19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Hezký večer,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Doma jsem s mamkou pekla v elektrické troubě a teď mám novou plynovou a budu v ní poprvé péct cukroví.. Chci se zeptat jestli je nějaké "obecné teplotní převodní pravidlo" , to cukroví, které se v elektrické peče na 160´, tak v plynové na xy´.
Díky, peču akorát řízky a kuře, tak z toho mám docela hrůzu...
Není tady
Obecné převodní pravidlo neexistuje, protoe na světě nenajde dvě trouby, které by pekly stejně. Na mení teplotu = peče se rovnoměrněji. Tak to dej na 180°C a koukej a vypozoruje. Kdy bude potřeba, tak ztlumí. To má jetě dobré e má na plynové troubě stupně, moje první plynová trouba měla akorát 3 polohy - málo, středně a moc.
Není tady
Díky moc! No, nějak to dopadne, vdycky
Není tady
D. - taky někdo dává do plynové trouby hrnek s vodou, víc vysuuje ne elektrická.
Není tady
Tak co pekařinky? U máte určitě dopečeno, tak můete fotit. Ráda se podívám na vae cukrovíčko. Odjakiva jím očima Ráda polu i svoje, i kdy já jsem na ruční práce levá
Není tady
Zuzko, nádhera.
Není tady
Dobrý den, mám prosbu. Tady na babinet napsala Bety, e peče na Vánoce pracky, myí hovínka a stříbrný máček. Toto cukroví vůbec neznám, byla bych moc ráda za recept. Děkuji Denisa
Není tady
omlouvám se za svoji blbost macek a hovínka jsou zdobení.
Není tady
Ahoj holky, tak opě se blíí Vánoce, tedy oivuji tohle téma...
Nemáte někdo recept na oprabdu DOBRÉ a MĚKKÉ linecké cukroví? Vdycky mi ztvrdne, ačkoliv je v chladu a pak to nikdo nejí, i kdy ho máme vichni rádi...
Není tady
cca 34 let, co jsem vdaná, dělám tenhle prastarý recept a je měkké:
Linecké
420 g hladké mouky speciál 00 Extra
280 g másla
140 g mletého cukru
4 loutky NEBO 2 celá vejce
1 vanilkový cukr
na pičku noe práek do pečiva (nepřehnat mnoství, aby se nedělaly bubliny)
Není tady
markéta napsal(a):
Vdycky mi ztvrdne, ačkoliv je v chladu a pak to nikdo nejí, i kdy ho máme vichni rádi...
a má do nějak zabalené, není to tak e se nějak vysuilo?
Není tady
Bety napsal(a):
cca 34 let, co jsem vdaná, dělám tenhle prastarý recept a je měkké:
Linecké
420 g hladké mouky speciál 00 Extra
280 g másla
140 g mletého cukru
4 loutky NEBO 2 celá vejce
1 vanilkový cukr
na pičku noe práek do pečiva (nepřehnat mnoství, aby se nedělaly bubliny)
Taky přidávám troku práku, ale nikdy nedávám celá vejce - pak linecké tvrdne .
Není tady
Bety mám to v krabicích s alobalem uvnitř... ale problém bude asi v těch bílcích, mám toti recept jen s celými vejci... a prdopeč nedávám. O.k. zkusím a jak ztvrdne tak to bylo naposled co jsem ho dělala
A můu místo másla dát heru?
Není tady
Já linecké dělám jenom z másla. Z hery se mi nikdy nepovedlo.
Není tady
Nela napsal(a):
Já linecké dělám jenom z másla. Z hery se mi nikdy nepovedlo.
Dělám i z hery, ale másla jsou přeci jen "voňavějí" . A zapoměla jsem, přidávám malinko citronové kůry (z bio citronů).
Není tady
Obalovaný perník na strouhání (předpis z první republiky, který byl sdělován jen nejlepím kamarádkám, jinak byl tajen)
2 perníky na strouhání (musí to být ty starodávné perníky na strouhání, které mají naprosto specifickou chu a konzistenci)
1 - 1,5 dcl silné černé kávy (mnoství vyzkouet, aby se tam cukr rozpustil)
200g cukru
200g másla
6 lic rumu
1 balení strouhaného kokosu
(mnoství ingrediencí se můe mírně liit (je moné dát víc cukru nebo méně, víc rumu, přidat máslo atd - prostě si to vyzkouet podle své chuti)
Postup:
Uvaříme silnou kávu,přecedíme a rozpustíme v ní máslo s cukrem a nakonec přidáme do vychladlého roztoku rum (aby moc nevyprchal).
Perník na strouhání nakrájíme na plátky asi 1cm silné. Ty namáčíme krátce (aby nezbačkorovatěly) do polevy a ihned vyndáme a obalíme v kokosové moučce a necháme v chladu zatuhnout.
Jiný způsob krájení: perník na strouhání rozkrojíme podélně na poloviny a z těch krájíme kousky cca 3-4 mm silné.
Práce je to velmi jednoduchá, ale výsledek překročí vechna nae očekávání, take se nelze divit, e si větinou eny nechávaly toto tajemství pro sebe.
Z jakéhokoli jiného perníku není ten výsledek takový.
Asi sem nemohu dát jméno firmy, která vyrábí ten perník na strouhání podle starého předpisu, take sdělím na mail, pokud někdo bude chtít.
To, co se dnes někdy prodává pod názvem "Perník na strouhání" není vůbec ten správný perník.
Upravil(a) Vějířovka (25. 11. 2010 12:40)
Není tady
Hledam recept!
Moje babicka (uz nezije...) delala takove male papirove kosicky plnene jako cokoladovou hmotou. Bez orisku, bez medu, bez kokosu nebo vanilky. V podstate to byla takova hodne levna cokolada. Ale ja jsem to zboznovala.
Nikde nemohu najit, i kdyz jedna vzdalena pritelkyne mi to asi pred par lety nabidla. Ovsem kontakt uz zase nemam.
nemate nekdo?
Budu vam velmi vdecna.
Není tady
markéta napsal(a):
Bety mám to v krabicích s alobalem uvnitř... ale problém bude asi v těch bílcích, mám toti recept jen s celými vejci... a prdopeč nedávám. O.k. zkusím a jak ztvrdne tak to bylo naposled co jsem ho dělala
A můu místo másla dát heru?
Markéto, já dělám linecké s celými vejci a tvrdé ho nemám
Hera je v pohodě, rozhodně bych ale nezkouela "levné tuky" pod značkou obch. řetezců.
Nicméně máslo je máslo, voní ...
Hodně těstí přeju
Není tady
Ahoj - tady je ná recept na linecké, osvědčil se nám nejvíc. Tvrdé to cukroví není a dělám ho zhruba týden před Vánocemi. Uchovávám v chladnějí místnosti kadý druh jednotlivě ve skleněných pětilitrovkách.
50 dkg hl. mouky
26 dkg másla
20 dkg prákového cukru
2 loutky, 1 vejce
vanilka
Mouku a cukr prosít, vechny suroviny nechat před tím v kuchyni troku zteplat.
Není tady
Zítra budu dělat zázvorky. U nás doma se nikdy nedělaly, poprvé jsem je pekla před rokem a moc mně chutnaly. Take uvidíme, jestli se zítra povedou.
Není tady
Sahleb, nemyslela jsi tohle ? http://ekucharka.net/domaci-cokolada
Není tady
Aneri napsal(a):
Sahleb, nemyslela jsi tohle ? http://ekucharka.net/domaci-cokolada
Jo to bude asi ono, taky jsme to u nás dělali..
Není tady
Domácí čokoládu - podobně jako v odkazu - dělám taky(ovem bez solamylu - ten je zbytečný), ale já myslím, e ta čokoládová hmota v koíčcích je něco jiného. My jsme tento druh sice nedělali, ale znám ho z dětství - asi od příbuzných a je to jiné ne čokoláda z formiček.
Není tady