Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 12. 12. 2006 11:47

milada
♥------
Registrovaný: 18. 9. 2006
Příspěvky: 5

vaječný koňak

Zdravím všechny a současně prosím o radu jak na domácí vaječný koňak. Receptů jsem našla na netu víc, ale navzájem se liší, tak bych ráda, kdybyste se mohli se mnou podělit o nějaký zaručeně vyzkoušený a osvědčený. Taky mám trochu obavy ze salmonely, našla jsem jakýsi recept, kde se žloutky v mléce zahřívají těsně před bod varu, ale nevím, jestli se do toho pustit, jestli by se žloutky stejně neuvařily ... Prosím, poraďte. Děkuji.

Není tady

 

#2 12. 12. 2006 18:06

Jackie
♥♥♥----
Registrovaný: 4. 6. 2006
Příspěvky: 201

Re: vaječný koňak

U nás v rodině se nedělá jinný vaječňák než po naší pratetě:
Suroviny: 1 tatra mléko, 2 salka, 0,5l rumu, 1 vanilkový cukr, 3lžíce mouč. cukru, 4-5 žloutků.
Postup: Nejprve uščleháme žloutky s cukrem, a postupně přidávám ostatní suroviny.Rum jako poslední.Řádně prošleháme.Plníme do lahví a koňak postupně do nich doléváme, jak padá pěna.

Je dobré mít vajíčka z kvalitního zdroje a určitě je pořádně očuchat.Papa


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20060310/n/Kubinek/dt/6/k/5acd/age.png[/url]
http://b1.lilypie.com/jOUlp2.png
http://jackie13.rajce.idnes.cz/Jarousek/#P1010017.JPG

Není tady

 

#3 12. 12. 2006 18:51

markéta
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Beroun
Registrovaný: 15. 6. 2006
Příspěvky: 16367
Web

Re: vaječný koňak

já miluju recept po babičce... je řídkej a ne tak ostrej... vychlastam ho během vánoc 2 litry smile teď jsem ho zrovna dodělala...
6 žloutků
300g m. cukru )dávam míň
1 van.cukr
1 salko
litr polotuč. mléka
rum jak mᚠráda

vejce s cukry rozmixovat, přidat zbylé suroviny. je fakt výbornej.


http://www.ticker.7910.org/as1cCAv05aB1110NzU1NThkfDk4OTQ1N2pkYnxNYXR0aGlhc2Vr.gif27.09.2008 3320g 51cm  27.09.2009 10120g 80cm
http://www.ticker.7910.org/as1cHw6ag2B1110Nzc3MTE3ZHwyNjQ5MGp8RG9taW5pY2VrIA.gif 26.11.2010 3230g 50cm

Není tady

 

#4 13. 12. 2006 12:36

Korny
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 20. 1. 2006
Příspěvky: 1199

Re: vaječný koňak

Holky taky vajeňák miluju,nikdy jsem ho doma nedělala .Dělala jsem pouze Bejlís z karamelu,ten je taky výbornej.
Zeptám se ty žloutky nevadí to syrový,není to nebezpečný -salmonela? Nebo to ten rum zabije-ty mršky salmonelový

Není tady

 

#5 13. 12. 2006 12:39

kajuska
♥♥-----
Registrovaný: 31. 1. 2006
Příspěvky: 63

Re: vaječný koňak

prosim, recept bejlis!!!!


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;30/st/20070828/k/5370/preg.png

Není tady

 

#6 13. 12. 2006 12:49

Korny
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 20. 1. 2006
Příspěvky: 1199

Re: vaječný koňak

Bejlís
1/2 l rumu, 2 slazená salka, 2 smetany (šlehačky)
 
Postup přípravy: 2 hodiny vaříme salko (zavřené v plechovce), mírným varem. Po vychladnutí otevřeme. Potom vše společně mixujeme. Necháme uležet, alespoň tři dny.
Místo 2 šlehaček lze dát 1 šlehačku a 1 tatra mlého,aby to nebylo tolik tučné. Rum dávám podle chuti,může být míň nebo víc. Já nemixuji,jen  ručně
roršlehám. To salko tím vařením zkaramelizuje.

Není tady

 

#7 14. 12. 2006 10:06

kety
♥♥♥♥---
Registrovaný: 20. 10. 2006
Příspěvky: 433

Re: vaječný koňak

Domácí Bejlís: 2 plechovky slazeného kondenz. Salka, 1 mandlový pudink, 1/2 l mléka, 1/2 l rumu
Neotevřené plechovky salka vaříme v tlakovém hrnci 1hod. Po vychladnutí umixujeme s uvařeným pudinkem (vychlazeným) a nakonec přimixujeme rum.

Není tady

 

#8 14. 12. 2006 12:58

markéta
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Beroun
Registrovaný: 15. 6. 2006
Příspěvky: 16367
Web

Re: vaječný koňak

Holky já bych to "bejlís" ředila whiskou... to by pak bylo jako originál...je to přece krémová whisky, že jo? Taky to vyzkoušim. Ten rum mi tam přijde moc navoněnej.
Ty žloutky asi nevadí... teda aspoň myslim. Babička dělá koňak už několik let a nikdy nikomu nic nebylo(to je záporů big_smile )Myslim, že ten alkohol to konzervuje.


http://www.ticker.7910.org/as1cCAv05aB1110NzU1NThkfDk4OTQ1N2pkYnxNYXR0aGlhc2Vr.gif27.09.2008 3320g 51cm  27.09.2009 10120g 80cm
http://www.ticker.7910.org/as1cHw6ag2B1110Nzc3MTE3ZHwyNjQ5MGp8RG9taW5pY2VrIA.gif 26.11.2010 3230g 50cm

Není tady

 

#9 14. 12. 2006 15:54

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: vaječný koňak

ve žloutkách nikdy není salmonela, jen v bílkách! (učila jsem obchodní provoz, hygienu a zbožíznalství vím to jistě, salmonela je : na přeložkách od vajec, na skořápkách a v bílkách)


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#10 14. 12. 2006 22:36

markéta
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Beroun
Registrovaný: 15. 6. 2006
Příspěvky: 16367
Web

Re: vaječný koňak

Tak aspoň už to víme smile Díky Bety. Takže beze strachu do vaječňáku big_smile


http://www.ticker.7910.org/as1cCAv05aB1110NzU1NThkfDk4OTQ1N2pkYnxNYXR0aGlhc2Vr.gif27.09.2008 3320g 51cm  27.09.2009 10120g 80cm
http://www.ticker.7910.org/as1cHw6ag2B1110Nzc3MTE3ZHwyNjQ5MGp8RG9taW5pY2VrIA.gif 26.11.2010 3230g 50cm

Není tady

 

#11 15. 12. 2006 8:46

milada
♥------
Registrovaný: 18. 9. 2006
Příspěvky: 5

Re: vaječný koňak

Ahoj všem, díky za všechny receptíky, jste skvělé.  Nebyla jsem na netu pár dní a vaječňák spěchal, takže jsem nakonec vyzkoušela recept s "vařením": asi 3 dl mléka a 2 vanilkové cukry nechat svařit, v 1/8 litru studeného mléka rozšlehat 5 žloutků, přidat ke svařenému mléku, šlehat a zahřívat až k bodu varu (měřila jsem to teploměrem na zavařování - 95 stupňů). Pak hned i s hrncem do dřezu se studenou vodou, šlehat (dělala jsem to el.šlehačem) a šlehat a šlehat do vychladnutí. Zprvu se tam udělaly takové cucky, říkala jsem, no super, uvařený žloutky, to poletí do ..., ale ono se to šleháním krásně rozšlehalo do jemňoučka hlaďoučka. Pak jsem tam přidala ještě slazené kondenzované mléko a necelý půl litr rumu ... prostě dolejvala a ochutnávala až to bylo přesně podle gusta. Teď  to mám schované v lednici ... je to mňamka, snad to do vánoc vydrží. Takže, jestli to chce někdo zkusit s "převařenými" žloutky, tak vzkazuju: Do toho! Funguje to!

Není tady

 

#12 15. 12. 2006 13:58

pony
♥♥-----
Místo: Záp. čechy
Registrovaný: 28. 11. 2006
Příspěvky: 89

Re: vaječný koňak

Na bejlís dávám jen jedno salko a jednu šlehačku.Ze dvou jsem ho měla moc husty a rum jsem dala cely.

Není tady

 

#13 23. 12. 2006 22:18

ilic
♥------
Registrovaný: 23. 12. 2006
Příspěvky: 4

Re: vaječný koňak

Vaječný koňak bez vajec!!!!tummenupp

1 plechovka salka
1 plechovka neslaz. tatra mlíka
1 vanilkový cukr
1 dortová náplň vaječný koňak od Dr Otker
Rum dle chuti, 1/2 l, nebo i víc - záleží jak komu chutná...
A ŽÁDNÁ SALMONELA:supr:

Není tady

 

#14 27. 12. 2006 20:28

puccam
♥♥-----
Registrovaný: 27. 12. 2006
Příspěvky: 72

Re: vaječný koňak

AHOJ MAM RECEPT NA COKOLADOVY LIKER>250ml smetany ke slehani,3 led.kastany,1 salko,1/2l rumu-smetanu dame na mirny ohen a pridame led.kastany,nechame rozpusti.Stahneme a dame salko radne rozzmichame a prilijem rumik podle chuti +-1/2l.Dobre bumbani

Není tady

 

#15 2. 1. 2007 0:44

barunka
♥♥-----
Registrovaný: 21. 6. 2006
Příspěvky: 43

Re: vaječný koňak

Jackie napsal(a):

U nás v rodině se nedělá jinný vaječňák než po naší pratetě:
Suroviny: 1 tatra mléko, 2 salka, 0,5l rumu, 1 vanilkový cukr, 3lžíce mouč. cukru, 4-5 žloutků.
Postup: Nejprve uščleháme žloutky s cukrem, a postupně přidávám ostatní suroviny.Rum jako poslední.Řádně prošleháme.Plníme do lahví a koňak postupně do nich doléváme, jak padá pěna.

Je dobré mít vajíčka z kvalitního zdroje a určitě je pořádně očuchat.Papa

:)Ahojky, dělala jsem ho podle tvého receptu a byl vynikající. Mňam.smile


Moudrost mě pronásleduje, ale já jsem rychlejší.

Není tady

 

#16 4. 1. 2007 17:49

Jackie
♥♥♥----
Registrovaný: 4. 6. 2006
Příspěvky: 201

Re: vaječný koňak

barunka napsal(a):

Jackie napsal(a):

U nás v rodině se nedělá jinný vaječňák než po naší pratetě:
Suroviny: 1 tatra mléko, 2 salka, 0,5l rumu, 1 vanilkový cukr, 3lžíce mouč. cukru, 4-5 žloutků.
Postup: Nejprve uščleháme žloutky s cukrem, a postupně přidávám ostatní suroviny.Rum jako poslední.Řádně prošleháme.Plníme do lahví a koňak postupně do nich doléváme, jak padá pěna.

Je dobré mít vajíčka z kvalitního zdroje a určitě je pořádně očuchat.Papa

:)Ahojky, dělala jsem ho podle tvého receptu a byl vynikající. Mňam.smile

Tak to gratuluju, já jsem ho letos nestihla...ale na Velikonoce určitě bude.


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20060310/n/Kubinek/dt/6/k/5acd/age.png[/url]
http://b1.lilypie.com/jOUlp2.png
http://jackie13.rajce.idnes.cz/Jarousek/#P1010017.JPG

Není tady

 

#17 5. 1. 2007 0:29

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC
Registrovaný: 14. 6. 2006
Příspěvky: 24389

Re: vaječný koňak

barunka napsal(a):

Jackie napsal(a):

U nás v rodině se nedělá jinný vaječňák než po naší pratetě:
Suroviny: 1 tatra mléko, 2 salka, 0,5l rumu, 1 vanilkový cukr, 3lžíce mouč. cukru, 4-5 žloutků.
Postup: Nejprve uščleháme žloutky s cukrem, a postupně přidávám ostatní suroviny.Rum jako poslední.Řádně prošleháme.Plníme do lahví a koňak postupně do nich doléváme, jak padá pěna.

Je dobré mít vajíčka z kvalitního zdroje a určitě je pořádně očuchat.Papa

:)Ahojky, dělala jsem ho podle tvého receptu a byl vynikající. Mňam.smile

Tak to je přesně i nᚠrecept. Dělala ho i babička (a já jako holka chodila ucucávat).


Každý den je jen jednou za život

Není tady

 

#18 9. 4. 2007 22:13

LOCO
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 23. 6. 2006
Příspěvky: 1736

Re: vaječný koňak

Ještě k tomu "bejlís" -Něco podobného-kávový likér-Do rumu nasypeme mletou kávu.Na 1/2 lrumu 50 g mleté kávy.Zavřeme a necháme 3 týdny odležet.Občas
promícháme.Pak přecedíme přes utěrku a přidáme 3 salka a 1 tatru neslazenou.
Kdo chce,aby to mělo větší grády,dá 2 salka a 1 tatru.Všem doporučuju.
Dělám to na všechny srazy a dovolené se známými.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů