19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Píem o žudskom strachu. Človek si svoj strach dokáe vymyslie... zviera si svoj strach nevymýža...
Není tady
Pokud si zvíře svůj strach nevymýlí, ale cítí jej, znamená to, e v Nové Civilizaci zvířata nebudou?
Není tady
Ra, Ty ma nečíta? Tak ete raz: píem o žudskom strachu...
Není tady
"Verím, e sa doijem uskutočnenia predstavy Novej Civilizácie, v ktorej nebude ma Strach svoje miesto."
Take se to týká jenom lidí a za tou plentou anebo stranou od zraků lidí se bude dál prolévat krev? Chápu to dobře?
Není tady
Ja verím v to, e sa žudský druh posunie niekam inam ne je teraz... či bude uíva, čo mu Príroda (Boh) na uívanie dáva, neviem... mono bude človek schopný čerpa energiu pre ivot z iných zdrojov... neviem...
Není tady
Třeba toto?
,,Hle, dal jsem vám na celé zemi kadou bylinu nesoucí semena i kadý strom, na něm rostou plody se semeny. To budete mít za pokrm.`` (Genesis 1,29) Jetě překvapivějí je, e podobný dietetický předpis obdrí vzápětí i ostatní iví tvorové: ,,Vekeré zemské zvěři i vemu nebeskému ptactvu a vemu, co se plazí po zemi, v čem je ivá due, dal jsem za pokrm vekerou zelenou bylinu.`` (Genesis 1,30) Před očima tak máme mýtický obraz doby, v ní nikdo --- ani člověk, ani zvíře --- nemusí zabíjet pro potravu.
Vechno je moné, a člověk se musí svobodně a odpovědně rozhodnout, co činit chce a co nechce; při takovém rozhodování se ovem nemůe nechat vést hlediskem, zda mu něco ,,chutná``, nýbr poznáním, co je dobré a co je zlé. Člověk můe maso bez okolků jíst i maso tvrdoíjně odmítat; ne vak proto, e mu to někdo povolil nebo zakázal, ale proto, e podle jeho osobně vydobytého přesvědčení je to správné.
Po mýtickém pravěku tvorstva, v něm člověku i celé ivočiné říi slouily za potravu jen rostliny, a po starím dějinném věku, kdy lidé a zvířata buď poívali nebo nepoívali maso podle toho, jak byli zapojeni do celku světa, přichází nový věk, kdy se poznenáhlu objevují lidé, kteří nezabíjejí jiné tvory pro potravu proto, protoe se tak sami rozhodli. Lidská schopnost svobodně utvářet svou ivotní cestu, která se zprvu zdála zvířatům nepřátelská, vede nyní k tomu, e přibývá tvorů, kteří nechtějí brát ivot jiným tvorům. Jako by se v prvních náznacích ozýval dalí, budoucí věk, o nem čteme na několika místech v prorockých knihách Bible; jako by se v prvních malých krůčcích začala uskutečňovat vize světa, kde s poíváním masa jiných ivých duí přestal nejen člověk, ale i zvířata:
,,Vlk bude pobývat s beránkem,
s kůzletem levhart odpočívat.
Tele a lvíče s dobytkem budou pospolu
a malý hoch jim bude honákem.
Kráva s medvědicí popásat se bude,
vedle sebe mláďata jich spočinou,
lev co dobytče se bude ivit slamou.
Kojenec hrát si bude nade zmijí dírou,
v noru bazilika sáhne ručkou odstavené dítě.
Nikdo nebude u páchat zlo a konat nepravost
na celé mé svaté hoře...``
(Izajá 11,6--9)
Prorocká slova vyprávějí o budoucím přemoení pádu člověka, o nápravě poruení světa. Vlk či lev budou nejspí potřebovat milióny let, ne je vývoj promění natolik, aby se pásli spolu s dobytkem. Mezi vemi tvory je vak jeden, který --- díky boskému daru svobody - -- můe učinit tento krok ji nyní; člověk je schopen jako první vystoupit zase vzhůru, aby později podal ruku svým dole čekajícím bratřím a přitáhl je k sobě.
z článku:Člověk a zvíře
Milan M. Horák(Obec křesanů)
Není tady
Ne kadý má vhodnou konstituci k tomu být vegetarián, já se o to několikrát pokouel, ale výsledkem byla apatie. Pokud fórum nazvete jak se stavíte k vradění kaprů na ulicích a ne jak se stavíte k zabíjení kaprů na ulicích, myslím, e vás názory ostatních vlastně ani nezajímají. Je to jenom takový výkřik. Hm, tak zase za rok.
Není tady
rok s rokem se seel a mne by zajímalo, jak na tom jsme v Duchovním fóru po roce v téhle záleitosti:soucitu s druhou bytostí. Zajímalo by mne, jaké máte pocity, kdy procházíte před vánočními svátky kolem plných kádí s kapry, kolem zkrvavených řeznických palků?
"Je to jenom takový výkřik" - napadá mě, kdyby ti kapři křičet mohli, asi prodej na ulicích by byl zruen...
Axi, cítil jsi nakonec lhostejnost, netečnost, nezájem?
Má na to právo, kadý stojíme kde stojíme.
ve dobré
Upravil(a) Ra (22. 12. 2006 10:47)
Není tady
Já se těím na rybí řízky a rybí polévku s kostičkami. Ňam. Pocity nemám ádné, jíst se musí. Gepard taky uloví antilopu, aby si nacpal břicho. Krásné vánoce vem .
Ra napsal(a):
Naivitu ale nevidím v tom vegetariánství, ijí s ohledem na ekologii, je to ohleduplný ivotní styl k bytostem a prostředí, ve kterém ijí. Naivitu vidím v tom, jak si kadý jeden říká, e to nemá řeení a vlastně tímhle postojem se podílí na chodu věcí tak, jak jsou zavedené.
Vis, ja nerekla a ani si nemyslim, ze vegetariani jsou nejak naivni. Jen si myslim, ze vegetarianstvi samo o sobe neni zadne reseni prosteho faktu, ze clovek byl stvoren jako vsezravec a konzumuje tedy i maso. Pokud to nekdo citi jinak, je to jeho cesta a je to tak v poradku. Pokud ovsem neni militantni vuci tem, co si na mase pochutnavaji. Ale to uz jsme vloni taky resili
To, ze jedni byli zrozeni proto, aby nakrmili druhe, v tom ja nevidim ze "zivot pozira zivot". V tom vidim prirozeny beh veci. Tak to bylo nastaveno, jak to bude nastaveno v budoucnum, to nejspis vsichni velmi brzy pozname.
Není tady
Jestlie jsou zásady zdrování se masa správné, napomáhají nevinnému ivotu.
Nejsou-li, učí nás alespoň ivot etřit.
A pokud se své ukrutnosti zbavíme, není to vůbec ádná ztráta. Seneca
hezké Vánoce
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Ra napsal(a):
ahoj Pan,
rok s rokem se seel a mne by zajímalo, jak na tom jsme v Duchovním fóru po roce v téhle záleitosti:soucitu s druhou bytostí.Vis Ra, jak to tu ctu, mam dojem, ze nase civilizace je civilizace nejen JANG, ale predevsim tezce pokrytecka....Zabijet ano, ale nekde za plentou, vzadu, mimo nas.... jen at to nevidime....
Osobne mam nazor porad stejny - zabijeni pro potravu je soucasti naseho stvoreni, nasi existence. To, ze uz to davno nedelame s uctou a podekovanim jak to kdysi davno davno delali nasi predkove, to je smutne, ale bohuzel je to fakt.
Konzumujeme vetsinou zvirata, ktera ziji svuj kratky zivot v naprosto otresnych podminkach (kurata napriklad) a jsme za to trestani civilizacnimi chorobami, protoze jiíme nejen jejich maso a vsechen ten "sajrajt", kterymi je vykrmili, ale take jejich strach, des a utrpeni....
To, ze nam to jednou za rok pripomenou zkrvavene spalky v ulicich a mrskajici se kapri, to na tom nic nezmeni. Zase pujdeme do marketu a zase nakoupime. Konec koncu ono nam ani nic jineho zatim nezbyva. A pokud si nekdo mysli, ze to vyresi tim, ze bude vegetarian, ja mu jeho presvedceni neberu, z meho pohledu je ale tezce naivni....
Reseni nevidim v tom, ze neco budu ci nebudu jist. Reseni je snad jen v tom, ze clovek konecne skloni hlavu, prestane si hrat na pana planety a zacne se k ni chovat s pokorou, jako jeji obyvatel a ne jako "najemce", ktery az ji "vybydli" proste kopne do vrtule a odfrci jinam...
Pan, ahoj,
souhlasím a dovolím si doplnit...
Mnoho z těchto "ochránců kaprů" se dostává do ideologického extrému. Příklady takového ideologického excesu najdeme na kadém kroku. Vegetariánství a jeho vechny moné odnoe jsou podobným nesmyslem. Pozor, neříkám, e není dobré být vegetariánem, oveme je - pro toho, komu podobné stravovací potřeby vyhovují.
Rád bych ale připomenul jednu věc, kterou jsem nedávno slyel v jednom filmu (omlouvám se za angličtinu, ale zní to lépe v originále):
...Every living being MUST EAT...
Ano, musíme jíst, a na současné vývojové úrovni musíme jíst fyzickou stravu, abychom zajistili přeití fyzického těla. Dokonce, musíme jíst ivou stravu. Jetě nikdo nevymyslel tablety, granule, vůně, které by nasytily a udrely na ivu vechny lidi. A i kdyby vymyslel, ty granule by musely být připraveny z něčeho, co JE IVÉ.
ivot je moní jedině na základě jiného ivota. Zákon oběti říká, e jedna ivá bytost se obětovává pro přeití jiné ivé bytosti. Toto nelze obejít a ani kdy se budeme jako Mistři ivot pránou, tomu nebude jinak. I oni potřebují "jíst" a absorbují sluneční pránu přímo. Musí zde být slunce, které se obětovává a vyzařuje ivotní silu svého těla, ze které ijí miliardy bytostí v celé soustavě.
Z tohoto pohledu je nutné jíst něco, co umoní udret struktru éterického těla co nejlépe, a to jsou aminokyseliny, proteiny, glycidy, sacharidy pocházející ze ivých těl jiných organismů.
Je pouze technickou otázkou, zda to budou těla zvířat nebo rostlin - nebo dokonce jiných lidí, jako u lidojedů v minulosti. Pozor, nyní ovem pomíjím duchovní aspekt konzumace masa - k tomu člověk dospěje, kdy se dostane na určitou úroveň vývoje. Ale tak brzy to zřejmě nebude.
Jíst lidi ve dnení době, kdy jsou prolezlí emocemi-nemocemi, je podle mne kodlivé i pro zvířata. Přesto se mi líbí tibetský způsob pohřbu: rozsekají zemřelého na kusy na nechají ho orat supy. Následně kosti rozdrtí a rozpráí do prostoru. Krásné vyuití organické hmoty fyzického těla! Zase, tibeané snad nejsou tak nemocní, aby ublíili supům, co se o evropanech říct nedá, e ano...
Před časem jsem byl na esoterním festivalu v Bratislavě, a procházeli jsme stánky - jak to bývá na takových akcích... hned první byl stánek nějaké čiperné babičky, let a energie hodně...
Na stole měla vedle tykve nějaký leták něco ve stylu: "Nevařte mne, jsem prudce jedlá..."
Babička propagovala nějakou ideologii "vege...něco", která hlásá, e není třeba vařit zeleninu, ale konzumovat i syrovou, e to je to správné vegetariánství, e vařením tu zeleninu zabíjíme a ubliujeme jí.
No, zkrátka, jsem se na tu babičku podíval a zeptal jsem se jí: "Babi, a vy si myslíte, e ta mrkev ve vaem aludku přeije...?"
Babce spadla čelist a zůstala stát jak solný sloup... s tím, co se s její milovanou ivou mrkví děje v kyselině solné evidentně nepočítala...
Take, tyto ideologie, říkající co je a co není správné jíst, jenom zavádějí pozornost od věcí podstatných. Namísto toho, aby lidi upozorňovali na to, aby si kadý vytvořil styl stravování podle jeho vlastních potřeb, tvrdí li, kterými matou lidi a blbnou jim hlavy.
To samé platí o ideolozích, kteří se ohánějí svatými knihami. Pokud vím, nejstarí krevní skupina typu nula pochází z dob několika desítek moná stovek tisíc let zpátky. Vznikla u člověka, který se ivil lovectvím a sběrem toho, co kde nael k snědku. Nejmladí krevní skupinou je AB, co je krev rolníků a zemědělců naučených na rostlinnou stravu. Je známo, e krev ovlivňuje vhodnost přijímání té které potravy a s tím se člověk prostě rodí. Bohuel, biblický Jahve s tím nějak nepočítá... taky e jo, Jahve byl meteorolog a v genetice se vyznal jako koza v petreli.
Kdy tohleto člověk nezná, pak vleze do marketu a skoupí ve, co ukazují v televizi a nedívá se na to, zda je to konkrétně pro něj prospěné, či nikoli.
Stejně tak je to s Vánocemi. Namísto toho, aby lidi byli na sebe hodni celý rok, stylizují se do pózy podle vzorců: na Vánoce musíme být vichni hodní, musíme se obírat víc jak jindy, musíme mít napečeno patnáctero cukroví v mnoství po padesáti kilech, bez kapra si vánoce nedovedu představit, musíme mít pohodu, rodina se musí na vánoce sejít, a tak dále... prostě děs...
Takzvané Vánoce je vlastně křesany zpotvořený svátek zrození světla související se slunovratem. Je v tom hluboká symbolika související s "oplodněním mrtvé hmoty duchem". Duch sestupuje do hmoty a způsobuje, e přítí jaro vyroste nový ivot. V esoterice je to symbol prvního zasvěcení - duchovní zrození - narození Kristova vědomí v hmotném těle. Svátek existoval od věků - snad od doby, kdy Nibiru "drcla" do Země a vychýlila jí osu na současných 23,5 stupně... a e je to pěkných pár let, moná i nějakých 12000...
Je zajímavé, jak lidé, i nekřesané, přejímají mimovolně ideologické pozadí Vánoc vytvořené křesanstvím. Prostě to máme vichni zarané pod kůí... to vám vem - hezké Vánice... tedy, chtěl jsem říct... Vánoce... a abychom zjara vylezli z pelechů coby noví lidé...
Není tady
Nic tak neprospěje zdraví lidí a nezvětí ance na přeití ivota na zemi
jako vývoj směrem k vegetariánské výivě.
Albert Einstein
Není tady
Ra napsal(a):
Kalíku,
kolik myslí, e sní rostlinek přes ta zvířata, ne se vykrmí v těch velkochovech ve srovnání s těmi vegetariány?
Jeliko nejsem vegatarián, tak jistě méně.
Moná jsem vůl, teda bejk , ale nikdy jsem nebyl býloravec, vdycky jen veravec, co je pro lidi typické a co vím, tak praví vegetariáni jsou vegani a taky u jde o ivot.
Není tady
lidi jsou veravci, potřebují maso, nač tady lkát kvůli zabíjení kaprů na maso? mě jen vadí, v jakých podmínkách ty kapři jsou a jak se s nimi zachází, vadí mi pohled na to, jak jsou pomlácení, krvaví. Ale to, e se zabijou, to je přece normální, stejně jako lev zabije gazelu, budem brečet? chudák gazela, ale to je příroda. Vadí mi zacházení se zvířaty. To, e se jedí beru přirozeně, moná během času člověk přetransformuje svoje potřeby a bude jen vegetarián, ale zatim lidský tělo potřebuje ivočiný látky k tomu, aby fungoval. Změnila bych přístup ke zvířatů, aby jejich ivot přes smrtí stál za to, podle jejich potřeb.
Není tady
Kaliku,
aby narostl 1 kg masa, musí vykrmované zvíře sníst 8 a 15 kg (podle druhu zvířete) rostlin.
Znám osobně mnoho letitých veganů, kteří se těí dobrému zdraví (třeba i ve srovnání se svými sourozenci, kteří maso jedí).
Není tady
Ra, no vidí, kolik těch rostlinných duiček musí to vykrmonané zvíře sníst!? e se nestydí, radi ho zabiju a sním ne aby zabíjel kytičky
Není tady
Ví,
myslela jsem jenom, e tady na "Duchovním fóru" lze o těchto mylenkách uvaovat...
e ti, co sem přicházejí dávají u přednost etice před svými potřebami či chutěmi,
e u sebe nestaví na to první místo
Není tady
Ra:
Mám právo necítit se dobře po vegetariánské stravě? No to jste mě uklidnila, já myslel, e musím spáchat sebevradu. Jedna moje kolegyně z práce se několik let vyhýbala masu (z principiálních důvodů) a nakonec musela zařadit také alespoň ryby, symptomy byly stejné, apatie, nevůle k ivotu. Pokud jsem potomek nějakých pravěkých lovců, moje biologická podstata mi neumoňuje se tomu vyhnout. Ale jistě to lze hodně omezit, co také dělám. U vánočního kapra člověk alespoň vidí, e to ubohé zvíře musí zemřít, aby si ho mohl večer upéci. Pohorovat se nad veřejným zabíjením kaprů a v hypermarketu si pak koupit zatavený balíček chlazených prsních řízků je pokrytectví.
Pokud neijete soběstačně na farmě a neobděláváte pole motykou nebo jste se nenarodila jako jeden z posledních indiánů někde v pralese, pouíváte auto, počítač, který spotřebovává energii, perete prádlo v saponátech, v zimě topíte, ubliujete jiným vnímajícím bytostem úplně stejně jako já. Vytrhnout jednu věc ze veho, co zde jako lidé na této planetě provádíme, a snait se někomu implantovat pocit viny pak asi není z vaí strany na místě.
Není tady
To Kalik: ocenuji tvuj smysl pro humor....je ale s tebou mozna nejaka vaznejsi diskuse?
Není tady
Axi napsal(a):
Ra:
Jedna moje kolegyně z práce se několik let vyhýbala masu (z principiálních důvodů) a nakonec musela zařadit také alespoň ryby, symptomy byly stejné, apatie, nevůle k ivotu.
.
Ze by nedostatek zeleza a vitaminu rady B? Ty lze prece doplnit jinak.
Není tady
sunyata, jistě, vánějí diskuze je moná, i to umím ale touhle ironií jsem jen chtěl ukázat na to, e jestli nechci ubliovat ivým tvorům, tak nesmím jíst i kytičky, protoe ty jsou také ivé, také mají dui. Kdy půjdu po ulici, musím si dávat pozor, abych nezalápl kytičku, houpu, hmyz, bakterii, vir, ... Je tohleto vůbec moné? Není, tak není třeba rozmýled nad kaprem jinak, ne e ho sním.
V mase je spousta látek, co jsou potřeba, proto vegani neprospívají a chřadnou. Pro mě je to naprosto jasné.
Není tady
Axi, musím se Vám omluvit za zbrklou odpověď. Rozhodně bych nechtěla, aby to vyznělo tak, e viním někoho z toho, e maso jí. Proto jsem psala, e kadý má právo na svá rozhodnutí, e kadý stojí kde stojí. Záleí také na tom, jak jste se stravoval, zda skutečně nechyběl vitamín B 12 a elezo, omega-3 mastných kyselin. Na těchto internetových stránkách http://vegspol.cz/showpage.php?name=vorsilka_plantbased jsou doporučení schválená předním českým odborníkem na vegetariánskou stravu, MUDr. Zbyňkem Luňáčkem. Snad by doporučení mohla být uitečná i pro Vai kolegyni.
Kaliku, chtěla bych připomenout některá jména "neprospívajících a chřadnoucích" veganů:
dosud nejlepí atlet vech dob Carl Lewis či kulturista, dritel světového titulu Mr. of Universe Andreas Cahling, zakladatel veganského hnutí Donald Watson se doil 95 let
Není tady
Ra, i vyjímky existují, i kdy tomu nevěřím Kadopádně si musíme uvědomit, e co udělalo z vymírajícího druhu člověka, který se ivil kořínky a bobulemi, úspěného tvora? Maso. A jak říkal ná biologář: Jediná plnohodnotná bílkovina je ivočiná. Nevidím tedy jediný důvod, proč nejíst maso.
Není tady
kdy jsi do té koly chodil?
Upravil(a) Ra (23. 12. 2006 21:35)
Není tady