29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Sjuzn napsal(a):
No já nevím, ale pejsek v bytě je vždycky utrpení jak pro Vás, tak pro to zvířátko, pokud na něj nezbývá moc času. Moje švagrová si takhle vzala psa do bytu a později zjistila, že to nejde, tak ho dala pryč. V práci kolegyně má také psa v bytě a má s tím velké starosti, když je ten hafan doma sám, tak pořád štěká a sousedi si stěžují, nehledě na ten nepořádek, co to zvířátko doma udělá. Nevím, každý podle svého gusta.
Pokud na něj nezbývá moc času, tak je to utrpení pro psa jak v bytě tak na zahradě.
Není tady
U mých přátel jsou psi chováni v bytě a jsou členy rodiny, většina už má odrostlé děti a tak je pes jejich společníkem. Pokud se s ním chodí na vycházky, doma už pak odpočívá a nic nevyvede. V parku se schází mnoho psů, všichni se znají, pokud si vzájemně vyřídili postavení ve smečce, snášejí se. Problém bývá jen v období hárání fen, to se občas o nějakou porvou. Taky znám několik starších paní, které mají psa, aby se měly o koho starat, když jim onemocní, neváhají zaplatit nejlepší péči u veterináře (a ti dost podražili), shání jim ty nejlepší granule (na klouby) a jsou šťastné, že nejsou samy. Moje přítekyně, když ovdověla, pořídila si psa, aby mohla chodit po procházkách a nebyla v podezření, že je na lovu. Prostě, jak řekl H.de Balzac "když si koupíte psa, kupujete si lásku". Těch, co běhají kolem plotu a štěkají na vše, co se pohne, je mi velmi líto, ty uvázané by měli řešit ochranáři. Taky je plno plemen, které jsou do bytu vhodné, např. buldog ani na vycházku moc nepotřebuje, větší část dne odpočívá.
Není tady
mag napsal(a):
Sjuzn napsal(a):
No já nevím, ale pejsek v bytě je vždycky utrpení jak pro Vás, tak pro to zvířátko, pokud na něj nezbývá moc času. Moje švagrová si takhle vzala psa do bytu a později zjistila, že to nejde, tak ho dala pryč. V práci kolegyně má také psa v bytě a má s tím velké starosti, když je ten hafan doma sám, tak pořád štěká a sousedi si stěžují, nehledě na ten nepořádek, co to zvířátko doma udělá. Nevím, každý podle svého gusta.
Pokud na něj nezbývá moc času, tak je to utrpení pro psa jak v bytě tak na zahradě.
Naši tři hafani by asi těžko byli v bytě sami, máme velkou zahradu i dvorek a když jsme celý den v práci, není to pro ně tak velké utrpení, jako kdyby měli být celý den zavřený někde v bytě. Venku se mohou proběhnout i udělat potřebu. A dobře pohlídají chalupu.
Není tady
I když je pes za plotem, má mnohem lepší život, než pes v paneláku či bytovce, kde je tam chudák zavřený, potřebu musí konat když má čas páníček, proběhnout se musí když má čas páníček, na vycházku jen když chce páníček, je odkázaný jen na páníčkův čas. Ruku na srdce. Copak by asi tak řekli ochránci? Myslíte, že by vás pochválili za to, že máte psa zavřeného v bytě a říkáte, že je spokojený, když s ním třikrát denně dojdete ven? Švagrová si nezodpovědně vzala kokršpaněla a když zjistila, že to nezvládá, dala ho sousedovi do chalupy a tam ten pes úplně pookřál, je živější. Prostě mi nikdo nevymluví, že pes v bytě se má líp než u chalupy. A že je za plotem? Takový bojový plemeno si nedovedu představit, že by běhalo, kde se mu zamane! Pes je hlídač, který má u chalupy budit respekt. Ne štěkat v paneláku v zavřeném bytě. Je to živý tvor, který potřebuje běhat.
Není tady
my máme labradora a každý ti řekne, že labrador je spokojený tam, kde je jeho páníček, takže pokud máš páníčka celý den venku, je rád venku, pokud máš páníčka doma v bytě , je rád s ním v bytě, je to totiž plemeno sice lovecké, ale také velmi společenské a tento pes se trýzní nejvíce, pokud s ním není páníček. Takže pokud si myslíš, že je tento pes spokojený, pokud ho má někdo sice celý den venku, ale nikdo se o něj nestaráš, tak o tom moc nevíš. Pes je nejaktivnější v době od 17 do 21 hodin a jinak většinou celý den prospí, nevadí mu, když je sám doma, vadí mu, pokud pán přijde domů, uvaří si kafe a myslí si, pes je venku, je vyvenčený, je nažraný, je na čerstvém vzduchu, co mu chybí?LChybí mu pocit, že patří do smečky, že když je pán doma, nemůže mu dát najevo, jak je rád s ním, jak by se s ním rád přivítal, jak by s ním sdílel rád zbytek dne. Mám psa v bytě, každý den za jakéhokoli počasí spolu chodíme ven na dlouhé procházky, venčíme ho každé 2-3 hodiny a pes je šťastný, vidím to na jeho vztahu k ostatním psům, jeho vztahu k dětem i k nám, potkávám na svých cestách po okolí psy uvázané u boudy " ale na čerstvém vzduchu", kteří určitě nevyzařují pocit štěstí, jen vztek a bezmoc ve zběsilém štěkání a cenění zubů, kdykoli někdo projde v okruhu 300 metrů okolo. To je u mě týrání zvířat.
Není tady
Ještě bych měla dodat, že pokud si někdo pořídí psa, protože je to módní, patří do blázince, jsou také lidé jako my, kteří si pořídili pejska, protože je milují a dají jim všechno. Náš pesan je výborně živený s nádhernou srstí, miláček rodiny, když večer usíná stišujeme televizi, aby měl brouček klid. V létě se stěhujeme do domu, kde bude mít zahradu, přesto bude s námi v domě, protože víme, že je mu nejlépe s námi, že chce být účasten všeho dění v domě, vzdali jsme se k vůli němu spousty aktivit, které s ním nemůžeme dělat a vzdali jsme se jich rádi. Je to přece v zájmu našeho pejsáčka a my ho milujeme tak, jako on nás.
Není tady
Dana napsal(a):
my máme labradora a každý ti řekne, že labrador je spokojený tam, kde je jeho páníček, takže pokud máš páníčka celý den venku, je rád venku, pokud máš páníčka doma v bytě , je rád s ním v bytě, je to totiž plemeno sice lovecké, ale také velmi společenské a tento pes se trýzní nejvíce, pokud s ním není páníček. Takže pokud si myslíš, že je tento pes spokojený, pokud ho má někdo sice celý den venku, ale nikdo se o něj nestaráš, tak o tom moc nevíš. Pes je nejaktivnější v době od 17 do 21 hodin a jinak většinou celý den prospí, nevadí mu, když je sám doma, vadí mu, pokud pán přijde domů, uvaří si kafe a myslí si, pes je venku, je vyvenčený, je nažraný, je na čerstvém vzduchu, co mu chybí?LChybí mu pocit, že patří do smečky, že když je pán doma, nemůže mu dát najevo, jak je rád s ním, jak by se s ním rád přivítal, jak by s ním sdílel rád zbytek dne. Mám psa v bytě, každý den za jakéhokoli počasí spolu chodíme ven na dlouhé procházky, venčíme ho každé 2-3 hodiny a pes je šťastný, vidím to na jeho vztahu k ostatním psům, jeho vztahu k dětem i k nám, potkávám na svých cestách po okolí psy uvázané u boudy " ale na čerstvém vzduchu", kteří určitě nevyzařují pocit štěstí, jen vztek a bezmoc ve zběsilém štěkání a cenění zubů, kdykoli někdo projde v okruhu 300 metrů okolo. To je u mě týrání zvířat.
Naprostý souhlas
Mám taky labradora
Není tady
Ještě napíšu, že ho máme od 7 týdenního miminka a chodili jsme ho spočátku venčit 16-20 denně, takové miminko samo nevydrží, krmení 5x denně, musí se zapojit celá rodina, jsme 4 a střídáme se, je potřeba si uvědomit, že je to stejné, jako mít doma malé miminko, neučili jsme ho na žádné noviny a tak, prostě ven a má super hygienické návyky, ale 10 hodin sám doma je moc, i lovecké plemeno můžeš mít v bytě, pokud mu odpoledne dopřeješ super vycházku, labrador miluje plavání a aport zvěře, musíš ale také pamatovat na výcvik, není to jen o krmení a venčení, tako v sobotu vstávat a na cvičák.
Není tady
mag, tak obě víme o čem mluvíme, že? Jsou to miláčci
Není tady
anitaak napsal(a):
Ahoj, chci se zeptat tady, protože do Zvěřince moc lidí nechodí. Chtěla bych si do bytu pořídit pejska a proto bych chtěla poradit plemeno, s kterým máte dobré zkušenosti a žít v bytě mu nezpůsobuje trápení. Já bych moc chtěla bígla, ale nevím jestli by se netrápil, vím, že potřebuje hodně pohybu, ale ráno na 8 odjíždíme do práce a vracíme se kolem půl 6, pak by dlouhá procházka byla samozřejmě možná, ale nevím jestli by pro něj nebylo utrpení být přes den tak dlouho sám. Zároveň plánujeme mimi, takže až bych byla na mateřské tak by to zase takový problém být neměl. Nechtěla bych zase nějakýho moc prťavýho pejska typu yorkšírka nebo čivavi.
Ahoj, no já bígla mám a musím říct, že to není bytový pes. My jsme ho měli v bytě rok - než jsme dostavěli dům. jednak je to dost vynalézavé plemeno, takže ten byt podle toho vypadal a pak je opravdu náročný na pohyb, ale hlavně na výchovu. Kdo nemá čas ho denně cepovat, časem bude plakat, protože tenhle pes je jeden z největších paličáků mezi všemi.
Já jsem s ním chodila v dobách jeho mládí tak na dvohodinovou procházku odpoledne a ještě na kratší ráno i večer. no a tak 2x týdně na cvičák.to s tou jeho psí pubertou je sakra pravda,pes se musí cvičit, vést pevnou rukou a člověk se musí obrnit trpělivostí, když mu občas prchne za voláním divočiny. Ten můj je teď už starší (10let), takže se už dávno zklidnil, režim 3 vycházek dodržujeme dál, ale odpolední je kratší. nemám už ani tolik času. jen o víkendu mu to vynahradíme delším výletem. a jinak má k dispozici zahradu, ačkoli tam moc času netráví.
jinak je to hrozně chytrej pes, dokáže se toho spoustu naučit. Jako pes je velmi společenskej, smečkovej, přítulnej, hravej a neuvěřitelně roztomilej a srandovní. Neměnila bych, ale příště asi radši fenu, třebas bude mít míň tvrdou palici
já ho měla taky jako prvního psa, ale upozorňuju, že to není snadný. takže do bytu a ještě pokud plánujete baby bych ho moc nedoporučovala. nejsou jen čivavy a jorkšírové, je spousta dalších méně náročných plemen. doporučovala bych s pejskem počkat, ale jinak přeju hodně štěstí s výběrem, život s pesanem je super!
Upravil(a) french_vanilla (8. 1. 2007 9:13)
Není tady
Dano, jsem moc ráda za Tvé příspěvky. Už jsem si myslela, že jsem blázen a nerozumím psům. Pracuji doma a tak je se mnou pes pořád, v mém pokoji má i pelíšek. Rozumí všemu, když oznámím, že jdu nakoupit, spokojeně zalehne u vany a spí. Na chatě má padací dveře a může běhat sám ven, ale taky spí s námi. Je to rozdílný pohled na psa. My ho bereme jako člena rodiny, jinde jako zvíře určené ke hlídání. Proč potom ti spokojení psi za plotem na mého všichni štěkají? Tito pejci za plotem si nerozumí ani s lidmi, ani s ostatními psy, protože jsou pořád sice volní, ale sami. Tam, co máme chatu, jsem nikdy neviděla, že by s nimi někdo šel na vycházku (proč, když jsou pořád venku). Dokonce mi jedna majitelka řekla, že s ním nechodí ven, aby se jim pak nezačal toulat. To je vžitý názor, že psi ve městě v bytě jsou chudáci. Na venkově by asi nikdo nezaplatil operaci za 12 tis., když pes kulhal. Prostě jsou to pro ně jen zvířata.
Není tady
náš bígl s námi taky "bydlí" pod jednou střechou, i když máme RD (zahrada je pro něj jen takové hřiště, pokud má ná, ale rozhodně si stojím za tím, že v bytě nebude spokojený. netvrdím, že jiní psi nemůžou být, nebo že psi jsou jen na hlídání - náš tedy zrovna vůbec ne a jsem ráda, že je to rodinný pes a člen rodiny, ale pokud si někdo chce pořídit bígla do bytu a k tomu miminko, měl by vědět, že je to příliš velké sousto, zvlášť pokud se jedná o prvního psa a první miminko. Oba živly jsou hodně nároční a nebylo by fér pejska šidit.
Není tady
Díky za vaše reakce. Já mám pejsky moc ráda. Když jsem byla malá měli jsme nádherného irského setra, na toho nemůžu zapomenout. Původně jsme chtěli kupovat dům, takže jsem ho moc chtěla. Pak se nám ale naskytla výhodná šance na byt, takže na setra můžu zapomenout. Bígl se mi taky právě moc líbí, vím, ale že je to lovecké plemeno, takže pohyb a pohyb, proto jsem chtěla znát vaše zkušenosti s ním.
Pejska si tedy pořídím až po tom mimču, až bude odrostlejší a časově na tom budeme líp. Samozřejmě počítám s ním, že se štěňátko musí vypiplat a věnovat se mu spousta času. To není pro mě problém, spíš radost.
A co říkáte na jezevčíka do bytu?
(naši ho měli, venku, je to hodně tvrdohlavé plemeno, ale miláčci).
Není tady
ita napsal(a):
Dano, jsem moc ráda za Tvé příspěvky. Už jsem si myslela, že jsem blázen a nerozumím psům. Pracuji doma a tak je se mnou pes pořád, v mém pokoji má i pelíšek. Rozumí všemu, když oznámím, že jdu nakoupit, spokojeně zalehne u vany a spí. Na chatě má padací dveře a může běhat sám ven, ale taky spí s námi. Je to rozdílný pohled na psa. My ho bereme jako člena rodiny, jinde jako zvíře určené ke hlídání. Proč potom ti spokojení psi za plotem na mého všichni štěkají? Tito pejci za plotem si nerozumí ani s lidmi, ani s ostatními psy, protože jsou pořád sice volní, ale sami. Tam, co máme chatu, jsem nikdy neviděla, že by s nimi někdo šel na vycházku (proč, když jsou pořád venku). Dokonce mi jedna majitelka řekla, že s ním nechodí ven, aby se jim pak nezačal toulat. To je vžitý názor, že psi ve městě v bytě jsou chudáci. Na venkově by asi nikdo nezaplatil operaci za 12 tis., když pes kulhal. Prostě jsou to pro ně jen zvířata.
Tak to zas není až tak pravda, že lidé na venkově mají psy jen jako zvířata. My bydlíme v RD, máme labradora a rotvajlera, samozřejmě jsou oba venku, protože jsou to velcí psi a doma by to asi vypadalo! Ale k veterináři s nimi chodíme pravidelně a na vycházky také. Je to hlavně o člověku, jaký k tomu má postoj. Kdo má byt v paneláku, má pejska pokojového a kdo bydlí někde v RD, dá přednost hlídači. A samozřejmě ten pejsek za plotem bude štěkat, je to přeci pes, kdyby mi pes něštěkal, myslela bych si, že je nemocný.
Není tady
ne ne, není pravda, potkáváme spoustu psů, kteří pokud nevstoupíte na jejich pozemek, tak se s naším očichají přes plot, zavrtí ocáskem a to je vše, pokud by se ale někdo snažil narušit jeho teritorium, jsou ostří. Ti psi, o kterých mluvím já jsou uvázaní na výběhu, venku asi moc nebyly a jejich socializace ve štěněčím věku proběhla rychlostí blesku, takže v nich nic nezanechala. Máme labradora v bytě a to by jste museli vidět, prostě když volám své kluky, přijde manžel, syn a pesan .
Není tady
ale co musím potvrdit je to, že pokud opravdu chcete mít psa v bytě, musíte mu dát nejen výchovu, ale i výcvik. Bez poslouchání se to prostě neobejde. Je rozdíl, jestli se vám zakousne do polínka na zahradě, nebo Vám okouše drahý konferenční stolek. Výcvik se nesmí podcenit a zabere hodně času. Velmi hodně času. A také musíte mít trpělivost a být důslední. Určitě vych si pejska nepořizovala zároveň s miminkem.
Není tady
Ještě k té péči, ano, pořizovali jsme si ho jako člena rodiny, granule- 1000 Kč měsíčně, chondroprotetika - 500 Kč měsíčně, pamlsky a hračky - 250 Kč měsíčně, půjdeme na rengen a vyhodnocení DKK a DLK - 2000 Kč měsíčně. Jak jsem řekla, jako miminko a taky tolik stojí. Pro každého z nás je péče něco jiného. Nechci snižovat, když nedám svému pejskovi tolik, ale zase se mi nelíbí, když někdo napíše, že pejsek v paneláku je chudák. Myslím, že ten můj má lepší péči než spousta psů na zahradě a přesto má spoustu pohybu, je to o kvantitě ale i o kvalitě. Myslím si, že každý na tom svém pejskovi poznáme , jestli je spokojený. Já zase znám jednoho, který je sice na zahradě, ale o pohlazení svého pána se doslova doprošoval. To je pro mě psychické týrání psů.
Není tady
kamarádka má drsnosrstého jezevčíka a v bytě, ale chodily jsme na procházky spolu, odpoledne ty 2 hodiny venku. ale ten její je od přírody takový pecivál a samorost, nikdy toho moc nepotřeboval a všemu se přizpůsobil, takže nemůžu soudit všeobecně. Myslivec by mě možná střelil, ale podle mě je jezevčík docela dobrá možnost. Není to gaučák, ale je skladnej a míň náročenej. Jinak další moje kamarádka má v bytě malýho knírače, libuje si, že nelíná a je taky "praktickej", a prý tolik pohybu nepotřebuje. a je to moc milá fenečka.
Není tady
Nad kníračem jsem taky uvažovala, ale je to zase "lovečák", takže nevím jak by se mu v bytě líbilo a jak by byl k dětem.
Není tady
anitaak napsal(a):
Nad kníračem jsem taky uvažovala, ale je to zase "lovečák", takže nevím jak by se mu v bytě líbilo a jak by byl k dětem.
jak k dětem je asi individální a záleží to na povaze jedince a výchově, znám i zlatého retrívra, který děti nemusí.ale knírač není typický lovečák, píše se o něm všude, že do bytů je vhodný a na péči celkem nenáročný, nevyžaduje nic zvláštního...takže si myslím, že je to možná volba
Není tady
jinak pokud se ti líbí, tak podle mě dobrá volba je Kavalír King Charles španěl, není to úplnej gaučák, původně to byl lovečák, ale je hodně přizpůsobivý a smečkový - tudíž s dětmi by neměl být problém a není tak paličatý jako bígl a spol
Není tady
Sjuzn napsal(a):
I když je pes za plotem, má mnohem lepší život, než pes v paneláku či bytovce, kde je tam chudák zavřený, potřebu musí konat když má čas páníček, proběhnout se musí když má čas páníček, na vycházku jen když chce páníček, je odkázaný jen na páníčkův čas. Ruku na srdce. Copak by asi tak řekli ochránci? Myslíte, že by vás pochválili za to, že máte psa zavřeného v bytě a říkáte, že je spokojený, když s ním třikrát denně dojdete ven? Švagrová si nezodpovědně vzala kokršpaněla a když zjistila, že to nezvládá, dala ho sousedovi do chalupy a tam ten pes úplně pookřál, je živější. Prostě mi nikdo nevymluví, že pes v bytě se má líp než u chalupy. A že je za plotem? Takový bojový plemeno si nedovedu představit, že by běhalo, kde se mu zamane! Pes je hlídač, který má u chalupy budit respekt. Ne štěkat v paneláku v zavřeném bytě. Je to živý tvor, který potřebuje běhat.
Já si myslím,že pes sám na zahradě je na tom úplně stejně jako pes sám v bytě. Pes,který tráví celý život na zahradě, kterou " zná jak svý boty" a nedostane se za celý den někam na procházku je chudák oproti psovi z bytu, který na procházky chodit musí. Na zahradě nemá pes žádné podněty, maximálně jen štěkat přes plot na kolemjdoucí je jeho celodenní zábava. "Bytový " pes se dostane pravidelně ven mezi pejsky, očuchá si celou trasu a "přečte novinky" , pohraje si s psími kamarády nebo mu páníček hází aportek..atd. Samozřejmě je to o lidech - kamarádka bydlí v RD s velkou zahradou a má Flat coated retrívra a několikrát denně s ním chodí na vejšlap a jednou týdně na cvičák. Sousedka zas měla šarpeje,kterého pouze " vylila jak škopek " před barákem 3x denně a to byla její veškěrá pozornost psovi !!! Jinak byl pes celé dny sám doma, k čemu mu byly nejkvalitnější granule a značkové vodítko, když mu chybělo to nejdůležitější - laskavá péče majitele.Ještě že to sousedku po půl roce omrzelo a vrátila ho chovatelce. Doufám,že už se má ten šarpej dobře u nového milujícího páníčka...
Není tady
Scela souhlasím s těmi, kteří říkají, že pes trpí sám na dvorku i v bytě. Já jsem měla v panelákovém bytě postupně dva labradory ( mimochodem, k dětem je to jedno z nejlepších plemen) a na víkendy jsme jezdili na chalupu. Oba byli nepříčetní, když jsme šli dovnitř do baráku a je nechali samotné na zahradě. O běhání nebylo ani řeči. Stejně seděli u dveří a číhali kdy se konečně otevřou . Takže jsme stejně s nima chodili ven na vycházky jako když jsme byli vbytě. A kromě toho, pes považuje dvorek, nebo zahradu za svoje teritorium a nerad tam kálí. Mnohem raději udělá potřebu někde venku. Takže názory že pes je spokojený venku u baráku absolutně nesdílím. Na každém psovi je poznat, jestli se mu jeho majitel věnuje, nebo ne.
Upravil(a) lueta (9. 1. 2007 21:37)
Není tady