Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 12. 3. 2007 16:41

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Re: Prijmeme sluzebnou

misa1234 napsal(a):

mohli napsat Hospodine, ale zni me to tak zastarale sluzebna, ale kdyz jim to tak vyhovuje, tak proc ne. Je to prace, jako kazda jina.

Nomen -omen. Když ti budou říkat služebná a budou se k tobě chovat jako ke služebné, tak za chvíli BUDEŠ služebná. A s hospodyní totéž. Ale brala bych ji! Hospodyni, ne služebnou smile Ale prozatím střádám síly na to, abych zlomila manželův odpor k nájemní úklidové firmě - čeká nás broušení podlah a malování usch

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#52 14. 3. 2007 8:01

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Mně přijde nepodstatné, jaký se tomu dá název - je to práce, jako každá. Co třeba taková asistentka ředitele ? Dělá dámu, ale je to přece také jen poskok

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#53 14. 3. 2007 9:40

adra
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: moje krásné město:-))

už jsem to tu asi psala....služebnou, hospodyni...atd. atd. bych šla dělat okamžite...hrozně by mě to bavilo...člověk uklízí doma zadáčo...tak proč neuklízet za peníze...fakt bych to šla dělat z fleku:-))

dělám ted sekretářku...a nepřipadám si taky jako poskok...je to o vnímání sebe samé gloria práce mě baví:-))

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

#54 14. 3. 2007 10:31

Hannah
♥♥♥♥♥--

Hadrářům a vetešníkům se dnes říká second hand manager.Kdo na sebe práskne ,že se šatí ve vetešnictví?
Když na mě někdy padne splín pročítám vizitky. Kam se za dnešními tituly a funkcemi hrabe takový pan dvorní rada se svou paní dvorní radovou. Tituly kterými jsou oblaženi dílovedoucí , mistři a běžné kancelářské profese jsou vyloženě srandovní.

Není tady

#55 14. 3. 2007 10:49

lady ZP
♥♥♥----

Teď zrovna minulý týden se mi stalo, že neteř potřebovala něco odvézt a tak požádala kamarádku, která dělá hospodyni v rodině o pomoc. Protože sama svým autíčkem nemohla, tak požádala manžela. Ten dělá v téže rodině šoféra a tak před naším starým barákem v Nuslích stála limuzína za dva melouny a všichni z toho byli paf, nakonec se mě sousedka ptala, jestli náhodou neteř netočí po*no, když jezdí takovým taxíkem. No a můžu vám říct, že by ani jeden z nich neměnil, jsou navýsost spokojeni a navíc hospodyně si najímá dvakrát ročně firmu na generální úklid a ještě různé jiné vychytávky. Takže spíš prestižní zaměstnání.

Žít a nechat žít

Není tady

#56 14. 3. 2007 10:50

adra
♥♥♥♥♥♥♥

jo Hannah máš pravdu já vlastně nejsem už sekretářka ale asistentka:-))) a dělám to samý jak před tím:-)))) big_smile

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

#57 14. 3. 2007 16:19

misa1234
♥♥♥♥---

lupina montana napsal(a):

misa1234 napsal(a):

mohli napsat Hospodine, ale zni me to tak zastarale sluzebna, ale kdyz jim to tak vyhovuje, tak proc ne. Je to prace, jako kazda jina.

Nomen -omen. Když ti budou říkat služebná a budou se k tobě chovat jako ke služebné, tak za chvíli BUDEŠ služebná. A s hospodyní totéž. Ale brala bych ji! Hospodyni, ne služebnou smile Ale prozatím střádám síly na to, abych zlomila manželův odpor k nájemní úklidové firmě - čeká nás broušení podlah a malování usch

Kdyby me rikali sluzebna, to me zni zastarale.  va   Hospodine a nebo kdyby me rikali jmenem to by slo. tongue ja jsem si kdysy prividelavala uklidem po malirich, vydelala jsem si tak. A clovek krery chodi do skoly, to se mi tenkrat hodilo. Byla to ale makacka, cely den jsem pak odpocivala sova

Není tady

#58 14. 3. 2007 19:11

ita
♥♥♥♥♥♥-

Zřejmě si tam někdo hraje na honoraci z 1. republiky. Služka je hanlivé oslovení, vyjadřující podřízenost, přímo méněcennost. Znám organizaci, která zaměstnává ženy jako hospodyně do domácností, každá má pravidelné zákazníky a nedělá jim služku. Dle potřeby uklízí, žehlí, příp. nakupuje.

Není tady

#59 14. 3. 2007 23:59

Pelikan
♥♥♥----

ita napsal(a):

Zřejmě si tam někdo hraje na honoraci z 1. republiky. Služka je hanlivé oslovení, vyjadřující podřízenost, přímo méněcennost. Znám organizaci, která zaměstnává ženy jako hospodyně do domácností, každá má pravidelné zákazníky a nedělá jim služku. Dle potřeby uklízí, žehlí, příp. nakupuje.

Služka není hanlivé oslovení, podřízenost je v každém zaměstnaneckém poměru. To je vliv komunismu, v Německu není žádný problém s tím, aby byla taková zaměstnankyně nazývána Díenstmädchen. Jestliže je  - jsou pan(í) domací neotesaná hovádka, tak se služka bude mít zle, i kdyby měla v pracovní smlouvě ředitelka domacích služeb. Ano je to trochu o honoraci, ale já si pod tím představuji pracovité lidi, kteří slušně vydělávají a práce je tak pohlcuje, že potřebují mít doma zázemí (pro zblbé angličtinou - service). Honorace - z latiny honor = čest, čestný. cool

No to jsem se rozepsal - rozkecal, tak se snad nedozvím: Ňákej kytrej ty cype, ne? tongue

Upravil(a) Pelikan (15. 3. 2007 0:01)

Není tady

#60 15. 3. 2007 5:35

avalonka
♥♥♥♥♥♥-

Já mám pocit, že se slovem "služebná" má problém pouze ten, kdo si tak sám (možná nevědomky) připadá a má z toho tak trošku mindrák, co Dito. L?  reta

Nejlepší je příspěvek - klidně budu dělat služebnou, ale nesmí se mi tak říkat - tomu říkám pokrytectví a mindrákoismus na druhou va

Jinak zcela souhlasím s holkama tady - posloužit někomu, udělat mu servis (service = angl. služba) je podle mého názoru naprosto v pořádku. Služebný je i číšník, služebná je kadeřnice, manikérka. A já náhodou na svou manikérku a kadeřnici nedám dopustit. A kdybych si jednou chtěla pořídit SLUŽEBNOU, tak to bude muset být sympoška a normální ženská, která je srovnaná s tím, co dělá a nemá sama se sebou tudíž problém.

Služebná je totiž v dománosti mnohdy podstatně užitečnější než sami její majitelé big_smile Což potvrdí zejména voskem opečovaný nábytek, blahem vrnící domácí zvířectvo, radostně kvetoucí flóra a spokojeně breptající děti s plným žaludkem wink S tím se pak nedá srovnat neuroticky koktající obchodní partneři, uražená recepční ve firmě, klesající hodnota akcií - kteréžto produkuje domácí páníček big_smile

Co myslíte, že je užitečnější - něco opravdu dělat rukama, být někomu prospěšný a užitečný (služebná) a nebo krafat na mítinkách o hovně a vydělávat 200 tis. měsíčně? (to je samozřejmě zbagatelizováno, ale i takové manažery znám - firmě spíš škodí a ještě jim za to platěj). Byli byste raději MANAŽEREM a nebo SLUŽEBNOU?

Je to stejné, jako být spolehlivou škodovkou a nebo nablýskaným Mercedesem, který má komplet prorezlý motor (za chimérického předpokladu, že by motor Mercedesu mohl zreznout... tongue Já si myslím, že  důležitý je obsah a ne forma.

Upravil(a) avalonka (15. 3. 2007 5:41)

http://lilypie.com/pic/080125/ivPB.jpghttp://b1.lilypie.com/33HPp1/.png

Není tady

#61 15. 3. 2007 7:52

mashanka
Zablokovaný

Avalonko, napsala jsi to moc hezky - souhlasím

Není tady

#62 15. 3. 2007 7:55

Pelikan
♥♥♥----

avalonko tummenuppgodlike

Není tady

#63 15. 3. 2007 21:13

misa1234
♥♥♥♥---

To je jenom tvoje domenka. Nevadilo by mi kdyby mi rikali sluzebna, ale zni mi to takovy divny, zastaraly.  yikes Jenom toto, zadny mindrak v tom nevezi. Nejsem na toto slovo zvykla, jenom z pohadek o princeznach. stolt  Taky ten co by zamestnaval si asi pripada moc vysoko, ze muze takhle oslovovat.

Není tady

#64 15. 3. 2007 21:53

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Slovo služebná mi přijde normální. Myslím, že není hanlivé. Možná je zastaralé , ale proč modernizovat.
Jako třeba ze sekretářky je asistentka ředitele

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#65 16. 3. 2007 9:38

mashanka
Zablokovaný

Mimochodem, když už je tady o tom řeč, nutně bych potřebovala nějakou prezidentku mých domácích prací. Kdyby přišla třeba jednou za 14 dní nebo za měsíc a udělala takové ty větší věci jako rozebrání a vyluxování křesel, utření poliček, ze kterých se nejdřív musí sundat věci, umytí skříněk v kuchyni, apod. Já tyhle práce nesnáším a ráda bych je někomu zaplatila. Kdybyste někdo o někom, na koho je spoleh a koho můžu případně nechat v bytě bez dozoru, věděli, prosím, dejte mi zprávu

Není tady

#66 16. 3. 2007 10:11

adra
♥♥♥♥♥♥♥

jojojo škoda že nebydlíš tady...do Prahy to mám daleko...reta kolik bys platila?? jen pro zajímavost....:p

Není tady

#67 16. 3. 2007 10:15

mashanka
Zablokovaný

adra napsal(a):

jojojo škoda že nebydlíš tady...do Prahy to mám daleko...reta kolik bys platila?? jen pro zajímavost....:p

Nevím, záleží na domluvě. Snad 100,150 za hodinu, asi v závislosti na tom, co konkrétně by zrovna dělala. Pokud bych přišla domů a zjistila, že nepoznávám svoji kuchyň, asi bych se radostí okotila víc smile

Není tady

#68 16. 3. 2007 10:19

adra
♥♥♥♥♥♥♥

moje ségra uklízela u nás ve městě(12 tis obyvatel) u dětské lékařky, u majitele obhdondího domu s elektornikou... - ale měla to přes firmu...a platili ji 100kč/hodinu...což je  pěkný:-)) kolik platily oni  firmě to nevím ... ségra byla s prací mximálně spokojená/oni se segrou  taky...měla to jako přivýdělek k mateřské...
ale teda na druhou stranu když někdy říkala CO všechno uklizela - teda ze začátku než tam začala chodit pravidelně...ale co každý nějak žije  ... to nebyla její věc tonguetongue

Upravil(a) adra (16. 3. 2007 10:20)

Není tady

#69 16. 3. 2007 10:22

mashanka
Zablokovaný

Tak to vypadá, že jsem to odhadla tak nějak dobře, žejo. Obzvláště, pokud by to bylo jen na základě "nezištné sousedské výpomoci" a další lidi bychom už neživily.

Já tady zase nemám nějaké extrémní prasárny - ikdyž, věc názoru smile, ale tak strašně ty práce nesnáším, že bych byla ochotna opravdu do tohohle investovat, ikdyž najsem nějaká bohatá podnikatelka, ale jsem prostě spíš na klučičí věci - techniku, ... - píglování nesnáším. Nebo třeba přesadit kytky - u toho trpím hnusem

Upravil(a) mashanka (16. 3. 2007 10:27)

Není tady

#70 16. 3. 2007 10:35

adra
♥♥♥♥♥♥♥

jo jo mashanko...to znám...já k smrti nerada uklízím...doma - ale jinde vidím kde by to co chtělo:-))) lol lol

Není tady

#71 16. 3. 2007 10:43

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Problém vidím v tom, že mnohí zle znášajú samotné sloveso slúžiť. Ja na ňom nevidím nič hanlivé, rada budem slúžiť ľuďom okolo seba, ktorí to potrebujú - SLUŽBA je veľká vec. Zistila som, že služba(v zmysel pomoc, rada, podpora) je kľúčovým slovom k znameniu Panny. A som si istá, že kto nevie slúžiť, nevie ani vládnuť. Ono to má k sebe bližšie, než sa zdá... Ja osobne budem radšej slúžiť nejakej sympatickej rodine(hoci neviem, či je TOTO práve moja silná stárnka, hlavne práca s prachom roll ) ako čistiť štipľavé papriky a pchať ich do pohárov v konzervárni(aj to som si skúsila yikes ).

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#72 16. 3. 2007 10:45

mashanka
Zablokovaný

adra napsal(a):

jo jo mashanko...to znám...já k smrti nerada uklízím...doma - ale jinde vidím kde by to co chtělo:-))) lol lol

Tak to já ani jinde nevidím. Je mi o fuk, kdyby měli v kuchyni nasráno, hlavně, když vaří dobré kafe. U mě doma je zaprášený i vysavač vissla

Upravil(a) mashanka (16. 3. 2007 10:46)

Není tady

#73 16. 3. 2007 12:47

misa1234
♥♥♥♥---

Baby, ale asi mate pravdu. Nic na tom neni SLUZEBNA.godlike

Není tady

#74 16. 3. 2007 12:58

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

mashanka napsal(a):

Tak to já ani jinde nevidím. Je mi o fuk, kdyby měli v kuchyni nasráno, hlavně, když vaří dobré kafe. U mě doma je zaprášený i vysavač vissla

lol lol lol godlike jak je mi to blízké !! A jak je to zdravé!! Já přestala hysterčit okolo uklízení, když jsem si představila, jak ležím na smrtelný posteli a říkám si... No to jsem si v tom dlouhém životě pěkně zauklízela..! lol

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#75 16. 3. 2007 13:33

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Lupina - ad smrtelná postel (sice to sem moc nepatří - nebo že by přece jen? :-))

Na smrtelné posteli (už je to tady!) leží osmdesátiletý milovaný manžel, otec, dědeček. Blíží se jeho poslední chvíle na tomto světě a kolem něj se shromáždila celá rodina - žena, všechny děti, skoro všechna vnoučata a dokonce několik pravnoučat. Všichni soucitně a v tichu čekají, až přijde ta chvíle. Nájle se dědeček probere a šeptá: "povím vám, moji nejbližší, své největší tajemství. Já jsem se ve skutečnosti nikdy nechtěl oženit a založit rodinu. Měl jsem všechno - rychlá auta, krásné ženy, mnoho přátel a bohaté konto. Ale jedno dne mi přítel řekl: Ožeň se a založ rodinu, protože ti nebude mít kdo podat sklenici vody, až budeš na smrtelné posteli (zase!) a budeš mít žízeň. A tak jsem se oženil a radikálně tím změnil svůj život. Večerní diskotéky s krásnými ženami nahradilo sledování televize s manželkou. Autem jsem jezdil pro vás, děti moje, do školy, ze školy a na společné dovolené k moři, peníze z konta se rozplynuly na vaše studia. Krásné dny svobody odnesl vítr. A teď, když ležím na smrtelné posteli (naposled!), víte, co je nejhorší?" "Copak, tatínku náš drahý?" ptají se všichni užasle.
"Co??? Nemám ku.va vůbec žízeň!"

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí