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Chceme přestavovat starou umakartovou koupelnu v paneláku, konečně. Ale narazila jsem na problém. Jsme 4 členná rodina ve 4 pokojovém bytě a já chtěla spojit WC s koupelnou, abych získala více místa. A na stavebním úřadě mi řekli, že to nelze, jen do 2 obytných místností podle nějaké normy. Vstáváme v různou dobu, tak pro nás by to nebyl problém. Připadá mi to nesmyslné omezení. Podotýkám, že nemám možnost koupelnu zvětšit. Z jedné strany je úzká chodba a z druhé kuchyně s novou rohovou linkou, tenkrát jsme nepočítali se zvětšováním koupelny. Zajímá mě, jestli se s tím někdo setkal a jak to řešil.
Není tady
Znám spoustu lidí, co mají v paneláku uděláno WC v koupelně. A pokud vím, tam při těchto úpravách je třeba jen ohlašovací povinnost a ne stavební povolení, protože se nezasahuje do konstrukce domu.
Není tady
Ona se tahle úprava nedoporučuje, pokud vy bytě žije víc lidí než dva, ale zákon nebo norma na to myslím není.
Udělala bych to klidně společně.Jen je problém se vystřídat A myslím že vždy se to dá udělat tak aby to prošlo.Já nevím,ale dá se to snad nějak stíhat?Ono možná,je taky rozdíl,jestli ten byt je ve vašem vlastnictví.I když na druhou stranu musí jít všechno.Přiznám se ,že bych prvně zjistila jak z toho vykličkovat....a nejít hned na stavební úřad,protože tam jedou podle norem,jako všude.
Není tady
ramaja napsal(a):
Chceme přestavovat starou umakartovou koupelnu v paneláku, konečně. Ale narazila jsem na problém. Jsme 4 členná rodina ve 4 pokojovém bytě a já chtěla spojit WC s koupelnou, abych získala více místa. A na stavebním úřadě mi řekli, že to nelze, jen do 2 obytných místností podle nějaké normy. Vstáváme v různou dobu, tak pro nás by to nebyl problém. Připadá mi to nesmyslné omezení. Podotýkám, že nemám možnost koupelnu zvětšit. Z jedné strany je úzká chodba a z druhé kuchyně s novou rohovou linkou, tenkrát jsme nepočítali se zvětšováním koupelny. Zajímá mě, jestli se s tím někdo setkal a jak to řešil.
Myslím, že od ledna jsou nějaké změny ve stavebním zákoně, spousta věcí je bez povolení, jen na ohlášení. Informuj se, třeba už je to jinak
Není tady
Tedy, já mám spojeno a na tvém míste bych si rozmýšlela, zda všichni jsou srozuměni s tím, že jim tam kdykoliv kdokoliv vejde, budou-li mít delší, náročnou chvilku na WC. Já osobně bych nespojovala, i když kdysi v DDR to byl standard.třeba.
A pak tam taky není možnost trucování....čtení...atd. Nevím, zda děti jsou kluci nebo holky. A co až budou přátelé dětí? To už jsou "cizí" členové rodiny a budete se blokovat. Nás bylo doma 5 a bylo to náročné! Fronty a tak....A to se ještě někteří zamykali v jistém věku v koupelně, takže nebylo ani Wc ani koupelna.
Není tady
Manželovi rodiče mají sloučené wc s koupelnou a mně to , přiznám se, vadí. Pokud je to jediné sociální zařízení v domě, tak jsem zásadně proti, ještě pamatuju ty katastrofální zážitky z doby kdy bylo průchozí z obou stran, všichni se všude dvojnásob zamykali a nikdo nikde neměl klid. Můj nejmilejší požitek - ležet ve vaně musel taky ustoupit. Když jsme si stavěli novou koupelnu tak jsem oboje oddělili a tchýně má opět sloučené ale s možností oddělit sádrokartonem.
Není tady
Mě se líbí spojené koupelky s wc, ale určitě je to nepraktické. Několik lidí si to u nás v domě takto přestavělo, ale žádný s tím není spokojený, ono takové soukromí na wc, když máte dlouhodobé potíže je k nezaplacení. Ostatní smí do koupelny a nikomu nepřekážíte. Určitě je to věcí názoru.
Není tady
A úplně nejlepší varianta je mít samostatné wc plus ještě jedno v koupelně
Není tady
Kamilie,souhlasím s tebou.Máme spojené wc s koupelnou a je nás na to pět lidí a někdy je to opravdu hrozné.Manža a děti mi nevadí,ale tchýni tam opravdu nemusím.A pak jsou tu ještě návštěvy,sestra nebo švagrová s rodinama,taže 9-10 lidí na duležitou místnost ......
Není tady
Odmala mame zachod s koupelnou dohromady a jsme zvykli v koupelne se moc nezdrzovat. Cesani, liceni, kremy, fen ...na chodbe kde je take zrcadlo ci v pokojiku , v koupelne pouze cistit si zuby a mit si ruce, sprchovat se..Soukromi na WC mame, ruce se daji umyt i v kuchyni pokud tam je mydlo a se sprchovanim se da pockat. Spise nam schazi jeste jedno WC ci jeste jedna koupelna..To je problem. Ale problem neni to, ze je to spojene..Nebo jsem si na to uz tak zvykla? :-)
Není tady
Já tedy poučená ze života s rodiči a sestrami, když jsem šla do svého, nechala jsem v roce 1980! udělat dokonce i dvě umyvadla!(abych se nemusela už s nikým dělit jako"doma"...5 lidí v panelákové koupelně).Bohužel dvě Wc udělat nešla, ale jsme taky byly dva... Ale kdybych měla možnost, tedy pro velikou rodinu, dvě WC a jeden tak, aby byl přístupný pro eventuelní návštěvy. Už jsem viděla ve velkém bytě i 3 WC, z toho jeden byl u ložnice rodičů, spojen s koupelnou. S prominutím, si raději zaprdím sama pro sebe, než pro ostatní v bytě jako solo...
Teď jsem taky dva, já a dítě, máme spojenou koupelnu a Wc, už jsem si zvykla na všelicos, ovšem dítěti pak nepřijde divné, když máme návštěvu a dovolí si zamknout jediné dvěře do vchodu, že proč to dělá, když my to neděláme.
Není tady
Zcela jednoznačně jsem pro WC oddělené. Já je mám spojené, je to fajn pro jednoho, ale jakmile je u mne přítel tak je to běs. Natož více lidí....
Dále je pak problém, že se ti lidé budou více vrtat ve věcech, co máš v koupelně na kosmetiku atd.
Není tady
No já mám ve 2+1 wc společně s koupelnou (se sprcháčem) a jsem ráda. V panelákovém provedení je najednou z dvou miniaturních místnůstek jedna "velká". Ale je pravda, že "náš" stavební úřad povoluje tuto úpravu jen max. v bytech 2+1 a ne ve větších. když čeká víc lidí, tak už to nemusí být to pravé ořechové, ale při dvou lidech v bytě je to na pohodu Nelituji toho
Není tady
Moc všem děkuju, za názory. Když člověk pozná zkušenosti druhých, tak se na to dívá zase jinak. Mí 2 pubertální synové se večer zamykají při očistě a jsme všichni zvyklí si na WC číst. Tak to vlastně je pěkná blbost, spojovat WC a koupelnu. Otevřeli jste mi oči. A spojit WC s koupelnou je opravdu možné podle normy z r. 2004 maximálně do 2 obytných místností.
Není tady
Švagrová má také záchod v koupelně a když jsme u nich na několikadenní návštěvě tak je to k uzoufání.Mám slabé držení a mockrát jsem u nich stepovala za dveřmi a čekala až bude volno,protože se někdo koupal.
A ještě jedna katastrofická představa- co když někdo z rodiny si užene střevní katar a zablokuje vám koupelnu na celý den.Asi by to nebylo příjemné nikomu.
Není tady
Každému to holt vyhovuje jinak; my máme WC a koupelnu spojené - bydlíme ve větším 2+1, jsme 4-členná rodina (zatím jsou děti malé) a rozhodně bych neměnila, i když jsem dlouhá léta bydlela s rodiči v baráku - takže s odděleným WC, a tak srovnání mám . Pro mě je fajn např. to, že si můžu rovnou po záchodě umýt ruce nebo se i osprchovat a nemusím kvůli tomu pokaždé trajdat do jiné místnosti. A jako ztrátu soukromí to nepociťuju - s manželem máme dostatečně otevřený vztah
Není tady
Opravdu není moc dobré mít WC v koupelně.Máme to tak na chalupě a já jsem zoufalá.Naše babi je tam každou chvíli a nikdo jiný nemá šanci se do koupelny dostat.
Není tady
Už jsem rozhodnutá, že to necháme oddělené, asi to tak bude lepší. A moji 3 chlapi mě stejně přehlasovali. Tak teď ještě vybrat nějakou solidní firmu. Jestli někdo máte zkušenosti a rekonstruovali jste koupelnu na Severní Moravě, podělte se o ně.
Není tady
Tak nevím, mě na stavebním úřadě řekli, že stačí jen ohlášení (máme taky umakart). Není to žádná nosná příčka. Já osobně jsem pro oddělené WC, ale přítel je zvyklý na spojené. V garsonce, ze klteré se teď stěhujeme, bylo spojené - zvykla jsem si, ale oddělené mi vyhovuje víc. Tak budeme mít pidi koupelnu a pidizáchod, ale zvlášť. A až budeme měnit na sádrokarton, uděláme to taky tak.
Není tady