29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
misa1234 napsal(a):
mohli napsat Hospodine, ale zni me to tak zastarale sluzebna, ale kdyz jim to tak vyhovuje, tak proc ne. Je to prace, jako kazda jina.
Nomen -omen. Když ti budou říkat služebná a budou se k tobě chovat jako ke služebné, tak za chvíli BUDEŠ služebná. A s hospodyní totéž. Ale brala bych ji! Hospodyni, ne služebnou Ale prozatím střádám síly na to, abych zlomila manželův odpor k nájemní úklidové firmě - čeká nás broušení podlah a malování
Není tady
Mně přijde nepodstatné, jaký se tomu dá název - je to práce, jako každá. Co třeba taková asistentka ředitele ? Dělá dámu, ale je to přece také jen poskok
Není tady
už jsem to tu asi psala....služebnou, hospodyni...atd. atd. bych šla dělat okamžite...hrozně by mě to bavilo...člověk uklízí doma zadáčo...tak proč neuklízet za peníze...fakt bych to šla dělat z fleku:-))
dělám ted sekretářku...a nepřipadám si taky jako poskok...je to o vnímání sebe samé práce mě baví:-))
Není tady
Hadrářům a vetešníkům se dnes říká second hand manager.Kdo na sebe práskne ,že se šatí ve vetešnictví?
Když na mě někdy padne splín pročítám vizitky. Kam se za dnešními tituly a funkcemi hrabe takový pan dvorní rada se svou paní dvorní radovou. Tituly kterými jsou oblaženi dílovedoucí , mistři a běžné kancelářské profese jsou vyloženě srandovní.
Není tady
Teď zrovna minulý týden se mi stalo, že neteř potřebovala něco odvézt a tak požádala kamarádku, která dělá hospodyni v rodině o pomoc. Protože sama svým autíčkem nemohla, tak požádala manžela. Ten dělá v téže rodině šoféra a tak před naším starým barákem v Nuslích stála limuzína za dva melouny a všichni z toho byli paf, nakonec se mě sousedka ptala, jestli náhodou neteř netočí po*no, když jezdí takovým taxíkem. No a můžu vám říct, že by ani jeden z nich neměnil, jsou navýsost spokojeni a navíc hospodyně si najímá dvakrát ročně firmu na generální úklid a ještě různé jiné vychytávky. Takže spíš prestižní zaměstnání.
Není tady
jo Hannah máš pravdu já vlastně nejsem už sekretářka ale asistentka:-))) a dělám to samý jak před tím:-))))
Není tady
lupina montana napsal(a):
misa1234 napsal(a):
mohli napsat Hospodine, ale zni me to tak zastarale sluzebna, ale kdyz jim to tak vyhovuje, tak proc ne. Je to prace, jako kazda jina.
Nomen -omen. Když ti budou říkat služebná a budou se k tobě chovat jako ke služebné, tak za chvíli BUDEŠ služebná. A s hospodyní totéž. Ale brala bych ji! Hospodyni, ne služebnou
Ale prozatím střádám síly na to, abych zlomila manželův odpor k nájemní úklidové firmě - čeká nás broušení podlah a malování
Kdyby me rikali sluzebna, to me zni zastarale. Hospodine a nebo kdyby me rikali jmenem to by slo.
ja jsem si kdysy prividelavala uklidem po malirich, vydelala jsem si tak. A clovek krery chodi do skoly, to se mi tenkrat hodilo. Byla to ale makacka, cely den jsem pak odpocivala
Není tady
Zřejmě si tam někdo hraje na honoraci z 1. republiky. Služka je hanlivé oslovení, vyjadřující podřízenost, přímo méněcennost. Znám organizaci, která zaměstnává ženy jako hospodyně do domácností, každá má pravidelné zákazníky a nedělá jim služku. Dle potřeby uklízí, žehlí, příp. nakupuje.
Není tady
ita napsal(a):
Zřejmě si tam někdo hraje na honoraci z 1. republiky. Služka je hanlivé oslovení, vyjadřující podřízenost, přímo méněcennost. Znám organizaci, která zaměstnává ženy jako hospodyně do domácností, každá má pravidelné zákazníky a nedělá jim služku. Dle potřeby uklízí, žehlí, příp. nakupuje.
Služka není hanlivé oslovení, podřízenost je v každém zaměstnaneckém poměru. To je vliv komunismu, v Německu není žádný problém s tím, aby byla taková zaměstnankyně nazývána Díenstmädchen. Jestliže je - jsou pan(í) domací neotesaná hovádka, tak se služka bude mít zle, i kdyby měla v pracovní smlouvě ředitelka domacích služeb. Ano je to trochu o honoraci, ale já si pod tím představuji pracovité lidi, kteří slušně vydělávají a práce je tak pohlcuje, že potřebují mít doma zázemí (pro zblbé angličtinou - service). Honorace - z latiny honor = čest, čestný.
No to jsem se rozepsal - rozkecal, tak se snad nedozvím: Ňákej kytrej ty cype, ne?
Upravil(a) Pelikan (15. 3. 2007 0:01)
Není tady
Já mám pocit, že se slovem "služebná" má problém pouze ten, kdo si tak sám (možná nevědomky) připadá a má z toho tak trošku mindrák, co Dito. L?
Nejlepší je příspěvek - klidně budu dělat služebnou, ale nesmí se mi tak říkat - tomu říkám pokrytectví a mindrákoismus na druhou
Jinak zcela souhlasím s holkama tady - posloužit někomu, udělat mu servis (service = angl. služba) je podle mého názoru naprosto v pořádku. Služebný je i číšník, služebná je kadeřnice, manikérka. A já náhodou na svou manikérku a kadeřnici nedám dopustit. A kdybych si jednou chtěla pořídit SLUŽEBNOU, tak to bude muset být sympoška a normální ženská, která je srovnaná s tím, co dělá a nemá sama se sebou tudíž problém.
Služebná je totiž v dománosti mnohdy podstatně užitečnější než sami její majitelé Což potvrdí zejména voskem opečovaný nábytek, blahem vrnící domácí zvířectvo, radostně kvetoucí flóra a spokojeně breptající děti s plným žaludkem
S tím se pak nedá srovnat neuroticky koktající obchodní partneři, uražená recepční ve firmě, klesající hodnota akcií - kteréžto produkuje domácí páníček
Co myslíte, že je užitečnější - něco opravdu dělat rukama, být někomu prospěšný a užitečný (služebná) a nebo krafat na mítinkách o hovně a vydělávat 200 tis. měsíčně? (to je samozřejmě zbagatelizováno, ale i takové manažery znám - firmě spíš škodí a ještě jim za to platěj). Byli byste raději MANAŽEREM a nebo SLUŽEBNOU?
Je to stejné, jako být spolehlivou škodovkou a nebo nablýskaným Mercedesem, který má komplet prorezlý motor (za chimérického předpokladu, že by motor Mercedesu mohl zreznout... Já si myslím, že důležitý je obsah a ne forma.
Upravil(a) avalonka (15. 3. 2007 5:41)
Není tady
Avalonko, napsala jsi to moc hezky - souhlasím
Není tady
To je jenom tvoje domenka. Nevadilo by mi kdyby mi rikali sluzebna, ale zni mi to takovy divny, zastaraly. Jenom toto, zadny mindrak v tom nevezi. Nejsem na toto slovo zvykla, jenom z pohadek o princeznach.
Taky ten co by zamestnaval si asi pripada moc vysoko, ze muze takhle oslovovat.
Není tady
Slovo služebná mi přijde normální. Myslím, že není hanlivé. Možná je zastaralé , ale proč modernizovat.
Jako třeba ze sekretářky je asistentka ředitele
Není tady
Mimochodem, když už je tady o tom řeč, nutně bych potřebovala nějakou prezidentku mých domácích prací. Kdyby přišla třeba jednou za 14 dní nebo za měsíc a udělala takové ty větší věci jako rozebrání a vyluxování křesel, utření poliček, ze kterých se nejdřív musí sundat věci, umytí skříněk v kuchyni, apod. Já tyhle práce nesnáším a ráda bych je někomu zaplatila. Kdybyste někdo o někom, na koho je spoleh a koho můžu případně nechat v bytě bez dozoru, věděli, prosím, dejte mi zprávu
Není tady
jojojo škoda že nebydlíš tady...do Prahy to mám daleko... kolik bys platila?? jen pro zajímavost....:p
Není tady
adra napsal(a):
jojojo škoda že nebydlíš tady...do Prahy to mám daleko...
kolik bys platila?? jen pro zajímavost....:p
Nevím, záleží na domluvě. Snad 100,150 za hodinu, asi v závislosti na tom, co konkrétně by zrovna dělala. Pokud bych přišla domů a zjistila, že nepoznávám svoji kuchyň, asi bych se radostí okotila víc
Není tady
moje ségra uklízela u nás ve městě(12 tis obyvatel) u dětské lékařky, u majitele obhdondího domu s elektornikou... - ale měla to přes firmu...a platili ji 100kč/hodinu...což je pěkný:-)) kolik platily oni firmě to nevím ... ségra byla s prací mximálně spokojená/oni se segrou taky...měla to jako přivýdělek k mateřské...
ale teda na druhou stranu když někdy říkala CO všechno uklizela - teda ze začátku než tam začala chodit pravidelně...ale co každý nějak žije ... to nebyla její věc
Upravil(a) adra (16. 3. 2007 10:20)
Není tady
Tak to vypadá, že jsem to odhadla tak nějak dobře, žejo. Obzvláště, pokud by to bylo jen na základě "nezištné sousedské výpomoci" a další lidi bychom už neživily.
Já tady zase nemám nějaké extrémní prasárny - ikdyž, věc názoru , ale tak strašně ty práce nesnáším, že bych byla ochotna opravdu do tohohle investovat, ikdyž najsem nějaká bohatá podnikatelka, ale jsem prostě spíš na klučičí věci - techniku, ... - píglování nesnáším. Nebo třeba přesadit kytky - u toho trpím hnusem
Upravil(a) mashanka (16. 3. 2007 10:27)
Není tady
jo jo mashanko...to znám...já k smrti nerada uklízím...doma - ale jinde vidím kde by to co chtělo:-)))
Není tady
Problém vidím v tom, že mnohí zle znášajú samotné sloveso slúžiť. Ja na ňom nevidím nič hanlivé, rada budem slúžiť ľuďom okolo seba, ktorí to potrebujú - SLUŽBA je veľká vec. Zistila som, že služba(v zmysel pomoc, rada, podpora) je kľúčovým slovom k znameniu Panny. A som si istá, že kto nevie slúžiť, nevie ani vládnuť. Ono to má k sebe bližšie, než sa zdá... Ja osobne budem radšej slúžiť nejakej sympatickej rodine(hoci neviem, či je TOTO práve moja silná stárnka, hlavne práca s prachom ) ako čistiť štipľavé papriky a pchať ich do pohárov v konzervárni(aj to som si skúsila
).
Není tady
adra napsal(a):
jo jo mashanko...to znám...já k smrti nerada uklízím...doma - ale jinde vidím kde by to co chtělo:-)))
![]()
Tak to já ani jinde nevidím. Je mi o fuk, kdyby měli v kuchyni nasráno, hlavně, když vaří dobré kafe. U mě doma je zaprášený i vysavač
Upravil(a) mashanka (16. 3. 2007 10:46)
Není tady
Baby, ale asi mate pravdu. Nic na tom neni SLUZEBNA.
Není tady
mashanka napsal(a):
Tak to já ani jinde nevidím. Je mi o fuk, kdyby měli v kuchyni nasráno, hlavně, když vaří dobré kafe. U mě doma je zaprášený i vysavač
jak je mi to blízké !! A jak je to zdravé!! Já přestala hysterčit okolo uklízení, když jsem si představila, jak ležím na smrtelný posteli a říkám si... No to jsem si v tom dlouhém životě pěkně zauklízela..!
Není tady
Lupina - ad smrtelná postel (sice to sem moc nepatří - nebo že by přece jen? :-))
Na smrtelné posteli (už je to tady!) leží osmdesátiletý milovaný manžel, otec, dědeček. Blíží se jeho poslední chvíle na tomto světě a kolem něj se shromáždila celá rodina - žena, všechny děti, skoro všechna vnoučata a dokonce několik pravnoučat. Všichni soucitně a v tichu čekají, až přijde ta chvíle. Nájle se dědeček probere a šeptá: "povím vám, moji nejbližší, své největší tajemství. Já jsem se ve skutečnosti nikdy nechtěl oženit a založit rodinu. Měl jsem všechno - rychlá auta, krásné ženy, mnoho přátel a bohaté konto. Ale jedno dne mi přítel řekl: Ožeň se a založ rodinu, protože ti nebude mít kdo podat sklenici vody, až budeš na smrtelné posteli (zase!) a budeš mít žízeň. A tak jsem se oženil a radikálně tím změnil svůj život. Večerní diskotéky s krásnými ženami nahradilo sledování televize s manželkou. Autem jsem jezdil pro vás, děti moje, do školy, ze školy a na společné dovolené k moři, peníze z konta se rozplynuly na vaše studia. Krásné dny svobody odnesl vítr. A teď, když ležím na smrtelné posteli (naposled!), víte, co je nejhorší?" "Copak, tatínku náš drahý?" ptají se všichni užasle.
"Co??? Nemám ku.va vůbec žízeň!"
Není tady