29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Holky ja zasnu. ted jsem v ceskych novinach objevila inzerat, ktery zacina slovy "prijmeme sluzebnou do Prahy....."
To slovo me urazi..... a nedelala bych nikomu sluzebnou ani kdyby .... ja nevim co.
Sli byste delat sluzebnou?? Ja teda ne !!!!
Není tady
Dito proč? Je to práce jako každá jiná. Ne každý má na to povahový potenciál. Ale proč ne? Že někomu sloužím? Ano, ale on za to platí....Degraduje tě to? Ne jen pokud sama dovolíš.
Ano, souhlasím...po revoluci už je tu možné úplně všechno, nadělali boháče, pak je střední vrstva a spodina. Já jsem dělala v herně, v noci, s alkoholikama, gemblerama, sprostí byli ...za 6 tisíc čistého, proč bych nevzala místo "služebné, kde budu v teple, čistotě, budou mě mít rádi, protože dle mého názoru by měla být služebná součástí rodiny. A myslím, že když budou spokojeni, mi dají víc, neýž 6 tisíc, protože jim zastanu daleko víc a majitelé mohou vydělávat miliony, co já jim povedu domácnost !
Není tady
Mně to teda připadá v pořádku. Služebná - uklízí, vaří atd.
Prodavačka vám taky urážející ? Nebo servírka, pokojská? Přece je to všechno služba. Obsluha zákazníků, klientů......Je na tom něco urářejícího? Já tam teda nic nevidím.
Služba - službu přece prokazuju dobrovolně.......
Není tady
Služebná - pere, vaří, stará se o domácnost. Tyto věci určitě doma taky děláš a ještě zadarmo .
Není tady
No dobře, ale líp zní "hospodyně", než "služebná", i když v konečné fázi to vyjde na stejno. Aprill má pravdu, doma děláme služky zadarmo a ani to nikdo neocení. Ale abych šla já sama někomu dělat služebnou, to asi ne.
Není tady
Hospodyně, uklízečka, vrátná.......nepřipadá mi to nějak urážející, práce, jako každá jiná. Kdo si může vybírat, ať to nedělá.....
Není tady
ale služebná.. kdyby to bylo aspoň hospodině.. to už zní líp, ale vyloženě služka... ?
Není tady
"Pomocnice do domácnosti" zní určitě líp, ale "služebná" je mnohem kratší, takže se nedivím, že v tištěném inzerátu dostala přednost. Připadá mi skvělé, že tímto způsobem vznikají nová pracovní místa, a taky že se pomalu stává přirozeným pohlížet na domácí práci jako na práci jako každou jinou, která si zaslouží ohodnocení a kterou by neměla dostat paní domu jako přívažek ke svému zaměstnání a výchově dětí.
Jábych hospodyni brala...aspoň na žehlení prádla...
A klidně bych ji dělala...práce jako práce. I když, raději hospodyni, než šlápotu...
Není tady
Ale jo, já to neodsuzuju, je to taky práce a není na ní ic špatného. Ale já tuhle práci vykonávat nechci, stačí mi to doma. Třeba žehličku vysloveně nesnáším, tak abych žehlila ještě u cizích...... ani za peníze......
Není tady
Trochu mi název "služebná"přijde,jak za první republiky .Pod tím si představuju služtičku v čepci a zástěrce,jak nosí sváteční jídlo na stůl a ometává sošky a obrazy
.Ale do některých rodin,dokonce na takovou práci vyhledávají ženy,co mají VŠ vzdělání.Chtějí mít služku "na úrovni".
Jinak,když jsem ještě byla sama,taky jsem přemýšlela,že se půjdu do nějaké rodiny starat o domácnost...prát,žehlit,uklízet .
Teď mám svého dost.Ale jestli bych si vzala paní na výpomoc domů,nevím.
Není tady
Modroočka napsal(a):
Ale jo, já to neodsuzuju, je to taky práce a není na ní ic špatného. Ale já tuhle práci vykonávat nechci, stačí mi to doma. Třeba žehličku vysloveně nesnáším, tak abych žehlila ještě u cizích...... ani za peníze......
Než makat v továrně ve špíně a hluku noční atd za pár šupů nebo v marketu se rozčilovat se zákazníky a tahat palety zboží radši bych volila služebnou určitě i by se dalo přizpůsobit doba kdy mne vyhovuje pracovat když dítě není ve škole.B
Není tady
no ja nevim, kdyby bylo napsano prabe ta "pomocnice v domacnosti" tak bych v tom videla taky praci jako kazdou jinou, ale to oznaceni "sluzebna" mi spis vypovida o zamestnavateli, ktery je hnusny snob, ktery si potrebuje zvysovat sebevedomi, dovoli si mi tykat hned pri prvni navsteve a tim oznacenim sluzebna mi jasne dava najevo, kam patrim ja a kam on. a z takovych lidi je mi
Není tady
Kamarádka se tím živí a velice slušně.Kolik vydělává,nevím.Ale pokud chodila do práce,její plat byl zhruba 22000.Vystudovala 2 VŠ a teď vaří,pere a žehlí a nakupuje.A Říká jedno, za to co mi platí je no jedno že mi lidé říkají že jsem služka.
Není tady
Sousedi jsou z Prahy, u nás mají chalupu a ona dělá taky služebnou v Praze v nějaké nóbl rodině. A říká, že by nic jiného nedělala, slušně jí za to platí a volno jí dají kdy potřebuje. To se mi ve fabrice stát nemůže......
Není tady
Ale jo, všechny máme pravdu, já bych brala titul "pomocnice v domácnosti" nebo "hospodyně" (když už), ale ne služebná. A jinak na takovou práci bych stejně teď neměla čas ani myšlenky. Teď mi to opravdu stačí doma. Možná je to i tím, že v té fabrice nebo supermarketu dělat nemusím. Kdybych dělala, asi by mi ta "služebná" tolik nevadila. Ale záleží na tom, u jakých lidí člověk dělá. Pokud je to někdo, kdo se k vám chová povýšeně, tak to by mě uráželo. Ale u příjemných lidí to nakonec nemusí být špatný. Pro ty budete právě ta pomocnice a ne ta služka.
Není tady
Hm, tak v tom má Dita pravdu, že by to mohlo lecos o zadavateli inzerátu napovídat. Asi by se mohl cítit a chovat nadřazeně. Možná by mě to odradilo, nevím, asi by se vidělo po prvním kontaktu. Každopádně už jsem o takové práci sama přemýšlela, dala jsem si i inzerát do místních novin, že bych poskytla úklidové práce v rodině, ale nikdo se neozval. Jsme malé město, zatím to není tak rozšířená věc, ikdyž o pár lidech tady vím, kteří takových služeb využívají.
Není tady
Dámy, jistě zní líp kosmetička podlah, jako uklízečka, to jo, ale kdyby dobře platili a byli slušní, klidně můžou být i snobi a je mi jedno, jestli by říkali, máme doma služebnou, hospodyni, nebo pomocnici v domácnosti, zadavatel inzerátu bude asi snob.
Není tady
Jak já nesnáším žehlení na to bych si klidně pomocnici vzala, ale zase na druhou stranu umíte si představit že vám úplně cizí člověk leze do soukromí
nebo že vy jako pomocnice jste svědky něčího intimního života
teď myslím imtimního jeho něco příliš soukromé
Není tady
A proč při této příležitosti každý uvažuje jen o ženě?? Pro muže by to bylo asi ponižující
Není tady
ja ted zrovna chodim uklizet taky do par domacnosti, prividelavam si ke studiu, manzel to sam neutahne, takze nas zivi a "me" penize jdou na ucebnice, sesity atd. jsem spokojena, protoze v jedne rodine mi udelaji kafe, pokecaji se mnou. Do druhe rodiny zvou kluka na narozeniny, oslavy, maji take deti, v dalsi mi vzdy k seznamu praci napisou "jak to stihnete", umyt okna kdyz nebude moc prset atd. Dalsi pani ma vzdycky pro kluka mikulase, vanocni nadilku (cokoladu) a vsechny damy sami doma uklizeji a ja proste dodelam jen to, co nestihnou. Citim se tam dobre a jsem "hospodyne". kdyz jsem shanela prvni praci, dostala jsem se k zenske, ktera cely tyden nedelala nic, kdyz jsem prisla o pet minut pozdeji nezaplatila mi pul hodiny a kdyz jsem zustala o pet minut dyl, byl to muj problem. Dokonce chtela, abych ji na zahrade hrabala listi, vytirala garaz a sazela kytky. grrrrr Taky jsem ta vydrzela jen dva mesice. Sice jsem byla taky pomocnice v domacnosti, ale brala me jako sluzku. proto me to slovo sluzebna tak urazi.....
Jo v tom inzeratu bylo - byt, strava a 15 000kc, to zas tak zly neni (nevim, jaky je v Cr prumerny plat, uz jsem nejaky patek pryc, ale asi je tech 15000 slusna nabidka
Není tady
Trochu to na mě dělá dojem, jestli ta "služebná" nemá být k dispozici rodině 24hodin denně. Když je v odměně i byt a strava.
Není tady
Iveta X napsal(a):
Trochu to na mě dělá dojem, jestli ta "služebná" nemá být k dispozici rodině 24hodin denně. Když je v odměně i byt a strava.
na me to taky dela takovy dojem. Brrrrr ta predstava. Strasit do rana, nez se panici vrati z nejake party, nesmet si pozvat do pokojiku 1x1 metr ani navstevu a jeste nosit uniformu
ale v te souvislosti me napada, ze nejaka chudinka divka, ktera sotva vysla z detskeho doma bude rada, ze ma co jist a kde spat. nebo nejake tyrane devce..... takouvou ale asi tahle pani chtit nebude
Není tady
služená, ...asi v naší řeči zní blběji někomu, takže co takhle housekeeper, nebo-li hospodyně.....a proč ne?určitě by pracovala v čistém prostředí, než třeba popeláři, a to je taky třeba, aby to někdo dělal....
Není tady