27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Mám milého v Srbsku.Chtěl by si mne vzít.Jak se to probíhá na úřadech a co se zdravotním pojitěním?Mám anci být astná?Co vy na to?Hanka
Není tady
děkuji za odpovědi
Není tady
Milá Hanko, nevím, jak dlouho se znáte, jestli zná jeho rodinu, zda bydlí ve městě nebo na venkově .... (na jihu Evropy jsou velké rozdíly mezi městem a venkovem)
Nevím, kde budete po svatbě bydlet. Jestli v Srbsku, počítej s tím, e bude muset přijmout jinou kuturu, jiné mylení třeba v oblasti vztahů v rodině- na Balkánu bývají doma mui větí machové, co řeknou, to musí bez debat platit...
Rozhodně bych předem dobře poznala jeho rodinu, jaké postavení tam má jeho matka apod.... eny u nás si tady tak neuvědomují, jakou mají ve skutečnosti svobodu, na Jihu musí převáně "dret hubu". Mluvím o zkuenosti svých známých a bývalých dvou spoluaček....
Není tady
Dekuji za odpoved.To e je to jiné u dobře vím.Trochu se mi zdá e je to jako u nás ve 30.letech,myslím hospodářsky a hodně dají na víru.Přispůsobit se pro mě není problém ale trochu respektu mít musí.Povídal e se u nás musí kolem eny moc skákat.Kdy se baví ve společnosti přátel eny sedí zvlá a mui zvlá.To mi vadí a tak se vdy usadím mezi chlapy.Zatím nic neříká uvidíme dále.Nijak nespěchám a ani to nejde nebo prve musím dosáhnout křesanského rozvodu a to asi nebude lehké.Uvidíme co Řím na to.? !.?Myslí e je to hloupé rozhodnutí????mám ho moc ráda i jeho rodina teda dcery mě mají zatím rády.Jeho matka je centrem celé jejich rodiny jako pojítko.Ale u se spí starají oni o staré rodiče a ti se nečchají opečovávat.Jsou to přesídlení Slováci tak je v nich víc slovanské krve a jsou na to moc hrdí.Někteří nai by se od nich mohli tomu národnostnímu cítění učit.
Není tady
mno priznam ja do svatby spechala a nelituju,ale ja se do vseho zenu po hlave a rovnou...a koooolikrat jsem se nabila,ale toto vyslo
proste nikdy nevis,bud to vyjde,nebo nevyjde ,ale tak to je v zivote se vsim ne?
rozhodne nikam nespechej(to rika ta prava ja vim hehe ) a nech si vse projit hlavinkou a dej tomu cas
a zda muzes byt stastna?zalezi jen na tobe jak si zivot zaridis takze si myslim ze urcite;)
preji hoodne lasky a at vse vyjde a jsi spokojena
Není tady
ahoj hani, tak jak to pokracuje?
Není tady
Haničko, já vím, e teď jsi zamilovaná, ale měla bys myslet třeba i na to, e pokud manelství nevyjde, co bude s dětmi. Otřesné případy ze současnosti ukazují, e zamilované holky odjely za svým princem a kdy si přestali rozumět a holky chtěly s dětmi domů, tvrdě narazily.....
Svatbu Ti nerozmlouvám, jsi dospělá a Tvůj milý je jistě fajn, i kdy mě osobně by děsila i ta poznámka, e tady se kolem en nějak moc skáče.......
Ale prosím Tě, nech si zadní vrátka otevřená........... Sobě, případně i dětěm......
Není tady
Mu, kterého miluji, je také cizinec, napůl Rakuan a na půl Egypan. Mně je 18, jemu 25. Já jsem křesanka, on je muslim. Přesto si s ním rozumím tak, jako s ádným jiným předtím. Máme společné názory, hodnoty, cíle. Bojím se vak, e rozdíly mezi námi (věk, náboenství...) jsou příli velké. Myslíte, e má cenu pokračovat? Děkuji
Není tady
ije -li tvůj přítel celý ivot v Rakousku nebo blízké Evropě a do meity chodí jen v pátek a o svátcích a ty jsi ochotna stát se muslimkou, tak jistá ance je.
Není tady
Ne, neije celý ivot v Evropě, 23 let il v Egyptě. Co se týče náboenství, v tom nevidíme poblém, respektujeme vzájemně náboenství toho druhého a máme tichou dohodu, e nebudeme jeden na druhém provozovat misionářskou činnost. Jen se bojím, e bychom si kvůli společensko-náboenským rozdílům nemuseli rozumět.
Není tady
Dá-li Bůh, budeme oba lékaři a ili bychom nejspí ve Vídni. Resp. on by nejraději il v zimě v Egyptě a v létě v Rakousku, co je ovem kvůli zaměstnání poněkud nerealstické, uznáváme oba. Jakou má zkuenost, Kiwi?
Není tady
Hm, medzi vami dovmi by to malo by OK, ale si vyrovnaná s tým, e prípadné deti budú tak či onak muslimovia? S tým nič nenarobí, to sú ich zákony a cez to vlak nejde... Mňa odradili takéto veci. A potom, e sa s postupujúcim vekom začal meni - bol čoraz viac náboensky zaloený. Spočiatku si so mnou dal aj bravčovinu a víno, ku koncu u bol nesmierne úzkostlivý. A zakapal nám na to aj sex... Zlé je, e nikdy nevie predvída, kam a ako sa ten človek bude vyvíja. Toto bol - podža jeho vlasntých slov - tie svetoobčan a skôr európsky zmýžajúci človek, ale udalosti po 11. septmebri z neho paradoxne urobili náboensky zmýžajúceho muslima. No ale - podobné riziká má aj u Čechov či Slovákov; mu mojej spoluiačky objavil a okolo tridstiaky, ako u enatý otec dvoch detí, svoje idovstvo, a nakoniec sa museli rozvies, lebo sa s ním nedalo i
- a taká to bývala láska...
Není tady
To, e by nae děti byly muslimové, mi nevadí (kadopádně lepí muslimové ne ateisté). My jsme oba velmi náboensky zaloení a to, e nepoívá vepřové a alkohol povauji spíe za výhodu, já sama to taky zrovna nemusím...
Bojím se jen, e se ukáe, e rozdíly kulturně-společenské mezi námi jsou příli velké na to, abychom spolu mohli zůstat. A také se bojím, e ve svých 18 letech nemusím dobře vědět, s kým budu chtít strávit celý svůj ivot.
Není tady
Tak jsem se dočkala prvního "překvapení". Ozvala se mi nějaká ena a řekla mi, e je manelkou mého přítele. Pověděla jsem mu to a on mi řekl, e spolu uzavřeli sňatek v meitě pouze z náboenských důvodů, aby legalizovali svůj vztah, e tento sňatek podle zákonů vůbec nevznikl (tj. de facto je stále svobodný) a toto manelství bylo ji rozvedeno. On o tom nikdy nechtěl mluvit, protoe to ji povauje za uzavřenou kapitolu svého ivota a nechce na to více myslet. Jene jeho (bývalá?) manelka se nyní rozhodla, e jej chce zpátky...
Trápí mě, e mi to neřekl sám, a to nahlodalo moji důvěru v něj. Jak to vidíte Vy?
Není tady
Mila Aicho
taky ziju s arabem, mam s nim dite a na zadnou viru jsem se konvertovat nemusela. Jedine co doma praktikujeme je nepapani veproveho. Tatinek si pak jednou do roka da ramadam. Tot vse.
Ve tvem veku bych urcite ale byla opatrnejsi a rozhodne si vse dobre promyslela, nez se pustim do nejakych odvaznejsich cinu, zvlast po tom, co se ti ozvala jeho "manzelka". Neni arab jako arab. Ja mam to stesti, ze ten muj je "normalni", jsou ale i taci, co se pak chovaji jako skutecni a zatvrdili praktikanti islamu a to nevim, zda-li by jsi ty, jak evropanka skousla....
Není tady
Aischa napsal(a):
Tak jsem se dočkala prvního "překvapení". Ozvala se mi nějaká ena a řekla mi, e je manelkou mého přítele. Pověděla jsem mu to a on mi řekl, e spolu uzavřeli sňatek v meitě pouze z náboenských důvodů, aby legalizovali svůj vztah, e tento sňatek podle zákonů vůbec nevznikl (tj. de facto je stále svobodný) a toto manelství bylo ji rozvedeno. On o tom nikdy nechtěl mluvit, protoe to ji povauje za uzavřenou kapitolu svého ivota a nechce na to více myslet. Jene jeho (bývalá?) manelka se nyní rozhodla, e jej chce zpátky...
Trápí mě, e mi to neřekl sám, a to nahlodalo moji důvěru v něj. Jak to vidíte Vy?
Aishinko, jsi mladičká a má jetě spoustu času na "osudová" rozhodnutí. Meita - to je jako u nás kostel. Soustřeď se hlavně na své studia, to je teď pro Tebe nejdůleitějí... Vzdělávej se a cestuj po světě, jsi jistě chytrá a inteligentní a po nějakém čase (letech) si jistě udělá sama svůj názor a najde odpověď...
Není tady
Aischa napsal(a):
Aischo,chce-li si věřící muslim "uívat" je takovéto manelství jediný způsob.Manelka je zřejmě rovně muslimka.S tebou zřejmě v meitě nebyl(nevadilo by ,e nejsi muslimka).Buď náboensky ochladl nebo vztah s tebou je pouhým nabíráním sexzkuenností.Můe ti klidně lhát,podvádět, nejsi manelka ale jen coura.Promiň ,napsala jsem to dost neobratně ale výrazivo ,které v této souvislosti slýchám je mnohem horí. Je to jiný svět ,jiné mravy,jiné vechno.Vstoupila jsi do světa , kde mui enu mají a po svatbě. Musí se snait,studovat,pracovat,etřit,podporovat finančně své sourozence a rodiče,pak i předvést svůj ivotní styl aby mu rodiče dceru vůbec dali. Dnení uvolněné mravy křesanek a ateistek vytvářejí bezva protipól,mu si uívá mládí a světáctví a pak se usadí s mravnou muslimkou.Není na tom nic patného. Kdy to ví.
Není tady
Já vím, e nemusím konvertovat. Co se týče jeho sňatku v meitě, není to tak úplně pravda, e je to jako u nás kostel, protoe v Rakousku svatba v meitě či kostele nestačí k tomu, aby vzniklo státem uznané manelství.
Ano, s "uíváním" má, Hannah, pravdu. Náboensky ovem neochladl a jeho vztah se mnou, a je ji čímkoli, není nabíráním sexzkueností. Řekl mi, e by nespal s enou, která není jeho manelka. Nae intimní dotyky skončily podáním rukou. Líbat mě prý před svatbou nechce. Mě prý povauje za "bytost z jiného světa", čistou, atd. Ji dříve říkal, e mě chce dobře poznat, ne si mě vezme za enu. Ne mě ta ena kontaktovala, neměla jsem ádný důvod nevěřit mu. Ale co teď?
Není tady
Má státní příslunost v EU?
Není tady
Hannah napsal(a):
Má státní příslunost v EU?
Ano, po svém rakouském otci.
Není tady
Aischo, stejně se rozhodne sama, já bych měla strach. Je veobecně známo (ne u nás), e třeba muslimové v evropském prostředí ijí po "evropsku". Jedno jak dlouho. Pokuď se vrátí "domů", do původního prostředí, vrací se taky k ivotnímu stylu tohoto prostředí. A je jedno, zda ili 15-20-25 let mimo. Vdy by se mu tam vysmívali, jemu MUOVI!!!, iviteli rodiny? to nejde. Takovou cenu enská nikdy nemůe mít v jejich ponímání.
Já bych měla strach do toho jít, ale ty ho zná. Jen s tím rizikem počítej. A taky s tím, e matka je pro něj svatá....
Znám Egypana, je křesan!, ale nikdy nepřestal ít jakoby po jejich, i tak podporuje matku, rodinu a ije sám, nebo vekeré peníze posílá domů a na svou rodinu by mu u nic nezůstalo /ije v Holandsku/.
Nebo Thajce, který il v Německu málem celý ivot, byl tady totální Evropan, ale po návratu domů prostě ije, jako ostatní. Nosí to jejich oblečení(pro nás velká noční koile), jí se rukama(ádné příbor jak u nás) a pod. Manelka má místo dle tamnějích zvyků a basta.
Já osobně bych nesnela to postavení eny, které je běné v muslimských zemích. Já nejsem typ, dr pusu, nesedej tam, nemluv a podobně. NechodĄsama ven, nesmí řídit apod. A hlavně, ví, e kdyby něco(rozchod), děti automaticky připadají otci????Ani se nechci o mue dělit....
Kdy jsem byla na dovolené v Egyptě, měla jsem strach, e se mne nepovede vrátit domů. Jen jsem zůstala sedět 2 vtěřiny u stolu sama, u číník hlásil, e mne miluje a vezmě si mne. A to jsem ho viděla poprvé v ivotě.
Není tady
Není tak úplně pravda, e děti automaticky připadají otci. Jeho rodiče se po rozvodu dohodli tak, e děti ily během k. roku u matky a prázdniny trávily u otce v Rakousku. A prý jim to tak fungovalo. Nyní jsme mluvili o tom, e a se stane co se stane, my své děti trpět nenecháme, ale kdo ví, co se jednou stane.
Ano, je přirozené, e by se v Egyptě choval jinak ne v Rakousku. Koneckonců já ovem taky. Tady by mohl snad nastat problém. Nemyslím vak, e by větina muslimek byla utlačovaná. Prostě jen jiná mentalita a jiný pojem práv a demokracie. Já osobně jsem toho názoru, e by mě nechal chodit do práce, nebo moje studium je pro něj velmi důleité.
Dělit se o něj ale nehodlám. Ne a ne.
Co mi dělá starosti, je to, e si nejsem jistá, nakolik by mi vyhovoval arabský styl ivota a jemu evropský. A budeme dělat co budeme, já nejsem 100% Arabka a on 100% Evropan.
Není tady
No, tak to opravdu nevím, jak se ije je vyích vrstvách, co by jste jako doktoři zřejmě byly. A taky, kde by jste ili. V Rak.ádný problém, v Egyptě nevím. Co si pamatuji, vlastně nepamatuji, e bych tam někde viděla pracující enu. Jen samé mue. Pravda, byla jsem tam v roce 1989 a ve městech to budé jiné, ne na vesnicích.
Ano, ta tvá poslední věta mne včera taky leela v hlavě. Myslí si, e tě přijme jeho matka za "svou"..jakoe Arabku? na 100%? Já si to u své tchýně taky myslela, e mám těstí a po narození dítěte otočila a u se hodně nemusíme! Prostě jsem ji neposlechla jak vychovávat dítě v naem století....a to stačilo....pak u jsem pro ní byla pouze studovaný blb.
Není tady