18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jsou mylenky na sebevradu ve věku kolem 16 let normální?A co kdy ten člověk u přesně ví,kdy se zabije,to je taky normální?Jaký je vá názor
Upravil(a) Chloe16 (4. 12. 2006 16:29)
Není tady
mylenky jetě nevadí, ale kdy člověk ví kdy se zabije, to je u nebezpeční. kdy má takové mylenky, to chápu, já mám 15, a kdy mám problémy,taky se mi takové mylenky honí hlavou, ale neplánuji kdy a jak to udělám, věř mi, nestojí to za to, ono se to pak uklidní, já jsem pak taky litovala, e jsem se chtěla zabít. A mohla bych se zeptat, ptá se jen ze zajímavosti, nebo tě takové věci napadaj, nebo někoho z tvího okolí? A kdy, tak proč? Jaké má duvody?
Není tady
Týká se to mě.Někdy mi to připadá nenormální.Pak se ale zase těím a to udělám.A budu po smrti.Nedokáu si představit budoucnost.Nenávidím se.Kdy se nad tím zamyslím jetě vís hlouběji uvědomím si,e ivot je nanic.
Není tady
Kdysi jsem měla takové mylenky v 16 kvůli své kamarádce, doma lhala a do těch ohavných lí zatáhla i mne, lékem na tyhle stesky byla opětovaná první láska, po rozvodu mi také nebývalo hej, měla jsem dvě malé děti a nevěděla kam dřív skočit, ale láska k nim mne zachránila , take z toho mi vychází, e lékem na tohle je láska, zamysli se, kdo vechno Tě má rád, komu bys tímhle činem moc ublíila a ij dál, uvidí, e čas přinese i něco hezkého, jetě jsi, kočičko, málo poznala, tak to nevzdávej.
Není tady
Po rozchodu s přítelem jsem si taky myslela, e to nezvládnu - byl pro mne prakticky vím. U si ale uvědomuju, e "vím" opravdu nebyl a jsou tu jiní pro které mi stojí za to ít.
Jinak si myslím, e to tak trochu patří k věku. Záleí to ale na konkrétních případech
Není tady
Chloe, zamysli se, není v Tvém okolí někdo, komu by ses mohla svěřit? S kým bys mohla probrat svoje pocity? Nejsou v Tvém věku vůbec nenormální, ale moná by bylo dobré si o nich s někým promluvit. Je to těké, já vím, ale pokud nemá takovou blízkou dui, zavolej třeba na linku důvěry. To o čem píe, ty pocity beznaděje a nenávisti - na to by neměl být nikdo sám.
Není tady
Chloe,
ptá se jestli mylenky na sebevradu jsou normální, co myslí Ty? Ptá se, jestli je normální vědět přesně kdy se zabít, co si o tom myslí Ty? Moc mě to zajímá, prosím, napi, co si myslí Ty.
Někdy je toho na jednoho člověka a příli, e to sám nemůe zvládnout, a proto bych Ti chtěla říci, e bys s těmi starostmi co asi má a jsou veliké neměla zůstávat sama.
Má někoho komu se můe svěřit, komu důvěřuje?
Chci, abys věděla, e nejsi sama, e jsme tady s Tebou a můeme společně se na Tvé starosti podívat z různých pohledů a třeba i na něco přijít, bude-li chtít. Anebo jak psala Marie je tady Linka bezpečí s číslem 800 155 555, kde můe o svých mylenkach anonymně hovořit. Ale hlavně nezůstávej s nimi sama.
Nevím, jestli jsi někdy slyela o záitcích lidí, kteří přeili klinickou smrt a vrátili se zase zpátky do ivota. I o těch sebevradách, které se nepovedly, o tom, e ten nevyřeený problém stále trval a bylo to neúnosné, stále dokola proívané a e v dalím zrození se do něj musí znovu vrátit, dokud jej nedořeí.
Sama jsem zaila ten stav mimo své tělo, proto Ti píu.
Napi, co se Ti honí hlavou, co dělá ...
Není tady
Jo, taky jsem v 16ti - 17ti měla takové různé mylenky, e se mi ani nechce ít. Přitom mně celkem nic nechybělo, doma docela dobrý. Ale ádná láska na obzoru, utápěla jsem se v knihách a ve smutných básních, sama sobě jsem se nelíbila (malá, patné vlasy .....), kamarádek pomálu, vrstevníci mi připadaly povrchní atd... Zkrátka tehdy zapracovaly zřejmě i hormony, i kdy s velmi mírnou formou maniodepresivní psychozy se potýkám dodnes. Natěstí vím, e po období tíivé chandry přichází období, kdy si tie prozpěvuju i při chůzi po ulici.... " Jaká to nádhera, Boe, jaká to nádhera, snad se i zázrak děl, snad na Zem slétl archanděl..."
Upravil(a) Décima (5. 12. 2006 16:09)
Není tady
Ra : ve světlé chvilce(bývají málokdy) mi to nepřipadá normální takto uvaovat.Jene normálně mi baví dost zle a to je mi jedno.Jen chci umřít.Někdy nemám sílu nanic,jen polehávám,jindy posedávám.Jsem pořád tak vysílená,e nemám často na nic sílu.I přes to mi trvá dlouho ne usnu.e bych zavolala na linku mě kdysi napadlo,jene nevím o čem bych tak tam s někým mluvila.To e se chci zabít,co na tom rozebírat.Proč jsem tak patná,to vím,jsem omyl přirody.A e nebude líp vím taky,to bych se musela úplně změnit,jene na to nemám sílu.Take mi zbývá se jedině zabít.Neumím se představit někam volat,beztak by mi nadali,proč tam volám.Vdy bych jim tam max. řekla,e se zabiju.Jak se dá o tom bavit.
Není tady
Chloe 16 - myslím, e má ve své hlavičce spoustu otázek ale nikde na ně odpověď. Nemá monost si o svých pocitech promluvit s někým doma, nebo s nějakou tetou, kamarádkou? Pokud nemá, zavolej na tu linku pomoci. Jsi mladá a e jsi omyl přírody si nenamlouvej, to není pravda. Kadý máme svůj ivot který nám někdo dal a ten si musíme proít. Věř, e pokud najde někoho, kdo tě vyslechne, tak získá trochu jiný náhled na své problémy. Věř, e ivot je opravdu krásný a a se přes současné pochybnosti dostane, tak mi dá zapravdu.
Sna se s někým své klubko pochybností rozmotat, vdy by jsi udělala někoho určitě neastným, kdyby jsi se zabila.
Věř, e bude zase dobře, ale musí chtít pro zlepení něco udělat. Co tak oslovit třeba někoho ve svém okolí, kdo tě vyslechne?
Přeji ti hezký předvánoční čas a a nade ve svém trápení pomoc. Drím ti palce!
Není tady
Hezký den Ti přeji Chloe,
jsem moc ráda, es mi odepsala, udělala jsi mi tím radost!
Píe, e Ti bývá dost zle, e jsi pořád vysílená a přesto nemůe brzy usnout. To člověka musí pořádně vyčerpávat. Jak dlouho to u zvládá? Co Ti nejvíc pomáhá? (píe, e má někdy i světlé chvilky
)
Zkouela jsi s tím něco dělat? Řekla jsi o svém stavu někomu? Mamce? Tátovi? Ségře nebo bráchovi? Komu důvěřuje? Je někdo s kým si můe popovídat? Má kámoku? Vím, zasypávám Tě hromadou otázek. To proto, e o Tobě nic nevím, odpus. Chce mi o sobě něco napsat? Jak tráví svůj den, jak to chodí u vás doma, ve kole
?
Píe, e si myslí, e jsi patná, e jsi omyl přírody. Jak jsi na to přila? Chová se někdo k Tobě tak patně, aby sis to myslela? Nemanipuluje někdo s Tebou? Je na Tebe někdo hrubý, necitelný? Posmívají se Ti?
Cítím z Tvých odpovědí, e jsi na dně, e jediné řeení vidí jenom v tom se zabít. Někdy skutečně člověk sám nevidí jiná řeení. Řekni mi něco konkrétnějího, ráda bych se v tom alespoň troku zorientovala, pomůe mi? Na té lince bezpečí by to bylo snazí, můete si povídat, reagovat hned, dopisování je v tomhle velmi pomalé a nemohu tak rychle na Tebe reagovat. Zkus to, je to bezplatné a určitě Ti nevynadají, přísahám na svůj ivot. Jsi-li na internetu, mají také internetovou linku ilb@linkabezpeci.cz
Napadá mě, e tenhle stav asi sama ovlivnit nemůe, e s námi mávají velijaké pocity a e ty Tvoje by mohla vyladit medicína po poradě s odborníkem. Chce to zkusit? Mohlo by se Ti hodně ulevit, mohla bys získat sílu nad sebou, kontrolu nad svými pocity a být zase svou paní.
Napadá něco Tebe, co by Ti mohlo pomoci? Co bys mohla zkusit?
Je něco, co bys chtěla ve svém ivotě změnit, kdybys měla tu moc?
Čekám na Tvoji odpověď
pa
Upravil(a) Ra (6. 12. 2006 9:52)
Není tady
Chloe, haló
kde jsi?
kde se toulá?
co dělá?
Není tady
Jsem mladí ne ty a mylenek na sebevradu bys nala v mé hlavě mnoho.Hodněkrát jsem to měla do detailu promylené,ale nakonec to vdy dopadlo jen pláčem a nadávkami na sebe samou,jak jsem hloupá. Větinou to bylo kvůli rodičům,ale to u je teď jedno.
NO k věci,já si myslím,e v naem věku je to normální.Pokud o tom jen budem přemýlet,tak je to zatím dobré,ale jak se bude zajímat o přesné datum a hodinu a u to nebude jen takové to bláhové pomyleníčko je to blbé.
Člověk by si měl ivota uívat.....
Není tady
já si myslím e za to můe i doba za tyhle mylenky. mě to natěstí ji přelo, uvaovala sem takto někdy kolem dvanáctého roku. myslím si, e lidi ijou neskutečně moc ve stresu a ty děti to cítí. nebo dospívající to je jedno. a u v nich není zakořeněna ta pohoda. hodně en ted bojuje proti vizi chlap v práci a ena u plotny, taky se mi nelíbí toto uspořádání, ale jistá je jedna věc. kdy tomu bylo takhle, tak se dítě vracelo vdy domů kde nalo alespon matku, která tu pro něj byla a která tvoříla to zázemí. ted v mnohých rodinách jsou děti stále samy, rodiče v práci do verčera a dítě nemá ten pocit toho domácího bezpečí a té opory e tam někdo vdycky bude. moná je to blbost ale takhle to vidím já
Není tady
Ahoj Ra promiň e jsem neodepsal, teďka mi bylo tak,zle,e chápu lidi co se zabijí náhle ve zkratu.Chtěla jsem se tak moc zabít,e mi bylo jedno jak, ikdy mám naplánovaný jak a kdy , ale v tu chvíli mi to bylo jedno.
Teď je trochu líp.Trvá to tak vechno ani nevím jak dlouho,ale mylenky na sebevradu mám tak asi půl roku.Nikomu jsem se s tím nesvěřila.Je mi to blbý a nikomu ani nedůvěřuji.Kámoku mám,ale ne takovou,e bych se jí s tímto mohla svěřit.Den trávím tak,e se těím na smrt.Ve kole nedávám pozor,protoe přemýlím na tím,e se zabiju.Navíc k čemu mi bude kola po smrti,e?To,e jsem patná vím,lidi mi to sice neříkají přímo,ale vím,e to tak myslí.Navíc já sama vím,e jsem taková a neměla jsem se nikdy narodit.
Není tady
Z toho, co jsem si přečetla o tvých pocitech / nemám sílu ...../ , se jedná jednoznačně o obyčejnou nemoc, která propuká často v tvém věku, je to deprese a souvisí s chemickými a biologickými procesy ve Tvém těle, někoho to nepostihuje , ale někteří vnímaví jedinci, ji mohou v tomto věku na základě uvědomění si své vlastní samostatnosti dosti silně, zajdi k lékaři, přesně mu popi , co pociuje, on Ti buď napíe antidepresiva nebo Tě pole ke spedialistovi. Ty léky, o kterých mluvím, nezaberou hned, jejich účinek se projeví plně+ do 14 dnů, ale zmizí postupně beznaděj a ochablost, a má v ivotě jakékoli pocity a problémy, klid, který ti dodají Tě uvede do fáze nadhledu a schopnosti problémy řeit. Jedině člověk zdravě uvaující a nezatíený depresivními mylenkami si umí poradit s některými zádrhely v ivotě. Takový člověk se stává také znovu objektem přátelství druhých lidí a nachází své místo mezi nimi, to ve můe trvat i několik měsíců a potom se ty léky vysadí a větina lidí zjistí, e jejich deprese prostě odela. Nemysli tolik na své pocity, ale mysli na rodiče a lidi, které má rád, průvodním jevem u deprese je zaměření se na vlastní osobu a nevnímání pocitů jiných lidí, udělej kadý den tomu, kdo je Ti nejblií něčím radost, to Tě pro začátek vytrhne z mylenek na sebe a svůj ivot a potom hned zamiř k lékaři. Pozor této fáze deprese, kdy člověk tápe v nejistotě a ochablosti, rády vyuívají různé sekdy a pseudonáboenská seskupení s tím, e nabízejí lidem vizi nového smyslu ivota a fakticky si je podřizují a vyuívají je.
Upravil(a) Irenka21 (9. 12. 2006 16:15)
Není tady
Myslím, e se mýlíte. Ona je normální. Ona je nespokojená. S ivotem, který vede. A tyhle mylenky jsou jenom důsledek. Ona si myslí, e je na světě k ničemu, e ji nic pěkného nečeká. Asi to nemá dobrý doma. Asi se bojí, e to tak bude pořád. Proto si říká, e by se smrtí vechno vyřeilo. já ji chápu. Nepotřebuje odbornou pomoc. Potřebuje blízkého člověka.
A pro Tebe: Pojď si to se mnou vyměnit. Já bych to brala! Získám třicet let ivota k dobru, zpátky zdraví a monosti nových, lepích rozhodnutí, ne byla ta moje. Za to Ti dám svou samotu a poramocený zdraví. Pár vrásek navrch jako bonus. Tak co, bere...?
Není tady
Já ji přece také chápu, přece člověk, který má depresi není blázen a je zcela normální, taková patná situace doma můe být spoutěcí mechanismus k depresi, zdravě myslící člověk se snaí svoji situaci řeit konstruktivně, ale v tomto případě uzavřela deprese člověka ve svém začarovaném kruhu beznaděje, ona se nedrí na stejné úrovni, ale přichází na drobné podněty v návalech. U jsem jich pár viděla a věřte, e vím, o čem mluvím. Pokud chybí blízký přítel nebo rodič na popovídání, můe jej nahradit i odborník.
Není tady
chloe: kdy mi bylo 19let, málem jsem umřela jen proto, e jsem tohle provedla (práky). Dnes se za to stydím, i kdy u vím, e tahle mylenka kadého snad jednou v ivotě napadne, a váně, či nikoli.
Můu Ti jen říct, e toho velmi lituji a e jsem to odnesla svým zdravím, teprve po mnoha letech jsem byla celkově v pořádku. Ani netuí, jak Ti to rozhodí tělo. Pak toho lituje ena i z toho důvodu, e má děti a řekne si, e to nestálo za to i kvůli nim (ví-rizikové těhotenství, zdraví miminka...). Ve se dá řeit, i kdy Ti to teď připadá jistě jako nemoné. Za pár let si váně řekne, jak jsi to mohla udělat, e je ten ivot přece jen krásný a hlavně, kdy pak vidí své malé dítě, tak Ti připadá ve tak malicherné....
A uvědom si jetě jednu věc-pokud tím chce někomu ublíit, je to hloupost, po čase na Tebe zapomene i tak a je to zbytečné. Navíc straně ublíí lidem, kteří Tě mají moc rádi (i kdy Ti to třeba nedávají tak najevo).
Sna se nějak zabavit, zajdi klidně i za psychologem, nebo psychiatrem (na tom nic není a nikdo se to nemusí dozvědět) a neboj se i moných práků na nervy, které by Ti předepsal. Přela by jsi pomocí jich tuto nepříjemnou dobu a vechno tak straně rychle uteče-bude mít svůj ivot (a to není málo), přijde velká láska.....A věř mi-přijde, někde teď chodí kluk, který je Ti prostě souzený, tak se na to dívej takhle a čekej.
A věř enské, která to má se vím vudy za sebou.
Není tady
Chloe,
kde jsi? Záleí nám na tobě.... Ozvi se !
Upravil(a) Largo (11. 12. 2006 8:15)
Není tady
ahoj Chloe,
díky za odpověď, jsem ráda, es na mne pomyslela!
Vidím, e získává dalí odepisovatele...
Jsi dobrá, es sama zvládla dalí krizi a odolala pokuení se zabít. Mám radost! Zůstává ve mně a myslím na Tebe, i kdy nemůu být tak často na internetu, jsem s Tebou alespoň takhle. Nebuď sama i mimo internet. Je to moné?
Co Ti pomáhá?
Chloe, jde něco změnit, aby ses cítila dobře?
Jak jsi psala, e ses neměla vůbec narodit, měla jsem kdysi taky takový pocit. Byl tam i pocit, e jsem srab, e to vzdávám a styděla se za sebe jetě víc. Rozhodla jsem se dokázat si, e na to mám, e to nevzdám. Mám zkuenost ze stavu klinické smrti a proto o tom píu, nevím, jestli mi věří, nechci Tě přesvědčovat, ale vím, e člověk co se zabije v tom svém psychickém rozpoloení, naladění stále setrvává a mučí jej tyté pocity neskutečně dokola, dokola, dokola...donekonečna proívá to co právě proívá jetě před sebevradou. A příjde vhodná chvíle zase se narodí a chce nebo ne, tvé tělo sebevradou bude podepsané nějakým handikapem a navíc člověk řeí ty problémy co jej vedly k té sebevradě. Je to těí. Zní to divně, viď? Blbost.
Člověk si můe vybrat ... sám... svobodně... rozhodnutí jsou jenom na nás...jak to chceme mít těké.
Zoufalé je, e z toho kola nemůeme ven, e to neskončí. Bylo by to asi moc jednoduché. Dokud nedokáeme vykřesat alespoń jiskřičku lásky ... jakékoli ... a k ní se upnout, opečovávat ji, chránit, povzbuzovat a pak Tě samotnou posílí. Nevím, jestli Tě to nezklamalo?
Je dobré, e má kamarádku, někoho na tomhle světě. Je to dar. Řekni jí na co myslí, připrav ji na to. Záleí Ti na ní?
Moná by pomohlo říct, e pomýlí na úmrtí i doma, otřáslo by to jimi, mohlo by to změnit jejich vztah k Tobě. Zastavili by se nad sebou, svým chováním k Tobě. Jak Ti to připadá?
Líbí se mi, jak dokáe své pocity vyjádřit. Myslím, e ti rozumím a nepřipadá mi, e bude omylem totoho světa.
U jsem se moc rozepsala, viď?
Tak zase napi - cokoli
pa Ra
Upravil(a) Ra (11. 12. 2006 12:28)
Není tady
Kalupinka,tohle mi napsat,tak vím,proč se mám zasebevradit. To není moc pozitivní vize.
Není tady
Pro D...?
Váně nevím, co na tom je negativního. e nejsem nejmladí, mám nějakou vrásku a nejsem úplně fit, to není vůbec důvod k tomu, abych uvaovala o odchodu ze světa! Naopak. Já jsem toti na světě hrozně moc ráda. Moná raději, ne zdraví a mladí lidé. Kdy jsem toti byla mladá a zdravá, myslím, e jsem si lidí kolem sebe neuměla váit a nedovedla vychutnat to vechno hezké, co mi ivot přináí. A kdyby lidi měli odsud odcházet, jakmile se přihlásí střední věk a neduhy s ním spojené...kdopak by to tady asi měl vechno na starosti? Snad ne důchodci a mláde? /Mezi námi, to by to asi vypadalo./
Myslím, e by se asi v mnohém neshodli. Třeba patnácti a sedmdesátiletí v jedné domácnosti a nikdo mezi tím...? No, nevím. Kdo by chodil do práce a ubruoval spory mezi nimi...!
Není tady