6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
zdravím vás a prosím o radu. Koupili jsme si koenou sedací soupravu a ani v návodu jsme se nedočetli, jakým způsobem ji udrovat. Mám na mysli hlavně čitění. Má některá z vás nějaké osvědčené výrobky na čitění?
děkuji za rady
Není tady
kamarádka má z textilní kůe a čistí to roztokem vody a aviváe... prý to krásně poutí a jetě ti provoní byt... ale osobní zkuenost nemám.. jo, a prý jen tak jemně, vlhkou hadrou, né to namočit a slít:-))
Není tady
Ajax napsal(a):
kamarádka má z textilní kůe a čistí to roztokem vody a aviváe... prý to krásně poutí a jetě ti provoní byt... ale osobní zkuenost nemám.. jo, a prý jen tak jemně, vlhkou hadrou, né to namočit a slít:-))
Děkuju, hned to vyzkouím
Není tady
Na kůi vodu nikdy!!!! Textilní kůe, EKO kůe= koenka, umělá hmota.
Jak oetřovat koený nábytek
Koený sedací nábytek se stále drí v módě. Vedle celé řady rozmanitých potahových látek včetně alcantary patří tak zvaná useň k základním přírodním materiálům pouívaným při výrobě nábytku. Umíte o ni správně pečovat?
Starí koený nábytek můeme čistit vlhkým bílým hadříkem potřeným mýdlem - skvrny pouze vytíráme. Nikdy nepouíváme násilné metody, brusné papíry, noe apod. Po dokonalém vyschnutí (useň nikdy nemokříme!) oetříme useň neagresivním krémem typu modrá Indulona. Krém nebo speciální olej na přírodní hladké usně vtíráme světlým bavlněným hadříkem do povrchu. Tuk necháme dokonale vstřebat, nejlépe přes noc nebo při odjezdu na víkend.
U starích výrobků (křeslo po babičce) naneseme krém nebo olej několikrát. Po zaschnutí zbytky mastnoty vytřeme. Usně s broueným velurovým povrchem nikdy nekrémujeme. Znečitění lze odstranit speciální gumou koupenou v prodejnách obuvi. Vzhled zlepíme jemným kartáčováním měkkým kartáčem.
Zrání
Nechtějme, aby přírodní useň vypadala jako umělá. Má právo stárnout a zrát do krásy za pečlivého opatrování toho, kdo nábytek čalouněný kůí pouívá. O useň bychom měli vhodně pečovat a chránit ji před prasklinami, krábanci a skvrnami. Koené potahy patří do kategorie luxusu, je v nich uloeno tajemství celého ivota zvířete, a u pro tento původ bychom si jich měli váit.
Kvalita
Pojem useň v sobě skrývá mnoho různých informací. Například její kvalita je velmi kolísavá, nejkvalitnějí a nejtlustí pochází ze hřbetu a směrem k břichu a k nohám se tenčí. Také její tanost je rozdílná ve vech částech a směrech. Podobně jako oceňujeme zajímavou nepravidelnou kresbu na ulechtilých dřevinách, nabízí i přírodní useň individuální vzhled a její barvení neprobíhá na vech místech stejnoměrně.
Správná tlouka
Kvalitu usně určuje jednak její původ (můe to být hovězina, vepřovice, teletina, volovice, konina, kozlečina, skopovice, jehněčina, useň nedomestikovaných zvířat), jednak to, zda se jedná o vrchovou useň nebo típenku (spodní část původní zvířecí kůe). Dalími důleitými znaky pro posouzení kvality je tlouka, způsob dělení a zpracování usně v čalounické dílně, její tvarování (můe být suché, které je nejčastějí, nebo mokré) a nakonec povrchová úprava. Odolnost usně proti otěru i oděru, její prodynost, lesk a dojem na omak jsou dány druhem zvířat, z nich kůe pochází, ale také způsobem činění, které by nemělo zatěovat ivotní prostředí.
Plochy sedadel
Nábytek se nejčastěji potahuje hovězinou, její kvalita se můe velmi liit i podle stáří zvířat. Proto některé pičkové firmy čalouní výhradně usněmi z mladých divokých býků. Kůe zvířat bývá tlustá 4 a 5 mm. Kůe této tlouky, s charakteristickou rustikální povrchovou strukturou, v ní jsou zachovány původní íjové záhyby, smrtěné jizvy a zesílená místa, se měkce vyčiněné pouívají na nejdraím nábytku.
Usně se větinou típou na vrchovou useň a spodní zvanou típenka. Na típence se lisuje povrch a pouívá se na méně kvalitní nábytek nebo na zadní a boční nenamáhané strany nábytku. típenka je nevhodná na plochy sedadel a opěradel, protoe se namáháním brzy vytahá.
ádejte návod
Na nejkvalitnějí nábytek se pouívá vrchová useň tlouky 2,2 a 2,5 mm, lehce pigmentovaná nebo barvená, případně brouená na způsob veluru, který je příjemný na omak. Práce s touto usní vyaduje dokonalé zařízení a zkuené čalouníky. Na nábytek střední cenové hladiny se pouívají vrchové usně v tloukách 1,2 a 1,8 mm. Kromě výběru a zpracování usně vypovídají o kvalitě nábytku rovně vechny vnitřní materiály - tané a tlačné pruiny, polyuretanové pěny vysoké hustoty, termicky pojená rouna atd. musí být kombinovány správně. Před nákupem má zákazník právo na informaci o tom, z jakého druhu zvířat useň pochází a jak je zpracována a jak má být oetřována. Při nákupu by měl obdret písemný návod v českém jazyce.
Není tady
Také mám koenou sedačku - je sice krásná - ale.....
Vybrali jsme si světle béovou barvu - k děem opravdu praktické :-)
Nemůu na ni ani poloit noviny - okamitě se tam obtiskne ta tiskařská čerň. Sice si říkáte - no není nic lehčího, ne na ní noviny nepokládát, jene kolikrát si čtu, pak potřebuju někam odběhnout a noviny u leí na sedačce ani nevím jak.
Je mi sice jasné, e (ač nejednoduí způsob) nemohu vzít hadr namočený ve vodě a celou sedačku umýt - jene jak jinak ji mít stále čistou?
Nedovedu si představit, e bych ji čistila, nebo promazávala nějakým krémem - to bych si na ni přeci nemohla pak ani sednout - nechci mít mastné oblečení. Sice se to z větí části vpije do kůe, ale stejně bych se bála, e budem celá rodina mastná.
Take chudinku sedačku čistím velmi barbarsky - vlhkou houbičkou na nádobí.
Není tady
Já čistím nai koenou sedačku vlhkými ubrousky, které se pouívají na dětský zadeček. Jsou neputěné pleovým mlékem a sedačce to jen prospívá. Mastná rozhodně není a pína také pěkně poutí. Máme ale světle zelenkavou barvu.
Není tady
Moc Vám vem děkuji.
Není tady
TAKÉ POUÍVÁME MOKRÉ UBROUSKY A KDY DĚTI NĚCO VYLEJÍ, TAK HONEM CO JE PO RUCE. MÁME KOENOU SEDACÍ SOUPRAVU A TAK JEDNOU ZA PŮL ROKU JE POTŘEBA JI POŘÁDNĚ NATŘÍT PŘÍPRAVKEM (PASTOU) NA KOENÉ SOUPRAVY.SEDACÍ SOUPRAVA VYPADÁ PO POUITÍ PŘÍPRAVKU JAKO NOVÁ A KŮE JE STÁLE ELASTICKÁ A NEPRASKÁ. PŘÍPRAVEK SE PRODÁVÁ TAM, KDE SE PRODÁVAJÍ KOENÉ SED.SOUPRAVY.
Není tady
Isidia napsal(a):
TAKÉ POUÍVÁME MOKRÉ UBROUSKY A KDY DĚTI NĚCO VYLEJÍ, TAK HONEM CO JE PO RUCE. MÁME KOENOU SEDACÍ SOUPRAVU A TAK JEDNOU ZA PŮL ROKU JE POTŘEBA JI POŘÁDNĚ NATŘÍT PŘÍPRAVKEM (PASTOU) NA KOENÉ SOUPRAVY.SEDACÍ SOUPRAVA VYPADÁ PO POUITÍ PŘÍPRAVKU JAKO NOVÁ A KŮE JE STÁLE ELASTICKÁ A NEPRASKÁ. PŘÍPRAVEK SE PRODÁVÁ TAM, KDE SE PRODÁVAJÍ KOENÉ SED.SOUPRAVY.
Myjsme ji koupili přímo u výrobce, dostali jsme jen takovou malou lahvičku, myslím, e se jmenuje Gladius, ale není na čitě.
Není tady
Ahoj Petře,
působí na mě jako člověk znalý věci, a tak se obracím k Tobě o radu. Já sice nemám sedačku z pravé kůe, o které jsi se tady rozpsal, ale vlastním sedačku cihlové barvy právě z té EKO kůe - textilní kůe tudí umělina. Mám ji rok a půl a omývám ji vodou se saponátem. Jen bych se chtěla zeptat, zda existují i jiné přípravky např. na zvláčnění, protoe se mi na sedáku u křesla v ohybu začaly vytvářet prasklinky. Mohu ji zatím reklamovat, ale obávám se, aby mi neřekli, e jsem ji patně udrovala.... Chci se na to připravit....
Můe mi někdo poradit?
Děkuji
Krajynda
Petr10 napsal(a):
Na kůi vodu nikdy!!!! Textilní kůe, EKO kůe= koenka, umělá hmota.
Jak oetřovat koený nábytek
Koený sedací nábytek se stále drí v módě. Vedle celé řady rozmanitých potahových látek včetně alcantary patří tak zvaná useň k základním přírodním materiálům pouívaným při výrobě nábytku. Umíte o ni správně pečovat?
Starí koený nábytek můeme čistit vlhkým bílým hadříkem potřeným mýdlem - skvrny pouze vytíráme. Nikdy nepouíváme násilné metody, brusné papíry, noe apod. Po dokonalém vyschnutí (useň nikdy nemokříme!) oetříme useň neagresivním krémem typu modrá Indulona. Krém nebo speciální olej na přírodní hladké usně vtíráme světlým bavlněným hadříkem do povrchu. Tuk necháme dokonale vstřebat, nejlépe přes noc nebo při odjezdu na víkend.
U starích výrobků (křeslo po babičce) naneseme krém nebo olej několikrát. Po zaschnutí zbytky mastnoty vytřeme. Usně s broueným velurovým povrchem nikdy nekrémujeme. Znečitění lze odstranit speciální gumou koupenou v prodejnách obuvi. Vzhled zlepíme jemným kartáčováním měkkým kartáčem.
Zrání
Nechtějme, aby přírodní useň vypadala jako umělá. Má právo stárnout a zrát do krásy za pečlivého opatrování toho, kdo nábytek čalouněný kůí pouívá. O useň bychom měli vhodně pečovat a chránit ji před prasklinami, krábanci a skvrnami. Koené potahy patří do kategorie luxusu, je v nich uloeno tajemství celého ivota zvířete, a u pro tento původ bychom si jich měli váit.
Kvalita
Pojem useň v sobě skrývá mnoho různých informací. Například její kvalita je velmi kolísavá, nejkvalitnějí a nejtlustí pochází ze hřbetu a směrem k břichu a k nohám se tenčí. Také její tanost je rozdílná ve vech částech a směrech. Podobně jako oceňujeme zajímavou nepravidelnou kresbu na ulechtilých dřevinách, nabízí i přírodní useň individuální vzhled a její barvení neprobíhá na vech místech stejnoměrně.
Správná tlouka
Kvalitu usně určuje jednak její původ (můe to být hovězina, vepřovice, teletina, volovice, konina, kozlečina, skopovice, jehněčina, useň nedomestikovaných zvířat), jednak to, zda se jedná o vrchovou useň nebo típenku (spodní část původní zvířecí kůe). Dalími důleitými znaky pro posouzení kvality je tlouka, způsob dělení a zpracování usně v čalounické dílně, její tvarování (můe být suché, které je nejčastějí, nebo mokré) a nakonec povrchová úprava. Odolnost usně proti otěru i oděru, její prodynost, lesk a dojem na omak jsou dány druhem zvířat, z nich kůe pochází, ale také způsobem činění, které by nemělo zatěovat ivotní prostředí.
Plochy sedadel
Nábytek se nejčastěji potahuje hovězinou, její kvalita se můe velmi liit i podle stáří zvířat. Proto některé pičkové firmy čalouní výhradně usněmi z mladých divokých býků. Kůe zvířat bývá tlustá 4 a 5 mm. Kůe této tlouky, s charakteristickou rustikální povrchovou strukturou, v ní jsou zachovány původní íjové záhyby, smrtěné jizvy a zesílená místa, se měkce vyčiněné pouívají na nejdraím nábytku.
Usně se větinou típou na vrchovou useň a spodní zvanou típenka. Na típence se lisuje povrch a pouívá se na méně kvalitní nábytek nebo na zadní a boční nenamáhané strany nábytku. típenka je nevhodná na plochy sedadel a opěradel, protoe se namáháním brzy vytahá.
ádejte návod
Na nejkvalitnějí nábytek se pouívá vrchová useň tlouky 2,2 a 2,5 mm, lehce pigmentovaná nebo barvená, případně brouená na způsob veluru, který je příjemný na omak. Práce s touto usní vyaduje dokonalé zařízení a zkuené čalouníky. Na nábytek střední cenové hladiny se pouívají vrchové usně v tloukách 1,2 a 1,8 mm. Kromě výběru a zpracování usně vypovídají o kvalitě nábytku rovně vechny vnitřní materiály - tané a tlačné pruiny, polyuretanové pěny vysoké hustoty, termicky pojená rouna atd. musí být kombinovány správně. Před nákupem má zákazník právo na informaci o tom, z jakého druhu zvířat useň pochází a jak je zpracována a jak má být oetřována. Při nákupu by měl obdret písemný návod v českém jazyce.
Není tady
A jak dostat z koené sedačky výkačku ?
Není tady
Zkus jí zmrazit ledem a měla by se oddrolit.
Není tady
Máme koenou sedačku víc jak10let.Tmavohnědá hovězí kůe, dělaná na zakázku.Ta kůe se dělí jetě nějak na A B C D podle tloutky a kvality,ale u nevím co ke kterému písmenku patří.Kdy jsme to objednávali, řekli jsme v té firmě,e máme 3malé děti,čím se zvyuje riziko nějakého pokození a pán nám vybral druh kůe s tím,e na ní můe i pes.Sedačka by neměla být hodně blízko topení a ne na přímém slunci u okna.Čistím- natírám 2krát ročně vdy na začátku a konci topné sezony.Pouívám přírodní přípravek na oetření kůe universal BANG-připadne mi to jak včelí vosk,nebo podobné balzámy.Kelímek-do 200kč vydrí i 2roky,nanáím molitanovou houbičkou.Kupuju tam, kde se prodávají ko.sedačky nebo v jezdeckých potřebách-koené jezdecké boty a sedla na koně se oetřují stejně.Nikdy se nám nestalo,e by jsem musela čistit nějaké skvrny-moná to na té tmavé barvě ani není vidět.S tou výkajdou bych moná vzala něco z mraáku a přes kapesník poloila na výkačku aby ztuhla a pak zkusila nějak odkrábnout.Ale fakt nevím, nikdy jsem to nemusela řeit.
Není tady
kami65 napsal(a):
Zkus jí zmrazit ledem a měla by se oddrolit.
Kami, ten led mě taky napadl jako první,ale kdy na to poloí kousek ledu, bude se rozpoutět.Proto bych raději pouila třeba mra.penát nebo zeleninu přes ten kapesník nebo utěrku tak, aby kůe nebyla ani na chvilku mokrá.Ale moná se mýlím.
Není tady
pro Krtonozku,mame taky kozenou sedacku(bila kava)a protoze to je prirodni material,jako nase kuze,na cisteni pouzivam navlhcenou houbicku s mydlen,pak ji osusim ,necham opravdu uschnout a tak jak matlam sebe normalnim pletovym mlikem,tak ji celou namazu, necham natahnout,pak suchym hadrem otru a je hotovo,nepouzivam zadne specialni mazadlo,mame ji uz 10 let a je stale jako nova.To s tim telovym mlekem jsem cetla nekde v casopise a vyzkousela a osvedcilo se a ted leta pouzivam.
Není tady
Ahoj Krajyndo, určitě jsi dostala při koupi návod, jak udrovat sedačku. Já bych to klidně reklamoval, nastuduj návod a můe tvrdit, e jsi postupovala podle návodu. EKO kůe, Italská kůe, vechno umělá hmota, která stárne a mám obavy, e nepomůe ádné "matění". Umělá hmota, na rozdíl od pravé kůe, nic nevsákne, take není po čase vláčná a popraská. Pravá kůe, vlastně USEŇ, vydrí při minimální údrbě desetiletí, koenka pár roků.
Není tady
Ahoj, asi záleí, jestli má sedačku z hladké nebo brouené kůe. Já údrbu naí nepovolená reklama z hladké kůe provádím normálně vlhkým hadříkem. Máme dva psy a ta sedačky není nijak závratně zaprasená. Ale nedovedu si představit, e bych s nimi měla udrovat brouenou kůi.
Upravil(a) tina (21. 4. 2011 19:35)
Není tady
Dobrý den vem,
jsem maminka dvou chlapečků 1 a 4roky. Také máme doma koenou sedačku, bohuel světlou a týden co týden jsem řeila stejný problém jako Vy - pinavá sedačka.
Dlouho jsem čistila sedačku tak, e jsem ji utírala drahými ubrousky na kůi, občas jsem koupila nějaký speciální příspěvek na kůi za příernou cenu a následně jsem skoro celý den drhla sedačku. Vzhled mě nikdy příli neuspokojil, zůstávili mě tam mapy a skvrny po flecích. Efekt mého snaení byl mizerný, stálo mě to dost peněz a byla jsem z toho večer úplně vyřízená.
Pak mě známá poradila, a vyzkouím firmu, která čistí koené a čalouněné sedačky strojově. Přijel moc milý pán, ve mi vysvětlil a za 3hodiny měl sedačku vyčitěnou. Byla jsem dost překvapená, protoe sedačka vypadala jak nová. Zaplatila jsem sice za práci 2.000Kč, ale sedačka mě vydrela dlouho čistá. Stačilo mě následně sedačku přesát a přejet vlhkou hadrou a vypadala stále čistě. Po této zkuenosti si tuto firmu objednávám 2x do roka a jsem moc spokojená.
Kdy jsem si spočítala, kolik jsem před tím dávala za speciální ubrousky na kůi, drahou chemii a strávený čas, tak jsem s touto firmou jetě hodně uetřila. A hlavně jsem se mohla věnovat dětem a né si léčit bolavá záda a ruce.
Firma se jmenuje Top-čitění. Jsou od Brna, ale co mi pán říkal, tak jezdí po celé republice. Mohu opravdu doporučit. Jetě jejich webovky: www.topcistení.cz
Tak můete vyzkouet
Není tady
Moje letita zkusenost-mame kozenou sedacku-bila kava,mydlova voda s houbickou,krouzivymi pohyby zlehka cistit-NE drhnout,po uschnuti namazat nejlevnejsim pletovym mlekem,nechat pusobit(nejlepe pres noc) a pak jen mekkym hadrem prejet a hotovo!!!!
Není tady
Načitění koených sedaček jsem pouil přípravek v odkazu a prostě jsem ji vyčistil. Doby babských rad jsou u dávno pryč. Za prvné nemám čas na to něco zkouet a za druhé nemám odvahu riskovat zničení nábytku za edesát tisíc.
Není tady
pro vechny z Brna, já jsem velmi spokojená se slubou http://cisteni-kobercu-brno.com/. Jsou velmi levní a kvalita čitění koberců i sedaček a super
Upravil(a) Petii (4. 9. 2013 9:32)
Není tady
Dobrý deň,
Máme bledú (cappuccino) koenú sedačku, priatež na ňu poloil tmavo hnedú koenú taku, ktorá sedačku dos výrazne zafarbila. Farbu nevieme odstráni mydlovou vodou, peciálnym čističom na koené povrchy ani inými ,,zaručenými,, radami na čistenie koe. Prosím o radu, je nádej, e sedačku ete vyčistíme?
Ďakujem,
Maja
Není tady
Ahoj,
my máme doma úplně bílou a jednou se mi udělal flek z toho, e jsem na ní seděla v černé sukni. U bych si nikdy světlou sedačku koenou nekoupila. Jen starosti...! Obrátila jsem se na reklama a jo byla jsem spokojená, flek pustil to je hlavní! Snaila jsem se to drhnout vím moným, i lihem a nic. Divím se, e jsem sedačku nezničila...
Upravil(a) AndreaP. (21. 7. 2014 14:59)
Není tady
Fifi, a nezkouela ses někdy obrátit někam jinam s tou svou pitomou reklamou na vechno moné i nemoné?
Jediný tvůj příspěvek není bez reklamního odkazu.
Tie si dovolím předpokládat, e tak nečiní se souhlasem moderátorek.
Není tady
Jsou na to přípravky které zakoupi v kadé kvalitní prodejně se sedačkami.
Není tady