Oznámení

3. července : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

3. července : Praktické grilovací desatero pro úspěšný start letních grilovaček!

3. července : Prázdniny jsou tady a s nimi i doba dovolených a výletů. Kam vyrazit? Mrkněte na naše tipy!

#1 8. 12. 2006 16:37

Tomislav
♥♥♥♥---
Místo: Praha 9
Registrovaný: 8. 12. 2006
Příspěvky: 328
Web

Chorvatsko u stolu

Národní jídla a nápoje


Kde si něco dát ?
Kromě hotelů nabízejících pobyt s polopenzí nebo plnou penzí jsou ve všech městech, turistických osadách a u hlavních silnic restaurace, taverny, vinné sklípky, pizzerie, objekty s občerstvením, ale pro gurmány budou nejzajímavější restaurace s domácí „chorvatskou kuchyní“.
Všechny potraviny živočišného původu jsou pod stálým veterinárním a zdravotním dozorem, obdobně jako v zemích Evropské unie.

Co si dát k jídlu ?
Kromě standardní evropské kuchyně nabízí Chorvatsko svá nejoblíbenější domácí jídla a speciality: ze studené kuchyně věhlasný dalmatský nebo istrijský pršut, ovčí sýr z Pagu nebo Liky, slavonský kulen, výborné samoborské nebo zagorské klobásy češnjovke, tvaroh s kyselou smetanou...
Nabídku hlavních jídel výrazně ovlivňuje místní podnebí. V Dalmacii, Přímoří, na ostrovech a v Istrii se připravují hlavně ryby a „plody moře“,  a z masa je nejoblíbenější pašticada nebo vařené jehněčí.
Ve vnitrozemské části Chorvatska je naopak velmi široký výběr masitých pokrmů; pravou pochoutkou jsou krůta s mlinci, pečené jehněčí, pečené sele, vařené i pečené štrukle. Kromě štruklí patří k nejchutnějším sladkostem ořechové a makové koláče, závin s tvarohem nebo různými druhy ovoce.

Co si dát k pití ?
Pěstování vinné révy a výroba kvalitních a ušlechtilých vín má v Chorvatsku staletou tradici, a to jak ve vnitrozemí, tak i v Přímoří a Dalmacii. Na jadranském pobřeží a na ostrovech se pěstují především proslulá červená vína  teran, merlot, kabernet, opolo, plavac, dingač, postup, a z bílých vín malvazija, pošip, pinot, kujundžuša, žlahtina, muškát..., ve vnitrozemí pak  rizlink, graševina, burgundské, tramín... Z destilátů jsou nejoblíbenější rakije (pálenky)  slivovice, travarica, lozovača a z dezertních nápojů prošek a maraschino. storstark

Upravil(a) Tomislav CK Dalmacijatour (10. 9. 2007 14:25)

Není tady

 

#2 10. 12. 2006 9:54

ADRIANA 1
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 31. 1. 2006
Příspěvky: 7347

Re: Chorvatsko u stolu

ja milujem pljeskavicu. nemáte recept? smile


Natália   * 12.06.2010 *  3100g / 48cm
http://www.tickerclub.com/cache/fc254e0664.png
    http://mareckinblog.blogspot.com/

Není tady

 

#3 10. 12. 2006 12:02

Juraj
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 16. 1. 2006
Příspěvky: 1878
Web

Re: Chorvatsko u stolu

A borovicka by Ti nestacila, Adriana 1? ;-)


"Hate Cannot Drive Out Hate; Only Love Can Do That." M.L.King Jr.
"Jsa u moci, jsem si permanentně podezřelý." Václav Havel

Není tady

 

#4 11. 12. 2006 8:46

ADRIANA 1
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 31. 1. 2006
Příspěvky: 7347

Re: Chorvatsko u stolu

a možno aj hej big_smile


Natália   * 12.06.2010 *  3100g / 48cm
http://www.tickerclub.com/cache/fc254e0664.png
    http://mareckinblog.blogspot.com/

Není tady

 

#5 11. 12. 2006 9:41

Tomislav
♥♥♥♥---
Místo: Praha 9
Registrovaný: 8. 12. 2006
Příspěvky: 328
Web

Re: Chorvatsko u stolu

V cesko-slovenskych podminkach staci vzit smes 1/2 veproveho a 1/2 hoveziho, zamichata dat na 1/2 kg masa 2 polevkove lzice VEGETY PODRAVKA. Z toho se uplaca smes a vytvori se placky jako treba hamburgera osmazi na oleji.
Muzete stejnym zpusobem udelat cevapcice. Originalni smes na to maji ve vetsich  prodejnach hned vedle Vegety a jmenuje se to Fant. U toho je i cesky navod. Dobrou chut  storstark

ADRIANA 1 napsal(a):

a možno aj hej big_smile

Není tady

 
NÁŠ TIP:

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů