18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
No, nejsem si jistá, jestli by to v Rakousku bylo úplně ok, je to přece jen z části Arab a úplně poevroptit ho nikdo nemůe.
Co se týče jeho matky, je právnička. Jinak o ní nic nevím.
Není tady
Aischo, přečti si knihy Betty Mahmoodyové: Bez dcerky neodejdu a Z lásky k dítěti. Popisuje peklo, které zaila v maelově vlasti (byl lékař), kdy ji tam pozval na dovolenou. Taky se v Evropě choval naprosto jinak ne doma.
Není tady
Peklo ale mohu zaít i v Evropě... Viděla jsem dost evropských manelství, kde probíhalo domácí násilí.
Není tady
No, ale Evropa je Evropa, ne muslimský svět. Tam enská cenu normálně jaksi nemá.....
Není tady
Pozor - ne islámský (dle islámu: nejlepí muslim je ten, který se chová nejlépe ke své rodině), islám vidím jako výhodu. To, čeho se bojím je ARABSKÝ svět.
Araba nemuslima bych v ádném případě nechtěla, svého přítele vak vidím jako dobrého muslima. A dobrý muslim je dobrý člověk. Přece jen je to vak Arab, jiná mentalita.
Není tady
Tak, to u je na mne "vysoká" politika. Jaksi jsem neznala rozdíl...islám-muslim, splývá to do :prostě arabové. Mámu chtěl jeden ...teď nevím co, v bývalé Jugoce vyměnit za osla.... Zalíbila se mu, kdy tankovali a fakt, e řídí auto. Tenkrát byla blondýna a to byl rok 1976...Kupodivu ji její manel nevyměnil....
Není tady
Musim napsal(a):
Tak, to u je na mne "vysoká" politika. Jaksi jsem neznala rozdíl...islám-muslim, splývá to do :prostě arabové. Mámu chtěl jeden ...teď nevím co, v bývalé Jugoce vyměnit za osla.... Zalíbila se mu, kdy tankovali a fakt, e řídí auto. Tenkrát byla blondýna a to byl rok 1976...Kupodivu ji její manel nevyměnil....
...a do smrti toho litoval... Jako jeden ná bývalý učitel, který také odmítl prodat v Tunisku svoji enu .
Ale teď váně: muslim nerovná se Arab. Kdy jde člověk do enské části meity, je v ní nejvíce českých en, které jsou navíc ve své víře často ortodoxnějí ne jejich arabské kolegyně. A s mui je to často stejně. Ano, islám má v sobě něco arabského - jazykem koránu je arabtina (Prorok byl Arab), jazykem bohoslueb č. 1 je arabtina (je třeba mezinárodní jazyk, a jaký jiný, ne ten Prorokův), výzdoba meit je částečně arabská (jak jinak, kdy jsou tyto stavby původem arabské). Zde vak přiblině končí islámský=arabský. Turci, Perané, Berbeři, Indonésané, Patové, Urdové, černoi a jiní jsou z velké části muslimové a s Araby nemají nic společného. A to ani nepočítám stále více Evropanů a Američanů, kteří se pro islám také rozhodli.
Není tady
Pro vtip, pozdějí toho do smrti litovala :matka! K první větě tvé poslední reakce.
Není tady
ita napsal(a):
... Taky se v Evropě choval naprosto jinak ne doma.
Tak se take pripojuji k diskuzi - nemam osobni zkusenosti, jen nekolik mych kamaradek. Ta prvni byla dohromady s jednim egyptanem. Zpocatku vsechno prima, obdivoval ji, delal ji poklony a povidal, ze je - jako u aischy - jakoby z jineho sveta. Po nejake dobe ( a to studoval filmovou akademii!!) zacal te moji zname (taky od nej prekrtena na Aischu) delat problemky. uz nesmela nosit mini, nesmela se licit - on to primo nezakazal, ale delal takove terno, ze to dobrovolne nedelala sama. navic chtel, aby nosila ten "satek", coz ona ale odmitla. Slevil. Ale vzapeti byla tehotna a nesmela sama ani na nakup. Pry am strach, ze se ditku neco stane. A ted? Aischa zije sama, bez syna, protozeon ho vzal do Egypta k rodicum (jel bez ni) a uz se nevratil.
Dalsi kamoska zije s jednim moc hezkym muzem - Perzem (Iran). Je to trochu jina situace, on zije jako Evropan, ale: neveru nepovazuje za zadny prohresek, ma asi 5 dalsich pritelkyn a navic se doma o nic nestara. Jen nekdy vezme ty dve deti a jde s nimi na prochazku.
Jeste jeden priklad: znam hodne Arabu a mam moznost je pozorovat (ziji v penzionu jednoho znameho). Zeny se stykaji jen se zenami, spolecne jidlo neexistuje - jedi jen muzi pohromade (samozrejme na zemi, kleci u toho a smeji jist jen pravou rukou - ta leva je na neco jineho), zeny se musi odbrat do jine mistnosti a cekat, co zbyde. Snad proto vari takove mnozstvi jidla, ze nakonec sbali cely ten ubrus a hodi to i se zbylym jidlem do popelnice.
Ja jsem stejneho nazoru jako vetsina z vas: pokud jsou tady v Evrope, budou se snazit, ale jakmile se vrati do vlasti, nemohou zit jako tady. Maji jine zakony, jine tradice (a nekdy tak zastarale jako u nas pred 150 lety), jine mravy vladnou a vetsinou nema zena skoro zadna prava. Protoze hlavou rodiny je muz, at se deje co se deje. A taky velkou vahu ma jeho matka - kdyz te se neco znelibi, muzes se postavit na hlavu...
No uz radeji prestanu. Nemam nic proti cizincum a ani jejich zpusobu zivota, jen to nepasuje dohromady se zivotem Evropanky!!!
Zdravi Kvinna
Není tady
Chtěla bych dodat, e můj přítel je muslim - to znamená, e by nebyl nevěrný či neuznával práva eny.
Zákaz noení mini, líčení apod. by mně vůbec nevadil a on mi nikdy neřekl, e bych měla nosit átek, naopak byl velice překvapen, kdy mě v něm poprvé uviděl (ale mile překvapen).
Já vím, e bychom v Egyptě ili úplně jinak ne tady, to ale neznamená, e by to muselo být nutně horí. A třeba ho budu jako Egypana milovat i více ne jako Rakuana
Není tady
Ahoj Aischo, ja bych ti hrozne prala, aby to u tebe bylo jine - mozna, ze ten tvuj exemplar je opravdu vyjimecny. Ja bych to ale - snad asi proto, ze uz jsem starsi a mam nejake ty zkusenosti za sebou - vubec riskovat nechtela. Jsem toho nazoru, ze ty dve kultury - evropska a arabska (muslimska) - proste dohromady natrvalo nepasuji. Laskou se daji prekonat ruzne prekazky, ale ten zasadni problem ruznorodych kultur, zvyku a tradic tu zustane naporad. A navic, a to uz tu nekdo psal, clovek v prubehu let meni nejen svuj vzhled, ale i nazory a predsevzeti. Nejlepe by bylo bydlet v nejake neutralni. pro oba nove, zemi. Preji ti hodne stesti a sily a rozdily prekonavajici lasky. Kvinna
Není tady
od hannah
Buď náboensky ochladl nebo vztah s tebou je pouhým nabíráním sexzkuenností.Můe ti klidně lhát,podvádět, nejsi manelka ale jen coura.Promiň ,napsala jsem to dost neobratně ale výrazivo ,které v této souvislosti slýchám je mnohem horí. Je to jiný svět ,jiné mravy,jiné vechno.Vstoupila jsi do světa , kde mui enu mají a po svatbě. Musí se snait,studovat,pracovat,etřit,podporovat finančně své sourozence a rodiče,pak i předvést svůj ivotní styl aby mu rodiče dceru vůbec dali. Dnení uvolněné mravy křesanek a ateistek vytvářejí bezva protipól,mu si uívá mládí a světáctví a pak se usadí s mravnou muslimkou.Není na tom nic patného. Kdy to ví.
Hannah nezlob se, ale tady ti musim oponovat. Neni muslim jako muslim. Pritelovi sestry jsou praktikujici muslimky, muslima si nebraly, maji deti s nemuslimy, nearaby a dokonce nejsou ani vdane. Jeho bratr ma za zenu nemuslimku. Sex jisto jiste provozoval i pred svatbou a svoji rodinu ani sourozence financne podporovat nemusi. Nevyvracim ti tuto teorii, ale zaroven musim upozornit na to, ze takovy "nabozensky uchylak" nemusi byt kazdy a ze dnes existuji arabove-muslimove jiz poevropsteli, "civilizovanejsi"
Není tady
Musim napsal(a):
Aischo, stejně se rozhodne sama, já bych měla strach. Je veobecně známo (ne u nás), e třeba muslimové v evropském prostředí ijí po "evropsku". Jedno jak dlouho. Pokuď se vrátí "domů", do původního prostředí, vrací se taky k ivotnímu stylu tohoto prostředí. A je jedno, zda ili 15-20-25 let mimo. Vdy by se mu tam vysmívali, jemu MUOVI!!!, iviteli rodiny? to nejde. Takovou cenu enská nikdy nemůe mít v jejich ponímání.
Já bych měla strach do toho jít, ale ty ho zná. Jen s tím rizikem počítej. A taky s tím, e matka je pro něj svatá....
Znám Egypana, je křesan!, ale nikdy nepřestal ít jakoby po jejich, i tak podporuje matku, rodinu a ije sám, nebo vekeré peníze posílá domů a na svou rodinu by mu u nic nezůstalo /ije v Holandsku/.
Nebo Thajce, který il v Německu málem celý ivot, byl tady totální Evropan, ale po návratu domů prostě ije, jako ostatní. Nosí to jejich oblečení(pro nás velká noční koile), jí se rukama(ádné příbor jak u nás) a pod. Manelka má místo dle tamnějích zvyků a basta.
Já osobně bych nesnela to postavení eny, které je běné v muslimských zemích. Já nejsem typ, dr pusu, nesedej tam, nemluv a podobně. NechodĄsama ven, nesmí řídit apod. A hlavně, ví, e kdyby něco(rozchod), děti automaticky připadají otci????Ani se nechci o mue dělit....
Kdy jsem byla na dovolené v Egyptě, měla jsem strach, e se mne nepovede vrátit domů. Jen jsem zůstala sedět 2 vtěřiny u stolu sama, u číník hlásil, e mne miluje a vezmě si mne. A to jsem ho viděla poprvé v ivotě.
a ZASE MUSIM OPONOVAT. Boha jeho, tady je videt, ze spousta lidi ma svoji pravdu tu jednu a ostatni jde mimo nej. Je zde taky videt, jak zuzene informace ma spousta lidi o muslimech a o muslimskych statech. Je mi z toho do breku. To byste cumely, jak v takovym maroku - muslimske to zemi - zena cepuje muzicka. Zeny tam studuji, pracuji, vlastni domy a dokonce i ridicaky . Je fakt, ze co zem to zvyk. Takova saudska arabie je zase o necem jinem, zeny jsou zahalene a opravdu ridit nesmi, ale proboha nedavejte muslimy do jedne skatulky, je to trapne!
Není tady
To kvinna: není to jen láska, ale i rozum. Láska sama pro mě není dostatečný důvod pro to, abych s někým plánovala budoucnost. Tato "láska" trvající "u" několik měsíců se můe jednou velice snadno změnit i v nenávist. My si myslíme, e pro zaloení dobrého manelství je dobré mít nejen stejné hodnoty a cíle, ale i potřeby. Kde ít, role v domácnosti, co dělat, kolik dětí a jak je vychovávat, vztah k Bohu..... To se teď snaíme poznat. Pokud to ve bude ok, chtěli bychom se vzít, pokud ne, o ta bolest, zůstaneme jen kamarádi.
Pozor: nezaměňuj si pojmy muslim a Arab.
Děkuji ti za názor
Není tady
Kukusa napsala: ...takovy "nabozensky uchylak" nemusi byt kazdy a ze dnes existuji arabove-muslimove jiz poevropsteli, "civilizovanejsi"....
Obávám se, e budu muset částečně oponovat i já tobě.
Co je to náboenský úchylák? Někdo, pro něj je Bůh důleitějí ne ve ostatní, někdo, jen by si nikdy nevzal nevěřícího partnera, někdo, kdo by se ani nedotkl osoby druhého pohlaví, s ní není sezdaný? Ano, přesně takový je můj přítel a já jsem ráda, e tomu tak je. Náboenství dělá člověka dobrým. (Teď nemluvím o tzv. extremistech, kteří ve jménu dihádu vyhazují lidi do povětří - to u ale s islámem ani jiným náboenstvím nemá nic společného.)
Jsi si jistá, e evropská civilizace je skutečně civilizovanějí? Jak se dá něco takového posoudit? Kdo je vyspělejí - divoch v pralese, nebo Evropan v autě? Nemyslí, e i ti Evropané se ve srovnání např. s Araby chovají někdy tak trochu jako ten divoch? Promiskuita (sexuální pud => skutek), alkohol a drogy (co dělá pod jejich vlivem "civilizovaný Evropan"?)......
Ale jinak s tebou souhlasím. Říkat muslimové jsou takoví a takoví je jako určovat, jaký je typický křesan nebo typický ateista. A propos podle tohoto měřítka máme na světě následující typy lidí: muslimy, pro ně je typické A, křesany, pro ně je typické B, idy, pro ně je typické C, hinduisty (...) D, buddhisty E, animisty F, ateisty G......
A například v egyptských vtipech je mu vdycky ten, co dostane od eny na frak
Není tady
Aicha
to, jestli dela nabozenstvi cloveka dobrym, o tom bychom tady taky mohly polemizovat. Dle meho nazoru clovek dobry je nebo neni a jeho nabozenske vyznani / nevyznani v jeho dobrote hraje mensi, ci vetsi roli. Nemyslim si, ze jsem zla - presto nedrzim ramanam, obcas si dam sklenku alkoholu a s pritelem, s kterym mam dite jsem - evidentne - soulozila pred svatbou aniz bych si spatna pripadala. Zaroven me ani nenapadne abych mu byla neverna a k tomu vsemu boha nepotrebuju.
Co se tyce vyspelosti Evropana nebo Araba - dejme tomu, ze vetsina arabu se chova "slusne", bohuzel manzelu, co podvadi zenu a rodinu, alkoholiku a zlodeju najdeme dostatek jak v jedne tak i v druhe kulture.
Omlouvam se za "nabozenske uchylaky" - mozna jsem mela pouzit presnejsi vyraz - nabozensti extremisti.
To ze pro nekoho je buh vice nezli ostatni neberu zrovna za zdrave uvazovani a to ze si verici berou jenom verici stejneho vyznani povazuju za sobodnou volbu. Tot pouze me nazory.
Není tady
Jeste jsem chtela dodat, ze arabove civilizovanejsi, nebyl zrovna slavny vyber slov, je pravda, ze arabove jsou mohem vyspelejsi nezli evropane - napr ve stolovani a v hygienickych navicich...
Není tady
Nedá mi to abych se nezeptala. V čem jsou vyspělejí v hygienyckých návycích?
Co jsem měla monost slyet, nic moc........
Ráda se ovem poučím, ono něco jiného je strávit tam dovolenou a něco jiného ít kadodenní ivot.......
Děkuju.
Není tady
A jetě něco přidám. Tady jsem četla o tom, jak utiskují manelky a pod. Měla jsem kolegini, která se v " tomto " světě pohybovala a ta mě vyvedla z omlylu : " Co si myslí, těm enskejm to vyhovuje. Houby dělaj, defakto nic nemusej, ale manel se o ně musí starat. A to pořádně! Nesmí jí nic chybět. A basta.
Tak Vy, které to znáte, jak to je. Je to stát od státu, rodina od rodiny....... ?
Má kelogině vdy tvrdila, e by se chtěla narodit v Arabských emirátech.
Není tady
Eri ahoj,
ziju s arabem - tedy on se pere o to, ze to arab neni, ale ze je to marocan, budiz - pro me je to to samy. Jako kazdy arab, i muj muz je obrezany, coz je zakrok nad zlato a pak cela jeho rodina je uplne posedla pravidelnym mytim a drhnutim v hammamech, kde jsou schopni travit hodiny a naparovat se a odrbavat se a mazat se esencialnimi oleji, aby si pripadaly opravdu cisti...
A to o tom, ze by manzelkam to "domaci vezeni" mohlo i vyhovovat, tomu klidne uverim. Me taky vyhovuje, ze jsem doma a jedinou moji denni povinnosti je starat se o moje sestimesicni zlaticko. Proste si materstvi uzivam plnymi dousky a chlap to bere jako samozrejmost, ze ma doma zenu a dite o ktere se musi starat. Tohle bohuzel nekterym evropanum chybi...
Není tady
Díky
No vidí, a přitom, kdy evropanovi řekne arab, e by ho napadla zrovna přehnaná hygiena, to asi ne, e? Spí zděení těch, co tam li na záchod a nali tam kýbl s vodou.........
To je pak spousta informací straně zkreslených a tím vzniká i spousta nedorozumění............ pak kdy má evropanka doma araba, tak si ostatní ukají na čelo, e nechápou. A přitom je to jen pitomá nevědomost.
Díky moc, a Vám to klape!
Není tady
kukusa napsal(a):
Aicha
to, jestli dela nabozenstvi cloveka dobrym, o tom bychom tady taky mohly polemizovat. Dle meho nazoru clovek dobry je nebo neni a jeho nabozenske vyznani / nevyznani v jeho dobrote hraje mensi, ci vetsi roli. Nemyslim si, ze jsem zla - presto nedrzim ramanam, obcas si dam sklenku alkoholu a s pritelem, s kterym mam dite jsem - evidentne - soulozila pred svatbou aniz bych si spatna pripadala. Zaroven me ani nenapadne abych mu byla neverna a k tomu vsemu boha nepotrebuju.
Co se tyce vyspelosti Evropana nebo Araba - dejme tomu, ze vetsina arabu se chova "slusne", bohuzel manzelu, co podvadi zenu a rodinu, alkoholiku a zlodeju najdeme dostatek jak v jedne tak i v druhe kulture.
Omlouvam se za "nabozenske uchylaky" - mozna jsem mela pouzit presnejsi vyraz - nabozensti extremisti.
To ze pro nekoho je buh vice nezli ostatni neberu zrovna za zdrave uvazovani a to ze si verici berou jenom verici stejneho vyznani povazuju za sobodnou volbu. Tot pouze me nazory.
Samozřejmě, e nejsi patná, ale pokud někdo věří v Boha, miluje jej a při vech svých skutcích na něj myslí, pak je to dobrý člověk i ve vztahu k ostatním lidem (a zvířatům a sám sobě....).
Myslím, e Bůh by pro nás měl být více ne ostatní lidé, ale co si o tom kdo z vás myslí, je jen mezi vámi a Bohem. Koneckonců, "nebudi ádného donucování v náboenství" (Korán, súra 2:256).
Není tady
Kukuso, já je nikam nedávám, jen jsem uvedla příklady, které jsem osobně kolem sebe zaila. Poté, co jsem zaila osobní zkuenost s Arabem nebo jsem viděla, jak se chovají k Evropankám, tak jsem na té straně lodě, která se jim radi vyhne. Pokud nevyvolávají náboenské nepokoje a svatou válku, jsou mne celkem fuk. Jen zásadně nesnáím fanatiky. A Aischa se ptá, tak má tady soubor různých názorů. To je ve.
Prostě se setkání vyhnu. I kdy někoho potkám ve společnosti, chovám se sluně, ale přez mou hranici...tam vstup zakázán. Pro ně jsou Evropani stejně méněcenný národ.... Můj známý vyučoval angličtinu v Bahrajnu (sám V, rozený Angličan, uměl 6 jazyků), ale pro něj byl málem jenom povl.... Kadý národ se asi bráni "cizím" a bere jenom své lidi....
Není tady
Eri,
myslim si, ze hygiena kazdeho je postavena na zakladech vychovy a tradice a jakekoliv navyky jsou rozdilne co rodina, zem... Nevim, znam vice marocanu z okoli meho muze, spinavy mi nepripadaji, jsou to podle me civilizovani lide uznavajici tradice. Na druhou stranu nemaji se radi s prislusniky Turecke narodnosti, o kterych tvrdi, ze jsou to smradosi a spindirove... Tak nevim - bud je to zkusenost - nebo ze by zase predsudky??? Kdo vi... Zadne turky neznam.
Muzu jeste podotknout, ze spouste marocanum pripadaji jako spindirove prave evropani. To vis, papame cokoliv, kolikrat chybi jakakoliv vyzivova hodnota a vetsinou i kultura stolovani. Tim nenarazim zrovna na veprove, osobne si nemyslim, ze by to bylo neco spatneho - papkala jsem to 22let a strivka mi to neprovrtalo, ale tady jsem chtela vytknout cpani se u mekacu, stravovani se v rychlosti a stresu, cpani se tucnym, knedlikama a podobnyma lahudkama.
Jen malo lidi vi, ze arabka je vyholena naprosto do hladka a to veskere partie mimo hlavy! Jakykoliv chloupek je ostudou pred muzem, ochlupeni berou jako nehygienicke. Arabky pouzivaji prirodni kosmetiku - takovy arganovy olej je primo suprovy a malou flasticku 50ml verte-neverte prodavaji v Evrope za cca 30E. Arabky se maluji, lesti si zuby do bela, barvi si vlasy hennou..... Mozna by spousta lidi podotklo, ze jejich techniky jsou predpotopni, ale ja v nich vydim vyspelost. Jejich prirodni produkty neobsahuji zadne chemicke latky, jsou zcela na prirodni bazy a funguji lepe nezli vetsina kosmetickych priravku znamych znacek tak casto reklamovanych!
A takhle by se dalo diskutovat dny a tydny...
Není tady
Musim,
mas pravdu, existuji i takovy arabove, co jsou fanaticti - nabozensti extremisti. A ty ja taky nerada. Nastesti neni arab jako arab a spousta z nich ma vsech pet pohromade. A ten kdo nema, toho je mi uprimne lito! Jeste ze nesoudime lidi pouze podle jejich narodnosti, ale hlavne podle jejich osobnosti...
Není tady