6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ruce do hladka
Kdy se český turista vypraví do východní či jihovýchodní Asie, měl by kromě zákonů respektovat i odliné obyčeje. Spíe ne poruení předpisů mu hrozí, e se společensky znemoní. Místní obyvatelstvo nesmrká a otírání nosu kapesníkem povauje za nesluné, ba nechutné. Číňané, Japonci, Vietnamci a Indové proto usilovně popotahují. Také u stolu se dodrují jiná pravidla ne v Evropě. Atmosféru v restauracích oivuje říhání, mlaskání a srkání. Dává se tím najevo, e strávníkům chutnalo. Asiaté běně odhazují zbytky jídla na stůl nebo na zem.
Jan Plíhal, fotograf a student praské VE, il na indonéských ostrovech déle ne rok. V Indonésii je ze zákona povinnost přiklonit se k nějakému náboenství. Kadý Indonésan musí vyznávat islám, buddhismus nebo jinou státem uznávanou víru. Ani cizinec by se k ateismu přiznávat neměl. Jednou jsem to udělal a dívali se na mě jako na vraha. Od té doby říkám, e jsem protestant, a mám klid.
V Indonésii se dodrují zásady, které s vírou úzce souvisejí. Pohladit dítě po hlavě je nepřípustné, protoe je to posvátné místo na těle. Nohy jsou naopak pinavé; sedět se zkříenýma nohama a mířit při tom chodidlem na společníka je vyslovená neslunost. árka Maříková strávila díky stipendiu rok v Japonsku. Nejvíce ji zaskočila posedlost čistotou. Za nechutné povaují chlupy kdekoli na těle. Mui a eny si proto depilují i pae. Po několika opovrlivých pohledech spolucestujících v tramvaji nakonec zakoupila iletku a oholila si ruce. Úzkostlivý pořádek panuje v japonských domácnostech. Návtěvy si musejí přinést bílé ponoky. Na toaletě se přezouvají jetě jednou, obvykle do růových pantoflí.
V Japonsku i v Číně se cizinec patně domluví. Jan Pospíil z cestovní kanceláře China Tours vyvrací mýtus, e se lze v říi středu bez problémů dorozumět anglicky. Na běných místech, jako je nádraí, pota, obchody či policie, se s angličtinou prostě nechytnete.
V Indii jako bývalé britské kolonii takový problém neexistuje. Jene... Pokud se ptáte na cestu, ne vdy dostanete správnou odpověď. Indové vám nepřiznají, e nevědí, a mapu větinou neumějí pouívat, říká generální konzulka v Bombaji Irena Krasnická.
Není tady
Ahojky, v roce 2005 jsem byla nějaký čas v Japonsku, tak pokud budete chtít někdo s něčím poradit, jsem k dispozici.
Není tady
Ahoj, ja v Japonsku ziju, a je to fakt, ze na zachode se prezouvaji. Maji tam vevnitr pantofle, abyste neslapali na zem, i kdyz bidety v domacnostech nemaji, takze zem je cista. Ale problem je v tom, ze cizinci casto zapomenou, ze maji zachodove pantofle na nohou a vyjdou s nimi ze zachodu do bytu. Uz se mi to nekolikrat stalo a "znecistila" jsem tak podlahu v byte. Po byte chodi zase v jinych pantoflich, ktere vyfasujete u vchodu. V nasem byte ale s manzelem pantofle nepouzivame (manzel je Japonec). O bilych ponazkach nutne mit na navsteve slysim poprve.
Japonci srkaji nudle, a to i spagety, coz je dost komicke. Ale mladsi Japonci uz vedi, ze spagety se omotavaji na vidlicku a vkladaji do pusy, ale nesrkaji, jako japonske nudle.
Jinak na me ochlupeni na rukou se v tramvaji divne nekoukaji, ale manzelovi to vadi. Zvlastni je, ze casto vidam v bazenu zeny okolo triceti let, co maji chlupy na nohou. To zase vadi teda me. A v tramvaji jsem videla jednu pani, co mela sukni a chlupy na nohou, ktere byly videt pres puncochy. Nemohla jsem verit, ze v dnesni dobe jsou zeny, co si neholi nohy.
Jo, anglictina. Ve mestech maji na cedulich v obchodech, na uradech i na ulici a nadrazich napisy v anglictine, obcas s preklepy ci gramatickymi chybami, ale i to se ceni. Ovsem i kdyz na ne, v domeni, ze kdyz teda maji ty napisy, tak jazyk ovladaji, promluvite anglicky, pekne ostrouhate. Tak Japonci holt musi snaset moji lamanou japonstinu. Tuhle jsem si chtela dat parek v rohliku, vyslovovany jako "hotto doggu". Ovsem pani mi prinesla horke kakao "hotto kokoa". To teda nevim, jestli byla nahluchla, nebo ja vyslovovala nesrozumitelne. No, mam tu veselo kazdy den.
Upravil(a) Sakura (21. 3. 2007 18:16)
Není tady
Ahoj, ja se pohybuju mezi Thajskem a Cinou. O Thajsku vim vice. Na Cinske chovani si porad nemuzu zvyknout. Vadi mi jejich neustale plivani a vyhazovani odpadu na zem.
Není tady
Sakuro .. ty se má! :-) Byli jsme s přítelem v Japonsku loni, bohuel jen na pár týdnů .. ale do dneka na to moc ráda vzpomínám :-)
Není tady
Ahoj.Vim ze je to ted asi kapku mimo misu,ale chtěla jsem se zeptat letime za 14dnu do thajska a chtěla bych zacit skrz to brat probiotika.Jak dlouho by se měli uzivat pred dovolenou.Díky
Není tady
alousek1 napsal(a):
Ahoj.Vim ze je to ted asi kapku mimo misu,ale chtěla jsem se zeptat letime za 14dnu do thajska a chtěla bych zacit skrz to brat probiotika.Jak dlouho by se měli uzivat pred dovolenou.Díky
Uívej je jak dlouho chce a BB tím nezapleveluj!!!
Není tady