Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 17. 11. 2006 21:48

Fatima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 24. 7. 2006
Příspěvky: 963

Vztah s matkou

Snad každý druhý by mohl napsat román o svém vztahu k matce. Já doufám, že tak dlouhá má prosba o radu nebude. Ani přesně nevím, jak začít...  mjám velký problém v komunikaci s matkou. Mám pocit, že stále ještě nepochopila, že jsem dospělá a samostatná hospodářská jednotka, přestože už prakticky pět let žiju a živím se sama. Někdy v devatenácti jsem se odstěhovala do jiného města za prací, ale byl to tak trochu útěk z příliš těsného domova.
Máma mi mluvila vždycky do všeho, měla jasnou představu o tom, kdo a co budu a do té představy se mně sanžila natalčit tak nějak odjakživa. Já jsem jí bohužel zklamala a to tak nějak na plné čáře.
Jako malá jsem si na její „tyranský“ přístup zvykla dokonale, plně jsem přijala její vůli a svou vlastní jsem snad ani neměla. K ostatním lidem se matka chovala vždy velmi pěkně, ke svým „vlastním“ – mně a tátovi, se dokázala chovat tak hnusně, že se to ani nedá popsat. Když jsem se ptala, proč se zastává ostatních mne jen kritizuje, odpověď byla – protože jsem si myslela, že ty jsi lepší než oni.
Svou vůli mi dokázala vnutit celkem ve všem, takže jsem ani neměla příležitost užít si normální pubertu – nikam jsem nesměla, protož se o mně bála a když už to vypadalo, že by mně snad i třeba někam pustila, nikam už jsem nechtěla já, protože se mezitím plně vyvinul asi největší problém, se kterým se ona nedokázala smířit – moje nadváha. Vždycky jsem byla baculatá, ale protože jsem rychle rostla, dlouho jsem rychlejším růstem zachraňovala přibývající kila... až jsem jednoho dne dorostla a už jen přibírala. A začal tak nějak teror, byla jsem pod přísným dohledem, každé sousto které jsem dala do pusy – věděla o něm. Neexistovalo vzít si víc než jeden krajíc chleba na večeři... mᚠhlad? Jsi tlustá, víc nepotřebuješ. Tak jsem reagovala zcela přirozeně – zatímco ostatní mé kamarádky si z kapesného kupovaly oblečení a šminky, já jsem kupovala čokoládu, kterou jsem pak večer tajně jedal v posteli s hrůzou, že matka uslyší, jak šustí obal, nebo že mi vrazí do pokoje ve chvíli, kdy budu mít plnou pusu. A k nejvtipnějšímu „mučení“ docházelo ve chvíli, kdy jsem měli na oběd knedlíky. Pokaždé se zeptala, kolik jich chci a já věděla, že nesmím říct víc než dva. Stejně mi dala tři, ale celý oběd mně sledovala, jestli ten jeden navíc nechám nebo ne a já věděla, že ho nechat musím. Asi největší horor bylo nakupování oblečení, byla jsem asi jediná třináctiletá slečna, která měla jen jedny rifle a když už byly tak roztrhanél, že se nedaly nosit, stále předstírala, že jsou ok, protože jít na nákup znameno to ponižující hrabání ve větších velikostech a zhnusený pohled matky – panebože, ty vypadᚠ– když jsem se předvedla v novém modelu.
Byla jem zakřiknutá a nesmělá, což jsem celkem efektně maskovala výrazem  - já jsem nad věcí. Protože jsem sama celkem nikdy nikam nemohla, neuměla jsem nic zařídit a dokonce jsem se styděla požádat v obchodě, aby mi z bochníku chleba ukrojili jenom půlku.
Když mně bylo asi omnáct, přestala jsem jíst a zhubla jsem asi třicet kilo. Vůbec si tu dobu neoamatuju, prostě jsem dva dny nejedla, třetí den jsem do sebe něco nacpala... tomu všemu přčedcházely pokusy zvracet – nefungoval prt v krku, nefungovalo pít olej ani slanou vodu... nejíst fungovalo. Žádná anorektička se ze mně nestala, hubla jsem na rozumnou váhu a začala tak nějak normálně žít. Pak jsem nějak utekla z domova, ale rozlželo se mi, jak muselo být rodičům hrozně a vrátila jsem se. Odměnou mi bylo, že jsem nedostávala kapesmné a opět sama nemohla ani na krok, aby mně to náhodou nenapadlo znova. Opatření proti mému dalšímu útěku byla takovál že jsem plánovala utéct znova a už napořád. Jako důvod mého útěku bylo automaticky bráno, že jsem utekla s nějakým chlapem (ha ha). Mé pousy vysvětlit, že je to doma nesnesitelné dopadly tak, že jsem byla obviněna z toho, že si ničeho nevážím a puberta na mně sedla později a o to s větší razancí.
Pak se to celé nějak překonalo, já odjela do Prahy, byla jsem hubená, jak si matka přála... musela jsem denně volat, tak jsem denně volala, občas jela za nimi domů. Bylo to fajn, měla jsem pocit, že to s mámou konečně klape. Jenže pak jsem začala přibírat, začala jsem měnit zaměstnání, našla přítele, který není ani manažer ani milionář... a došla jsem k tomu, že dle mé matky žiju živo, který stojí za ho :-). Ona si pro mně představuje jiný život a cokoliv jiného je pro ni nepřijatelné. Je jedno, že se jedná o mů život, ona prostě ví nejlíp, jak bych ho měla žít. Což o to,k to ví asi každá matka, ale ta moje mi to dává jasně najevo, kdykoli je to možné.
Hovory s ní už dávno přešly mez únosnosti, stále se jen dovídám, jak jsem strašná, hrozná, špatná, neschopná, tlustá... k ničemu. Ona mi to všechno říká samozřejmě proto, že to se mnou myslí dobře. Těmo hovorům není jak se vyhnout, můžu mluvit klidně, můžu se snažit změnit téma, můžu brečet, můžu křičet... je to jedno, pořád si mele tu svou.
Hm, teď tp vypadál že já jsem buď duševně labilní nebo moje matka je monstrum, ale ani jedno není pravda. Já vím, že chce, abych se měla dobře a že mně má ráda, ale takhle už to dál nejde. Až doteď ně svazovalo vědomí, že jsem její jediná dcera a že mám vůči ní povinnosti, mám ji ráda, je to má matka... ale ...
Jak byste se vy zachovali v takové situaci? Jak to na vás působí?
Jinak bych ještě chtěla dodat, že já nejsem žádný andílek, mám spousty chyb a spousty chyb dělám, nechci, abyste si mysleli, že nᚠpo.raný vztah považuji jen za její chybu. Já už ale opravdu vyčerpala vechny možnosti, které mne napadly, jak s ní komunikovat v klidu a míru.Teď praktijuju to, že jí nic neříkám. Už ani tak moc neprožívám ty její řeči... jen už nevím jak dál a bojím se,l že to dopadne tak, že sní přestanu komunikovat úplně, což ovšem asi moje svědomí neunese. Nevím, jsem tak trochu v koncích.
Mám pocit,k že já se její situaci sanžím pochopit mnohem více než ona mou... vím, že ji nezměním, ale musím nějak z,ěnit to, co mezi námi probíhá a k tomu asi potřebuji nějakou pekelně dobrou radu.
Jinak si je to celé zmatené, ale líp to napsat neumím... snad chápete, že se snažím neobviňovat, ale volám o pomoc pro nás obě.

Není tady

 

#2 17. 11. 2006 21:57

nexxi
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 14. 4. 2006
Příspěvky: 607

Re: Vztah s matkou

mě nenapadá nic jiného než vzít maminku a jít do nějaké poradny a ujasnit si to obě.. nevím jestli je ta rada k něčemu ale nic jiného mě nenapadá..


" Je lepší litovat, že jsme něco udělali, než toho co ne."

Není tady

 

#3 17. 11. 2006 22:04

Fatima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 24. 7. 2006
Příspěvky: 963

Re: Vztah s matkou

nexxi napsal(a):

mě nenapadá nic jiného než vzít maminku a jít do nějaké poradny a ujasnit si to obě.. nevím jestli je ta rada k něčemu ale nic jiného mě nenapadá..

Problém je, že matka to nevnímá jako problém, ale jako mé neocenění její snahy... ona problém nevnímá jako něco, na čem by ona měla pracovat...

Není tady

 

#4 17. 11. 2006 22:05

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 28. 4. 2006
Příspěvky: 1367

Re: Vztah s matkou

Myslím, že jsi už dostatečně rozumově vyspělá /je Ti 24 let...?/, aby sis řekla: "Udělala jsem, co jsem mohla, aby vztah k mé matce bys aspoň jakýs takýs.Nezdařilo se. Bude proto užitečnější, když se v tom přestanu hrabat a zaměřím se na něco, co mě opravdu pozvedne a pomůže. Nebudu se už snažit zavděčit se či přiblížit se matčinu ideálu o hodné dceři. Teď si udělám radost a budu dělat to, co mě baví, co mi dělá dobře. Bez ohledu na to, co by tomu řekla má matka. Nebudu za ní jezdit víc, než pro mě bude nezbytně únosné. Nebudu jí volat častěji, než budu sama chtít. Zkrátka obě máme svůj vlastní život a své vlastní životní cesty, hodnoty a představy. Tyto jsou diametrálně odlišné..."
Zkrátka tak nějak. Netrap se tím víc, než Ti je zdrávo. Popravdě řečeno, myslím, že se tím zabývᚠke svojí škodě. Dala jsi ji svými postoji myslím dostatečně najevo, že nejsi na světě proto, aby Tě škatulkovala dle svých požadavků a opracovávala jako pazourek.
jestli dobře rozumím, sourozence nemáš. Tvá matka si zřejmě neuvědomuje, že se tímto jednáním od Tebe vzdaluje až tam, kde si už vážně nebudete mít co říct.
Bydlíš a pracuješ jinde. Asi jezdíš domů na víkendy a tak to odbourej. Matka je jistě soběstačná. Jistě se bez ní obejdeš. Jezdi za ní třeba jednou za měsíc a najdi si koníčky, známost, vedlejšák...cokoli, co Ti něco přinese.

Není tady

 

#5 17. 11. 2006 22:11

Kubula
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 1. 5. 2006
Příspěvky: 1248

Re: Vztah s matkou

:)Mně nepřipadá, že by odumření komunikace byl špatný konec... Sama jsem se svým otcem musela několikrát přerušit kontakty na několik měsíců až let, než se nᚠvztah začal trochu lepšit. Ano, ty se snažíš pochopit její pocity a motivaci, ale nemám pocit, že by se ona snažila o totéž. Asi bych nasadila něco jako "mami, mám tě ráda, ale to, co mi říkáš, mi hrozně ubližuje. Budu se s tebou i nadále ráda vídat, ale jakmile mi začneš říkat A, B nebo C, budu muset hned odjet. Prosím, abys mě zkusila pochopit. Nedělám to proto, abych ti ublížila, ale proto, abych ochránila sebe." No a pak už zbývá jen maličkost - jak řekne A, B nebo C, sebrat se a odjet  smile Není to nijak lehký, to je jasný, ale udělᚠto třikrát čtyřikrát a dost možná jí začne svítat gloria

Není tady

 

#6 17. 11. 2006 22:12

Gia
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 30. 1. 2006
Příspěvky: 4267

Re: Vztah s matkou

Já to vidím podobně jak kalupinka.
Je to prostě tak jak to je, Ty jsi pro zlepšení vztahu udělala maximum a víc než maximum udělat nejde.


http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI3NjY1VrIGXDASuAKh96.png  http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI3NjY1U7IGXDASwQKk57.png

Není tady

 

#7 17. 11. 2006 22:57

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 21400
Web

Re: Vztah s matkou

Fatimo
...never ending story....
Mozna, ze ti pomuze, kdyz si uvedomis:
- tvoje matka se k tobe chova nejlip, jak dokaze
- tvoje matka ti predava jen to, co sama dostala
- tvoje metka te urcite miluje... svym zpusobem, ktery se ti nemusi libit, ale miluje
- pokud si vztah s matkou nesrovnas, predas tuhle "stafetu" jednou sve vlastni dceri
- budes vzdycky "jako tvoje matka" i kdyz si urcite stokrat rikas: nikdy nebudu jako ona...budes takova, jen mas sanci si to    uvedomovat znovu a stale na tom vuci svym budoucim detem pracovat... aby ony pak nebyly jako ona/ty...
- prijmi maminku takovou jaka je, ale nedovol ji, aby ti zasahovala do zivota vic, nez ty sama chces, bud sama sebou
- tvoje matka neumi byt zenou, je prilis tvrda, sama nedostala asi moc lasky.... nemuze te tedy nic z toho naucit, ani ti z toho nic dat.... nekdy se stava, ze to funguje pres generaci: matka je tvrda na dceru, vnucku nekriticky miluje a rozmazluje...
- matce odpust, ne rozumem, ale srdcem, a zij si svuj vlastni zivot
- necekej, ze matka bude na "problemu" pracovat. Ne ona tebe, ale ty ji ted muzes neco naucit. A bude to nejspis bolet..vas obe! Ale jinou moznost stejne nemas nez se do toho pustit sama a byt dusledna.

A pokud ti mohu poradit, bez na kineziologii.... problem s vahou je zastupny, nedostatek lasky nahrazujeme sladkostmi, protoze laska je energie, stejne tak jako potrava nebo treba penize...hromadime tedy cokoliv, abychom naplnili citovou nadrz...a casto se nam to vymkne z ruky, nakonec zacneme kolem sebe stavet zdi, ktere se moc spatne a tezce bouraji... Moc dobre to znam.


Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

 

#8 17. 11. 2006 23:24

666salome
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Moravěnka
Registrovaný: 24. 8. 2006
Příspěvky: 6309
Web

Re: Vztah s matkou

Dobře ti rozumím a nepřipadá mi to příliš zmatené. Začínám se pomalu učit abych byla hlavně já v pohodě, pak jsou v pohodě i mí blízcí, ale na druhou stanu si nenechám ubližovat nikým ani mými blízkými. vissla Tak nevím jestli nebude zmatené toto dumbom
Jen jeden příklad - Mám své starosti, svou rodinu, ale když jsem přišla domů na návštěvu, začala mě máma zahrnovat okamžitě problémy zdravotními, partnerskými, sousedskými, prostě vším co se kde šustlo. grater Po jisté době se to nedalo vydržet, já bych ji ráda navštívila, ale podvědomě jsem ty návštěvy oddalovala a oddalovala až jsem si jednou řekla dost dumbom Narovinu jsem  mámě vysvětlila, že ve mě má oporu, ale a si uvědomí že mě potom ty její starosti strašně tíží a mám obavy, že už to dál neunesu a budu muset návštěvy omezit. Myslela jsem, že bude vyvádět, ale světe div se, sice si stěžuje, ale do života už mi nekafrá a co je hlavní nepřehání to.


************Žena bez muže je jako ryba bez jízdního kola ************
http://smajlici-1.ic.cz/znameni/1/rak.gifhttp://smajlici-1.ic.cz/zvirata/9/073.gif
************ Nevěřím na zázraky  -  spoléhám na ně ************

Není tady

 

#9 18. 11. 2006 7:34

annemarie
♥♥♥♥---
Registrovaný: 16. 9. 2006
Příspěvky: 313

Re: Vztah s matkou

Fatimo,
sice jsem si v životě nezažilo to co Ty, ale moje mamka byla taky zvyklá nám stále mluvit do života.Vysvobozením byl odchod z domu,společné bydlení s přítelem. Opět se snažila mi do toho zasahovat, ale já se nedala.Jasně jsem ji dala najevo, kde jsou hranice. A když byl nejakej mamčin citovej výstup , tak jsem pak byla schopná se 14 dní neozvat. Vím, že to nebylo ideální, ale ona nebyla schopná ve chvíli, kdy mě citově vydírala naslouchat mi. Než jsme se dopracovaly k nynějšímu stavu tak to trvalo několik let. Občas to mamce "ulítne", protože má obavy o svoji dceru, chápu to, ale nedovolím, aby mi zasahovala do mého soukromí.
Takže se ty hranice nastavily tak nějak nevyřčeně. Teď ví, do čeho může a nesmí zasahovat.
Já ji totiž do jejího manželskýho života taky nemluvím. Rady, které nám rodiče a tchýně dávají, považuju pouze za rady a ne za příkazy. To by si každej, kdo radí taky měl uvědomit. "Rady" jsem schopná si vyslechnout max 2x wink))
Mám ji moc ráda a vím, že dělá co může a samozřejmě to nejlepší. Vím, že lepší babičku pro mé dítě bych nenašla.
Naše rodiče totiž vždy dělají jen to co umí. A bohužel někdo toho umí míň než by jsme chtěli, protože jeho rodina mu "míň" dala.
Kamarádka řešila maminčino citové vydírání.  probíraly jsme to spolu a říkám ji "nakonec Tě začne vydírat sebevraždou" kámoška tomu nevěřila a shodou okolností to přišlo ještě ten týden.
Jediné řešení je tomu udělat STOPKU! Jasně dát dotyčnýmu najevo, že takhle se k Tobě chovat nesmí.
Věř tomu, že to pomůže... bude to bolet. Každej se k nám chová, tak jak mu dovolíme.
Bohužel k Tobě se mamka takhle začala chovat už v dětství sad(, ale te´d jsi dospělá ženská a mᚠsvoji vlastní vůli, tak tomu může učinit konec.
Víš, ideální by bylo, kdyby jste byly schopny si sednou a rozumně si o tom promluvit, aby mamka přijala to, že Tě nechá vypovídat a dát ji čas a o tom pak přemýšlí a pak teprve a něco řekne.  Najit nějakou společnou cestu.

Hodně štěstí.

Není tady

 

#10 18. 11. 2006 7:57

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 31. 10. 2006
Příspěvky: 11401

Re: Vztah s matkou

Moje mamina je naštěstí v pohodě, do života se mi neplete, do ničeho mi nemluví (taky je mi už přes sedmatřicet, mám i trochu svého rozumu).  Fatimko, já bych si prostě a jednoduše s maminkou sedla a jasně a zřetelně (ale slušně) jí řekla, že jsem už dospělá, že její rady sice oceňuju, ale že dál se budu řídit jen sama sebou a až tu radu budu potřebovat, přijdu si o ni říct sama. Že už zkrátka nepotřebuješ, aby tě neustále "vodila za ručičku", že chceš žít svůj život.  A dej jí čas, a se to naučí, ono je pro ni taky těžký smířit se s tím, že už nejsi malá holčička, ale dospělá ženská s vlastním rozumem.  A navíc, na ty by ses měla naučit to staré známé "jedním uchem tam, druhým ven". Můžeš ji vyslechnout, ale zařídit se po svém. Držím palce, a to s maminkou zvládnete.


Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

 

#11 18. 11. 2006 9:53

lueta
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Registrovaný: 29. 4. 2006
Příspěvky: 2937

Re: Vztah s matkou

Fatimko, to, co Ti napsala Pan je přesné. Nevykašli se na to a jdi na kineziologii. Především TY musíš začít bourat své zdi a čistit bloky. Neříkám, že to půjde rychle, ale vytrvej. A co víš, třeba to půjde mnohem rychleji než si myslíš. A kdo ví, třeba i na ty rodinné konstelace dojde a Tvoje maminka půjde s Tebou. Vzpomínám si na jeden případ z konstelací, kdy nám vyprávěl jeden muž, že jel z konstelací domů a ještě v autě měl telefon, volala mu jeho maminka, se kterou se asi pět let neviděl a ani s ní nemluvil.............Pa a nashle......víš kde. hjarta


Chyby jsou nutným a jediným vodítkem na cestě k dokonalosti

Není tady

 

#12 18. 11. 2006 12:34

Fatima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 24. 7. 2006
Příspěvky: 963

Re: Vztah s matkou

Holky děkuju, samozřejmě každá máte kus pravdy.

Včera večer jsem matce volala, že bych ráda urovnala naše vztahy, že už mně nebaví, jak každý telefonát končí hádkou. Že ji mám ráda takovou, jaká je, že ji nechci měnit nebo tak, ale jen bych ráda, aby i ona se snažila, aby nᚠvztah byl hezčí - tzn. nabídla trochu porozumění. Že mi nevadí konstruktivní kritika, ale abych ji volala jen proto, abych si vyslechla, že jsem ta nejhorší na světě - že to vážně nemusím. Ona mi řekla, že mně kritizuje protok, že na mně není´nic, co by mohla pochválit a že nemá žádn´ý důvod, aby na mně byla pyšná. Začala mi vypočítávat, co všechno mi koupila a jak já jsem nevděčná.
Asi nejvtipnější na tom je, že čte duchovní literaturu, Hovory s Bohem a podobné knihy, ve kterých se píše přesnš to, co vy mi tady říkáte a co sama vím - že nikoho druhého nemůžu měnit atd. atd. atd. a dokáže to aplikovat na své přátele, bohužel ne na svou dceru.
Já si uvědomuju, že ona dělá jenom to, co dokáže, že mně miluje a že tohle je jediný způsob, jak to dát najevo... ale i tak je to moc těžké.
Myslím, že si uvědomuje, že se ne vždy chovala jako matka - když jsem šla na rodinné konstelace a řekla jsem jí o tom, slyšela jsem z jejího hlasu že má strach, co zjistím...
Včerejší telefonát zakončila tím, a jí teda nic neříkám, že je jí to jedno... tak jsem jí řekla fajn, když je ti to jedno, já už ti nebudu volat a nepřijedu na Vánoce. Mylslela jsem si, že se mi uleví,ale je mi hůř.
Chápu, že nemůžu očekávat, že ona se začne chovat jinak, na druhou stranu vím, že já můu říkat a dělat co chci, pokud to nebude to, co chce ona, bude zlá a hnusná. Takže v zásadě můžu jen pracovat na tom, aby mně bylo jedno, že je na mně matka neustále zlá a hnusná, protože to, že mi kecá do života pouštím jedním uchem dovnitř a druhým ven. Žiju sama pět let, dva roky s přítelem, chystáme se jet do ciziny, takže rodiče ani neuvidím... zatím to nesu jako velké břemeno a když je mi zle, myslím jen na to, jak by mně mohl mít někdo rád, ikdyž mně nemá ráda vlastní matka.
Asi v halvě jsem jí dokázala odpustit, ale v srdci asi ne... a teď jak na to, že? grater
Asi vážně budu muset za odborníkem.

Není tady

 

#13 18. 11. 2006 15:51

Hannah
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 3. 10. 2006
Příspěvky: 529

Re: Vztah s matkou

Fatimo,hoď za hlavu co bylo.S tím prostě už nic nenaděláš.
Teď jsi dospělá,samostatná žena a za svůj život odpovídᚠpouze sobě.Pětinu svého života si sama obstarávᚠsvé věci.To je přeci tvá dobrá vizitka!
Možná ti to bude připadat kacířské ale já bych se na tvém místě nezabývala matčinými výčitkami.Koneckonců je to jen subjektivní pocit vychovatele.Tvá matka prostě chce vděčnou krasavici a ty chceš být sama sebou.
Vyhovuje ti tvůj životní styl?Mᚠskvělé plány do budoucna?Tak si za nimi jdi!
A matka? Jistě chce mít sebevědomou samostatnou dceru a ne nějakou utípanou vyděšenou myš.

Sama mám dvě dospělé dcery.Je těžké předat dítěti jeho vlastní život.Matka to udělat musí!

Upravil(a) Hannah (18. 11. 2006 16:12)

Není tady

 

#14 19. 11. 2006 16:21

poletucha
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 2535

Re: Vztah s matkou

Fati, vztah s matkou, a je dobrý či špatný, za života nikdy nevymažeš.
Je to věc kterou nemůžeš změnit. Co můžeš změnit je pouze tvůj postoj k němu.

Můžeš si to vzít jako výzvu.
Na tomto vztahu s matkou se naučím, jak si prosadit svou a přitom zůstat klidná.
Naučím se vážit si sama sebe navzdory tomu co o mě říká moje matka.
Když tuto školu zvládnu, už nikdy nebudu jako předtím, všechny problémy budu zvládat levou zadní.
Je to škola jen pro mě, určená mi na míru.
(možná kdyby ti na toto odpovídal Salvátor, třeba by se ti zmínil o karmické lekci,  na které se mᚠvšechno toto naučit)

Kdesi tady Tora jednou řekla něco (a tím ji blahořečím a za sebe děkuji), co se mi tak líbilo, že jsem si to napsala a vylepila, abych to měla stále na očích.
" ...z drsné lekce si udělejte skvělou výzvu a zkrátka vás nedostanou..."

Hodně štěstí Fatimko

Není tady

 

#15 19. 11. 2006 16:40

x256987
Host

Re: Vztah s matkou

Urovnat svůj život tak, abych se ve vztahu, který mám ke své matce, cítila dobře, je možné. A může to trvat několik let. Zdar a sílu!!! hjarta

 

#16 20. 11. 2006 9:23

lvice
Host

Re: Vztah s matkou

Fati,

já měla s maminkou krapánek jiný problém, byli jsme na sobě citově závislé a je úplně jedno, že už bydlím 9 let ve svém bytě, že jsem samostatná a finančně nezávislá. Salvátor tomu říkal "zaháčkování". "Odháčkování" mi trvalo půl roku, byl to dlouhodobý proces plný slz, výčitek, emocí z mamčino strany. Vydržela jsem. Hodně jsme si o tom povídaly, ne po telefonu, ale udělaly jsme si kotel dobrého čaje a kávy, zapálily svíčky a vonné tyčinky a povídaly a povídaly. Pan má pravdu, maminka ti dává to nejlepší co může, protože ona tak byla vychovaná a lépe to neumí. Po důkladném rozboru s mojí mamkou jsme společně zjistily, že jen opakovala výchovný vzorec, který měla se svojí maminkou (mojí babičkou) a propó, moje babička a prababička měla ten samý vztah. Takže jsem zpřetrhala rodový vzorec výchovy a chování, který se tahl už bůhvíkolik generací a nastolily vazby nové. Musíš se obrnit trpělivostí, trochu i tvrdostí, protože slzičky jsou tvrdý prostředek k citovému vydírání..... Nebude to lehké, ale zvládnout se to dá. Mockrát mi mamka řekla, že jí vůbec nemám ráda a cože to vlastně vychovala, že mi vůbec nerozumí....... Dnes máme krásný vztah, nezávislý, svobodný, ale plný lásky. Myslím, že i ona si své nabyté svobody váží a ví, že ji miluju jako nikoho jiného........hjarta

Upravil(a) lvice (20. 11. 2006 9:24)

 

#17 20. 11. 2006 10:04

Eva36
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 4794

Re: Vztah s matkou

Fatima napsal(a):

. když je mi zle, myslím jen na to, jak by mně mohl mít někdo rád, ikdyž mně nemá ráda vlastní
matka.....

Milá Fatimko, otázka zní - jak tě může mít někdo rád, když nemᚠráda sebe sama?...ten odborník by nebyl od věci. A jak píše Lueta, nebude to nijak rychlé řešení, ale vyplatí se. Mně zase pomohla psychoterapie (problém s otčímem)....tobě může pomoct kineziologie...nebo něco jiného...vyplatí se hledat a pracovat na tom. Sama dobře vím, že "hodit za hlavu" minulost, naše dětství...to nelze...jedině lze se s tím vyrovnat, odžít, prožít, odpustit...Jsi chytrá, vnímavá holka, věřím, že najdeš způsob, jak si pomoci. Tak - hlavu vzhůru a do boje! pussa

Není tady

 

#18 20. 11. 2006 11:07

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 3170
Web

Re: Vztah s matkou

Fatimo osobně mám za to, že člověk si zaslouží jen omezený počet "posledních" šancí. Tvoje matka jich už dostala víc než dost a změna žádná. Osobně bych s ní okamžitě a totálně přerušila všechny kontakty, včetně telefonů, návštěv atd. Třeba na půl roku. Pokud s ní nehne ani tohle, tak už fakt nevím.

Není tady

 

#19 20. 11. 2006 12:01

lueta
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Registrovaný: 29. 4. 2006
Příspěvky: 2937

Re: Vztah s matkou

Tiina napsal(a):

Fatimo osobně mám za to, že člověk si zaslouží jen omezený počet "posledních" šancí. Tvoje matka jich už dostala víc než dost a změna žádná. Osobně bych s ní okamžitě a totálně přerušila všechny kontakty, včetně telefonů, návštěv atd. Třeba na půl roku. Pokud s ní nehne ani tohle, tak už fakt nevím.

Vydupávat si změnu vztahu trucováním? Hm....hodno dospělého člověka!


Chyby jsou nutným a jediným vodítkem na cestě k dokonalosti

Není tady

 

#20 20. 11. 2006 12:19

lvice
Host

Re: Vztah s matkou

"Zaslouží"? Na základě čeho?

 

#21 20. 11. 2006 12:32

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava
Registrovaný: 27. 4. 2006
Příspěvky: 40307

Re: Vztah s matkou

Fatima napsal(a):

nexxi napsal(a):

mě nenapadá nic jiného než vzít maminku a jít do nějaké poradny a ujasnit si to obě.. nevím jestli je ta rada k něčemu ale nic jiného mě nenapadá..

Problém je, že matka to nevnímá jako problém, ale jako mé neocenění její snahy... ona problém nevnímá jako něco, na čem by ona měla pracovat...

Nemám vzah s matkou až takto vyhrotený, ale nebojím sa poveda, že napriek tomu, že sa asi máme rady(u nej sa len DOMNIEVAM), je to momentálne jediný môj problémový vzah, kde dramaticky vylávala na povrch neschopnos komunikácie. Mnohé z toho, čo si napísala, Fatima, podpisujem aj ja, len s tým rozdielom, že ja nie som jedináčik, mám brata, ktorého mama od malička preferovala, a našastie mám otca, ktorý mi síce tiež vedel da jasne najavo, ako som ich oboch sklamala, ale zasa s ním viem celkom dobre komunikova a od chvíle, keď som mu bez hnevu, ale jasne dala najavo, že moje predstavy o živote sú odlišné, a že som sa nenarodila na to, aby som napĺňala tie jeho, sa s tým zmieril a až na občasné rýpnutia máme celkom fajn komunikáciu. Mama je učitežka, Býk a podža čínskeho horo(r)skopu Drak, skrátka lahôdka astrologická aj iná. Najhoršie je, že je to celkom fajn osoba a keby sme boli kolegyne, určite sa skamarátime. Bohužiaž ako matka s dcérou kamošky by nemôžeme. Mama si dala celoživotné predsavzatie nauči ma všetko robi, chápa a prežíva tak, ako to má ona, a nikdy inak... Nechápem celkom, lebo ona sama mala s babičkou podobné problémy, ktoré im bránili ma žahký, príjemný a jednoduchý vzah... A teraz robí mne to isté, čo ju na babičke hnevalo dumbom . Mňa babička pritom rozmaznávala, bola som prvé vnúča a jediná vnučka-dievča, takže sme boli s babi skvelé paráčky a ja som ju obdivovala a chcela som(a stále chcem) by ako ona. S mamou nepohnem, to som už pochopila, ale skúsila som ís sama na taký seminár, ktorý sa o. i. zaoberal rodinnými vahmi. Skús trebárs rodinné konštelácie(to je ale vraj dos vežká sila), alebo obyčajnú terapiu - aj to by malo pomôc. Vo vzahoch našastie platí, že ak sa zmení postoj a správanie čo len jedného zúčastneného, donúti to druhého(ak je ten prvý dôsledný) zauja nejaký postoj a tiež sa trochu zmeni.

Upravil(a) Selima (20. 11. 2006 12:45)


Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

 

#22 20. 11. 2006 12:42

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava
Registrovaný: 27. 4. 2006
Příspěvky: 40307

Re: Vztah s matkou

Inak, Pan, uvedomila som si, že možno na mojej bezdetnosti má podiel aj to, že sa bojím(a som si tým skoro istá), že budem ako moja matka... Raz už som bola takou "matkou z donútenia", vychovávala som diea, ktoré som neporodila, ale ktoré matku prakticky nemalo, a keď som sa raz počula kriča naňho vety, aké som sama nenávidela, dos ma to vzalo... Nechcem opakova chyby a vzorce mojich rodičov, a ak sa nestihnem zmeni do prechodu, zrejme ostanem radšej bezdetná. Mne mama ubližovala dos dlho, ale našastie ako decko som bola obklopená láskavými a milujúcimi príbuznými, takže som zostala nepoznamennaná, to až v puberte mi - dúfam aspoň, že s dobrým úmyslom - zadupala do zeme sebavedomie drobnými každodennými rýpancami, až zo mňa bol len uzlíček nervov, čo reval grater napríklad preto, že nezabehne stovku alebo pästovku rovnako rýchlo ako spolužiačky dumbom a ktorý bol presvedčený, že si lásku nezaslúži a nikdy nijakú ma nebude... Mama popiera niektoré vety, čo mi povedala a čo mi utkveli v pamäti - jej selektívna pamä ich radšej vymazala. Navyše jej jazyk lásky je úplne iný ako môj, čo určite nie je jej vina, ale nijako nám to neužahčuje spolunažívanie...
A Fatima, vezmi si, že ja som sa po rozpade vzahu v tridsiatke vracala k rodičom len s igelitkami - a bývam u nich dodnes... roll Dúfam, že sa blíži chvíža, keď kúpim byt a odsahujem sa, ale ak to nebude dos skoro, možno u nás dôjde k nejakej antickej tragédii... Toto je vežmi tvrdá škola života s nehorázne vysokým školným.


Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

 

#23 20. 11. 2006 12:57

lvice
Host

Re: Vztah s matkou

No Seli, když to tak čtu, tak můj vztah k mamce byl Limonádový Joe. Držím Ti palečky, Fati a tobě jakbysmet. hjarta

 

#24 20. 11. 2006 13:48

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava
Registrovaný: 27. 4. 2006
Příspěvky: 40307

Re: Vztah s matkou

Ďakujem, ja sa utešujem, že každý máme nejaký problém, s ktorým sa musíme popasova, no a ja holt mám problém "vzah s mamou"(a z neho vyplývajúce problémy so sebavedomím, sebahodnotením všeobecne, s tým, či plni predstavy druhých... atď.) a problém "vzahy s chlapmi", ktorý s tým prvým zrejme súvisí. Ostatné veci mi fungujú až podozrivo dobre, takže sa tým celá problematika vzahov a životných situácií asi vyrovnáva.


Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

 

#25 20. 11. 2006 14:04

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 3170
Web

Re: Vztah s matkou

Lueto ..ne tady nejde o trucování, tady jde o střízlivé vyhodnocení situace, kdy už se vyzkoušelo všechno od domluvy přes prosby až po křik a nic nepomohlo..takže tudy asi cesta nevede, že. Mohla by vést přes primární strach matky o to, že přijde o dceru, ale to chce čas, aby jí to došlo, pokud nedojde, osobně bych dočasné přerušení kontaktů zaměnila za trvalé. Je smutný, když člověk nemá oporu ve vlastní matce, ale občas se to stává a je třeba se k tomu postavit čelem.

Lvice - co já vím, třeba na základě prostého faktu, že se tady jedná o matku. K rodičům obecně má člověk přeci jenom blízký vztah a snaží se víc než ve vztahu k jiným lidem, aspoň tedy já to tak vidím. Ale nic nemůže jít donekonečna.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů