29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Já jsem to nechtěla tak moc pitvat, ale dobře. Pokud vím metody bezkultivační viz Eva QFPCR a FISCH samozřejmě existují, ale jsou stále ve fázi výzkumů - testují se cca od roku 2005 a to ještě jen v některých genetických centrech. Nevím odkud z Moravy Andrejka je, ale obávám se, že ji čeká spíš klasická kultivační metoda a tudíž čekání na výsledky cca 14 dní. Ono se hezky píše nešla bych někam kde to trvá tak dlouho, ale vzhledem k tomu, že Andrea má malé dítě asi těžko bude cestovat na amnio do Prahy, navíc co by dělala potom? Místo klidového režimu cestovala zpět na Moravu???
Tak teď už jsem snad dostatečně osvětlila svůj první příspěvek ve kterém jsem se asi blbě vyjádřila - za to omluva a teď už budu jen Andrejce držet palce, aby všechno dobře dopadlo a mohla se jen v klidu těšit na mimíska.
Upravil(a) 1Barbora (22. 12. 2006 9:39)
Není tady
Ahoj Andreo,
přesně jak píše Tina o 2 příspěvky výš - amniocentéza je trochu podivný zvyk tady u nás v Čechách, včera jsem o tom mluvila s kamarádkou z Německa a tam už se skoro nedělá. Prý uvažují o tom, že jí zruší i u nás, protože má riziko potratu a navíc (a to se moc neví) nejsou výsledky extra spolehlivé. I když amnio vyjde OK, zachytí jen něco přes půlku poskožených plodů, takže já osobně (36 let prvorodička) se rozhodla, že na ní nepůjdu, i když z toho můj gynekolog málem potratil
Byla jsem ve 12 týdnu na nové metodě projasnění šíje (v úvahu se berou: výsledky ultrazvuku, rozbor krve a věk, ten jediný je konstatní) a vyšla jsem úplně v pořádku, takže jsem na "triplák" už nešla, a tím ani na amnio.
Hlavně buď po amnio 3 dny v naprostém klidu - lepší je ležet.
A na závěr: vůbec se neboj, amnio chtějí zrušit právě proto, že je převážná většina poplachů po "tripláku" planých, takže falešná pozitivita je vysoká (= vystrašej zbytečně mnoho matek). Procento skutečně poškozených dětí je mizivé, většina prcků se rodí naprosto zdravých, takže se hlavně nenervuj, protože tím ničemu rozhodně neprospěješ. Spoléhej na své zdravé tělo a z doktorů si nic nedělej - těm klasickým přestávám věřit každý den čím dál víc.
(nakonec z mého gynekologa vylezlo, že chtěl mít hlavně krytá záda, kdyby se něco podělalo - proto mi amnio doporučil bez ohledu na výsledky testů - abych ho pak nemohla žalovat, kdyby se mi narodilo nemocný mimčo. Je tedy otázka proč lékaři jednají jak jednají. Ale samozřejmě netrvdím, že mému gynekologovi nešlo i o mně - on je dobrý. Jen máme prostě rozdílné postoje a já víc věřím své intuici než jak se věci "běžně léta dělají".
Upravil(a) avalonka (22. 12. 2006 9:53)
Není tady
Jééé Avalonko, já si myslela, že právě to amnio je pak už spolehlivé, že dá téměř přesnou jistotu výsledku
O tripple testech jsem slyšela, že vycházejí falešně pozitivně, ale amnio jsem pokládala za spolehlivé. No já jsem z toho jelen
Jinak jak píšeš, to vyšetření ve 12 týdnu - to projasnění šíje, tak na to jsem byla taky zároveň s těmi odběry, a vyšlo to naprosto v pořádku, právě proto nechápu tu změnu o měsíc později. Jinak jak radíš, spoléhat se na své zdravé tělo, tak to já právě nemůžu, vzhledem k diabetu, proto jsem tak vyplašená, mám strach, že je fakt něco špatně
1Barborko, tak mě opravdu bohužel čeká ta klasická čekací doba minimálně 14 denní, neboť do Prahy do mám opravdu daleko, takže nějaký klidový režim ve vlaku či v autě, no nevím, nevím. Navíc mám malé dítě, takže nějaké cestování pro mě prostě nepřipadá v úvahu.
Teda holky, to čekání bude krutýýý, ale já mám tady vás a vy mi moc pomáháte. Děkuji
Není tady
http://www.gennet.cz/pages/vysledky.htm
http://www.gennet.cz/pages/skrining.htm
Andreo, myslím, že výsledky z amnio jsou dost spolehlivé, můžeš si o tom přečíst na stránkách Gennetu a je tam i diskuze, kde je spousta napsaného o tom, co Tě možná právě zajímá.
Do Prahy bych z Moravy taky kvůli amniu necestovala, mě stačilo těch 50km od nás. Určitě je lepší nikam daleko daleko necestovat a odpočívat.
Můj nervózní přítel mě po amniu hnal rychle domů do metra a z metra, na schodech byl tak 5 kroků přede mnou, pěkně mě štval. Na UTZ a odběru vody se tvářil nezúčasněně a oporou mi nebyl, to jsem tam radši měla jet sama. I přes ten stres a rychlou chůzi po Praze se mimi udrželo a já jsem neměla po amniu žádné potíže.
Přeji Ti zdravé miminko a klidné prožití Vánoc.
Není tady
Taky mám pocit, že tu někdo spletl spolehlivost tripple testů a amniocentézy. Tripple nejsou moc spolehlivé, amnio ano.
Mě triiple testy vyšly ok, ale pak na kontrolním usg v 25 tt se jim něco nezdálo na srdíčku, proto mi dělali amnio. A výsledek byl ok.
Andrejko, pokud jsi byla na testech ve 12tt tak nechápu, proč ti dělaly trpple testy! To je holý nesmysl - co jsem si četla články a příspěvky, když jsem byla cca v tom 12tt, tak všude psaly, že buď se provádějí jedny testy, nebo druhý, ale nikdy ne oba dva! Přičemž preferovali testy ve 12tt jelikož jsou přesnější.
Můj názor je, že kdyby mi vyšli testy ve 3mt dobře a tripple testy špatně, vůbec bych se tím nestresovala a dokonce bych i uvažovala jestli má cenu jít na amniocentézu, v tomto případě by mi připadala zbytečná a zbytečně riskantní.
Není tady
tina napsal(a):
já to nebyla, já mluvím celou dobu o tripplech
Zlatíčko, já taky nemluvila o tobě.
Ne, kočky - nespletla jsem si tripple test a amnio - tak blbá zase nejsu
I můj vlastní gynekolog říkal, že měl matku se všemi testy naprosto v pořádku (tj. i amnio bylo ok) a narodilo se jí dítě s Downovým syndromem. Odhaduje se, že amnio zachytí cca 70% případů postižených dětí, takže i když je amnio ok, stejně není nic jisté.
Naprosto souhlasím s kukusou a Andrejko - nebuď překvapená, že ve 12 týdnu jsi měla projasnění ok ale tripple test nebyl ok. Přesně to mi říkala mladá lékařka, která mi dělala projasnění šíje - "nechoďte na tripple test, docela často vychází špatně i přesto, že testy ze 12 týdne jsou ok - akorát se budete nervovat a poženou vás na odběr plodovky".
No tak jsem na tripplák nešla, protože projasnění (které má 99%tní relevanci správnost - tj. je téměř stoprocentně spolehlivé) mi vyšlo vysoce dobré. Ale jak říkám, naši gynekologové jsou dost konzervativní a rádi se drží "osvědčených" i když už v mnohém překonaných metod. Na to mají právo - a já mám zase právo o svém těle rozhodovat sama. Pak - i kdyby se něco pokazilo - můžu klást zodpovědnost jen sama na sebe a nebudu moci nikoho obviňovat. Je to rozhodnutí každé z nás a jistotu samozřejmě nemám žádnou. Ovšem jistotu neznamená ani amnio a pro mne je riziko potratu 1% přeci jen vyšší než riziko poškození plodu.
Hezké vánoce, holky!
(PS: třeba v Německu se to projasnění šíje ve 12 týdnu velmi upřenostňuje před tripple testem. Jen u nás to ještě není tak zavedené, tak se toho gynekologové bojí.)
Není tady
Ahoj holky, ja musim naprosto souhlasit s avalonkou...vsim jsem si prosla...triple mne vysly 1:160 poz....a plodovka neni na 100% spolehliva. Ja jsem odber vody odmitla..byla jsem sice za nezodpovednou matku..protoze doktori pocitaji s tim..ze vsechny pujdou hromadne na odber vody...ale verila jsem,ze je mimi zdrave.Ono uz jen to..ze vychazeji tyto testy spatne kazde 3.mamine..o necem svedci. A podle mne je amnio asi slusne placeny vykon.
Nikoho timto nechci zrazovat...kazda se musi rozhodnout sama...ale v pripade..ze testy ve 12 tt byly v poradku..tak nechapu vyznam triplaku a nasledny odber. Riziko neni zanedbatelne..a ja znam bohuzel i maminy..ktere po amnio prisly o zdrave mimi.coz je pak velmi smutne.Jsem moc rada..ze jsem se rozhodla jak jsem ucinila...mam krasnou zdravou dceru i pres pozitivni vysledek triplaku.
Vsem preji krasne vanoce!!
Není tady
Jitko - děkuju! To víš - ani já nejsem extra hrdinka a přestože si stojím za svým přesvědčením (nejít na amnio - protože kdybych potratila jen kvůli zbytečnému odběru plodové vody, tak by mě šlehlo), tak přesto je člověk trochu vystrašený. Kor když mi řekl gynekolog, že jsem blázen, že na amnio nejdu.
Ale věřím sama sobě a jsem ráda, že už se ženy v naší zemi začínají rozhodovat samy za sebe a používat nejen zdravý rozum, ale i intuici, kterou v nás minulý režim a společenské klima dnešní civilizace vůbec - tolik potlačily.
Gratuluju ke zdravé Kristýnce a sama sobě i ostatním těhulím zde přeju, aby měly mimča jako z marcipánu!
Není tady
Tak tuhle informaci jsem ještě neslyšela. Každopádně, kdybych se měla rozhodovat znovu, tak to riziko podstoupím. Moje sestřenice má holčičku s Downem, to je pro mě dostatečně odstrašující případ.
ahoj Andrejko nedá mi to, ale musím ti také napsat. Jdu čerstvě od Genetika Dr.Poláka z Olomouce. Ve středu mi vyšly tripĺ 1z 280 Down.syn. Udělal mi genetický ultr. a řekl, že není nutná amnioc. Ale pro větší klid, že mám jít na přezkoumání za 3 týdny. Pokud by se mu něco nezdálo, tak by se udělala amniocentéza a za 2 dny, slyšíš za dva dny bych věděla výsledek na downa. Na plodovce jsem byla před 5 lety měla jsem poměr 1z 124 takže vyšší riziko než dnes. Výsledky trvaly 3 týdny. Takže holky co říkaj 2 dny mají pravdu a i ty který říkají 3 týdny rovněž. Prošla jsem si obojím. Tak teĎ už to vím. To je má zkušenost.
Není tady
Já ale potvůrko s touto eventualitou počítám. Věřím přírodě a věřím tomu, že věci do našeho života přicházejí proto, že mají nějaký smysl. Děti nevyjímaje - ať už jsou v jakémkoli zdravotním stavu. To, že se s tak těžkou situací člověk vyrovnává obtížně, je jasné - a určitě je to pro ostatní odstrašující případ.
Přesto nepochybuju, že příroda ví, co dělá a každá nová situace, které musíme čelit, je pro nás šancí nežít zbytečně a být lepší člověk. Že to není jednoduché, o tom ale nepochybuju, v tom s tebou souhlasím.
pa
Není tady
Tak to tě Avalonko obdivuji. Přiznám se, že já bych na to neměla. Tak pokud se můžu svobodně rozhodnout, tak vím, že postižené dítě nechci.
potvurkapodivna napsal(a):
Tak to tě Avalonko obdivuji. Přiznám se, že já bych na to neměla. Tak pokud se můžu svobodně rozhodnout, tak vím, že postižené dítě nechci.
Potvůrko jaké jsi prosím měla riziko?
Není tady
Mě tripláky vyšly ok, ale potom se jim "něco" nezdálo na srdíčku na usg.
aha, ale za chvíli seš u konce tak držím palce.
Není tady
já bych právě na amniocentézu taky nešla, protože ať by mi řekli cokoli - vždycky se můžou splést a navíc, já nejsem tou, která by měla orzhodovat o tom, kdo ještě jo, a kdo už ne...
Není tady
Andrejko abych to jeste doplnila...muj gynekolog mne mel taky za blazna...nicmene ja jsem se na vlastni zadost objednala do genetu(nejsem z Prahy a na genetice v Usti jsem se s nimi nepohodla,vadil mne pristup )...na utz.v 17tt..tam jsem byla i na gen.konzultaci.Utz.byl v naprostem poradku, dalsi ve 20 tt..take v poradku..takze uz jsem vubec nevidela duvod..proc bych si mela nechat pichat bricho kvuli casto poz.triplakum.Mam k tomu proste po*n postoj...a jak tu holky pisou...o postizene holcicce...je to bohuzel spatne..ale ja to brala tak..ze je to moje dite..a ja si rozhodnu..jak a co bude dal. Moc ti drzim palecky..a vubec se neboj..tvoje miminko je v poradku...mas testy v 12 tt..a ty jsou daleko dulezitejsi nez TT. Vazne se divim...ze ti TT delali. Hodne stesti !!
Není tady
Holky, abych to trošku osvětlila, tak ty testy ve 12 týdnu mi dělali na popud genetičky, kde jsem byla na konzultaci kvůli svému ne zrovna dobrému zdravotnímu stavu a kvůli tomu, že otěhotnění bylo neplánované (říkám neplánované, ne nechtěné, to je podstatný rozdíl). Já do té doby ani nevěděla, že se takové testy už v 1.trimestru dělají. I na té genetice mi říkali, že je to nějaká novinka, protože když jsem čekala syna, tak nic takového nebylo. No, a tripple testy mi normálně odebral můj gynekolog, ani jsem se tomu nijak nepodivovala, já myslela, že se to bere automaticky všem, nikdo se mě neptal, zda souhlasím či nikoliv. A co se týká toho rozhodnutí jít na odběr plodové vody, tak si nemyslete, že se mi do toho chce, bojím se, hrozně se bojím, ale ono je trošku něco jiného rozhodnout se, když víte, že jako žena jste naprosto zdravá, pak žena může věřit své intuici a spoléhat na přírodu apod., a naopak když zdravotní stav není dobrý Já si prostě nemůžu dovolit asi takhle riskovat a nejít. I když bych se tomu strašně ráda vyhla, to mi věřte. Ale jsem celkem v pasti, doma malé dítě, které je na mě ještě zcela závislé a teď žít v tom neustálém strachu, že třeba přivedu na svět postižené dítě, a že vlastně to odnese pak hlavně můj prvorozený syn, tak to není jednoduché
Není tady
Já jsem u prvního byla na odběru a kdyby bylo potřeba, absolvovala bych to znovu. Známé bylo asi 37, když otěhotněla apodle amnia by měla dítě s Downem. Šla na potrat a dnes má zdravou holčičku. To, že testy vyjdou ok neznamená, že budu mít 100% zdravé dítě a proto, kdyby mi doporučili amnio, tak bych šla. Já nemám na to, abych podstupovala riziko, že budu mít postižený dítě. Andreo, myslím, že se nemáš za co omlouvat ani si nic vyčítat, jsou ženy, které si dítě nechají i kdyby mělo být postižené (patří jim můj obdiv) a pro ně skutečně amnio nemá smysl, ale já bych postižené dítě nechtěla.
Není tady
Andrejko, moje sestřenice měla ve 20 letech zdravou holčičku a ve 23 letech se jí narodila další dcerka, která má Downův syndrom, takže sestřenka byla mladá a naprosto zdravá holčina a přesto na svět přivedla postižené dítě. Bohužel žádné testy toto riziko ani nenaznačily, mám pocit, že musel její lékař "něco" přehlédnout a zanedbat.
Je to na každém, jak se rozhodne. Já amnio podstoupila a udělala bych to znovu.
Ono se hezky říká, že by člověk měl přijímat vše, co přijde, ale možná si to nikdo z nich nedokáže představit. POkud už situace nastane a dítě je na světě, člověk se k tomu musí nějak postavit. Ale pokud mám možnpost volby, tak se rozhodnu možná sobecky a nekřesťansky, ale rozhodnu se pro dítě zdravé.
tina napsal(a):
já bych právě na amniocentézu taky nešla, protože ať by mi řekli cokoli - vždycky se můžou splést a navíc, já nejsem tou, která by měla orzhodovat o tom, kdo ještě jo, a kdo už ne...
Přesně. Ani já se necítím natolik "božská", abych rozhodovala o tom, co má rozhodnout příroda
Není tady
Ahoj holky,
každopádně je to rozhodnutí každé z nás (vás) a každé bude proto správné, protože dítě budeme vychovávat my a ne ti ostatní. Ty, které by se rozhodly pro potrat, naprosto chápu a stejně tak chápu ty, které by na potrat v případě náznaku Downa nešly.
Je to velmi citlivá a vážná věc, velká zkouška pro každou z nás - takže Andreo pokud cítíš, že na amnio jít máš, abys byla vzhledem ke svému zdravotnímu stavu klidnější, pak na ní určitě jdi a vůbec o tom nepochybuj. Stejně jako je pro mě 1%tní riziko potratu "vysoké", pro tebe nechť je "nízké", protože se na to každá koukáme vlastně z té opačné strany, kdy obě ty strany jsou stejně platné.
Jakmile víš, že na plodovku půjdeš, nemá smysl se děsit potratu a fabulovat co by - kdyby. Ničeho se neboj, ty i mimčo budete v pořádku. Pokud víš, z jakého důvodu něco děláš, pak o tom činu nepochybuj, tvá volba už padla a všechno se stane tak, jak se stát má
Upravil(a) avalonka (22. 12. 2006 21:40)
Není tady