14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Nevíte někdo,co je to za jídlo a jak se připravuje?
Není tady
Tak teď jsem si málem zlomila jazyk.
Není tady
Káča napsal(a):
Tak teď jsem si málem zlomila jazyk.
Tak jsem to nenala nikde a to mám slunou knihovnu i starých kuchařek. Myslím, e volejch je paitka (nebo na cibule) a mohla by to být cizrna - něco jako hrách, mají ve zdravé výivě.
Není tady
Tak mi to nedalo, abych nenakoukla, jestli u na to někdo přiel a hele, ono nic! Mě by to taky moc zajímalo! Zní mě to, jak moravtina od rakouských hranic... To jsem zvědavá, jestli se dozvím, co je to za "zhůvěřilost"!
olejch, lejch je paitka - "s volejchem" - proč ne, ale cízrdle?
Chm, chm, chm...
Není tady
Jééééchechéééé, hrách s cibulí... A já čekala nějakou "pikantnost"... Tak to bych znala, uvaří se hrách, nebo cirna s cibulí (rozmařilí přidaj jetě utřený česnek), vypadá to jako kae a batí se to lící s chlebem... Bohatí do toho přidají kousek másla, chudý to maj, holt, jen tak...
Dá se to různě obměňovat, dalí zeleninou, dokonce ořechy, skořicí a mátou, ale základ je uvařená lutěnina...Jo a dá se to zamrazovat a je to pak během pár minut připravený k jídlu... He, he, he, budu s tím strait dědka, ten, jak je něco bez masa, tak je v práci do večera a pak se jen "odbyde z ledničky"...
Heleďte, tady je jeden u hodně "panskej" receptík:
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=8170
Není tady
Jé, heleďte, co jsem nala, kdepak cibule, nebo paitka...ani to neznám. Dřív asi jedli lecosi...
Olejch
Třetí z běných cibulí, kdysi u nás více pěstovaná, je cibule zimní - olejch. Tato vytrvalá rostlina snáí i velmi silné mrazy. Nepěstuje se pro cibule (které jsou ostatně příli drobné), ale pro na a stvoly, které se v Číně bělily pod přihrnutou zemí jako chřest. Pochází z Dálného východu, ze střední a západní Číny, a stejně jako její uvedené druky nezná své rodiče. V Číně a v Japonsku ji pěstují ji alespoň 4000 let, na západ se dostala pravděpodobně s mongolskými nájezdy do Evropy. V zemích původu a v zemích, které leely "cestou" na západ, se také nejvíce pěstuje - konkrétně v Japonsku, v Číně a v Rusku. Čínský olejch není tak ostrý jako ruský, který zase nejlépe odolává mrazům.
Není tady
Díky za info.Nebude ona ta cibule nakonec pórek?Název je,pravda,dost okézní,tak mi to vrtá v hlavě.Jedna moje kámarádka u nevěděla,co vařit,tak se zeptala manela a ten jí toto odpověděl.Nikdy jí nedokázal vysvětlit.o co vlastně jde,jen,e to má moc rád a tak jí to zůstalo utajené.
Není tady