29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Zdravím všechny a současně prosím o radu jak na domácí vaječný koňak. Receptů jsem našla na netu víc, ale navzájem se liší, tak bych ráda, kdybyste se mohli se mnou podělit o nějaký zaručeně vyzkoušený a osvědčený. Taky mám trochu obavy ze salmonely, našla jsem jakýsi recept, kde se žloutky v mléce zahřívají těsně před bod varu, ale nevím, jestli se do toho pustit, jestli by se žloutky stejně neuvařily ... Prosím, poraďte. Děkuji.
Není tady
U nás v rodině se nedělá jinný vaječňák než po naší pratetě:
Suroviny: 1 tatra mléko, 2 salka, 0,5l rumu, 1 vanilkový cukr, 3lžíce mouč. cukru, 4-5 žloutků.
Postup: Nejprve uščleháme žloutky s cukrem, a postupně přidávám ostatní suroviny.Rum jako poslední.Řádně prošleháme.Plníme do lahví a koňak postupně do nich doléváme, jak padá pěna.
Je dobré mít vajíčka z kvalitního zdroje a určitě je pořádně očuchat.Papa
Není tady
já miluju recept po babičce... je řídkej a ne tak ostrej... vychlastam ho během vánoc 2 litry teď jsem ho zrovna dodělala...
6 žloutků
300g m. cukru )dávam míň
1 van.cukr
1 salko
litr polotuč. mléka
rum jak máš ráda
vejce s cukry rozmixovat, přidat zbylé suroviny. je fakt výbornej.
Není tady
Holky taky vajeňák miluju,nikdy jsem ho doma nedělala .Dělala jsem pouze Bejlís z karamelu,ten je taky výbornej.
Zeptám se ty žloutky nevadí to syrový,není to nebezpečný -salmonela? Nebo to ten rum zabije-ty mršky salmonelový
Není tady
Bejlís
1/2 l rumu, 2 slazená salka, 2 smetany (šlehačky)
Postup přípravy: 2 hodiny vaříme salko (zavřené v plechovce), mírným varem. Po vychladnutí otevřeme. Potom vše společně mixujeme. Necháme uležet, alespoň tři dny.
Místo 2 šlehaček lze dát 1 šlehačku a 1 tatra mlého,aby to nebylo tolik tučné. Rum dávám podle chuti,může být míň nebo víc. Já nemixuji,jen ručně
roršlehám. To salko tím vařením zkaramelizuje.
Není tady
Domácí Bejlís: 2 plechovky slazeného kondenz. Salka, 1 mandlový pudink, 1/2 l mléka, 1/2 l rumu
Neotevřené plechovky salka vaříme v tlakovém hrnci 1hod. Po vychladnutí umixujeme s uvařeným pudinkem (vychlazeným) a nakonec přimixujeme rum.
Není tady
Holky já bych to "bejlís" ředila whiskou... to by pak bylo jako originál...je to přece krémová whisky, že jo? Taky to vyzkoušim. Ten rum mi tam přijde moc navoněnej.
Ty žloutky asi nevadí... teda aspoň myslim. Babička dělá koňak už několik let a nikdy nikomu nic nebylo(to je záporů )Myslim, že ten alkohol to konzervuje.
Není tady
ve žloutkách nikdy není salmonela, jen v bílkách! (učila jsem obchodní provoz, hygienu a zbožíznalství vím to jistě, salmonela je : na přeložkách od vajec, na skořápkách a v bílkách)
Není tady
Ahoj všem, díky za všechny receptíky, jste skvělé. Nebyla jsem na netu pár dní a vaječňák spěchal, takže jsem nakonec vyzkoušela recept s "vařením": asi 3 dl mléka a 2 vanilkové cukry nechat svařit, v 1/8 litru studeného mléka rozšlehat 5 žloutků, přidat ke svařenému mléku, šlehat a zahřívat až k bodu varu (měřila jsem to teploměrem na zavařování - 95 stupňů). Pak hned i s hrncem do dřezu se studenou vodou, šlehat (dělala jsem to el.šlehačem) a šlehat a šlehat do vychladnutí. Zprvu se tam udělaly takové cucky, říkala jsem, no super, uvařený žloutky, to poletí do ..., ale ono se to šleháním krásně rozšlehalo do jemňoučka hlaďoučka. Pak jsem tam přidala ještě slazené kondenzované mléko a necelý půl litr rumu ... prostě dolejvala a ochutnávala až to bylo přesně podle gusta. Teď to mám schované v lednici ... je to mňamka, snad to do vánoc vydrží. Takže, jestli to chce někdo zkusit s "převařenými" žloutky, tak vzkazuju: Do toho! Funguje to!
Není tady
Na bejlís dávám jen jedno salko a jednu šlehačku.Ze dvou jsem ho měla moc husty a rum jsem dala cely.
Není tady
Vaječný koňak bez vajec!!!!
1 plechovka salka
1 plechovka neslaz. tatra mlíka
1 vanilkový cukr
1 dortová náplň vaječný koňak od Dr Otker
Rum dle chuti, 1/2 l, nebo i víc - záleží jak komu chutná...
A ŽÁDNÁ SALMONELA:supr:
Není tady
AHOJ MAM RECEPT NA COKOLADOVY LIKER>250ml smetany ke slehani,3 led.kastany,1 salko,1/2l rumu-smetanu dame na mirny ohen a pridame led.kastany,nechame rozpusti.Stahneme a dame salko radne rozzmichame a prilijem rumik podle chuti +-1/2l.Dobre bumbani
Není tady
Jackie napsal(a):
U nás v rodině se nedělá jinný vaječňák než po naší pratetě:
Suroviny: 1 tatra mléko, 2 salka, 0,5l rumu, 1 vanilkový cukr, 3lžíce mouč. cukru, 4-5 žloutků.
Postup: Nejprve uščleháme žloutky s cukrem, a postupně přidávám ostatní suroviny.Rum jako poslední.Řádně prošleháme.Plníme do lahví a koňak postupně do nich doléváme, jak padá pěna.
Je dobré mít vajíčka z kvalitního zdroje a určitě je pořádně očuchat.Papa
:)Ahojky, dělala jsem ho podle tvého receptu a byl vynikající. Mňam.
Není tady
barunka napsal(a):
Jackie napsal(a):
U nás v rodině se nedělá jinný vaječňák než po naší pratetě:
Suroviny: 1 tatra mléko, 2 salka, 0,5l rumu, 1 vanilkový cukr, 3lžíce mouč. cukru, 4-5 žloutků.
Postup: Nejprve uščleháme žloutky s cukrem, a postupně přidávám ostatní suroviny.Rum jako poslední.Řádně prošleháme.Plníme do lahví a koňak postupně do nich doléváme, jak padá pěna.
Je dobré mít vajíčka z kvalitního zdroje a určitě je pořádně očuchat.Papa:)Ahojky, dělala jsem ho podle tvého receptu a byl vynikající. Mňam.
Tak to gratuluju, já jsem ho letos nestihla...ale na Velikonoce určitě bude.
Není tady
barunka napsal(a):
Jackie napsal(a):
U nás v rodině se nedělá jinný vaječňák než po naší pratetě:
Suroviny: 1 tatra mléko, 2 salka, 0,5l rumu, 1 vanilkový cukr, 3lžíce mouč. cukru, 4-5 žloutků.
Postup: Nejprve uščleháme žloutky s cukrem, a postupně přidávám ostatní suroviny.Rum jako poslední.Řádně prošleháme.Plníme do lahví a koňak postupně do nich doléváme, jak padá pěna.
Je dobré mít vajíčka z kvalitního zdroje a určitě je pořádně očuchat.Papa:)Ahojky, dělala jsem ho podle tvého receptu a byl vynikající. Mňam.
Tak to je přesně i náš recept. Dělala ho i babička (a já jako holka chodila ucucávat).
Není tady
Ještě k tomu "bejlís" -Něco podobného-kávový likér-Do rumu nasypeme mletou kávu.Na 1/2 lrumu 50 g mleté kávy.Zavřeme a necháme 3 týdny odležet.Občas
promícháme.Pak přecedíme přes utěrku a přidáme 3 salka a 1 tatru neslazenou.
Kdo chce,aby to mělo větší grády,dá 2 salka a 1 tatru.Všem doporučuju.
Dělám to na všechny srazy a dovolené se známými.
Není tady