29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Já bych nepřikládala takový význam slovíčkaření. Jedna věc je název zaměstnání a druhá, jak tam s vámi zacházejí. Můžete mít pracovní pozici jakou chcete. A můžou si tam z vás dělat děvečku pro všechno. čemu se vám třeba říká tak či onak, když jste poskok!
A mezi námi - mytí WC či podlahy dělá doma každý. To jsme pak služky i sluhové všichni! Doma to děláme zadarmo. Která z nás by brala, kdyby za to něco brala? Každá! No tak vidíte. Sedět doma a užírat se, že nevyjdu s almužnou od sociálky...to budu radši za služku a zaměstnaná. je jen moje věc, jak se sebou nechám zacházet. Všechno má své hranice. A všichni jsme lidi. To neznamená, že když budu žehlit a uklízet u vysoce postaveného člověka, že se ke mně může chovat jako hulvát. A u studované uznávané dámy... že ji nestrčím do kapsy třeba s vědomostmi v kuchyni. Znala jsem jednu kapacitu...byla to obyčejná šmudla. Jo.
Není tady
Aneri napsal(a):
Ano, souhlasím...po revoluci už je tu možné úplně všechno, nadělali boháče, pak je střední vrstva a spodina. Já jsem dělala v herně, v noci, s alkoholikama, gemblerama, sprostí byli ...za 6 tisíc čistého, proč bych nevzala místo "služebné, kde budu v teple, čistotě, budou mě mít rádi, protože dle mého názoru by měla být služebná součástí rodiny. A myslím, že když budou spokojeni, mi dají víc, neýž 6 tisíc, protože jim zastanu daleko víc a majitelé mohou vydělávat miliony, co já jim povedu domácnost !
Vcelku s tebou souhlasím. Kdysi jsem vypomáhala jako noční barmanka v nonstop herně. Někdy byla práce pohodová, jindy ne. Sice jsem dostala za noc někdy i 3 tisíce, ale někdy jen 500. Záviselo to na tržbách. A tak proč by někdo nemohl dělat služebnou. V mém okolí žije hodně lidí co jí mají a nemohou si vynachválit - oni se věnují práci, dětem a doma mají pořádek.
Není tady
Přesně tak, není důležité, jak se tomu zaměstnání vlastně říká. Zdravotní sestra je vlastně taky taková služebná, nebo prodavačka, nebo barmanka, nebo....nebo.....a tak dál.....všechno má své. Každý dělá svým způsobem "blbečka pro všechno" pokud tedy nesedí někde hóódně vysoko
Není tady
No jo, no, tak máte, holky, pravdu, no. Ono ja to asi opravdu hodně o tom, že nám víc, než ta práce, vadí ta funkce "služebná". No, a tom to celý asi je. Prodavačka, zdravotní sestra a i jiné dělaji stejně někomu pohůnky. Ale asi je fakt, že většina z nás, kdyby ji okolnosti donutily a nebylo zbytí, by to asi dělat šla, ať už tady teď říkáme, co chceme.
Není tady
Je jedno co děláš, jakou máš pracovní pozici. Taky můžeš být asistentka generálního ředitele a může Tě považovat za služku, a chovat se nadřazeně jako hulvát .
Není tady
To je fakt, někdy si šéf dělá služky a sluhy z podřízených. Takže nakonec ta služebná na tom může být i líp, třeba ji i mají rádi a chovají se k ní hezky.
Není tady
Sjuzn napsal(a):
Přesně tak, není důležité, jak se tomu zaměstnání vlastně říká. Zdravotní sestra je vlastně taky taková služebná, nebo prodavačka, nebo barmanka, nebo....nebo.....a tak dál.....všechno má své. Každý dělá svým způsobem "blbečka pro všechno" pokud tedy nesedí někde hóódně vysoko
Ale i ten co je hóóóódně vysoko si taky může nabít tu svou drž.u. Z čím větší výšky .......
Není tady
Tím to víc bolí.......
Není tady
Někdo by si tu svou d*žku nabít potřeboval......třeba můj bývalý šéf, ale pochybuju, že na někoho takového někdy dojde, to spíš dojde na mě. Ale co, hlavně zdraví....
Není tady
Podle mě je služka, uklízečka, hospodyně či pomocnice v domácnosti práce jako každá jiná a nevidím důvod, proč by se nad tím měl někdo pozastavovat. Doma to děláme zadarmo a pro sebe či rodinu, takže není rozdíl, když se rozhodneme vykonávat tyhle "méně inteligentní práce" pro cizího za peníze. Za mého mládí existovaly tzv. domovnické byty, kde ten, kdo chtěl rychle bydlet se uvázal na domovnictví a holt každou sobotu myl špinavé schody v baráku, zametal chodník, odklízel sníh, popřípadně dělal i topiče. Pokud chtěl za takovouhle cenu bydlet, tak to prostě dělat musel.
Není tady
Pravda, to vaření, uklízení, praní či žehlení se lépe dělá za peníze....
Není tady
Dita.L napsal(a):
no ja nevim, kdyby bylo napsano prabe ta "pomocnice v domacnosti" tak bych v tom videla taky praci jako kazdou jinou, ale to oznaceni "sluzebna" mi spis vypovida o zamestnavateli, ktery je hnusny snob, ktery si potrebuje zvysovat sebevedomi, dovoli si mi tykat hned pri prvni navsteve a tim oznacenim sluzebna mi jasne dava najevo, kam patrim ja a kam on. a z takovych lidi je mi
Ty teda ale bazirujes na slovickareni. Na zaklade jednoho slova sis uz vytvorila profil zamnestnavatele. Co takhle na ten inzerat zavolat a presvedcit se a pak delat zavery.
Není tady
Je jedno jak se pracovní pozice jmenuje, záleží na zaměstnavateli. To je ovšem ve všech profesích. Kdybych nebyla blbě vychovaná, že ženská má být pořádná, tak si jí taky pořídím. Ovšem abych uklízela než paní přijde, aby neřekla , že jsem prase, tak to nic. Ale aspoń na žehlení by to bylo super, ale to by naše vesnice asi nevydejchala. Oba jseme pracovně vytíženi a ta trocha volného času mi přijde lepší strávit se synem než s hadrem. Když jsem byla zaměstnaná na osm hodin, tak jsem lítala s hadrem skoro pořád, manžel si už ze mě dělal srandu, že mu ustelu když jde v noci na záchod. Dnes to stačí jednou týdně v sobotu dopoledne. Právě mi zase začíná zkouškové období a tak bude doma trochu bordel. Je pravda, že mi dcera tvrdí, že to co já považuji za bordel je jinde uklizený byt. Obávám se, že jako zaměstnavatel paní na úklid bych byla pěkný pedant, tak budu šůrovat dál sama. Dnes jsem byla s klukama v Praze v ZOO, oběd jsme měli v hospodě, za chvíli se jdu pustit na zkoušku do trestního práva a doma bordel. Zítra už fakt uklidím, ta paní na úklid by ale bodla!!A neříkala bych jí služka, to se mi prostě nelíbí, byla by to naše paní na úklid, to je hezčí. Uklizečka, hospodyně, posluhovačka, paní na úklid - je jedno jak se to jmenuje, důležité je, aby zaměstnavatel měl na mysli, že je to člověk a má důstojnost. Může se pozice nazývat jak chce vznešeně, když je šéf hňup, tak může být rovnost mezi služka a asistent managera.
Není tady
Mám takovou paní a váží si jí celá rodina, já sama nestíhám.
Není tady
Irenka21 napsal(a):
Nestíháš co, vážit si jí nebo udržovat domácnost?
Není tady
práce ,jako práce ,hlavně ,že nějaká je a je za ní ,každý měsíc zaplaceno....
Není tady
Kiara napsal(a):
Podle mě je služka, uklízečka, hospodyně či pomocnice v domácnosti práce jako každá jiná a nevidím důvod, proč by se nad tím měl někdo pozastavovat. Doma to děláme zadarmo a pro sebe či rodinu, takže není rozdíl, když se rozhodneme vykonávat tyhle "méně inteligentní práce" pro cizího za peníze. Za mého mládí existovaly tzv. domovnické byty, kde ten, kdo chtěl rychle bydlet se uvázal na domovnictví a holt každou sobotu myl špinavé schody v baráku, zametal chodník, odklízel sníh, popřípadně dělal i topiče. Pokud chtěl za takovouhle cenu bydlet, tak to prostě dělat musel.
Já to "domovnictví" dělám dodnes, akorát, že nemám domovnický byt, ale pracuju na ŽL se vznešeným názvem "správa a údržba nemovitostí".. Kromě topení úplně všechen úklid pro čtyři domy (to je celkem 32 pater) plus odpovídající metry chodníku kolem celého bloku, v zimě na sníh vstávám v půl třetí. Za to všechno je cca 950,- Kč za jeden dům a občas buzerace od partají, které nechápou, že ty domy nemůžu oblejzat denně, případně si stěžujou, že je a) budím hrabáním sněhu, b) ve čtyři ráno ještě nejsou shrabané všechny chodníky atd.. Ale jsem ráda, že to jako vedlejšák mám.
Není tady
četla jsem jenom první příspěvek....diskusi ne...ale služebnou...bych šla dělat hned z fleku!!! a to nežertuji:-))))
nevidím na tom nic špatného...vubec nic pohoršujícího...je to práce jako každá jiná...akorát tady u nás v malém městě to jaksi nelze:-)))) není příležitost:-)))
Není tady
Modroočka napsal(a):
Irenka21 napsal(a):
Nestíháš co, vážit si jí nebo udržovat domácnost?
Nestíhám domácnost, v týdnu jsem dlouho v práci.
Není tady
Ja začínam robiť druhú prácu a keby som k tomu mala ešte malé deti a domácnosť, určite by som si najala niekoho na výpomoc, a volala by som dotyčnú osobu asi tak, aby jej to nejako neprekážalo, ale myslím, že v názve to nebude... A keby bolo nutné, kľudne by som šla aj "slúžku" robiť. Moja teta s hotelovou školou si k dôchodku vypomáha upratovaním (a to vo firme) a nikto sa nad tým nepozastavuje. "Služebná" neznie bohvieako, ale možno tým chceli vyjadriť, že sa bude aj starať o deti či psov, a tým ju odlíšiť od upratovačky alebo gazdinej(hospodyně). Nevieme a môžeme len hádať... čo je bezcenné.
Není tady
Všimla jsem si, že když například v televizi mluví známé osobnosti o tom, jestli jim doma někdo uklízí apod., tak nikdy neřeknou služebná, ale: mám skvělou paní, která mi pomáhá. To se mi hodně líbí. Vím že ta práce je stejná, ale svědčí to o přístupu zaměstnavatele.
Není tady
Bety napsal(a):
Všimla jsem si, že když například v televizi mluví známé osobnosti o tom, jestli jim doma někdo uklízí apod., tak nikdy neřeknou služebná, ale: mám skvělou paní, která mi pomáhá. To se mi hodně líbí. Vím že ta práce je stejná, ale svědčí to o přístupu zaměstnavatele.
taky jsem si toho vsimla, podle me je to v poradku. Ten kdo dokaze rict verejne mam sluzebnou je arogantni hlupak
Upravil(a) Dita.L (21. 11. 2006 11:46)
Není tady
Ja to napisu kratce a vystizne:klidne budu delat SLUZKU nebo SLUZEBNOU ale nepreji si aby mi tak rikali!
Upravil(a) suzy (21. 11. 2006 12:01)
Není tady
mohli napsat Hospodine, ale zni me to tak zastarale sluzebna, ale kdyz jim to tak vyhovuje, tak proc ne. Je to prace, jako kazda jina.
Není tady
Je to zaměstnání jako každé jiné, předpokládám, že v teple, čistém prostředí, stravování v režii majitelů. To vůbec nemusí být špatné. Hodně jde o pracovní dobu v kuse nebo dělená atd. A chce to "omkrnout" lidi a prostředí.
Není tady