6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat: byla podána žádost o zvýšení výživného v červenci 2006, jednání proběhlo v září 2006(bylo odročeno) a další jednání proběhlo v listopadu 2006. Výživné bylo zvýšeno od listopadu 2006. Zajímalo by mě, nebo - spíše jsem se domnívala, že se vždy vychází z toho, kdy je PODÁN NÁVRH, nikoliv, kdy je ukončené jednání a vydán rozsudek. V případě, že by se soud nekonečně vlekl, mohlo by se stát, že by třeba výživné bylo stanoveno až třeba rok po podání návrhu...
Prosím zkušené v právní oblasti - není zde chyba ze strany soudu ve špatném určení data? V případě, že ano, který zákon k tomu je určen?
Děkuji
Není tady
ještě jeden dotaz - povinný zvýšené výživné od data určeného v rozsudku neplatí - vyčkává situace na zpravomocnění rozsudku. Je jeho povinností výživné zaplatit - bez pravomocného rozsudku? On se odvolávat asi nebude, ale i kdyby přeci, je to další prodloužení doby, odvolací řízení se může protáhnout, může být třeba odročeno s tím, že budou potřeba nějaké důkazy apd. takže jak je to s povinností - má platit zvýšené výživné, nebo se bude čekat na zpravomocnění rozsudku?
děkuji
Není tady
Proti rozsudku se můžeš odvolat, pokud ovšem už není pravomocný.
Není tady
aprill napsal(a):
Proti rozsudku se můžeš odvolat, pokud ovšem už není pravomocný.
To vím, ale chtěla jsem právě znát správnou odpověď - rozhodl soud správně ohledně data počátku výživného, nebo ne?
ještě není pravomocný.
Upravil(a) ad.astra (5. 1. 2007 13:59)
Není tady
prosím, ví někdo odpověď? díííky
Není tady
U nas to bylo obdobne,
zadost podana cereven 2005, ukonceno cervenec 2006 a zvysene vyzivne se plati od cervence 2006.
Není tady
Ohledne odvolani:
vas BM to muze udelat tak, ze se odvola a bude stale platit puvodni vyzivne. Neco platit bude a vy s tim nic nenadelate:/ Po odvolacim soudu pripadny nedoplatek bude nucen uhradit vetsinou v kratkem terminu.
Není tady
Manželovi zvýšili výživné zpětně půl roku od rozsudku. V tomto rozsudku měl přímo napsané v jakých splátkách ho musí zaplatit. Pokud jsi chtěla nárokovat výživné zpětně, měla jsi to napsat do žádosti nebo říct u soudu. Ale dle mého názoru to záleží pouze na soudci.
Není tady
Já měla už přímo v žádosti napsáno,že žádám zvýšení od 1.července.A v rozsudku bylo potom psáno,že dlužné výživné se nestanovuje,jelikož povinný již výživné uhradil sám.
Není tady
Já jsem měla také v rozsudku přesně psáno, jakou částku a od kdy ji má BM platit. Dlužnou částku mi ovšem zaplatil až od doby, kdy rozsudek nabyl právní moci. Já myslím, že v rozsudku to datum od kdy platí zvýšení musíš mít také uvedeno.
Není tady
Díky za názory, vidím, že je to tedy všude stejné. Měla jsem napsáno, od kdy chci mít zvýšené výživné - zpětně, ale to neprošlo, tak jsem měla pocit, že alespoň bude od data podání žádosti (návrhu), ale to také ne, prostě je zvýšené od ukončeného jednání, kdy soudkyně vydala rozsudek. Asi od podání návrhu je to pouze v prvním určování výživného:rolleyes:, no nevadí, jak znám toho mého ex, stejně nezaplatí ani zpětně to zvýšené výživné, takže budu muset opět využít možnosti exekuce, jak jsem to již jednou udělala - nechápu, že se nepoučil, když ho to stálo pár tisícovek navíc Jen se to zase potáhne delší dobu, nechápu, co tím sleduje, asi si myslí, že nás tím poškodí (což tedy určitě - ale dostaneme to pak najednou), jenže není to zas tak horké, že bych musela dceru poslat vybírat popelnice:D
Není tady
Soudkyně uznala, že asi není v možnostech otce hradit výživné zpětně. V tvém případě bych se zkusila odvolat. Za odvolání nic nedáš .
Není tady
Inka napsal(a):
Manželovi zvýšili výživné zpětně půl roku od rozsudku. V tomto rozsudku měl přímo napsané v jakých splátkách ho musí zaplatit. Pokud jsi chtěla nárokovat výživné zpětně, měla jsi to napsat do žádosti nebo říct u soudu. Ale dle mého názoru to záleží pouze na soudci.
ano, záleží opravdu jen na soudci - asi jak mu padneš do oka a taky podle toho, jakou má náladu. Byla to jedna a ta samá soudkyně, v prvotním určování výživného de facto řekla, že mnou požadované výživné je adekvátní k výši exmanželova platu, on se zabejčil a že prostě tu částku nebude platit, přistoupila jsem tedy na dohodu, aby platil alespoň něco, protože kdybych to nechala na soudkyni, aby určila ona výši výživného, tak by s tím nesouhlasil a odvolal by se - čímž by se celá věc protáhla a on by neplatil prozatím nic, než by se celá věc dořešila. Ted při zvyšování byla soudkyně ta samá, ani jsem nemohla nic bleknout, během pěti minut nas vyslala na chodbu a bylo vymalováno - sice zvýšila o něco, nikoliv o tolik, kolik jsem požadovala. Ex nechtěl zvýšení - takže ted čekám, jestli se neodvolá. Platí původní částku, takže mu ted rosto opět dluh, který budu muset po něm vymáhat, protože nebude moci přenést přes srdce, že bude potom muset doplácet - několik tisíc - a to si zase asi "hlavně já" pěkně užiju ty prachy:lol: dle jeho názoru, ale že mi ted vznikají vlastně také dluhy, které budu muset douhradit později...
ale vždycky nějak bylo a vždycky nějak bude:jojo:
Upravil(a) ad.astra (6. 1. 2007 11:56)
Není tady
aprill napsal(a):
Soudkyně uznala, že asi není v možnostech otce hradit výživné zpětně. V tvém případě bych se zkusila odvolat. Za odvolání nic nedáš
.
chudáček, asi se jí ho zželelo - měsíčně 110.000,- čistého;)
Není tady
V návrhu na změnu výživného musí navrhovatel udat přesný termín od kdy chce výši výživného změnit. U
novorozenců je to datem narození, u prvotních stanovení vyž. povinnosti to bývá datem, kdy se povinný rodič
přestává podílet na péči o děti atd...
V případech, kdy žádáte výživné zpětně je celkem obvyklé, že soudce zjišťuje oprávněnost tohoto požadavku,
případně chce zdůvodnit, proč se žádost o výživné neřešila aktuálně. Jinak zpravidla se mění požadavky od
data návrhu, který je zdůvodněný. Povinnost hradit vyšší výživné má povinný rodič až po nabytí právní moci
rozsudku.
Není tady
Kido12 napsal(a):
V návrhu na změnu výživného musí navrhovatel udat přesný termín od kdy chce výši výživného změnit. U
novorozenců je to datem narození, u prvotních stanovení vyž. povinnosti to bývá datem, kdy se povinný rodič
V případech, kdy žádáte výživné zpětně je celkem obvyklé, že soudce zjišťuje oprávněnost tohoto požadavku,
případně chce zdůvodnit, proč se žádost o výživné neřešila aktuálně. Jinak zpravidla se mění požadavky od
data návrhu, který je zdůvodněný. Povinnost hradit vyšší výživné má povinný rodič až po nabytí právní moci
rozsudku.
Je to zvláštní, tak by to sice mělo být, ale manžel se proti rozsudku odvolal, tudíž nenabyl prání moci a přesto ještě před jednáním u krajského soudu měl na krku exekuci na platu a nikdo se ho na nic neptal,měl plnit zvýšenou částku již po vyhlášení rozsudku.Toto moje zkušenost s našimi soudy.Když se odvolal proti exekuci, z důvodů nenabytí právní moci, bylo odvolání v Brně zamítnuto.
Na druhé straně v mém případě, kdy můj BM měl na daňovém přiznání fakt směšný příjem a nevěděl ani kolik platí za bydlení a jaké jsou jeho měsíční výdaje, naší soudkyni to vůbec nepřekvapilo,jen jednání odročila s tím, ať si to zjistí.S jeho přiznaným příjmem by neměl chudák ani na nájem, prohání se v luxusním autě a žije si nad poměry.A to ještě měl tu odvahu říct, že těch 1500kč, které mi posílá na studujícího syna by mělo být dost a že by ho zajímalo, jestli ty peníze používám v jeho prospěch, tak tomu jsem se fakt smála, soudkyně ho téměř politovala.
Můj manžel,který měl soud v jiném městě, tak ten dokonce musel platit zpětně výživné ne po splátkách,ale hotově do konce roku k rukám matky, která ty peníze za půl roku neměla.Bylo to téměř šedesát tisíc.
Takže ten problém vidím z obou stran, jak strana rozvedená,tak jsem si vzala muže, který má dítě z prvního manželství. Můj příběh už tady ale proběhl,tak se mi nechce k tomu vracet, jen vím, že co soud, co soudkyně, co jiné město, to naprosto rozdílné čátky a přístupy soudu.
Není tady
Kido12 napsal(a):
rozsudku.
jak píšeš Kido, ZPRAVIDLA, ale asi to pravidlo není :-( takže i když návrh byl podán v červenci, zvýšené je podle rozsudku až od listopadu, a to vlastně můžu být moc ráda, že to proběhlo relativně brzo.
Ohledně té platby, taky se domnívám, jak píše výše Ivča, že by mělo být placeno ihned, po vydání rozsudku - s tím, že je tedy psáno, že spotřebované výživné se nevrací (jak je psáno v zákoně). No nic, odvolání je podáno, i když bylo zvýšeno, zdaleka to není tak vysoké, aby měla dcera stejnou životní úroveň, co má povinný rodič, takže počkáme na krajský soud, tam jsou přeci jen již tři soudci (alespoň si to myslím), nebude to vyjádření jen jednoho samosoudce, a pokud by se mělo jednání prodlužovat, podám opět návrh na exekuci. už ted je opět dlužen poměrně velkou částku.
Upravil(a) ad.astra (8. 1. 2007 15:09)
Není tady
po velmi dlouhé době se opět hlásím. Jednání u krajského soudu proběhlo až za rok - EX posílal pouze prvotně určené výživné, to, které bylo zvýšeno neposílal. U krajského soudu bylo ještě odročení, protože EX "opoměl" si vzít potřebné doklady ohledně příjmu. Jinak jsme dopadly takto: Krajský soud zvýšil výživné o další peníze a navíc určil doplatit toto zvýšené výživné 2 roky zpětně. Takže prvotní výživné 6.500,- zvýšeno okresním soudem na 8.000 - odvolání ke krajskému, kde bylo určeno 10.000,- základní výživné zpětně 2 roky, takže nyní má platit (i se splátkami toho zpětného) 15.000,- měsíčně. To zpětné, pokud by neplatil, tak by při případné exekuci pozbyl nároku splátek a musel by zpětné výživné uhradit v jedné částce. Bohužel, jak jsem tušila, EX výživné odmítl platit, posílal pouze prvotně určené výživné, takže byl podán návrh na exekuci - leží u soudu už 2 měsíce a zatím se nic neděje....vyčkávám. Krajský soud byl již bez možnosti dalšho odvolání, tudíž rozsudek je pravomocný a vykonavatelný, te´d zase čekám na okresní soud, za jak dlouho proběhne jednání ohledně exekuce (minule to trvalo celkem pouhé 2 měsíce)
dnes, 16.4.2008 přišel dopis od exekutorky, že je nařízena exekuce, konečně se ledy hnuly
dnes, 21.7.2008 exekuce potvrzena, ale čekám na razítko od soudu - soudkyně je prý často nemocná, takže si její případy rozebrali ostatní soudci, stále čekám na vyplacení výživného - nyní je to od podání návrhu na exekuci rovných 6 měsíců. Mimochodem, opět EX neplatí výživné, asi předpokládá, že dcera nepůjde dál studovat, tak si samovolně rozhodl, že přes prázdniny nebude platit, to je super, do konce prázdnin máme zaplati školné, doufám, že do konce srpna alespoň ta exekuce dorazí.
Upravil(a) ad.astra (21. 7. 2008 19:07)
Není tady