|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

Můžu požádat o radu? S manželkou v současné době zahajujeme rozvodové řízení. Máme dceru (9 let), rozvádíme se z důvodů těch že manželka si našla přítele přes internet, přes chat, vykopla mne z ložnice a řekla mi ještě spoustu nehezkých věcí.
Ona chce odejít s dcerou za tim "přítelem" do Německa (z Prahy asi 800 km). Mohu jí v tom nějak zabránit když jsme nyní členem EU? Souhlasil jsem předbězně s tím že ji budu mít 1x za 14 dní, jenže si nedovedu představit že si pro ni budu jezdit do Německa takovou dálku. Co mi potom zbude z víkendu s dcerou? Jeden den, který budeme dospávat po náročné cestě. S timhle souhlasit nemohu, navíc pro dceru, která neumí žádnou řeč, manželka také ne, to bude dost těžké. Navrhoval jsem manželce že dcera zůstane u mě, ale to ona ne, nevypadala by před okolím jako vzorná maminka.
Co se týče výživného na dceru, tak jsem ji včera písenmě navrhl dle formuláře z webu výživné 4000 měsíčně + polovinu nákladů na šklu, kroužky, školy v přírodě, tábory a samozřejmě že ji občas taky koupim nějaké oblečení když bude potřeba. Asi se jí to zdálo málo, tak ten návrh roztrhala s tim, že tomu nerozumí a nebude nic takovýho podepisovat. Takže po dobrém to nepujde.
Další věc je, že bydlíme v jejim domě který dostala darem. Během těch 10 let manželství ale měla minimální příjmy a všechno jsem tedy kupoval já ze svých příjmů, pustili jsme se do rekonstrukce domu, protože to nutně potřeboval. A ona mne teď chce vyhodit s holym zadkem na ulici, i když vždy slibovala hory doly. Je mi jasno, že mám nárok na 1/2 investic, jenže je v tom dost prací, které jsem udělal sám. Těžko se to bude dokazovat a nevím jakým způsobem, mi má sehnat jiné bydlení, jsem tam trvale hlášen už od svatby.
Předem děkuji za rady
Není tady
Ach jo, s tímhle vůbec nemám zkušenosti, ale naivně doufám, že by soud měl vzít v potaz, že kontakt s dcerou bude de facto znemožněn, a totéž i majetek. Snad se ozve nějaký právník... držím palce.
Není tady

Veranna napsal(a):
Ach jo, s tímhle vůbec nemám zkušenosti, ale naivně doufám, že by soud měl vzít v potaz, že kontakt s dcerou bude de facto znemožněn, a totéž i majetek. Snad se ozve nějaký právník... držím palce.
jasně, pokud si vzpomínám na ten případ české maminky která přišla o děti které se ji narodily v Argentině a otec je odtamtud, tak snad bez mého svolení ji nikam natrvalo odvézt nemůže, ovšem jsme v EU a to může být bráno trochu jinak než zámoří
Není tady

Petře, s tímhle ti neporadím, jen po přečtení, jakou dohodu na výživné ji navrhuješ - soud neschválí ( i když se na tom oba dohodnete) - polovinu nákladů na kroužky atd...
Musí tam být uvedená přesná částka (jasně... předem se odhadnout nedá.. a právě proto to náš právní řád neumožňujeme, protože by to bylo právně nevymahatelné.
Prošla jsem si tím a soud na mou námitku pouze řekl, že to musím celý rok počítat a psát (což nejde, každý rok je to jiné) a pak zprůměrovat na měsíc, případně udělat přes občansko právní soud, což už není bez poplatků a stejně není jisté, zda by to bylo schváleno. A pokud by byl váš soud jiného názoru, tak na to můžeš hodně doplatit - v Německu jsou jiné částky za kroužky, školu.. a nedoplatíš se.
Zkus se obrátit na OPD v místě bydliště, které bude tuto vaší dohodu pro soud posvěcovat - vlastně člověk z OPD bude zastupovat vaši dceru před vámi oběma. Určitě s tím mají zkušenosti (i když dobrovolně uzavřete dohodu, musí stejně před rozvodem projít soudem!).
Držím palce, abys nemusel vidět dceru jen 2x do měsíce. I pro ni by to bylo šílené, zvláště když neumí jazyk. Myslím, že pokud bude ta ženská s OPD rozumná, tak právě proto, že by byla dcera "přemístěna" do Německa, mohla by být na tvé straně.
Není tady

PetrHl napsal(a):
Veranna napsal(a):
jasně, pokud si vzpomínám na ten případ české maminky která přišla o děti které se ji narodily v Argentině a otec je odtamtud, tak snad bez mého svolení ji nikam natrvalo odvézt nemůže, ovšem jsme v EU a to může být bráno trochu jinak než zámoří
Petře, ta česká maminka přišla o děti proto, že se jí děti narodily v Argentině a měly tudíž argentinské občanství, proto byl jejich odvoz do ČR (na území státu, jehož nejsou občany) protiprávní. Z hlediska práva bohužel ano.
V tomto směru máte možnost obrany - jako biologický otec máte právo nesouhlasit, aby Vaše dcerka byla odvezena na území cizího státu, byť je tento stát v EU.
Jinak nechápu Vaši paní - přes internet si najde cizího člověka, kterého nezná, nic o něm neví, ze dne na den je odhodlána spálit za sebou všechny mosty a do celé situace je ochotna zatáhnout i dítě. To je teda podle mě dost kovbojka:(
Jen mi nejde na rozum, když Vaše paní neumí žádnou řeč - jak píšete - jak se s tím svým
domlouvala - jedná se snad o Čecha - emigranta?
Není tady

Kiara napsal(a):
PetrHl napsal(a):
Veranna napsal(a):
Petře, ta česká maminka přišla o děti proto, že se jí děti narodily v Argentině a měly tudíž argentinské občanství, proto byl jejich odvoz do ČR (na území státu, jehož nejsou občany) protiprávní. Z hlediska práva bohužel ano.
V tomto směru máte možnost obrany - jako biologický otec máte právo nesouhlasit, aby Vaše dcerka byla odvezena na území cizího státu, byť je tento stát v EU.
Jinak nechápu Vaši paní - přes internet si najde cizího člověka, kterého nezná, nic o něm neví, ze dne na den je odhodlána spálit za sebou všechny mosty a do celé situace je ochotna zatáhnout i dítě. To je teda podle mě dost kovbojka:(
Jen mi nejde na rozum, když Vaše paní neumí žádnou řeč - jak píšete - jak se s tím svýmdomlouvala - jedná se snad o Čecha - emigranta?
Já právě si myslim že to tak je, že ji nemuže bez mého souhlasu natrvalo odvézt za hranice, jen se bojim, aby to v EU neplatilo jinak.
Co se mojí ženy týče, tak raději nebudu moc komentovat - neuvěřitelně se změnila. Kamarádky dokážou divy. Ten její přítel, to je emigrant, navíc je o rok mladší než ona, není bohatý, neni pohledný, nikdy děti neměl - nechápu to. Pravděpodobně si žena myslela že si to nechám líbit a budu se před ní plazit na kolenou.
Není tady
PetrHl napsal(a):
Kiara napsal(a):
PetrHl napsal(a):
jasně, pokud si vzpomínám na ten případ české maminky která přišla o děti které se ji narodily v Argentině a otec je odtamtud, tak snad bez mého svolení ji nikam natrvalo odvézt nemůže, ovšem jsme v EU a to může být bráno trochu jinak než zámoříPetře, ta česká maminka přišla o děti proto, že se jí děti narodily v Argentině a měly tudíž argentinské občanství, proto byl jejich odvoz do ČR (na území státu, jehož nejsou občany) protiprávní. Z hlediska práva bohužel ano.
Jen mi nejde na rozum, když Vaše paní neumí žádnou řeč - jak píšete - jak se s tím svýmdomlouvala - jedná se snad o Čecha - emigranta?
Já právě si myslim že to tak je, že ji nemuže bez mého souhlasu natrvalo odvézt za hranice, jen se bojim, aby to v EU neplatilo jinak.
Co se mojí ženy týče, tak raději nebudu moc komentovat - neuvěřitelně se změnila. Kamarádky dokážou divy. Ten její přítel, to je emigrant, navíc je o rok mladší než ona, není bohatý, neni pohledný, nikdy děti neměl - nechápu to. Pravděpodobně si žena myslela že si to nechám líbit a budu se před ní plazit na kolenou.
Ja jsem sice ta z te druhe strany ale plus minus ti odpovim...resim to same akorat ja jsem ta co chce odcestovat do ciziny.Jenomze ja tam jedu za sestrou a jeji rodinou na rok...resim tedy jak postupovat protoze mame mimosoudni dohodu o styku s ditetem...U opatrovnickeho soudu byl maly sveren do pece me.A je tam dano ze styk s ditetem si domluvime sami.Nakonec jsme sepsali mimosoudni dohodu ktera neni nejak soudne overena ani od notare a tak.Tim padem muzu v klidu vycestovat a nikdo na me nemuze...samozdrejme ze to budu resit spise dohodou.Snad bude mozna!Jinak k tomu co tu resite.U vas je to tezke protoze jak jsem pochopila tak ani neprobehl jeste opatrovnicky soud..a dokud neprobehne tak manzelka muze v klidu odjet!Samozdrejme vy si muzete zadat o urceni styku s ditetem ale jelikoz manzelka bude v zahranici tak se nebude dostavovat k soudu a nikdo na ni nemuze.Ale predpokladam ze soud probehne jeste pred odjezdem!Ona si muze soud zazadat o to ze bude chtit vycestovat a soud ji to bud muze nebo nemusi povolit.melo by se jednat v zajmu ditete takze plus pro Vas urcite!Jinak jde pry zazadat o predbezne opatreni a tim padem bude muset manzelka zustat dokud soud neprobehne...tak snad jste to nejak pochopil...
Není tady

To elementgirl:
ano, pochopil. Ale neni to tak že by tam žena chtěla hned teď odjet. Plánuje to až po rozvodu, jelikož nebude schopna tady vystačit s penězi - je zvyklá na vyšší standard. Navíc si neni jistá jestli s nim chce být, ale to je vedlejší.
Kdyby to bylo jako ve vašem případě, že by jely za členy rodiny, tak na to pohlížim trochu jinak, tedy v případě, že by se mi nějak písemně zaručila, že to bude skutečně rok.
Já musim hned v pondělí na OPD, tam mi snad řeknou co dělat.
Není tady
Jak bych se zachovala ve vasi situaci?
1)Okamzite na OPD.
2)Okamzite k pravnikovi (vase situace je a bude slozita).
3)Zazadala bych si o svereni ditete do vlastni pece. Duvody?- s vami zustane v miste dosavadniho bydliste, nebude menit skolu, kamarady. - zivotni uroven vasi zeny bude vyrazne nizsi nez vase a v Nemecku mit praci nebude(nezna jazyk).U soudu zrejme neuspeje, kdyz bude tvrdit, ze jeji novy pritel je ma. A vy muzete pokryt naklady vasi dcery tady v Cechach a ne v Nemecku,rozvod chce ona.........
Navic to neni jen tak odjet do EU. Vase zena nedostane pracovni povoleni ( bez znalosti jazyka a radne kvalifikace). Tim padem tam vase dcera nemuze jit jen tak do skoly. ..Pokud se ovsem vda do Nemecka, je to jine.
A co stridava pece. Behem skolniho roku u vas. Behem vsech prazdnin a vybranych vikendu u vasi zeny.Kdyz se budete starat o dceru,mohl by jste zustat bydlet v dome (dohoda u soudu?)
Není tady
MIPI má pravdu, rozhodně bych se v této situaci popral o svěření dcery do péče, dceru jen tak nelze vytrhnout z jejího prostředí. Pokud jde o bydlení, rozhodně Vám musí zajistit náhradní byt a nahradit náklady vynaložené na výlučný majetek. Pokud se budoucí bývalá manželka nebude chtít dohodnout, tak se soud trochu potáhne a Vaše dcera v klidu dospěje. 
Není tady

Petře, jak jste si mohl až dosud přečíst, máte všechny trumfy v ruce a situaci ve vlastních rukách. Ve Vaší situaci je - jak to vidím - nezbytně nutný právník, který Vám právně ošetří jak péči o dceru, tak i bydlení.
Teď nastává otázka, jestli jste ochoten a máte i odpovídající podmínky okanžitě převzít dceru do své výhradní péče.
Vaše žena je tak trošku zaslepena
do Německa se chce - jak jsme všichni pochopili z Vašeho příspěvku - odstěhovat hned teď, okamžitě, bez znalosti jazyka, bez znalosti tamního práva, bez možnosti si okamžitě v Německu začít sama vydělávat. Tím pádem je zcela závislá na libovůli svého přítele. Hm. Můžu se jen dohadovat, co jí chudý emigrant nasliboval - budeme si žít v domečku, jako dvě hrdličky - Tvůj domeček v Česku vítán
jako základní vklad do našeho společného života... Těžko soudit. Takovejchle podvodníků - kteří v Německu prošustrovali kdeco a posléze hledali další oběť k uspokojení dalších pohledávek bych mohla jmenovat na každém prstě deset. Budete se divit - hledali Češku, s neznalostí němčiny, s neznalostí německého majetkového práva a hlavně s vlastním majetkem, kterej - když se to na ni dokáže správně navléct - je ochotna vyhodit komínem (věnovat na uspokojení momentálních pohledávek miláčka:)) Stačilo,aby ta ubohá slípka viděla luxusní dům (na kterém vázne nesplacená hypotéka) a luxusní vůz (na kterém vázne nesplacený leasing) a uvěřila tomu, že momentální půjčka je jenom momentální piha na kráse
Vystřízlivění z tohoto snu bývá většinou kruté, stojí to moc slzí a ještě více peněz.
Upravil(a) Kiara (2. 12. 2006 23:57)
Není tady

Děkuju vám moc za rady a optimismus.
U právníka jsem už byl dřív, ten mi však na rovinu řekl, že boj o dceru je předem téměř prohraný, protože u nás platí, že pokud žena neni alkoholik, narkoman, "blázen" nebo dítě netýrá, tak otec nemá šanci. K tomu "bláznovi" tedy nemá daleko, pokud se nyní začněme trochu přít, tak hned hysterčí.
Taky mi říkal, že nejlepší bude se s ní dohodnout a zbytečně neplatit právníkům, kteří to budou protahovat.
Zůstat v jejím domě????? Ten právník mi říkal že mne muže vystěhovat třeba i na ubytovnu, ale že to záleží jen na soudu, takže já ze sebe budu muset dělat oběť nenasytné ženy. No, nedovedu si to představit, ale do 15 let dcery bych to snad i vydržel bydlet tady. Jenže problém je žena, ona se totiž bez dcerky nikam nehne. A já s ní tady být nechci.
Dnes mi řekla že se dohodneme, ví moc dobře že na právníka mít peníze nebude. Ale já už vím co ta její dohoda znamená: Už mi jednou navrhovala, že mi dá milion korun z prodeje domu (což je víc než bych asi vysoudil), ale bude za to po mě chtít ověřený souhlas s tím že si může dceru vzít kam bude chtít. Samozřejmě jsem s tímto vydíráním nesouhlasil už dřív, tak jsem zvědav co inteligentního navrhne nyní.
Dceru bych si do své péče mohl vzít, sice bych musel změnit zaměstnání, ale stálo by to za to. A pak ještě to bydlení.
Není tady

PetřeHl, odkud jste? To opravdu nemáte jinou možnost než si vzít takového právníka, který Vám evidentně radí špatně???To Vám za Vaše peníze nebyl schopen poradit, že máte zastávat stanovisko - rozvod nechci, pokud ho chce moje žena, dobrá, ale okamžitě chci svoji dceru do vlastní péče a pokud moje dítě do té doby překročí bez mého souhlasu hranice České republiky, podávám trestní oznámení za únos? Buďto máte o svoji dceru takový zájem, že jste okamžitě schopen podstoupit takovouto tvrdou válku, nebo se na moje rady vykašlete. V tom případě máte před sebou reálnou možnost, že jste složil zbraně a přijdete jak o manželku, dceru a střechu nad hlavou a to v jednom sledu a ve velmi krátké době.
Není tady

KIARA: jsem z Prahy a samozřejmě že s ženou bojovat budu i o dceru, protože její odstěhování pryč z ČR nedopustim. Manželka mi dnes ráno řikala že chce rozvod dohodou, tak jsem ji řekl ať řekne, jak si to představuje. Jsem na to co navrhne moc zvědavej.
Zjistil jsem že dcera tam vůbec nechce ani na návštěvu. Ne že bych jí vyslýchal, ale svěřovala se nevlastní babičce ze strany ženy, se kterou jsem zadobře.
S tím právníkem to neni zas tak horký, on jen navrhoval abychom se pokud možno dohodli, že je to v našem zájmu, nevěděl nic o tom co navrhuje ona za nesmysly.
Pokud jde o toho manželky přítele, tak ten si na boháče nehraje, auto má stejný jako jsem já koupil ženě, palác taky žádnej nemá, ale asi ze sebe dělá víc než je - tipoval bych ho na pobírače podpory.
Není tady
Ja si myslim ze na uspech mate dost velkou sanci.Pokud je to tak jak rikate tak bojujte.Ja jsem ve stejne situaci akorat jsem ta jina strana...ale uz jsem Vam psala jak je to u me.Ale jinak jak ja se tak o vsem informuju tak ve vasem pripade je vcelku jasne ze manzelce to neprojde.Ja nastesti mam hooodne velkou sanci vycestovat!!!Ale bude to jeste drsny!!!
Není tady

elementgirl: ja vim, cetl jsem ten prispevek, ale vy netahate dite do takove nejistoty jako moje exka a neni jeste skolou povinne jestli se nemylim.
Není tady
PetrHl napsal(a):
elementgirl: ja vim, cetl jsem ten prispevek, ale vy netahate dite do takove nejistoty jako moje exka a neni jeste skolou povinne jestli se nemylim.
Ne to ne jedu tam za sestrou a jeji rodinou.Skolou povinne taky neni je mu teprve 3 a pul roku.A vy se opravdu seberte a otrevujte na socialce treba kazdej den pokud mate moznost!Kdyz socialni pracovnice uvidi ze mate zajem tak bude u soudu zastavat nazor aby matka dite do cizyho statu a za cizym clovekem netahala!verte ze po tom vsem co mam zjistene tak ve vasem pripade mate hooodne velkou sanci uspet vy!V mem pripade je to bohudik!!!jine!
Není tady
to je opravdu težké
Upravil(a) kristin (4. 12. 2006 7:08)
Není tady

je to tezke, zivot je hodne tezky. Ja ale vim, ze tuhle situaci zvladnu a jen mne to obrovsky posili az bude po tom.
Dnes jsme meli tak ostrou hádku kvuli penězům, a sledoval jsem manželky reakce, že vim, že ona to nezvládne. Dcera naštěstí nebyla doma.
Osočila se na mne že nechci už platit její auto, že chci aby naše náklady na inkaso, složenky, uvěry a pujčky jsme platili na půl. A ktomu ji budu davat 4000 na dceru. To se ji nelibi, ze prej nevyjde s penězi, ale zajimave je, ze si drží 2 mobily na paušál, má na cestování na druhou stranu Německa. Prostě si chce užívat, ale nechce přijít o své pohodlí a jistoty.
Mel jsem poslechnout kamarady a sousedy, kteri mi radili at tohle udelam hned jak mne vykopla z loznice na konci srpna, ale ja blbec porad veril, ze se to da vsechno jeste napravit.
Není tady

Petře, dnes zrovna bylo na čt2 "případ pro ombudsmana" a týkalo se to přemístění dítěte do cizny (přesně to bylo tedy o únosu dětí z Argentiny), ale citovali tam spoustu paragrafů, které by vás mohli zajímat a hlavně hodit pro soud. Je jakási Hagská úmluvu o dětech, že i po rozvodu je možné odvézt dítě jinám jen v případě, že s tím druhý rodič souhlasí, dítě by se nemělo přemísťovat z prostředí, na které je zvyklé, zvláště když druhý rodič (který ho odveze) nemůže doložit třeba i příjem na zabazpečení dítěte. Píšu to asi dost nepřehledně, neslyšela jsem to pořádně a ani celé, ale snad i nějaký úřad, který se tím zabývá. Zkuste se porozhlednout po netu, třeba tam tohle přesně všechno najdete.
Co jsem postřehla, že soudy o děti by měli v celém světě, tedy i u nás, proběhnout do 6 týdnů. A že ji bez vašeho souhlasu odvézt nemůže. Musíte na tom u soudu trvat, protože pokud ji bude dcera svěřena do péče, tak už s tím nic nenaděláte.
Nenechte se ždímat a ani přitlačit ke zdi.
Není tady

PetrHl napsal(a):
je to tezke, zivot je hodne tezky. Ja ale vim, ze tuhle situaci zvladnu a jen mne to obrovsky posili az bude po tom.
Dnes jsme meli tak ostrou hádku kvuli penězům, a sledoval jsem manželky reakce, že vim, že ona to nezvládne. Dcera naštěstí nebyla doma.
Osočila se na mne že nechci už platit její auto, že chci aby naše náklady na inkaso, složenky, uvěry a pujčky jsme platili na půl. A ktomu ji budu davat 4000 na dceru. To se ji nelibi, ze prej nevyjde s penězi, ale zajimave je, ze si drží 2 mobily na paušál, má na cestování na druhou stranu Německa. Prostě si chce užívat, ale nechce přijít o své pohodlí a jistoty.
Mel jsem poslechnout kamarady a sousedy, kteri mi radili at tohle udelam hned jak mne vykopla z loznice na konci srpna, ale ja blbec porad veril, ze se to da vsechno jeste napravit.
Petře, jste opravdu blbec. Blbec, kterej nemá obdoby, blbec, kterej poslouchá kamarády a sousedy a svěřuje se na potkání cizím lidem, jak mu to v ložnici - a v manželství - neklape a hlavně si nechá RADIT. Pořádnej chlap, kterej ví, jak vydělat peníze si umí včas udělat ve svých věcech pořádek a hlavně si do svejch věcí nenechá krafat. Pokud ve Vašem manželství hráli podstatnou roli rádců kamarádi a sousedi, nedivte se tomu, že od Vás prchá žena za hranice státu. A já jí to jedině schvaluju.
Upravil(a) Kiara (5. 12. 2006 0:55)
Není tady

Kiaro, tohle snad nesouvísí s tím, na co se Petr ptal !? Ty se nesvěřuješ nikomu, se svým problémem ?
Upravil(a) Frigo (5. 12. 2006 7:30)
Není tady

Kiaro, sorry, ale já se normálně nikomu nesvěřuju, tohle jsem se jen ptal na názor na tu situaci co u nás byla. Nic víc nic míň.
Navíc jsem kamarády ani sousedy neposlechl, jestli jsi dobře četla.
Není tady
Kiaro, nechápu vůbec důvod, proč tak ohnivě urážíš někoho v těžké životní situaci.
Jestli jsi sama tak dobrá, že si nikdy nikomu nepostěžuješ a všechno zvládáš sama, tak kobouk dolů, ale myslím, že většina lidí si o svých problémech povídá s přáteli - od toho totiž přátelé jsou. 

Není tady

1Barbora: diky 
Není tady